Myndigheter ändrar i Wikipedia

Inte bara myndigheter utan även politiska partier gör detta kan man läsa i en artikel på SVT. Där kan man läsa om exemplet Försäkringskassan och generaldirektörens tweet om Jimmie Åkesson som de varit inne och ändrat

”Helena Esscher, Försäkringskassans presschef, säger till TT att myndigheten inte brukar ägna sig åt redigering.

-Det är inget vi gör systematiskt, säger hon.

Apropå en av myndigheten redigerad artikel om generaldirektörens kritiserade tweet om SD-ledaren Jimmie Åkesson, berättar Esscher för DN:

-Poängen med Wikipedia är ju att många personer ska vara inne och redigera. Man rättar varandra och försöker balansera det genom att många är inne. Är det grejor man känner är felvinklade så måste man ju känna att man kan gå in och ha synpunkter på detta säger Helena Esscher, Försäkringskassans presschef, till DN.”

Intressant uttryckt av Helena Esscher ”… man känner är felvinklade så måste man ju känna att man kan gå in och ha synpunkter …

Jag trodde att Wikipedia skulle baseras på fakta?

ändrawiki

Men visst, är det felaktigt som står från början så måste man ju givetvis få rätta till även om man är en myndighet eller politiker, vore ju orimligt annars? Men om det bara raderas saker som stått tidigare utan att det framgår vilka uppgifter som tagits bort (kanske även med en hänvisning till dem någon annanstans?) är det lite värre kanske? Och om de sakerna som raderas bara ”råkar” vara sånt som inte är så smickrande om t ex personen, företaget eller myndigheten då börjar man ju undra lite.

I vintras  så ville ju feminister skriva om historien på Wikipedia, jag vet inte hur det gått med det. Vem vet, de kanske lyckas? De ansåg ju att det var ett demokratiproblem att män skriver på Wikipedia. De skulle anordna skrivarstugor där en särskilt utsedd ”skrivledare” skulle övervaka så ”rätt” information skrevs in. Eller vad en skrivledare nu gör…

Jag vet som sagt inte om det har förekommit aktioner i någon stor omfattning av radikalfeminister i Sverige men jag har för mig att man kunde läsa om begreppet ”apex fallacy” på svenska Wikipedia för 2 år sedan eller nåt men nu är det tomt. Det finns inte på engelska Wikipedia heller som begrepp… Men kolla här hur det beskrivs så ser man att radikalfeminister varit igång lite i alla fall.

********************

Genusdebatten: ”Medierna – vår tids inkvisition

AVfM Sverige: ”Vi behöver er hjälp

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. MiT

   /  08/31/2014

  Svara
 2. Social konstruktion

   /  08/31/2014

  Här skulle ett före/efter sitta bra.

  Svara
  • MiT

    /  08/31/2014

   Vilket menar du? Allt eller bara de egna exempel som jag tar upp? För när det gäller mina egna exempel med wikipedia så har jag ingen före och vad gäller Urban dictionary så räcker det med att läsa hur begreppet beskrivs tycker jag 😉

   Svara
   • På Wikipedia kan man se före och efter versioner av alla ändringar som gjorts. Bara att klicka på historik o jämför ändringar.

    Svara
    • MiT

      /  08/31/2014

     Ok, jag är själv ganska oinsatt i wikipedia, har inte kollat så noga faktiskt. Gäller det också om något är helt raderat?

     Svara
     • Japp, alla ändringar som gjorts, så på större artiklar är historiken kanske lång. Går även o se hur många tecken som skiljer versionerna åt, så står det -2345 tecken så har något varit busig o tagit bort saker. 😉
      Seriösa användare gör dock inte sådant, om det inte är resultatet av en diskussion på sidan(varje artikel har en sida där man diskuterar artikeln).

 3. MiT

   /  08/31/2014

  Svara
 4. MiT

   /  08/31/2014

  Här är artikeln i DN som jag inte tog med i inlägget av någon anledning som jag inte har en aning om…
  http://www.dn.se/ekonomi/myndigheter-censurerar-wikipediatexter/

  Svara
 5. michael

   /  08/31/2014

  Wikipedia handlade b.l.a. om att demokratisera information vilket vissa inte gillar som synes.

  Svara
  • Pelle2

    /  08/31/2014

   Feminister påstår att män hotar dom men nu visar det sig att de själva är väldigt bra på det.
   Fast då handlar det förstås om det fina hatet..

   Svara
 6. Jan

   /  08/31/2014

  Lägg ner försäkringskassan. En myndighet som fördelar 70 miljarder så att det mesta hamnar i fel händer: Antingen hos dem som egentligen inte behöver pengarna eller så hos skojare. De som verkligen behöver pengarna får dem inte.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: