”Ingen kan kommendera fram att kunskap anses viktigt”

Så säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström, ”Ingen kan kommendera fram att kunskap anses viktigt”, i Sydsvenskan idag. De citerade delarna är bara några få, det finns mycket mer att läsa i artikeln.

”Svenska elever kan förlora kunskap för att skolan inte ses som tillräckligt viktig. Och skolan kan anses mindre viktig när eleverna lär sig mindre.
– Det är många negativa spiraler nu inom skolan. Det här kan vara en sådan, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.”

Det är det allra första som står i artikeln och nog är det otäckt? Att kunskap inte anses som viktig? För det är ju vad det handlar om, att kunskap inte anses vara så viktigt. Och då inte bara från eleverna sida utan framför allt genom styrningen av skolan,, vad man inom skolvärlden anser är viktigt att lägga tid och resurser på, vilka som ska få göra det, vad som anses vara kunskap och så vidare. Det är ju där det börjar?

”Dagens sjunkande kunskapsresultat kan påverka inställningen till kunskap och utbildning på samma sätt. Det gör inte lika ont att misslyckas med något som man har bestämt sig för är oviktigt.

Och en förändrad inställning kan försämra skolresultaten. Det resonemanget förde Skolverket fram i den senaste Pisarapporten som en av de möjliga förklaringarna till elevernas fortsatta resultatnedgång.”

Inställningen till kunskap kan vara dålig och oviktig och det är ett problem, jag kan inte hålla med mer! Men hur kan de själva vara förvånade? Det är ju detta som de har kämpat för under mycket lång tid? Att kunskap och fakta ska vara oviktigt. Varför är hon missnöjd när man får de resultat man kämpat för?

Jag har sagt det förut, man MÅSTE börja med felsökning, ta bort sak efter sak som tillkommit sen 20-25 år tillbaka, rensa bort allt som inte har med skola och kunskap att göra. Se till att inga flumtankar och ideologier får tillträde, det vill säga mota bort RFSU (läs om hur de lär ut analsex i skolor, en gammal artikel men ändå…), RFSL och allt vad de heter från skolan. Mota bort allt vad genus och feminism heter ur skolans värld, enligt dem är känslor samma sak som fakta och kunskap. Släng ut allt om ”värdegrund”, det kommer från samma typ av människor som finns inom genusfältet och de parasiterar bara på skolans pengar, tid, energi och sänker skolan från flera håll samtidigt. ”Värdegrund” är ett otroligt gummibegrepp som betyder allt och inget. Samtidigt… Lär eleverna från början att bara för att någon inte håller med så blir man kränkt och kan gapa om allt och inget och dra igång hela apparaten för inget. Disciplin i skolan ska man inte bara tala om… Det finns mycket mer att gå igenom men det ovan räcker väl till att börja med?

Anna Ekström är alltså generaldirektör för Skolverket, Tanja Bergkvist har skrivit lite om henne också.

ekstrc3b6m

Tweeten ovan från henne säger ganska mycket.

Varje enskild sak som jag listade upp kanske inte ensam bär så stor skuld men de samverkar rätt duktigt och de som numera har inflytande över skolan är just sådana som gillar det som drar ner. Då går det fort. Allt onödigt som tryckts in i skolan tar mycket tid, resurser och energi. Allt det kunde använts på viktiga saker istället.

Avslutar med avslutningen i artikeln

”Men hur vänder man skolspiralen från att vara nedåtgående till att gå uppåt? Det är inte en förändring som går att lagstifta fram, menar Anna Ekström.
– Jag är väldigt medveten om att ingen statlig myndighet kan kommendera fram att kunskap och bildning anses viktigt. Jag tror hårt på de goda förebilderna och det goda samtalets kraft.

Det låter svårt. Eller lätt, beroende på hur man ser det.
– Det är ingen naturlag att det måste vara så här. Vi människor kan diskutera oss fram till ett positivt förhållningssätt till kunskap och bildning. Om vi lyckas få till stånd ett sådant samtal i samhället, då kan vi ändra den här inställningen på ett väldigt effektivt sätt, säger Anna Ekström.”

Om hon VERKLIGEN vill försöka komma tillrätta med problemen så kommer hon inte undan, hon MÅSTE börja rensa bort det som drar ner skolan i träsket. Det kommer att ta tid och man måste inte göra allt på en gång. Men man måste börja!

Ekvalist om skolans värld för cirka ett år sedan ”Skolverket: Genus i alla skolämnen

********************

Genusdebatten: ”Mörkret faller över Toklandet

Jussi H Lundell: ”Oförstånd, oreson, oskälighet, ofog, orimlighet och oförnuft

MVH

MiT

Lämna en kommentar

5 kommentarer

  1. MiT

     /  10/11/2014

    Svara
  2. Intressant att hon är formad av Jane Austen. En kvinna som levde i en värld där det ansågs att kvinnor skulle vara guldgrävare och gifta sig med rikare karlar. Det är ju vad alla hennes böcker handlar om…

    Svara
  1. Att använda ”en” istället för ”man” | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: