Rensa bort!

En idiot som tydligen lyckats krångla sig in på en position där han har något att säga till om skapar lite rubriker idag om Tintin.

Bildklipp från SvD

Kulturhusets konstnärlige ledare kastar ut Tintin

Så lyder rubriken idag på DN! Det är kulturhusets konstnärliga ledare Behrang Miri som tycker att

”Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, säger Behrang Miri, som leder arbetet med att utveckla Kulturhusets barn- och ungkulturverksamhet i Rum för barn, Tiotretton och Lava.”

Afrofobi? Låter som nyspråk för att ännu fler ska kunna känna sig kränkta. Väldigt mycket fobier cirkulerar som modeord för att på ett effektivt sätt försöka döda all diskussion om något och för att säkerställa att ingen med annan uppfattning än den egna är giltig.

SvD har rubriken

Tintin utrensad från bibliotek

Där kan man läsa

”Behrang Miri har fattat beslutet om utrensningarna i samråd med personalen men påpekar att det bara gäller barnbiblioteket. Där togs böckerna bort i onsdags. Däremot finns Tintin-böckerna kvar på Serioteket och vuxenbiblioteket. Han har också bett personalen att kontrollera om det finns fler böcker i bibliotekets hyllor som inte borde vara där. Det kan gälla böcker med utlänningsfientligt eller homofobiskt innehåll, säger han.”

Så det arbetar flera små minidiktatorer där som tydligen tycker att det är ok med lite godtycklig utrensning av litteratur som inte passar?

”Vi tar bort böckerna på ett ställe, men vill inte förbjuda dem. De finns på andra ställen i huset. Däremot vill vi få igång en debatt om alla de olika nidbilder som sprids om människor. Det kan handla om utlänningsfientligt, afrofobi eller homofobiskt innehåll. Det här tar ofta barn in helt okritiskt och därför behöver vi en levande debatt om de här frågorna.”

”– All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, säger han.”

Se där, även vuxna är barn tydligen…

Jodå, han har nog fattat helt rätt, debatt skapar man genom att förbjuda och censurera det som ska skapa debatt… Helt rätt väg om man vill bo i stat där någon överhöghet ska detaljstyra för att leda in fåren i ”rätt” fålla. För ca 80 år sedan gjorde man just detta i Europa. Det brukar börja med små steg… Det finns några st sådana stater idag och eftersom Behrang Miri verkar längta till en sådan stat så rekommenderar jag att han faktiskt flyttar till en existerande istället för att vara behjälplig med att skapa ytterligare en som världen inte behöver eller vill ha. Kanske flytta tillbaka till Iran vore lämpligt? Eller varför inte Nordkorea? I de länderna ingår ju de viktiga ingredienserna för hans drömsamhälle. Undrar vem som har fobier?

Martin Jönsson beskriver det bra

”Innehåller Tintin nidbilder och stereotyper? Ja, självklart. Där kan man få med sig bilden att alla sjömän är alkisar, alla journalister äventyrare som aldrig behöver skriva, alla försäkringsmäklare galna pratkvarnar, alla detektiver korkade och så vidare. Bilden av professor Kalkyl, baserad på schweizaren Auguste Piccard, har i decennier cementerat bilden av vetenskapsmän som tankspridda och förvirrade, på gränsen till dementa. Man kan bara gissa vad Hergé skulle hittat på om han skulle inkludera en konstnärlig ledare på ett Kulturhus i en serie.”

Framför allt den sista meningen är tänkvärd…

Det blir snabba kast när någon med egen ideologi vill driva igenom ideologin med diktatorsfasoner, när andra får reda på det så måste man ju backa, just nu i alla fall. SvD har rubriken

Kulturhuset backar om Tintin

”Nu backar Behrang Miri och behåller Tintin-böckerna på Kulturhuset. I ett pressmeddelande skriver Kulturhuset att man i media ”uppmärksammat att Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn och unga, har beslutat att ta bort Tintin-böckerna på barnbiblioteket TioTretton på Kulturhuset. Ett beslut som Behrang Miri nu tycker gick för snabbt. ”

Kommunikationen verkar inte vara lysande om man via media får reda på beslut som är fattade inom den egna verksamheten… Men det får man nog leva med om man vill ha en minidiktator som ska styra över något. Dessvärre så kommer nog detta att tas upp igen för DN skriver

”Han får dock fortsatt stöd av kulturhuschefen Eric Sjöström.

”Frågorna om diskriminering, jämställdhet och normer fortsatt debatteras och diskuteras. Behrang Miri är anställd som konstnärlig ledare för barn och unga för hela Kulturhuset med ett uttalat uppdrag att utveckla det konstnärliga innehållet. Hans uppdrag att jobba tydligare med diskrimineringsfrågor stödjer jag till fullo”, säger Eric Sjöström.”

Det betyder att risken fortfarande finns kvar alltså. Hur kan man ge fortsatt stöd till någon som vill rensa bort historia för att det inte passar hans egna ideologi? Och som dessutom inte ens fått det förankrat utan de får reda på det via media? Utveckla verkar för övrigt vara en synonym till avveckla på kulturspråk.

Fast egentligen så förstår jag inte varför media reagerar alls, detta ligger helt i linje med vad de själva tycker, endast ”rätt” åsikter ska ju förmedlas. Och just Tintin borde glädja dem ännu mer om han ”rensades” bort då han förmedlar bilden av en duktig journalist med integritet och då blir jämförelsen med dagens sk journalister inte så smickrande.

Ett tips till Behrang Miri, nästa gång du vill rensa bort något för att ”diskutera” diskriminering, jämställdhet och normer så börja med de stora religionernas biblar… Om man nu ska rensa bort något alls vill säga!

Jag gillar inte den utvecklingen…

Om Behrang Miri får bestämma så skulle jag nog inte få möjlighet att skriva följande:

Däremot gillar jag den här och den här utvecklingen! Köp Pelle Billings bok Jämställdhetsbluffen som nu finns tillgänglig på nätboklådor! Och om ni inte gjort det så köp även Pär Ströms nya bok Mansförbjudet. Man kan läsa ett kapitel i boken, länk till det här.

MVH

Medborgare i Toklandet

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Det är verkligen skrämmande. Bort, bort, med allt som man inte tycker om. Att det ”råkar” vara böcker som barnen, i synnerhet pojkar, gillar är ju smällar man får ta.

  Ja har läst både tintin och pippi. Och tänk jag är inte minsta rasistisk, inte min son hellse, som också uppskattade dessa. Vi måste helt enkelt haft taskig läsförståelse?

  Eller så är det så enkelt att vi kopplade varje personlighet till just den individen, inte till en folkgrupp?

  Barrockt att bokbrännare får verka. (nej, det gör magrinell skillnad att man ”bara” vill gömma undan böcker man har problem med)

  Svara
  • Ninni:
   Ja nog är det helt galet alltid. Tror inte det är så många som blivit rasister/nazister/(valfritt ord som slutar på ister) med vare sig Tintin, Pippi eller några andra barnböcker alls faktiskt 🙂 Tror man verkligen på det så är man nog ett ohjälpligt fall.

   Men det var ju tydligt att att även vuxna är barn och att detta bara skulle vara början så det gäller nog att vara uppmärksam i framtiden.

   Svara
 1. Rasism « Yasers hörna
 2. Lite blandat « Toklandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: