Med Vänlig Hälsning Åsiktskorridoren

Lena Sundström skrev en märklig nyhetskrönika i DN i förrgår. Eller var det dagen innan det? Vem vet, det finns två publicerade, en den 30 april, ”Lena Sundström: Speciella offerkoftan i storlek XXL”, och en den 1 maj, ”Lena Sundström: Offerkofta i XXL känns därför sällan trång” med samma innehåll.

Men vad hon vill vete fan faktiskt men jag TROR det är ett försvarstal för åsiktskorridoren genom att hävda att åsiktspoliserna är enskilda utbölingar så att säga. Att det är åsiktspoliserna som ses som de udda?

Ju mer man säger det högt till sig själv, desto sannare känns det. Att det är så problematiken ser ut. En växande skara av lättkränkta människor i hemstickade offerkoftor som står i långa åsiktskorridorer och håller resten av majoritetssamhället i en ständig skräck med hjälp av inkallade åsiktspoliser som marscherar i takt på kafferaster och barnkalas och morgonmöten.

Och ändå. Hur ofta handlar grupptrycket ute i verklighetens åsiktskorridorer om ett gäng åsiktspoliser som slår ner på någon ensam stackare som har råkat säga fel? Är det inte oftast precis tvärtom? Att ”åsiktspoliserna” är en ensam åsiktspolis i ett kafferum, eller i en bygghytt, eller i en piketbuss, eller på en skolgård, som höjer handen trots att hon eller han vet precis hur humorlöst och löjligt och petigt det kommer att uppfattas av de övriga när de protesterar mot ett uttryck eller en jargong eller ett synsätt som majoriteten i rummet redan har accepterat. Att det är just avvikelsen från normen och majoriteten och homogeniteten som gör någon till ”åsiktspolis” i andras ögon, eftersom den som är en del av majoriteten och grupptrycket sällan behöver ta till några ord (eller överord) för att argumentera för sig eller för någon annan. Som i stället bara behöver kosta på sig några trötta suckar eller himlande ögon för att understryka det som alla redan vet.

En mer trovärdig alternativ förklaring är annars att åsiktspolisen är en välbetald journalist som skriver nyhetskrönikor i stora rikstäckande tidningar och också gärna sätter stämplar på folk? Åsiktspolisen kan också då till exempel heta Lena Sundström, det är givetvis bara tillfälligheter att namnen råkar överensstämma…

Men vad en av åsiktskorridorens största tillskyndare och försvarare vill med den här nyhetskrönikan vet jag faktiskt inte, i ena sekunden så verkar hon önska att den inte finns för att i nästa försvara den, att folk som klagar på den bara har stora offerkoftor. Eller menar hon tvärtom? Jag vet faktiskt inte. Men det jag däremot vet är att Sundström länge har tillhört gänget som stickat på sin egen jättestora kofta och att den värmer henne alldeles förträffligt.

Det var hursom en otroligt märklig text. Varför låtsas hon inte förstå att de är HON som är åsiktskorridoren? Ja inte ensam, utan tillsammans med andra journalister givetvis. Hon måste väl ändå begripa det?

Blir ju nästan lika roligt som när Brit Stakston, numera flitigt anlitad av till exempel SVT i frågor som handlar om sociala medier, i Debatt i somras överlägset sa att det finns ingen åsiktskorridor, att det är bara rassar och nassar som påstår att det finns en. Kanske inte ordagrant men andemeningen var just den. Visst är det hysteriskt roligt i det sorgliga? Hon säger att den inte finns genom att bekräfta den exakt med klinisk precision!

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Har läst men inte förstått. Har vi en korridor eller inte?

  Här ser vi problemet med poetiska omskrivningar av uttryck. Till slut har vi poetiska omskrivningar av poetiska omskrivningar vilket leder till att vi slutligen inte vet om vi snackar om kakrecept eller storpolitik.

  Hur vore det om vi började kalla en spade ett markförflyttningsredskap?

  Svara
 2. Jan

   /  05/03/2015

  Det är väl klart att åsiktskorridoren själv inte anser att det finns någon åsiktskorridor. Det ligger ju i sakens natur…

  Svara
  • Det där är cirkelargumentation. Som att påstå att patriarkatet finns för att patriarkatet inte anser att patriarkatet finns.

   Bättre att visa exempel på och skillnader mellan hur olika åsikter bemöts och kommenteras i den offentliga debatten. Först då blir det kött i köttgrytan.

   Svara
   • Jan

     /  05/03/2015

    Jag talar inte om någon vetenskaplig bevisföring snarare om att det finns en åsiktskorridor men att ingen vill kännas vid att vara dess rastvakter.

    Svara
 3. MiT

   /  05/03/2015

  Svara
 4. Anonym

   /  05/03/2015

  Svara
 5. Anders Senior

   /  05/03/2015

  Hahaha!
  Ja, detta är ju lika korkat som om Stefan Löfven skulle gå i ett första-Maj tåg och protestera mot sig själv! ….. Vänta lite nu…..

  Svara
 6. jahaja

   /  05/03/2015

  vilken åsiktskorridåre

  Svara
 7. Larsson

   /  05/03/2015

  Jag tror det är enklare än så. Det handlar om vänsterns rätt att alltid se sig som underdogs. Att alltid vara den som talar för utsatta och förtryckta, och att ”normen” alltid är höger, konservativ och mannen. Genom att försöka vända på begreppen får hon hela vänstern att böja sig, att hylla, inte en åsikt, utan en förljugen politisk position.

  Samma känsla som får socialdemokrater, trots snart ett sekel i maktposition att gå ut och demonstrera. Samma känsla som får kulturarbetare att anse sig stå för radikalism och rebeller, samtidigt som de får miljontals kronor av staten för att göra det.

  Kallade krönikan för imbecill på twitter… och det står jag fast vid. Inte minst när andra utropade henne till geni.

  Svara
 8. Svenne

   /  05/04/2015

  Heja…

  Svara
 9. MiT

   /  05/04/2015

  Svara
  • Tror snarare det är ett skämt om ‘kärleken’ till svärfamiljen. 😉

   Svara
 10. michael

   /  05/04/2015

  Lena har en offerkofta nu vill fler ha offerkofta då känner sig Lena kränkt.

  Svara
 11. Törnrosa

   /  05/04/2015

  Tolkar det som om alla ska tycka lika – det är fint då slipper man uppslitande/utvecklande diskussioner.

  Svara
 12. #patriarkat

  Svara
 13. MiT

   /  05/04/2015

  Svara
 1. Lesbisk pocket | Susanna's Crowbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: