Dags för genusarkeologi!

Nu börjar genusarkeologin slå igenom när svenska museer ska börja att normkritiskt granska stenåldern

normkritiskstenålder

– Det finns i berättelserna spår och indikationer på att människor under den här perioden hade kontakt med islam till exempel, men det förekommer inte i någon berättelse något som helst resonemang om varför det var just kristendomen som infördes. Sedan berättas det också att man inte vet vilken hår- hud- eller ögonfärg som människorna kan ha haft. I hela mitt material finns inte någon rekonstruktion eller modell av en människa som visar på något annat än en ljushårig, ljusögd, ljushyad människa. Det finns inte någon med bruna ögon eller brunt hår. och det finns inte överhuvudtaget i allt bildmaterial är en lite mörkare ton på hyn helt borta.

Annika Bünz tror att anledningen till att det ser ut som det gör har en ganska mänsklig förklaring.

– Individen bakom forskningen och den som skapat berättelsen tenderar att styra vad som framhålls vara viktigt och vad som framhålls vara mindre viktigt. Och det går ju utifrån rådande normer i den samtid som forskaren lever.

Ja jävlar i det! De framställs som ljushyade utan att man inte kan veta det säkert. Nu VET jag inte hur samtida (eller så nära man kan komma) beskrivningar av människor här uppe i norr såg ut då men jag antar att det var ganska ovanligt med mörk hy? Och då menar jag inte vanliga mindre variationer som kan förekomma i norra Europa. Eller har jag fel, var det vanligt med mörkare hy då? Fram till säg 1200- 1300-talet? Samerna fanns väl i och för sig då också men gissar att de inte framställs som några blåögda lintottar på något museum?

Sen vet jag inte hur hon ska få in islam i stenåldern någonstans? Islam bildades ju på 600-talet e kr och stenåldern räknas ju från ca 12000 år f kr till ca 1700 f kr? Är väl tidigast vikingatiden, det vill säga slutet av järnåldern, som det ens var teoretiskt möjligt alls? Hur kan det vara ett problem att den kontakten/påverkan inte syns på museer idag? Om den inte hade stort genomslag alltså?

normkritiskstenålder1

På tal om att utgå från rådande normer i den samtid som forskaren lever, man ska nog se hennes inlägg som just ett sådant fenomen…

På tal om genusarkeologi

genusarkeologi

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

78 kommentarer

 1. Peter Jacobsson

   /  06/01/2015

  Man kommer inte att ge sig förrän Sverige är utraderat. Sedan undrar jag vad hon menade med att urinnevånarna i Sverige hade kontakt med islam, Stenåldern varade från 10000 f.kr till 1700 f.kr, Bronsåldern 1700 – 500 f.Kr. samt järnåldern 500 f.Kr. – år 0. Vad jag vet så ”uppfann” Muhammed islam omkring 700 e.kr…………

  Svara
 2. Leif

   /  06/01/2015

  ”Det finns i berättelserna spår och indikationer på att människor under den här perioden hade kontakt med islam till exempel, men det förekommer inte i någon berättelse något som helst resonemang om varför det var just kristendomen som infördes.”
  Numera kan man tydligen forska inom ett ämne som har en klar historisk anknytning och samtidigt vara totalt okunnig i ämnet historia.

  Svara
  • Kristian

    /  06/01/2015

   Kämpa mot tidsmaktsordningen!

   ”Sverige producerar välfärdsanalfabeter | Ann-Charlotte Marteus”
   http://unvis.it/www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/sverige-producerar-valfardsanalfabeter/
   ”‘De kan fråga – spelar det någon roll i vilken ordning krigen kommer?’
   Vi talar alltså om universitetsstudenter. I. Historia.”

   Svara
   • Anders Senior

     /  06/01/2015

    Se där!
    Ett indirekt erkännande att feminismen inte är värd att ta på allvar:

    ”Missförstå mig inte, jag är feminist och kan diskutera postmodernitet tills korna kommer hem. Poängen är att alla på Karolinska institutet visste att läkarutbildning – det är på allvar.”

    -Till skillnad mot hennes egna feministiska postmodernitet antar jag….

    Svara
 3. Rick

   /  06/01/2015

  Spännande med ett postkolonialt perspektiv på stenåldern. Jag hade nämligen för mig att det var lämpligast med ett prekolonialt dito…

  Det där med islam på stenåldern begriper jag inte. Visst finns det de som säger att islam är från stenåldern, men åtminstone har inte jag tagit det som bokstavligt menat utan snarare som avsiktligt nedsättande. Jag ser dock ut att ha haft fel, för dessa nya rön skulle onekligen ge stadga åt sådana påståenden.

  Svara
 4. MiT

   /  06/01/2015

  Svara
  • The Perfect Man

    /  06/01/2015

   Se där, det är ju nån form av utbildning som går framåt i Sverige i alla fall.

   Svara
  • Kalle

    /  06/01/2015

   Utvisning!

   Svara
 5. MiT

   /  06/01/2015

  Måste vara den kortaste artikeln i DN:s historia som berör det här ämnet
  ”Jämställd familj har fler sjukdagar”
  http://www.dn.se/ekonomi/jamstalld-familj-har-fler-sjukdagar/

  Svara
 6. Hmm

   /  06/01/2015

  Nja MiT där ”felciterade” du artikeln… ” Sverige för att se vilka berättelser om sten, brons och järnåldern, både i text och bild, som mötte besökaren.
  Och det hon såg var olika typer av missvisande och förenklade berättelser.”

  Att du klippte ihop blidtexten med löptexen under blev synnerligen missvisande. Mitt citat är det som föregår din löptext.

  Däremot så finns det ganska mycket forskning inom biologin som ger stöd till hur vi såg ut om så inte på stenåldern så under brons och järnåldern.

  Jag tycker artikeln är förskräckligt skriven men det finns belägg för att omrevidera vissa antagande ang hur samhället var uppbyggt före kristnadet. Hur det beskrevs för oss när vi läste historia var stark färgat av hur vi såg på vår nutid och hur livet blivit nedteckant efter bokreligionens införande.

  Svara
  • MiT

    /  06/01/2015

   Tog med för mycket som det var tyckte jag. Men visst, ser att det kan se ut som om bild + citat nedanför ”hänger ihop”. Skulle haft någon rad med min text där, då hade den effekten minskat ordentligt. Men å andra sidan finns ju länk att följa.

   Och finns det belägg som går på tvärs med ”hur det alltid varit” så ska det givetvis fram! Men då ska det vara belägg som baserar sig på fakta och inte på ideologi och önsketänkande. Hon vill ”förändra bilden” av något, syftet är att förändra, och då kanske risken är stor att man bortser från OM det finns fog för förändringen alls?

   Svara
   • Hmm

     /  06/01/2015

    MiT: Men du följde ju upp med detta med din slutsats/fråga… ”Sen vet jag inte hur hon ska få in islam i stenåldern någonstans? Islam bildades ju på 600-talet e kr och stenåldern räknas ju från ca 12000 år f kr till ca 1700 f kr? Är väl tidigast vikingatiden, det vill säga slutet av järnåldern, som det ens var teoretiskt möjligt alls?”

    Om du lagt ihop texten rätt så hade du själv sett att den frågan bli felaktig. Järnåldern sträckte sig intill ca 1050 e kr i Sverige.

    I övrigt så håller jag med.

    Svara
    • MiT

      /  06/01/2015

     Ja? Det kan väl sägas vara slutet av järnåldern då den räknas från ca 500 f kr, det vill säga åtminstone 1200 år innan de (vi i norden) ens hade möjlighet till någon kontakt alls med islam?

     Islam är ju aktuellt överhuvudtaget först på 600-talet e kr i de regioner där den uppkom så säg att ”vi” kan ha haft kontakt med den högst eventuellt 100 år senare här, troligtvis 200-300 år senare kanske? Men i bästa fall är vi på 700-talet e kr nu. De sista 300 åren kan väl räknas som slutet av järnåldern?

     Svara
    • MiT

      /  06/01/2015

     Eller så missförstår jag din fråga brutalt 😛

     Svara
     • Hmm

       /  06/01/2015

      MiT: Ja alltså det jag skrev var ingen fråga utan ett påstående.

      (Isalm uppstod tidigt 600 e kr. Skanderna var i järnåldern till ca 1100 e kr. Det fanns allstå nästan 500 år då norden kunde komma i kontakt med Islam. Med tanke på att nordfolket var ett resande folk med stora framgångar till havs så är det mycket troligt att de kom i kontakt med Islam. Tex så var de anställda i Konstantinopel som livvakter till kungen där.)

      Men…. allt ovan är irrelevant, du skrev ju att hon försökte påstå att STENåldersfolket kom i kontakt med Islam. Så stod det aldrig i artikeln utan du drog själv den slutsatsen att det var det hon ville visa, vilket förmodligen aldrig var hennes avsikt. 😉

    • MiT

      /  06/01/2015

     Nja, hon var så svepande att det är ganska lätt att tro att hon pratade om islam och stenåldern också. Vi andra fattar ju att det är omöjligt mer än på slutet av järnåldern men… 😉 Hon pratar om berättelser om sten- brons och järnåldern för att sen direkt komma in på islam? Förstår inte varför hon överhuvudtaget drar in islam i det hela när det på sin höjd kan ha någon som helst högst eventuell relevans under endast ca 300 – 400 år på slutet av hela perioden som då omfattar ca 13 000- 14 000 år. Då drar hon till med det och låter allt handla om just det och färgen på hyn liksom?

     Och kunde komma i kontakt med är en sak, hur stor och omfattande var den de första 100-200 åren? Knappast troligt att de 10 år efter starten av islam kom i kontakt med dem och även tog intryck? Det troligaste är ju efter ett par 100 år? Men att de kom i kontakt med islam är väl ingen som förnekat? Eller har jag missat någon stor debatt om det?

     Svara
     • Hmm

       /  06/01/2015

      Svarar bättre om ngn trimma. Men du får nog vara beredd på att det var journalisten som var dålig på att återberättat.

     • Hmm

       /  06/01/2015

      Så här tro jag det gick till. Forskaren blev intervjuad av en journalist som kan noll om historia (som allt annat de inte kan ngt om). Journalisten hörde några nyckelord som skulle med till varje pris (som tex så fick jag noll ut av vad genus hade med saken att göra). Så genus, kvinnor och Islam skulle med till varje pris men hen hade x antal tecken på sig att förmedla sin text. Ut ur excel-bladet kom detta hopkok som inte hänger ihop överhuvudtaget. Förstår man inte ämnet man skriver om så blir det ofta oförståeligt eller felsyftningar. Du sprang på detta och drog alldeles för långt gångan slutsatser. När jag läser texten så får jag ihop det till det du skriver. Det var nytt stycke och allt.

      Men som sagt, en förskräcklig artikel. 🙂

     • Hmm

       /  06/01/2015

      försvann några ord.. 😳

      *När jag läser texten så får jag absolut inte ihop det till det du skriver.

     • MiT

       /  06/01/2015

      Men har du lyssnat på inslaget? Det som står i texten är utskrift av vad hon säger där mer eller mindre ordagrant. Men jag är med på vad du menar i alla fall.

     • Hmm

       /  06/01/2015

      Trött nu, förlåt….

      Nej det råder ingen tvekan om att folket i norden kom i kontakt med Islam under järnåldern. Ingen debatt om det. Tror t o m så sent som för någon dag/vecka sedan så hittades vad man tror är en muslimsk fornlämning i en vikingautgrävning. 🙂

     • Hmm

       /  06/01/2015

      Nope inte lyssnat. Då var hon rörig men ändå så sade hon inte vad du säger att hon menade.

      Men ok vi släpper det här. 🙂

 7. MiT

   /  06/01/2015

  Det är tydligen ointressant i sammanhanget att han bet…

  Svara
 8. Det kallas ”historierevisionism”. Vanligt exempelvis bland nynazister, som hävdar att förintelsen inte ägde rum…

  Svara
  • Robbelibobban

    /  06/01/2015

   Det där kallas guilt by association, en (enl mig) elak härskarteknik som ofta används för att tysta meningsmotståndare på lös grund.

   ”Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience”

   Svara
   • Nej du. Att själv använda tokig historierevisionism är inget man gör ”by association”. Det gör man genom ett aktivt val.

    Svara
 9. MiT

   /  06/01/2015

  Artikeln:
  http://www.svd.se/kommentar-av-katti-hoflin-om-social-oro-pa-bibliotek

  Svara
  • Fredrik

    /  06/02/2015

   Kan meddela att den käre Hoflin fram tills nyligen bodde………….vid Hornstull😄

   Svara
   • MiT

     /  06/02/2015

    Haha, va? är det sant? 😀

    Svara
    • Benjamin

      /  06/02/2015

     Det tragiska är att sådana som hon gör det svårt för precis de hon påstår sig ömma för. Var skall en ambitiös invandrarkille som har det trångt och stökigt hemmaplugga om stöket flyttar in på biblioteket? Lösningen är naturligtvis att skilja på fritidsgårdar (där Hoflin tror att hon jobbar) och bibliotek (där Hoflin tyvärr jobbar).

     Svara
 10. Jo, vi minns ju alla förra årets julkalender, ”Barnen Hedenhös” som just ljushåriga.. NOT!

  Tror inte jag varit på ett enda museum med blonda stenåldersmänniskor, utan de (blonda) dyker upp först på vikingatiden.

  Vilken värld lever ”forskaren” i…???

  Svara
  • Steffen

    /  06/01/2015

   ” I hela mitt material finns inte någon rekonstruktion eller modell av en människa som visar på något annat än en ljushårig, ljusögd, ljushyad människa. Det finns inte någon med bruna ögon eller brunt hår. och det finns inte överhuvudtaget i allt bildmaterial är en lite mörkare ton på hyn helt borta.”

   Annika Bünz, ”Forskare”

   Svara
 11. Blåval Rödval

   /  06/01/2015

  Vi vet alla varför mammutarna dog ut – Alla papputar sexstrejkade. Det pratas det aldrig om.

  Svara
 12. Grodan Boll

   /  06/01/2015

  Och hur beskrivs nordborna av muslimerna* som då handlade med dem?

  ( *apropå postkoloniala makter )

  Svara
  • Rick

    /  06/01/2015

   De beskrev vikingarna som vita kränkta män. 😉

   Svara
  • Svenne

    /  06/01/2015

   Ungefär: ”smutsiga krigiska barbarer”.
   Så det har hänt en del på tusen år…

   Svara
 13. Jan

   /  06/01/2015

  Judith Butler verkar vara genuspiloternas motsvarighet till Albert Einstein! När det gäller rasismen i att vara blond och blåögd så kan man väl trösta genusarkeologerna med att det är en rasism på tillbakagång med tanke på den allt större asiatiska och afrikanska inflyttningen till Europa.

  Svara
 14. Svenne

   /  06/01/2015

  Ja, reta gallfeber bara…

  Svara
 15. Svenne

   /  06/01/2015

  Svara
 16. Pelle2

   /  06/01/2015

  OT:
  Ivar Arpi skriver bra idag om den sanktionerade diskrimineringen och kvoteringen som bedrivs av t.ex ”Rättvise”förmedlingen och som applåderas av regeringen och några av Alliansens partiledare.
  http://www.svd.se/diskriminera-ratt/om/ledare

  Svara
 17. MiT

   /  06/01/2015

  Svara
 18. MiT

   /  06/01/2015

  Svara
 19. Jack Råstedt

   /  06/01/2015

  Vi behöver ingen anusarkeologi.

  Svara
 20. MiT

   /  06/01/2015

  Svara
 21. Jag mår illa av denna okunskap och dumhet. Men det är bara att fortsätta att kämpa.

  Svara
 22. Hon vill ha svar på frågan varför Norden blev kristet och inte muslimskt, trots att vikingarna hade kontakter med Särkland? Men det är väl välkänt? Kristendomen kom till Norden med fredliga munkar som missionerade, även om den spreds med svärdet på andra ställen.

  Men kalifatet expanderade enbart med svärdet, då som nu. De la under sig landområden där de mördade männen och förslavade kvinnorna. Européerna fick stopp på kalifatets utbredning i bl.a. slagen vid Poiters. Därför nådde kalifatet aldrig nordiska breddgrader, det stannade i Cordoba.

  Svara
 23. Rick

   /  06/01/2015

  Jag begriper inte var exakt något betydande kulturellt utbyte mellan nordbor och muslimer skulle ha kunnat äga rum på 1000-talet. Konstantinopel var en kristen metropol. Islam existerade längre bort, i Arabien. Att diverse muslimska prylar ändå nådde Norden berodde nog på helt vardaglig handel i t.ex. just Konstantinopel. Vi nås också av kinesiska prylar idag, men inte har jag noterat att vi skulle hålla på och förvandlas till kineser för den sakens skull.

  Svara
  • Anders Senior

    /  06/02/2015

   Aha, så detta med flyktingar till norden från mellanöstern är alltså inget nytt fenomen?
   Förekom redan på 1000-talet alltså……

   Svara
  • Hmm

    /  06/02/2015

   Nja så långt bort var inte Isalm från Konstantinopel. Konstantinopel var under ständig attack fån muslimerna. Stora delar av dagens Spanien var under Morernas styre etc.

   Svara
 24. Glädjande

   /  06/01/2015

  http://www.svtplay.se/video/2937677/mastarnas-mastare/mastarnas-mastare-eftersnack-mastarnas-mastare-eftersnack-9

  Glädjande att även detta program lär tittarna saker som (ca 14.10) ”att vi lever i ett ojämlikt ojämställt samhälle” ”patriarkatet kör över” ”ja det är ju så, det vet ju alla”.
  Och en bit längre fram givetvis om ”alla dessa gubbar som finns överallt”.

  Är det svts nya lednings briljanta upplysningspiska som viner över medarbetarna?

  Svara
 25. Svenne

   /  06/01/2015

  Svara
 26. Svenne

   /  06/01/2015

  Svara
  • Kristian

    /  06/02/2015

   En återkommande blogg i Brittiska Independent har rubriken ”Questions to which the answer is No”.

   Svara
 27. MiT

   /  06/02/2015

  Svara
 28. Svenne

   /  06/02/2015

  Dålig stämning…

  Svara
 29. Svenne

   /  06/02/2015

  I bastun…

  Svara
 30. Björn

   /  06/02/2015

  You can’t make up shit like this!

  Att anse att selfies är fåniga = misogynist!

  http://everydayfeminism.com/2014/04/selfies-as-self-love/

  Svara
 31. Svenne

   /  06/02/2015

  Svara
 32. Greger Palm

   /  06/02/2015

  Revidera historia, forma om det förflutna för att passa sina egna nutida motiv, övertyga nutiden att lögn är sanning… helt ärligt så är ”hata” ett väldigt starkt ord, men det räcker ändå inte för att beskriva hur jag känner inför genusvetenskap och medelmåttologi.

  Då som nu:
  Kvinnorna hade makten redan på stenåldern på samma sätt som nu… åtnjut alla fördelar i samhället men slipp de uppenbara riskerna som finns förknippat med överlevnad så länge det finns män som kan ta smällen., kvinnor konkurrerade lika illojalt mot varandra och hatade varandra lika mycket då som nu.. skillnaden då var att fokus låg på artens fortlevnad och inte på sitt eget kränkta ego.
  Det är ingen röd tråd av genusförtryck som förklarar att det historiskt inte funnits några totalitära matriarkat värda att nämna.. det är dess egna självdestruktiva inåtvända struktur som på egen hand utplånat dem

  Jag önskar att det verkligen FANNS ett patriarkat så att någon MED TOLKNINGSFÖRETRÄDE kunde sätta ner foten och rätta till allt kontraproduktivt slöseri/skitsnack och styra in oss i en riktning som med äkta mål och riktlinjer leder till jämställdet, jämlikhet och rättvisa (med samma rättigheter, möjligeter och SKYLDIGHETER).

  ps. och innan det framställs som fakta kära genusvetenskapskvinnor… likkönat sex kan heller inte varit normen på stenåldern.. eftersom det skulle utesluta att vi som art skulle finnas idag.. idioter! grrrr!… ds

  Svara
  • Kristian

    /  06/02/2015

   Säg inte det. Stenålderns kvinnor var nog mer maskulina än dagens manliga hipsters och datanördar. Som kustjägare med längre hår, ungefär.

   Svara
   • Svenne

     /  06/02/2015

    Stenålderskvinnorna var definitivt hårda…
    Men hur hårda tror du då att stenåldersmännen var:)

    Svara
    • Kristian

      /  06/02/2015

     Jodå, man har väl läst sin Auel (Grottbjörnens Folk, Hästarnas dal och så vidare.)
     Det var annat än dagens emo-vampyrer! 🙂

     Svara
     • Svenne

       /  06/02/2015

      Har tyvärr läst GF för många år sedan. Den motsvarar väl dagens ”Fifty Shades” 🙂

 33. Svenne

   /  06/02/2015

  Svara
 34. Kristian

   /  06/02/2015

  Cornucopia: ”Socialdemokrat: ISIS är frihetsrörelse”
  http://cornucopia.cornubot.se/2015/06/socialdemokrat-isis-ar-frihetsrorelse.html

  Svara
  • Svenne

    /  06/02/2015

   Ja, sanslöst.

   Svara
 35. Svenne

   /  06/02/2015

  Svara
 36. Svenne

   /  06/02/2015

  Svara
 37. Benjamin

   /  06/02/2015

  De svenska vikingarna var ju i Österled så att de träffade på muslimer är nog inget hett stoff. Men vad menar människan egentligen. Att Ansgar är ett påhitt? Att Sverige inte, liksom övriga Europa inklusive Ryssland kristnades? Hur dum får man vara?

  När det gäller hår och ögonfärg så blir väl arkeologin allt bättre på att bestämma sådana saker och jag misstänker att det nog kanske kommer att bli alldeles för ljust och blått för de rasmedvetna genusvetarna. Men en och annan mörkare viking fanns säkert också. Däremot kommer nog inte alla raser att finnas representerade i det arkeologiska materialet. Så kvotering med avseende på ras kommer att krävas i de framtida utställningarna så att alla svenskar skall kunna känna sig representerade i miljöer som avbildar den svenska urtidsmiljön.

  För övrigt visar nya resultat att tre (3) män är förfäder till en stor del av Europas ursprungsbefolkning:
  http://www.pressreader.com/sweden/svenska-dagbladet/20150531/281805692532628/TextView

  Svara
 1. Lite blandat från 2015 del 2 | WTF?
 2. Genuspåsar på bibliotek | WTF?
 3. Tvärtomlandet | WTF?
 4. Påminnelse inför valet: Del 6 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: