Nu är det snart ruggugglans tur

Nu ska fåglar med rasistiska namn bort. Eller fåglar med namn som uppfattas som rasistiska ska i alla fall få nya namn. Och visst, kafferseglare låter kanske inte så kul. Men å andra sidan, hur ofta ser man en sådan i Sverige? Hur ofta nämner man ens en sådan i Sverige (förutom nu då när namnen får stor spridning)?

kafferseglare

Ok, en gång i Sverige verkar det som. Huge problem… Hur många visste ens om att det fanns en sådan? Ska namnbytena bara ske i Sverige eller är det internationellt? För är det bara Sverige så är det ju tämligen meningslöst att byta namn på fåglar som inte ens finns här och folk inte ens vet ATT de finns överhuvudtaget? Det är ju inte lika vanliga som gråsparvar direkt.

Sen vet jag inte vilka andra fåglar som har rasistiska namn och som också ska få nya, förstår inte att det ens blivit en nyhet i Sverige. Även om det är ganska meningslöst så är det väl bara att byta namn om det är ett problem? Det behöver man väl inte ens tala om för hela landet, bara att ha det gamla namnet inom parentes under en övergångsperiod och sen ta bort? Tror inte att så många kafferseglare kommer att klaga…

Däremot så tycker de att rostgumpsvala är helt ok, det syftar väl bara till att de är lite dåliga på att torka sig i röven. Antar jag…  😉

Men detta kommer att sätta griller i huvudet på landets radikalfeminister också! Nya oanade möjligheter öppnar sig för dem att få bort andra saker som de inte gillar som har med fåglar att göra.

Först ut gissar jag är ”rugguggla”, varför inte ta hjälp av Genusredaktörer för att modernisera ordlistan och inklusive slangordlistan?

rugguggla

När de har satt klorna i detta så kommer ”rugguggla” aldrig mer att användas i svenskan! Ruggugglans utbredningsområde är just nu hela Sverige, från sydligaste Skåne till Treriksröset.

Bredstjärtad labb, jaha så den har ett stort arsle med en hand på? Låter nästan som ett övergrepp! Något för Genusredaktörer att ta tag i på allvar! Bort med det namnet. Tänk också på alla med stort arsle som kan bli kränkta!

Drillsnäppan ska ju givetvis byta namn till ”drillsnippa”! Gäller för övrigt alla snäppor, de får byta så namnet slutar på -snippa istället. Så det bli jämställt!

Dvärgmås kan heta ”längdutmanande mås” så ingen blir kränkt.

Lappmes, är alla som bor i Lappland mesar? Vem vet, fåglarna kanske blir kränkta av att ha fått sitt namn efter de mesiga typerna från Lappland?

Mindre sumphöna ska givetvis byta till ”mindre sumphen”!

Orre får byta till namn till ”instagramfågel”. Lättast att hitta i vissa områden i Göteborgstrakten.

Pungmes får vara kvar. Så det blir jämställt! Finns lite här och där i landet.

Rödstjärt kan byta till ”scheikefågeln”? Senaste observationen i Sverige var mycket omfattande den 13 februari då de syntes häckade vid landets biografer!

Skräntärnans nya namn kan väl vara ”feministfågeln”? Så även de på fittcaféer känner sig inkluderade? Utbredningssområde, se Skäggmes nedan.

Namnet skäggmes kan vara kvar. Man ser dem oftast, liksom ”feministfågeln”, på Södermalm där de sprätter omkring på gatorna. Vill man ha till sin lista är det dit man ska åka då utbredningsområdet är ganska begränsat till just den stadsdelen. Kan dock sporadiskt uppträda på andra ställen i landet också.

Att säga ”Skata” om någon kan höra det kommer att bli belagt med fängelsestraff!

Ett speciellt önskemål kommer från Jonas Gardell att byta namn på stjärtmesen till ”markfågeln”. Vi får se vem som hinner först för Mark Levengood har samma önskemål fast då ska den heta ”gardellpippin” istället. Så vi får vänta och se vilket det blir.

Vittruten ska byta namn till ”VKM” har jag hört.

Strandpippare får bli… Ojdå, glöm det, strandpipare heter den visst.

Och om man söker på ”great tit” så kanske några blir besvikna  😛

MVH

MiT

Lämna en kommentar

35 kommentarer

 1. Pelle2

   /  02/20/2015

  Lappmes måste naturligtvis byta namn till Same-mes. Att kallar Samer för lappar är som vi vet rasistiskt.
  Att skata och rugguggla fortfarande existerar som namn på fåglar år 2015 är ju skrämmande och visar vilket patriarkalt samhälle vi lever i. Alla vet ju att de orden är nedsättande benämningar på kvinnor i våra feministkritiska och Breivikiga kretsar 😉
  Att Pung och skägggmes skall få finnas kvar är ju tveksamt.Efter årtusenden av förtryck av alla kvinnor borde de få heta klitoris- och bröstmes ;-).
  Det måste ju även finnas andra områden där EN kan omvandla manliga benämningar till kvinnliga så att det blir jämställt.
  Skämt åsido så undrar jag vad dårarna håller på med ? Först vill dom bli historierevisionister och sedan vill de byta namn på fåglar för att deras namn är politiskt inkorrekta i dagens samhälle.De har även excellerat i att byta betydelse på ord som patriarkat för att passa deras politiska agenda.

  Svara
  • Tror det blev tillfälligt avbrott i tankesmedjan där. Att kalla oss lågpannade och lättkränkta män som häckar (!) här på forumet för mes är ok men att kalla en same för mes blir äggstra (!) problematiskt för det är ju lika rasistiskt som att kalla vederbörande lapp. Nu får du allt tvätta tungan så den blir ren (!)…

   Knäppgöken

   Svara
   • Rick

     /  02/20/2015

    Haha, Butter. Knäppgökens utbredningsområde är hela Sverige. Den har under senare år även siktats på Åland och Finlands svenskspråkiga kustområden. Varför knäppgöken har denna märkvärdiga tendens att häcka i just svenskspråkiga områden har ornitologerna ännu inte kunnat förklara.

    Svara
    • Man säger att knäppgöken antal vida överskrider dårfinkens! Och stackars mesar då, vad skall de kallas? Tofflor?

     Svara
    • Här i Ankdammen har det bildats en förening vars syfte är att lobba och verka för en skyddsjakt och legitim utrotning av Knäppgöken. Motsvarande föreningar har bildats både i Svenskfinland och Sverige.
     Feminsitparaplyet tror jag vår förening heter…

     Svara
 2. Pelle2

   /  02/20/2015

  Hörde precis på P3-nyheter och de tog upp detta ämne. Det fanns tydligen även Zigenarfågel och negerfågel eller något sådant som fick byta namn.

  Svara
 3. Rick

   /  02/20/2015

  På något sätt associerar jag blåmes med förra regeringen. Någon rödgrön mes finns inte, även om behovet är stort. Vi kan ändra på en enda bokstav och göra om skrattmåsen till skrattmes och vips har vi något som för tankarna till reaktionerna på Margot Wallströms politik.

  Svara
 4. Leif

   /  02/20/2015

  I Jönköping förekom det förr i tiden att man i slang kallade en tjej för ”en goja”. Tyvärr finns det fortfarande individer som sprider detta vedervärdiga uttryck! Huvva!

  Ordförklaring: musch = kille

  Svara
 5. Jag tror varken negerfink, zigenarfågel, kafferseglare eller hottentottkricka är svenska fåglar. Fast de kan ju ha svenska namn ändå.
  Det lustiga är att lappuggla och lappmes behåller sina namn eftersom det ska syfta till Lappland och inte same. Men där begår de ju ett fel då Lappland i sig syftar till same. 🙂 Så man undrar ju naturligtvis när rasistiska namn på länder som Nigeria eller landskap som Lappland byts ut mot nya, politiskt korrekta namn?

  Svara
  • Rick

    /  02/20/2015

   Du har rätt, för 17. Nigerianerna måste vara fruktansvärda rasister som envisas med att kalla landet just Nigeria. Kan inte Sverige skicka dit de här genuspippina som bistånd så att de kan hitta på något pk-namn åt landet.

   Svara
   • och landet Niger, vars namn patriarkatet har inrättat för att förtrycka flickor och kvinnor. Hur många landet ”Bockar” finns det? Helt klart ett angeläget uppdrag för Das SS Genuspolizei, nu gäller det bara att MP och UD kommer tillskott och avsätter några miljarder för brännandet av alla gamla kartor.

    Svara
  • Jonte

    /  02/20/2015

   Nu kan jag som halvnigerian förklara att landet Nigeria (Niger) är uppkallat efter Nigerfloden som i sin tur är ett namn som ursprungligen kommer från tuaregernas språk
   🙂

   Svara
   • Rick

     /  02/20/2015

    Aha, bra Jonte. Då är alltså inte nigerianerna sådana rasister som jag först trodde…Förresten, vad betyder det där ordet på tuaregernas språk? Är det något politiskt inkorrekt? 🙂

    Svara
    • Jonte

      /  02/20/2015

     ”den stora floden”, godkänner genusredaktörerna det namnet tro?

     Svara
     • Rick

       /  02/20/2015

      Hmm…. på något sätt låter det misstänkt, men jag vet inte varför. Har måntro Toklandet redan anställt någon genusredaktör så att saken kan kollas upp?

 6. Sen finns ju världens mest googlade djurart, oxögonfisken. Den heter ‘Boobs Boobs’ på latin.

  Människoarter finns ju bara en kvar i livet, men längre tillbaks fanns arten Homo Erectus.

  Magnus & Brasse gjorde en klassisk sketch om sån här verksamhet i krogshowen ‘Varning för barn’. ‘Manuscensorerna’ hette den, och gick ut på att allt som kunde leda tankarna till snusk skulle klippas bort. Racerföraren Emerson Fitipaldi, arbetarnas murarslevar och tuppens kukelikukeliku

  Svara
  • Rick

    /  02/20/2015

   Du stavade kuckeliku fel bara för att i sann patriarkal anda framhäva det manliga könsorganet

   Svara
  • Frogfish

    /  02/20/2015

   Nån borde meddela dessa fjantar att M&B redan gjort detta:)

   Svara
 7. Jag undrar om inte fladdermus kan anses både sexistiskt och diskriminerande mot äldre kvinnor 😉

  Svara
 8. Jonte

   /  02/20/2015

  Apropå Adam i förra inlägget, var det möjligtvis den här killen?

  Svara
 9. Svenne

   /  02/20/2015

  OT apropå Batras ”fjällbesök” i Falun:

  Det förklarar ju en hel del…

  Svara
 10. MiT

   /  02/20/2015

  Svara
  • Jonte

    /  02/20/2015

   Vadå är P3 vänstervridet på något sätt?

   Svara
   • Rick

     /  02/20/2015

    Svaret är detsamma som på frågan om Pravda var en kommunistisk tidning….

    Svara
   • Pelle2

     /  02/20/2015

    Är påven katolik, sover Dolly Parton på rygg och skiter Björnarna i skogen ?

    Svara
 11. MiT

   /  02/20/2015

  Svara
  • Återkolonialisation hela skiten säger jag. De idioterna som fjantar runt där nere nu har ju ingen aning om hur man skall sköta ett land. Skicka in engelsmännen, de vet hur en slipsten skall dras.

   Svara
 12. MiT

   /  02/20/2015

  Svara
 13. MiT

   /  02/20/2015

  Svara
 14. MiT

   /  02/20/2015

  Svara
 15. MiT

   /  02/20/2015

  Två dagar sen på bollen men… Nu har hon fått barn! Stort grattis till Cissi Wallin och även till pappan!

  Svara
 16. Svenne

   /  02/20/2015

  Ivar Arpi ger Public Service vad dom tål:
  http://magasinetneo.se/artiklar/garna-mangfald-men-ingen-hoger/
  ”Att P3 är vänstervridet har länge varit en truism. I praktiken har det ofta betytt att vänstern tillåtits mer svängrum där. Den mångfald man eftersträvar ska täcka in allt. Utom högerpersoner.”

  Svara
 17. Allra glödhetast just nu – är ju – RÖDSTJÄRTEN! Den har sålt 100 miljoner + böcker, och håller på att slå biljettrekord på bio. 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: