Kvotera kvinnliga ledare i skidsportens värld?

För några dagar sedan tog de i Vinterstudion upp att det saknas kvinnliga ledare inom skidsportens värld. Maria Rydqvist, en längdskidåkare som inte kommer att vinna något annat än kanske någon lokal tävling, hade klagat lite på det och de passade på att diskutera detta när Pernilla Wiberg och Johanna Ojala var där. Ojala är en en ung kvinnlig topptränare i Thomas Alsgaards stall av långloppsåkare, det vill säga att hon är förmodligen väldigt duktig och väldigt framåt. Wiberg behöver väl ingen presentation?

vinterstudion

Wiberg och Rydqvist pratar som om det kan vara vem som helst som blir elittränare/elitledare, som om det finns ett antal platser som sen ska fördelas ut rättvist bland befolkningen.

Det som jag tyckte var intressant var att kvinnorna, de aktiva alltså, tydligen inte behöver en tränare utan en kompis? De vill att förbund ska anställa någon som de kan vara kompis med? De vill att tränaren ska vara någon de ska kunna ”prata” problem med. Det nämndes inte vilka problem detta kunde vara så jag får väl anta att handlar om personliga kvinnoproblem. Wiberg tar upp som exempel på hur hon kunde diskutera andra saker med sin kvinnliga fysioterapeut, saker som hon inte kunde diskutera med de manliga tränarna. Nu är jag kanske lite vilsen här men fysioterapeut och ledare/skidtränare på elitnivå är väl inte samma sak? Att de ingår som viktiga komponenter är ju däremot klart. Vill kvinnor generellt ha någon att älta sina problem med?

Det är också intressant att de pratar om att killar och tjejer är olika men inte reflekterar alls över om det också kan påverka vilka som faktiskt blir elittränare/elitledare? Att den där olikheten faktiskt kan visa sig på flera olika sätt? Ojala säger något intressant ca 15:45 in när hon säger att det kommer att se annorlunda ut i framtiden för att det kommer att vara fler kvinnor som vågar och att män inte kommer att välja män. De två sakerna tror jag hänger ihop. Man måste faktiskt visa att man vill och våga ta klivet för det är väl inte vanligt att satsa på någon som inte visar att man vill?

Rydqvist får frågan i slutet om hon kan tänka sig att bli ledare i framtiden men hon svarar inte på det så gissar att svaret är nej eller att hon hoppas på att bli inkvoterad i framtiden utan att behöva gå den långa vägen… För till exempel Wiberg pratar om erfarenhet men att kvinnor inte kan få erfarenhet om man inte bara sätter in dem på en högre nivå. Jag tror att erfarenheten är att börja på en låg nivå och sakta jobba sig uppåt och samtidigt visa att man både klarar av det på varje nivå och vill vidare. DET är erfarenhet, inte att bli satt på en position man inte har strävat mot och som man kanske inte är lämplig för.

Att Ojala blivit väl mottagen i Norge förvånar mig inte ett dugg, hon verkar vara kunnig samtidigt som hon vågar ta stegen. Hon har nog rätt attityd till det också. Hon sa att tankarna snurrade i huvudet ”hur ska det här gå, vad ska de tänka” och så vidare men hon tog ändå steget ut över avgrunden. Jag gissar att även män tänker så i den situationen.

Det krävs en viss typ av människa att bli idrottare på elitnivå. Det krävs nog också en viss typ av människa att bli tränare/ledare på elitnivå. Vem som helst är inte de här människorna. Om man ska vara ledare på elitnivå så ska man ju handskas med den speciella typen av människor som är idrottare där och det fixar inte vem som helst. Man kan inte bara ”sätta in någon” på den positionen.

Om inte jag missminner mig så valde Wiberg själv att ha sin man som tränare? Var det inte också lite slitage i landslaget på grund av det? Då var det inte så viktigt med ”förebilder” och kvotering utan det var viktigare att bli bäst…

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Rydkvist har bla 3 SM-guld i bagaget och tog SM-silver så sent som 2014.

  Svara
 2. ftw

   /  12/25/2014

  Bara för att idrottskarriären inte varar för evigt och vissa tar till radikalfeminism för att nå ut i media och göra reklam för sig själv (de säger trots allt bara vad de måste säga i rådande medieklimat) så är det hårt att hävda att personen ”inte kommer att vinna något annat än kanske någon lokal tävling”. Det återstår att se.

  När det gäller sakfrågan råder det enighet. Det är inte en ledare som eftersöks, utan en mental coach. Den rollen behöver inte nödvändigtvis innehas av någon av de manliga ledarna. Den rollen behöver inte heller vara en ledarroll.

  Bara för att feminister sitter som en samling grinchens i juletid och dreglar över kvinnlig majoritet på ledarpositioner, något som bara kan uppnås genom kvotering, så betyder det inte att det finns kvinnliga kandidater för kvotering ens. Att skaka fram kvinnliga mentala coacher för kvinnor borde däremot inte vara någon omöjlighet. Feministerna vinner dock striden i media där de kan förmedla sitt perverterade revolutionerande budskap.

  Svara
 3. Jan

   /  12/26/2014

  Precis som Toklandet påpekar så tror jag att de saknar någon att dryfta kvinnofrågor med alltså (alltså sex, relationer och känslor – inte feminism!). Det blir ju lite svårt med den tävlingsinriktade manlige tränaren. Men det är tydligen för känsligt att säga så istället pratar man runt det….

  Svara
  • En annan Andreas

    /  12/26/2014

   Man kan undra hur de hade respekterat en mindre tävlingsinriktad manlig tränare, dvs tränarna de får är kanske helt enkelt de som fungerar i en sådan situation. Det är kanske också en anledning till att det inte är så många kvinnliga tränare där, dvs dessa accepteras helt enkelt inte oavsett hur bra tränare de är i övrigt.

   Svara
 4. Gudrun svts personals viktigaste politiker

   /  12/26/2014

  Ni missade väl inte GUD run Schyman i på spåret i kväll!!!
  Den enda upphöjda politiker med specialtillstånd trots att det bryter mot demokratiska regler som får vara med i underhållningsprogram primetime i statstelevisionen!!

  Det visar bara på vilken upphöjd och viktig politiker Svt-s personal tycker att hon är!!!

  Gud vad bra!!! omg omg ooomg!!!
  peppelippp

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: