Logik?

I SvD kan man läsa ”Därför säger kvinnor nej till chefsjobben” och man har givetvis en professor i penisräknande, Anna Wahl, som ska berätta varför. Artikeln börjar med att lista upp sånt som inte verkar tilltala kvinnor så mycket.

”Många utlandsresor, lite stöd, ingen utvecklingsplan och ingen möjlighet att jobba hemifrån, med sådana villkor ratar kvinnorna chefsjobben.”

Jag gissar att de inte tilltalar så många män heller men de är väl villkoren antar jag? Skulle tro att varje manlig chef skulle bli glad ända in i benet om sådana grejer minskade eller försvann! Men då pratar man inte om samma sak som gäller idag utan om en jämförelse mellan en önskedröm och en verklighet och då förlorar alltid verkligheten. Antingen så får man diskutera efter hur det är idag och utgå från det eller så får man diskutera hur en önskedröm ser ut men då gäller inte önskedrömmen bara för kvinnor.

Efter detta så säger Anna Wahl

”– Kvinnor tackar inte nej till chefsjobb för att män och kvinnor är olika, utan för att villkoren för deras chefskap är olika.”

Vänta nu här, skillnaden mellan män och kvinnor är att män accepterar de dåliga villkoren men det är ingen skillnad alls mellan män och kvinnor? Ingen skillnad som gör att män accepterar men kvinnor inte? Är det bara jag som inte riktigt får ihop det?

wahl

Resten av artikeln handlar om att kvinnor generellt vill trygghetsknarka och skillnader mellan hur kvinnor och män gör… Så vad gäller, att det inte finns några skillnader som Wahl påstår eller att det finns skillnader som bekräftas av allt i artikeln, till och med av det som Wahl själv säger när hon säger att det inte finns några skillnader?

Professor är hon visst?

Hur många penisar måste man räkna för att bli genusprofessor? Eller finns det andra krav?

Genusdebatten

Flying Martin

Susanna

Kimhza Bremer

MVH

MiT

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

74 kommentarer

 1. Pelle2

   /  10/22/2013

  Har läst liknande bullshit förut. Kvinnor skall alltså curlas till sitt chefsskap genom att få en mentor, få en utvecklingsplan,slippa utlandsresor och kunna jobba hemifrån ?
  Sedan påstår människan att kvinnor och mäns villkor för chefsskap är olika.Det är väl just det dom inte är? Vill du ha ett chefsjobb så måste du förmodligen vara på jobbet de flesta dagarna,kanske resa en del och det är inte säkert att du får en mentor.
  Nu vill ju genusmänniskorna ge kvinnorna allt detta men i vanlig ordning är det väl inte aktuellt att mänen skall få samma förmåner ?
  Genusmänniskorna tycker att arbetsgivarna inte bara skall kvotera kvinnor till ett chefsskap utan de skall desutom ge dessa kvinnor förmåner som en manlig chef inte får.Helt otroligt !
  Antingen får väl kvinnorna acceptera villkoren som de är,försöka förändra villkoren för alla chefer eller starta ett eget företag där de kan skapa sina egna villkor.

  Svara
  • MiT

    /  10/22/2013

   Pelle2:
   Det roliga med denna artikel är ju att precis allt, inkl vad penisräknaren själv säger när hon säger att det inte finns någon skillnad, pekar på att det finns skillnader… 🙂

   Svara
 2. Eric

   /  10/22/2013

  Såna där kvotforskare gör en trött. Vad har förresten en sån på KTH att göra, och i en intervju i Svenska Dagbladet? Är det bara jag som tycker mig se illavarslande spridningseffekter från Söderntörn/Aftonbladet?

  Svara
  • Pelle2

    /  10/22/2013

   Dn är ju också en jättebra genusmegafon. Slutade prenumerera på tidningen efter nästan 25 år för att jag inte stod ut med skiten.

   Svara
  • MiT

    /  10/22/2013

   Eric:
   Det är mycket skit som träffar fläkten och sprider sig!

   Svara
 3. lavazza1891

   /  10/22/2013

  I så fall har inte män möjlighet att ta ”kvinnojobb” på samma villkor som kvinnor, och lönen i dessa jobb bör höjas, men bara för män.

  Svara
  • MiT

    /  10/22/2013

   lavazza1891:
   Men då är det något som är för män, det går ju inte… 😉

   Svara
   • lavazza1891

     /  10/23/2013

    Nä, i ”kvinnoyrken” ska männen anpassa sig eller dra. Detta trots att det faktiskt finns kvalitetsfördelar (”kundnytta”) med att få in fler män i vissa kvinnoyrken, som förskollärare.

    Om kundnyttan talar för män, så är det en nytta som kunderna inte har rätt att efterfråga, och kundperspektivet anses inte längre viktigt.

    Svara
 4. MiT

   /  10/22/2013

  Intressant

  Svara
  • AV

    /  10/22/2013

   De flesta kvinnor som arbetar deltid väljer det. De få män som arbetar deltid väljer det inte. Dvs även om färre män än kvinnor arbetar deltid är grupperna som ofrivilligt arbetar deltid ungefär lika stora.

   Svara
 5. Petter

   /  10/22/2013

  ”– Kvinnor tackar inte nej till chefsjobb för att män och kvinnor är olika, utan för att villkoren för deras chefskap är olika.”

  ”– Det är en mycket populär förklaring att bristen på kvinnliga chefer handlar om att de tar huvudansvaret för familjen. För då är det inte något som är fel på arbetsgivaren. Men det är inte barnen som hindrar karriären, utan arbetsplatsens villkor, påpekar Anna Wahl.”

  Nån borde maila henne och fråga vad hon menade..? Om män och kvinnor är lika men arbetsplatsens villkor gör att kvinnor i mindre utsträckning vill ta jobben, varför?. Här vill vi ju ha en patriarkal genusanalys ;). Skönt ändå tycker jag att det inte var könsdiskrimenering som låg till grund för hennes påstående men det är väl säkert vad som skulle dyka upp om hon fick raljera vidare…

  Svara
  • MiT

    /  10/22/2013

   Petter:
   När jag läste det så undrade jag så mycket vad hon menade att jag fick läsa flera gånger. Hon verkar på allvar mena att det finns inga skillnader trots att hennes egna ord säger att det finns skillnader. Snurrigt som tusan!

   Svara
 6. Chattanoga

   /  10/22/2013

  OK,
  -Artikeln visar att män och kvinnor har samma villkor, men väljer olika
  -Genusprofessorn drar slutsatsen att män och kvinnor är lika, och att villkoren är olika.

  Min fråga: När kommer Lennart Svan?

  Svara
 7. MiT

   /  10/22/2013

  ???

  Svara
  • AV

    /  10/22/2013

   Att inte tycka man får tillräckligt betalt är inte samma sak som att man inte får det. Uppenbarligen är det tillräckligt många som är beredda att göra det jobb kvinnor gör för de pengar som erbjuds.
   Men vem fan är helt nöjd med sin lön?

   Svara
   • MiT

     /  10/22/2013

    AV:
    Haha, ja ve, fan är nöjd med sin lön? Den människan skulle ju i så fall tacka nej till en lönförhöjning om den erbjuds, tror ingen skulle göra det. Kanske om man kan få mer ledigt istället för lön.

    Svara
  • Grodan Boll

    /  10/22/2013

   ”…än utomnordiska kvinnor”, antar jag.

   Svara
 8. AV

   /  10/22/2013

  Att vara chef handlar om att resa, ha ansvar och skapa affärsrelationer så arbetarnas arbete kan säljas. Ok, vi antar nu att det görs en massa för att anpassa chefsarbetet till kvinnors tycke. Mindre press, mindre resa, flexibilitet, jobba hemma. Det kostar pengar. Lönen blir lidande och det kommer också bli fler män som är beredda att ta jobbet. Konkurrensen ökar. Ergo lägre löner. Och så kommer det alltid finnas de som är beredda att jobba hårdare, offra mer för jobbet. De får mer i plånboken för det mervärde de ger företaget. De flesta av dessa är män. Företag vill ha ut så mycket som möjligt av sina chefer också, vinst/lön, så de kommer konkurrera ut chefer som vill vara flexibla och arbeta hemifrån. Sen är vi tillbaka på ruta ett. Att chefsjobbet handlar så mycket om att resa och uppoffra sin personliga fritid beror på att tillräckligt många män är beredda att göra dessa uppoffringar för pengar. Det hjälper inte att anpassa chefsjobbet för kvinnor eftersom de konkurreras ut. Då måste man få män att sälja sin fritid och bekvämlighet dyrare. Lycka till.

  Svara
  • Chade

    /  10/22/2013

   Om en chef vill kunna flexa och arbeta hemifrån så krävs det att denne kan konkurrera mot andra som inte kräver detta med antingen lägre lönekrav eller en bättre kompetens, dvs. en chef som trots dessa minus ändå är en fantastisk chef. Det finns säkert men det kräver ju att man kan väga upp med väldigt goda egenskaper.

   Svara
  • MiT

    /  10/22/2013

   AV:
   +1

   Svara
 9. Jonte

   /  10/22/2013

  Ännu en som har gått en kurs i feministisk logi(sti)k

  Svara
 10. MiT

   /  10/22/2013

  Svara
  • AV

    /  10/22/2013

   Men detta argumentationsfel går bra: Jag har blivit dåligt behandlad av några män, alltså finns patriarkatet.

   Svara
   • MiT

     /  10/22/2013

    AV:
    Stor skillnad vettu, då handlar det ju om patriarkatet…

    Svara
 11. MiT

   /  10/22/2013

  Svara
 12. MiT

   /  10/22/2013

  Svara
  • Pelle2

    /  10/22/2013

   Hur många minuter mera obetalt hemarbete gör inte jag då än både den genomsnittliga mannen och kvinnan eftersom jag är singel ? Stackars mig,buhu.
   jag får ingen hjälp av någon annan hemma, Vad synd det är om mig. Jag vill bli kompenserad och kvoterad för denna oerhörda orättvisa ;-).
   Och alla kvinnor tjänar 3,6 miljoner mindre än alla män ? MARIA ARNHOLM, Antonia Axson-Johnsson, Annika Falkenmark, Annie Lööf, Mona Sahlin och Margot Wallström kommer inte tjäna mer än de flesta män ? Tror heller inte att de jobbar mera med hemarbete än den genomsnittliga mannen och definitivt inte mer än mig.

   Detta är förvisso en extrem grupp av kvinnor men jag kan säga att t.ex min syster,som är en övre medeklasskvinna alltid har tjänat mera än sin man och nu när barnen är stora så är det hon som reser runt världen i sitt arbete och hennes man får sköta marktjänsten. Tidigare delade de nog ganska lika också.

   Sedan handlar det ju också om de livsval man gör. Vilket yrke väljer man,skaffar man barn,delar man lika på barnuppfostran mm.

   Svara
   • MiT

     /  10/22/2013

    Pelle2:
    ”Obetalt hemarbete” är en väldigt konstig benämning på något som alla måste göra mer eller mindre, det handlar om standard och vem som bestämmer vilken standard som ska gälla.

    Svara
  • AV

    /  10/22/2013

   Av dessa 3,6 miljoner betalas det en hel del skatt. Män betalar i genomsnitt in en miljon mer än de kostar samhället. Kvinnor får ut en miljon mer i bidrag och pension än de betalar in.

   Tar man makten och tolkningsföreträdet i hemmet, får man också göra lejonparten av jobbet. Eftersom hon står för besluten hur 80% av familjens inkomst spenderas har hon ekonomisk makt utan att betala priset. Finns kanske ett skäl till att singelkvinnor med barn har det jobbigast ekonomiskt. Om män nu är sådana parasiterande svin borde sammanboende kvinnor ha det värst.

   Eftersom de flesta hushåll är singelhushåll får man förbjuda singelkvinnor att göra så mycket hemarbete. Så det blir jämställt.

   Svara
   • MiT

     /  10/22/2013

    AV:
    Skulle tro att skillnaden i tid på vad singelkvinnor resp singelmän lägger på hemmet är ganska stor. Det hänger garanterat med när de flyttar ihop.

    Svara
  • David

    /  10/22/2013

   ”20-50% av kvinnorna uppger att ansvar för hem o familj gör att man arbetar deltid. 0-25% av männen gör det. Suck. Suck. Suck.”

   Hur många procent av männen arbetar heltid mot sin vilja för att kunna bekosta hem och familj? Den statistiken lyser med sin frånvaro. Suck. Suck. Suck.

   Svara
   • Grodan Boll

     /  10/22/2013

    Mjo, det lär bli en kall dag i helvetet innan genusvetarna ställer frågan

    ”Varför jobbar du heltid?”

    till en betryggande andel knegande män. Jag känner mer än en man som dubbelarbetat för att få ihop brödfödan och jag vet vilka som gjorde det aktiva valet om arbetsfördelning.

    Pro tip: det var inte patriarkerna.

    Svara
   • MiT

     /  10/22/2013

    David:
    Den frågan kommer när penisräknarna är borta ur diskussionen.

    Svara
  • Hjalmar

    /  10/22/2013

   Det är riktigt att män i genomsnitt lönearbetar mer. Men mer intressant är att veta vilka som drar nytta av det… Det håller feministerna väldigt tyst om…

   Klicka för att komma åt Summering_MF_till_kvinnor_MIG_20101028(1).pdf


   ”80%% av alla köpbeslut tas av kvinnor”
   PC-inköp 66%
   hemelektronik 60%
   semesterbeslut 89%
   heminredning 94 %
   husinköp 75%
   köksmaskiner 88 %
   hälsoprodukter 80%
   nya bilar 60%
   En inte ny men mycket informativ PDF från Handelshögskolan, GU.
   80%, alltså nästan feministiskt jämställt…

   Svara
   • MiT

     /  10/22/2013

    Hjalmar:
    Vilken är den största makten, att tjäna pengar men inte bestämma över dem eller att bestämma över andras pengar?

    Svara
   • Grodan Boll

     /  10/23/2013

    ”Kvinnor har 80% av sin makes lön… och sedan har de sin egen”, är med andra ord bokstavligt? Pinsamt.

    Svara
 13. Jonte

   /  10/22/2013

  Hahahaha underbart att se en lokalordförande för LUF som inte köper det marxistiska genustramset, finns det hopp för Folkpartiet trots allt?

  https://twitter.com/MavPettersson/status/391920738405347328

  https://twitter.com/MavPettersson/status/392010057401237504

  https://twitter.com/MavPettersson/status/392012909972164608

  https://twitter.com/MavPettersson/status/392016020808142848

  https://twitter.com/MavPettersson/status/392018692999237632

  Svara
  • Hjalmar

    /  10/22/2013

   Feministerna har försvagats, snart är det helt okej att skratta åt dem offentligt. LUF:aren kan dock bli tagen i örat, FP är fortfarande feministiskt…

   Svara
  • MiT

    /  10/22/2013

   Jonte:
   Bäst är ”googla patriarkatet. hejdå” 🙂 🙂 🙂

   Svara
 14. Jonte

   /  10/22/2013

  Uppfriskande att läsa kommentarerna till artikeln…

  http://www.expressen.se/kultur/ungkultur/flickorna-fick-en-bjorntjanst/

  Svara
  • Pelle2

    /  10/22/2013

   Jag skrattade gott åt kommentarerna. Inte en endaste genuskorrekt kommentar.

   Svara
  • MiT

    /  10/22/2013

   Jonte:
   haha, de har ändrat artikeln enormt mycket sen jag såg den första gången! Det är som en kommentator sa, halva är bara bortklippt!

   Svara
 15. Nils Jungenäs

   /  10/22/2013

  Ömsom särartsfeminism, ömsom likhetsfemini. Ambvivalensen och den kognitiva dissonansen är total.

  ”-Det är ingen skillnad på män och kvinnor förutom att kvinnor är bättre.”
  *facepalm*
  ”-Kvinnor kan.”
  …dessutom behöver de ”lyftas fram” och ”beredas plats”.

  Jag vet inte om dagens så kallade feminism är mer nedvärderande för kvinnor eller för män.

  Stollig och kränkande är den iallafall.

  Vilket är värst – att tillhöra ett kollektiv som ständigt utmålas som ”skyldiga” och ”förövare” eller att utmålas som ett viljelöst och oförmöget offer som likt ett höstlöv i vinden bara ”råkar ut för” allt?

  Svara
  • MiT

    /  10/22/2013

   Nils Jungenäs:
   Inget av det borde förekomma! Det är enormt destruktivt för ett samhälle.

   Svara
 16. ”Jag vill ha en vältränad kropp och bra kondition. MEN jag vill inte träna regelbundet, när jag väl tränar vill jag ha personlig tränare OCH det får under INGA omständigheter vara jobbigt eller få mig att svettas”.

  Motstridiga och orealistiska krav kallar jag det och svaret från mig blir regelmässigt ”Ska du ha en ponny också?”

  Vilket osökt leder in på hästar.

  Svara
  • Litet tillägg.

   -”Vi beställde en ande, vi måste ha gnidit lampan på fel sätt”
   -”Det där var ingen lampa”

   Svara
  • MiT

    /  10/22/2013

   Blåval Rödval:
   ”“Jag vill ha en vältränad kropp och bra kondition. MEN jag vill inte träna regelbundet, när jag väl tränar vill jag ha personlig tränare OCH det får under INGA omständigheter vara jobbigt eller få mig att svettas”.”

   Hahaha, så huvudet på spiken!

   Svara
 17. MiT

   /  10/22/2013

  At tdet ens finns sådana kurser är väl det mest anmärkningsvärda…

  Svara
 18. MiT

   /  10/22/2013

  Finns ju en del som man undrar över i bilden, t ex vilka män var det som kunde kosta på sig att gråta? Vill verkligen killar/män ha bengetter? Vilka är det som driver tjejer att förändra sig? Inga sådana tankar alls utan bara social konstruktion för hela slanten med en underton av att det är männen det är fel på…

  http://unvis.it/hej.blekk.se/2013/10/02/dagens-grafik/

  Svara
 19. MiT

   /  10/22/2013

  Jag borde inte bli förvånad men blir det ändå. MENSAKTIVISTEN? WTF?

  Svara
 20. Hjalmar

   /  10/22/2013

  Det finns då folk till allt… 🙂

  Svara
 21. Miljöpartistisk riksdagskandidat kommer ut som jämställdist. Undrar om hon överlever den interna nomineringsprocessen efter detta:

  Nyanserat o bra reflekterat om män och mansrörelsen av @Bashflak #jämställdhet #genus #svpol http://t.co/DcHeGuK09Q via @wordpressdotcom— Josefin Utas (@JosefinUtas) October 22, 2013

  Svara
  • MiT

    /  10/23/2013

   bashflak:
   Nu är det kört för henne i extremistpartiet! Synd för hon har väldigt kloka tankar om just jämställdhet. Eller kloka, jag menar självklara.

   Svara
 22. anders

   /  11/03/2013

  Verklig och allvarlig analys av de olika sidorna av manligt o kvinnligt.
  Om ni gillar detta, sprid vidare.

  Svara
  • MiT

    /  11/03/2013

   anders:
   Huh, 7 timmar… 🙂 Får kolla igenom i lagom doser så det tar nog ett tag.

   Svara
   • anders

     /  11/03/2013

    Börja med 5:09 tom 5:25 (h, min).
    Brutal sammanfattning, kräver tid att fundera på.

    Svara
 23. Återigen en argumentation som utmynnar i en viss slutsats . . MEN . . ingen vet riktigt hur vägen framåt skall ”stakas upp” utan mer en slutsats att kvinnor är orättvist behandlade och om det är så så är det inte fel att män behandlas orättvist MEN jättefel om kvinnor inte behandlas rättvist eller?

  Svara
 1. Genuskrav i förskolan | WTF?
 2. Unga kvinnor mest sjukskrivna av alla | WTF?
 3. Skolproblemen | WTF?
 4. Tweets från 2013 del 2 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: