Att använda ”en” istället för ”man”

Att använda det bonniga ”en” istället för det neutrala ”man” när man skriver och pratar är något som feminister gärna vill trycka på alla. Som vanligt med deras löjliga nycker alltså. Jag är själv uppväxt på den västgötska bonniga landsbygden och där används ”en” istället för man så jag tycker att det är lite roligt att de, som själva ser sig som akademiker, vill prata dialektalt bonnaspråk. Och inte nog med det, det är en viktig feministisk kamp tydligen.

”En stark förespråkare för ”en” är studenten och sexualupplysaren Caro Wikbro Carlén.

– Det är en enkel markering för att visa att en tänkt till. En ska använda det för att inte fortsätta reproducera mannen som norm och överhuvud i samhället.”

Ja eller hur… Vad ska två använda då? Eller tre?

”När hon använt ordet i uppsatser på universitetet har vissa lärare accepterat det medan andra strukit det.

Det är tröttsamt när folk inte förstår eller respekterar att det är en feministisk handling.

I Caro Wikbro Carléns omgivning har vissa tyckt att det är konstigt och sagt att språket blir svårt att förstå.

– Men det är en vanesak och snarare en form av härskarteknik att inte vilja ta till sig det här språket.

Min fetstil ovan, visst är det intressant att hon tycker att folk ska respektera alla konstiga nycker de kommer med hur som helst? Det enda som är härskarteknik är att påstå att det är en härskarteknik att inte ta till sig nyckerna.

carowikbrocarlen

Och att hon tycker så är kanske inte så konstigt, om man kollar hennes twitter så består den till säkert 75% av att sprida positiva tweets om Fi. Ni vet Fi med sina omskolningsläger för män…

Här beskriver hon sig som ”sexualupplysare och revolutionär”, inblandad både i RFSU och RFSL. Alltså sådana organisationer som jag anser ska kastas ut ur skolvärlden. Hon är även inblandad i det som kallas ”jämställd festival” och är ”jämställdhetssamordnare” för något som heter KRÄM på Stockholms universitet. Undrar om hon också gillar ”feministisk kriminologi”?

MVH

MiT

Lämna en kommentar

93 kommentarer

 1. Leif

   /  10/12/2014

  ”Men det är en vanesak och snarare en form av härskarteknik att inte vilja ta till sig det här språket.”
  Snarare är det en härskarteknik att utse sig själv till en språkdiktatator som tvingar på andra människor ord de inte använder, allt i den feministiska kampens namn.

  Svara
 2. MiT

   /  10/12/2014

  I inlägget ”att utbilda lärare” kan man se det här
  ”Medan saker som normkritik och genusvetenskap är ämnen som ska ingå genomgående.”
  http://car0.blogg.se/2014/october/att-utbilda-larare.html

  Svara
 3. POA

   /  10/12/2014

  Man och Man är två olika ord som råkar vara homonymer. Jag vet inte hur det är med andra, men när jag använder ordet ”Man” för att referera till en ospecificerad person så tänker jag mig inte automatiskt en man och jag tvivlar starkt på att jag är ovanlig här. Känns mest som en totalt meningslös förändring…

  Svara
  • MJ

    /  10/12/2014

   Det betyder människa, så om du var ovanlig så skulle de flesta ha fel.
   Jag undrar vad de skriver om nacktagel.

   Svara
 4. Leif

   /  10/12/2014

  ”De som invänder mot pronomenet man identifierar det uppenbarligen med substantivet man – men det är egentligen inte självklart att det är samma ord, även om de historiskt helt klart har samma ursprung.”
  ”Om man ska hänga upp sig på ordens ursprung – något som jag som språkvetare vill avråda från – är även en i farozonen eftersom det snarast kommer från en gammal maskulinform av räkneordet.”
  http://spraktidningen.se/artiklar/2013/03/annu-ett-svenskt-pronomen-i-farozonen

  Svara
  • Peter L

    /  10/12/2014

   Jag vet inte om jag är ute och svamlar nu, men om hen vill undvika den maskulina kopplingen i ordet man genom att ersätta det med en istället har väl hen inte åstadkommit något alls! Att på känt maner nybilda ordet an skulle som jag ser det leda betydligt längre i avmaskuliniseringen av språket. A är väl oftast en feminin vokal i slutet på substantiv, granen han, furan hon.

   Svara
 5. Kalle

   /  10/12/2014

  Jag gillar att de använder ”en” istället för man, det gör det lätt att skilja ut de lågbegåvade genushönsen från resten av befolkningen.

  Svara
  • Det är väl ganska lätt gjort oavsett? 🙂

   Svara
   • Kalle

     /  10/12/2014

    Men det är inte alltid så lätt, visst ser man dem irl eller på bild så brukar de oftast se ”muppiga” ut på ett eller annat sätt och då vet man: genushöna!! inget att bry sig om.
    Men läser man en text så kan det ta ett tag innan man upptäcker att det var helt jävla bortkastat för den var skriven av en genushöna. Då är det bra med markörer som ”hen” och ”en”.

    Svara
  • @Kalle: Haha, det är precis så jag själv resonerar.

   Svara
 6. MiT

   /  10/12/2014

  Svara
  • Kalle

    /  10/12/2014

   Är det inte snarare så att hon har ruvat på HEN?

   Svara
  • Maxie

    /  10/12/2014

   Varför säger de alltid så, att ”en” får ”kroppsskador” av graviditeten? Naturligtvis KAN man få det, men hon uttrycker det som att det är regel snarare än undantag. Ingen jag känner har fått minsta lilla skada från sina graviditeter, snarare har de ganska snabbt gått ner sina extrakilon efter förlossningen (inte på grund av bantning eller intensiv träning, bara genom hälsosamt leverne) och ser i princip likadana ut nu, kroppsmässigt, som innan graviditeten.

   Svara
   • Graviditet är förbehållet endast kvinnor så varför måste en kvinna som är gravid omtalas könsneutralt över huvud taget?

    Svara
    • Maxie

      /  10/12/2014

     Gravid eller inte, varför måste en kvinna överlag omtalas könsneutralt? 😉
     Forskas det inte om ett sätt att få även män att kunna bli gravida? Har för mig det. Låter ju onekligen som något ”genusvetenskapen” skulle finansiera.

     Svara
    • Maxie

      /  10/12/2014

     Fast samtidigt inte, det skulle innebära att mannen fick kontroll över barnet på ett sätt som annars är förbehållet kvinnor.
     Jag vet inte vad de vill.

     Svara
  • anonym

    /  10/12/2014

   Så högt värderar alltså Lady Dahmer faderns medbestämande.

   Svara
   • Anders/AV

     /  10/13/2014

    I LDs värld är makten över barnet mammans eftersom hon burit, matat och fått bristningar på magen av det. Pappan är ständig tvåa pga biologiskt kön. Hur får ”hen” ihop det med att kön är en social konstruktion. Nu låter hon mera som en ”woman supremacist”.

    Svara
 7. Pelle2

   /  10/12/2014

  Som sagt var, vi skall alltså bara rätta oss efter vad några genusdårar bestämmer för annars ägnar vi oss åt härskartekniker.Snacka om storhetsvansinne !

  Svara
  • Och att inte rätta sig är ju också en härskarteknik, hur man än vänder sig blir arslet bak…

   Svara
 8. wigwag

   /  10/12/2014

  ”Hen” är ju ett bra ord man kan använda i olika sammanhang men ”en” ser jag ingen funktionalitet i alls. Men använd ordet ni som känner er manade. Jag säger ”man” och skriver ”dom” och dom som inte fattar vad jag menar kan dra åt helvete ändå.

  Svara
  • wigwag

    /  10/12/2014

   Förresten.. Ralf Edström myntade ju uttrycket ”En gör så gött en kan” redan på 70-talet efter sin ”ballong”-halvvolley över sprattelgubben Sepp Mayer i Tyska buren. Vill jag minnas. Och Raffe är väl ingen västgöte utan bergslagsbo till ursprunget. Så ”en” har väl kanske en bredare förankring än en kan tro.

   Svara
 9. Casey Jones

   /  10/12/2014

  I fortsättningen ska jag alltid förklara vad jag menar så fort jag använder t ex ordet ”får” i meningen att någon får något. Jag vill ju inte att folk ska tro att jag tycker djuret ”får” har större värde än andra djur. Samma sak med namnet Axel. Vore ju pinsamt om någon trodde att jag förminskade Axel till en kroppsdel och inte ser honom (ursäkta ”hen” ska det vara) som en hel ”henniska”. Ja det blir lite stökigt, men vad gör en inte för Utopia. I slutändan får (fortfarande inte djuret) vi tacka (inte heller djuret) feminismen för vår jämställdhet. Det hörs ju tydligt att ”feminism” är till för alla* könen i motsats till ordet ”man”.

  *Det finns ju som bekant lika många kön på denna jord som det finns henniskor.

  /Casey Jones
  Kukbärare och nyfrälst feminist

  Svara
  • Mallemattias

    /  10/12/2014

   Tycker dit användande av ordet ”vår” är problematiskt. Vad har du emot de andra årstiderna din förtryckare?

   Svara
   • Casey Jones

     /  10/12/2014

    Ber så mycket om ursäkt, lovar bot och bättring. Kom ihåg att jag är nybörjare! Så vad blir straffet? Läsa Maria Svelands samlade verk och Vänsterpartiets internfeministiska handbok? Räcker det ens?

    Svara
    • Anders/AV

      /  10/13/2014

     Det blir husförhör på dem. Och samtidigt scannas din bokhylla för otillåten litteratur. En bok av Strindberg och du är rökt.

     Svara
  • noger

    /  10/12/2014

   Host host!
   Nu kränkte du precis Sveriges alla motorAxlar genom att förminska dem!

   Svara
   • Casey Jones

     /  10/13/2014

    Ja du har såklart rätt. Och apropå stackars motorAxel, vi har ju Sten också. Ja alltså inte det gamla vita heterosexuella gubbslemmet Sten utan sten som ligger på marken och som alltid blir klampat på och nedtryckt. Alltså nu börjar jag gråta här 😦 Ett pepp eller två skulle sitta sitta fint…

    Svara
    • MiT

      /  10/13/2014

     Sten är så patriarkalt, hård, tyst, tål en massa stryk innan en går sönder. Så nä, inga pepp här inte!

     Svara
  • Men innebär (inte för att bär som växer inomhus är bättre än andra) inte detta att en även kan syfta på trädarten en? Varför ska trädarten en premieras på detta sätt framför andra trädarter? Det är ju förtryck av de andra arterna och rent ut sagt rasism!

   Svara
  • Steffen

    /  10/12/2014

   Tycker att vi kallar djuret ”får”, för ”två”… Så undviker vi att förminska de andra djuren.

   Svara
   • Anders/AV

     /  10/13/2014

    Så tvåan får en särställning över andra siffror? Det är så typiskt parnormativt. Som att singlar och polygamister inte duger längre.

    Svara
 10. Larsson

   /  10/12/2014

  Jag är mest fascinerad över att man tolkar invändningar och kritik som härskarteknik. Finns det någon annanstans i vetenskapsvärlden där man inte bemöter invändningar utan avfärdar dem som antingen ren ovetenskap eller som veritabla förolämpningar.

  Svara
 11. CarlK

   /  10/12/2014

  Casey, lamm får tacka bagge typ?

  Svara
  • Casey Jones

    /  10/12/2014

   Eller… Får får tacka bagge för lamm!

   Svara
   • Nähä! Kom ihåg att fåret får (inte djuret andra gången) kroppsskador för lammet!

    Svara
    • Casey Jones

      /  10/12/2014

     Och där gjorde barnmaktsordingen entré!

     Svara
 12. MiT

   /  10/12/2014

  Svara
 13. Erik

   /  10/12/2014

  När jag skrivit akademiska uppsatser har jag definitivt försökt undvika att använda ordet ‘man’. Dock inte för att ersätta det med det dialektala ordet ‘en’ utan snarare därför att jag anser att båda orden är ord som inte hör hemma i akademiska texter.

  Vad gäller ordet ‘hen’ har jag aldrig haft några problem med det. Jag tycker att det, i enklare text, kan vara praktiskt att nyttja ordet. (Behöver man anonymisera rätt mycket blir det snabbt trist att nyttja ‘användaren’, ‘eleven’, ‘ etc.), Skulle jag skriva en manual (ennual?) skulle jag dock nyttja ett mer lämpligt ord. Att nyttja det i uppsatser skulle jag aldrig ens komma på tanken att göra och tycker det är trist att det till viss del verkar accepteras på Stockholms universitet. Samtidigt kommer jag ihåg de artiklar Maciej Zaremba skrev om Stockholms universitet (Lärarhögskolan) så jag kan väl inte påstå att jag blev särskilt förvånad.

  Jag begriper dock inte hur ‘en’ kan ha ökat i popularitet. Det är inte värre än särskrivningar och det är inte värre än att inte kunna avgöra om det ska vara ‘de’ eller ‘dem’, men av alla ord som redan finns, och det oändliga antalet ord som inte redan finns, måste man då använda ett ord som får en att låta som att man kommer från vischan och inte är förmögen att släppa de dialektala uttrycken?

  Svara
  • Precis, ”man” är vardagsspråk, inte akademiskt språk. Man kan gärna använda man i vardagsspråk, men i journalistiska texter, akademiskt språk eller kanslisvenska bör skribenten undvika ordformen om det ska framgå vem som egentligen är aktören. ”Man” och ”en” flummar till det hela om skribenten vill framstå som otydlig.

   Caro Wikbro Carlén skriver att användningen av ”en” är en feministisk handling. Så kan det mycket väl vara, men om en vuxen person använder ”en” eller ”hen” i skrift som yrkesverksam, så kommer vederbörande att allmänt ses som en förvuxen fjortis. Likadant om man ser det som en socialistisk handling att skriva ”arbetsköpare” istället för ”arbetsgivare”.

   Svara
 14. Ibland önskar jag mig en superkraft. Den består i att jag kan skicka valfri person till sängs utan middag och dom får inte heller veta hur filmen slutar.

  Den skulle jag använda flitigt på såna här människor.

  Svara
  • Hahaha, jag vill vara din avbytare. Kan jobba när du är sjuk och alla röda dagar.

   Svara
   • Bara för att du är kvinna blir du inte inkvoterad, du får nog söka jobbet på dina meriter som alla andra!

    Svara
   • Jag vet inte. Kan du inte ha en egen superkraft som komplement till min? Jag är ju trots allt Straight To Bed With No Dinner Boy. Ja, jag vet. Jag måste kanske jobba på mitt superhjältenamn lite.

    Svara
 15. Visst är det en feministisk handling. Just därför kan man inte respektera eller acceptera det, eftersom feministiska handlingar är våldshandlingar mot oss som står för jämställdhet.

  En annan anledning till att inte kunna respektera det, är för att det är så djävla barnsligt. 🙂
  Inte lika irriterande som ”hen”, men åt samma håll…

  Svara
 16. Varför är det så många studenter som är sexupplysare? Är det inte pensionärer som borde syssla med sånt, i stället för unga nybörjare?

  Svara
 17. Skrev själv en krönika om ”en” nu. Plockade mycket från kommentarerna här, så tack! 🙂
  https://bergersjo.wordpress.com/2014/10/12/en-tva-tre/

  Svara
 18. michael

   /  10/13/2014

  Ja det blir ju lite skrattretande när dom vill byta ut ord så att dessa ska bli könsneutrala när dom själva tillhör en ism som heter feminism.

  Svara
  • Kristian

    /  10/13/2014

   ”Upp till kamp emot dogmer och -ismer
   och mot lismer och plasmer och schismer.”
   -Ramel, ”Kampsång för tvehågsna.”

   Svara
 19. MiT

   /  10/13/2014

  Svara
  • Anders/AV

    /  10/13/2014

   Någon är bitter för han blev energiminister istället för utbildningsminister?

   Svara
 20. Elin

   /  10/13/2014

  Alltså, hur kan man vara så fullständigt kränkt (helt utan anledning) så att man gör en blogg bara för att skriva skit om hur fel och dum feminismen (och feminister) är?
  Alltså här i världen just nu så pågår krig, våldtäkter, våld i nära relationer, tortyr, slaveri och massor av annat skit, i sjuka proportioner! Och här väljer man att istället motarbeta en fredlig ideologi som värnar om allas lika värde. Vart finns logiken? Insikten?
  Antagligen känner ni att feminismen är erat största hot och att ni är så rädda att ni skiter i brallan av tanken på att dela med er av makten till kvinnor.
  Själv ska jag på studiebesök till kvinnohuset nu.

  Svara
  • Pelle2

    /  10/13/2014

   Till skillnad från dig så klarar vi av att diskutera flera saker samtidigt.
   Hur menar du att feminismen värnar om allas lika värde när allt man hör från den sidan är klagomål på hur dåliga och förtryckande alla män är och ständiga försök till att gynna kvinnor i alla sammanhang ?
   Kan du ge ett enda exempel på bra saker som feminismen har gjort för oss män ?
   Nej, jag är inte rädd för att dela med mig av makten för jag har inte mera makt än de flesta andra män och kvinnor. Om en kvinna är bäst på en maktposition så skall hon ha den och om en man är bäst så skall han ha den.Det skall inte finnas någon kvotering som feministerna förespråkar.
   För övrigt kan du sluta med den feministiska härskartekniken att kalla åsiktsmotståndare för kränkta. Har man inget bättre argument så kan man lika gärna hålla tyst.

   Svara
   • Elin

     /  10/13/2014

    Men inse fakta! Att män strukturellt förtrycker kvinnor är SANNING det är ren och skär fakta, mäns våld mot kvinnor är det absolut största hotet mot kvinnors liv och hälsa idag. Eftersom att vi lever i ett samhälle där män är överordnade kvinnor och där kvinnor nedvärderas endast pga kön så vill feminismen kämpa emot det, de är FÖR ett samhälle utan diskriminering och förtryck pga så väl kön som klass eller etnicitet. Varför skulle feminismen kunna göra för män menar du? Om det finns ett strukturellt förtryck av män av kvinnor så Ge mig exempel så är du snäll

    Svara
    • Elin

      /  10/13/2014

     Vad skulle feminismen kunna göra för män menar jag såklart. Jag anser att de gör massor för både män och kvinnor då ett samhälle mår mycket bättre av jämställdhet, familjer mår bättre.

     Svara
    • Men .. det är ju inte FAKTA och inte sanning. Vi håller inte med det du skriver. Det blir ju inte fakta och sanning därför att du tycker det, eller hur?

     Kan du visa på den faktan?
     Innan dess är det ju ganska menlöst att diskutera saker.

     Exempel
     Det är FAKTA och Sanning att Gud finns. Inse det.

     Det är inget argument, precis lika lite som ditt ovan.

     Vi kan också påstå motsatsen och det blir lika sant.

     Ett exempel på att du är ute och cyklat:
     Du påstår på fullt allvar att mäns våld mot kvinnor är det största hotet mot kvinnors hälsa och liv(!) idag.

     Att kvinnor dör av detta som största orsak?
     12 stycken kvinnor per år dör av mäns direkta våld
     3-4 män dör av kvinnors direkta våld.

     Hur sjutton kan du får det till att män är det största hotet mot kvinnors liv idag?

     Ursäkta, men ditt påstående kräver nog denna typ av svar:
     …. (fyll i själv. Vi vet vad det bör stå)

     Svara
     • Jag menar globalt sett, skrev aldrig att det var i Sverige. Att som du skriver påstå att det inte finns någon maktobalans mellan könen i vårt samhälle är inte en åsikt du har, det är okunskap. Statistik finns bl.a. På brå’s hemsida, du kan även läsa på riksdagens hemsida, Roks bl.a. Finns hur mkt som helst. Enjoy

    • Kalle

      /  10/13/2014

     ”Men inse fakta! Att män strukturellt förtrycker kvinnor är SANNING det är ren och skär fakta”
     Jag är en man och nu kräver jag att du presentera bevis för jag har förtyckt din mamma, gärna i formen: när/var/hur.
     Nu har du din chans..

     PS: jag vill även se en källa på ditt påstående att mäns våld mot kvinnor skulle vara det största hotet mot kvinnors liv och hälsa. Det låter nämligen lite långsökt när vi lever i ett samhälle där fetma är en folkhälsoepedemi.
     För det är väl inte så att du sitter och påstår en massa som du inte har någon koll på?

     Svara
     • Men alltså, läser du inte vad jag skriver? Det här får mig att fundera på om jag sitter och argumenterar med ett gäng 15 åringar. En enskild individ kan inte förtrycka en annan enskild individ, alltså kan inte du som individ förtrycka min mamma, när man pratar om förtryck så menar man en grupp i samhället som är högre upp i hierarkin, utövar makt över en annan grupp som står lägre. Förstår du? Du ingår i en grupp som utövar makt över kvinnor ja,

     • MiT

       /  10/13/2014

      Du menar som t ex muslimer har ansvar för vad andra muslimer gör?

    • Kristian

      /  10/13/2014

     Svara
    • MiT

      /  10/13/2014

     Där kom det, du måste vara ett troll.

     Svara
     • Antagligen. Men att icke vita män förtrycker kvinnor världen över och brukar våld. Stämmer det? Är inte den här feministen rasist också.

    • Menar du allvarligt att fler kvinnor dör av (mäns) våld än av sjukdomar eller naturkatastrofer?

     Svara
    • Pelle2

      /  10/13/2014

     På vilket sätt är kvinnor i Sverige strukturellt förtryckta ? Det finns vad jag vet inget yrke som du inte kan ha som kvinna idag och det finns inga lagar som missgynnar kvinnor. Kvinnor dominerar dessutom de högre utbildningarna idag så ni kommer förmodligen ta över de högsta positionerna inom något årtionde.
     Det finns ju dessutom redan idag kvinnliga partiledare,en kvinnlig finans och utrikesminister och framgångsrika företagsledare som Annika Falkengren och Christina Stenbeck mfl.

     Statistik från Brå om antalet misshandelsfall mot kvinnor visar att år 2013 anmälde
     27 100 kvinnor över 18 år att de var utsatta för detta brott. De säger vidare att 17 700 sexualbrott polisanmäldes detta år.Det innebär ju dock inte att det rörde sig om brott bara för att det anmäldes.
     Om jag har lyckats räkna rätt så innebär det att 9% av Sveriges kvinnor har råkat ut för sexuellt våld eller misshandel om jag då räknar på att antal anmälda brott motsvarar faktiska brott.Det är naturligtvis för jävligt men det innebär ju inte att det utgör det största eller ens stort hot mot kvinnors liv och hälsa i gemen.
     Har läst någonstans att jag som man löper en större risk att misshandlas och dödas än vad ni kvinnor gör men det är inte så många män som drabbas av det heller.

     Du påstår att vi lever i ett samhälle där män är överordnade kvinnor och att kvinnor nedvärderas pg.a deras kön. Det är ett fåtal människor av bägge könen som har en sådan position att deras makt påverkar många människor. Ändå påstår ni feminister att män som grupp är överodnade kvinnor..På vilket sätt blir den stora majoriteten män överordnade gruppen kvinnor bara för att vi t.ex har en manlig statsminister ?
     Jag har inte ett skit mera makt på grund av det och detsamma gäller de flesta andra männen.
     Att kvinnor skulle var nedvärderade stämmer inte heller enligt mig. Det är som sagt var ni som dominerar högre studier och det finns ju hur många exempel som helst på speciella satsningar för kvinnor som skall göra er ännu mera framgångsrika medan jag inte kan räkna upp några mostvarande satsningar på män.
     Du frågar mig vad feminismen kan göra för män ? Det är ju ni feminister som påstår att feministerna hjälper både män och kvinnor. När jag ifrågasätter det och ber om exempel på vad ni har gjort för män så brukar det sluta med att ni undrar varför ni skulle behöva hjälpa män. Jag har aldrig påstått att ni skall göra det men påstå då inte att ni är till för männen också för det är ni inte. Ni är en ideologi som är till för att gynna kvinnor så varför kan ni då inte erkänna det ?

     Jag och de flesta eller till och med alla som debatterar på denna sida är för en jämställdhet där alla skall ha samma rättigheter och skyldigheter men där utfallet både kan och bör vara olika. Ni däremot vill korrigera utfallet genom att tillämpa kvotering så att det skall bli ett utfall på 50% av vardera kön oavsett om det innebär att några mera lämpade väljs bort i något sammanhang pg.a sitt kön trots att de är den bästa kandidaten. Ni är ju dock inte konsekventa utan när kvinnor dominerar i t.ex FI,s partistyrelse och bland cheferna på Sveriges radio så ses det inte som något problem utan snarare som något positivt.Det är ju heller ingen feminist som vill kvotera in män på kvinnodominerade arbetsplatser.Jag och de flesta andra män skulle heller inte vilja bli inkvoterade för den delen.

     Svara
  • Trolletplit

    /  10/13/2014

   Alltså, hur kan man vara så fullständigt kränkt (helt utan anledning) så att man gör en blogg bara för att skriva skit om hur fel och dumma MÄNNEN är?
   Alltså här i världen just nu så pågår krig, våldtäkter, våld i nära relationer, tortyr, slaveri och massor av annat skit, i sjuka proportioner! Och här väljer man att istället motarbeta MÄNNEN som värnar om allas lika värde. Vart finns logiken? Insikten?

   Svara
   • Elin

     /  10/13/2014

    du vill inte ta in vad jag skriver märker jag. Anser du att kvinnor gnäller helt utan anledning när de riskerar att bli utsatta för våld och få mindre i lön pga sitt kön? Är det att gnälla? Är du helt dum i huvet ursäkta men det gör mig jävligt förbannad att du har mage att påstå nåt sånt. Det handlar inte om att motarbeta NÅGON utan om att motarbeta strukturer, attityder och värderingar som nedvärderar kvinnor pga att dom är kvinnor, problemet med tex mäns våld mot kvinnor är inte kvinnors ansvar, ändå är det vi som måste passa oss för vem vi är med, hur vi klär oss, beter oss och vem vi är tillsammans med. Det anmäls ca 27000 misshandelsfall mot kvinnor i nära relationer varje år, mörkertalet är ca 85%, ca 17000 anmälningar av sexuellt våld varje år där mörkertalet sägs stiga uppåt 90% och du påstår att feminism inte behövs. Jag kan säga såhär, om feminismen inte funnits hade kvinnor fortfarande inte ens haft rösträtt, det är tack vare dom som kvinnorna i ditt liv, som du älskar har rätt till någon upprättelse överhuvudtaget. Att spotta på en rörelse som har vart en så viktig del i kvinnors frigörelse är som att spotta din mamma, syster eller vem de nu må vara rakt i ansiktet

    Svara
    • Du är historiska okunnig och jag är inte dum i huvudet. Det var liberalismen som gjorde så att kvinnor fick rösträtt och lustigt nog män som gjorde det möjligt, eller hur?

     Kvinnor får inte mindre lön för sitt kön. Det finns en lag mot detta också. Ingen undersökning finns som visar att kvinnor får mindre betalt för de är kvinnor. Du saknar fakta på dina påståenden.

     Du påstår att jag har gjort påstående som inte jag gjort och sedan blir du upprörd över ditt eget påstående. Det är komik på hög nivå du levererar där. Fruktansvärt roligt.

     En anmälan betyder inte att våld förekommer.

     Du påstod att den största risken för en kvinnas liv idag är män. FAKTA önskas. Det dör 12-18 kvinnor i nära våld relationer per år.

     Oftast med alkohol och psykiska sjukdomar inblandade

     Med samma fakta så skulle jag kunna påstå att den största risks för män idag är kvinnors våld.

     För övrigt visar flera undersökningar på att kvinnor brukar mer våld i nära relationer än män.

     vad säger du och feminismen om det?

     Svara
     • Det är inte tack vare män som kvinnor har rösträtt, det är tack vare kvinnorättskämpar, då suffragetterna. Det finns en dokumentär om det på SVT, varsegod, finns att googla också. Kom gärna med bevis för dina egna påståenden tack? Du har ju inte kommit med en enda. Jag vill gärna se bevis för kvinnors utbredda våld mot män. Kvinnor kan också vara våldsamma men våldet är inte i närheten så grovt som det män står för. Fram med statistik och bevis

     • MiT

       /  10/13/2014

      Så här går det till när de stackars förtryckta kvinnorna får nys om att det nu även finns studier i Sverige som visar att våldet är ganska jämnt fördelat mellan kvinnor och män

      https://toklandet.wordpress.com/2013/10/25/ajajaj-hon-ar-dragen-i-orat/

      Sen är mäns våld grövre och orsakar mer fysiska skador, det är det få som bestrider. Kvinnor kompenserar dock lite för det genom att använda tillhyggen. Och inte att förglömma, de får andra att utföra det smutsiga åt dem också…

      Här kan man läsa lite om hur det går till när kvinnor är relationsaggressiva och hur det saknas NOLL förståelse av vad de gör, det kallas ”krossa porslin”…

      http://www.bang.se/vandpunkten/

      Och där kan man också läsa lite om vad några andra av hennes väninnor berättat vad de har gjort…

      Du nämnde Roks, är det samma Roks som fortfarande har Eva ”nedgrävda halvt uppätna spädbarn i skogarna” Lundgren som husgudinna? Samma Roks som under sina ”utbildningar” lär ut att 25% av alla gravida misshandlas av sina män? Samma Roks som tycker att det räcker med att man leker med en tanke för att döma en annan människa? Jag kan fylla på med ganska mycket mer av liknande…

      Du skulle må bra av att se Könskriget, där dyker några bekanta ansikten upp…
      Länkar till de olika delarna finns här
      https://toklandet.wordpress.com/extra-viktigt/

     • Haha så om det finns en lag mot lönediskriminering pga kön så existerar det inte? Haha, det är olagligt att våldta någon också vet du va? Att mörda också men lik förbannat händer det! Snälla.

     • Glömde att det finns att läsa om hos polisen, Amnesty och FN också. Hur många källor behöver du

     • Jag ber om bevis och du hänvisar till den här bloggen och nån mer blogg? Ska du kalla det källor? Det är ett skämt, som att hänvisa till backflash. Kvinnor är också våldsamma med det ser annorlunda ut, för det första så får kvinnors våld sällan några konsekvenser, dvs männen behöver inte uppsöka sjukvård, inga skador osv. För det andra så handlar kvinnors våld om enstaka företeelser i stundens hetta (även om det inte är en ursäkt) men pratar vi om mäns våld så är det både grövre och pågår under en lång tid med kontroll och maktutövande. Det går ej att jämföra. Men jag har slösat min tid här helt utan anledning, ni har redan bestämt er för att inte lyssna och ni vill inte förstå

     • MiT

       /  10/13/2014

      Och om du går till inlägget så finns länkar till bl a SVT… Men varför kolla när man kan gapa?

      Och du har inte heller läst länken till Bang ser jag…

      ”I stundens hetta” är exakt en ursäkt och inget annat.

      Du har inte förstått att den forskning som finns är till stora delar ideologistyrd där vissa saker inte ens får förekomma men det hade du förstått om du läst de inlägg som är länkade och även gått vidare därifrån till källorna.

      Så frågan är vem som slösat sin tid…

    • Leif

      /  10/13/2014

     ”du vill inte ta in vad jag skriver märker jag”
     Kan det resonemanget möjligen också appliceras på dig?

     Svara
  • Utveckla gärna vad du menar med att ‘feminismen är fredlig’. Den liberala feminismen var kanske det, men den är redan genomförd i Sverige sedan decennier tillbaka. Den nutida feminismen är konfliktsökande och konfliktskapande

   Svara
 21. Som man löper jag större risk att utsättas för våld än kvinnor, jag löper större risk att skadas eller dö på min arbetsplats och statistiskt sett är risken högre att jag kan drabbas av psyksik sjukdom. Men jag gnäller inte. För män skall inte tala högt inte om mansproblem för då anses de vara kränkta. Av någon jävla radikalfeminist.
  Just saying….

  Svara
  • wigwag

    /  10/17/2014

   Men det beror ju på att du väljer att jobba så förbannat mycket istället för att stanna hemma med barnen. Sen behöver du inte stå i krogköer och käfta och vara alkoholpåverkad varenda lediga minut du får över. De risker du tar är val du gör. Sluta gnäll över sånt du påstår att du inte gnäller över!

   Svara
 22. wigwag

   /  10/13/2014

  Det finns över 160 kvinnojourer och endast en handfull mansjourer i Sverige. Säger ju en del om hur relationsvåldet ser ut i det här landet. Speciellt när verksamheten i huvudsak vilar på ideellt arbete och är behovsstyrd. Det går inte att snacka bort och det gör inga seriösa debattörer heller. Studier i all välmening men titta gärna på verkligheten och utfallet av det som ska diskuteras också. Mäns relationsvåld mot kvinnor är mycket grövre, varar längre och får större konsekvenser. Det är också vad Karin Götblads utredning på uppdrag av förra regeringen kommit fram till.

  Svara
  • Skillnad dock, manjourer får 0 kr i statsbidrag för att hjälpa våldsutsatta män. 0kr. Antalet mansjourer bestäms inte av behovet av jourer som hjälper våldutsatta män utan av att staten sätter diktat på vilken verksamhet man skall bedriva.
   Omvänt, finns inga kvinnojourer som erhåller bidrag för att hjälpa kvinnor ur ett destruktivt beteende och får man inte bidrag för att hjälpa kvinnor som slår så är det helt enkelt ingen verksamhet man vill syssla med. Och befattar man sig inte med det så existerar det inte.

   Sorry för den gamla äpplen och päron metaforen men det är precis det som det handlar om när man jämför kvinnojourer med mansjourer…

   Svara
 23. Kalle

   /  10/13/2014

  @Elin
  ”En enskild individ kan inte förtrycka en annan enskild individ..”
  Röker du crack?
  Klart som fan att en enskild individ kan förtrycka en annan individ.
  Har du någonsin hört talas om mobbare? De är fega jävlar som många gånger som måste ha flera med sig, men det råder inget som helt tvivel om att det även finns mobbare som agerar ensamma.
  Så visst fan skulle jag kunna förtrycka din mamma och du måste sluta snacka skit, för när du säger enfaldigt trams som att MÄN förtrycker KVINNOR då inkludera du ALLA män och ALLA kvinnor. Har du något problem med det så är det upp till DIG att formulera dig bättre och sluta peka med hela handen.
  För vet du vilka andra som använder samma retorik som dig och dina medsystrar…tvättäkta skabbiga j-vla rasister. Hur känns det?

  Svara
 24. @ELIN.
  Apropå rösträtt, så uppstår frågan, vem ska vi tacka för den allmänna manliga rösträtten, som kom 3 år efter den kvinnliga. Suffragetterna?
  nej, de stred ju för kvinnors rösträtt.
  Hm… nu blir det klurigt, Elin.

  Vem ska vi tacka för den rösträtten?
  Vem röstade fram den kvinnliga rösträtten? Ja, inte var det suffragetterna, eller hur?

  Du som råfeminist förenklar skeden och kan inte ta till dig samband och att frågor är betydligt mer komplexa än förenklade slagord, som att suffragetterna ensamma tog striden och så blev det kvinnlig rösträtt.

  Läs lite historia.
  Läs lite statistik

  Men det bästa tipset kommer här. Umgås med människor som har en högre intellektuell kapacitet än du. Då lär man sig saker. Jag lovar det finns många att välja på.

  Svara
 25. Feminist

   /  05/20/2015

  Är det så hemskt att vilja ha lite genuskorrekta ord så att mannen inte framstår som den viktigaste i samhället?

  Svara
 1. En, två, tre… | Maniac Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: