”Genusmedveten lärarutbildning”

Visst låter det som något vi verkligen behöver i Sverige med tanke på att den svenska skolan befinner sig i fritt fall? Är det verkligen MER identitetspolitik och slagord som behövs då? Uppenbarligen finns det några som tycker så i Uppsala

genusmedvetenlärarutbildning

Ergo var på plats för Feministiska lärarstudenters allra första möte. ”Vi pratar väldigt mycket om normkritik i skolan, men aldrig om hur vi ska gå tillväga”, säger Malin Kirsch, en av föreningens grundare.

På onsdagskvällen fylldes Sydney Alrutz-salen på Blåsenhus av lärarstudenter som kommit för delta i föreningens allra första möte. Tillsammans har de tänkt bilda en plattform för att främja kunskap om genusfrågor på lärarutbildningen.
– Någonting har inte känts rätt i utbildningen. Jag har känt en väldig saknad av ett bredare genusperspektiv, ett mer feministiskt perspektiv. Vi pratar väldigt mycket om normkritik i skolan, men aldrig om hur vi ska gå tillväga, säger Malin Kirsch, initiativtagare till föreningen.

Det är något som inte ”känts rätt”, det är en ”väldig saknad” av ett bredare genusperspektiv, ett mer ”feministiskt perspektiv”. Så de pratar väldigt mycket om normkritik? Kanske där en del av felet med svensk skola ligger, att det kommit in för mycket identitetsfolk både i lärarkåren men också i själva utbildningen?

Föreningen är ungefär en månad gammal och finns under Uppsala studentkårs sektion Lära. Alla föreningens grundare har olika berättelser och exempel på hur de känt att utbildningen inte nått hela vägen vad gäller frågor om normkritik och jämställdhet. Det kan vara allt från att könsstereotyper reproduceras läroböckerna, till att genusfrågan blir en separat del i undervisningen.

Inte nått hela vägen vad gäller normkritik och jämställdhet minsann…

– Många av våra lärare besitter en enorm kompetens inom olika pedagogiska områden, men är kanske inte så uppdaterade i genus eller intersektionalitet, vilket skapar en reproduktivitet i vår utbildning. Lärare har bett mig att förklara begrepp som trans för klassen, men jag har inte kunskapen eller praktisk erfarenhet att berätta om det eller hur det ska försättas i praktiken, säger Matilda Rosén.
– Genus blir ofta ett moment i en kurs, sedan när man är klar med det, då är man klar, fyller Saida Sagal Kolmie i.

Lärarna besitter en enorm kompetens inom olika pedagogiska områden, det kan mycket väl vara så. Men konstigt nog så går det sämre och sämre för svensk skola trots den enorma kompetensen?

Så en del vill alltså ha ÄNNU MER av det som trängt in i undervisningen de senaste 25 åren och som tar allt mer av de redan hårt trängda lärarnas tid. Det har redan varit ett sovjetexperiment i stor skala med genustrams i väldigt många år och resultaten i skolan bara dalar. Är verkligen ”Ja, vi måste ha mer genus!” det första man tänker på då? Nu är det säkert inte den enda orsaken till raset men många små delar kommer från genusfolket, de vill ju ha ”intersektionalitet” även i skolämnen vilket innebär att allt bara blir en enda röra till slut där allt är allt och inget samtidigt.

Skolan är ett jätteproblem som är extremt svårlöst. Jag har ingen lösning heller. Men till skillnad från genusfolket, som inte heller har någon lösning, så påstår jag inte att jag har någon. Den enda ”lösning” de har är mer av de som förmodligen bidrar till raset. Eller jo, en lösning har jag faktiskt och det är klassisk felsökning, gå tillbaka till en punkt när det funkade tillfredsställande. För en sak är säker, det har tillkommit VÄLDIGT mycket på 25 år och allt kan inte vara nödvändigt och bra. Och en hel del av de sakerna kommer från genusfolket. Och det behöver inte vara stora saker för att sänka en sådan sak som skolan, det kan räcka med några mindre som har stor effekt. Men felsökning är väl en lösning skapad av patriarkatet för att förtrycka så den duger inte verkar det som…

MVH

MiT

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Pelle2

   /  03/31/2015

  ”nte nått hela vägen vad gäller frågor om normkritik och jämställdhet.” Nej,det kan jag hålla med om.Samtliga lärarstudenter på bilden är kvinnor och en majoritet av lärarna är kvinnor.
  Hur jämställt är det ?
  Fast något säger mig att det inte var så de menade utan de ger sig väl inte förrän alla lärare är kvinnor.Då är det äkta radikalfeministisk jämställdhet.

  Håller med om att det är inte mera genustokerier och intersektionalitet som skolan behöver utan mera riktig kunskap

  Svara
  • Leif

    /  03/31/2015

   När det gäller yrkesutövande lärares kön är det väl numera ganska jämställt i skolan, eller hur?

   Svara
 2. Mattias

   /  03/31/2015

  Förklaringen till försämrade resultat är nog rätt enkel. Vad har ökat de senaste 25 åren? Invandringen. Ifall man slänger in folk som missat halva Svenska grundskolan rakt in i en klass så stjäl det resurser samtidigt som det är lögn i helvete att komma ikapp.
  Sist jag hörde från någon i grundskolan så fick de en ny klasskamrat per termin som inte kunde Svenska.

  Att då tjata om genus och intersektionalitet känns som att missa målet.

  Svara
  • Kristian

    /  03/31/2015

   Det bidrar nog mycket, men jag tror att flummet skulle ha tagit ut sin rätt ändå.
   Det är inte bara de svaga och arbetarklassen som det går dåligt för, utan även akademikerbarn. (De kommer till universitet och vet inte vad en preposition är, och liknande tokigheter.)

   Utan invandringen hade det gått att dölja grundproblemet ett decennium till.

   Svara
 3. Rick

   /  03/31/2015

  När jag läser att den där sortens lärarstudenter fyller en hel sal så vågar påstå att det redan nu är kört för Sverige även i PISA 2020 och PISA 2030.

  Svara
 4. Margareta Serder på Malmö Högskola har just presenterat sin undersökning om att det inte alls är så dåligt i svensk skola med ett resultat att Pisa-testen visar fel. Svenska ungdomar är mycket bättre än Pisa-testen visar!
  Bara att fortsätta som vanligt alltså, allt är bra!

  Svara
  • MiT

    /  03/31/2015

   Jamen då så, bara att tuffa på som vanligt medan de under tiden får leta nya ursäkter till att det går som det går… :-/

   Svara
 5. Det Serder pekar på är problemet,ordförståelse att veta vad ordet krum betyder,svårt för en grundskolelev,ännu svårare för en elev från valfritt asylland utan kunskap om svenska uttryck.En nära vän tyckte det var lättare att plugga matte på sitt språk engelska än på svenska,han hade inte tillräcklig kunskap i svenska.

  Svara
  • Det Serder påstår är att kunskapen är bättre än PISA-resultaten visar eftersom svenska elever inte förstår frågorna. Inte att kunskapen är sämre för att de inte förstår språket.
   Jag har endast hört henne inte läst rapporten men hon hade detta resultat klart för sig för cirka ett år sedan när jag lyssnade till hennes hypoteser på Malmö Stadsbibliotek.
   Professor Bo Rothstein skriver i SvD idag om varför just pojkar klarar skolan dåligt! För mycket genuspedagogik! Tyvärr bakom betalvägg.

   Svara
 6. Kristian

   /  03/31/2015

  ”Vi pratar väldigt mycket om normkritik i skolan, men aldrig om hur vi ska gå tillväga”

  Som Lasse O’Månsson skrev: ”Alla talar om vädret, men det är bara jag som gör någonting åt det.”

  Svara
 7. Svenne

   /  03/31/2015

  #genustjosansvejsan

  Svara
 8. Svenne

   /  03/31/2015

  + diskussionen efter…

  Svara
  • Pelle2

    /  03/31/2015

   Det tankefelet gäller väl många radikalfeminister ?
   Det är inte ok för en man att titta på en kvinnas bröst oavsett hur mycket de exponerar dom men kvinnor skall ha rätt att bada topless eller visa brösten offentligt i andra sammanhang eftersom bröst är lika sexuellt laddade som en näsa eller som en mans överkropp.
   Skulle inte tro att någon radikalfeminist reagerar om jag tittar på deras näsa men många av dom skulle bli skitförbannade om jag tittade på deras bröst.Är ganska säker på att ingen man skulle bry sig det minsta om en kvinna tittar på deras bara överkropp.
   Dessutom är det ok för en radikalfeminist att lägga ut bröstbilder på internet men om något företag gör detsamma så sexualiserar dom kvinnokroppen.

   Svara
 1. Påminnelse inför valet: Del 3 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: