Rikspolischefen Dan Eliasson vill ha åsiktspolis

Nya polisenheter ska skydda de demokratiska friheterna”, det är rubriken på hans debattartikel. I ingressen kan man läsa

Ambitionshöjning. Polisens arbete mot brottslighet som hotar grund­läggande ­­ fri- och rättigheter ska förstärkas. Tre nya enheter i storstadsregionerna ska arbeta med utredning, underrättelse och utveckling av metoder för att förebygga brott som hotar det öppna samhället, skriver rikspolischefen Dan Eliasson.

Vad kan menas med det ovan tro? Han nämner attentat och hot mot moskéer och synagogor i Sverige, Terrordåden i Paris och Köpenhamn och även utvecklingen i Mellanöstern dit svenska ungdomar reser. Men det intressanta kommer efter uppräkningarna

daneliasson

Så åsikterna finns i ”internets träskmarker”, där odlas en ”hätsk ton mot de som står upp för alla människors lika värde”. Detta ska man nog se i skenet av Aftonbladets misslyckade kampanj där man hängde ut folkvalda samhällstoppar som till exempel en bonddräng, en undersköterska och en student.

Det fria ordet och den öppna debatten är grundbultar i vårt demokratiska samhälle. Likaså rätten att fritt uttrycka sin religiösa tro, att visa sin sexuella identitet eller att accepteras för den man är, oavsett ens etniska ursprung. Avsikten från de som angriper de grundläggande värdena är att skrämma till tystnad och passivitet.

”Det fria ordet” säger han direkt efter att ha pratat om dåliga åsikter i ”internets träskmarker”. Hur fritt är ordet om polisen ska inrätta TRE nya enheter för att komma åt just det fria ordet?

Det är bakgrunden till att svensk polis nu utvecklar arbetet för att slå vakt om och skydda det öppna demokratiska samhället. Det är en ambitionshöjning från polisens sida.

Man skyddar det öppna demokratiska samhället genom att inskränka det? Och så kallar man det ”ambitionshöjning”? Detta alltså samtidigt som man kan läsa att polisen i princip skiter i brott som kan ge under tre månaders fängelse ”Polisen har direktiv på att inte utreda vardagsbrottslighet”…

Hatbrott i alla former, hot mot förtroendevalda, hot mot medieredaktioner och liknande brott ska hanteras som en helhet i ett större sammanhang.

Det är alltså detta han menar, det han skrev om terrorism, Mellamöstern och sånt var bara lite dimridåer.

Sen rullar artikeln på i den stilen, det ska tydligen ses som ett försvar av de demokratiska friheterna att minska dem.

Innan man börjar med gestapofasoner så finns det ganska mycket man kan göra, vill man komma åt till exempel jihadchartern kan man börja med att se till att de inte kan åka ner utan konsekvenser. Då slipper vi kanske också att vara en driftkucku i resten av världen på ett område i alla fall. Man kan hålla koll på vad som till och med skrivs ÖPPET på olika ställen till att börja med. Tror det räcker en bra bit bara det…

eliasson

De enda han verkar vilja komma åt är sådana som Aftonbladet hängde ut. Och vem vet, förmodligen är han även ute efter sådana ondingar som jag också gissar jag.

Det gick fort för Eliasson att putsa ridstövlarna blanka och fina, ridspö har han säkert redan beställt.

Detta hänger nog ihop lite med Anne Rambergs märkliga blogg inlägg som jag nämnde sent igår ”Kontroversiella uttalanden ska inte åtnjuta yttrandefrihetens beskydd” Vad som är en ”kontroversiell åsikt” är ju naturligtvis ett väldigt tänjbart begrepp.

kontroversiellkommentar

kontroversiellkommentar1

Det kom några väldigt bra kommentarer om just kontroversiella åsikter.

Eliasson och Ramberg verkar vara som uppfinnaren i Lorry.

MVH

MiT

Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. MiT

   /  02/24/2015

  Birro blev årets hedersflashbackare
  ”Flashback Awards 2015 – Vinnarna”
  https://www.flashback.org/t2530425

  Svara
 2. MiT

   /  02/24/2015

  Svara
 3. MiT

   /  02/24/2015

  Svara
 4. Hmm

   /  02/24/2015

  Varje gång som man nämner Dan Eliasson så anser jag att man ska dra fram att han är en fd punkare = anarkist. Vi har alltså en fd ANARKIST som RIKSPOLISCHEF!

  Att han sedan har tagit till fascistiska fasoner och sysslat med ministerstyre gör inte saken mindre intrikat.

  Intressant läsning:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dan_Eliasson

  (PS Har inte hunnit kolla på era reaktioner ang semlan 😉 )

  Svara
 5. ”Hot och angrepp mot religiösa och etniska minoriteter är ett allvarligt problem. Vi ser också att politiker, journalister och konstnärer utsätts för sina åsikters skull. En jordmån för åsikterna återfinns i internets träskmarker. Här odlas en hätsk ton mot de som står upp för alla människors lika värde.”

  Kul syftningsfel där. Ena stunder förföljs folk för sina åsikter. Sedan får vi veta att åsikterna kommer från internets träskmarker. Vi har en rikspolischef som inte kan skriva begripliga meningar.

  Svara
  • Rick

    /  02/24/2015

   Hahaha, Hemulen. Det där var observant! Rikspolischefen säger faktiskt att politiker, journalister och konstnärer har åsikter vars jordmån är internets träskmarker och att man där odlar en hätsk ton. Han har rätt, för tusan.

   Svara
 6. anonym

   /  02/24/2015

  Alltid funderat på det här. Om alla är lika mycket värda. Borde inte kreditupplysningsföretagens verksamhet vara olaglig?

  Svara
 7. Kristian

   /  02/24/2015
  Svara
  • Kristian

    /  02/24/2015

   OT: Läser vidare i Tullbergs ”Låsningen”. En del som kan vara av intresse i sammanhanget är ”Lagen om hets mot folkgrupp”. Som Tullberg understryker kriminaliserar lagtexten den som ”uttrycker missaktning”. Någon ”hets” krävs inte.
   Än så länge gäller det bara ”ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”

   Svara
 8. norskgoy

   /  02/24/2015

  Plutselig dukker opp den tyrkiske opposisjonens påpekning av den nye politiloven i Tyrkia, som et bilde på det svenske politiets tanker;

  Gratulerer Sverige, med en effektiv knebling av en av vestens store og grunnleggende frihet. Det er dessverre kun første steg på en retning der straffeloven vil aktiv brukes mot tale- og tankefriheten.

  Svara
 9. Karl

   /  08/20/2015

  Det har då blivit en himla aktivitet bland myndigheter att söka störa folks åsikter på nätet. Det är ytterst märkligt att detta sammanfaller i tiden med att den politiska demokratiska opposotionen i huvudsak verkar just på nätet. Bland annat pga att alla övriga partier vägrar att tala med oppositionen och därmed hänvisat just hela oppositionen till nätet.
  Kanske kan just denna lilla rättfärdigade uppfattning registreras härmed i stora hemliga registret? Varsågoda. Den bjuder vi på.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: