Guldbaggen blev Guldgubben

Årets Guldbaggegala blev tyvärr inte den feministiska triumf som P3 Guld-galan visade upp utan slutade i feministisk tragedi då nästan alla guldbaggar vanns av män! Om en räknar till exempel en kategori som ”Bästa scenografi”, där en kan se att det fanns hela två män som nämndes men bara tre kvinnor, som vinst för män så slutade resultatet 13 priser till män och bara 8 till kvinnor, det vill säga nästan 0 priser till kvinnor! En förstår ju att det är en katastrof av bibliska mått när bara cirka 38 procent av de som får priser är kvinnor när en samtidigt jämför med P3 Guld där det var cirka 89 procent! Vilken makalös skandal att de inte når upp till P3 Guld-nivå!! En förstår ju att Maria Brander, filmrecensent på Expressen, knappt vill ge det en chans till

guldgubben

Ja en förstår verkligen att välviljan tar slut när en inte släpper upp kvinnor på scenen! En lider med Brander  :-/  De bästa filmerna får priser om det är män inblandade i dem! Tänk er, detta sker i Sverige 2015! Hur är det möjligt?

guldgubben1

Jag håller med! Visst är det otroligt ironiskt att en film som problematiserar mansrollen ger priser till män?

kronlöf1

Alla priser som problematiserar mansrollen ska ju givetvis gå till den tokroliga Bianca Kronlöf! Hon är ju en expert på män och manlighet då hon har satt på sig en mustasch, spelat man och till och med slagits mot halmgubbar jättemånga gånger! Så hur kan en ge priset till en man när det finns riktiga experter på män som Bianca Kronlöf? Skandal! Någon måste avgå!

guldgubben2

Precis, det måste ha varit sådana anledningar! Och det är bara män som pratar om sig själva hela tiden och överallt. Som män gör. Det finns det hela bibliotek av feministisk forskning som visar!

Men jag förstår inte, har inte Anna Serner en gång för alla förklarat att män bara är gubbslem?

anna_serner

Har inte Anna Serner varit tillräckligt tydlig? Har hon inte förklarat för juryn att filmer som inte klarar av det viktiga Bechdel-testet inte är bra nog? Att sådana filmer inte är relevanta? Jag hoppas verkligen att de höjt hennes ynkliga svältlön som bara var 1,5 miljoner för ett par år sedan så hon orkar kämpa mot alla slem även i framtiden utan att behöva jobba gratis efter klockan 15:50! Så vi slipper se några gubbar på scenen!

guldgubben3

Det är makalöst obegripligt att en inte jämnat ut gubbfesten med lite kvinnor bland prisutdelarna. Nu fick en bara se män där också! Män som äkta par, män som barn och till och med män som Lena Endre! Hon är säkert bara filmvärldens Onkel Tom i det här sammanhanget, en riktig Aunt Lena!

Men vilken tur att det fanns åtminstone en liten ljuspunkt i det annars så kompakta och deprimerande mörkret, en ljuspunkt i form av Saga Becker! Så utvecklingen inte bara går bakåt. För som Brander så klokt varnar, man vill banne mig inte se en mansfest på scenen nästa år! Utan det ska givetvis vara som på P3 Guld-galan, en kvinnofest! Hur ska en annars kunna nå 100 procent jämställt, som P3 Guld NÄSTAN lyckades uppnå, om män tillåts vinna priser och då måste gå upp på scenen och ta emot dem?

Guldbaggegalan är alltså slagen med stolängder av P3 Guld-galan när det gäller jämställdhet trots Anna Serners envetna och hårda feministiska arbete. P3 Guld har bara en gubbe att få bort till nästa år medan Guldbaggen nästan bara har slem att röka ut, ja ni ser själva vilken SKAM! För alla förstår ju att P3 Guld med sina cirka 11 procent män är MYCKET mer jämställda än Guldbaggen som hade cirka 62 procent? Är ju en jämställdhetswalkover för P3 Guld i jakten på 100 procent jämställt! Men P3 Guld ska ju inte tro att de bara kan luta sig tillbaka och slappna av utan nu gäller det att jobba ännu hårdare så man når målet. De måste jobba lika hårt som SVT gör!

Ja det är en sådan skam att en kvinna inte ens fick vinna priset för bästa manliga huvudroll eller bästa manliga biroll! En blir så matt att en måste fläkta sig i ansiktet för att inte svimma!

kronlöf

Om de bara hade tittat lite på P3 Guld-galan så hade de lärt sig hur en ska dra slipstenen! Och då hade säkert tokroliga Kronlöf vunnit alla priser!

MVH

MiT

Annons
Föregående inlägg
Lämna en kommentar

34 kommentarer

 1. MiT

   /  01/27/2015

  Svara
  • Björn

    /  01/27/2015

   De här gnällspikarna till feminister är så sjukt pinsamma.
   ”…men de hittade ingen kvinna som spelar musik”
   Vad tror Adelsköld att det här handlar om? Folk i gemen som sysslar med film kan närsomhelst få priset, bara de blir ”hittade” av arrangören?

   Om vi snabbt tittar på denna lista så ser vi att könsfördelningen i nomineringskommitén är hyggligt 50/50
   http://guldbaggen.se/om-guldbaggen/nomineringskommitten/

   I de viktigaste klasserna regi respektiva skådespelare är fördelningen exakt 50/50.

   Juryns nio medlemar (inklusive kvinnliga ordföranden) är fördelad 5 kvinnor/4 män, där en man är vikarierande för en kvinna.

   Nomineringsgruppen för bästa dokumentärfilm består av 9 personer med fördelningen 3/6 till kvinnornas fördel

   Nomineringsgruppen för bästa kortfilm består av 7 personer med fördelningen 4/3 till kvinnornas nackdel

   Över lag ser alltså nomineringar och jurrygrupper rätt jämlikt fördelade ut. Utfallen från dessa grupper kan iofs bero på att männen kör manliga härskartekniker osv men mer troligt är att de faktiskt tittar på massa filmer, väljer de som är bäst och röstar fram en vinnare. Att det inte är 100% kvinnliga vinnare i alla kategorier kanske har med kvinnliga filmarers produktivitet och kvalitet att göra och inte hur guldbaggegalan väljer?

   Svara
 2. MiT

   /  01/27/2015

  Svara
  • Björn

    /  01/27/2015

   Aha, så vuxna kvinnor har 5% mer i månadslön än männen?

   Svara
   • Anders Senior

     /  01/27/2015

    Nej, de växer upp och upptäcker att det bara är pappa som går på tjatet, och att de nu måste börja prestera lika bra som pojkarna för att få samma lön.

    De flesta kvinnor nöjer sig med det.

    Men vad feministerna nu försöker med är att även fortsättningsvis försöka behålla denna förmån. För att patriarkatet. 😉

    Svara
 3. David

   /  01/27/2015

  Det kanske vore dags för ett liknande förhållningssätt i skolan när det är dags att dela ut betyg. Skulle det då visa sig att fler tjejer får höga betyg i en klass så får man helt enkelt se till att ”hitta” några duktiga pojkar och ge dem detsamma. Så svårt kan det ju inte vara att finna några pojkar som också sysslar med samma skolämnen.

  Svara
 4. Pelle2

   /  01/27/2015

  Detta inlägg var nästan i klass med Jämställdhetsfeministerns :-). Det är skönt att vi är flera som har sett det feministiska ljuset och inser att det inte fanns någon diskriminering på P3 Guld medan männen och patriarkatet på Guldbaggegalan såg till att trycka ner de duktiga kvinnorna som naturligtvis skulle ha vunnit samtliga priser:-)
  Jag undrar vilka påtryckningar den duktiga feministen Anna Serner har fått för att släppa igenom detta ?

  För övrigt är ju redan namnet Guldbagge patriarkalt och indikerar vilken omodern och gubbslemmig föreställning det handlar om. Det borde naturligtvis heta GuldbaggHEN priset 😉

  Svara
  • Björn

    /  01/27/2015

   Guldtackan borde det ju vara 🙂

   Svara
  • Mattias Borg

    /  01/28/2015

   P3 Guld var mer jämställt än Guldbaggegalan, men ännu inte riktigt 100% jämställt. Var ju ett gubbslem som knep ett pris också 😉

   Svara
 5. Jan

   /  01/27/2015

  Kanske måste man förbjuda män att göra framgångsrika filmer? Eller kanske rikta allt stöd från Svenska Filminstitutet till enbart kvinnliga regissörer och producenter? Eller så får man väl tvångskommendera folk att gå och se de korrekta, kvinnliga filmerna?

  Svara
 6. ”…extra sugigt ett år då bara män är nominerade i flertalet kategorier.”

  Ok? Här är de nominerade.

  Kategorier där endast män nominerats (bortsett från de könsspecifika priserna):
  1. Bästa regi
  2. Bästa foto
  3. Bästa ljud/ljuddesign
  4. Bästa originalmusik
  5. Bästa utländska film *

  Kategorier där endast kvinnor nominerats:
  1. Bästa kostym
  2. Bästa mask/smink
  3. Bästa kortfilm

  Sedan delades tre specialpriser ut: två till kvinnor och ett till en man. Räknar man med dem blir ställningen 6-5 till ”gubbarna”.

  I kategorier med både kvinnor och män nominerade, så var det exklusivt manlig(a) vinnare i två kategorier, och kvinnlig i en. I två kategorier vann grupper med både män och kvinnor.

  I en kategori (bästa manuskript) fanns ingen nominerad kvinna, men däremot en transperson.

  För oss som inte är så tränade i att upptäcka gubbdominans är det möjligen svårt att se den här.

  * Om Pawel Pawlikovski, som regisserade Ida, kan man möjligen notera att han själv sagt: »I don’t think women are that vastly different from men. I’m a bit of a woman myself.« Men här i Sverige räknas han säkert som gubbe i alla fall.

  Svara
 7. Gah. Scrollade förbi en artikel i morse som handlade om de osynliga jobbet som driver samhället frammåt, o självklart var det kvinnors yrken som inte syntes. Klickade dock aldrig på artikeln, o nu kan jag inte hitta den. Någon som sett den? Vet inte riktigt vart jag hittade den, kan ha varit fb, kan ha varit någon nyhetssida.

  Svara
 8. Svenne

   /  01/27/2015

  Fritt val?

  Svara
 9. Ja usch vilken skandal, Gubb-bocken borde det heta. T.o.m. i genren ‘bästa kvinnliga huvudroll’ hade en person med Y-kromosom smugit sig in

  Svara
 10. xavier245

   /  01/27/2015

  Läste det här precis:

  http://www.svt.se/kultur/julia-dufvenius-strakt-kritisk-till-brist-pa-kvinnor-over-30

  Poängen är att ”Sedan 1997 har 50 procent av alla Guldbaggevinnare av Bästa kvinnliga huvudroll varit under 30 år gamla. Några av dem utan tidigare skådespelarerfarenhet.”

  men jag reagerade lite på att

  ”Samtliga män har varit utbildade eller haft en lång yrkeserfarenhet, oftast över 40 år och kända inom film och teatervärlden.” Skriver Julia Dufvenius på sin Instagram.”

  Skulle man inte kunna skriva en precis lika indignerad krönika om hur inte en man under 30 har fått någon bagge?

  När jag tänker på kvinnliga skickliga och etablerade skådisar så är det nästan uteslutande namn på aktriser som är över 40 eller ännu äldre, kan lät komma på minst tio namn utan att tänka efter men jag har betydligt svårare att lista kvinnliga skådisar under 30 oavsett guldbagge.

  Svara
 11. Så när kvinnor gynnas och vinner pris då är det fel men när män gör det då är det helt förkastligt? Hur konsekventa är ni feminister egentligen? Vill man sträva efter 50/50-rättvisa då borde man rimligtvis tänka det åt båda hållen. När män tog storslam på P3 Guld då gnällde ni tokfeminister, men när kvinnor tar storslam då är det ingen som gnäller. Är man bara sitt kön? Man är inte människa i första hand? Antingen är kön oviktigt eller så är det det viktigaste som finns. Uppenbarligen anser ni feminister att kön är viktigt. Det är det ni fokuserar mest på trots att ni samtidigt talar om konstruerat kön och att det inte finns kön egentligen.
  Det var totalt 13 män och 13 kvinnor under guldbaggegalan, så mycket för det så kallade ”gubbväldet” alltså.

  Svara
  • Leif

    /  01/27/2015

   Dags för helt könsseparerade galor av detta slag? Men förresten, det blir nog fel det också vid närmare eftertanke.

   Svara
 12. MiT

   /  01/27/2015

  Svara
 13. Svenne

   /  01/27/2015

  Utas träffar rätt, igen:

  Svara
 14. MiT

   /  01/27/2015

  Svara
 15. MiT

   /  01/27/2015

  ”Lärarförbundet bad om kreativ exponering för T-shirt – Syns i video om terrorgruppen ISIS”
  http://nyheteridag.se/lararforbundet-bad-om-kreativ-exponering-for-t-shirt-syns-i-video-om-terrorgruppen-isis/

  Svara
 16. Efter att ha tagit tid till att knyppla ihop den där nakendräkten och noggrant fått till den lite slarviga känslan på strumporna – så står hon ändå där och för en stor patriarkalt utformad fallossymbol mot munnen. Aj aj aj… feminist can´t win.

  Svara
 17. MiT

   /  01/27/2015

  Svara
 1. Fler män än kvinnor på scen under Guldbaggegalan – Sveriges media rasar mot Gubbväldet! | Jämställdhetsfeministerns blogg
 2. Feminister på Södermalm jublar: Könsseparatistisk OS-ansökan! | WTF?
 3. Unga Feminister skriver debattartikel! | WTF?
 4. Att vara kritisk | WTF?
 5. Äntligen uppdateras Bechdel-testet! | WTF?
 6. ”Filminstitutets strävan att uppfostra branschen i genus” | WTF?
 7. Nu får det väl för helvete räcka SVT? | WTF?
 8. Den vanliga mannen | WTF?
 9. Toksvep | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: