Trängsel i hycklerifållan

De får nog snart bygga ut hycklerifållan då det börjar bli lite trångt där. Tar upp de tre senaste:

pascalidouhyckleri

Först ut var Alexandra Pascalidou vars retorik var märkbart annorlunda när det handlade om Grekland istället för Sverige. I Sverige är allt guld och gröna skogar med invandrare, i Grekland är de en börda. Visst är det märkligt? Grekland och utflyttade greker borde jubla över kompetensregnet kan man tycka men så är det visst inte.

**********

lindasneckergirig

Sen var det Linda Snecker som passade på att pausa sin föräldraledighet och börja ”jobba” när riksdagen stänger för att samma dag som riksdagen åter öppnar efter sommaren gå på föräldraledighet igen.

**********

53251095-ZJ5Ky

Och nu senast är det Timbuktu som höll ett flammande brandtal på Pride mot kapitalismen som undviker att betala skatt till välfärden. Bara ett problem, Timbuktu beter sig som den värsta finansvalpen själv för att undvika att betala skatt till välfärden, han ligger precis under gränserna som finns för att betala så lite skatt som möjligt, han tar ut pengar i form av utdelning istället för lön för att minimera skatten, han har massor med bolag utan någon annan anställd än Timbuktu själv trots mångmiljonomsättning och så vidare. Det blir svårt att ta mångmiljonär Timbuktu på allvar efter detta när han eldar på om klasser, kapitalet och skatter…

53251376-HQp1q

skyllapåchauffören

Uppenbarligen så sår han frön i sin egen plånbok och inget annat. För som vanligt är de som hojtar högst om samhällsmoral och solidaritet de som är allra mest solidariska med sin egen plånbok.

Ska sägas att Timbuktu inte gjort något olagligt alls, bara hycklat något otroligt mycket. Och det är lagligt att hyckla.

Just det ja, finns några till som trängs med sina likasinnade i hycklerifållan och det är bland annat mångmiljonären Henrik Schyffert. Han tar ut miljoner i utdelning för att betala så lite i skatt som det bara går (länk i slutet av inlägget). Och när det gäller Schyffert så är det extra intressant att Metro publicerade hans virala populistiska tramsinlägg om invandringen utan att den så kallade Viralgranskaren var speciellt intresserad av att kolla upp alla hans påståenden. Trots att flera tipsade om det. Så Viralgranskaren och dess medarbetare får också trängas i hycklerifållan…

Nu när de behöver bygga ut hycklerifållan på grund av platsbrist så finns det säkert någon politiker som kan tipsa om något bra företag som kan bygga svart. Så ni inte behöver betala så mycket. Skatt alltså…

**********

Missa inte gårdagens sena inlägg om en blogg med en massa gamla guldkorn!

MVH

MiT

Lämna en kommentar

87 kommentarer

 1. Pelle2

   /  07/31/2015

  Påfallande ofta är det godhetsapostlarna inom vänstern som står för hyckleriet.
  Det skall betalas mycket skatt i teorin men i praktiken är dom minst lika giriga som den höger de kritiserar. Dom kritiserar segregeringen i städerna men skulle i de flesta fall inte drömma om att själva bo i förorten och minska segregeringen.
  Hycklare är dom !

  Svara
 2. Joakim Steneberg

   /  07/31/2015

  Hela landet befinner sig väl i hycklerifållan, med vissa små befriande undantag. Kan trenden vända, kan landet vakna och frigöra sig från den nationella kvinnofällan/fållan? Avsedd för båda könen och genom odemokratiska och antiintellektuella diktat. Per media- och statsfeminism.
  I fyrtio år har vi haft denna debatt, och senare politiken. En och annan har genom åren reagerat och protesterat, här en Uppsalaprofessor….
  http://www.svd.se/feminism-ar-inte-lika-med-jamstalldhet

  Svara
 3. Jan

   /  07/31/2015

  Gaphalsar som Timbuktu eller Adam Tensta är i normala fall omöjliga att komma åt eftersom de befinner sig högt upp i pk-hierarkin. Enda sättet blir då att granska deras privatekonomi (betalar t ex Adam tv-licensen?) eller tidigare, eventuella, domar. Problemet är väl då att de flesta journalister dels är lata, dels är på samma sida som Adam och Jason.

  Svara
  • Pelle2

    /  07/31/2015

   Dom flesta journalisterna skulle inte drömma om att ens försöka kritisera sådana som Adam och Jason.Dom har dom rätta åsikterna och är rasifierade. Då kan dom inte kritiseras
   eftersom dom ”slår underifrån”…

   Svara
 4. QED

   /  07/31/2015

  ”A men det fattar väl alla utom bombhögern och Breivikarna, att ni ska göra som jag säger och inte som jag gör.”

  Svara
 5. robert

   /  07/31/2015

  http://na.se/nyheter/orebro/1.3088265-cykelforbud-pa-rosa-gatan

  Örebro har en rosa gata…? finns säkert någon förklaring till det

  Svara
 6. Gigas

   /  07/31/2015

  De som inte betalar skatt kan naturligtvis förespråka ett högt skattetryck.

  Svara
 7. tomas

   /  07/31/2015

  jag som arbetslös betalar en större procent av min lilla inkomst
  snälla Jason jag behöver lite mer . du kan skicka ett bidrag direkt till mig 🙂

  Svara
  • MJ

    /  07/31/2015

   Det gör du nog inte.
   Grundavdraget utgör ju en större andel av din inkomst än hans, vilket drar ner procenten på låga inkomster. Han betalar ju 30% på utdelningen så det skiljer inte så mycket mot normal inkomstskatt (men om han tog ut det som lön hade han betalat ca 53%).

   Svara
   • Johan

     /  07/31/2015

    Han betalar ungefär 20 % på utdelningen. Utdelning i fåmansaktiebolag har en lägre skattesats än utdelning på Ericsson-aktier.

    Svara
    • Lövet

      /  07/31/2015

     Ojojoj! Nu har du retat MJ…

     Svara
    • MJ

      /  07/31/2015

     Jo det blir nog lite lägre. Men det är lite snårigt, han får bara använda 3:12-reglerna i ett bolag och han har ju flera, dessutom beskattas olika delar olika och uttaget är begränsat i förhållande till hur mycket man tar ut i lön. För större delen betalar han 30%.
     Hur som helst blir andelen i procent av en hög inkomst nästan alltid högre än andelen i procent av en låg inkomst, pga grundavdraget.

     Svara
     • Trolletplit

       /  07/31/2015

      Och egenavgifter?
      Lön har dem.
      Utdelningen inte.

     • MJ

       /  07/31/2015

      Egenavgifter är inte skatt (till större delen).

     • Egenavgifter är inte skatt (till större delen).

      Eh, jo, åtminstone när vi talar om den här sortens pengar.

      Från SNS: Skatteprogressivitet och omfördelning:

      Den principiella underliggande frågan handlar emellertid om i vilken grad arbetsgivaravgiften är en avgift och i vilken grad den är att betrakta som en skatt. För att räknas som avgift krävs att det föreligger ett direkt samband mellan avgiftsinbetalningen och förmånens storlek; om ingen sådan koppling finns är arbetsgivaravgiften att betrakta som skatt. Vid några tillfällen har detta undersökts: Finansdepartementet fann i samband med 1990-talets skattereform att arbetsgivaravgiftens skatteandel totalt sett låg på runt 60 procent (Skatteverket 2011).

      Socialförsäkringssystemets förmåner innehåller så kallade förmånsgolv och förmånstak, vilka innebär att det finns gränser för hur små eller stora ersättningar som betalas ut. Rent konkret betyder detta att en ökad inkomst inte medför ökad ersättning om inkomsten ligger antingen under förmånsgolvet eller över förmånstaket. Eftersom alla inkomsttagare idag betalar arbetsgivaravgift på hela lönesumman innebär detta att avgiften är ren skatt för väldigt låga och relativt höga inkomster.

     • MJ

       /  08/01/2015

      Nej.
      Vad som är skatt och vad som är avgift avgörs av regeringsformen. Normgivningsmakten är olika reglerad för skatter och för avgifter.

      Avgifter går till avgiftskollektivet, skatter går till den fiskala kassan.

      Det är inget hokus pokus som man kan anse hit och dit om.

    • Johan

      /  07/31/2015

     Jag har roat mig med att räkna ut några exempelsiffror. Först har vi Anette, undersköterska som får ut 25 000 kr i månaden. Hennes totala (inkl. arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, etc) skattesats blir 41 %.

     Sedan har vi Timbuktu, som via maximerade 3-12 regler får ut 36800 netto med en skattesats (inkl. vinstskatt och utdelning) på 42,5%.

     Slutligen har vi icke-hycklande Timbuktu som tar ut lön som vilken Svensson som helst och betalar de skattesatser som gäller för hans nettolön. Han får då en månadsbruttolön på 57 000 kr och en skattesats på strax under 51 %.

     Timbuktu lyckas alltså via fördelaktiga regler för småföretag hamna på ungefär samma skattesats som en låginkomsttagare. Det är bara att gratulera.

     Svara
     • T

       /  07/31/2015

      Det går under benämningen kändisekonomi.

     • Johan

       /  07/31/2015

      Om vi antar att alla Sveriges ”höginkomsttagare” gjorde som Timbuktu och startade AB för att minimera skatten så skulle statens intäkter minska med 25-35 miljarder kronor, lite beroende på var man drar gränsen.

     • Herr Jönsson

       /  07/31/2015

      Fuck!! Menar du att en typisk låginkomsttagare får ut 25000 netto i månaden??? Då är lilla jag både vilse i omvärldskunskap och tillika fattighjon….( Går snyftande till sängs )

     • Johan

       /  08/01/2015

      Nja, jag menar nog att de får ut 25000 BRUTTO i månaden, vilket förvisso är ganska mycket det också. Vi får anta att undersköterskan i exemplet har OB-tillägg och en del övertid 🙂

     • MJ

       /  08/01/2015

      Jätterik är hon inte. Hon är bland de 33 mest högavlönade procenten.
      Lägger man sig vid brytpunkten för statlig skatt så är man bland de 11 mest högavlönade procenten (sen tar man ut resten i utdelning, plus att man har förmånsbil m.m. för att dra ner egenavgifterna).

 8. MiT

   /  07/31/2015

  Svara
 9. MiT

   /  07/31/2015

  Svara
 10. Johan A

   /  07/31/2015

  Lite OT men… När man trodde att det inte kunde bli mer skitnödigt så blev det precis det:

  http://www.metro.se/nyheter/rasism-och-kottatande-gar-hand-i-hand/EVHogv!zSAZCZ5yRVRnk/

  Och självklart är ju allt den vita västerländska mannens fel…

  Svara
  • Kristian

    /  07/31/2015

   Standardlänk i sammanhanget:
   http://www.smbc-comics.com/index.php?id=1722

   ”Alla djur har rätt till sin kropp, sitt liv och sin frihet, oavsett vilken art vi tillhör.”
   Var drar vi gränsen? Snälla djur eller skadedjur? Mördarsniglar? Myggor?

   (Läser igen, ”djurrättsaktivist och genusvetare”. Alla bitar på plats.)

   Svara
  • Grodan Boll

    /  07/31/2015

   Fantstiskt. Djurrättsaktivist och genusstuderande.

   Men att göra en kost som bygger på animaliska produkter till norm är att göra den vita västerländska mannens kost till norm.

   Svara
   • Grodan Boll

     /  07/31/2015

    Givetvis… med tillhörande cv.

    Svara
    • Meriterad AFA-tomte?

     Svara
     • Grodan Boll

       /  08/01/2015

      Hade inte förvånat om så var fallet. Venn-diagrammen brukar se ut som pankakstravar i de här fallen.

 11. MiT

   /  07/31/2015

  Svara
  • MJ

    /  07/31/2015

   Skribenten skulle nog behöva en egen historielektion.
   Det glömdes t.ex. bort där att Nazityskland också stödde Finland och att kriget inte alls var ett resultat av icke-angrepspakten.

   Det glömdes också bort att de flesta som har anslutit sig till IS har gjort det med statens goda minne (under den tid som Ranstorp också tyckte att de var demokratikämpar).

   Men man missar helt Rambergs poäng. För Sovjet var svenskar som åkte till Finland lika hemska som dagens populister plötsligt börjat anse att jihadister i Syrien är. Hade det då varit ok om Sovjet behandlat alla finlandsfrivilliga som terrorister och inte som krigsfångar?
   Kinesiska frivilliga i koreakriget?
   Svenskar som deltar i USA:s krig i Afghanistan?

   Det är ju det det handlar om, att straffa folk för andra personers handlingar. Den som mördat, våldtagit eller torterat i Syrien kan utan problem fällas i Sverige idag. Men att delta i strid på fel sida är inte olagligt. Det Ranstorp m.fl. vill är ju att de ska fällas för andras handlingar.
   Det kan ju då också som i Syrien plötsligt vända. 2011-2014 skulle det varit straffbart att strida MOT IS men från våren 2014 och framåt är det tvärtom. Det ska också vara tillåtet även nu att strida för IS i Jemen och Libyen, inte för att det är skillnad på vad de gör, handlingarna, utan för att de är på vår sida.

   Svara
   • Nykteroklok

     /  07/31/2015

    Med all respekt MJ – blandar du inte ihop Ranstorp och Norell igen? Jag tänker på ditt andra stycke.

    Svara
    • MJ

      /  07/31/2015

     HELVETE!
     Visst fan gör jag det.
     Ranstorp har INTE stött IS.
     Jag blandar ihop dem hela tiden. Ranstorp är 1000 gånger så seriös som Norell.

     Svara
     • Trolletplit

       /  07/31/2015

      MJ.Mannen som enligt egen utsaga aldrig hårt fel… Det var väl det du påstod igår.
      Igår Jan G
      Idag MJ
      Imorgon… Jag?

     • Pelle2

       /  07/31/2015

      @Trolleplit.För att vara rättvis skrev MJ faktiskt att han sällan har fel 🙂

     • Trolletplit

       /  07/31/2015

      Aj där hade jag fel direkt alltså. 🙂
      Men det är ju typsikt, för MJ, att sällan inträffar så ofta. Han ”glömde” ju räkna med de uteblivna kostnaderna för egenavgifter(31,46%) när han jämförde skatt ovan. Två fel per dag är många sällan det.
      Dvs tar du ut 100 000 ur företaget som ”utdelning” så får du ut 80 kkr(20%)
      Tar du ut det som lön får du ut. (på 50% skatt) får du ut 38kkr.
      Han sparar cirka 40kkr per 100 000.

      Det skulle jag också göra, men å andra sidan hyllar jag företagandet och avskyr höga skatter.
      Jag kan klaga. han kan hyckla. (rappgubben alltså. MJ hycklar inte, han har bara en väldigt hög % fel för att sällan ha fel.)

     • MJ

       /  07/31/2015

      Egenavgifterna är 28,97%.
      Större delen är dock inte skatt.

   • morpheus

     /  07/31/2015

    Han vill väl inte att de ska fällas för andras handlingar? Den som döms för en halshuggning (bevis finnes för själva halshuggningen) skulle dömas för en halshuggning (mord antar jag). Den som har bakat brödet åt den som högg halsen (och var inbegripen i hela situationen, vilket det då finns bevis för) skulle däremot kunna dömas för ”medhjälp till förberedelse för terrorbrott” eller dylikt, vilket är ett annat brott med en annan straffskala.

    Vi har ju ”medhjälp till brott” redan i lagstiftningen, där t.ex. medhjälp till mord absolut inte innebär att man döms för någon annans mord.

    Vilken organisation som detta ska tillämpas på är förstås en delikat fråga, men ovanstående tycker jag inte är särskilt märkligt.

    Svara
    • morpheus

      /  07/31/2015

     Här är lite läsning, t.ex. en man som dömdes för medhjälp då han höll gärningsmannens rock under en misshandel:

     https://lagen.nu/1962:700#K23P4

     Svara
    • MJ

      /  07/31/2015

     Men man döms inte för medhjälp till mord för att man varit med i samma fotbollsklubb eller bakat kakor till den som mördat någon.

     Javisst, och samma sak skulle ju gälla om man t.ex. är behjälplig vid en terrorgärning.

     Svara
   • Anders Senior

     /  07/31/2015

    Mig veterligen var det företrädelsevis svensk vänstermedia som hyllade ”den arabiska våren”, som de kallade det. Vi andra förfasade oss över de filmer och bilder över eländet som kom via alternativa medier.

    Svara
    • MJ

      /  07/31/2015

     Kul revisionism så här i efterhand.
     Men du kanske kan ge exempel på där jag kan läsa om den här kritiken från höger mot USA:s lilla ”vårhyss”?
     Visst var SD kritiska, det fanns två partier i riksdagen som var emot, V och SD.

     Men Arpi som ville att USA skulle gå in på IS sida är väl inte vänster?
     DN som förfasade sig över att Ryssland sålde vapen till IS motståndare är väl inte vänstermedia?
     Svenska dagbladet som jublade över ”rebellernas framgång” när IS intog sin nuvarande huvudstad, ar Raqqha, är väl inte vänstermedia?
     Reinfeldt som i sina sommartal 2011, 2012 och 2013 lovade ökat stöd till Rebellerna och bland annat 2012 lovade att skicka 110 miljoner kronor till dem, är väl inte vänster?

     Det blir kul när ni försöker lappa och laga. Hur ska ni göra om USA sluter fred med IS igen?

     Svara
   • Den som mördat, våldtagit eller torterat i Syrien kan utan problem fällas i Sverige idag. Men att delta i strid på fel sida är inte olagligt.

    Det beror nog på hur stridande parter klassificeras. I krig mellan nationalstater kan man tala om laglighet, så länge krigshandlingarna är ratificerade. Det är förstås ett rätt bisarrt uppdrag att legalisera våldshandlingar mellan nationer, men hursomhelst är det svårt att passa in IS i det ramverket.

    Svara
    • MJ

      /  07/31/2015

     Nja.
     Du menar att om IS klassificerar en jordansk pilot som terrorist och fäller honom för att ha släppt brandbomber på barn så får de straffa honom för det brottet och är inte skyldiga att behandla honom som krigsfånge?

     Eller det kanske bara gäller den goda sidan?

     Svara
     • Jag trodde nog att du var påläst om Haagkonventionen. Du brukar ju vara så snabb med att deklarera att USAs militära operationer är både olagliga och massmord. Menar du att de internationella konventionerna bara är tillämpliga när det är USA som skall skurkförklaras? 😉

     • MJ

       /  08/01/2015

      Jag förstår inte ditt svar.

   • Kalle

     /  07/31/2015

    Låt mig gissa svenskarna som åkte till Finland och krigade, de brände folk i burar, högg av huvuden, begick folkmord på civila som tillhörde en annan religion och kastade homosexuella från höga byggnader och kanske tog de kvinnor och sålde dem som sexslavar?

    Svara
    • MJ

      /  07/31/2015

     De som gjorde sådant kunde såklart straffas för det.
     Precis som de som åker till Syrien och gör sådant.

     Till uppenbar skillnad då mot t.ex. amerikanska piloter som t.ex. eldar upp hundra ungar i ett barnsjukhus. De skulle aldrig fällas för det även om de kom hit och skröt om det.

     Svara
    • Min farbror var frivillig i Vinterkriget. Självklart kastade han ut ryska bögar från höga byggnader. För det fanns ju så många skyskrapor i finska Lappland 1940

     Svara
   • robjoh

     /  08/01/2015

    Finska vinterkriget var visst en direkt effekt av Stalins och Hitlers pakt. Däremot förbjöd Hitler Stalin att anfalla Finland strax före fortsättningskriget.

    För övrigt kan tilläggas att innan Hitler högg Stalin i ryggen i och med operation Barbarossa så var relationen mellan Nazi Tyskland och Sovjetunionen väldigt goda. En stor del av tyskarnas träning av militären skedde på sovjetisk mark.

    Svara
    • robjoh

      /  08/01/2015

     Att relationen mellan Sovjetunionen och Nazi Tyskland var god syntes även i Svensk politik där vänsterpartiet hyllade Hitler och argumenterade för att Sverige skulle gå in på Tysklands sida i kriget fram tills anfallet mot sovjetunionen.

     Svara
     • Inte konstigt med tanke på att de delade värdegrund. Något vänstern inte vill höra talas om idag …

     • MJ

       /  08/01/2015

      Framförallt så är det väldigt förvirrade påhitt. Kanske därför som inte så många hört talas om det.

     • robjoh

       /  08/02/2015

      @MJ
      Nej det är inte ett förvirrat påstående. Vänsterpartiet har det tvivelaktiga nöjet att vara det enda svenska partil som hyllat både Hitler och Stalin.

     • MJ

       /  08/02/2015

      Fullkomligt nonsens.
      Icke-angrepspakten var ingen vänskapspakt och alla visste att de skulle hamna i krig med varandra. Men sovjet ville att Tyskland skulle nöta ut sig i väst innan de hamnade i krig.
      Tyskland stödde Finland helt öppet redan under vinterkriget och Sovjet stödde demokraterna i Spanien helt öppet.

      De där dumheterna har folk hittat på på ganska nyligen. Ungefär som de nu populära dumheterna om att sovjet inte vann kriget (Trots att de slog 80% av Tysklands krigsmaskin, 100% av deras allierade i öst och hälften av Japan). Man passar på nu när det finns många obildade.

    • MJ

      /  08/01/2015

     Sluta göra bort dig.

     Svara
 12. michael

   /  07/31/2015

  Jason kanske ska byta namn till Napoleon efter grisen i Orwells bok Djurfarmen.

  Svara
 13. Kristian

   /  07/31/2015

  http://www.metro.se/nyheter/jesper-23-lamnade-sd-har-fatt-ett-enormt-stod/EVHogD!xTX6pjCedw142/

  ”Han tycker att bemötandet från den stora massan är annorlunda i jämförelse med när han uttalade sig som SD-politiker.
  – Man förstår att man på något sätt står på den goda sidan nu.”

  Svara
 14. Jag tänker på ”Escape from New York”. Kan man inte bygga om hela Stockholm till en hycklerifålla? 🙂 De flesta som bor där är ju ändå hycklare…

  Fast det räcker nog inte va? Vi får bygga om hela landet… Utom kanske de där skogarna som vår fd. statsminister såg när han var ute och flög.

  Svara
 15. MiT

   /  07/31/2015

  Svara
 16. Liten

   /  07/31/2015

  Första gången jag läser om hycklande politiker, journalister och kändisar. Vi får hoppas att alla andra i deras skrå inte tar efter. Hur skulle det då se ut?

  Svara
  • Blåval Rödval

    /  07/31/2015

   Jag är lika chockad som du. Vad kommer härnäst? Politiker som inte håller vallöften?

   Svara
 17. MiT

   /  07/31/2015

  Märkligt, de flesta med några hjärnceller fattar ju att det som folk är sura på är hans extrema hyckleri. men inte Klenell verkar det som…

  Svara
  • Liten

    /  07/31/2015

   En till som inte förstår definationen av ordet hyckleri. Det är bara att gratulera. Idiot.

   Svara
  • Blåval Rödval

    /  07/31/2015

   Så om ett bolag som inte ägs av en medlem i kaviarvänstern har moraliskt tvivelaktiga upplägg då är det skattebrott, annars är det ”all good”?

   Rösta rött, leva blått, snacka grönt och jobba svart.

   Svara
  • QED

    /  07/31/2015

   Expressen uppmärksammar stormen på sociala medier

   unvis.it/www.expressen.se/noje/timbuktu-svarar-pa-kritik-i-sociala-medier/

   Svara
 18. Alex Nyström

   /  07/31/2015

  http://www.jkpglive.se/som-en-fragar-far-en-svar-jnytt/

  Det är numera fascism att ställa frågan om asylsökande ska få gratis busskort. Grattis Sverige, det går att komma ännu längre ner i gödselhögen!

  Svara
  • michael

    /  08/01/2015

   Ja vi får väl se vem som är först ut med att hävda att kritisera Timbuktus skattedribblande är fascism,jag gissar att Uvell redan är uppsatt på Arnstads egenhändigt ihop snickrade fascistindex.

   Svara
 19. MiT

   /  08/01/2015

  Svara
 20. QED

   /  08/01/2015

  svårt med humor i Svenska kyrkan

  http://unvis.it/www.svd.se/prast-med-homfobi-anmald

  Svara
 21. Trolletplit

   /  08/01/2015

  Mj.
  Det intressanta är inte exakta procentsatser eller exakta ordlekar, skatt/avgift.
  Det vore en fördel för diskussion om du höll dig till topic.
  Han är en hycklare (och du hade fel, medvetet eller felaktig glömde du egen avgifterna). Han undviker skattb på cirka 40%

  Svara
  • MJ

    /  08/01/2015

   Jag håller med om att han är en hycklare. Fast jag själv skatteplanerar och fast jag själv tycker att det är bra att ha en stor offentlig sektor och fast jag tycker att den ska finansieras med skatter om staten inte (längre) har egna tillgångar.
   Min uppfattning överlag är att folk ska tvingas att sköta sig. De som sätter reglerna för sig själva brukar inte göra många knop, riksdagsmän t.ex. Då får man folk som Beatrice Ask som påstod att hon hade tre heltidsjobb eller Peter Althin (som är bra på många andra sätt) som menade att han jobbade betydligt mer än heltid på båda sina jobb, och så brukade han också se till att spendera mycket tid med familjen och vara mycket på sitt landställe. Folk som lever med sådana omständigheter är helt frikopplade från vanligt folks liv.

   Vad gäller procentsatser så var det bara ett påpekande, som är riktigt, att ANDELEN inte blir mindre för höga inkomster på grund av grundavdraget. Något ni för inte så länge sedan skrek högt om när Reinfeldt införde högre grundavdrag för de med högre lön (jobbskatteavdraget).

   Skatt och avgift är ingen ordlek. De sociala avgifterna går till socialförsäkringarna, det är det som gör dem till avgifter. Det är samma sak som t.ex. trafikförsäkring, påtvingade försäkringar. Avgiften går tillbaka till avgiftskollektivet.
   En skatt går till den fiskala kassan och staten gör vad den vill med det. Alkoholskatten går inte till alkoholskador även om den motiveras med det. En alkoholavgift skulle man tvunget använda till alkoholköpar-kollektivet.
   Sedan är det en annan sak att staten döper skatter till avgifter och tvärtom (vilket lagrådet brukar kritisera). T.ex. när man gjorde om fastighetsskatten så att fattiga med billiga fastigheter skulle betala mer så döpte man om den till fastighetsavgift trots att den fortsatte att vara en skatt. Allmän löneavgift som är en del av arbetsgivaravgifterna är i verkligheten en skatt. När borgarna sänkte ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna så bibehöll man arbetsgivaravgifternas storlek genom att öka skattedelen (annars hade man ju fått över avgiftspengar som man inte kunde använda i den fiskala verksamheten.
   (Det är för övrigt samhällskunskap på högst gymnasienivå, och som du ser ovan; nödvändigt för att kunna analysera politiska beslut.)

   Svara
 22. Svenne

   /  08/01/2015

  SR:s ”opartiskhet”, igen:

  Svara
 23. Svenne

   /  08/01/2015

  Cecilia Wikström, vilken stjärna…

  Svara
 24. Svenne

   /  08/01/2015

  Mårder…

  Svara
 25. MiT

   /  08/01/2015

  Svara
  • Svenne

    /  08/01/2015

   Ojojoj, Wikström är nog twitter-masochist:)

   Svara
 26. Jan

   /  08/01/2015

  Efter att närmare ha granskat Timbuktus affärer kan jag erkänna att han, eller snarare hans revisor, egentligen inte har gjort på något annat sätt än de flesta andra gör. Så rätt ska vara rätt, Timbuktu har ryggen fri här. Det innebär ju inte att jag uppskattar hans moralistiska utspel för det. Jag tror dock att han tar det lite lugnare i fortsättningen, om inte annat så för att undvika en granskning av sin egen privatekonomi.

  Jag väntar dock fortfarande på granskningen av Adam Tensta. Har han betalt sin tv-licens?

  Svara
 27. Jan

   /  08/01/2015

  När det gäller folkpartisten Cecilia Wikström så ber jag att få återkomma. Jag är alldeles för förbannad för att kunna samla mig just nu. Bara tanken på hennes gnälliga stämma oroar mina nerver…

  Svara
 1. En del dricker champagne | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: