Två artiklar om feminism med kommentarer

Hade tänkt att ta upp två artiklar på smurfheter24, eller egentligen mest några kommentarer som finns till dem. Den första artikeln har rubriken ”Feminister utnyttjar sitt kön för att trycka ner alla andra kvinnor” och är skriven av en som heter Arman Karégar. Ni kan själva gå in och läsa artikeln via unvis.it-länken ovan.

Jag tyckte att det finns en del intressanta kommentarer under den och här kommer några.

axeledgrennyheter24

Se där, en bekanting! Med lite härliga försök att förlöjliga.

robinthursfieldnyheter24

Kanske inte säger det rakt ut ordagrant men det är vad de menar. Anders tycker att Filip ska ”läsa på”.

camillavjohanssonnyheter24

Vilka djävla dumheter. Bitter much? Så kan man ju faktiskt säga till henne också.

stefanluvalindennyheter24

Jag är lite osäker på om han menar artikelförfattaren eller andra som kommenterat men på bilden av artikelförfattaren så kan jag säga att jag sett åtskilliga som ser vitare ut. Till och med hudfärgs-Stefan är mycket vitare. Om han menar andra i kommentarsfältet så är det bara att kolla själva hur bra hans ”vita medelålders män …” stämmer…

andersbjörklundnyheter24

Nu tycker Anders att artikelförfattaren ska googla. Först ska någon läsa på och sen ska artikelförfattaren googla.

andersbjörklund1nyheter24

Men man behöver ju varken läsa på eller googla när Anders till slut så behändigt tillhandahåller sin snabbversion av den ”snubbiga, privilegieblinda och ogenomtänkta artikel”. Vilken tur att vi har Anders som kan förklara så bra utan några ideologiska skygglappar.

Den andra artkeln är skriven av LD50 och är ett svar på den ovan och rubriken är ”Förtrycket gör oss kvinnor till offer – inget annat”. Läs gärna den också via unvis.it-länken. Men jag kan säga att det är inget nytt alls, ni har hört LD:s hackande skiva väldigt många gånger och det låter precis likadant den här gången, samma fraser som upprepas som ett mantra.

lp-skiva

LD:s hackiga skiva som 5/6 av hennes följare nog inte ens vet vad det är för något

Här kommer lite kommentarer som finns under hennes artikel, jag tar bara med några stycken, både bra och mindre bra. Jag tror ni ser ganska tydligt vilka som är vilka…

LD50nyheter2414

En kommentarsfältsspammare av rang får inleda.

LD50nyheter24

LD50nyheter241

LD50nyheter242

Bra att ta till lite VERSALER för alla vet ju att VERSALER visar att man har mer rätt…

LD50nyheter243

Titta vem som dök även under den här? Med lite härligt lismande. Intressant också att han tycker att nyheter24 är LD:s blogg, jag går inte riktigt så långt utan nöjer mig med att det är en feministisk blogg bara.

LD50nyheter244

LD50nyheter245

Jodå, nyheter24 är ett feministiskt forum, det håller jag med om. Det mesta som skrivs där har filtrerats genom feministiska glasögon.

LD50nyheter246

LD50nyheter247

Jag tycker nog att Fredrik Åströms kommentar till Pia var både logisk och med argument. Och här ser man hur LD bemöter just det. LD är ju verkligen känd för sina vassa argument och logiska tänkande…

LD50nyheter248

Ett svar på en kommentar som jag inte har med, gå gärna in och läs alla kommentarer för det finns en hel del intressanta.

LD50nyheter249

Ok, man ska läsa vad de två mest extremistiska partierna i Sverige tycker och gå på det. Varför ska vad extremister tycker tillskrivas någon som helst relevans? Här kan man läsa om just Frejaskolan och hur det fungerar där, när informationen inte filtrerats.

LD50nyheter2411

Första meningen alltså  🙂 Men det finns ju fler exempel, ett från ganska nyligen i Borås och det är ganska skrämmande hur man ser på det ”problemet” där…

LD50nyheter2412

LD50nyheter2413

Tobias sista är ungefär vad jag tycker också, de som ofta pratar om upplevelser har filtrerat dem genom ett ideologiskt filter.

Det finns alltså många fler kommentarer under artiklarna, både bra och mindre bra, jag har bara valt ut en del. Men visst känns LD:s tugg igen väldigt väl?

**********

De senaste två inläggen:

Genuspiloter, genuscoacher och nu även genusobservatörer

Twitters Rimligaste

********************

Genusdebatten: ”Jag lanserar ett nytt pronomen

MVH

MiT

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

63 kommentarer

 1. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
  • Kristian

    /  10/16/2014

   Dags for en variant av vad vi inom IT-branschen ständigt säger:
   ”Bra, feminist, lärare. Välj två.”

   Svara
  • Leif

    /  10/16/2014

   Och lärare som hon tydligen ska bli vet hon inte att ord-samman-sättningar i svenskan inte skrivs med binde-streck.

   Svara
   • Kristian

     /  10/16/2014

    Lite bättre än sär skrivning ser det ut i alla fall.

    Kanske kan man få en del av dem att tro att det heter ”genus’ studier” eller dylikt. Får man hälften på varje sidan av den debatten förintar de varandra.

    Svara
 2. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
 3. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
  • MJ

    /  10/16/2014

   Dagens Juridik är ju en av få tidningar som kan skriva seriöst om rättsfall, inga namn och inga bilder. Det enda medium i Sverige som faktiskt följer de publicistiska reglerna. Så de har inget ansvar alls.

   Svara
   • Kristian

     /  10/16/2014

    Ja, det där var väl som att säga ”Hörni, riksdagsledamöter, har ni hört vad som händer på ert broderforum, Bandidos?”

    Vore jag MC-entusiast skulle jag bli förbannad över att jämföras med politiker.

    Svara
  • Kristian

    /  10/16/2014

   Tråkigt för alla inblandade.
   Rättsväsendet är en sista instans, inte en förälder som kan säga till någon som betett sig illa eller en affär där man kan beställa det utfall man vill ha.
   (Säger inte att ”flickan” har trott något av detta.)

   Svara
 4. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
 5. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
 6. Lisa

   /  10/16/2014

  Intressant inlägg!

  Det som Tobias skriver är så obehagligt träffande då dessa ”upplevelser” plötsligt ska förklara varenda motgång dessa kvinnor stöter på. Samhället i stort; politikerna, vården och skolan har inget ansvar för de kvinnor som av olika anledningar mår dåligt eller har det knapert. Det skylls på patriarkatet och männen. Så var det ansvaret sopat under mattan.
  Undrar hur mycket tid, energi och pengar som slösas på att bekämpa ett problem från helt fel håll?

  Det mest beklämmande som kvinna är ändå att se dessa killar som slänger sig med briljanta uttryck som ”mansplaining”, ” cis-män” och ”privilegieblinda” och glatt hejar på feministmaffian. Vad är deras agenda? Är de ute efter något eller är de bara korkade?

  Svara
  • Jonte

    /  10/16/2014

   De flesta män har en instinktiv impuls att vilja skydda kvinnor och feminister är väldig duktiga på att utnyttja det. Könskonservativt så det förslår 🙂

   Svara
   • Lisa

     /  10/16/2014

    Kanske OT men är dessa ”män” på något vis attraktiva för ca 99% av den kvinnliga befolkningen? Är det dem vi bildar par med eller föredrar inte även den mest inbitne feministen en mer traditionell man? De här killarna riskerar att bli ”collerateral damage” och i slutändan är allt som vanligt. Uttrycket friend-zoned känns nära.

    Jag tror de vill kompensera för någon brist i deras manlighet för hur kan man, eller jag menar en, inbilla sig att detta beskyddar kvinnor?

    Svara
    • Jonte

      /  10/16/2014

     Mjuka feministmän som ber om ursäkt för sin existens är inte attraktiva för några kvinnor radikalfeminister inkluderat. Lyckas dom undvika dom fällorna och bara ägna sig åt att leka beskyddare så tror jag nog dom kan lyckas 🙂

     Svara
 7. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
 8. wigwag

   /  10/16/2014

  Jag har skrivit det många ggr förut och kan göra det igen. Individuella problem av alla de sorter, inklusive upplevt förtryck och offerkänsla, har endast en marginell och helt försumbar strukturell förklaringskomponent. Och denna helt korrekta insikt är också essensen av Armans artikel så som jag tolkar den. Vad feminismen istället bör fokusera på är just det Arman är inne på nämligen löneskillnader kvinnor/män på gruppnivå. Den dag kvinnor tjänar minst 95% av männens samlade löneinkomst och så gjort något decennium så är könsmaktsordningen slutligen knäckt. Resten följer per automatik eftersom pengar är makt till allt inklusive makt till frihet att inte känna sig förtryckt. Men även när så har skett kommer såklart väldigt många offerfeminister alltjämt känna sig som förtryckta offer. Såna som LD och WDF kommer alltid vara offer när det passar dem men det har inget med de strukturella problem i samhället feminismen har fokus på att bekämpa.

  Svara
  • Kristian

    /  10/16/2014

   Sant. Jo, det skulle nog delvis hjälpa.

   Tyvärr säger ”gruppnivå” inte så mycket.
   Det vore bättre om feminismen ärligt sade att vissa saker förknippas med högre lön: personal- och budgetansvar, rätt utbildning, mindre fritid och tid med familjen, att ständig vara tillgänglig, fler tjänsteresor, jobb i privata i stället för offentliga sektorn och så vidare.
   Alternativt kan man lagstifta bort den där ”fria marknaden”.

   Svara
   • Och i förlängningen handlar det om människors fria val, man väljer offentliga sektorn, man väljer familje- eller yrkeskarriär. Feminismen missar, eller väljer helt enkelt att blunda för, att egna val = olika val = olika utfall.

    Svara
    • Kristian

      /  10/16/2014

     Precis. Jag skulle nog (här i utlandet) kunna höja min lön med mellan 25 och 50% om jag jobbade mycket mer och gick rätt kurser. Vet dock inte hur länge jag skulle orka med det. Ser kolleger i kontoret som regelbundet jobbar 9-19 plus hemarbete och resor.
     Givetvis finns det mycket att göra för att informera om vilka val och möjligheter som finns. Det talades inte så mycket om det på gymnasiet/universitetet.

     Svara
    • wigwag

      /  10/16/2014

     Ja det är som med männens val att ta livet av sig, att dö i förtid i sina utarbetade kroppar, att inte umgås med sina barn, att därigenom förlora merparten av sina umgängestvister med dem, att bli bittra och ensamma änklingar på livets höst som inte kan ta hand om sig själva för att den nyss avlidna hustrun alltid gjort massa arbete mannen inte visste behövde göras överhuvudtaget. Det är ett fritt val och männen som grupp väljer allt detta. Grattis säger jag till mig själv och alla andra män. NOT. Förövrigt har du ännu inte förstått att det här med att jämföra grupper inte har ett skit med individuella preferenser och val att göra.

     Svara
     • Frågan är förstås då varför det är så viktigt att ‘knäcka’ patriarkatet, om vi nu definierar det som små procentuella skillnader på gruppnivå, som ändå inte har ‘ett skit’ att göra med individuella preferenser och val?

      Det går naturligtvis att vaska fram andra skillnader på gruppnivå: Jag är rätt säker på att man kan göra prognosen att barn med namn som Alicia, Melanie och Nicole när de blir vuxna kommer att tjäna mindre i snitt än barn med namn som Anna, Julia och Maja. Det verkar nämligen vara så att familjer med mer utbildning och mer stadgade förhållanden är mer benägna att välja vanliga, traditionella namn, och föräldrar utan utbildning hellre väljer namn som inte är så vanliga, och gärna också är osvenska. Därmed inte sagt att namnet kommer att ha någon konkret betydelse i själva lönesättningen, eller att namnet i någon signifikant grad predikterar vare sig intelligens eller andra kvaliteter.

      Men vill vi ändå definiera en förtryckarstruktur som ger Maja privilegier över Alicia, så kommer det nog gå att vaska fram statistik på gruppnivå som visar att det är så.

     • Att dö i förtid i sina utarbetade kroppar, att inte umgås med sina barn, att därigenom förlora merparten av sina umgängestvister med dem kompenseras med en högre lön…

     • wigwag

       /  10/16/2014

      Det är viktigt därför att kvinnor och män på gruppnivå är precis lika viktiga och värdefulla för samhällets totala välmående oavsett eventuella skillnader i preferenser och val som kan knytas till biologiskt kön. Förövrigt finns det fler styrelseordföranden som heter Göran eller Olof än vad det finns kvinnliga dito. Jag föreslår därför att alla barn oavsett kön döps till Göran eller Olof i fortsättningen. Ovanligt korkad kommentar Ulf.

     • wigwag

       /  10/16/2014

      Butter: Nä men det är ett val vi gör eller hur. Skyll oss själva och sluta gnäll liksom.

     • Det är väl vad de flesta män gör, de tar skiten och gör vad de ska, utan gnäll? Hur ofta hör man tex. att pensionsåldern borde sänkas och frisk- och hälsovården förbättras för asfaltsläggare, gruvarbetare eller betongarbetare? Inte lika ofta som man hör att dessa är privilegierade förtryckare som glider fram på räkmackor…

   • Benjamin

     /  10/16/2014

    Lika lön för lika arbete med hänsyn tagen till år i yrket och eventuella kompetensskillnader (som kan spela roll för yrkets utveckling) är väl det rimligaste måttet på jämställdhet visavi kön, hudfärg, ålder (absolut ålder, inte år i yrket), fetma, flintskallighet, bonnig dialekt och alla andra möjliga subgrupperingar av människor?

    ”Den dag kvinnor tjänar minst 95% av männens samlade löneinkomst” är ett mycket oklart jämförelsetal. För det första måste grupperna vara lika stora och den samlade arbetstiden lika lång. Dessutom, som sagt, tycker jag jämförelsen är helt orimlig om man jämför olika yrken. Notera att förmodligen de flesta av de andra indelningarna jag angav skulle ge upphov till skillnader också. Om man bara jämför rakt av.

    Svara
  • chade

    /  10/16/2014

   ”Den dag kvinnor tjänar minst 95% av männens samlade löneinkomst och så gjort något decennium så är könsmaktsordningen slutligen knäckt.”

   Så könsmaktsordningen är helt beroende på utfall på gruppnivå? Den är inte alls beroende på individer eller på gruppens aggregerade val?

   Eftersom kvinnor inte lönediskrimineras i Sverige så skulle jag säga att det inte finns någon könsmaktsordning på löneområdet.

   Visst är det så att gruppen kvinnor totalt tjänar mindre än gruppen män men de arbetar också mindre, och med andra slags arbeten, vilket gör att en sådan jämförelse inte ger någonting.

   Och om man nu vill titta på gruppnivå så anser jag att intjänade pengar ensamt är ett dåligt mått. Då måste man nog titta på hur mycket pengar de två grupperna spenderar, samt hur många offentliga transfereringar som sker mellan dem.

   Svara
  • morpheus

    /  10/16/2014

   Fråga:

   Så säg att kvinnor och män i framtiden jobbar lika mycket (heltid) och tjänar lika mycket, låt oss säga att totalinkomsten faller inom ditt 95%-intervall.

   Sedan börjar männen jobba mer övertid än kvinnorna, och drar ifrån så att kvinnor nu tjänar endast 90% av vad männen tjänar.

   Skulle detta vara ett problem enligt dig?

   Svara
 9. Benjamin

   /  10/16/2014

  Ordet ”snubbe” och dess avledningar (t.ex. ”snubbspråk”) är ett utmärkt ord. Det är en tydlig jag-är-feministmarkör som den skepiske läsaren kan ha i sin arsenal av tolkningsverktyg.

  ”snubbe”, ”hen”, ”en” (isf ”man”) – några ord som berättar att skribenten är fifrälst och skall läsas med extra försiktighet.

  Svara
 10. MiT

   /  10/16/2014

  Finns några till här

  Svara
  • Intenso

    /  10/16/2014

   Det är svårt att argumentera om man bara kör på känslor. Men det har vi ju sett så många gånger.,

   Svara
  • Anders/AV

    /  10/16/2014

   Så min kurdiske kollega vars hemby nu brinner är rasist när hon upprörd kritiserar Kaplan för att vara islamist? Eller gäller rasiststämpeln bara vita?

   Svara
   • MJ

     /  10/16/2014

    Det finns väl inget rasistiskt i den anklagelsen, men däremot så är det korkat att anklaga en svensk minister för att ha åsikter han inte har på grund av att man är upprörd över något helt annat.

    Svara
 11. MiT

   /  10/16/2014

  Kommer ni ihåg
  https://toklandet.wordpress.com/2014/08/17/vad-som-snurrar-i-en-gron-ungdoms-huvud/

  Svara
 12. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
  • Intenso

    /  10/16/2014

   ”…också en av de finaste politikerna Sverige har”

   ja där fick de sig, skitstövlarna i politiken nu vet de hur läget är.

   Svara
 13. Anders/AV

   /  10/16/2014

  De där 3,6 miljonerna tas som vanligt upp. Till det har vi att män betalar in en miljon skattekronor mer än de får ut. Kvinnor får ut en mer än de betalar. Sen har vi olika arbetstid. Vad är kvar av de 3,6 miljonerna då?

  Svara
 14. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
  • MJ

    /  10/16/2014

   I det här fallet så är ju två av dem skämt. Ivar Arpi var ju som bekant på den här bloggen en varm förespråkare för ISIL och ville att USA skulle gå in i kriget i stor skala på ISIL sida (trots att Ryssland redan då meddelat att om USA gick in på islamisternas sida så skulle Ryssland gå in på den sekulära sidan).
   Nalin Pekgul var också en stark och lvilig försvarare av ISIL. T.ex. anordnade hon en träff i sin hemkommun Tensta den 24 mars 2013 då hon och ett par till inbjudna förordade mer militär hjälp till ISIL, då med förklaringen att ISIL och al-Nusra var kurdernas vänner medan de sekulära var kurdernas fiender (märk väl att den enda del av kurdistan som inte behövt göra väpnat motstånd är den del som ligger i Syrien, och att kurderna (YPG) stått på regimens sida sedan de tog till vapen 2011).
   Magnus Ranstorp däremot har varit emot ISIL hela tiden. (Jag blandade tidigare på bloggen ihop honom med Magnus Norell och anklagade då Ranstorp felaktigt för att ha stött ISIL).

   Varken Arpi eller Pekgul kan således med någon form av trovärdighet anklaga eller peka ut andra som islamister.

   Svara
   • Benjamin

     /  10/16/2014

    Jag säger inte att du har fel men vill gärna ha länkarna till de avgörande artiklarna som visar det riktiga i det här påståendena. Framförallt är jag intresserad av hur de formulerade sig vid den aktuella tidpunkterna.

    Svara
    • MJ

      /  10/16/2014

     På Arpi kan du gå till hans Kvitter och söka på ”Syrien” för att sedan skrolla bakåt till tiden innan USA och ISIL blev osams.

     När det gäller Pekgul så vet jag inte mer än det där mötet. Hon var där med landsmannen Kurdo Baksi som däremot var mer flitig i syrienfrågan. Här t.ex: http://www.aftonbladet.se/debatt/article16670873.ab
     (De svens-syriska al-Assad anhängarna är några snubbar från Syrien-solidaritet).Han gjorde också ett temanummer om saken:
     http://svartvitt.se/category/svartvitt-nr-1-2012/
     Fast, Baksi är ju inte Pekgul.

     Svara
     • Benjamin

       /  10/16/2014

      Skall kolla Arpi.
      Hur ”vet” du det om mötet med Pekgul i så fall?

     • Benjamin

       /  10/16/2014

      @MJ
      Det är hopplöst att leta gamla Tweets. Jag hittar inget direkt som tyder på att Ivar stödde ISIS (ordet ISIS dyker dessutom inte upp förrän 2013). Ivar verkar ha en nyanserad bild av situationen och skriver mycket om förföljelse av kristna. Han är kritisk till idén att USA skall gå in med trupp mot Assad. Det äldsta jag hittar är från våren 2013 där han bland annat skriver följande:
      ”Skulle man gå in med trupper, som i Irak, och avsätta Assads regim står man inför en situation där de troliga efterträdarna är radikala islamister. Det skulle kunna få katastrofala konsekvenser för landets minoriteter, som tvingats i famnen på Assad. Etniska rensningar verkar pågå redan nu, men de kan också bli följden av en eventuell amerikansk seger.”
      http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/05/06/syrienkrisen-ar-obamas-forsta-riktiga-eldprov/

      Det kan hända att han haft en annan åsikt tidigare men då får du visa det för mig MJ.

     • MJ

       /  10/16/2014

      Ja jag har citerat det tidigare så jag ska ta fram det.

      Att han inte nämner ISIL vid namn är inte så konstigt, man nämner aldrig sina allierades n namn. T.ex. så har Sverige deltagit i ett tolv år långt krig till stöd för Islamistiska Fronten för Afghanistans frälsning, men namnet på de vi gått i krig för nämns aldrig. Ingen som stödjer kriget berättar vad de man stöder kallar sig.
      Samma sak i Libyen där en av våra allierade hette ”Bataljonen för utrotning av slavar och svartskinn” men de döptes om av krigsförespråkarna till ”Rebeller från Benghazi”. Rebellerna krav på återupprättande av kalifatet döptes om till hyllande av den tidigare monarken osv.

      Arpi och sådana som han tycker ju inte om Islamister, de bara tycker att islamister är bra verktyg för att göra bra affärer.

     • Benjamin

       /  10/16/2014

      @MJ
      Ivar Arpi nämner ISIL/ISIS vid namn många gånger. Det är oerhört svårt att se gränsen mellan vilka delar av dina skriverier som är rena fantasier och vilka som har egentligt innehåll. Det verkar helt klart vara en blandning. Tack för mig, det här kommer att spåra ur.
      Postar du något med en reell referens till det vi talade om från början läser jag det med intresse men utan att kommentera.

     • MJ

       /  10/17/2014

      Av att du började spela dum så verkar du som att du har hittat det själv.

     • MJ

       /  10/17/2014

      Här kommer några länkar. Twitter är dock konstigt, när jag sökte igår så fanns det ingen träff alls tidigare än sommaren i år. Jag trodde då att Arpi hade raderat det i efterhand. När jag gjorde om sökningen nu så kom dock allt upp. Här är ett axplock:
      Stöd till USA:s planerade bombningar till stöd för ISIL, men oro för att det ska vara för lite för att tippa över vågskålen:
      http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/09/10/atta-fragor-som-inte-kan-besvaras-om-insatsen-i-syrien/

      Här är en till där han erkänner att al-Qaida slåss mot regimen men menar att regimen fortfarande är den onda sidan, vill att USA ska gå in på ISIL:s sida m.m.
      http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/05/06/syrienkrisen-ar-obamas-forsta-riktiga-eldprov/

      Här är en till där han bland annat nämner att Hillary Clinton ville beväpna ISIL, och han tar tydligt ställning för att hjälpa ISIL i kriget:
      http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/usas-ultimatum-klingar-ihaligt_8140928.svd

      Jag kan inte länka till Twitter men kolla på hans twitter om Syrien:
      3 maj 2013
      ”@therealardin Men ser man till konflikten i Syrien nu när Hizbollah trappar upp närvaron så finns det nog mer fog för religionstesen.”

      Jag har tidigare citerat en annan där han skrev rakt ut att han ville ha en stor, inte en liten, militär insats (alltså krig) av USA mot Syrien. Men den kan jag inte hitta nu.

 15. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
 16. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
  • morpheus

    /  10/16/2014

   Bytte inte hon parti?

   Eller är det någon annan miljöpartist det är frågan om?

   Svara
 17. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
 18. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
 19. MiT

   /  10/16/2014

  Svara
  • morpheus

    /  10/16/2014

   Det är en gammal krönika, men likväl högaktuell.

   Svara
 1. När argumenten tryter! | snurrigtdotcom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: