Vad skulle en miljard kunna göra?

För ett tag sedan så kom info om att utgifterna i statens budget för migration och integration för juli månad hade ökat med drygt 46%, eller med cirka 1,1 miljarder kronor. Alltså 1,1 miljarder MER än för juli 2014. Kostnaden för juli i år var 3,5 miljarder.

Nu ser vi groteska scener från Ungern som ligger i vägen för flyktingarna på deras väg till Europa. Fast just Europa verkar inte locka så mycket eftersom även Ungern ligger i Europa utan de vill vidare norrut. Till något annat. Det finns läger i länderna runtomkring Syrien och där finns massor av flyktingar som behöver akut hjälp.

I alla fall jag undrar spontant hur många av dem i lägren som föraktfullt och aggressivt skulle kasta bort mat och vatten som ges till dem? Tydligen kan man göra det när man kommit till Ungern… Nu vet vi ju inte vad som ligger bakom just den här händelsen men den väcker ändå tankar. Var är alla kvinnor och barn? Man ser några barn som skrämt försöker ta mat och vatten men mest ser man bara väldigt aggressiva män som kastar bort det. Väldigt aggressiva män som kastar bort mat och vatten och som är på väg norrut…

Miljarden EXTRA som migration och integration kostade bara för juli var det, den miljarden är ungefär vad 1000 ensamkommande kostar på ett år i Sverige lågt räknat, det kommer nog att komma närmare 15 000 till Sverige bara i år. 1000 stycken motsvarar alltså cirka en miljard i kostnad. Detta samtidigt som IKEA (rättmätigt!) hyllas för att de skänkt 365 miljoner och det sägs att dessa 365 miljoner hjälper cirka 200 000 nödställda. Sveriges EXTRA miljard i kostnad hjälper 1000 stycken. En miljard skulle alltså minst kunna hjälpa 500 000 stycken, ge dem ett drägligare liv i lägren där de tvingas vara.

Nu behöver man inte ställa folk mot varandra sådär hårt och kallt, man kan göra rätt mycket för båda. Men någonstans och någon gång så MÅSTE man börja prioritera för det går inte att ge allt åt alla. Och någonstans skaver det också rätt mycket, att Sverige under många år har felprioriterat ganska ordentligt. Sverige måste erkänna att vi varit rätt dumma i huvudet under ganska lång tid nu.

Genom att i princip släppa in alla oavsett så har man också urholkat svenskens vilja att hjälpa, man ser att det finns ingen gräns för hur mycket detta får kosta. Man förstår att det kommer in massor med folk som INTE har flyktingstatus eftersom Sverige skiter i att kolla upp ID, säg att du kommer från Syrien så är det grönt. Hur många av dem är IS-terrorister? Hur många är medborgare i andra länder? Hur många är grova brottslingar? Kul för de som verkligen flytt från dem att möta dem här också… Och att det kostar för mycket finns inte ens på kartan. Samtidigt kan man läsa att äldre ska övervakas via kamera för att man ska kunna skära ner på personal, de kostar nämligen för mycket. Det behöver inte ha samband direkt med migrationskostnaden men det finns en stor påse med pengar och ur den ska det fördelas vidare ut till mindre påsar. Migrationspåsen är alltid välfylld medan man får gräva allt djupare i påsen till de äldre. Folk ser ju det här varje dag och det är klarspråk från staten vilka som är viktiga i Sverige. Det är inte svårare än så, signalen som sänds ut till svenskarna är tydlig, vi skiter i era föräldrar som byggde upp landet, de är bara jobbiga. Att biståndspengar går till löner för terrorister hjälper inte speciellt mycket heller gissar jag…

Nu tigger man pengar via kampanjer där gråtmilda programledare med hundögon berättar hur mycket bara en tjuga kan göra men faktum är att svenskarna redan betalar ofattbart många miljarder som det är. Där är det inga tjugor. Eller jo, det är enorma mängder tjugor… För som sagt, det kostade 1 miljard MER för juli i år. Inte en miljard utan en miljard MER än för juli förra året. Det är 50 miljoner tjugor det… Och det var bara statens kostnader, sen tillkommer kommunernas eftersom de tar över efter 2 år (tror jag det är). Det bara rullar på samtidigt som miljarderna rullar ut och tiggarkampanjerna pågår.

Det som Sverige lägger varje år på migration och det som hör till skulle räcka till att ge alla som är på flykt i världen ett lite drägligare liv. Samtliga 50- 60 miljoner alltså (det är de siffror som det pratas om). Det får en att tänka lite, det pratas om att en tjuga hjälper mycket, hur många tjugor är över 100 miljarder? 150 miljarder?

Men som sagt, man behöver inte välja så hårt och kallt, det finns utrymme får båda men någonstans får man nog se över hur prioriteringarna ser ut för den humanitära stormakten Sverige. Man kan alltid säga att ”hur kan du tänka på det viset när folk dör i krig” och så vidare. Visst, vi har det bra i Sverige, ingen tvekan om det! Men på vilket sätt hjälper det andra att vi drar ner på vår välfärd och standard? För det kommer vi att bli tvungna att göra. Garanterat! Eller inte kommer att behöva göra, det sker i detta nu, det sker varje dag året om. Visst skulle vi alla kunna leva i kojor som ser ut som Iors i skogen, eller i grottor utan någonting mer än en eld att värma sig vid och laga mat på. Är programledarna med hundögonen beredda att göra det? Är Magda Rasmusson beredd att göra det? Men å andra sidan, vem hjälper det om vi bor så? Ska man kunna hjälpa de som inte haft turen att födas i ett av värdens fredligaste länder även på sikt så måste det finnas möjlighet och vilja till det även i framtiden. Den viljan ökar inte när man urholkar landet och inte ger tillbaka det man lovat till medborgarna.

Man måste stoppa det som driver människor på flykt för annars löser man inget alls. Man måste vara noggrann vid asylansökan när man kontrollerar vem som står framför en. Det är en katastrof att släppa in bara en enda terrorist! Nu kan man läsa att Mona Sahlin personligen har engagerat sig i att ta in en terrorist i landet. Gissar att familjen är personliga vänner till henne. Lysande Mona, sänder jättebra signaler… Och för varje som kommit hit ”bara” för att få ett lite bättre liv och som släpps in så tar man resurser från en annan som flytt från krig. Det låter hårt och kallt men så är det ju. Man måste ställa krav på de som kommer hit och får asyl för det får inte förekomma att de behåller och kanske till och med förstärker det dåliga från den egna kulturen. Annars riskerar man det som är verklighet på många ställen i Sverige redan idag, vi såg på Aktuellt hur det ser ut i Rinkeby och hur det funkar där. Och då hade bilden som visades upp ändå passerat PK-filtret

Och det är enormt akut att ta tag i alla problem på allvar! Man måste hejda miljardblödningen och de enorma sociala problem som sker idag inom så många områden som hör till migrationen! Detta påverkar hela Sverige, det går inte att plocka ut en liten enskild del utan väldigt mycket hänger ihop med den. Det finns inget alternativ. Det måste lösas snabbt! Frågan är bara om Löfven och S är rätt personer för det? De har ju lierat sig med MP som har en enormt stor skuld till hur det ser ut i Sverige idag. Tillsammans med Alliansen. Ett S utan det stolliga MP skulle säkert kunna göra mycket men med MP? Not so much.

Kanske dags för S att släppa prestigen, sparka ut MP och börja samtala med SD? Ge dem ansvaret över migrationspolitiken så får vi se vad de duger till? Och om de duger till något mer än att prata? De säger ju att de har lösningar? Oavsett hur det går så är det ju en WIN situation för alla de övriga partierna. Lyckas de någorlunda så är det en fjäder i hatten och politisk vinst för den som släppte in dem och gav dem ansvaret och samtidigt enormt bra för Sverige. Och de övriga partierna behöver inte brottas med frågan längre. Om de misslyckas då? Tja, då har alla de andra partierna trumf på hand och kan säga ”vad var det vi sa?” inför valet 2018. Även den som släppte in dem kan säga samma sak. Och ingen skillnad för Sverige mot hur det var innan heller.

Eller är rädslan för att de kanske skulle kunna göra något större än viljan att göra något bra för Sverige? Fan vet.

En sak är säker i alla fall, Sverige måste göra något ordentligt och ganska snabbt. Det handlar inte minst om tillit och förtroende för politiken. Det går inte att tuffa på med tåget som man gjort i flera år nu för bron som ligger längre fram är sprängd och man måste få stopp på tåget innan det når fram.

Eller ska vi fortsätta att göda människosmugglare?

Men tänk på vad den extra miljarden som det kostade Sverige i juli skulle kunna gjort för nytta i ett flyktingläger när ni ser programledarna med hundögon kampanja för att vi ska skänka mer och mer pengar. Kommer kampanjerna att komma upp i en miljard? Knappast. 100 miljoner då? Knappast det heller… Troligast är väl 20-30 miljoner, kanske 50 miljoner i bästa fall. Tänk på den miljarden när ni ser dem jubla över en tjugondel. Det kommer jag att tänka på i alla fall…

MVH

MiT

Lämna en kommentar

52 kommentarer

 1. MiT

   /  09/05/2015

  Svara
 2. Intenso

   /  09/05/2015

  Bra analys MiT. Det skulle vara kul om nån politiker ville argumentera här varför det skulle vara bättre att köra på i ullsockorna som man gjort hittills. Aldrig får man höra varför det är bättre att ta hit hundra tusentals flyktingar för mängder med pengar än att hjälpa i närområdet, bara att SD är nazister och alla som tycker att hjälp i närområdet är nazister. Helt befängt.

  Svara
 3. Pelle2

   /  09/05/2015

  Johan Westerholm på ledarsidorna skriver bra om kaoset i flyktingdebatten/hanteringen.
  http://ledarsidorna.se/2015/09/fast-i-kanslosasen/.
  Han skriver för övrigt många bra inlägg och är väl värd att följa.Ingen kan heller anklaga honom för att vara sd:are eftersom han är öppen med att han är sosse.

  Svara
 4. MiT

   /  09/05/2015

  Svara
  • Pelle2

    /  09/05/2015

   Förstår att Cwejman blir förbannad på vänsterns eviga brunsmetande på alla åsiktsmotståndare.Dom är så usla debattörer att dom måste tysta sina motståndare med så låga metoder.
   Undrar för övrigt hur dom skulle benämna en riktig nazist nu när dom har urvattnat begreppet så mycket ?

   Svara
   • Good är inte ens vänster, hon är socialliberal

    Svara
    • T

      /  09/05/2015

     FP?

     Svara
    • Svenne

      /  09/05/2015

     Skillnad?

     Svara
     • T

       /  09/05/2015

      Lika lite som grader i helvetet.

    • Pelle2

      /  09/05/2015

     Några av dom så kallade liberalerna,som Birgitta ohlsson,är ju radikalfeminister och därmed ganska vänster så även dom faller under kategorin vänster i mina ögon.

     Svara
 5. Pelle2

   /  09/05/2015

  OT:
  Irena Pouzar på Expressen har hittat ett nytt område i livet där det är mest synd om kvinnorna.Hon säger att de tvingas ta allt känslomässigt ansvar i heterosexuella relationer.

  För det första är det inte sant att kvinnorna tar allt känslomässigt ansvar och vem är det som tvingar henne och andra kvinnor att göra det ?Om hon känner ett behov av att göra det så är det väl upp till henne och inte mannens fel ?
  Dessutom är det ingen som tvingar henne att vara kvar i en relation som hon inte trivs med.
  Risken är väl också stor att det är hon som genom att ta ett stort känslomässigt ansvar kanske får mannen att ta ett steg tillbaka på det området.

  http://unvis.it/www.expressen.se/kronikorer/irena-pozar/kvinnor-tvingas-ta-allt-kanslomassigt-ansvar/

  Svara
  • Grodan Boll

    /  09/06/2015

   Känslor är svåra att rå på då de alltid är subjektiva, svårkvantifierade och ”sanna”.
   Med andra ord mycket bättre som argument för någon som inte har något på fötterna.

   Svara
  • Kristian

    /  09/06/2015

   Vänta nu här, säger hon att det finns skillnader på hur män och kvinnor pratar?

   https://en.wikipedia.org/wiki/You_Just_Don%27t_Understand
   ” Females engage in ”rapport-talk” — a communication style meant to promote social affiliation and emotional connection, while men engage in ”report-talk” — a style focused on exchanging information with little emotional import. The differences in metamessages, Tannen shows, result in misunderstandings between men and women.”

   Svara
  • Tänk vad mycket bättre hennes samtal med sin partner skulle gått om hon insett att hon bara ser kvinnans sida. Ett samtal handlar ju om utbyte och är man upptagen av sina egna problem blir det inte så mycket utbyta även om man kallar det ”öppna samtal”. Kvinnor är mer benägna att prata, men det är inte mer benägna att förstå.

   Exemplet hon inleder med, om att man får lägga sina egna bekymmer åt sidan för att ens partner gråter, är jag helt övertygad om att fler män känner igen sig i än kvinnor.

   Svara
 6. QED

   /  09/05/2015

  OT: Leif GW Persson om att jobba för SVT

  ”Nu riktar ändå Leif GW Persson kritik SVT, som sänder programmet ”Veckans brott”.
  – Jag har väldigt bra betalt på SVT också, men de är väldigt kinkiga med vad du får säga. De har inga konstruktiva förslag med hur man ska bygga program, men väldigt många förslag på vad du inte får säga. Fick de göra som de ville skulle det inte bli så mycket programvara kvar. Men vi har bara blivit fällda en gång på tio säsonger. Men svensk statstelevision har ibland vissa nordkoreanska karaktäristika, säger han till Resume och fortsätter:
  – Ibland känner man sig lite sugen på att säga saker.”

  http://unvis.it/www.expressen.se/noje/gws-kritik-mot-svt-de-ar-valdigt-kinkiga/

  Svara
  • T

    /  09/05/2015

   Efterlyst på 8:an är en praktkalkon.

   Svara
  • Anonymiserad

    /  09/06/2015

   Sen och andra sidan är jag fullt övertygad om att GW är vänster.
   Kanske inte radikal men dock.Har stora problem att se hur han annars kan umgås med radikalvänster privat.

   (Var på väg att skriva ett tillägg om att det inte gör honom varken sämre eller bättre men när inte MJ är här längre så kan jag kanske låta bli.)

   Svara
 7. Doktor Pork

   /  09/05/2015

  Annars kan man ju alltid hålla diskussionen lugn och sansad utan känslomässiga övertoner… Helt otroligt att de kan med och utnyttja döda barn på det här sättet.

  Svara
  • QED

    /  09/05/2015

   Svara
   • Ivar L

     /  09/06/2015

    Jag fattar inte hur begravningen kunde ske i Syrien. Hade de inte flytt därifrån?

    Hela historieskildringen är falsk. Detta är naturligtvis en oerhörd tragedi men orsaken är fattigdom i första hand även om, vad jag förstår, kriget i Syrien är orsaken till att de stack till Turkiet första gången. Men den omedelbara orsaken till att pappan fattade det katastrofala beslutet att försöka ta sig till Europa var fattigdom och dåliga tänder.

    Svara
  • Mest av allt tycker jag det är sorgligt att känslosvallet får folk att agera irrationellt med andra människors liv. Det är fruktansvärt att barn dör men det är varken bättre eller värre för att vi sett ett foto på en död liten pojke. Innan vi hade fotot dog barn i havet och i IS skövlingar men dem såg vi inte så det blir inte lika bra nyheter. Man borde kunna begära att de som gör anspråk att leda ett land kan hålla huvudet kallt och fatta kloka beslut, även inför hemska bilder. Men jag tvivlar.

   Svara
 8. Peter Jacobsson

   /  09/05/2015

  Ett av problemen är väl att det inte finns någon som kan skilja en arab från en annan, så en Marockan kan ju säga att han är från Syrien och på PUT i Sverige. Det var ett misstag att öppet proklamera att alla araber från Syrien skulle få stanna.

  Svara
  • norskgoy

    /  09/05/2015

   Nuvel. En marrokaner høres helt annerledes ut enn en syrer mhp den arabiske dialekt, så lingivistisk er det ingen problem. Samt er også helt annerledes etnisk.

   Spørsmålet er selvsagt om man gidder å gjøre de sjekkene.

   Svara
 9. MiT

   /  09/05/2015

  ”Seriös vetenskaplighet om migration existerar”
  http://erixon.com/blogg/2015/09/serios-vetenskaplighet-om-migration-existerar/

  Svara
 10. Karl

   /  09/05/2015

  Idag lade generalfeministen tillika fem-vänsterrörelsens överstepräst Anna Ardin förslaget att de privata transportföretagen skall börja köra invandrare med gratis buss till Sverige.
  Detta ansågs lika bra eftersom alla ändå får stanna i Sverige.

  Ja kanske hon själv då kan tänka sig att vara tourguide i en buss fullproppad med IS krigare.
  På vägen till Sverige kan hon ju då passa på att föreläsa lite om svensk feminism och andra prioriterade saker i det nya landet.

  Jo men visst. Det skulle hon faktiskt gärna få göra.

  Svara
  • T

    /  09/05/2015

   Det blir mest synd om busschaufförerna.

   Svara
  • Ivar L

    /  09/06/2015

   Dumt förslag av Ardin men i ärlighetens namn är nog en mycket liten andel IS-krigare vilket i och för sig är illa nog.

   Svara
 11. MiT

   /  09/05/2015

  Svara
  • MiT

    /  09/05/2015

   Verkar som om de skrattat åt något helt annat? Eller?

   Svara
  • Karl

    /  09/05/2015

   Riktigt uselt av Olle Schmidt att stå och hålla stort brandtal och peka finger åt SD pga ett fabricerat påstående från honom själv!
   Saken är ju avgjord. Det hela finns på film.
   SD ledamoten skrattar ju uppenbart åt Olle Schmidts upplägg kring tidningen Expressen.
   Det är inte någon som skrattat åt något annat

   Då kommer Schmidt på den ytterst hycklande tanken att medvetet försöka misstolka en situation som inte ens kan misstolkas – varpå han eldar upp sig själv i sin upphetsning över att bluffen kanske kan lyckas.

   Ett riktigt lågvattenmärke.

   Svara
   • Ivar L

     /  09/06/2015

    Men det funkar säkert att lura en bunt på twitter som inte vågar kolla på alternativa medier eftersom de är räda för brun-klet.

    Svara
 12. Pelle2

   /  09/05/2015

  OT:
  Mera bra saker från Johan Westerholm om vårt haveri till utrikesminister, Margot Wallström:
  http://ledarsidorna.se/2015/09/margot-wallstroms-historia/

  Svara
  • Dreadlock

    /  09/05/2015

   Margot W. Från 2008 då hon förklarar på mjuk swengelska varför Irland som röstade nej till EU-fördraget egentligen röstade fel, och väljarna inte inser vad de röstade emot. Lägg märke till

   16 månader senare lyckades EU apparaten genom massiv propaganda med benägen hjälp av press och television få igenom ännu en folkomröstning. Irland röstade ja till föredraget. Ordingen återställt. Cirkulera -det finns inget att se.

   På inget sätt symptomatisk för enbart Wallström. Hela EU styrs av politiker av hennes kaliber,måste sägas.

   Svara
 13. Svenne

   /  09/05/2015

  Medierna prioriterar.

  Svara
 14. Svenne

   /  09/05/2015

  Hans Rosling: ”Höj skatten, skär ner på operan, men ta inte från de fattigaste barnen i världen för att finansiera dyr flyktingmottagning”, sa han på KPMG:s seminarium.”

  Svara
  • Jan

    /  09/05/2015

   Annars har jag väl mest uppfattat Rosling som en allt åt alla-typ. Han påstod ju, bland annat, att en invandring av 40 miljoner afrikaner skulle vara en guldgruva för exportindustrin…

   Svara
   • Svenne

     /  09/05/2015

    Ja, och citatet ”Ta inte från de fattigaste barnen i världen för att finansiera dyr flyktingmottagning – Hans Rosling” ligger väldigt nära SDs åsikter i frågan… Pudel snart?

    Svara
   • Grodan Boll

     /  09/06/2015

    Själv undrar jag fortfarande över exakt hur en massiv ökning av befolkningen i världen skulle ge alla en bättre levnadsstandard.

    Svara
    • Ivar L

      /  09/06/2015

     Det finns naturligtvis en övre gräns för befolkning på vårt klot i rymden. Alla förstår det men få vågar tänka tanken. Det vi ser är bara början. I inte minst Afrika räknar man med en enorm befolkningsökning framöver.

     Svara
 15. Vafalls? Vill de inte ha våra goda ost & skinkmackor?

  Svara
 16. Måste bara kommentera den s.k. flyktingkrisen och våra mediers rapportering från Ungern.
  Jag vill påpeka att jag inte är något fan av den ungerska regeringen eller politiker över huvud taget, utan bara trött på onyanserad medierapportering.

  Ungerska myndigheter uppges behandla migranterna som djur mer eller mindre. Vad man i sina reportage bekvämt underlåter att rapportera är hur man upprättat tillfälliga sovplatser och duschar, sjukvårdare och mediciner till behövande. Kontrasterade detta mot t.ex. Österrike där migranterna fått en filt och inget annat.

  Kvarhållandet av migranterna vid Östra station i Budapest (under vad var det, ett dygn?) har beskrivits som rena trakasserier. En mer objektiv tolkning är att man från ungerska myndigheters sida velat få ett klargörande från EU om Dublinförordningen ska råda eller inte. Uppenbarligen har de migranter som erbjudits att registreras som asylsökande i Ungern inte varit intresserade av detta (se video i bloggposten). Efter att Tyskland och Österrike gett sitt godkännande för att ta emot migranterna (och därmed förkastat Dublinförordningen) har migranterna erbjudits busstransport.

  Den vänsterorienterade mediebyrån ATV lät en syrier bosatt i Budapest sedan flera år bege sig till Östra sation. Av 200 migranter han talade med var 3 st. syrier. Man kan inte klandra någon för att söka ett bättre liv i Europa. Detta är helt naturligt. Men att våra medier ger en bild av att det bara rör sig om krigsflyktingar är djupt oärligt.

  Svara
  • Ivar L

    /  09/06/2015

   Dessutom glömmer medierna att berätta att Ungern per capita ligger i topp när det gäller flyktingmottagande. Tio i topp vill jag minnas. Rapporteringen andas att de nästan är nazister i Ungern.

   Svara
 17. MiT

   /  09/06/2015

  Svara
 18. MiT

   /  09/06/2015

  Svara
 19. Trolletplit

   /  09/07/2015

  Ouch. Nu har ledaren talat. Feministerna i landet är tysta. De att chockerande och kan inte twittra. Vad ska detta innebära?
  Lövet.
  – Jag har lärt mig under mitt vuxna liv att man inte ska acceptera ett nej utan man får ligga på, säger Löfven.”

  Svara
 1. Ni vet, vanliga svenskar? | WTF?
 2. Captain Sweden räddar världen | WTF?
 3. 1 april varje dag del 16: Tappad kontroll | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: