Undrar ni vad genusfolk gör för skattepengarna?

Jag har svaret. De undersöker påhittade världar.

vadgenusfolkgörförskattepengar

Etnologi och genusvetenskap är Erikas huvudämnen i grunden och det var en lärare som under en lektion startade en diskussion om vad det innebar att doktorera som fick Erika att tänka tanken att det skulle kunna vara en möjlighet.
Nu är hon mitt uppe i forskarstudierna vid Södertörns högskola som handlar om lajv, levande rollspel, i Lettland och Sverige.
I sina fältstudier har hon själv varit med och lajvat och samtidigt studerat genus- och sexualitetsaspekter i spelet. Därför har hon svårt att helt kort berätta om hur en vanlig dag ser ut.
— Ibland intervjuar jag lettiska lajvare, ibland sitter jag på mitt kontor och sammanställer material, söker efter tidigare forskning inom området eller så går jag på något seminarium.

Tuffa arbetsdagar hon hade, lajva omkring…

Erika har ett eget rum på Södertörns högskola och där är hon ungefär tre dagar i veckan. Annars sitter hon hemma och jobbar.

Hur fick hon ihop livspusslet? Måste vara svintufft att lajva omkring och sitta på kontoret….

Erika har haft tur. Från första dagen hon blev antagen fick hon en doktorandtjänst med löfte om finansiering under de fyra åren fram till disputationen. När lönen nyligen reviderades hamnar hennes månadsinkomst på 20 000 kronor i månaden och den kommer att stiga med ytterligare några tusenlappar under de kommande åren.
Det finns inte några krav på att hon ska undervisa eller göra något annat jobb på institutionen så hon kan ägna all tid åt forskningen. Och Erika trivs och är tacksam över att få ägna sig helhjärtat åt ett ämne, men det är inte alltid så lätt.

20 000 i månaden, sen några tusenlappar till…Allt bekostat av skattemedel givetvis… Utan krav på någonting alls egentligen…

Det är mycket ensamjobb. Att driva ett projekt helt själv är krävande och kan lätt skapa prestationsångest. Ibland är det också svårt att veta vem man kan bolla sina problem och frågor med.

Jävligt krävande att lajva för skattepengar, förstår inte hur hon pallade alltså!

Skattepengar i arbete…

Nu är det 6 år sedan det ovan publicerades. Men jag tror inte att det blivit bättre alls, numera så undersöker genusfolket inte bara de påhittade världarna, de har bosatt sig i dem…

MVH

MiT

Annonser
Lämna en kommentar

27 kommentarer

 1. William Haines

   /  05/24/2015

  Tre dagar i veckan och 20 000 kronor. Vilket hån mot de hårt arbetande sjuksköterskor som sällan får något tack i det närliggande Karolinska Universitetssjukhuset (ja, de bor paradoxalt nog grannar med Södertörns flumskola) och arbetar mångdubbelt mer till betydligt mindre lön.

  Livet är verkligen inte rättvist i detta fall!

  Svara
 2. mioamati

   /  05/24/2015

  Här är doktorsavhandligen :
  http://www.erg.su.se/om-oss/evenemang/seminarier/disputation-erika-lundell-1.166497
  Här är hennes spikblad :
  http://www.erg.su.se/polopoly_fs/1.178939.1401268029!/menu/standard/file/Spikblad%20-%20Erika%20Lundell.pdf

  I abstract står bl.a :”White male bodies are more likely to acess the sphere of larp intelligibility than others …”

  Man tar sig för pannan .

  Svara
 3. Pelle2

   /  05/24/2015

  Hela genusvetenskapen handlar väl om påhittade världar. Den enda skillnaden är väl att
  Erika erkänner det…
  Men det är helt sjukt att hon får 20000 kronor i månaden för att ”forska” om påhittade världar och att lajva.

  Svara
 4. MiT

   /  05/24/2015

  Jobbigt som fan att lajva tydligen 😛
  ”Tack Siri Lindstad i Oslo för att jag fått låna din lägenhet att
  pausa i efter utmattande fältarbeten.”

  Sid 11
  http://su.diva-portal.org/smash/get/diva2:716323/FULLTEXT02.pdf

  Svara
 5. MiT

   /  05/24/2015

  Där ser man

  Svara
  • Anders

    /  05/25/2015

   Bara att i en doktorsavhandling skriva i ”jag-form”. I rest my case.

   Svara
   • Ick-svensk

     /  05/25/2015

    Jag tycker inte att skriva i jag-form är ett sant stort problem.

    Svara
 6. Svenne

   /  05/24/2015

  Självklart…

  Svara
 7. Svenne

   /  05/24/2015

  Svara
 8. MiT

   /  05/24/2015

  Svara
  • Grodan Boll

    /  05/26/2015

   Min tanke var att synligöra att det finns fler kön, men kan det bidra till att alla får känna sig deltagande kan det vara bra, säger Lo Lindström

   Genus, fler genus.

   Svara
 9. Svenne

   /  05/24/2015

  Hårda puckar…

  Svara
 10. Jan

   /  05/24/2015

  Många doktorandtjänster tycks ha stora likheter med Fas 3-projekt. Skillnaden är kanske att doktoranden måste producera en papperslunta efter ett antal år. Som förmodligen ingen kommer att läsa men som går att använda som bordsstöd.

  Svara
 11. Svenne

   /  05/24/2015

  Svara
 12. MiT

   /  05/24/2015

  Svara
 13. Motkraft

   /  05/25/2015

  Skummat hennes avhandling. 70 sidor inledning och beskrivning av formen tyder kanske på att hon brottats just med formen och att hitta en tråd i materialet. Ibland blir texten mer referat och lite spretig. Tre sidors tacktal med detaljer som att fikat med den och den känns lite amatörmässigt i en forskningsavhandling men kanske är jag gammalmodig, att i den nya tiden så är sådant viktigt.

  Men texten är inte ointressant eller oviktig. Om man har åsikten att forskning inom humaniora inte ska finnas så är detta så klart helt bortkastade pengar. Men vi har forskning inom humaniora i Sverige och jag skulle tro att det går att hitta betydligt mer upprörande exempel än detta.

  Faktum är att jag imponeras av att hon erkänner svagheter i metoden (språkförbistringen) och att hon undviker att dra för långtgående eller krystade slutsatser. Men, som hon säkert fick kritik för vid disputationen, detta gör samtidigt avhandlingen lite ”svag”. Mer en intressant betraktelse, förståelig lättare analys, och inblick i något som för många ändå är främmande. Bra gjort tycker jag.

  Svara
  • MiT

    /  05/25/2015

   Men hennes lilla hobby tycker jag hon får bekosta själv. Som alla andra får göra med sin hobby. För visst är det bara en liten hobby hon beskriver och inget annat? Tycker inte du det? Var den värd 20 000 skattekronor i månaden och sen troligen livslång försörjning med hjälp av skattebetalarna? Man kan faktiskt säga nej till saker också, säga att ”sånt här trams får du göra på fritiden”.

   Svara
   • Motkraft

     /  05/26/2015

    Tycker som sagt ”innehållet” är intressant och mer än att bekosta en hobby. Om kvaliteten är undermålig för att vara en doktorsavhandling i humaniora vet jag inte, har inte läst andra liknande avhandlingar och bara skummat denna (har dock suttit på en disputation inom teknologiområdet då doktoranden inte kunde svara på en enda fråga men fick sin doktorshatt, så gissar att kvalitetskraven varierar kraftigt). Och det är upp till hennes kommande arbetsgivare att avgöra om hon har den kompetens och de egenskaper som de vill ha för den position hon ansökt.

    Men att få en doktorandslön i fyra år utan motprestationskrav verkar minst sagt underligt, oavsett ämnet. Varför skulle någon få det utom möjligen i ytterst ytterst få undantagsfall?

    Svara
 14. Opie

   /  05/25/2015

  Någon som vet vad det blev av Erika Lundell sedan? Lektorstjänst på Södertörn?

  Svara
  • Opie

    /  05/25/2015

   Linnéuniversitetet – ”Mina forskningsintressen rör sig kring intersektionella perspektiv på förkroppsligande och normer, deltagarkultur och populärkultur.”

   Oväntat?!

   Svara
 15. Robert

   /  05/25/2015

  Veckans utmaning: Hitta ett sammanhang där genus INTE kan bytas ut mot ”lattjo lajban” utan att innebörden ändras.

  MiT får gärna redovisa i slutet av veckan

  Svara
 16. Svenne

   /  05/25/2015

  Poppar popcorn…:)

  Svara
 1. Lite blandat från 2015 del 2 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: