Och kampanjerna går bra?

Kampanjerna mot SD alltså, så här ser Yougovs senaste mätning ut

19procent

SD är alltså snart ifatt och förbi M. M kommer att bli uppkäkade ganska snart…

– Det är alltid svårt att säga vad förluster och vinster hos väljare egentligen beror på. Men det finns viss forskning som visar att det är allmänt gynnsamt för ett parti när deras profilfråga lyfts upp, vilket varit fallet för Sverigedemokraterna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Måste vara världens lättaste jobb att vara statsvetare. Går ett parti bra så säger man att det beror på att man pratar om partiets frågor, går det dåligt så säger man att det beror på att väljarna tycker att man försöker undvika frågan och då blir missnöjda.

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

27 kommentarer

 1. Jonte

   /  02/12/2015

  Jag har länge förutspått att PK-hetsen i media och kulturlivet kommer att resultera i en gigantisk backlash, den backlashen ser ut att komma med stormsteg

  Svara
  • Svenne

    /  02/12/2015

   Strax efter valet i höstas så trodde jag inte att sd skulle kunna fördubbla sig igen till 2018. Nu är jag övertygad. De övriga partierna plus journalisterna vägrar att lära sig ett jävla jota av de exempellösa framgångarna. DÖ var verkligen en extra julafton för sd… Utspelen på sistone är nog mest ‘varm luft’.

   Ska bli intressant att se hur djup DÖ-partiernas koma är. Alliansen borde väl snart känna hur det ‘brinner’ under fötterna? 19% betyder ca 1,2 miljoner (val.se).

   Svara
   • Jonte

     /  02/12/2015

    Jag skyller på alliansen, hur fan är det möjligt att borgerliga partier helt sväljer smygmarxistiska intersektionalitets och genusteorier? Hur gick det till?

    Backlashen syns i hela Europa, hoppas bara inte pendeln svänger för långt åt andra hållet, det kan bli ganska obehagligt då.

    Svara
    • MJ

      /  02/13/2015

     Det är ganska enkelt. Folk som tror att Marx har något med intersektionalitet och genusteori att göra går att lura i vad som helst.
     Det var när kunskapen dog bort som samhället blev vad det är idag.

     Svara
     • Grodan Boll

       /  02/13/2015

      Är inte intersektionalitet definitionen av att kombinera saker som inte har med varandra att göra? =)

 2. Peter

   /  02/12/2015

  Jag är nog väldigt konspiratoriskt lagd, men jag ser en fara i att SD växer sig så stora. Kan de 7:s gäng avskaffa demokratin (DÖ) så kan man nog också förbjuda ett parti eller rättare dess program.

  Svara
  • Anders Senior

    /  02/12/2015

   Ja, jag är väl också konspiratoriskt lagd, men man funderar ju på varför deras överenskommelse sträcker sig över två mandatperioder, samma tid som att genomföra en grundlagsändring…

   Svara
   • MJ

     /  02/13/2015

    Eller så gör man bara som vid EG-inträdet och ändrar grundlagen med ett enkelt riksdagsbeslut. Om man struntar i reglerna och har makt så är ju regler inget problem.
    Precis som att man kan erkänna tortyrkonventionen och sedan gå kritik vid varje inspektion i 30 år utan att ändra något.

    Svara
 3. michael

   /  02/12/2015

  Ja det ligger väl lite av ett hot i statsvetarens svar till partierna,om ni inte slutar tala om invandringens problem så kommer det gå er illa capiche.

  Svara
 4. Rick

   /  02/12/2015

  Jag håller med dig om att statsvetarna i media gör det lätt för sig. Å andra sidan är medias frågor så totalt enfaldiga, så svaret blir väl därefter. Jag minns en partiordförande i Finland som efter ett mindre lyckat val fick frågan: ”Varför går ert parti tillbaka?” Hans svar löd: ”Därför att färre väljare har röstat på oss”.
  Journalisterna förtjänar den här typen av svar. 🙂

  Svara
 5. Dumle

   /  02/12/2015

  Dagens styrelsemöte(vi är ett ganska litet företag) behandlade marknadsföring: strategi, storlek mm.
  VD sa: Inga MF pengar till webbannonsering hos Aftonbladet. (Det rörde sig om cirka 100000 kronor.)
  Så kan det gå.

  Svara
  • notsure

    /  02/12/2015

   Så kan det gå när man går till researchgruppen och ber att få köpa 2 meter rep och en vinglig pall.
   Researchgruppen kommer leverera detta varje gång. I kön står förmodligen både DN och expressen.

   Svara
  • MiT

    /  02/12/2015

   Låter sunt!

   Svara
  • Full förståelse för beslutet. Jag annonserar inte heller på hatsajter.

   Svara
 6. notsure

   /  02/12/2015

  SD kommer fortsätta öka tills vi får in nya borgerliga partier, vilket kan ta sin tid. Borgerligheten är i en så djup kris att jag har svårt att se att de någonsin kan återkomma.

  Svara
  • MiT

    /  02/12/2015

   SD kommer att KÄKA upp de andra.

   Svara
  • Dumle

    /  02/12/2015

   Tills frågan om immigration och integration är löst så växer SD. Problemet de här är att de är oerhört svaga när det gäller annat. Ekonomi etc. Hur ska det gå när de når makten?

   Låt gå för att vänstern är ännu svagare, men… Fast å andra sidan så är det största ekonomiska problemet just nu SD fråga. Invandring. /integration.
   Skolresultatens fall hänger ju också samman med SD favoriterfråga, samt stor del av polisens jobb. Och rättsväsendet. Hm. Hm.
   Företagande är väl en fråga som inte hänger ihop med SD. Och det är ju grunden till allt.
   Om SD visar kompetens i fler frågor blir de det största partiet.

   Svara
   • MJ

     /  02/13/2015

    Det är inga problem. Bara att hitta nya syndabockar att hetsa mot och nya troll att skrämmas med.

    En sak som brukar fungera är ju att lova allt mer drakoniska straff, och det skulle nog SD kunna hålla på med tills straffen kostar lika mycket som invandringen (som kalifornien gjorde, men de blev sen tvungna att ta till massbenådningar för att spara in pengar).

    Men sen går vi mot en omvälvning. De här ”nationella” partierna kommer nog ha ganska dåligt anseende om 30 år.
    Lite som att vara bonapartist under andra halvan av 1800-talet eller nazist under andra halvan av 1900-talet. Om inte den sidan vinner såklart, men det är inte så troligt.

    Svara
 7. Anders Senior

   /  02/12/2015

  Om nu sjuklövern går ihop som de gjort och ger varann frikort för ”minoritetsregeringar” tillsammans kommer SD snart att vara över 50% som enda oppositionsparti, såvida inte sjuklövern hinner genomföra en grundlagsändring (två mandatperioder, samma tidsperiod som DÖ sträcker sig över) som stänger ute SD innan de hinner blir så stora.

  Frågan är om de hinner till 2018, fortsätter förfallet i det sjuklöverstyrda samhället i detta tempo kommer SD att vara runt 50% 2018…

  Svara
  • MJ

    /  02/13/2015

   Ja det stämmer, det brukar hamna på ungefär hälften var. Men SD kan ju också få något samarbetsparti och de tillsammans får ca 50%. Det förutsåg jag för 10 år sedan, att det skulle bli ett SD-block och ett annat block.

   Men inte redan 2018.

   Det som kan vara intressant med det är att olika länder i Europa kommer hamna på olika sidor beroende på hur utvecklingen gått. Hela södra Europa får ju allt mer socialistiska regeringar medan nord och väst får mer och mer högerpopulister.

   Det blir intressant att se eftersom man får tre krafter. Socialister som är USA-kritiska och Ryss-vänliga (eller ryssneutrala), högern (alltså sossar och borgare, de tidigare blocken) som är extremt USA-vänliga och extremt ryssfientliga och till sist högerpopulistetna som varken är USA- eller ryssvänliga (även om ni just nu i Sverige kommer från högern och tror att högerpopulisterna är USA-kramare).

   Svara
 8. Putin kommer och fixar det där snart…

  Svara
 9. Det finns anser jag, några saker som SD bör ta itu med, för att inte riskera backa längre fram.
  1) Ta klart avstånd från statsfeminismen (osv), mycket viktigt!
  2) Inse som på AVFM att det finns ingen väg tillbaka. Värnplikt OK, men då för båda könen.
  3) Lämna överdriven etnocentrism, vilken de faktiskt delar med övriga partier. Typ svenskar är bäst, på tja ”jämställdhet”.
  Och som sagt, det finns en värld runtomkring oss…

  Svara
 10. Jan

   /  02/13/2015

  Sensation! Sensation! Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus erkänner att det är hon som är åsiktskorridoren! Läs själva: http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/det-ar-jag-som-ar-asiktskorridoren/

  Svara
  • Björn

    /  02/13/2015

   Marteus skriver ”Sverige blev inte som Danmark, tack och lov. Kanske hjälpte åsiktskorridoren. Men priset blev högt: självcensur på bred front, rädsla för att undersöka verkligheten förbehållslöst, minskad tilltro till argumentens makt. Och som resultat en fördummad offentlighet, moralfebriga politiker och samhällsproblem som borde ha uppmärksammats och åtgärdats för länge sedan.
   Det blev en dyr korridor.”

   För det första: vad är det som är så illa med Danmark? För det andra, åsiktkorridoren har ju medfört en enorm tillväxt för SD – vilket var dess motsatta ambition – och en enormt ineffektiv och kostsam asylinvandring. Hur kan hon säga att korridoren ”hjälpte” i något avseende alls?

   Svara
  • anonym

    /  02/13/2015

   Hon kan fan dra åt helvete. Erkänner att indoktrinering har varit viktigare än sanning. Nej Ann – Charlotte vi vet att du är en lögnare och kommer aldrig lyssna på dig.

   Svara
  • Svenne

    /  02/13/2015

   ”L’État – c’est moi” eller ”Staten – det är jag” som kung Ludvig XIV ska ha sagt.
   Frankrike var då en diktatur…

   Svara
 11. Rick

   /  02/13/2015

  Jaha, då har alltså även Marteus kommit ut som fascist…ni vet en sådan där som är öppen för olika infallsvinklar på samhällsfrågor (det är ju gängse definition på fascist i dagens Sverige).

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: