”Normkritiken utmanar oss alla”

Nationella sekretariatet för genusforskning astrologi är igång som vanligt, nu är det normkritik som hyllas. Men av någon anledning så är inte normkritik mot genusvetarnormen att hacka på vita män så intressant att utmana utan den sitter bergfast!

”Normkritisk pedagogik har fått stort genomslag i svenska skolor. Rätt använd kan metoden utmana de mest etablerade privilegier. Genusforskaren Renita Sörensdotter gläds åt normkritikens genombrott, men befarar samtidigt att begreppet är på väg att bli urvattnat.”

Jag både hoppas och antar att hon ljuger när hon säger att ”Normkritisk pedagogik har fått stort genomslag i svenska skolor.

”Den normkritiska pedagogiken introducerades av Queerpedagogiskt nätverk år 2007. Perspektivet tar avstamp i flera olika teorier, bland annat queerteori.
– Normkritik är en hopsamling av en rad tankegods som ifrågasätter under- och överordning genom att granska normen, säger Renita Sörensdotter, forskare i social­antropologi och verksam som lärare i genusvetenskap vid Stockholms universitet.”

”Queerpedagogiskt nätverk”…

”– Det som saknades var det queera perspektivet, att vända på det och fråga vad normen gör. Hur blir man till exempel heterosexuell, finns det ens sådana, vad gör de?”

Hur blir man till exempel heterosexuell, finns ens sådana, vad gör de?”… Detta är alltså queerpedagogik? Och grunden till ”normkritiken” som fått stort genomslag i våra skolor?

”Normkritisk pedagogik har fått stort genomslag i Sverige. Förhållningssättet har skrivits in i läroplaner och andra styrdokument.”

Och svenska skolan går bra? PISA-resultaten säger att det är rätt väg?

”Renita Sörensdotter tycker vidare att det är ett stort problem att arbetet mot diskriminering ofta läggs på enstaka eldsjälar. I framtiden vill hon se att normkritik verkligen börjar genomsyra hela arbetsplatser.
Fast det normkritiska perspektivet är inte fritt från fallgropar. Renita Sörensdotter understryker faran i att kritisera människor i stället för strukturer.
– Det handlar ju inte bara om att vita, svenskfödda, medelklassmän måste flytta på sig. Vi föds in i en kultur där vi lär oss en massa saker och ofta är det ganska omedvetna processer.”

Ojdå, här kommer det fram vad hon egentligen vill, hon vill hacka på vita och svenskfödda medelklassmän. Så otroligt stereotypt och genusvetarnormativt av henne! Kanske hon ska börja med att vara lite normkritisk mot genusvetarnormen att hacka på vita män?

”Lisa Andersson Tengnér har en bakgrund som ämneslärare men har under tio år arbetat som genuspedagog. Hon betonar att normkritik inte handlar om att avveckla normer som företeelse, även om människor ibland uppfattar det så.
– Vissa tycker att begreppet låter kritiskt och negativt, som att det enbart handlar om att leta fel. Då använder jag ibland begreppet normmedvetenhet i stället. För normkritik betyder ju inte att allt är dåligt eller att normer i sig ska avskaffas. Det är de normer som begränsar individer som vi behöver motverka.”

Jaha, det är de dåliga normerna som ska MOTVERKAS! Och givetvis så ska genusfolk bestämma vilka som är inte är önskvärda och som ska motverkas. Och det blir inte annorlunda bara för man kallar det något annat för som vi har läst i Sydsvenskan så vill man införa nya ”goda normer”. Och vilka det är vill ju också genusfolk bestämma. Så jo, ni vill avskaffa och införa egna. Och det går ut på att leta fel och inget annat eftersom det är vad ni hela tiden gör!

”– Min erfarenhet är att om någon väl får på sig de här glasögonen så ser man bara mer och mer.”

Det är alltså skitiga och/eller felslipade glasögon som orsakar detta och inget annat! Byt glasögon omedelbart eftersom ”de här glasögonen” inte verkar funka så bra.

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

57 kommentarer

 1. Pelle2

   /  01/31/2014

  Vilka sjuka människor det är.
  Citat:
  Det som saknades var det queera perspektivet, att vända på det och fråga vad normen gör. Hur blir man till exempel heterosexuell, finns det ens sådana, vad gör de?”

  Tänkte vända på perspektivet: Hur blir man homo/transsexuell,finns det ens sådana,vad gör de ?
  Men oj, nu var jag ju inte normkritisk utan en hatare. Fy på mig vilken dålig människa jag är.

  Svara
  • MiT

    /  02/01/2014

   Pelle2:
   Och man blir alltid lika glad när skattepengar används till något vettigt, eller hur? 😉

   Svara
   • Pelle2

     /  02/01/2014

    Ja, mina skattepengar behövs till andra och vettiga ändamål och inte till att finansiera en feministisk lekskola.

    Svara
 2. Leif

   /  01/31/2014

  I skolan är det väl snarare vita, svenskfödda, medelklasskvinnor som måste flytta på sig. Övervikten av kvinnor där är numera förkrossande. Och varför inte undersöka hur det förhåller sig inom Sörensdotters område? Är inte också hennes fögderi dominerat av vita, svenskfödda, medelklasskvinnor? Är hon kanske rentav själv en vit, svenskfödd medelklasskvinna?

  Svara
  • Casey Jones

    /  02/01/2014

   Gissar att hon piskar sig till sömns varje natt.

   Svara
  • MiT

    /  02/01/2014

   Leif:
   Vara kritiska mot sina egna SJUKA normer är inte grejen för dem helt enkelt…

   Svara
 3. per Hagman

   /  01/31/2014

  Glasøgon var ordet.
  .
  Per Hagman.
  .

  Svara
 4. Kristian

   /  01/31/2014

  ”de normer som begränsar individer”
  Som att betala skatt, köra på rätt sida och inte begå brott?

  Svara
 5. Jonte

   /  01/31/2014

  ”Hur blir man egentligen heterosexuell”…

  Varsågod Renita, här är lite riktig forskning som ger svaret på den frågan:

  Many people believe that sexual orientation (homosexuality vs. heterosexuality) is determined by education and social constraints. There are, however, a large number of studies indicating that prenatal factors have an important influence on this critical feature of human sexuality. Sexual orientation is a sexually differentiated trait (over 90% of men are attracted to women and vice versa). In animals and men, many sexually differentiated characteristics are organized during early life by sex steroids, and one can wonder whether the same mechanism also affects human sexual orientation. Two types of evidence support this notion. First, multiple sexually differentiated behavioral, physiological, or even morphological traits are significantly different in homosexual and heterosexual populations. Because some of these traits are known to be organized by prenatal steroids, including testosterone, these differences suggest that homosexual subjects were, on average, exposed to atypical endocrine conditions during development. Second, clinical conditions associated with significant endocrine changes during embryonic life often result in an increased incidence of homosexuality. It seems therefore that the prenatal endocrine environment has a significant influence on human sexual orientation but a large fraction of the variance in this behavioral characteristic remains unexplained to date. Genetic differences affecting behavior either in a direct manner or by changing embryonic hormone secretion or action may also be involved. How these biological prenatal factors interact with postnatal social factors to determine life-long sexual orientation remains to be determined.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21693676

  Svara
 6. MiT

   /  01/31/2014

  Svara
  • Grodan Boll

    /  01/31/2014

   Jag ser att positiv maskulinitet lyser med sin frånvaro och även kritisk femininitet. Quel surprise.

   Svara
 7. MiT

   /  01/31/2014

  Svara
 8. MiT

   /  01/31/2014

  Svara
  • michael

    /  02/01/2014

   Om jag hade bott i Malmö så kanske man skulle ha smugit till lokalen där feministerna härjar
   Och sprejat på väggen.Här inne bedrivs könsrasism.
   Tänk vilka rubriker alla tidningar och Svt skulle blåsa upp det”Feminister utsatta för hatbrott” fast det enda man gjort är att beskriva sanningen.

   Svara
   • MiT

     /  02/01/2014

    michael:
    Eller spreja lite stora kukar överallt och sen säga att du är en konstnär? 😉

    Svara
 9. Grodan Boll

   /  01/31/2014

  Renita Sörensdotter vill också lägga till en sak hon tycker är viktig att komma ihåg:
  – Ingen kommer någonsin vara perfekt. Vi kommer alla att misslyckas gång på gång. Men det gör inte att vi kan ge upp redan från början, utan vi måste fortsätta försöka

  Ingen kommer någonsin vara perfekt, så prästinneskapet kommer alltid kunna hitta något att påpeka, för evigt.

  Svara
  • Grodan Boll

    /  01/31/2014

   Hittade en gammal höjdare i ögonvrån när jag var på sidan:

   Vidare står det i läroplanen att skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster. Den ska därför ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet. Det är helt riktigt och okontroversiellt i dagens samhälle. Alla lärare jobbar för att motverka traditionella könsmönster

   1. Motverka är inte samma som att bredda.
   2. Okontroversiellt? Så vad gnäller tokfeministerna över?

   Svara
  • MiT

    /  02/01/2014

   Grodan Boll:
   Praktiskt, eller hur?

   Svara
 10. MiT

   /  01/31/2014

  Svara
  • Pelle2

    /  01/31/2014

   Förföljesemanin härjar vilt bland tokfeministerna.Kanske bäst att blocka kommentarsmöjligheten?

   Svara
   • MiT

     /  02/01/2014

    Pelle2:
    De är jättenojiga, tror att det lurar falska profeter överallt redo att attackera.

    Svara
  • Blåval Rödval

    /  01/31/2014

   Åh stackars alla som blir blockade. Dom får inte vara med i den feministiska trädkojan.

   Sen om man tittar på antalet följare på en del konton så känns det som att de har köpt sina följare i bulk.

   Femtiotusen följare kostar idag runt $300.

   Det är ett förträffligt sätt att få någon avstängd. Köp några tusen följare från någon leverantör som Twitter har ögonen på åt någon som du vill bli av med.

   Svara
   • MiT

     /  02/01/2014

    Blåval Rödval:
    Haha, då kan man säkert säga att jag inte köpt några i alla fall!

    Svara
  • Anonymouse

    /  01/31/2014

   Vem den där AgentBrandgul är har jag ingen aning om men såg att kontot var avstängt.
   Gissar att jag går samma öde tillmötes?
   Vad jag har att göra med avfm har jag ingen aning om, ser det dock som positivt när organisationer som inte har den tokfeministiska läran som bas dyker upp.
   Vi kan här skåda den toleranta feminismen.

   Vill även skicka en hälsning till extremfeministen Hannah Lemoine som gissningsvis startade blockeringsrallyt då hon blockerade först.
   Till Lady Dahmer vill jag skänka en stor varm patriarkal kram.
   Axel E får nöja sig med en puss (vi ses på genusdebatten.) 😉

   Svara
   • Markus

     /  01/31/2014

    Jag skickade rapport om spam på henne bara för det, vad det nu gör

    Svara
    • Anonymouse

      /  02/01/2014

     Tackar! 🙂
     Ser dock ingen mening med att använda sig av feministers egen medicin.
     Dom kan hållas på sin låga nivå för sig själva.

     Svara
   • MiT

     /  02/01/2014

    Anonymouse:
    Jag har heller inte en aning om vem det är. Men de är ju helt klart drabbade av förföljelsemani, de ser fiender överallt. Det är väl den Onda Patriarken som har satt sig på hjärnan, det nya monstret i garderoben som drabbar vuxna.

    Svara
 11. MiT

   /  01/31/2014

  Svara
 12. MiT

   /  01/31/2014

  Är det inte bättre att de uppmanar kvinnor att skriva musik som platsar där istället?

  Svara
  • Lövet

    /  01/31/2014

   Men räknas inte schlagerfjollorna? Eller är manliga gay-artister överordnade kvinnor? Betyder det i så fall att normkritik och HBTQ-personer prioriteras ner till förmån för mekanisk snoppräkning?

   Svara
   • MiT

     /  02/01/2014

    Lövet:
    haha, försöka hålla ordning på deras hierarkier är mission impossible! 🙂

    Svara
 13. MiT

   /  01/31/2014

  Ok…

  Svara
  • Kristian

    /  01/31/2014

   Kanske för att hon jobbade med riktiga saker ute i verkligheten.

   Svara
   • MiT

     /  02/01/2014

    Kristian:
    Och visst är det brist på feminism inom media? 😉

    Svara
 14. MiT

   /  01/31/2014

  Rätt bra av henne att faktiskt sammanfatta ett jätteproblem som feminismen har måste jag säga!

  Svara
 15. MiT

   /  01/31/2014

  Svara
  • Kristian

    /  02/01/2014

   Där hör ni, feministiska män och vita riddare. Så mycket är ni värda.

   Svara
 16. Kristian

   /  01/31/2014

  ”Kritiknormen” borde det vara, inser jag först nu.

  Svara
 17. MiT

   /  01/31/2014

  Svara
  • Pelle2

    /  02/01/2014

   Trodde att det var mest feminister med blodstörtning som härjade där.

   Svara
 18. MiT

   /  02/01/2014

  Svara
 19. MiT

   /  02/01/2014

  Alltså…

  https://twitter.com/talgboll/status/429381446940123136

  Svara
  • Pelle2

    /  02/01/2014

   Den vita riddaren Talgbollen är alltid redo med sin skinande rustning och dragna lans.
   Att kvinnor gärna hugger varandra i ryggen har väl bevisats med all önskvärd tydlighet i Fittstims debatten.Det berömda patriarkatet behöver inte lyfta ett finger för att få tokfeministerna att hata alla som inte delar deras uppfattning.

   Svara
   • MiT

     /  02/01/2014

    Pelle2:
    Och undrar vilka talgbollem menar med ”dem”? Han ser sig alltså som kvinna numera…

    Svara
  • Pelle2

    /  02/01/2014

   Spännande att Talgbollen distanserar sig från patriarkatet genom att skriva dem.
   Som vit,svensk man så är hen ju en del av patriarkatet enligt feministernas teorier som hen tror på.
   Dessutom säger ju ordet dem att det rör sig om några personer som driver patriarkatet.
   Då borde det ju gå att peka ut dom och konfrontera dom ?
   Varför ger sig i så fall inte feministerna på de personerna istället för att säga att män är ansvariga ?
   Dessvärre vet jag nog svaret på den frågan. Talgbollen är ju inte som oss andra män.
   Hen har kommit till insikt att hen har tillhört förtryckarna i egenskap av man men nu har hen gjort avbön och är en vit riddare för feminismen.Därmed är det bara vi andra män som är förtryckare medan Talgbollen som hen numera tillhör den goda,kvinnliga,feministiska sidan.
   Hen behöver därför inte ta åt sig när dom skriver negativt om män som grupp.

   Svara
   • MiT

     /  02/01/2014

    Pelle2:
    Han har äntligen blivit en kvinna! Som han har längtat att bli accepterad av feministerna som en kvinna och nu har det skett.

    Svara
 1. Bor du i Malmö? Grattis… Eller nåt. | WTF?
 2. Påminnelse inför valet: Del 1 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: