I förlängningen blir det väldigt intressant

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg sa häromdagen att nämndemän från Sverigedemokraterna inte ska finnas i våra domstolar. Förutom att hon verkar sakna respekt för demokratins spelregler så verkar hon heller inte förstå att en nämndeman inte ska företräda något politiskt parti utan allmänheten. Hon har tagit upp detta på sin egen blogg här och här.

Men det blir lite intressant om man funderar på om t ex någon från VP ska sitta om det handlar om stenkastande AFA ? Vänstern är ju starkt förknippad med våldsbrott av den typen. Eller ska någon från MP sitta när det handlar om något som rör t ex miljöbrott? Jag antar att Ramberg menar att ingen extrem åt något håll ska vara med. Men vem bestämmer vad som då är en extrem? Själva tanken från Ramberg är nog god men det slirar lite om man inte går några steg till. Har t ex en Sosse större integritet än en Moderat? Hur vet man det i så fall?

Om man faktiskt tycker att det är olämpligt att någon med sympatier åt ett visst håll ska sitta med om det handlar det minsta om det som nämndemannen sympatiserar med så blir det ju en åsiktsregistrering a la Stasi (det som expo och vänstern gärna vill ha).

Men tanken var ju god så vi drar det lite till, tänk om det är flera med liknande sympatier och inte bara en i ett fall? Tyvärr så verkar ju inte människor överlag ha någon större integritet så fort det kommer minsta lilla makt över andra med i bilden, det gäller nu inte bara nämndemän utan en del andra inom rättsväsendet, det räcker väl med att nämna Quick i dessa dagar…

Om man nu ska börja med åsiktsregistrering så ska t ex ALLA register som rör vilka som är medlemmar eller stödjer organisationer som t ex Roks, SKR eller liknande vara offentliga, för vem vill som man eller pappa råka få en advokat som sympatiserar med galningarna i Roks i en vårdnadstvist? Eller det kanske råkar vara en åklagare som inte bara sympatiserar med dem utan till och med utbildats av dem? Hur skulle det vara? Hur är det med integriteten om man till och med i en utbildning använt en bok som kan klassas som en Roksbibel, och som är skriven av en galning som lurade i polisen att det fanns nätverk av män som dödade spädbarn i massor och grävde ner dem i skogen? Man kanske frestas lite att inte riktigt ta med sådant som talar mot de ”egna” som åklagare? Oj så lätt det skulle vara att ”glömma” det som talar FÖR någon då…

Kanske man skulle förbjuda medlemskap i organisationer där man kan misstänka att det kan finnas lojalitet åt något annat håll? Kan t ex någon som är med i Hilda förväntas göra ett fullgott arbete om det gäller en annan medlem? Är det lämpligt att Diskrimineringsombudsmannen är med i en organisation som enbart stödjer kvinnor men inte män?

Ojojoj så mycket man kan utreda, kontrollera och fundera över. Och så mycket det kan komma i kölvattnet av någons prat… Tanken kanske är god men ibland har man lite otur just då… Även om jag gärna skulle se en del av det ovan!

Tillägg 21 oktober

Diskussionen om nämndemän fortsätter, jag hävdar fortfarande att inte bara det politiska är ett problem med vare sig nämndemän eller övriga i rättsväsendet utan det går mycket djupare än så.

MVH

Medborgare i Toklandet

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Som kvinna är jag rädd för Roks, som man skulle jag inte ens vilja tänka tanken med att få en Roks-ansluten nämndeman/nämndehen i något sammanhang där jag blivit misstänkt/åtalad för ett brott.

  Svara
  • rocki:
   Tänk då om man skulle råka få en advokat som är medlem och verkligen sympatiserar med dem utan att vara öppen med det… Samtidigt som andra som ska döma eller ta ställning till något också är det, då kan man snacka om otäckt! Vågar inte ens tänka på om det har hänt men det är inte alls omöjligt på något sätt, snarare tvärtom.

   Svara
 2. Det finns ju åklagare som öppet har en agenda, som Ulrika Rogland och Marianne Ny att sätta åt sexförbrytare. Åklagaren Nils Erik Schultz har gjort en intressant analys, som färmst handlar om Quick, men har även bärighet i andra fall.
  Sedan ska ingen nämndeman eller åklagare oavsett politisk tillhörighet vara med i en rättegång som rör något de öppet haft åsikter om, må vara invandrare, vårdnadstvister eller nått annat

  http://www.magasinetparagraf.se/kronikor/hade-quickskandalen-kunnat-undvikas

  Svara
  • OldWolf:
   Är de öppna med vad de tycker så kan man åtminstone förhålla sig till det på något sätt och kan om man hamnar i någon situation handla efter den kunskapen. Även om just de två verkar öppet skita i om någon är det minsta skyldig eller ej. Ny tycker ju till och med att det är bra att låsas in bara man anmäls för något!

   De som döljer var deras sympatier ligger är ju svårare att peka ut men kan slå riktigt hårt mot enskilda om de gör det ”snyggt”. Man kan ju inte heller agera på något man inte vet något om.

   Men visst är det så att om någon har det minsta intresse/åsikt/vadmanvill om något så ska man inte ha i fallet att göra alls men tyvärr så bygger det på ärlighet om det ska komma fram och hur många advokater, åklagare, nämndemän, politiker eller ”vanliga” människor” är alltid helt ärliga?

   Rättssystemet är ju jätteotäckt om man tänker efter och ser hur saker och ting funkat historiskt med div ”underliga” rättsfall.

   Svara
 3. När det gäller de som arbetar i Sveriges domstolar så finns det ju några av dessa advokater/jurister som har en tydlig agenda.

  Eva Kornhall är en av dem.

  Svara
 4. Maukonen:
  Jo henne har man ju läst en del om. Fast det borde finnas en hel del som inte är öppna med det alls och skulle man råka på sådana inom systemet så är man ju mer rökt än en böckling oavsett.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: