Rasistiskt snus?

Det påstods att en chaufför på ett bussbolag delat upp passagerarna i ”svenskar” och ”ickesvenskar” för inför en resa till Åland. Daniel Swedin, ni vet den tuffa manliga skjutjärnsjournalisten på Aftonbladet, gick igång på sin moppecylinder och påstod att ”Något farligt är på väg att hända i Sverige”. Han spinner loss med moppebakhjulet så det nästan ryker för att få beundrande blickar från tjejerna i sin ledarkrönika och snudd på vartannat ord är rasism eller rasist eller besläktade med dem. Ja han lyckas till och med få in ordet ”Apartheidbussarna” i texten som tydligen baseras på en enda persons utsaga. Moppen måste vara trimmad eller så hade han käkat någon rolig svamp.

Expressen har en liten annan version, där är det helt enkelt så att de delade upp efter hur mycket bagage de hade för enligt chauffören så är det är en hel del som gör resor till Åland för att köpa snus… Inget spinnande där inte utan en ganska saklig artikel som MYCKET väl kan vara helt sann. Det roliga är att de verkar basera sina artiklar från samma källa, nämligen DN

bussar1

Nog för att snus innehåller nikotin och lite annan skit och att det kanske faktiskt mest är ”etniska svenskar mitt i livet” som snusar men inte fan visste jag att snusköpande var rasistiskt och att det på något sätt hotar Sverige?

Så vilken version är rätt? De baseras på samma artikel i DN och kommer fram till så extremt olika saker. Det VERKAR som om Expressens artikel har lite mer faktaunderlag än Aftonbladets som i sin tur VERKAR vara rena fantasier från en skruvad hjärna som har en foliehatt fast förankrad på sig.

Swedins kollega verkar också tro precis samma sak som Swedin gör, det står ju i en tidning och då måste det väl vara sant?

bussar

Det eventuella snusköpet är jämförbart med Rosa Parks tydligen. Ja, snus är farligt, lite i alla fall. Det är mörkt också. Och det är mest vita som använder det, de till och med spottar ut det i toan eller papperskorgen också. Då måste det vara rasistiskt!

Eller är det ytterligare någon/några som upptäckt att t ex DO är en utmärkt bankomat där man kan ta ut andras pengar för den som behöver lite extra klirr i kassan? Men ledsen alla genomfattiga och, för att använda Billströms ord, blonda och blåögda svenskar, ni/vi kan inte bli vare sig kränkta eller diskriminerade på något sätt enligt lagen så bankomaten är endast öppen för de som inte ”etniska svenskar”, oavsett var i livet de befinner sig. Så få inga idéer…

Tillägg

Det där med bankomaten verkar inte vara en dålig gissning då de funderar på att anmäla till DO enligt Expressen som har en version från sent i eftermiddag…

MVH

Medborgare i Toklandet

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Leif

   /  03/23/2013

  För flera år sedan gick ett liknande och väldigt typiskt ”kedjebrev” igång.
  Någon sålde en runsten på Blocket!!! Kan du föreställa dig? Någon hade hittat ett fornminne och försökte helt ogenerat sälja det på Blocket!!!
  Oj, oj, oj vad det skrevs och rapporterades! Experter intervjuades, lagrum redovisades.
  Bakgrunden var följande:
  En gymnasielärare ville visa eleverna i en yrkesklass hur dåliga journalister ofta var på faktakoll. Man sköt, enligt honom, ofta så att säga från höften och gick på rykten utan att kontrollera fakta. Eleverna var skeptiska. Nog kunde man lite på vad som stod i tidningar, och på vad som rapporterades i radio och TV, tyckte de.
  Sagt och gjort. Eleverna tillverkade något som liknade en runsten i betong, och la ut den på Blocket. Resten är historia.
  Vem hade rätt? Läraren såklart, medgav de något förvånade eleverna.

  http://www.ur.se/Tema/Kallkritik-genomskada-mediebruset/Nyhetsvardering/Runsten-till-salu

  Svara
  • Leif:
   Men ändå liksom, är det vid några tilfällen man ska ta det lite lugnt och vara noggrann så är det just vid sådana här. De kan skriva om uttagna silikoninlägg på kändisar när fan de vill utan att kolla särskilt noga, eller skriva något skavller om någon kändis i USA eller nåt, det skiter jag mer eller mindre i, men sånt här? Två så otroligt olika beskrivningar av samma händelse baserat på samma artikel? Det är ju inte bara tolkningen som spökar utan något annat, en av tidningarna har ju så fel att det blir löjligt eftersom bägge inte kan vara rätt.

   Svara
 2. Leif

   /  03/23/2013

  Ja viss har du rätt. Här är det ju en människa som blir totalt skandaliserad och utpekad som rasist, och man behöver tydligen inte den minsta eftertanke innan man sätter igång.

  Svara
  • Leif:
   Ja lite eftertanke kan man ju tycka vore ganska normalt men media drar nog inte till sig normala utan narcissister.

   Svara
 3. Kalle Karlsson

   /  03/23/2013

  Sorgligt då det i begynnelsen handlade om personer som trakasserar sina medpassagerare på bussen för att få tag i färjbiljetter som berättigar till inköp av snus i taxfreen vilket sedan säljs under disk av mindre nogräknade affärsmän till priser billigare än de av staten beskattade legala dosorna!

  Svara
  • Kalle Karlsson:
   Så det där med snuset ligger det en hel del i då? Har du själv gjort någon sån resa så du sett det?

   Svara
 4. Snus-tuggare till höger, khat-tuggare till vänster…

  Svara
 5. Björn

   /  03/24/2013

  Ja tydligen är det så sjukt att att dessa med utlänska namn är på ALLA passagerare med om att få deras biljetter för att kunna köpa ännu mer snus osv

  Svara
  • Björn:
   Det kan ju lika gärna vara de med svenska namn som är på andra passagerare? Min första tolkning när jag läste att det handlade om snus var faktiskt just det…

   Eller tror du på Aftonbladets version? Du undrar i så fall inte över det faktum att Aftonbladet har det absolut lägsta förtroendet bland redan extremt låga förtroenden i den branchen bland allmänheten och vad det kan bero på?

   Svara
 1. Är det mycket vi inte vet eller vad är det frågan om egentligen? « Toklandet
 2. Vita Virtanens privilegier | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: