Svensk hederskultur?

Finns svensk hederskultur? Eller skamkultur är ett bättre ord för det. Alla vassa knivar vänds ju ständigt mot den vita medelålders heterosexuella mannen som roten till allt ont i världen. De är det ondaste som finns enligt svensk radikalfeminism.

För ett tag sedan så publicerade Zeliha Dagli en debattartikel i Aftonbladet om hur det funkar i Husby (fast gäller på flera ställen). Bläcket på den hann inte torka förrän det började relativiseras och man ville smeta ut problemet på alla svenskar, det problemet gäller inte samhället i stort utan är ganska specifikt i vissa grupper.

Sen kom Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för vänsterpartiet och skrev en debattartikel om samma sak som Dagli ungefär. Då tog det hus i helvete hos vänsterpartiet, höga partiföreträdare började anklaga henne för rasism!

nz5do

Helt horribelt, de anklagade Amineh för rasism för att hon beskrev hur det såg ut…

Sara Mohammad skrev också en debattartikel riktad till Jonas Sjöstedt där hon beskrev sitt liv i hedersförtrycket.

Sen kom Sjöstedt och fegade ur, en snigel verkar ha mer ryggrad än han och riksdagsledamöterna på bilden ovan i den här frågan. Han tog INTE Amineh i försvar utan babblade om patriarkatet! Och han skrev sitt svar tillsammans med personen i mitten, säger väl allt egentligen…

Nu är det en intervju med Amineh i etc (bläddra förbi blaffan där man uppmanar att prenumerera på etc) där det ska försöka relativiseras igen, den här gången av personen som intervjuar, Amanda Schulin.

hedersförtryck

I viss mån kanske det handlar om religion men mest om klankultur gissar jag, religion har väl sugit upp lite. Amanda Schulin verkligen kämpar för att Amineh ska säga att det här är ett vanligt svenskt fenomen… Lite generaliserande kommer från Amineh eftersom man löser inte frågan om ”mäns våld” genom att generalisera och smeta ut det på just gruppen män. Men jag bortser från det här för det som Amineh pratar om är alldeles för viktigt för många människor. Hon förklarar det här med hedersproblematiken, att det är så mycket större fråga eftersom det involverar hela familjen.

hedersförtryck1

Och är det från gruppen vita heterosexuella män som ”hora” skriks efter folk…? Är det från svenskarna det kommer? Möjligt att det förekommer men knappast i samma omfattning som det görs från klankulturernas försvarare.

Amanda fortsätter med sina frågor

hedersförtryck2

Efter den förklaringen borde det vara slut med totalt knäppa frågor som enbart syftar till att försöka få fram att detta skulle vara ett genuint svenskt problem?

hedersförtryck3

Vad är det för en fråga? Finns det verkligen någon i Sverige som inte förstår det? Och man ska inte avfärda det som bara religion eller folk men man ska INTE försöka få det till att det är något svenskt för det är det inte hur mycket vänsterpartist eller korkad intervjuare man än är.

hedersförtryck4

WTF? Jag hade fel, det finns visst en person, Amanada, som verkligen inte har förstått vad det handlar om. Amineh förklarar vad det handlar om och Amanda börjar prata om smink och trosor…

hedersförtryck5

Frågan efter den om trosor och smink…

Det är helt otroligt, man vet ganska bra vilka det är som håller på med hederskultur, problemet måste tas itu med DÄR och ingen annanstans. det här är inget svenskt problem eller fenomen. Det förstår ett barn. Men ändå så försöker man hela tiden få det till att det handlar om vita heterosexuella svenska män för det är underförstått av Amandas frågor. Konstant ska man försöka få det till att det är ett problem i hela svenska samhället. Man måste ju för sjutton kolla hur det ser ut och funkar i de länder som de kommit ifrån, förstår man inte det enkla så kanske man ska lämna frågan till andra? För hur många tror att folk som kommer hit kastar det dåliga från kultur, klan och religion i Öresund på färden över bron? Det är väl självklart att sådana saker behålls, Sverige har ingen magisk gräns som gör att sånt försvinner när man passerar den…

Det är detta man blir så jävla trött på! Och det gäller inte bara den här frågan utan även till exempel våldtäkter, jag är inte skyldig till något som någon annan gör, det är inte vem som helst som gör sånt! Man kommer ALDRIG att kunna komma åt problemet om man hela tiden ska smeta ut det på en enormt stor grupp där nästan alla är helt oskyldiga! Man är JÄTTEKORKAD om man tror det. Samma sak med ”mäns våld”, det verkar som om man inte ens vill komma åt problemet, det är inte vem som helst som bankar på en kvinna! Hagamannen är ju aktuell nu, en del vill få det till att han skulle vara som vilken svensk man som helst. Det är han inte…

Jag står helt och fullt på Aminehs sida i det här och de tre tomtarna på bilden ovan och Sjöstedt själv borde fan skämmas som de behandlar henne! Skulle tro att de allra flesta som stämplats som rasister hit och dit varit emot just att få in sånt som Amineh beskriver, man vill inte ha det här eftersom det inte hör hemma här alls! Nu är det här ändå och då skyller man problemet på dem som inte ville ha hit det och mer än antyder att de också är skyldiga till det…

Hur många tror att man löser sånt här om man resonerar som Amanda och de fyra vänsterpartisterna gör? Finns det någon utanför deras krets som tror det på allvar? Som tror att man löser hedersproblematiken inom vissa grupper med att försöka smeta ut det på vita heterosexuella män i Sverige? Lycka till med det! Förresten, hur stora är SD nu…?

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

69 kommentarer

 1. MiT

   /  07/12/2015

  ”Lars Åberg: Strukturerna har flyttat med till Sverige”
  http://www.gp.se/kulturnoje/1.2772662-lars-aberg-strukturerna-har-flyttat-med-till-sverige

  Svara
  • ”ett land fritt från hederskultur och reaktionära religiösa strukturer.”

   Ibland påstår vissa att det inte
   existerar (patriarkala) strukturer, när feminister påtalar dem.

   Finns bara kulturer och strukturer selektivt, när det gynnar de egna intressena?

   Var finns sanningen om detta?
   Självklart existerar en ”kyskhetskultur” i Sverige och andra länder, inte minst illustrerad av den vita färgen på brudklänningar och Lucialinnen men måste det nödvändigtvis vara av ondo?

   Måste det nödvändigtvis vara av ondo att vara oskuld innan bröllopet? Det är inte möjligt att se det vackra och stora i att bruden och brudgummen ”sparar” sig för varandra, i kärlekens namn?

   Ja, av värderingar i en ”slit-och-släng”-kultur, som även omfattar människor, så följer att det är av ondo.

   Svenska familjer har dock på ytan blivit bättre när det gäller att inte kontrollera sina släktingars val av partner, m.m. men under ytan är det uppenbart att det beror på familjens svaga ställning visavi staten.

   När det gäller stringtrosor på barn så är det såklart förkastligt. Det är föräldrarnas ansvar att inte köpa sådana och därmed sexualisera sitt barn.

   Svara
   • Kalle

     /  07/12/2015

    Du en liten fråga, det är väl inte så att du själv råkar vara en ”klantomte”?

    Svara
    • Var det ditt bästa försök till sakargument?

     Svara
     • Kalle

       /  07/13/2015

      Ett enkelt ja eller nej hade räckt.
      Men ditt svar var svar nog, rätt mig gärna om jag har fel men du är en ”hedersman” och det är där skon klämmer eller hur?

     • MJ

       /  07/13/2015

      Det handlar om identitetspolitik från höger.

   • Kristian

     /  07/12/2015

    Kan ärligt talat inte se att det finns särskilt många länder som har mindre ”kyskhetskultur” än Sverige. Det ofta kritiserade ”Livets Ord”-inställningen (som jag tycker är ganska konstig och gammaldags) torde vara mittfåran i de flesta länder.

    Svara
   • Kristian

     /  07/12/2015

    Håller jag med om stringtrosor till småbarn. Som Formgren skrev: ”Varken behå eller slöja”.
    För diskussion om hur konstigt det har blivit, se Rayman ”Gränslös och hårt begränsad sexualmoral”

    Så visst finns det möjlighet till förbättring.

    Svara
 2. Hm … Det är kvinnor som fött och förhoppningsvis fostrat de som i dag är ”medelålders vita män” …

  Svara
 3. Kristian

   /  07/12/2015

  Jag vill veta mer om det helsvenska surdegsbaserade hedersförtrycket på söder.

  Det verkar som om de vill ha ett sätt att garanterat veta precis hur det står till med allt och alla i hela världen. Någon sådan garanti ger inte den empiriska/vetenskapliga världsbilden.

  Då krävs religion. Intersektionalism, till exempel.

  Svara
 4. MiT

   /  07/12/2015

  Hahaha!

  Svara
  • Kristian

    /  07/12/2015

   Spännande att se hur Svenska vänstern och Amerikanska högern använder ordet ”liberal” som ursäkt för att slippa diskussion.

   Svara
   • I USA anses dock liberalism vara det samma som socialism, något högern inte gillar där. Detta är ett intressamt ‘fenomen’, med tanke på att USA:s konstitution just bygger på liberalismens grundidéer, kryddat med några nyliberala dito (ex. vapenlagen)

    Kan bero på att de blandar ihop det med socialliberalism …?

    Svara
    • MJ

      /  07/13/2015

     Nej. I USA så betyder liberalism fortfarande liberalism. Det är i Europa som betydelsen har förändrats.
     Läs de gamla liberala tänkarna och du kommer tro att det är kommunister.

     Svara
     • Ser inte vad liberalismens grundtanke om individens frihet har med kommunism att göra … De nordamerikaner jag har varit i kontakt med och som fört det på tal, vet inte skillnaden mellan liberalism och socialism! Den senare, precis som övriga vänsterideologier inkl nationalsocialismen fokuserar på samhället, det kollektiva, inte individen (utom för de styrande då …) Det finns flera grenar av liberalismen, där det blandats in socialism och t.o.m viss grad av anarkism. Noterar här i Grekland att socialismen/kommunismen är långt liberalare än det i Sverige praktiserade, där i det sistnämnda landet än en gång tenderar få en brun nyans (precis som för snart ett sekel sedan …)

     • MJ

       /  07/13/2015

      Nej. Men det ni tror att kommunism är är ju heller inte kommunism. Men läs de tidiga Liberalerna, Locke, Smith m.fl. och se hur du tycker att det stämmer med det ni menar med liberalism.

     • Du glömde Rousseau … De tidigaste och äkta liberalerna hittar du under den franska revolutionen …

      Hur definierar du ‘kommunism’! Menar du den teoretiska versionen eller den som praktiserats i verkligheten i t.ex. Sovjet och Kina? (märkbar och uppenbar skillnad …)

     • MJ

       /  07/13/2015

      Han också. Men de är ju ett 20-tal så man kan inte räkna upp alla jämt.
      De är jävligt socialdemokratiska allihop (ideologin, inte partiet).

      Jag menar alltid ideologin. Precis som att jag med Liberalism menar ideologin och inte praktiken i t.ex. Chile, Argentina och UK. Eller med kapitalism inte menar Kinas eller Qatars praktiska politik.
      Men här är det vanligt att kalla allt man inte gillar för kommunism (och allt man gillar före liberalt).

     • Och …? Det hjälper inte vad du än trollar/skriver om här, nordamerikanerna har fortfarande uppenbara problem med att skilja liberalism ifrån socialism, oavsett vad du tycker. När jag har argumenterat med berörda, så tystnar deras argument när jag nämner liberalismens korrekta definition och ställer frågan om inte det är just det som beskrivs i konstitutionen hos det land som påstås vara världens mest demokratiska i världen … De har även problem med anatomiska definitioner: tänk fotboll …)

     • MJ

       /  07/14/2015

      Vad skulle liberalismens definition vara?

      USA:s konstitution är definitivt skriven av liberaler.

      Vem påstår att USA skulle vara världens mest demokratiska land? Eller ens särskilt demokratiskt.

 5. Conny

   /  07/12/2015

  Visst finns det en svensk hederskultur. Typexemplet är en situation liknande Assange. Vit svensk medelklasskvinna känner sig kränkt, staten i form av polis och åklagare tar broderns eller faderns roll och återupprättar den kränkta medelklasskvinnans heder. Huruvida något brott begåtts är ovidkommande, inget ”brott” är allvarligare i dagens Sverige, än kränkning av vit medelklasskvinnas heder.

  Svara
  • Vit svensk medelklasskvinnagroupie känner sig kränkt, …

   Så där! Fixade det åt dig …

   Svara
   • Tydligen någon som missat att berörd kvinna är (var?) en Assange-groupie, som kände sig kränkt över att inte få spendera mer tid i hans säng, än vad Assange själv tyckte var intressant. 😨 (Hon tappade sin status bland sina bekanta som följd, i.o.m att hon blev dumpad …) Något media försökt att bortse ifrån … Att sedan Assange försökt att hålla sig undan ett svenskt förhör är en helt annan sak, som i sin tur är beklagligt.

    Svara
    • Kristian

      /  07/12/2015

     Som bekant har sedan dess omkring 150 förfrågningar gått still Storbritannien gällande förhör utomlands.

     Svara
    • Är du som dissar mina kommentarer berörd kvinna …?

     Svara
    • MJ

      /  07/12/2015

     Assange kanske inte förstod att det var en humanistisk supermakt som ville förhöra honom. Det kanske var det här med att Sverige ljög om anledningen till att de ville ha faktisk rådighet över honom som fick honom att tvivla på att det var rättsstaternas rättsstat.

     Svara
  • Kristian

    /  07/12/2015

   Vi behöver en hedersknyffelkultur!

   Svara
 6. MiT

   /  07/12/2015

  ”Nej, mannen har inte störst makt över fortplantningen”
  http://ekvalist.blogspot.se/2015/07/nej-mannen-har-inte-storst-makt-over.html

  Svara
 7. MiT

   /  07/12/2015

  Svara
 8. MiT

   /  07/12/2015

  Svara
  • Erik

    /  07/12/2015

   Nej, det ena påverkar inte det andra, men det beror enbart på att hennes lösning på (icke-)problemet är att höja skatterna, som den vänsterpartist hon är.

   Det måste vara oerhört enkelt att vara vänsterpartist…
   Alla problem kan lösas genom att inte tillåta medborgarna att behålla så mycket pengar som egentligen hör hemma i statskassan. Och eftersom de aldrig kommer till makten kommer de aldrig att behöva drabbas av problemet att det inte längre går att höja skatten.

   Svara
  • Kristian

    /  07/12/2015

   Är det den galningen som sitter och skriver lagförslag?

   Svara
   • michael

     /  07/12/2015

    Linda Snecker borde heta Snicker istället man tror att man får energi av snickers men när man livnärts sig ett tag på det så infinner sig fetma,trötthet pga näringsbrist och diabetes kroppen hamnar i ett moras,precis vad som händer med Sverige om Linda Snickers får bestämma.

    Svara
 9. MiT

   /  07/12/2015

  Svara
 10. MiT

   /  07/12/2015

  Svara
 11. MiT

   /  07/12/2015

  Svara
 12. Att flytta bagaget över gränsen ändrar inte innehållet – på väldigt länge i alla fall. I bagaget har man sin kultur, matvanor, kläder, sättet att se på relationen mellan en man och en kvinna, barnuppfostran, tro, hemligheter… Det som är så märkligt att varken politiker eller media – annat än få och vissa och de korsfästs nästan – begriper de enkla sambanden.
  Eller ve, kanske de vet men spelar snällhetsteater?
  Det enkla valet blev stringtrosor. Är de i modet igen?

  Svara
 13. Svenne

   /  07/12/2015

  Svara
 14. Svenne

   /  07/12/2015

  Svara
 15. Svenne

   /  07/12/2015

  Svara
 16. Svenne

   /  07/12/2015

  Svara
 17. MiT

   /  07/13/2015

  Svara
  • Erik

    /  07/13/2015

   ❤ när vänsterpartister gör bort sig på det sättet. I princip ALLA inser hur snett ute hon är, oavsett om man är för fri invandring, ingen invandring alls eller – som de allra flesta stöttar – något där emellan. Att då hävda att alla som inte håller med henne är "TwittertrollSDmän" gör verkligen enbart att hon framstår som en idiot. Som trogen alliansväljare kan jag enbart tacka så hemskt mycket för hennes korkade tweets.

   Svara
 18. Jan

   /  07/13/2015

  Fungerar det i riksdagen (när den är öppen och Linda är ledig…) att kalla andra åsikter än sina egna för hat? Eller att blocka andra talare när de inte tycker som du?

  Svara
  • MJ

    /  07/13/2015

   Det ÄR roligt att ni hela tiden påpekar varför folk blockar obekväma åsikter som de inte klarar av att argumentera emot.
   Det eftersom alla SD-tomtar ju blockar lika friskt som feminister.

   Svara
   • Kalle

     /  07/13/2015

    ”Det eftersom alla SD-tomtar ju blockar lika friskt som feminister”
    Ja och ALLA som kommenterar här är sd-anhängare…

    Svara
    • MJ

      /  07/13/2015

     Nja, de flesta.
     De senaste åren har ju nästan alla antifeminister blivit (postmoderna) arabhatare också. Som någon slags trots mot att feminister oftast är multikulti-förespråkare.
     Det var ju också problemet med att motivera arabhatet som ledde till att jag blockades här och problem med att försvara Israel som ledde till att jag blockades på Genusdebatten. Postmoderna agendor har ju den effekten, eftersom de inte tål öppen debatt eller fakta.

     Svara
 19. MJ

   /  07/13/2015

  Det är ju lika mycket strunt om kulturer där som på en SD-blogg. Hederskultur har inte med t.ex. slöja eller andra symboler och uttryck att göra. Hederskultur är kulturer som uppstår i samhällssystem där det är ”lätt” att bli av med allt man äger. Typiskt historiskt sett har det varit boskapsvallande kulturer. Och kulturer har en förmåga att dröja sig kvar, som i Sverige där utbildningsnivån är lägre i lantbruksbygderna trots att barnen inte behöver stanna hemma på gårdarna längre och folk generellt inte ens är lantbrukare längre.
  Hederskultur är starkt i t.ex. muslimska ökenländer, kristna Östafrika och sydvästra USA. De yttre atributen är olika men hederskulturens uttryck lika; lättkränkta, nära till våld och hot, krav på familjen/släkten Att upprätthålla hedern.
  Hederskultur uppstår också snabbt när människor hamnar i situationer där de kan förlora allt snabbt. T.ex. vid katastrofer samhällsstrukturerna försvinner.

  När det gäller kvinnor så är det typiskt sett andra kvinnor som bevakar att de följer sederna i Hederskulturer.
  I Afrika är det t.ex. kvinnor som omskär flickor och de flesta män är emot omskärelse.

  Svara
  • Kristian

    /  07/13/2015

   En parallell i (machiavellisk) politik: ju värre det går för den som blir avsatt, desto mer tid lägger man på att se till att någon annan blir avsatt. Då blir det inte mycket tid och energi över till att förbättra något.

   Mindre ”utrymme” att röra sig i, mindre möjlighet att göra fel –> Undvik reella och tänkta risker till varje pris.

   Svara
  • Hmm

    /  07/13/2015

   MJ: Ja det är andra kvinnor som omskär sina döttrar och andra släktingar men det gör det pga att de vill se till att få dem gifta. Om männen hade vägrat att gifta sig med en omskuren kvinna och deras religiösa ledare hade motsatta sig traditionen, hur länge tror du det hade gått innan det var borta för alltid?

   Svara
   • MJ

     /  07/13/2015

    Ganska länge eftersom det är på det sättet sedan länge. FN har av feministiska skäl riktat in sina insatser mot kvinnlig omskärelse på att ändra männens attityder. De hade inte så mycket åsikter om det men i större delen av Afrikas kristna klansamhällen finns det nu betydande manlig opposition mot kvinnlig omskärelse. Men det hjälper inte när kvinnorna fortsätter med det.

    Det är dessutom (fortfarande i afrika) status för en man att ha en icke omsluten fru men låg status bland kvinnor att inte vara omskurna. Det är precis som här, kvinnor som bevakar varandras lösaktighet, inte män.

    Svara
    • Här är lite stöd till ditt påstående MJ:

     Who supports and perpetuates these practices of female genital surgery? The available evidence points strongly and consistently toward women.

     Vidare:

     Nearly all of the men reported that they preferred the wife who had not had the genital surgery. In cases in which the wives differed in the extent or severity of the operation, the men preferred the wife with the lesser operation. These findings converge with Lightfoot-Klein’s (1989) observation that the men preferred wives
     who enjoy sex. Shandall (1967) concluded that “something other than men’s sexual satisfaction must be at stake in continuing the practice”

     Källa, sidan 182 resp. 183.

     Svara
     • Hmm

       /  07/13/2015

      Jag vill ju helst ha en kvinna som inte är omskuren … därför att jag vill inte se hennes lidande… För det medför lidande faktiskt… men om jag nu träffade en kvinna som är omskuren skulle jag inte direkt avfärda henne på grund av att hon är omskuren… det går liksom inte att gå tillbaka i tiden… vi får helt enkelt leva med det… jag är inte så strikt med vare sig hon är omskuren eller inte egentligen faktiskt

      ”Trots att männen ser sig själva som drabbade av kvinnlig omskärelse upplevde de det som att män har en bidagande roll i varför kvinnlig omskärelse genomförs. De beskriver att en del andra män upplever kvinnlig omskärelse som rätt och att de männen var mer positiva till det än kvinnor. En del av respondenterna tror att det handlar om att mannen ska kunna kontrollera sin familj. Att det bottnar i att en del andra män inte litar på kvinnor och de tror inte heller att kvinnorna kan kontrollera sin sexualitet.”

      ”En del av de yngre respondenterna tror att det är vanligare att äldre män vill ha en kvinna som är omskuren. Men av respondenternas svar framgår det ingen skillnad i ålder och inställning till kvinnlig omskärelse. Respondenterna tycker att männen borde ta mer ansvar för vad som händer deras döttrar och många efterlyser vikten av att föräldrarna måste kunna kommunicera om omskärelse av deras döttrar. Att det är viktigt att inte lämna över allt ansvar på kvinnan utan att mannen måste vara delaktig i beslut som rör döttrarna.”

      ”Två av respondenterna uppgav:….
      Dem kan ta en stor roll om de verkligen vill… men dem är frånvarande… oftast är de kvinnorna som får sköta det där… dem kan till exempel avstå från att ingå i äktenskap med en kvinna som är omskuren…”

      ”En respondent hade som förslag att alla män borde vägra att gifta sig med omskurna kvinnor för att få bort traditionen. En annan respondent ville att de muslimska ledarna skulle utbilda de som tycker att kvinnlig omskärelse är en viktig tradition för då trodde respondenten att traditionen skulle försvinna.”

      http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:223416/FULLTEXT02

     • Hmm

       /  07/13/2015

      Förtydligande. Respondenterna är män från Somalia.

    • Hmm

      /  07/13/2015

     MJ: Fast de gifter sig ju ändå med dem. Om de inte hade gjort så hade kvinnorna slutat eller hur?

     Jag pratade inte om vad de fördrar, jag pratar om vad de gör i praktiken.

     Svara
     • MJ

       /  07/13/2015

      Om de hade börjat skjuta omskurna kvinnor så hade det också slutat.
      Eller om kvinnor i Sverige vägrade att gifta sig med omskurna män så hade omskärelserna här slutat också.

      Men att utsätta offer för mer lidande är oftast inte det självklara valet för alla människor och sedan finns det ju de som gifter sig med personer de tycker mycket om, oavsett om de av aktivistiska skäl borde låta bli.

     • Hmm

       /  07/13/2015

      MJ: Men god dag yxskaft på dig med!

      Det framhålls ofta i denna blogg att det finns mer än en part som kan påverka något. Jag presenterar den absolut snabbaste vägen till förändring i denna fråga. Och titta män, från Somalia som lever i Sverige håller med mig. 🙄

     • Hmm
      Du menar väl ändå inte att det är rätt väg att gå att männen väljer bort kvinnor som är offer för könsstympning, istället för att faktiskt vända sig till kvinnorna som i huvudsak är de som driver på att detta fortgår?

      Låt mig säga som så, jag håller verkligen inte med. Man måste kunna kritisera kvinnornas agerande.

     • Hmm

       /  07/14/2015

      Ninni: Var har jag skrivit att man inte ska kritisera kvinnornas beteende?

      Nu är det så att jag är rätt insatt i frågan och jag råkar veta att männen från berörda kulturer som är emot omskärelse tycker som jag så…

      Jag skrev hur det snabbats skulle gå att få slut på eländet. Och jag det verkar vara ett svårt begrep för er att förstå, men i alla andra frågor än detta så är det mannen som bestämmer i familjen. Hade de starkt oemotsagt sig traditionen så hade den slutat. (Det finns nu de män som också är för traditionen.)

      Om jag sedan tycker att de endast skulle ”hota” med att inte gifta sig med dem eller verkligen sedan inte göra beror på vilket land vi pratar om.

     • Hmm

       /  07/14/2015

      Jag orkade egentligen inte ta denna diskussionen om huruvida vem det är om upprätthåller traditionen men så enkelt som MJ och du vill få det till är det inte. Om vi åker till Somalia så vill visst de flesta män ha en omskuren kvinna. Annars så kan det varit så att hon haft sex innan äktenskap. Jag tycker ni är tröttsamma som bara vill hålla ett kön för ansvariga. Tröttsamma och oinsatta.

      ”– Men inte alla lyssnar. Läkare, gynekologer, barnmorskor, religiösa ledare i moskén – alla berättar. Männen vill att kvinnorna ska skäras men kvinnorna vill inte. Somalia är inget fritt samhälle. Männen ska respekteras, säger Ali med en liten arg rynka mellan ögonen.”

      http://www.gd.se/gastrikland/gavle/ali-slass-mot-3-000-arig-tradition

     • MJ

       /  07/14/2015

      De kan ju haft sex före äktenskapet även om de är omskurna.

      Det är framförallt kvinnor som upprätthåller traditionen. På samma sätt är det främst män som upprätthåller traditionen om manlig könsstympning i t.ex. USA, motståndet kommer främst från kvinnor.
      Det handlar inte om att skuldbelägga ett kön, utan om att tala sanning. När man skyller allt på män så har man fel minst hälften av gångerna och då kan inte problemen lösas. Som med kvinnlig omskärelse i Afrika där man riktat in åtgärderna på männen, när åtgärder mot kvinnorna är det som skulle haft effekt.

     • @Hmm

      Nu är det så att jag är rätt insatt i frågan och jag råkar veta att männen från berörda kulturer som är emot omskärelse tycker som jag så…

      #Heforshe är en av genussystemets grundläggande byggstenar, så det betvivlar jag inte. Innebär inte att jag håller med om att det är rätt väg.

      Jag tycker ni är tröttsamma som bara vill hålla ett kön för ansvariga. Tröttsamma och oinsatta.

      Du får lov att tycka det är tröttsamt. Det förändrar inte min åsikt om att det är hög tid att systraskapets makt börjar problematiseras. För där finns huvudnyckeln till genussystemets lås, och ju mer inblick jag får i mer ”patriarkala samhällen” ju mer framträder samma genusmönster om än mycket mer hårda könsroller. Så det är min åsikt, hur tröttsamt du än finner det.

      Så vi får enas om att vara oense.

      @MJ

      På samma sätt är det främst män som upprätthåller traditionen om manlig könsstympning i t.ex. USA, motståndet kommer främst från kvinnor.

      Har du någon forskning på det så tar jag gärna del av det.

      Det jag har sett tyder på att det inte stämmer, detta tex.:

      Regardless of pediatricians’ attempts to negate routine newborn circumcision, U.S. circumcision rates remain constant. This study hypothesized that, because circumcision is usually a maternal choice and circumcised penises are perceived by young women as more attractive, most American women prefer circumcision for sexual reasons. [källa]

     • Förtydligande till min kommentar ovan:

      Så det är min åsikt, hur tröttsamt du än finner det.

      Det är alltså min åsikt att huvudnyckeln är systerskapets makt. Och att man bara genom en rätt genusanalys av genussystemet kan få till effektiva åtgärder.
      Det kommer komma ett inlägg, där jag går in på detta tydligare. Jag har börjat skissa lite på det och hoppas på att få det klart under hösten.

      ”bara vill hålla ett kön för ansvariga” är Hmms tolkning av mina åsikter och orsaken till att jag ville förtydliga var att ”det är min åsikt” kunde kopplas till hennes ord. och så var det inte menat.

      För mig är inte poängen att lägga skuld eller ansvar på vare sig män eller kvinnor, utan att veta vad man bör göra för att förbättra situationer och för att åtgärder ska kunna bli effektiva.

 20. Svenne

   /  07/13/2015
  Svara
 21. ”Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordförsök, sedan en kvinna hittats nedanför en balkong i Kortedala.” (”Rasifierad” förort – och ett ”utsatt område”.)

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2918935-polisen-utreder-mordforsok

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: