Skattepengar finns det gott om

Tänk på det när ni läser och njuter av detta, man vet inte om man ska skratta, gråta eller en kombination.

”Normbrytande akvariefiskar i undervisningen

Hur kan sjöhästar, blågyltor och clownfiskar bidra till större medvetenhet om normer och könsroller? Linda Noreen och Jens Fahlström vid Sjöfartsmuseet i Göteborg vet.

– Sjöhästhonan stoppar sina ägg i hanens mage och sedan är han gravid i en månad, berättar Jens Fahlström.

Han är marinbiolog och pedagog vid Sjöfartsmuseet och Akvariet i Göteborg. Tillsammans med arkeologen och pedagogen Linda Noreen håller han föredrag under rubriken Så formas du av normer. Sjöhästen är ett av akvariets djur som passar bra att använda sig av för att diskutera föreställningar kring kön och genus.”

Aldrig har den här bilden passat bättre tror jag

12okt31

MVH

MiT

Annonser
Lämna en kommentar

44 kommentarer

 1. Pelle2

   /  06/17/2013

  Dom pratar ofta om föreställningar om kön eller genus feministerna.
  Själv skulle jag kalla det för vanföreställningar 😉

  Svara
  • MiT

    /  06/17/2013

   Pelle2:
   Ja nog är det vanföreställningar de har och inget annat!

   Svara
 2. David8

   /  06/17/2013

  Är tanken att pojkar ska få upp ögonen för att stoppa kvinnans ägg i sin mage? Det är visserligen normbrytande med effekten som sjöhästarna får lär helt utebli. Att lära sig simma som en sjöhäst vore också normbrytande men även det skulle visa sig ”mindre effektivt” för människor.

  Mest normbrytande vore att lägga skattepengar på undervisning om att pojkar är lika mycket värda som flickor (utan kollektiv skuld och utan arvssynd). Det hade varit fundamentalt normbrytande. Den enkla värdegrunden behöver man inte heller ett akvarium till.

  Svara
  • MiT

    /  06/17/2013

   David8:
   Så normbrytande vågar de inte vara… Det skulle gå emot allt de står för.

   Svara
 3. De glömde ta upp marmorkräftan som förökar sig via jungfrufödsel. Det ultimata solanaeska exemplet på förebild bland akvariedjuren:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Marmorkräfta

  Svara
 4. MiT

   /  06/17/2013

  Liten fortsättning på Wallin vs Roberto

  http://bit.ly/12E77BO

  Wallin förstår helt enkelt inte vad hon säger och vräker ur sig. Hon verkar vara helt oförstående…

  Svara
  • @MiT,

   Wallin förstår helt enkelt inte vad hon säger och vräker ur sig. Hon verkar vara helt oförstående…

   Det är en generös tolkning… 🙂

   Hursomhelst, en praktfull halmgubbe var det.

   Svara
  • Pelle2

    /  06/17/2013

   Jag vet inte vad som är värst. Antingen är Wallin ointelligent eller så är hon gravt ohederlig.
   Hon tillskriver ju Paolo saker som han aldrig har sagt. Dessutom har hon ju ingen som helst förmåga/vilja att visa upp något som stödjer hennes teorier utan hon vräker på med sina fria fantasier.

   Hur någon kan vilja anlita en sådan människa i något avseende är totalt obegripligt..

   Svara
   • @Pelle2,

    Jag vet inte vad som är värst. Antingen är Wallin ointelligent eller så är hon gravt ohederlig.

    Jag lutar åt att det finns ett tredje alternativ (men endast för kvinnor och möjligen manliga söderhipsters). Hon kan möjligen tycka att det verkligen var det som Paolo sade – eller åtminstone menade, eftersom det var det hon uppfattade, och det ”känns rätt” för henne. Betänk att kvinnor skall vara experter på att snappa upp de outtalade nyanserna, medan det är typiskt trubbigt manligt att utgå ifrån att det Paolo faktiskt sade, också var det han menade.

    Jag har blivit mer och mer varse hur så många kvinnor vant sig vid att de kan säga i princip vad som helst, och på något magiskt sätt alltid lyckas lägga över skulden på någon annan – antingen för att man är för ‘aggro’ när man protesterar, eller för att man inte fattar att det kvinnorna sade inte alls var vad de menade (de kanske bara sade det för att höra hur det lät). Det kan vara riktigt uppfriskande att börja ta en kvinna på orden och kräva att de faktiskt står för vad de säger och begränsar sig till att säga saker som de kan stå för. 😉

    (Naturligtvis finns det många undantag, och har har flera undantag bland mina kvinnliga vänner).

    Svara
   • Pelle2:
    Jag tror jag håller med Ulf T i precis varenda ord!

    Svara
 5. Dreadlock

   /  06/17/2013

  Vänta bara när biolog-pedagogen och arkeolog-pedagogen ska förklara djurvärldens tvåkönade arter. Det kan bli riktigt roligt normbrytande pedagogiskt när förklaringen strandar på faktumet att naturen inte riktigt bryr sig om genus på samma sätt som Homo Sapiens gör.

  Svara
  • Dreadlock:
   ”Vänta bara när biolog-pedagogen och arkeolog-pedagogen…”

   Jo det är till att ha gått fantasifulla utbildningar… 🙂

   Svara
 6. Asexuell porr är stort på Söder. En del arter av vandrande pinnar förökar sig helt asexuellt. Sen är det bara att dra linjer mellan prickarna.

  Svara
 7. MiT

   /  06/17/2013

  Orkar ni med mer Wallin?

  Tror hon inte riktigt greppat hur det funkar nämligen
  http://bit.ly/18SvL55

  Denna från Roberto är bra alltså
  http://bit.ly/1277Y7L

  Är det ens möjligt att uppfatta det så här?

  Tror ni Roberto någonsin kommer att få ett svar?
  http://bit.ly/10r8u6F

  Svara
 8. Markus

   /  06/17/2013

  Med tanke på hur Cissi fortsätter att utrycka sig på twitter just nu så kan jag bara konstatera att hon måste ha ett fel någonstans…..

  Svara
  • Markus:
   Hon är så enormt blind för vad han VERKLIGEN sagt och menar så man nästan skäms å hennes vägnar. Se också Ulf T:s svar till Pelle2, det ligger mycket i den!

   Svara
 9. Fugen

   /  06/17/2013

  Fiskar är väl knappast genusnormativa, det är väl ganska mycket evolutionsbiologi.

  Svara
  • Fugen:
   De är väl så glada att hitta NÅGOT som ens är nära det som de förespråkar, resten av verkligheten går ju inte deras väg så att säga 🙂

   Svara
 10. Fugen

   /  06/17/2013

  Men en jä.la fisk!? de gillar ju inte ens torskar…. Varför tar man inte upp att pingvinhanarna står ett antal och fryser stjärtfjädrarna av sig för att ruva ägget? Fast det är klart det kanske blir manligt lidande då. Tom en biolog borde kunna dra slutsatsen att evolutionen tar outgrundliga och för arten praktiska vägar.

  Svara
  • Fugen:
   Kolla Dreadlocks kommentar ”Vänta bara när biolog-pedagogen och arkeolog-pedagogen…” så har du svaret, när några vill göra anspråk på att vara experter på allt så kan de nog väldigt lite…

   Svara
 11. Sjöhästar, blågyltor och clownfiskar bryter inga könsnormer. Åtminstone inte de som råder inom deras egen art.

  Svara
  • bashflak:
   Nä, skulle tro att de håller sig EXTREMT noga inom normen för sin egen art.

   Svara
 12. Pelle2

   /  06/17/2013

  @ULF T och @Toklandet
  Jag tänkte inte på det tredje feministiska/kvinnliga alternativet.
  Dv.s att hon tolkar det Paolo säger utifrån vad hon känner istället för att
  ta till sig patriarkala saker som fakta och källor på det man säger 😉

  Svara
  • Pelle2:
   Hon tycker själv att det hon säger låter bra, skitsamma att Paolo aldrig sagt något sådant eller ens menar det, det känns helt enkelt rätt för henne. Måste vara så…

   Svara
 13. ”When the going gets tough, the tough gets going”…

  När vintern eller torkan kommer, eller liknande tuffa levnadsvillkor, upphör vattenloppans (Daphnia spp.) honor att producera enbart honor (asexuellt), vilket de gör när förhållandena är gynnsamma. När också hanar ”tillåts” i populationen kan en sexuell förökning ske, vilket anses ge vattenlopporna större överlevnadschanser, tack vare en större genetisk variation bland dem. Från http://sv.wikipedia.org/wiki/Daphnier :

  ”Dafnier fortplantar sig mest könlöst (partenogenetiskt) från våren till slutet av sommaren. Därför är 98% av dafnierna honor. […]

  Om miljön som de lever i försämras (torka, kyla, kortare dagar, näringsbrist, giftiga ämnen), kläcks även hanar och sexuell fortplantning sker. Även då utgör hanarna dock betydligt mindre än hälften av populationen. De är mycket mindre än honan och har ett speciellt utskott på bakkroppen som används vid parningen. Hanen griper honan bakifrån, öppnar hennes carapax och för in sperma som befruktar äggen.

  Dessa ägg, som kallas vinterägg eller latensägg, omges av ett hölje (ephippium) som är motståndskraftigt mot värme, kyla och torka. De kan överleva upp till två års torka för att sedan kläckas då miljöbetingelserna blir bättre. I sediment är äggens hållbarhet ännu större: ur 40 år gamla sediment från Bodensjön kunde man vid laboratorieförsök fortfarande kläcka fram dafnier. Denna förmåga ger dafnierna möjlighet att snabbt återkolonisera uttorkade vattensamlingar.

  Skiftet till sexuell fortplantning vid ogynnsamma förhållanden ger större genetisk variation hos avkomman genom rekombination, vilket kan vara värdefullt vid varierande och oförutsägbar miljö (lotterimodellen).”

  Hur ska vi tolka detta? Är dessa organismers levnadssätt en feministisk dröm, är Daphnia spp. en modellorganism där bara kvinnor får del av de goda tiderna, medan man trycker männen framför sig, när det börjar bli besvärligt? Eller ger Daphnia spp. ett stöd för ”stereotypa könsroller”, där ”tuffa” och ”maskulina” Daphnier försvarar populationen mot ”yttre fiender” eller en tuff miljö – en miljö där det sista de ska göra, om de vill överleva som art, är att börja ”problematisera sin egen maskulinitet”?

  *

  Annars kanske ”svarta änkan” tilltalar en del feminister, som modellorganism:

  ”Svarta änkan har fått sitt namn dels av den svarta färgen, dels av att det förekommer, dock ganska sällan[1], att honan, i likhet med en del andra spindelarter, dödar och äter upp hanen efter fullbordad parning.”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Svart_%C3%A4nka

  Kort sagt: att titta på hur ”naturen gör”, kanske inte alltid lämpar sig så väl för överföring av ”normer” till Homo sapiens sapiens… (tycker inte jag). Å andra sidan öppnar det ju faktiskt upp för reflektioner kring människan som biologisk varelse, jämte en biologisk dimension på kön och genus, som ju hittills verkat vara tabu inom den dominerande fåran av nutida (stats-)feminism. Kanske har de inte tänkt på det, i Göteborg?

  Svara
  • John Nilsson:
   Att biologi spelar roll är ju bra om de tar till sig, men det blir väl lite väl tydlig russinplockning när de med ljus och lykta letar upp de (förmodar jag) väldigt få som ändå skiljer sig från de allra flesta i naturen och tar upp som giltigt för alla. För så kommer det nog att bli.

   Svara
  • Hjalmar

    /  06/18/2013

   Wow, så nu är även ‘kvinnor som slår varandra’ mäns fel… Eftersom det är män som tittar på boxning, och på Formel 1. Det har verkligen brunnit i proppskåpet. Kamrat Bjereld tar flera feministpoäng…

   Svara
   • Hjalmar:
    Fast just denna från Kamrat Bjereld var det enormt många som såg igenom som just försök att plocka poäng

    Svara
 14. MiT

   /  06/18/2013

  Om man ser detta från Wallin i ljuset av hennes sjuka angrepp på Paolo Roberto så måste hon väl prata om sig själv?
  http://bit.ly/15eZHAQ

  Svara
 15. Det finns djur som lever parar sig genom våldtäkt. Kanske vore något? 😉

  Svara
  • Hjalmar

    /  06/18/2013

   Ja, valrossar och delfinhanar är tydligen mer eller mindre våldtäktsbenägna.
   Hur känns det nu att ha en hoppande delfin som tatuering? (Ironi, typisk tjejtatuering.)

   Svara
  • bashflak:
   De letar med ljus och lykta efter minsta lilla som högst eventuellt, i nedförsbacke, med solen i tyggen, medvind och en mycket god fantasi kan stämma åtminstone lite med vad de själva säger.

   Svara
 16. MiT

   /  06/18/2013

  Är detta en förklaring till Wallins beteende?
  http://bit.ly/17VaYNb

  Svara
 17. MiT

   /  06/18/2013

  Mmmm, Patriarkatet…
  http://bit.ly/12SKmve

  Eller vad sägs om denna? Klart det måste vara bättre för en långtardarcahufför att blunda när han passerar övergångsställen…

  Svara
 18. Jonte

   /  06/18/2013

  Är det en socialt konstruerad norm och könsroll att bland människor så är det kvinnan som blir gravid?

  Man får nästan intrycket att det är vad dom tror

  Svara
 1. Jalla jalla, Genus åt alla! « Toklandet
 2. Vad är genusforskning bra till? | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: