Man blir lite orolig…

Roks är på mission igen med Eva Lundgren…

”Nu ger Roks ut forskaren Eva Lundgrens omarbetade nyutgåva av Våldets normaliseringsprocess och andra våldsförståelser. Den förra utgåvan är slutsåld sedan länge och boken har varit efterfrågad.

– Vi har sedan länge fått förfrågningar från jourerna, från Nationellt Centrum för Kvinnofrid, och från andra. Därför är vi glada att kunna ge ut nyutgåvan av Eva Lundgrens bok, då det är den förklaringsmodell som stämmer med våra erfarenheter, säger Roks ordförande Angela Beausang.”

Är det inte liiiite otäckt att t ex Nationellt Centrum för Kvinnofrid efterfrågar något från Roks överhuvudtaget och Lundgren i synnerhet?

För Roks är det viktigt att uppmärksamma Eva Lundgrens viktiga forskning som lett fram till den teoretiska modellen. Roks delar Eva Lundgrens uppfattning som uttrycks i boken, att det är viktigt att se våldet med en feministisk tolkningsram som kombinerar kön, makt och våld.”

Hmmm, Eva Lundgrens viktiga forskning var det… Handlar den kanske om att det finns manliga satanistiska nätverk som skär ut foster ur magarna på havande kvinnor och som de sen gräver ner?

– Hon har satt ord på det vi på kvinno- och tjejjourerna har sett och det vi jobbar med dagligen, säger Angela Beausang.

Den förra utgåvan, från 2004, har varit slutsåld en tid och nu har Eva Lundgren arbetat om boken. Även hon har fått många frågor om en nyutgåva.
– Efterfrågan efter våldets normaliseringsprocess är stor, det märker även jag som stadigt får förfrågningar hem till mig. Det tyder på att modellen står sig väl genom sol och storm, antagligen eftersom igenkänningen är stor både hos dem som upplever våld, och de som kommer i kontakt med utsatta och utövare i sin vardag och i sitt yrke, säger Eva Lundgren.

Stormen som Eva Lundgren menar är tv-programmet Könskriget som sändes 2005 och målade en mörk bild av såväl Eva Lundgren och hennes forskning som av Roks. Programmet fälldes senare i granskningsnämnden. Eva Lundgren friades helt från misstankar om fusk i den granskning av hennes forskning som Uppsala universitet drev igenom. Men effekten av programmet märktes:
– Man försökte ogiltigförklara och skandalisera normaliseringsprocessen efter Könskriget, modellen blev fuskstämplad. Så gick åren, och man förstod att den behövs. Skandalstämpeln har dessutom bleknat, jag blev ju frikänd från fusk. Även om skandaliseringen av min person och moral till stor del har fortsatt i Sverige.

Eva Lundgren

Vad jag minns så var det ändå ganska kraftig kritik mot Eva Lundgren och ”forskningen”. Det är väl snarare en gåta hur hon INTE kunde bli fälld… Och Könskriget kanske blev fälld i granskningsnämnden för att någon/några där var aktiva i Roksjourer? Har för mig att det var åtminstone en som var det och som nu är minister? Så att programmet blev fällt är kanske inte så konstigt om de som de granskade själva får bestämma om någon kritik är sann eller inte…

Våldsförståelse är ett kunskaps- och kompetensområde, och normaliseringsprocessen bygger på många intervjuer med både kvinnor som utsatts för våld och män som utövat våld.
– Våldets normaliseringsprocess är ett redskap till att förstå, det jag har velat är att ge vidare några nycklar till att förstå vad det innebär att leva i våld i vårt samhälle, och att utsätta andra för detta. Våldets konsekvenser är livsfarliga, och kvinnojourernas existens är en evig påminnelse om det. Och de bör hyllas för att de står där med sin impopulära kunskap när det stormar som värst, säger Eva Lundgren.

Angela Beausang hoppas att den nya boken kommer att komma många till dels:
– Framför allt hoppas jag att alla utbildningar inom polis, socialtjänst – ja, alla yrkesgrupper som överhuvudtaget kommer i kontakt med kvinnor som utsatts för mäns våld tar till sig denna förståelse av våldet som en process.

Är det verkligen lämpligt och verklighetsförankrat att använda något från Eva Lundgren inom någon som helst utbildning? Vad ska de utbildas i? Hur man letar nedgrävda foster som fallit offer för manliga satanistiska nätverk i skogarna? Eller hur man lurar i polis och andra att så skett?

”Jag har haft många samtal med män som har reflekterat över sitt våld efter läsning av normaliseringsprocessen.” 
Läs en längre intervju med Eva Lundgren här.””

Jag skulle önska att Uppdrag Granskning gjorde ett ordentligt gräv om sådana här organisationer och saker. Och då menar jag ORDENTLIGT och av någon med stor integritet och stark  ryggrad och inte någon av låtsasjournalisterna som det går 13 på ett dussin av…

Men man får nog aldrig se någon sådan granskning är jag rädd för, de är alldeles för nära makten och är skyddade så jag gissar att de får fortsätta att förgifta samhället. Men Roks har precis samma anledning att förvanska siffror och fakta som de organisationer som granskades när det gäller barnfattigdomen…

MVH

Medborgare i Toklandet

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Roksfascisterna vill ha häxprocesser « Toklandet
  2. ”Jag ser inga som helst skäl att prata med en rättshaverist” | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: