Barn som politiska projekt

Så var det dags igen då, det där med kläder på barn. Nu är det Kristina Henkel som skriver på SVT-opinion att man bemöter barn utifrån vilken tröja de har på sig

barnsompolitiskaprojekt

Nej, en tröja har inte den makten över folk, jag lovar…

barnsompolitiskaprojekt2

Nu vet jag inte om Kristina bemöter folk utifrån vilken text de har på tröjan men jag känner i alla fall ingen som gör det. Och att texten på tröjan skulle skapa förväntningar och styra barnens ”handlingsutrymme” låter ju helt bisarrt!

barnsompolitiskaprojekt3

Hon avslutar med att säga att man ska låta barn vara barn. Det låter ju jättefint, så agerar de allra flesta gissar jag.

Men varför tillåts barn vara politiska projekt? För Henkel så är barn just det nämligen. Det står i artikeln att hon är författare men det är nog en sanning med modifikation för hon är allra mest en genuskommissarie och inget annat. Hon har medverkat i filmer för Skolverket där det handlade om ”jämställdhet” och är med och driver sidan ”jämställt.se”. Tror hon startade jämställt.se om jag inte missminner mig men nu är de tre st där, genusfolk givetvis.

Jag skulle tro att en onding som jag, till skillnad från Henkel, låter barn vara just barn MYCKET mer än vad hon gör för allt som hon verkar se och göra vore mig helt främmande. Plus att jag inte ser barn som personliga politiska projekt utan som just barn. Genusfolk verkar ha enormt svårt att inte se dem som just politiska projekt som ska styras i ”rätt” riktning.

Och man ska tydligen inte heller lyssna det minsta på vad barnen själva vill, det står ju helt klart i hennes artikel.

Det viktiga är ju tydligen att de ska vara politiska projekt. Undrar om hon har barn själv? Får hennes eventuella barn vara just barn eller får de bara vara hennes lilla egna politiska projekt? Hoppas verkligen inte att det är så. Om hon har barn alltså!

Varför måste allt vara så svartvitt, finns inget mittemellan?

********************

Jämställdhetsfeministern: ”Så blir du en genusexpert!

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

37 kommentarer

 1. Leif

   /  01/15/2015

  http://jamstallt.se/kontakt/
  David W Flato är legitimerad gymnasielärare med genusinriktning.
  Jag söker på samtliga ämnen, kurser och program på gymnasieskolan utan att hitta genus. Utbildar man alltså blivande lärare för gymnasiet i ämnen som inte finns?
  Kristina Henkel är statsvetare med genusinriktning.
  Jag går in på Göteborgs universitets information om utbildning till statsvetare. Där finns flera olika inriktningar: ekonomisk, internationell, och social inriktning samt medieinriktning. Någon inriktning mot genus finns som väl är inte inom statsvetenskapen.
  Maria Hulth är genusvetare och etnolog. Hon är alltså inte etnolog med genusinriktning. Antagligen för att det inte finns en sådan utbildning och att hon är ärlig med det.
  Här levereras ett talande exempel på genusvetarnas strävan att göra genus”vetenskapen” överordnad andra vetenskaper. När får vi matematik med genusinriktning vid våra högre utbildningar?

  En allmän reflektion: Kan inte Henkel nöja sig med att genomföra sina tankar och idéer i sin lilla värld? Varför måste hon prompt också tänka och tycka åt alla andra?

  Svara
  • Grodan Boll

    /  01/15/2015

   För att tjäna pengar på det?
   Artikeln är antagligen mest menad som reklampelare.

   Svara
 2. Kristian

   /  01/15/2015

  För en del är barn ett lyxtillbehör man skaffar när karriär, släkt och vänner, och ideologi inte räcker för att ge livet mening.

  ”Ett barn är ingen handväska”
  http://www.smp.se/ledare/ett-barn-ar-ingen-handvaska%284551064%29.gm

  Svara
 3. Dreadlock

   /  01/15/2015

  Om man ska vara riktigt elak, så har Henkel totalt snöat in på att yttre attribut (Som kläder) t.ex. helt enligt Lex Henkel , är en påtvingat politisk handling som småbarn går omkring och gör reklam för.

  Fröken näsvis kan få toppjobb i Nordkorea, därom råder inga som helst tvivel.

  Svara
 4. Frogfish

   /  01/15/2015

  Det här med att läsa ut en massa saker utifrån barns kläder måste vara en ren kvinnogrej. Frågade mina polare (manliga) om detta och de fattade knappt vad jag menade. De var glada om de fick på ungj*vlarna en tröja alls……..

  Svara
 5. MiT

   /  01/15/2015

  ”Jämställd snöröjning införs i Stockholm”
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6068658

  Svara
  • MJ

    /  01/15/2015

   Ha!
   Jag trodde att man skulle kvotera in kvinnor på gatuskötseln, men så var det inte.

   Svara
   • Vad synd! Någon nyhet var det inte heller. Kommer inte ihåg exakt när den här typen av prioritet infördes här i Karlstad, men det har funnits i många år.

    Svara
   • Kristian

     /  01/15/2015

    ”Få märker av jämställd snöröjning”
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6067709

    ”Det viktigaste för oss nu är att få med alla entreprenörer med på tänket. Även om vi har beställt ut det här så är det ändå killen eller tjejen i traktorn som ska göra jobbet.”

    Kan man få statistik på antalet kvinnliga snöröjare?

    Svara
  • Pelle2

    /  01/15/2015

   Ja,vad säger man ? Såg att det var MP som låg bakom men även Fi är ju med i stadens styrelse så vem är förvånad ? Undrar som sagt var när feministerna skall börja sköta om snöröjningen ? Fast det lockar väl inte att jobba natt för primadonnorna på Södermalm.

   Svara
  • Kristian

    /  01/15/2015

   Undvik alltså att sätta eld på huset eller få hjärtattack tills det är skottat.
   Brandbilen och ambulansen kan gott vänta.

   Svara
   • Något som blir problematiskt eftersom just snöskottning dramatiskt ökar antalet hjärtinfarkter…

    Svara
  • Ingen som noterar att det blir ”jämställt” när man helt fokuserar på kvinnor, ty, de säger att det är fler kvinnor än som går/cyklar till jobbet?

   Svara
   • Grodan Boll

     /  01/15/2015

    Min fråga på det: gäller det även vid vinterväglag, eller är det mestadels korkade män som är ute och cyklar då?

    Vidare: hur många av de kvinnor som cyklar eller går och förolyckas i halkan är över 65 år gamla?

    Svara
  • Steffen

    /  01/15/2015

   Om det ska vara jämställt, borde de då inte skotta både trottoar och gata samtidigt? Och naturligtvis 50/50 i arbetsstyrkan!

   🙂

   Svara
 6. MiT

   /  01/15/2015

  https://archive.today/FBdR2

  Svara
  • Grodan Boll

    /  01/15/2015

   Bilden som illustrerar texten föreställer för säkerhets skull två män.
   Den som bläddrar vidare hamnar så småningom i sportdelen som i dag publicerar 39 bilder på män

   Låter som någon föll för förkastliga metoder då hon lutade sig tillbaka mot tvåkönad normativitet baserat på stereotyp uppfattning av fysiska kroppar.
   Skam!

   Svara
   • Ja, var är hennes HBTQ-perspektiv! Vem är hon att påpeka att de är män, med eller utan mens? Man bli förfärad. Skämmes på hen!

    Svara
   • De 39 männen i sportdelen balanserar DN lätt upp i kulturdelen.

    Svara
  • Pelle2

    /  01/15/2015

   Franchell måste ha tagit en kvällskurs i könsräkning hos valfri feminisförening.
   Hur skulle det vara om tidningarna ansträngde sig mera att skriva kvalitativa artiklar oavsett vad det handlar om istället för att ägna sig åt feministiskt trams ? Då kanske de skulle ha ett uns trovärdighet kvar och eventuellt förtjäna att jag lägger mina pengar på att köpa tidningarna.
   Om de fortsätter med sin enfaldiga journalistik kan de se fram emot en snar konkurs..

   Svara
 7. Pelle2

   /  01/15/2015

  OT:
  Åsa Romson vill minska gifterna i dricksvattnet.http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gifter-i-dricksvatten-ska-nu-kartlaggas_4253095.svd.
  Hon kanske själv skall bidra till detta genom att sluta måla sin båt med giftfärg,sluta tömma ut gråvattnet från sin båt direkt i vattnet och sluta köra sin båt med fuldiesel;-).
  Att leda genom exempel kanske du känner till Åsa ;-).

  Svara
 8. Rick

   /  01/15/2015

  Den där Henkel utgjuter först och tänker aldrig sen. Barnen det handlar om torde inte ens vara i skolåldern, men ändå ska de tydligen påverkas av slogans som ”Find beauty in small things” och ”Rules are made to be broken”. Jag menar, hur 17 tror hon att barnen är på det klara med texternas mening? Föräldrarna kanske översätter, men de där fraserna är så abstrakta att de går in genom ena örat och ut genom andra på små barn.

  Svara
 9. Jan

   /  01/16/2015

  Det är ju (med allra största sannolikhet) mammorna som valt ut tröjorna till både pojkarna och flickorna. Det är mammorna som socialiserar in barnen i könsrollerna. Det börjar redan i spädbarnsåldern. Kanske ska de kvinnliga yrkesfeministerna (genusvetar-) läxa upp mammorna på föräldramötena?

  Svara
 10. Kalle

   /  01/16/2015

  Kommer en rejäl vänstertwitter-skitstorm blåsandes
  ”Kändispolis: ”Offerkofta-invandrare” – sluta kalla ”vanliga svenskar” rasister”
  http://www.metro.se/nyheter/kandispolis-offerkofta-invandrare-sluta-kalla-vanliga-svenskar-rasister/EVHoao!0zliQOB6A5es/

  Kan det vara vår egen lille Kawa som har haft oturen att träffa på?

  Svara
 11. wigwag

   /  01/16/2015

  Barnens attityd och beteende formas i hög grad av de vuxnas bemötande och de vuxnas bemötande påverkas av bl.a stereotypt könade kläder. Det är så sambandet ser ut och det finns inget konstigt med detta. Tvärtom är det ju märkligt att det finns folk som fortfarande tror att dom är opåverkbara av normer och strukturer och tycks leva i nån förnekelsebubbla av infantilt trots. Sannolikt är det just vuxna med denna omedvetenhet som överför könsstereotyperna till barnen i högre grad än reflekterande människor som ser normerna och förstår att de kan vara problematiska för vissa barn som inte passar in i dem. Sen är inte barn politik men barnomsorg, barnuppfostran, skola, värderingar, normer och strukturer som har med barn att göra är det.

  Svara
  • invaderace

    /  01/16/2015

   Attityd och bemötande formas av kultur och av biologi. Biologin spelar en mycket stor roll. Med risk för en ‘läs på’ kan jag rekommendera David Gearys ‘Male, Female: the evolution of human sex differences’ om var vetenskapen står idag (http://www.bokus.com/bok/9781433806827/male-female/)

   Svara
   • wigwag

     /  01/16/2015

    Var nånstans står det i boken att vi är biologiskt predestinerade vad gäller bemötandet av våra barn beroende på om de är pojkar eller flickor eller nåt annat? Du har nog missuppfattat boken om den är seriös. Människans biologi ger mycket stort utrymme till allehanda beteenden och utveckling av beteenden och det är det som skiljer oss från djuren. Att vi utvecklat ett standardiserat förfarande i barn/vuxen-interaktionen betyder heller inte att vi tvingats till det av biologiska evolutionära skäl utan för att vi valt det av kulturella skäl. Att vi har ett kulturellt betingat, standardiserat, könspräglat förhållande till våra barn betyder heller inte att detta inte kan förändras. Om det vore biologiskt skulle så vara fallet. Då hade föräldrar för evig tid varit tvungna att köpa tröjor med batmantryck till sina pojkar och rosa kaniner till sina flickor. Jisis..

    Slutligen säger jag inte att våra könsnormer idag är fel på nåt sätt utan bara att det är viktigt vara medvetna om dem samt hur överföringen till våra barn fungerar, via oss, så att vi ger oss själva förutsättningar att ge barnen större psykologiskt utrymme att själva välja sina individuella utvecklingsvägar.

    Svara
    • Jonte

      /  01/16/2015

     Jag tror du missuppfattar lite här, tror du på fullt allvar att människan är det enda däggdjur där inte hanar och honor visar upp olika beteenden? Om det enbart vore kulturellt så är det lite märkligt att vissa könsskillnader går att hitta i alla kulturer världen över. Jag skulle rekommendera att du läser Steven Pinker’s bok ”The Blank Slate” som innehåller ett kapitel om kön

     Faktum är att hela boken finns här, rekommenderad läsning för alla! Kapitel 18 handlar om könsskillnader. Du kanske kunde sprida länken MiT?
     http://polatulet.narod.ru/dvc/spbs/pinker_blankslate.html

     Svara
    • Jag inser att jag var lite otydlig (eller mycket) och knapphändig. Så går det när man svarar på jobbet.
     Vad jag menade var att vuxnas bemötande och attityd har ringa inverkan på barnet. Medan man som förälder kan ge sina barn en så dålig uppväxt att de blir påverkade (se tex LD:s hantering av sin son, deras terapikostnader kommer att bli höga) så blir i de allra flesta fall barnet inte påverkade speciellt mycket. Barnens kamrater är mycket viktigare och biologin står för det mesta.
     Det könsspecifika sättet barnet blir bemött på beror också på hur barnet tar kontakt med den vuxna. Pojkar är mindre intresserade av kontakt än flickor som är mer sociala vilket leder till att vuxna ägnar mer tid åt flickor. När barnen är riktigt små ägnar vuxna lika mycket tid åt flickor som pojkar. Det ändrar sig senare.
     Sedan säger du ‘tvingade’. Det är ett olyckligt val av ord som underförstår att vi har ett alternativ om inte den elaka naturen hade satt stopp. Så är det inte. Ramarna för beteendet är hårdkodat in i oss och kulturen styr exakt hur det uttrycks inom ramarna. Ett exempel är raggning. Heterosexuella män har ett hårdkodat beteende att ragga på kvinnor. Kulturen anger hur man gör det.

     Svara
     • wigwag

       /  01/17/2015

      Så hur förklarar du att muslimska heterosexuella män i en muslimsk kulturkontext i regel inte ”raggar” överhuvudtaget. Har dom en annorlunda biologisk hårdkodning? Du har nog blandat ihop sexuell attraktion med det kulturpräglade beteendet raggning. Heterosexuella män får stånd när dom blir sexuellt upphetsade. DET är biologiskt hårdkodat. Gäller förövrigt även homosexuella män. Tror jag.

  • Jonte

    /  01/16/2015

   Ganska få som tror att vi är opåverkade av kulturen desto vanligare är tron att vi är helt opåverkade av vår biologi och att könshormoner inte spelar någon roll. Förnekar man helt biologins påverkan så lever man faktiskt i en förnekelsebubbla av infantilt trots.

   Svara
  • Rick

    /  01/16/2015

   I någon mån påverkas vi alla av omgivningen, men vissa grundläggande beteenden är mer eller mindre oföränderliga. Det finns en uppenbar skillnad mellan pojkars och flickors beteende på gruppnivå. Enstaka individer bryter mot mönstret och det ska de givetvis få göra, men merparten gör det inte. Inga slogans i världen kommer att ändra på dessa basala fakta. Man kan köpa vilka skjortor som helst åt sina barn, men det underliggande beteendet förändras inte.

   För övrigt är jag mycket skeptisk till den där tesen om texter på skjortor. Om jag köper åt mina barn skjortor med texten ”University of Michigan” så kommer de då att satsa på högre studier? Eller beror ett eventuellt intresse för högre studier på något annat, som t.ex. kombinationen av fallenhet och hemförhållanden? Faktum är att jag stött på en massa människor med diverse universitetsskjortor. Så vitt jag vet, så finns det ingen korrelation med studier.

   Svara
  • Kalle

    /  01/16/2015

   ” Det är så sambandet ser ut och det finns inget konstigt med detta”
   Bra då kanske du kan presentera fakta som styrker detta samband, gärna i form av hur mycket detta påverkar barn och gärna från vilken ålder de är mottagliga för detta.

   Svara
 12. invaderace

   /  01/16/2015

  Roligt nog får man inte längre kommentera Henkel drapa.

  Svara
 1. Kommentarer på annat håll … | SasjaL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: