Genus och EU

Den här är ca 1,5 månad gammal men ändå. Det är EU som vill ha genusexperter till sitt Horisont 2020, det ramprogram för forskning och innovation som gäller från och med den 1 januari 2014.

”I alla utlysningar från EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020, ska sökande uppmanas att beskriva hur och i vilken utsträckning den planerade forskningen kommer att ta sig an köns- eller genusrelaterade frågor. Könsbalans i forskargrupperna ska vara en faktor i bedömningen av ansökningar, och i alla rådgivande grupper ska det finnas en genusexpert.

I den första utlysningen från Horisont 2020 efterfrågar EU-kommissionen just experter, för att utvärdera förslag till EU-finansiering och för andra aktiviteter såsom övervakning och utvärdering av programmet, samt för policyutveckling.”

Är det så här man ska säkra alla genuslallares framtida försörjning? Är de så medvetna om att tiden kommer när folk börjar se igenom deras trams så man måste tvinga in dem i verksamheter eftersom de aldrig annars skulle kunna stå på egna ben med sin låtsaskunskap? Exempel på områden där de vill ha ”genusexperter”, notera att de säger att de på hela listan är områden av ”särskild relevans”, de nedan är bara några ur den digra listan

 • Gender in transport planning
 • Gender in psychology
 • Gender in security
 • Gender in space
 • Gender in aeronautics
 • Gender in nanotechnologies
 • Gender in computer hardware and architecture
 • Gender in biology (WTF?)
 • Gender in genetics and heredity
 • Gender in computer sciences

Jaha, hur mycket kostar detta då? Vad just genustramsarna kostar vet jag inte men hela projektet Horisont 2020 har tydligen en budget på 80 miljarder euro… Så inte så konstigt att snyltarna vill in där och gama inom varje litet område där allt sunt förnuft säger att de inget har att göra! Kolla listan på alla områden där de ska vara med.

Vad har genustomtar i de uppräknade områdena att göra? De benämns till och med som ”särskild relevans” inom Horisont 2020, menar de särskild för genustomtar? Eller är de viktiga ur statussynpunkt så det är viktigt att vara med där och gama och synas i ”rätt” sammanhang för att kunna motivera sin dynga i framtiden? Ska de ägna sig åt sin favoritsysselsättning räkna penisar? En sak blir ju inte relevant bara för man sätter ”Gender” framför…

528260_606253326069528_92148418_n

Och glöm inte att

”– I väldigt statusfyllda tävlingar som OS och VM så är nationalismens logik starkare än genuslogiken.”

Det säger en Kutte Jönsson. Genuslogiken? Vidare nämner han

”Enligt Kutte Jönsson är ett sätt att undvika nationalistiska strömningar att göra om tävlingsformen och tona ned nationens betydelse.

– Kanske kunde idrottarna istället tävla för sig själva eller i lag som inte är uppbyggda efter nationstillhörighet, avslutar han.”

Jomen, det skulle säkert bli jättebra…

Annat:

Tanja Bergkvist har ett inlägg med en jättelång rubrik ”Genusföredraget: Att rasera en nation med genusvansinne, normaliseringsprocesser, nya propositioner och förändringsagenter och -piloter”. Och som vanligt när det gäller hennes inlägg så krävs ca 1 timmas ledig tid, en kanna kaffe och att man är klarvaken! 🙂

Häxanmexan: ”Sebbe Staxx leker Svart panter på Grammis-pinsamt SVT!

Aktivarum: ”Jag är inbjuden till P1 Debatt – Mina tankar om Mansutredningen

Hittade den här bloggen också: ”Sannolikt och sannolikt osannolikt

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Pelle2

   /  02/21/2014

  Ja, Genustomtarna måste väl utöka sitt område eftersom de börjar bli så många att vi i Sverige inte kan sysselsätta dom längre. Dessutom börjar dom väl känna av att vi blir fler och fler som ifrågasätter dravlet och snömoset och börjar väl bli rädda för att bli utan jobb när till och med politikerna kanske vaknar upp..
  Och sedan en uppmaning:
  Läs Tanja Bergkvists senaste lysande inlägg på hennes blogg. Trots att jag borde gråta så kan jag inte låta bli att skratta åt alt skit som produceras i genus”vetenskapens” namn.

  Svara
 2. Kristian

   /  02/21/2014

  En genuskommissarie i varje grupp alltså.

  Svara
 3. Kristian

   /  02/21/2014

  Vad beträffar nationer så är det fortfarande de som (i olika mån) ser till att lagar följs, att vi har rätt till liv, egendom, tryckfrihet och så vidare. Varken ideologier eller internationella företag kan överta den rollen.

  Svara
 4. Dreadlock

   /  02/21/2014

  Den genusvetenskapliga expertisen verkar inbjuden som en av många instanser som ska ingå inom ramen för forskning och innovation inom EU. Med mastodontbudgeten på 80 Miljarder Euro (2014-2020)

  Gulligt att de får vara med på ett hörn. Frågan är bara vad de ska bidra med i satsningen som har fokus på teknik och i utvecklande av spetskompetenta innovationer som ska öka konkurrenskraften för EU. Se listan under.

  1. Hälsa, demografiska förändringar och välbefinnande
  2. Livsmedelstrygghet, hållbart jord- och skogsbruk, marin och maritime och insjöforskning samt bioekonomi
  3. Säker, ren och effektiv energi
  4. Smarta, gröna och integrerade transporter
  5. Klimatåtgärder resurseffektivitet och råvaror
  6. Europa i en föränderlig värld, inkluderande, innovativa och reflekterande samhällen
  7. Trygga samhällen – säkerställa frihet och trygghet för Europa och dess medborgare, som exempel kan nämnas hälsa, energi och ett inkluderande och säkert samhälle.

  http://www.vinnova.se/sv/EU-internationell-samverkan/Horisont-2020/

  Men för 4. Smarta, gröna och integrerade transporter finns ju faktiskt ett koncept klappat och klart att ta med sig till Bryssel :

  http://feministiskgryning.files.wordpress.com/2013/01/femlog2.pdf 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: