Mansgrisar i DN

I dagens DN kunde man se rubriken

Och när man klickar på länken kan man läsa

”Ojämställda män mår sämre än jämställda, skriver Dagens Medicin. En studie av cirka 700 personer som lever i parförhållanden med barn visar nämligen att män som tar mindre än halva ansvaret för hushållsarbetet mår sämre än andra.

Framför allt om de själva tycker att förhållandet inte är jämställt. Enligt forskaren Lisa Harryson vid Umeå universitet, som står bakom studien, är det osäkert vad sambandet beror på. Kanske, resonerar hon, känner dessa män av att de inte lever upp till samhällets förväntningar på dem.”

Ok, man slänger upp en ”undersökning” av 700 personer som man inte kan dra några slutsatser alls av och kryddar med med något ”kanske” för att Lisa Harrysson vill det… Låter seriöst värre!

Men jag är ju givetvis inte sämre än DN så jag går på i deras fotspår och kallar folk för vad de tydligen är och kollar upp var kärringsvinet håller till någonstans. Hoppsan, på Umeå Universitets Centrum för genusstudier, vad förvånad jag blev…

”Jag heter Lisa Harryson och är sedan juni 2008 anställd som doktorand vid Genusforskarskolan och Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, avdelningen för allmänmedicin. Jag är utbildad folkhälsovetare vid Linköpings Universitet, där jag även läst genusvetenskap och utvecklat mitt forskningsintresse för genusteoretiska perspektiv inom folkhälsovetenskap.

Mitt avhandlingsarbete handlar om att lyfta fram och analysera olika perspektiv på jämställdhet i hemmet i relation till självskattad hälsa. Syftet med avhandlingsarbetet är att undersöka relationer mellan kön och hälsa i vardagslivet, vilket jag gör genom att använda kvalitativa och kvantitativa metoder.”

Japp, och där kom förklaringen till undersökningen och de hett önskade sambanden som man inte kan dra…

MVH

Medborgare i Toklandet

Annonser
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Ett annan "kärringsvin"

   /  09/20/2012

  Alltså, någonsin funderat på anger managment?

  Svara
 2. Ett annan "kärringsvin"

   /  09/20/2012

  Om någon skulle säga ”kärringsvin” till mig så skulle jag faktiskt tro att den personen var arg. Jag skulle inte omnämna ditt blogginlägg som ”extremt lugnt”. Förutom att ge ökennamn så outar du en person utan att själv ha läst den verkliga artikeln. Att dra förhastade slutsatser tycker jag är väldigt karakteristiskt för någon som är upprörd och ilsk.

  Svara
  • Ett annan “kärringsvin”:
   Jag följer bara DN:s policy när man pratar om män och kvinnor och DN anser att män bör benämnas med ändelsen gris, jag skrev tydligt ”Men jag är ju givetvis inte sämre än DN så jag går på i deras fotspår och kallar folk för vad de tydligen är! Så klaga på DN (och annan massmedia) istället för på mig. Harrysson går ut med en tydlig ideologisk baktanke och ska försöka visa något som inte kan visas enligt henne själv utan hon börjar fantisera istället. Det hon fantiserar om kan lika gärna bero på att de som mår dåligt har brunt hår… Eller svart, eller blont eller välj färg själv som passar.

   Svara
 3. Ett annan "kärringsvin"

   /  09/20/2012

  Alltså då är det ju faktiskt du som borde klaga på DN om du är så missnöjd. Jag framför ju mina åsikter till dej eftersom jag var missnöjd med att du hängde ut en person. Tror inte att det går att styra media så till den grad att de skriver vad man själv vill. Det säger ju sig självt med lite sunt förnuft. Och det är ju inte direkt är något nytt att media skriver rubriker som är iögonfallande och missledande – allt för att få läsare.
  Men detta borde du ju nästan veta?!

  Svara
  • Ett annan ”kärringsvin”:
   Men det är ju DU som är missnöjd med hur JAG skriver. Harryssons sk ”undersökning” var det som triggade DN att skriva rubriken, inte jag. Och ofoget att misskreditera ena könet pågår hela tiden i massmedia, så jag kommer då och då att kalla de medverkande i dessa artiklar samma sak som männen kallas. Inte alltid men då och då.
   Nästan varje gång så är det sk genusvetares ”undersökningar” som ligger bakom de kreativa rubriksättningarna.
   Jag tycker det det är märkligt att du inte reagerar på DN:s rubrik i en rikstäckande STOR tidning men tycker att jag som har en liten blogg ska tänka på det. Eller jag undrar egentligen inte, du är förmodligen så van vid de nedsättande uttrycken om män så du reagerar inte på det.

   Svara
 4. Ett annan "kärringsvin"

   /  09/20/2012

  Jo jag håller med dej om att rubriken var helknäpp och ja jag reagerade. DN fick ju tydligen ändra på den och det var ju bra. Dock var det faktiskt inte därför jag skrev i första hand utan för att jag reagerade på att du hade en hetsk ton och hängde ut en annan människa. Det tycker jag är värre än att vilken tidning som helst skriver en osmaklig rubrik. Det händer ju liksom dagligen.
  Här har jag hittat den riktiga artikeln eller ”undersökningen” om du känner dej intresserad:
  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0038484

  Jag har förstått av det du skriver att du har något emot genusvetare. Och jag tänker att vi nog inte kommer att komma överens om vi fortsätter diskussionen. Så jag får tacka för mig och ha de bra!

  Svara
  • Ett annan “kärringsvin”:
   Tråkigt att du uppfattade det som hätskt för det var inte tanken, kan du säga vad som är hätskt? Hur kan det vara värre om en liten blogg då och då gör samma sak som rikstidningarna gör dagligen? Kommer du ihåg Ulf Brunnberg?

   Jag tycker inte om genus”vetenskapen” för att det är en rakt av politisk indoktrinering och har INGET alls med någon form av jämställdhet eller vetenskap att göra, har aldrig haft och kommer aldrig att ha som det ser ut nu! Folk vill inte ha det och då försöker man tvinga på det uppifrån genom att ge sig på barn redan från förskoleåldern… För att se det som de påstår sig se så måste man först ha ett synfel som sen ska korrigeras med specialglasögon som inte finns att köpa, sk ”genusglasögon”…

   Svara
 5. ”Men jag är ju givetvis inte sämre än DN så jag går på i deras fotspår och kallar folk för vad de tydligen är och kollar upp var kärringsvinet håller till någonstans. Hoppsan, på Umeå Universitets Centrum för genusstudier, vad förvånad jag blev…”

  Intressant, men inte särskilt förvånande nej.

  Männens attityd till jämställdhet tycks utgöra problemet och inte arbetsfördelningen. Måhända är felet feminismens påverkan på männens attityd till jämställdhet.

  Dagens Nyheter:

  ”Framför allt om de själva tycker att förhållandet inte är jämställt.”

  Svara
  • John Berg:
   Nu ska jag erkänna att jag bara läste DN:s mycket korta artikel om detta men jag gissar att hela ”undersökningen” håller samma standard av gissningar och samband som inte kan dras mm. Nu har jag skummat igenom och det var ca 370 män och 350 kvinnor som ingick men hittade inget om definitionen av vad som är den sk ”jämställdheten” eller vad som ingick i definitionen hemarbete. Man kan väl gissa att det är något likande detta? Det brukar ju vara så att den ena vill bestämma vad som ingår, vad som ska göras och när… Vet man inte definitionen av jämställdhet eller definitionen av hemarbete så kan man ju bara gissa vilket är vad hon gjort och godtyckliga samband kan ju dras hur som helst. Ganska likvärdigt med andra ”undersökningar” från ”genusvetenskapen” med andra ord. Jag skulle kunna hitta några fulsamband om jag läste igenom noga, t ex vad har hänt mellan 21 år och 42 år för de medverkande? Hmmm, kanske MYCKET MER ”genusvetenskap” i samhället kanske? Då kan man ju dra samband mellan ”genusvetenskap” och må dåligt… Framför allt om de med norra Sverige menar Umeå med omnejd…

   Under ”Discussion” långt ner står något intressant ”The different meaning of socioeconomic positions for women and men may be related to our finding that men with a lower socioeconomic position than their partner have higher risks of psychological distress, whereas there was no such relation among women.” Jag gissar att de inte hittade så många av dessa män…

   Svara
 6. trollan

   /  09/21/2012

  Ok, det finns fler tolkningar man kan dra av det hela om man vill dra saken till sin spets:

  ”“Framför allt om de själva tycker att förhållandet inte är jämställt.”

  Så om det är så att DE inte tycker att det är jämställt – de vill vara hemma mer med barnen och har en bild de fått från samhället vad det innebär att vara pappa och sedan visar det sig att mamman plötsligt inser att det lilla barnet definitivt inte kan vara utan henne. Att gå tillbaka till arbetet när barnet är litet?! Lämna det till nästan vem som helst (eller ja, pappan då….) så vet man ju inte vad som händer. Så då sitter mannen där med konflikterande önskemål. Och mår sedan dåligt. Och som grädde på moset så hånas de som ”mansgris”.

  Svara
  • trollan:
   Det är ju just att de ser vad de vill se oavsett vad som visas. Jag vet inte vad det beror på men på något sätt så verkar de tro att folk generellt är väldigt lättlurade.
   Varje gång det är något liknande i någon tidning så är det någon från Genuspolizei inblandad som tror och tycker hela tiden och ALLTID är det män det hackas på och som ska ändra på sig oavsett vad som visas.

   Det mest självklara sambandet ser de inte, att folk mår sämre och sämre ju mer skit de försöker pracka på… De verka ju själva vara helt övertygade om att de utför något viktigt samhällsarbete som ingen kan vara utan, varje enskild liten Genuspolizei verkar tro att just deras påhittade samband av ett par st intervjuer av kompisar är sanningen, applicerbar på hela samhället och är det viktigaste av allt. Inga krav på något alls verkar det som, bara att fantisera på för fullt.

   Sorgligt nog så verkar detta stämma bättre och bättre.

   PS
   Och din förklaring är väldigt trolig men sånt vill man ju inte se alls tyvärr.

   Svara
 7. Jakob

   /  01/31/2013

  Varning! om du klickar på länken så kan kunskap om Obundet Slumpmässigt Urval uppstå!

  http://distans.ruckman.se/stga06/som12/kapitel/kap8.shtml

  tycker du fortfarande att 700 pers är för lite?

  Svara
  • Jakob:
   Läs igenom https://toklandet.wordpress.com/2012/09/19/mansgrisar-i-dn/#comment-144 och se vad jag mer kritiserade, antalet spelar egentligen inte så stor roll, det kunde varit 1 eller 10 000 för det finns fortfarande ingen definition av vad de menade med jämställdhet… En undersökning av något som inte definieras blir ju automatiskt bara personligt tyckande… Och då kan man dra de slutsatser som passar en själv, eller hur?

   Svara
 1. Plugin Öppnar Kommentarsfälten på SVT, SR, Newsmill, DN, Aftonbladet och Expressen! « Aktivarum
 2. En tidigare sak dyker upp igen « Toklandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: