Dags för genusmat!

Kanske inte genusmat men nästan, på Livsmedelsakademin kan man läsa om genusperspektiv på livsmedel. Nej, jag skojar inte, det är genusperspektiv på livsmedel…

genusmat

Really? Har näringslivet verkligen gett dem uppdraget att tillämpa genusforskning? Vem har lyckats blåsa dem så hårt?

Livsmedelsakademin får pengar från Vinnova för sitt så kallade jämställdhetsarbete och det är ju skattepengar det handlar om, hur mycket vet jag inte men i övrigt så drivs det av näringslivet vad jag förstår. Åtminstone till viss del. På deras sida ”Om oss” kan man ju läsa

”Akademin bildades 1994, på näringslivets initiativ. Bakgrunden var det förestående svenska EU-inträdet och den ökade internationella konkurrensen. Vi växte snabbt till ett väl fungerande nätverk med stort engagemang från näringsliv, forskning och samhälle.”

Tillbaka till genusmaten (deras fetstil nedan)

”Detta gör det motiverat att även dra nytta av forskning som behandlar regionala utvecklingsprocesser utifrån frågor om makt och kön. Det kan också vara relevant att problematisera föreställningar om entreprenörskap och innovation, t.ex. i förhållande till vilka prioriteringar som görs på systemnivå och till hur kvinnor och män förväntas agera som individer. Den gängse bilden av innovatören har ofta varit en teknikintresserad man, vilket för oss vidare in på forskningsfältet Feminist Science and Technology Studies.

Till sist vill vi uppmärksamma forskning som anlägger ett genusperspektiv på mat och måltider. Genom den får vi inblick i vilken betydelse kön har för matkonsumentens villkor och handlingsmönster.”

Men WTF? ”forskningsfältet Feminist Science and Technology Studies”? Skämtar de? ”Utvecklingsprocesser utifrån frågor om makt och kön”? ”Genusperspektiv på mat och måltider”? Jag blir faktiskt stum…

Vad jag inte förstår överhuvudtaget är hur de lyckats sälja in sin marxism till näringslivet? Hur kan de vara så korkad att de släpper dem över tröskeln alls? Förstår de inte att det kommer bara mer perspektiv som ska tas hänsyn till ju mer plats de får? Snart är det hudfärgsperpektivet, sen kanske det är längdperspektivet för att följas av vänsterhäntperspektivet. Perspektiv på den fysiska styrkan får vi inte glömma heller. Sen kommer förmodligen hårfärgsperspektivet, skostorleksperspektivet, religionsperspektivet, gladperspektivet alternativt ledsenperspektivet och så vidare i all oändlighet. Perspektiven som ska tas hänsyn till kommer aldrig att ta slut. Glöm inte att man även ska kombinera alla perspektiv som finns med varandra. Kom också ihåg att man till slut inte får skämta eller ha roligt heller för det finns alltid någon jävel som blir kränkt och genusgodkänd humor finns inte.

1233453_562830197111912_882927209_n

Det är nog bara en tidsfråga innan organisationer som Livsmedelsakademin inte får säga eller skriva man och kvinna längre utan måste använda ”kukbärare” respektive ”fittbärare” för att inte ”förtrycka” någon. För det där med perspektiven kommer ju inte att ta slut…

Och förstår de verkligen inte att genusfältet inte har ett enda dugg med jämställdhet att göra, att det bara är en ren radikalfeministisk ideologiproduktion?

*******************

Jussi H Lundell: ”Feminismen belönar dig eller straffar dig. Du väljer.

MVH

MiT

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

37 kommentarer

 1. Ja det måste ju vara ett problem av större dignitet det där med snabbköpsmaktsordningen…
  Män tar oerhörd plats, de lägger beslag på alla kundvagnar och drar fram mellan halvfabrikatfrysarna och kolesterolhyllorna, kvinnorna har ju ett helsike att ta sig fram så de kan fylla sina kundkorgar med ekologiskt och KRAV-märkt….

  Svara
 2. Pelle2

   /  10/26/2014

  Jag tycker att det är ett problem med alla fallosliknande livsmedel.Tänker då på gurkor,auberginer,morötter och korvar.Hur kan man utsätta kvinnorna för att behöva se detta nästan dagligen ? Livsmedelsindustrin borde kunna ta fram alternativa former för dessa livsmedel eller gömma dom bakom disken 😉

  Svara
  • Det kanske vägs upp av att de får sätta kniven i sagda livsmedel. Det jämnar ut sig sa kärringen som…

   Svara
 3. johan

   /  10/26/2014

  Det vore intressant om någon orkade läsa en av alla dessa avhanlingar som produceras på Södertörn. Finns det tillstymmelse till empiri i i dem eller är det enbart ideologisk ideproduktion?

  Jag tror det vore intressat med en webbsida som agerade opponent för de mest uppmärksammade disputationerna. Det skulle då finnas en källa som med all önskvärt tydlighet visade på vilket trams det är man sysslar med (antar jag). Det närmaste vi kommit en sådan sida är Bittergubben.

  Svara
 4. MiT

   /  10/26/2014

  Kolla gärna på filmen som länkas…

  Svara
  • The Perfect Man

    /  10/26/2014

   Jag gissar att kraften inte var med henne. 🙂

   Svara
  • Jag tror vi just såg Yellow Bamboo in action. Goggla på det, hysteriskt roligt.

   Svara
 5. MiT

   /  10/26/2014

  Svara
  • Pelle2

    /  10/26/2014

   Ja,är det inte för hemskt med bara män i en del av högskoleprovet? Får väl trösta oss med att några av dom kanske är transpersoner…

   Svara
  • Och på vilket sätt påverkar könet utfallet på frågan?

   Svara
   • MiT

     /  10/26/2014

    Jag gissar att det är skrivet men en ganska stor dos ironi 😉

    Svara
  • Jag känner Bengt och han är queer.

   Svara
   • Hen! Hen är queer. Jämrans Breivikare….

    Svara
   • Benjamin

     /  10/26/2014

    Kvinnor kan också heta Bengt.
    Normkritik!

    Svara
    • notsure

      /  10/26/2014

     Jag har piskat mig själv hela dagen och chantat Gud-run oavbrutet. Detta skall inte hända igen!

     Svara
 6. Vad är det för fel med vänsterhäntperspektivet? De vänsterhänta är den enda minoritet i samhället som ingen bryr sig om.

  Svara
  • Benjamin

    /  10/26/2014

   Flintskalliga får inte så mycket uppmärksamhet heller och förtrycks i Hollywoodfilmer där skurkar ofta är flinskalliga eller med risigt tunt hår.

   Svara
 7. Erik

   /  10/26/2014

  Huruvida det verkligen kommer att kunna nyttjas så vete tusan, men det här kan vara guld värt för riktad marknadsföring: ”Till sist vill vi uppmärksamma forskning som anlägger ett genusperspektiv på mat och måltider. Genom den får vi inblick i vilken betydelse kön har för matkonsumentens villkor och handlingsmönster.”

  Givet att rapporten bygger på empiriska studier kan genusforskarna lägga på hur många filter som helst på slutsatserna samtidigt som näringsidkare, marknadsförare och butiksdesigners istället kan använda rådatan och förbättra förutsättningarna för profit.

  Svara
  • Benjamin

    /  10/26/2014

   Det var väl bara en tidsfråga.
   Här är förresten unvis.it länk för er som inte vill stödja Aftonblasket.
   http://unvis.it/www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/kronikorer/article19683887.ab

   Svara
   • Ligneto

     /  10/26/2014

    Tyvärr så missar man alla kommentarer via unvis.it :/ Kommentarerna visar att det är ganska många som tycker att det är ganska puckade åsikter som förs fram 🙂

    Svara
  • Aaaaw. En tjej som inte klarar av o öppna dörren själv utan måste ha någon annans hjälp.
   Feminism, förstärker kvinnor? HA HAHA HAHAHA HAAA!

   Svara
  • Jonte

    /  10/27/2014

   Kan inte en manlig skribent skriva en krönika om hur Blondinbella, Kissie och Oprah Winfrey alla har en jargong som gör att han känner sig utelsuten? Vad skulle reaktionerna bli tror ni?

   Svara
 8. De försöker bara sig på lite ”success shaming” för att få sin vilja fram. Jag skulle säga att han ska fortsätta med det han gör. Det driver dom helt vansinniga.

  Svara
 9. Har uttrycket ”korvkalas” nåt med genusmat att göra?

  Svara
 10. MiT

   /  10/26/2014

  Svara
  • Jonte

    /  10/27/2014

   Lite för dålig sample size för att studien ska vara helt tillfredsställande men jag lutar åt att fenomenet faktiskt är sant ändå. Stämmer helt med mina personliga erfarenheter

   Svara
   • Kristian

     /  10/27/2014

    ”Kanske är det därför fulla fruntimmer är så obehagliga? De är ju precis som karlar.”
    -Ronny Eriksson

    Svara
  • Kristian

    /  10/27/2014

   Se där ja, den jävla verkligheten gör sig gällande förr eller senare.

   Men det kan ju vara som de säger, att det tar tid. Kanske blir det ett sug efter androstolen om tio år (när landstingen fullständigt genusfierats).

   Svara
 1. WTF?
 2. Tweetar från 2014 del 5 | WTF?
 3. Påminnelse inför valet: Del 10 | WTF?
 4. Lite gammalt som ligger och skräpar del 6 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: