Är koranen lämplig barnlitteratur?

De har ju varit inne och klippt lite i Pippi-filmerna, några ord är borta. Jag kan inte bry mig så mycket mindre än vad jag gör egentligen om just det enskilda bortklippta. Däremot så är det mer bekymmersamt att så många tar så lätt på själva idén att censurera bort för tillfället oönskat material. Nu var det i filmer och inte ur böckerna som jag har fattat det men vi kan ju komma ihåg hur det var för bara två år sedan när det gällde Tintin. Steget är så kort att det inte ens är ett myrsteg.

Veronica palm ville bränna Pär Ströms bok för några år sedan och vi får inte glömma att Miri inte ville nöja sig med Tintin utan han ville gå igenom även litteratur för vuxna…

Vad är lämpligt för barn att läsa? Är koranen lämplig? Är bibeln lämplig? Vad är värst egentligen, låta dem läsa koranen/bibeln eller se på Pippi-filmer där hon säger ”negerkung”?

Av någon märklig anledning så tror jag inte att några barn blir rasister/nazister/dödsknarkare/mördare av Pippi. Däremot är jag inte lika säker på det när det gäller att läsa koranen eller bibeln, gärna under påverkan av andra som tycker att koranen/bibeln är det enda sanna ordet och lagen…

Om några blir kränkta av orden i Pippi men inte av vad som står i koranen/bibeln så är det något annat som är fel.

Tror man att man kan censurera bort historia bara för man inte gillar den så är man ute på ganska tunn is. Och om man ska göra det, vem ska bestämma vad som ska censureras?

BMKvR6RCYAE-LhW

Att klippa bort ett ord eller två i en film är ju inte grejen egentligen utan det är viljan att gå vidare som en hel del människor har som är riktigt otäck.

TILLÄGG

Lite föll bort:

Är det några sagoböcker som VERKLIGEN behöver moderniseras och revideras så är det väl koranen och bibeln?

********************

Juggen: ”Det blev en hel del besökare

Fnordspotting: ”Pippi, hybris och historierevisionism

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. Pelle2

   /  09/30/2014

  Jag tycker i vilket fall inte att man skall censurera litteratur eller filmer bara för att vår syn på världen förändras. De borde ses som de tidsdokument som det är.Jag är ganska säker på att Astrid Lindgren inte menade något illa eller var rasist bara för att hon skrev om en negerkung.
  Det finns naturligtvis också saker i Bibeln och Koranen som strider mot dagens uppfattningar eftersom de skrevs för så länge sedan.Problemet med dom skrifterna är ju att det finns vuxna människor som vill leva bokstavligt efter dom.Det finns väl ingen vuxen som ser Pippi Långstrump eller Tintin som ett rättesnöre ?

  Svara
 2. Fuktig

   /  09/30/2014

  Sjukt bra kommentar!

  Svara
 3. Fuktig

   /  09/30/2014

  Det bästa vore ju iofs om de kunde editera bort postmodernismen med så vi får ett slut på alla dumheter med.

  Svara
 4. Benjamin

   /  09/30/2014

  När jag hade små barn tyckte jag inte det där med tjingtjong och negerkung var så kul. I den åldern handlar det mycket om att härma och jag hade ingen lust att lära mina barn härma sånt. När barn blir lite äldre däremot… Om SVT vore lite modiga så lät de bli att klippa men hade någon slags tema kring ord och beteenden som en gång verkade oskyldiga men som idag kan vara lite problematiska på grund av att världen helt enkelt ”krympt”.

  Sedan är jag dock övertygad om att det dräller av barnböcker som är mycket mer fördomsfulla än något Astrid Lindgren skrivit. Många av dem är skrivna i nutid. Men de innehåller ju inte vissa ord så då är det ok. Det verkar mest vara orden som är problemet med Astrid Lindgren.

  Svara
 5. Fugen

   /  09/30/2014

  Religiösa texter borde inte vara tillåtna för personer under 18år

  Svara
 6. Dreadlock

   /  09/30/2014

  Barn som indoktrineras in i den enda sanna läran har vi väst avskaffat,eftersom en klok antirörelse såg att barn och deras föräldrar vaggades in i tron om en stenhård hierarki i det världsliga livet, och som reproducerades generation efter generation. En helt och hållet genomsyrat patriarkal företeelse fram och baklänges. Vänstern var tongivande i detta spel.

  Idag ser vi unga förvirrade vänsteranhängare försvara den nyligen importerade patriarkala andra stora religionen, med stora ord som innefattar både ”rasism” och ”främlingsfientlighet”

  Men…Vem har indoktrinerad vänstern att vända på klacken 180 grader och anse detta ?

  Min tolkning är att vänstern idag är lika mycket kommunister som de förnekar. De anser att religiösa kämpar är lika mycket del av en revolution som de själva är – Och vill åstadkomma tillsammans.

  Och det äcklar mig.

  Svara
 7. Anders/AV

   /  09/30/2014

  Tanklöst läste jag Robinson Crusoë för mina barn och nu undrar de när jag ska skaffa mig en egen Fredag. Hur kunde jag förstöra mina barns värdegrund så? Funderar på en nerklippt version där Fredag inte är med. Istället har vi satt in en ensamstående mamma som slavar för Robinson och han skrattar hela vägen till banken och hämtar sitt RUT-avdrag.

  Svara
  • Kalle

    /  09/30/2014

   Åh nej Robinson Crusoë!!! Det är ju minst en 8:a på pansargeneralens fascistindex..

   Svara
 8. Kulturtanten

   /  09/30/2014

  Vad jag förstod var det n-ordet som var problemet? Astrid själv var i artikeln från 70-talet som det verkade tveksam till att ”en vit kille blev n-kung?” På den tiden kanske problematiskt? Man kanske drog paralleller till kolonialism?

  Men är inte sagan nu i dagens samhälle egentligen ett exempel på något fint? en väldigt lyckad integration? Den utifrån kommande minoriteten, den på den söderhaviska ön rasifierade mannen kunde till och med få bli konung? Fast det är klart det blir ju patriarkalt så det går fetbort.

  Nä en ny saga bör skrivas där en rasifierad kvinna blir konung i sverige.
  Och hennes dotter bor på en ö i ett hav och har en apa som heter fru nilsadotter.
  Kanske måste så även denna idag alldeles korrekta saga censureras om säg femtio år då samhället åter förändrats så som samhällen gör.

  Håll till godo med denna litteraturanalys denna sena afton.

  Svara
  • MJ

    /  10/01/2014

   Det Lindgren menade var att hon inte hade gjort honom till negerkung eftersom det förmedlade stereotypen att de svarta skulle underkasta sig den enda vita (Precis som i Kruse där det är Defoes rasism som färgar Kruses och Fredags relation). Det var inte själva ordet neger, eller negerkung, som hon menade skulle vara fel. Utan hon skulle ha gett honom ett annat yrke bara.
   Det är under det här seklet som neger börjat tolkas som ett rasistiskt tillmäle.

   Svara
 9. det känns skönt att era licenspengar går till detta oerhört viktigt. Ja tänk om ett barn hade hört Negerkung och sedan sprungit till skoln och sagt.
  – Din pappa kan va en negerkung.

  Samtidigt i riksdagen så hittar V på nya betydelser av proper klädsel.

  Svara
 10. MiT

   /  10/01/2014

  ”Förr slog de självrättfärdiga pippin av greken”
  http://ilansade.com/2014/09/30/forr-slog-de-sjalvrattfardiga-pippin-av-greken/

  Svara
  • Benjamin

    /  10/02/2014

   Rätt bra artikel. Men jämförelsen med att demolera antika statyer haltar eftersom SVT:s klippande inte förstör originalet.

   Svara
 11. halvgrek

   /  10/01/2014

  Bra gjort SVT nu gav ni sd ännu fler röster

  Svara
 12. Benjamin

   /  10/01/2014

  Jag tycker Sanna Rayman skrev rätt bra om detta i SvD:
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/09/30/alla-har-ratt-i-pippi-langstrump-debatten/

  Hon klarar till skillnad från de flesta andra i debatten av att se problemet från två håll och till och med skissera på en lösning.

  Svara
  • Kristian

    /  10/01/2014

   Ja, den här diskussionen vinner Rayman överlägset.

   Svara
 13. Jonte

   /  10/01/2014

  Har man väl gjort det möjligt att göra ett karriärsval av att känna sig kränkt så har man öppnat dammluckan och det blir svårt att stänga den. Tacka tredje vågens feminism för det. Det här kommer bara att fortsätta att eskalera tills vi ryter ifrån ordentligt.

  Svara
 1. Mona Sahlin är en del av problemet | WTF?
 2. Annorlunda Emil i Lönneberga | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: