Militärtjänstgöring

Det är ju på tapeten nu i dagarna och media slår knut på sig själva med att bjuda in kvinnor som ska berätta att de minsann klarar av det lika bra som män gör. Det nästan framstår som om DE var diskriminerade förut när det var värnplikt och den bara gällde män.

Jag ska direkt säga att jag inte vet hur det ser ut idag i det militära, gissar att det är ganska stora skillnader mot när jag låg inne 89-90.

Numera verkar det nästan vara så här

1148964_322906117845732_1252640189_n

Det som klingar ganska falskt är att det ska låta som att ett jämställdhetsproblem håller på att lösas när man slår sig för bröstet (brösten kanske det heter nu för tiden för att vara extra korrekt?).

Vad är glädjande? Att det inte längre är en plikt eller att fler kvinnor söker sig dit? För det skulle kanske inte vara lika glädjande om det var en plikt? 89-90 fanns det faktiskt några kvinnor på regementet men om jag kommer ihåg rätt så var det inte på samma villkor (obs, jag kan mycket väl komma ihåg fel men har för mig att de hade bättre betalt och slapp rätt mycket skitgöra och framför allt att det var frivilligt för dem…).

Men det som jag faktiskt har problem med idag när det gäller just den här delen av ”jämställdhetsdebatten” är att man genom att tala om jämställdhet på det här viset hånar alla de som faktiskt drabbades av värnplikten förr

Lite trevliga saker som kunde ske

 • Bli väckt när som helst för att åka ut i skogen för att gräva några jävla hål, även om det var vinter och tjäle
 • Bada i sjö början av april i snöstorm pga tårgasövning
 • Spy i dålig gasmask i tårgashus, ja den satt fortfarande kvar över ansiktet…
 • Bränna händerna på napalm (eller liknande) pga dåliga lädervantar där det läckte in i sömmarna. Har någon av ”jämställdhetskämparna” idag sett hur det ser ut? Detta hände två st på mitt kompani! Inte jätteallvarliga skador men tillräckligt! Frågan är om inte militärtjänstgöringen var det farligaste ”jobb” man kunde ha då, ett antal skadades svårt varje år och någon eller några dog. Man är inte så stöddig när man t ex ska handskas med skarpa handgranater även om säkerhetsföreskrifterna var ganska hårda…
 • Om det någon dag var lite mindre på schemat så skulle man åka ner till skjutfältet för att skjuta ett löst skott, bara för att vapnet skulle få rengöras… Det kryllade av liknande meningslösa grejer!
 • Kollektiva bestraffningar, om någon gjorde ”fel”, verkligt eller påhittat så straffades alla. Förbjudet redan då men…
 • Bygga ett vindskydd mitt i natten, lämna det direkt och flytta hundra meter och bygga ett nytt. bara för att…
 • Gå med blodiga fötter pga skavsår, för man ville inte belasta andra med packningen. Alla hade ont. Inte ta av sig kängorna när man skulle försöka sova en timma innan man gick nästa mil för att man visste att man inte skulle få på sig dem igen
 • Städa om hela logementet igen, inte för att det var skräpigt utan för att det var en order…
 • Väckas mitt i natten för att åka ut i skogen och bli avsläppta för att sen ta sig tillbaka till regementet.
 • Vara ute i en vecka med magsjuka och det är under 20 minusgrader varje dag
 • Sitta och skita i ett hål i skogen flera dagar i sträck, trevligt när 10 st använder samma hål ett par dagar… Något för dagens twittergenusfeminister att testa på kanske?

Det fanns (finns?) så otroligt mycket som man kunde skada sig allvarligt på och med så det är löjligt. Det ovan är bara några få grejer som skedde och kunde ske. Det finns hur mycket som helst mer!

Och vet ni vad? Vi gjorde det för den enorma lönen av 1 krona i timman… Nej, jag har inte missat vare sig två eller en nolla. Jag hade under 25 kr/dag (har för mig att det var under 20kr/dag men är ej säker) och oavsett om man ville eller inte så hade de bestämmanderätt över mig 24h/dygn i 10 månader.

Varför gjorde man det då?

Alternativet var fängelse… Och att det var svårt att få ett jobb innan man gjort lumpen eftersom ev arbetsgivare visste att man skulle vara borta i upp till ett år. Och om man inte ville göra det så kanske det berodde på att man var lat eller inte klarade av att ta order t ex och då var det mycket svårare att få ett jobb ändå…

Och vi gjorde det för att det fanns/finns en stor granne i öster som rustade ordentligt och vars politiska system inte var speciellt önskvärt. Fienden kom från öster i övningarna, kom de från väster någon gång var det ändå ryssen som kom via Norge. För att de som skulle växa upp i Sverige i framtiden skulle slippa göra det under en sådan regim. För att de skulle slippa behöva stå i kö för att köpa bröd med brödkuponger. Idag sätter man sådana som hyllar den regimen på maktpositioner där de genom ”genusvetenskapen” får makt över våra barn. Man spottar på alla de som dog eller skadade sig allvarligt under plikten…

Fast väldigt få av oss trodde att vi skulle ha en chans om det skulle bli något, på sin höjd kunde man väl störa lite.

Så alla ni som ser detta som en seger för jämställdheten att flera kvinnor söker sig dit, skulle ni vara beredda att släppa er Iphone och göra allt detta för säg 2kr/timma (vet inte hur mycket 25 spänn då skulle ha räknats upp till idag så jag dubblar)? Inte lägga dagarna på att t ex ta löjliga foton på olikfärgade kläder i affärer och som man sen kan gnälla på? Spy i en gasmask låter väl trevligt? Bränna sig lite på napalm? Att varje dag riskera att skadas allvarligt eller dö? Allt för den enorma lönen på ca 2kr/timma… Alternativet ska vara fängelse och kanske inget jobb i framtiden alls! Annars är det inte jämförbart!

Kom igen nu ni som tigger pengar på era gnällkommunistbloggar, påstår att ni pratar om jämställdhet och kallar bloggandet för jobb, visst är det en trevlig lista ovan? Räcker det inte så kan jag fylla på med mycket mer! Alternativet ska givetvis vara fängelse och ett par år senare så ska folk i princip spotta på er för att ni enligt lagen med hot om fängelse var tvungna att göra det… Låter det trevligt? För det som det jublas över idag är inte samma sak som det var då, inte på något sätt fast de gör sitt bästa för att framställa det så.

Jag skulle definitivt inte vilja ha den tiden ogjord, man lär sig väldigt mycket om sig själv och andra! Framför allt så lärde man sig att få ett annat perspektiv på tillvaron. Det finns t ex en hel del bloggare och twittrare som skulle må bra av perspektiv… Och så illa var det inte trots allt, det fanns bra grejer också och de flesta trivdes rätt bra. Jag tycker än idag (liksom då) att det ska finnas en allmän värnplikt som ska vara likvärdig för både män och kvinnor. På samma villkor vad gäller ”lön”, tid och vad man behöver göra, för då skulle väldigt många tänka till och få perspektiv på tillvaron. Jag gissar att twitter och tiggeribloggar skulle se ganska annorlunda ut då… Tänk er valfri gnällgenusbloggare/gnällgenustwittrare efter två veckor ute i skogen med käk som man blir kass i magen av och bara ett hål i marken som ska delas med 10-15 andra, gärna 20 minusgrader också… För 2 spänn i timman!

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

50 kommentarer

  • Pelle2

    /  08/22/2013

   Självklart pratar de om Pojkars antipluggkultur utan att analysera vad den skulle bestå av. Kan det vara så att pojkarnas vantrivsel i den kvinnodominerade skolvärlden är orsaken till den sk ”antiplugkulturen”. ? Dv.s att undervisningen är så inriktad på kvinnligt sätt att lära sig saker att pojkarna röstar med fötterna genom att strunta i att plugga. De verkar i vilket fall som helst rikta in sig på att förebygga flickors stress men strunta i att få pojkarna intresserade av skolan.

   Svara
   • anders

     /  11/03/2013

    Det handlar inte om manligt eller kvinnligt sätt att lära sig. Skolan handlar om att lära sig lyda och att endast lyda auktoriteter, dvs. de som har högre rang av någon märklig anledning. På tal om värnplikt kan man ju så här lite i efterhand undra om man stod över eller under vissa element i utvecklingskedjan, med tanke på vad dessa beordrade oss att göra.

    Svara
 1. Privilegiet att vara man kan verkligen ge mycket.

  Svara
  • @Benanderii:
   Haha, visst gör det! Speciellt en fet plånbok, för kan den bli annat än fet med så enorma löner? 🙂

   Svara
 2. Leo Oras

   /  08/22/2013

  Jag gjorde lumpen i Sollefteå 1969. Har tyvärr inte något gott att säga om den tiden.

  Svara
  • Leo Oras:
   Det hände nog ganska mycket på de 20 åren som skiljer gissar jag. Något som var väldigt viktigt för trivsel trots allt idiotiskt var att man hade bra befäl och inga skitstövlar

   Svara
 3. Genusföljaren

   /  08/22/2013

  En intressant sak är ju att ingen reflekterar över den fördel tjejerna fick då. De hade ju ett helt år på sig att jobba och avancera innan de fick konkurenns av killarna som satt fast i lumpen.

  Men, det kanske inte räknas? Fast att vara borta och vara gravid/föräldraledig har ju alltid räknats som en ”kvinno-fälla”

  MVH
  H

  Svara
  • Genusföljaren:
   Och det var mer än ett år normalt sett, för om man gick en 2-årig gymnasieutb. men inte ryckte in förään man var 20 så var det rätt lång tid totalt innan man kunde på allvar söka jobb.

   Svara
 4. Markus

   /  08/22/2013

  Jag tycker det är lustigt att vissa anser att det var ett privilegium för killar att bli tvingade in i värnplikten.

  Om Sverige skulle tvinga alla som invandrar hit att i princip jobba gratis i ett år, undrar om de skulle tycka det var ett privilegium då också?

  Svara
  • Hjalmar

    /  08/22/2013

   Det skulle kallas ‘rasism’ och ‘främlingsfientlighet’. Obama skulle skicka ett sändebud för att kolla om vi är na*ister. FN skulle införa sanktioner, sen skulle vi tvingas införa HMF-lagstiftning för att skydda minoriteter…

   Svara
 5. Göran

   /  08/22/2013

  Är det någon som sett dom faktiska siffrorna? Det enda jag såg i artikeln jag läste var ett procenttal men det behöver ju inte betyda att det blir fysiskt fler tjejer som söker, det kan ju vara så att andelen killar minskar istället.

  Svara
  • Göran:
   Både kvinnor och män har minskat ordentlig i antal om man går efter wiseman (och det tror jag man kan)

   Svara
 6. Grodan Boll

   /  08/22/2013

  Jag gjorde lumpen senare än du och hade då 19kr/dag.
  Exakt timlön kunde (som du förklarar i ditt inlägg) variera efter hur ”skämtglada” befälen var.

  I kompaniet hade vi en frivillig kvinnlig rekryt. Hon hade lika villkor som resten av oss, så när som att hon fick använda befälens dusch om hon hade velat. Något hon mig veterligen aldrig nappade på.

  Få ställen har hon ironiskt nog varit säkrare på, än inklämd i ett duschrum med massor av hormonstinna män. Det svider i kroppen bara på att tänka på hur trött, hungrig och full av värk man var då =/

  Svara
  • Grodan Boll:
   Hehe, det låter inte som om du längtar tillbaka direkt… 😉

   Svara
   • Grodan Boll

     /  08/23/2013

    Knappast =)
    Det är dock med hatkärlek man blickar tillbaka. Som sagt, det är inget man vill ha ogjort, men det är inget jag frivilligt skulle göra om.

    Svara
 7. Svara
 8. Det gäller att hänga med i svängarna. Vill korrigera sitt biologiska kön men inte bli en kvinna minsann…

  Svara
  • Pelle2

    /  08/22/2013

   Ja, det var ju en viktig distinktion att prata om könskorrigering istället för att bli kvinna.
   För dom flesta av oss byter han ju kön till kvinna även om han inte fullt ut biologiskt kan bli en sådan lika lite som en kvinna fullt ut kan bli man.

   Svara
  • Hennes poäng är antagligen att Manning hela tiden skulle ha varit en kvinna, och därmed inte blir kvinna, utan redan är det. En kvinna som bara haft en något atypisk kvinnokropp, som skall korrigeras.

   Svara
 9. Fobi…

  Svara
  • Pelle2

    /  08/22/2013

   Tur att vi har genuspräster som Isobel Hadley-kamptz som kan upplysa oss fåkunniga om hur vi skall benämna transpersoner ;-). Antar att hon har intervjuat en majoritet av transpersonerna så att hon har svaret på hur de vill bli benämnda. Eller är hen rent av en transa själv ;-).

   Skämt åsido antar jag att hon pratar om ordet hen. Om det ordet bara användes om transpersoner så kunde jag kanske köpa det men ordet har ju lanserats av feminister för att komma ifrån de förhatliga orden han och hon. Larvigt av Hadley-Kamptz att försöka få det till något annat.

   Eller så är det den vanliga feministiska tanken att de som inte håller med feministerna i allt är hatare,fobiker mm.

   Svara
   • Pelle2:
    Just det där med fobi som ska användas, bara för man inte säger det som en vill ska vara korrekt så betyder ju inte det att man har en sjuklig rädsla…

    Svara
    • anders

      /  11/03/2013

     Isobel Hadley-Kamptz .

     Du skall inte någonsin tala om för någon vad de skall tycka och tänka. Det har du inte med att göra. Åsikterna är fria. Däremot skall man inte vädra allt man tänker utan att ha blivit ombedd. Gäller alla.

     Det finns bara två typer av människor: de som vill vara ifred, och de som inte kan lämna andra ifred. Det sistnämnda räknas som våld, eftersom det är en inskränkning i den personliga sfären.

     Lyssna på Mark Passio om Natural Law, och försök sätta dig in lite i ämnet.

     Svara
 10. Svara
  • Han får gärna utbilda oss om var den finns och var den inte finns. Är det vissa klaner i Kurdistan och Afghanistan?

   Svara
   • bashflak:
    Vem vet? Han kanske vill se till att ha ryggen fri om hans egen fru råkar ramla från 5: våningen? För om jag inte har helt fel så är det väl absolut vanligast att just kurdiska kvinnor har dålig balans på våningar över den första?

    Svara
  • Pelle2

    /  08/23/2013

   Det är tur att det finns vita(nåja),feministiska riddare som Kawa som har svaret på allt.Synd att han inte vill upplysa oss andra om vad han vet om hederskultur som inte vi andra vet.
   Han verkar ju i alla fall inte förneka att hederskultur existerar.

   Det är ju också konstigt att han inte vill kollektivt skuldbelägga vissa religioner och etniciteter för han har ju inget problem med att kollektivt skuldbelägga vita,medelålders,svenska män
   .

   Svara
   • Pelle2:
    Hehe, han är precis lika vit som de som han hackar på, gissar att han lever på det precis som Kapten Klänning gjorde…

    Svara
    • anders

      /  11/03/2013

     Kawa har skrämmande låg kunskap om Natural Law (födslorätt) som Mark Passio så förtjänstfullt föreläser om.

     Svara
  • Fugen

    /  08/23/2013

   Såg lite på tvklippet, herregud vilken härdsmälta.
   Varför tävlar vi i olika klasser, med lite olika utrustning? Kanske för att man vill att det skall vara någorlunda lika villkor för deltagarna, utifrån fysiska möjligheter.
   Nej, för att man vill skapa hetronormativitet, så är det. Fy mig som tänkte det första.
   Var tvungen att sluta se eländet, har högt blodtryck från början.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: