”Våldsamt mansideal frodas inom sporten”

Det är rubriken på en debattartikel på Aftonbladet idag skriven av Nina Rung och Peter Svensson

rung15

Vilken bild man har valt…

Det handlar till en början om fotbolls-VM som tog slut nyss och om ökat våld i samband med det. Det finns säkert ett samband, det tvivlar jag inte på alls men däremot tror jag inte att det är den ”vanliga” medel mr Smith (det ska tydligen finnas någon undersökning från England om detta) som ligger bakom utan det gäller nog folk som redan är på gränsen.

De skriver så här

Vi behöver ifrågasätta maskulinitetsnormerna som gör att våld anses vara det som gör killar till män, något som odlas redan tidigt på förskolan, i skolan och inom idrottsföreningar. Maskulinitetsforskaren Lukas Gottzen menar att ”på samhällsnivå pekar studier framförallt på att partnervåld oftare sker i samhällen där män har ekonomisk makt och bestämmanderätt i hushållen samt rigida könsroller och föreställningar om manlighet kopplade till dominans och aggressivitet” (Män, våld och jämställdhet, 2013).”

De menar alltså att ”våldsodlande” sker på förskolan, skolan och inom idrottsföreningar? Really? Sen att till och med vad Lukas Gottzen som är maskulinitetsforskare (det vill säga radikalfeminist vars enda uppgift är att leta fel på män och manlighet och skylla ALLT som finns på det) säger inte ens gäller i Sverige bryr de sig inte om alls. För inte har män i Sverige den ekonomiska makten och bestämmanderätten över hushållen. Inte en chans!

Nåja, de listar upp magiska fyra punkter som de säger ska hjälpa till att lösa problemet

rung16

Så ser det ut minsann…

Jag kände igen namnet Nina Rung, hon var med i Gomorron Sverige för ca en månad sen när Carin Götblads rapport offentliggjordes. Titta gärna på det! Det var samma tugg där om genuspedagogik och normkritik. Vem är hon då? Hon och Peter Svensson har dragit igång något som heter Huskurage och där kan man läsa om Nina

”Jag, Nina, arbetar som utredare på familjevåldsenheten inom Stockholmspolisen. Sedan 2013 sitter jag med i Origos sakkunnighetsråd som är ett samarbete mellan polisen, Stockholms stad och landstinget och som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Jag har sedan 2001 på olika vis varit engagerad i frågor som rör genus, kön och våld. Jag är genusvetare och kriminolog och har många år varit engagerad i kvinnojoursrörelsen.”

Och där kom förklaringen, hon är alltså marinerad i ideologi…

Och om Peter Svensson kan man läsa

”Jag, Peter, har arbetat med bemötande kring problemskapande beteenden i snart 16 år. Jag arbetar med ett våldspreventivt projekt inom organisationen Män för jämställdhet med fokus på civilkuragets inverkan. Jag är sedan länge övertygad om att det mest framgångsrika sättet att minska våldet både inom hemmet och inom idrotten, är att arbeta preventivt med maskulinitetsnormer, mansideal och sexism med unga män och pojkar. Jag arbetar för att utveckla våldspreventiva projekt inom svensk elitfotboll.”

Jaha, han kommer från Män För Jämställdhet, det vill säga radikalfeministiska opportunister och inget annat.

Sen tycker jag däremot att just Huskurage är en ganska bra ide, eller mer att just kurage saknas och behövs i Sverige. Som med allt annat så tror jag tyvärr att risken är ganska stor att det kommer att missbrukas grovt för människans värsta fiende är grannen  😉

Men intressant att se vad det är för personer, eftersom Peter Svensson är med i Män För Jämställdhet så vet vi redan vad han är för en. Går man med i en sådan organisation så kan man inte göra det med förbundna ögon eller blunda. På Nina Rungs twitter kan man hitta en del intressant som säger en del faktiskt

rung1

Eftersom det enligt twitterpolisen är viktigt vad folk retweetar så tar jag med några…

rung2

En retweet om att hudfärg är viktigt…

rung10

Män för Jämställdhet tänker till…

rung17

Detta är vad hennes kollega skriver att Nina säger. Det är tydligen jättedumt att behöva delge vad ens barn säger i förhör. Klart att det kan ställa till med lite problem för de ideologiskt marinerade när de inte kan påstå vad som helst längre. Rättssäkerhet verkar inte stå så högt upp på Rungs lista.

rung18

För Rung är ju just en ideologiskt marinerad person som förhör barn om saker och ting.

rung14

rung13

Länken i tweeten går till en artikel av Jackson Katz

rung12

Länken i tweeten går hit, ni kan ju själva kolla vilken ”briljans” det handlar om…

rung9

rung8

rung5

Ja eller hur? Visst har Suarez bett med med MÄN att göra? Och vi vet ju alla hur extremt hyllad han blev av alla män runt om i världen? Jaså, han blev inte hyllad? Men det är ju en saga om mäns våld när den galningen biter folk…

rung3

rung19

Länken går till en artikel i DN som är nästan likadan som den i Aftonbladet. Man kan bland annat läsa detta i DN-artikeln

Ju mer jämställt ett land är, desto mindre våld utövas det i landet. Vi behöver ifrågasätta de maskulinitetsnormer som låter pojkar slåss fritt för att ”boys will be boys”, vilket är en inställning som leder till att några män 15 år senare utövar kontroll och fysiskt våld mot sin partner eller sina barn därför att det är en del av att vara man.”

rung20

Nä, eller hur? Egentligen…

rung21

rung22

Länken i tweeten går till en bild på hennes Instagram.

rung23

rung24

Den sista är intressant på flera sätt, finns ju åtminstone två tolkningar av vad som har hänt.

Här kan man läsa lite mer i DN om projektet Huskurage.

Och i en annan artikel i Aftonbladet kan man också läsa lite mer. I den kan man se lite om hur ideologin slår igenom när de pliktskyldigast nämner kvinnor, män och barn i andra stycket för att i slutet skriva så här

”Vi har infört Huskurage där vi bor, i grunden en idé om att visa omsorg för varandra och att tydligt ta avstånd från våld i nära relation. Barn och kvinnor dör, det kan vara din syster, din mamma, din dotter, bror eller son som är nästa offer.”

Och till sist

”För tänk om det är din syster, din bror eller din dotter som blir utsatt. Visst skulle du vilja att en granne agerade och satte stopp för det som pågick?

Så enkelt går det att totalt osynliggöra män i slutet av en debattartikel…

Ideologiskt marinerade människor har alltså hand om förhör med barn i känsliga fall. Det är en farlig väg att gå eftersom opartiskheten och tilliten om att allt gått rätt till inte får ifrågasättas. Ifrågasättas i meningen att man inte ska behöva misstänka att det är ideologiskt fulspel inblandat, att man gör allt för att få fram det man vill få fram. Hur ska man veta att ideologin inte går före opartiskhet? Hur var det i Sandviken till exempel?

Om jag hade barn som blivit förhörda av polis/soc eller andra så skulle jag vilja veta precis allt om vem som har förhört för att kunna veta vad som eventuellt kan vara äkta och vad som är ”påverkan” för att få fram ”önskvärda” utsagor. Jag skulle också vilja att ALLA samtal med mina barn spelades in så man kan se vad som pratades om och hur. Så opålitlig är nämligen feminismen att man inte kan lita på den överhuvudtaget. Och Nina Rung vill inte ens att man som förälder ska få reda på vad barnen har sagt…

Jag skulle i alla fall inte lita på någon som har genus och normkritik som ledstjärna eftersom det är stor risk att de gör allt för att få fram ”önskade” resultat. Kommer ni ihåg Nina Yderberg? Hur många sådana som hon finns det i Sverige? Hon gillar visst Fi också, så oväntat…

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

28 kommentarer

 1. Nina Rung har en kandidatexamen i kriminologi och en i genusvetenskap. Antingen ljuger hon om sina utredningsuppdrag eller så är de som har tillsatt henne totalt inkompetenta.

  Svara
  • MiT

    /  07/21/2014

   Hon kanske har läst feministisk kriminologi i Umeå? 😉

   Svara
  • ninfan

    /  12/08/2016

   Jag ser Nina Rung som en vanlig människa som bryr sig om barns framtid. Allt börjar med barnen.
   Nina Rung är en hjälte för att hon räddade mig och via mig så har hon räddat oräkneliga fler barn att hamna i fördärv, kriminalitet, missbruk och från att sprida relationsvåld i ALLA dess former vidare till nästa generation. Barnen är framtiden! Nina Rung Partiet skulle jag rösta på i framtiden.

   Svara
 2. Soundtrack

   /  07/21/2014

  Vad gäller fotbolls-vm så hörde iaf inte jag om något fotbollsvåld, Och då sas det ändå att det var över 100 000 argentinare i Rio. Och argentinare och brassar verkar inte direkt vara bästa kompisar. Många som skrev också att sexhandeln skulle öka, men enligt brasiliansk polis så var det inte så. De hävda att i stort sett all köp av sex stod brasilianare för.

  Svara
  • Försäljningen av sex minskade också i Tyskland när de hade fotbolls vm (eller em) för ett par år sedan. Det året påstod svenska feminister att 30.000 kvinnor och BARN skulle trafikeras till Tyskland för att säljas och de ville att den svenska truppen skulle bojkotta det hela för att protestera mot den laglige prostitutionen som finns i Tyskland…

   Svara
 3. MiT

   /  07/21/2014

  ”The internet may be socialising your children into near absolute conformity”
  http://www.irishtimes.com/culture/media/the-internet-may-be-socialising-your-children-into-near-absolute-conformity-1.1871169

  ”If you want to experience blistering hatred, try posting content on Tumblr as a white, male, straight, middle-class Christian.”

  Svara
  • Grodan Boll

    /  07/21/2014

   Pfft. Som om de skulle behöva internet till social strömlinjeformning.

   Svara
 4. Något som tangerar till det hela, men ändå är intressant, är att kampsportsgalor är något av det fredligaste som finns. Senast förra året var det först en stor UFC-gala i Kanada utan minsta lilla problem och sedan en NHL-match (eller möjligen någon form av försäsongsgrej) i hockey veckan efter med en massa bråk och tjafs runt omkring. Jag tror att män som pysslar med våldsamma idrotter generellt sett, men kanske inte alltid, är något av det fredligaste och trevligaste man kan hitta när de dragit på sig vanliga kläder.

  Som någon som pysslat med BJJ av och till i några år tror jag det beror på att ingen som uppträder som ett arsle har särskilt kul med kampsport särskilt länge.

  Svara
  • MiT

    /  07/21/2014

   För att inte tala om t ex friidrottstävlingar, hur många hör talas om upplopp vid friidrottstävlingar?

   Svara
  • Grodan Boll

    /  07/21/2014

   Kampsportare och hårdrockare. Finns inga mjukare män =)
   ( Och vilken förvåning, panikmedia har velat förbjuda båda )

   Svara
 5. Patrik S

   /  07/21/2014

  Om nu kvinnor skulle vilja förändra mansrollen, vilket Nina Rung och Peter ”Kapo” Svensson tycks tro, är det väl lätt ordnat? Det är ju trots allt kvinnorna själva som bestämmer vilken sorts män det är som får rätten att föra sina gener vidare.

  Ett bättre sätt att uppnå fullständig jämställdhet är en total avfeministifiering av samhället à la Nürnbergrättegång.

  Svara
 6. Kände igen Peter Svensson. Han var en av deltagarna i Big Brother 2002. Hans merit där var att stupfull pissa ner i sin egen väska eller ngt sånt. Sen var han tillsammans med Agneta Sjödin en kort stund. Lite bakgrund där.
  Passar definitivt in på mannen som tidigare var en skitstövel och som nu reformerats och skyller ifrån sig på alla andra män.
  Problemet är att de ryggradslösa politikerna lyssnar på dessa dårar och ifrågasätter inget då media samtidigt låter de komma tilltals utan ngt ifrågasättande eller kritik. Hur många generationer unga som går förlorade och blir skadade av dessa vanföreställningar kan man bara spekulera om men man bör minnas vilka de var som var del av industrin och orsakade skadan så de kan ställas tillsvars.

  Svara
 7. Rapport 18: ”Nu ökar stödet för barns rätt till mer än två föräldrar”
  http://www.dads-r-us.se/2014/07/21/rapport-18-nu-okar-stodet-for-barns-ratt-till-mer-an-tva-foraldrar/

  Svara
 8. michael

   /  07/21/2014

  Dom bästa poliserna är dom som går in i en utredning utan fördomar.
  Nina påminner om en rasistisk polis som ska utreda ett brott där en svensk och en invandrare ingår.Där denne så gärna vill bekräfta sina fördomar så att blunda med det ena ögat och endast titta med det andra ses som naturligt.

  Svara
 9. CarlK

   /  07/21/2014

  Har träffat henne i tjänsten. Hon agerade iofs professionellt.

  Svara
 10. MiT

   /  07/21/2014

  Svara
  • David8

    /  07/21/2014

   Dags att vakna o inse att ett visst hat är fint, att viss rasism är bra….. Jajja, har hört den förut.
   Frågan är vem som ska vakna och inse att rabiata könsrasister inte går en strålande framtid till mötes.

   Svara
 11. solstakatta

   /  07/21/2014

  En av dagens snackiser på twitter har ju varit Athena Farrokhzads sommarprat, hör här:http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/403967?programid=2071
  I detta program utgör hon sin ilska över kapitalism, feminism, rasism mm (same old, same old). Det här är samma kvinna som skrev den här artikeln knappt fyra månader efter utöya. https://www.aftonbladet.se/kultur/article13952706.ab

  Svara
 12. * Kvinnor är horiga golddiggers som mördar spädbarn, latar sig istället för att forska och innovera, skickar sina män att dö på farliga jobb, köper 18:e handväskan på rad från barnarbetare, kostar samhället mer än vad de bidrar med, sjukskriver sig för minsta lilla och halkar när det är halt ute. ”Men jag hatar inte” kvinnor. ”Jag tycker illa om” feminiteten ”som skapar vissa” kvinnor. bla, bla, bla, allas lika värde.*

  Seså, tio papp från aftonbladet för den krönikan. Allas lika värde.

  Svara
  • Blåval Rödval

    /  07/21/2014

   Träffande. Men tio loppor är klart en uppskattning i överkant. Journalister är generellt inga knösar. Bra journalistik tar tid. Tid tidningarna inte är beredda att betala för i Sverige då pengarna helt enkelt inte finns. Så därför översvämmas Sverige av åsiktsjournalistik. En slags journalistikens hissmusik.

   Svara
   • Jag kör fem frågor (som egentligen är påståenden) till Gudrun om hur modig och stark hon är som kämpar mot glastak och feta män med fräckisar och tunt hår som alla går på strippklubb (underförstått Reinfeldt, Löfven, Wallenberg och alla svenska män som någon gång har använt tändvätska). Sista frågan blir: Varför tror du att män är så rädda för jämställdhet? Nu skickar jag fakturan på 10.000.

    Svara
 13. morpheus

   /  07/22/2014

  De som forskar på genus baserar sina slutsatser på teorier som inte är verifierade.

  De som forskar på våld hittar de verkliga orsakerna bakom våldet (primärt dåliga familjeförhållanden under uppväxten, föräldrar som dricker, bråkar och slåss (på varandra och/eller barnen).

  Sedan frågar jag mig hur de ska skapa civilkurage genom att försöka skola bort pojkars/mäns våldsberedskap? Vem tänker de då ska gå in och stoppa det våld som förekommer…??

  Sedan är det förstås störtlöjligt att kalla det här för ett ideal. Ett ideal är ett eftersträvansvärt perfekt tillstånd. Extremt få män (och kvinnor) som ser våldsbenägenhet som eftersträvansvärt eller perfekt.

  Samma sak med begreppet normer – det är det som de flesta gör. Normen är förstås redan att inte bruka våld.

  Svara
 14. Sam

   /  07/28/2014

  Hur kan en människa med sådana åsikter och värderingar få jobba i en så viktig enhet inom polisen?? Borde man inte påpeka detta till hennes arbetsgivare?
  Jag tänker faktiskt göra det.

  Svara
 15. MiT

   /  07/09/2015

  Svara
 1. Påminnelse inför valet: Del 7 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: