Mens! Tihihi

Såg igår på Gomorron Sverige någon Clara Henry som intervjuades om en bok hon skrivit om mens. Man fick se exempel från en Youtube-film med henne och hon pratade om ”samhällets tabu” om mens. Ännu ett litet exempel på SVT:s vänstervridning som det pratas om, det är många sådana små exempel. För ett tydligt kännetecken är att radikalvänstern tycker att det privata är politiskt.

mensboken

Med ett BRETT leende som avslöjar att programledaren inte kan dölja sin förtjusning håller hon upp boken till allas beskådan. För det är ju inte bara en mysintervju utan också ordentlig reklam för en som passar in perfekt på SVT. Det privata är ju politiskt, eller hur?

mensboken1

Men dags att bli lite allvarlig som ni ser för nu kommer det in på FEMINISM. Och klippet kommer från när hon precis frågar (eller påstår snarare) att det handlar om feminism. Henry svarar givetvis glatt JA! Fast jag antar att de menar radikalfeminism eftersom det privata är politiskt… Henry säger att mensen är ett stort stigma… Sen kommer det vanliga tugget som brukar komma från radikalfeminister.

mensboken2

Så där lycklig och glad ser man ut när man undrar om Henry ska bli mensambassadör. Jo, hon frågar just det just där…

De pratade om att man börjar prata om mensen, om Liv Strömkvist, om Cobra som hade ett helt specialprogram om mens, om Dramaten som sätter upp något som heter Mens the musical och programledaren säger

är det så att mensen äntligen skvätter in i de fina salongerna

Det privata är ju politiskt…

mensboken3

Och på tal om att sitta bredbent… Och slänger upp fötterna i soffan. MED skorna på… Tänk om hon har trampat i en hundskit på vägen dit… ”Vi har inte pratat om mens på tusentals år” säger Henry.

Om jag får gissa vilt lite så tror jag att det finns en ganska naturlig förklaring till att mens är privat och det är att kroppsvätskor alltid har förknippats med sjukdomar och spridning av dessa. Det gäller förmodligen allt som kommer från kroppen. Det är nog inte svårare än så.

Det är så att vissa saker är privata och när man tycker att det privata är politiskt och vill politisera allt så ÄR DET kännetecken på en ganska radikal vänster. När man pratar om att ”samhället” tycker si eller tycker så är det också ett tydligt tecken. Det är säkert bara en ren slump att sådana saker får mycket utrymme på det neutrala och väldigt objektiva SVT…

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

111 kommentarer

 1. Pelle2

   /  09/25/2015

  Jag börjar bli så jävla trött på radikalfeministernas tjatande om Mens.
  Nej, det är inte pinsamt att ha mens och ja, det är en naturlig del av att vara en vuxen
  kvinna att ha mens.
  Möjligen är det pinsamt med mens för en tonårstjej som precis har fått mens och då kanske speciellt om hon är först med det i sin klass.
  Det är väl i så fall lika pinsamt för en ung kille att bli påkommen av sina föräldrar eller syskon med att ha fått en ofrivillig sädesuttömning.
  Det allra pinsammaste som finns med mens är radikalfeministerna som ägnar sitt liv åt att prata om,skriva om och visa upp sin mens. Det är en anledning att trycka upp en gigantisk skämskudde i ansiktet för…

  Svara
  • Pelle2

    /  09/25/2015

   Du som gjorde tummen ner, kan du motivera varför ?
   Du får naturligtvis tycka vad du vill om mitt inlägg men tycker du verkligen att det som radikalfeministerna håller på med vad gäller mens är rimligt ?
   Det finns ingen normal vuxen människa som tycker att mens är något pinsamt så varför försöker dom få det att framstå på det sättet ? Vilka är det dom försöker övertyga ?
   Eller är det bara ytterligare ett sätt för dom att framstå som offer för patriarkatet och förtrycket ?

   Svara
   • Förvänta dig inget svar … Det du skriver borde vara uppenbart för just vuxna.

    De vänsterradikala yttringar vi nu bevittnar, är det PMS 2.0 …?

    Svara
  • Blåval Rödval

    /  09/25/2015

   Välj glädjen broder. Det är fler tummar upp än ned.

   Svara
   • Pelle2

     /  09/25/2015

    Jodå, jag är glad över de övervägande positiva tummarna :-).
    Tycker bara att det skulle vara intressant att höra någon radikalfeminist försvara sitt barnsliga intresse för sina kroppsvätskor.

    Svara
  • Törnrosa

    /  09/25/2015

   Det var jag som dissade dig med den andra tummen neråt. Bara så att du vet.

   Kan väl tycka att din sädesvätska inte generar andra än dig själv och din familj – medan som jag skrev i mitt förra inlägg till dig så använder män och pojkar ordet mens i många situationer mot både vuxna kvinnor i yrkeslivet och unga tjejer för att förnedra dem.

   Vuxna män anser till och med att det är så fult med mens att de använder det för att förnedra andra vuxna män. Alltså är det bra när kvinnor, radikala eller inte, avdramatiserar mensen genom böcker och drama.

   Ditt intresse för radikalfeminister och deras åsikter i det här fallet verkar på mig väldigt pubertalt. Lika tramsigt som ditt snack om tummar upp och ner. Har du något bra att säga eller dåligt så var så mogen att du kan skriva det utan att fika efter tummar upp och ner. Heder åt Ulf T som inte håller på med sånt utan gillar debatter.
   mvh

   Svara
   • Pelle2

     /  09/25/2015

    Bra att du vill ta debatten Törnrosa !
    Kan faktiskt inte påminna mig om att jag på mången god dag har hört någon använda mens för att förnedra någon kvinna. Jag har då arbetat både i klassiska arbetaryrken och tjänstemannayrken.
    Visst,det förekommer säkert men den som använder sig av mens för att genera kvinnor är ju den som gör bort sig och är den som borde skämmas.
    Tror du på fullt allvar att mensen avdramatiseras genom att kvinnor t.ex sätter upp teaterpjäser där dom springer omkring med blodiga byxor och viftar med tamponger ?
    Tror du dessutom att de som använder sig av mens för att förnedra kvinnor kommer att sluta göra det för att det pratas om mens stup i kvarten ?

    Vad är det pubertala i att kritisera radikalfeminister som tvångsmässigt drar upp mens i alla sammanhang ? Det pubertala hade väl varit om jag hade skrivit att dom måste ha pms eller något sådant. Själv tycker jag som sagt var att mens är naturligt och har aldrig använt mens som argument för att håna en kvinna.

    Jag fikar inte efter tummar åt något håll utan jag ville genuint veta varför den som gjorde tummen ner gjorde det. Det är ju intressant att veta vad det är som gör att vissa radikalfeminister tycker att det är en bra ide’ att prata om mens i tid och otid.
    .

    Nu har jag fått din syn på saken men jag håller inte med dig lika lite som du håller med mig.

    Svara
    • Törnrosa

      /  09/25/2015

     Pelle2: För att du inte har hört ordet mens i förnedringsväg på lång tid innebär det inte att det försvunnit. När det gäller de vuxna männen så har jag hört två män, en med höga akademiska examina, vräka ur sig det om en annan akademiker.

     Ytterligare en akademiker berättade för mig hur ledsen han blev när ”kompisar” frågat honom om han har mens. Trevligt?

     Uttryck från män som djävla hora, har du mens, sug min kuk är vanliga. Fick själv höra delar av dessa uttryck nyligen av en liten kille. Trevligt?

     När det gäller kvinnor så är vi så vana vid detta från män kränkande beteende så vi tiger i regel.

     Nej jag tror inte menskampanjen skulle få dessa män att sluta. Men den kommer att ge en del unga tjejer råg i ryggen så att de ska våga be de oförskämda killarna dra åt h-e.

     Nu tar vuxna kvinnor tillbaka ordet för att hjälpa 11-, 12-, 13 -osv-åringarna att inte skämmas utan att bli vän med det som många av dem upplever och förstår att de ska ha större delen av sitt liv – smärta, blod och obehaget i hela kroppen när hormonerna går loss. Då behövs inget manligt raljerande eller kränkande uttryck.

     Alltså tycker jag det är pubertalt av dig att inte släppa grejen utan komma dragandes med ofrivillig sädesuttömning som argument. mvh

     Svara
     • pelle2

       /  09/25/2015

      Jag inser att det jag sa om att jag inte har hört något nedsättande om mens är anekdotiskt och att det inte innebär att det inte förekommer.
      Därför skrev jag också följande:
      ”Visst,det förekommer säkert men den som använder sig av mens för att genera kvinnor är ju den som gör bort sig och är den som borde skämmas.”.

      Jag tycker,som jag nu har skrivit flera gånger, att ingen vuxen och vettig människa tycker att det är onaturligt och något att skämmas för att vuxna kvinnor har mens.
      Du skriver också att du inte tror att det ständiga pratet om mens får de som förnedrar tjejer och kvinnor och använder det som ett verktyg för att håna kvinnor kommer att sluta med det. Ändå framhärdar du att det är en bra strategi att fortsätta att prata om det. Vi som inte kommer att håna er idag kommer förmodligen inte göra det imorgon och de som gör det idag kommer förmodligen fortsätta med det oavsett hur mycket ni visar upp det.
      Så varför fortsätter ni då med en strategi som inte fungerar ?

      I ditt förra inlägg skrev du bl.a följande:
      ”Ditt intresse för radikalfeminister och deras åsikter i det här fallet verkar på mig väldigt pubertalt”
      I ditt senaste inlägg skriver du att ”Alltså tycker jag det är pubertalt av dig att inte släppa grejen utan komma dragandes med ofrivillig sädesuttömning som argument”
      Jag försökte dra jämförelser med ofrivillig tömning av kroppsvätskor och prat om detta.Då menar du att prat om mens är något att berömma medan prat om ofrivillig sädesuttömning är pubertalt.Jag tycker egentligen att båda sakerna är lika pubertala i så fall.Ingen borde skämmas över något av dessa fenomen eftersom de är naturliga.Av någon anledning är det dock bara mens som man pratar om och lyfter fram i debatten.
      För mig framstår du bara som ännu en feminist som inte tål kritik och försöker tysta dina åsiktsmotståndare med härskartekniker.

     • Törnrosa

       /  09/26/2015

      ”Visst,det förekommer säkert men den som använder sig av mens för att genera kvinnor är ju den som gör bort sig och är den som borde skämmas.”.

      Det hjälper inga blyga unga tjejer att du tycker att mens är naturligt. Varje generation måste tyvärr uppfinna hjulet igen. Bashflak visade längre ner i tråden på ”Ketchup” och för den nya generationen är det alltså nya böcker och teater. Det får du försöka tugga i dig.

      Nej jag är inte feminist men jag förstår kampanjen och hoppas att den kan hjälpa den här generationens småtjejer till att tuffa til sig.

      Om du har följt mig i olika diskussioner skulle du kanske ha sett bl a en diskussion där en man helt plötsligt hoppade in och började snacka om att jag var i klimakteriet. Snyggt manligt sätt att förminska mig. När han sovit på saken verkade det som om han bad om ursäkt.

      En ung invandrare IRL upplyste mig om att jag var en gammal pensionär som man inte behövde bry sig om. Han har en helt annan uppfattning nu skulle jag tro.

      Du förstår hela tiden finns det män i varierande åldrar som tror att de ska bestämma över oss kvinnor.

      Vem som inte tål kritik kan diskuteras. Där är vi inte heller överens.
      Nu får jag önska dig en God Natt. mvh

     • Anna

       /  09/26/2015

      ”När det gäller kvinnor så är VI vana vid….” Tycker det är ganska dumt att uttala sig för alla kvinnor och återigen göra oss till offer…Varför väljer du att göra det? Jag är inte ett dugg van vid detta kränkande beteende från män.

     • Pelle2

       /  09/26/2015

      @Törnrosa
      Javisst,killar och tjejer och män och kvinnor är dumma mot varandra och använder sig då ibland av dumma uttryck för att komma åt den andra.
      Det är ju t.ex inte ovanligt att radikalfeminister skriver att den man som inte håller med dom har en liten kuk.
      I ett tidigare inlägg skrev du ju dock ”Nej jag tror inte menskampanjen skulle få dessa män att sluta” som ett svar på mitt påstående att de som använder mens för att genera kvinnor inte kommer att sluta med det.Varför är det då en bra ide’ att hålla på att tjata om mens i tid och otid ?
      Du menar att menskampen stärker unga kvinnor, Om det är det de vill åstadkomma så borde de väl vända sig direkt och uttalat till dessa tjejer ?
      Nu vill dom ju synliggöra mens för allt och alla precis som om det vore ett okänt fenomen.Tror nog att det finns bättre sätt att stärka tjejers självförtroende på.
      Javisst ,jag får tugga i mig att det fortsätts att tjata om mens men det innebär inte att min kritik inte kvarstår.
      Du skriver ”Du förstår hela tiden finns det män i varierande åldrar som tror att de ska bestämma över oss kvinnor.” Tror du att menskampanjen kommer att få dessa män att sluta försöka bestämma över er ?Även här finns det nog bättre metoder att ta till.

     • M

       /  09/26/2015

      Va bitter du låter, är du förstoppad eller? Käka katrinplommon eller drick lite ricinolja och gå och bajsa så ska du se att det släpper.

      -lutar mig tillbaka och väntar på ”tjejer bajsar kampanjen” där man sitter med brunfläckigt papper med bruna fläckar på sig…

      För det är ett problem.
      Tjejer skäms idag för att bajsa. Det är inte bara skoltoaletters renlighet som gör att tjejer håller sig.
      Det tog två år innan min första tjej bajsade med mig i lägenheten. Hon brukade skicka mig att handla eller liknande.

      Var är bajskampanjen för tjejer?
      Tror inte 2 girls 1 cup räknas.

     • Anders

       /  09/26/2015

      ”Ytterligare en akademiker berättade för mig hur ledsen han blev när ”kompisar” frågat honom om han har mens. ”
      Ärligt talat, hur gammal var han? 14? Ingen vuxen man (eller kvinna) blir ledsen om några frågar ”Har du mens eller?”. Det är sån idioti som man skakar av sig eftersom det är den som talar som gör bort sig.
      Ja, men är ett känsligt ämne för tonårsflickor. Men det är morgonstånd, sädesavgång, ackne och målbrott för pojkar också. Man växer ifrån det, utan teaterpjäser. Det är det närvarande vuxna är till för.

     • Hmm

       /  09/26/2015

      Anders: Nu är det ju inte samma stigma på morgonstånd, sädesavgång etc även om det är genant för vissa. En stigma och något som gör en blyg är två skilda saker.

      Men visst finns det ungdomslitteratur om tar upp både morgonstånd, målbrott etc.

     • Törnrosa

       /  09/27/2015

      Anders: Akademikern var 35-40 år gammal. Och uppsåtet var att såra. Vem är du att döma hur människor reagerar på kränkningar. mvh

     • @Törnrosa,

      Vem är du att döma hur människor reagerar på kränkningar.

      När det gäller att stoiskt ta emot förolämpningar och åtminstone få det att se ut som om det inte gör ont, kan nog de flesta män ses som experter. 😉

      Själv har jag fått höra mycket värre, från höga chefer inför kollegor t.o.m. Män som vill vara med och påverka får närmast räkna med sådant. Det är inte kul, men jag tror inte lösningen är att alla skall bli överkänsliga. Skitstövlar kommer alltid finnas.

      Förresten så kan du i C-uppsatsen som Hmm länkade till finna referenser till hur tjejerna skämtar med männen i deras närhet just på det sättet – det är ju bara ‘roligt’! De erkänner dessutom att de säger så till andra tjejer. Det är bara inte roligt när en kille säger det till en tjej… Återigen perspektivet att det är vem som säger något till vem som avgör kränkningen – inte vad som faktiskt sades.

     • Törnrosa

       /  09/27/2015

      Ulf T: Du kan inte avgöra hur en människa upplever en kränkning. Du kan bara uppleva hur DU SJÄLV TYCKER att människan ska uppleva en kränkning i ett specifikt fall – det är så jag ser på saken.

      Jag valde att gå in i den här diskussionen på grund av att Pelle2 delgav bloggläsarna ett högst personligt tyckande och det besvarade jag med högst personliga upplevelser för att illustrera att jag inte höll med honom. Jag har inte velat lämna ut de inblandade genom att skriva om detaljer så därför är vad som hänt i två olika fall inte jämförbara med dina upplevelser.

      Att Du och Hmm gav er in i debatten gjorde den, i mitt tycke, än mer intressant men jag är ledsen min tid den här helgen räcker inte till att fördjupa mig i det större perspektivet. mvh

      Ha det bra Ulf 🙂

      PS: Jag kunde inte låta bli att göra tummen ner 😀

     • @Törnrosa,

      Men debatten kommer ju att kretsa kring vad hur saker uppfattas och vems upplevelse som är mest relevant.

      Min poäng var att ‘normen’ beträffande kränkningar mot män inte handlar om hur mannen känner sig utan huruvida han skall låta det passera eller inte.

      Inte minst många kvinnor brukar ju sätta det i system att provocera män för att se om de är att lita på när det blåser – s.k. ”fitness test” eller ”shit test”.

      De flesta killar lär sig tidigt att ingen bryr sig särskilt mycket om hur de känner sig – dvs redan under den fas av sina liv då de allra flesta vuxna de kommer i kontakt med är kvinnor…

    • Törnrosa

      /  09/26/2015

     Anna: Ber om ursäkt för formuleringen, men den som med intresse har läst vad jag skrivit förstår nog på ett ungefär att jag inte vill göra kvinnor till offer.

     De förstår nog också att det finns inte en chans i världen att jag kan uttala mig för ALLA kvinnor speciellt inte när mitt resonemang hela tiden går ut på egenupplevda händelser och vad andra berättat för mig. mvh

     Svara
    • Törnrosa

      /  09/26/2015

     Pelle2: Det här får bli det sista från mig till dig i den här frågan. Du undrar varför det är en bra idé att tjata om mens. Nja egentligen är det sorgligt att man ska behöva det.

     Nu läser jag inte feministbloggarna, men kan tänka mig att kampanjmakarna når en hel del med den här utåtriktade grejen, andra når de med andra metoder.
     Det är aldrig bra att köra på endast ett sätt om man vill nå så många som möjligt.

     Du får självklart kritisera det hur mycket du vill och jag får tycka precis vad jag vill. Men både du och jag får vara beredda på mothugg. Ha det bra Pelle2 🙂
     mvh

     Svara
   • Hmm

     /  09/25/2015

    Ha ha det var jag som tryckte den första tumme ned. 😉

    Orkar inte motivera. Minns vissa delar av uppväxten vad det gäller detta med en viss sorg. Men DET är privat.

    Svara
    • Törnrosa

      /  09/25/2015

     Hej Hmm 😀
     Länge sen och jag förstår dig. mvh

     Svara
     • Hmm

       /  09/26/2015

      Hej själv! 🙂

      Ja det var länge sedan.

    • pelle2

      /  09/25/2015

     Tråkigt att du inte vill motivera dig. Det är genom diskussion vi kan komma vidare.

     Svara
     • Hmm

       /  09/26/2015

      pelle2: Instämmer att det är genom diskussion kommer vidare och utvecklas. Men ibland så står man redan från börja för långt bort ifrån varandra och ämnet är för delikat för att man skulle vilja utsätta sig för sin meningsmotståndares tankar. I det här fallet så kände jag faktisk för att slänga ur mig något i stil med att du är man så du kan inte ha en aning, baserat på hur du skriver i ämnet. Hur du har skrivit upprepade gånger t o m. Men att jag slänger ur mig det till dig är ju inte så konstruktivt eller förklarande, och faktiskt ett argument som jag inte gillar att använda än mindre tycka att det är gångbart, så jag avhöll mig från att skriva något alls då det hade varit allt jag hade mäktat med.

      Jag tycker jag gjorde rätt.

     • Hmm

       /  09/26/2015

      PS Det var inte jag som tummade ned ovan. 😉

   • medan som jag skrev i mitt förra inlägg till dig så använder män och pojkar ordet mens i många situationer mot både vuxna kvinnor i yrkeslivet och unga tjejer för att förnedra dem.

    Kan du förtydliga vad du menar här?

    Det jag kan komma på, som är relativt vanligt, är väl kommentarer som ”har du mens, eller?”, som ju syftar på hormonrelaterade humörsvängningar.

    Man kan förstås hävda att det är kränkande, men å andra sidan tror jag nog de flesta män upplevt att det inte alls är ovanligt att kvinnor själva hänvisar till mensen för att förklara dåligt humör, eller motivera att de behöver ta ledigt från skolan, etc. I Indonesien, Sydkorea, Japan, Ryssland, Hong Kong, Filippinerna och Taiwan har kvinnor laglig rätt att ta ledigt under mensen. I Sydkorea får de välja mellan ledigt eller extra ersättning.

    Forskningen har varit delad kring frågan om huruvida det faktiskt finns en koppling mellan menstruationscykeln och humörsvängningar, men många studier har förlitat sig på självrapportering, vilket förstås är lite problematiskt. Denna studie sammanfattar en hel del samband som observerats t.ex. med hjälp av magnetröntgen.

    To summarize, studies have provided preliminary evidence for neuroplastic changes across the menstrual cycle, including the striatum, thalamus, hippocampus, insula, hypothalamus, amygdala, ACC, frontal cortex (OFC, DLPFC) and parietal areas. Most of these regions have substantial roles in the perception, processing or regulation of responses to emotional information. Menstrual cycle-dependent changes have also been demonstrated in reward-related behavior and to interact with dopaminergic transmission. Different patterns of neural activation have been found in women with clinical premenstrual mood change, also pointing to an influence of sex hormones on the neural activation related to cognition-emotion interaction.

    Men det tycks också finnas visst stöd för att en relativt liten grupp kvinnor uppvisar tydliga mensrelaterade humörsvängningar, medan efffekten är liten hos de flesta kvinnor – och t.o.m. omvänd (bättre humör) hos vissa.

    Huruvida vissa kvinnor skyller på mens ibland, eftersom ingen ändå kan säga emot, kan förstås vi män inte uttala oss om. 😉

    Heder åt Ulf T som inte håller på med sånt utan gillar debatter.

    Tack. 🙂

    Men jag erkänner att även jag ibland irriterat mig på nedåttummar. Men det har väl mest varit när några uppenbart bara tummat ned allt de kommer åt, oavsett innehåll, utan att någonsin delta i debatten.

    Det är naturligtvis ok att tumma ned utan att behöva följa upp med kommentar, men jag tycker nog det även är ok att fråga om de som gjort så har lust att förklara sig.

    Svara
    • pelle2

      /  09/25/2015

     Tack för stödet Ulf !
     Jag gillar alltid dina kommentarer för du vinnlägger dig om att visa upp de källor du stödjer dig på och du resonerar på ett väldigt logiskt sätt.

     Svara
    • Törnrosa

      /  09/25/2015

     Ulf T: Skrev om upplevelser i svar till Pelle2. Har själv aldrig använt mig av mens som förklaring till hur jag eller andra uppför sig. Det är kränkande.

     Har inte ens använt ordet som humörförklaring i familjen, men självklart kan jag förstå att det finns kvinnor som gör det och det är i så fall bra.
     Men det legitimerar inte ”frågan” från en arbetskamrat till en annan arbetskamrat som kritiserar en felaktighet. Det är kränkande.

     När det kommer till PMS så är det individuellt och kan även upplevas olika från gång till gång. Jag kommer dock ihåg en klasskamrat som låg hemma och spydde varje månad.

     Det är intressant hur olika man kan se på det i andra länder. Om mens ger lagstadgad ledighet så kan det väl reta upp vissa män kan man tycka. Och nog måste väl mensen bli en lönefälla eller…

     Ärligt så är det min personliga uppfattning att tummarna, upp eller ner, känns korkade men visst jag har experimenterat med dem också 🙂 mvh

     Svara
     • Men det legitimerar inte ”frågan” från en arbetskamrat till en annan arbetskamrat som kritiserar en felaktighet. Det är kränkande.

      Man man möjligen ta ett steg tillbaka och fundera över vad som är kränkande, och vad sådana kommentarer egentligen signalerar.

      Du tycker själv att det är helt ok att kvinnor använder mens som ursäkt, men kränkande om någon annan påtalar det. Om vi lämnar mensen därhän, menar du alltså att det är ok att vissa personer kan hänvisa till ”force majeure” – de har drabbats av något, och rår inte för hur det påverkar dem. Andra personer i samma situation skulle behöva stå till svars för samma beteende.

      Om grupp A har rätt att lägga fram ursäkter för sitt beteende, men grupp B inte har det, följer lätt att B känner att de inte får kritisera A – vad A än har gjort så är det förmodligen inte deras fel. Ett sätt att indirekt kritisera kan då vara att i princip fråga ”vilken ursäkt tänker du använda den här gången?”

      (Om en medlem i grupp B bemöts som om de vore i A, är det i så fall sannolikt ett förtäckt sätt att antyda att de inte agerar på ett sätt som är förenligt med att ta ansvar för sina handlingar. Detta är förstås en skarpare förolämpning, eftersom det antyds att man beter sig på ett sätt som bara kan tillåtas av någon som har ”frikort”, trots att man inte har det privilegiet. Att kritiken inte behöver vara berättigad är förstås en annan fråga. Osakliga påhopp kan alla drabbas av.)

      Man kan då fråga sig vad det egentligen betyder att ”ta tillbaka ordet”? Betyder det att markera rätten att få använda ett ord som man själv vill samtidigt som man nekar andra rätten att använda det?

      Det tycks finnas flera parallella argument när det gäller mens:

      1. Mens är något fantastiskt som symboliserar den kvinnliga fruktbarheten, och borde därför t.o.m. få ‘skvätta in’ i finrummen.

      2a. Mens påverkar inte kvinnors förmåga att klara allt som män gör, minst lika bra.

      2b. Om mens ändå gör att kvinnor inte kan prestera lika bra, borde de få ledigt och ekonomisk kompensation för att det är så synd om dem.

      3. Mens är framför allt en privat angelägenhet, som i normalfall varken behöver utgöra hinder eller ursäkt, och därmed inte heller behöver vara något centralt samtalsämne.

      Man skulle kunna argumentera att det vore kränkande för män om kvinnor tillåts välja från gång till gång vilken linje de vill driva, och att män bara skall tyst acceptera vad som gäller för stunden. I förlängningen är det även förminskande för kvinnor, eftersom det reducerar deras agens. Detta blir också rimligen resultatet när en liten grupp kvinnor utses till alla kvinnors språkrör och oemotsagda får breda ut sig t.ex. om mensens förträfflighet för att markera kvinnors särställning.

      (På GD blev vi äntligen av med tummarna efter att en kommentarstråd fått över 500 kommentarer, och laddningstiderna blev oacceptabla (mer än vanligt alltså) med ”comment ratings” aktiverade.)

     • Hmm

       /  09/26/2015

      UlfT: Ovan på allt som diskuteras om mens och hormonpåverkan mm så finns det faktisk en ganska vedertagen syn på att när en kvinna har mens så är hon äcklig och mens i sig är äckligt.

      Detta är en kvarleva från b la tiden då när en kvinna hade mens eller var nyförlöst så fick hon inte gå i kyrkan. Hon behövde bli kyrktagen varje gång efter det så att hon inte var oren och ull av synd längre.

      Denna religiösa syn på mens finns fortfarande inom flera religioner samt praktiseras på många ställen i världen att en kvinna ska isoleras till hon ansen som ren igen.

      Tro inte en sekund att vårt sekulära samhälle helt har tvätta bort denna syn på kvinnan med mens.

     • … så finns det faktisk en ganska vedertagen syn på att när en kvinna har mens så är hon äcklig och mens i sig är äckligt.

      Talar vi om vuxna människor nu? Hur utbrett är det egentligen?

      (När min dotter första gången hörde om hur ett samlag går till var hennes spontana kommentar att hon aldrig i sitt liv skulle göra något sådant. Jag skulle i alla fall inte bli chockad om hon ändrar uppfattning om några år …)

      Och då talar jag inte främst om ev. män som inte tycker att det är så kul att ha sex under menstruationen. Jag tycker att det är rimligt att skilja mellan att bara tanken på att en kvinna har mens skulle vara besvärande, och upplevelsen av att direkt konfronteras med mensblod.

      Beträffande uppfattningen att det skulle vara äckligt, tja, förr i tiden kanske hygienaspekten såg lite annorlunda ut? Jag drar mig till minnes artikeln Menstrual Blood as a Weapon of Resistance, som handlade om hur fängslade motståndsmän och -kvinnor i Irland gjorde uppror mot den vidriga behandlingen i fängelserna.

      Like their male counterparts, female republican prisoners smeared their own excrement on the walls of their cells as a means of resistance. The women, however, had one more resource at their disposal – menstrual blood. In a society where women’s reproductive functions are governed by strict codes of secrecy, the use of menstrual blood in a public protest was, in a word, ‘shocking’ to both the prison staff and to society in general. Decorating the cells with menstrual blood was the ultimate act of disruption and empowerment, of women taking control of their bodies to challenge the prison system.

      As Irish author Tim Pat Coogan stated after visiting both the H-Blocks and Armagh:

      The ‘Dirty Protest’ is bad enough to contemplate when men are on it, but it becomes even worse when it is embarked on by women

      I found the smell in the girls’ cells far worse than at Long Kesh, and several times found myself having to control feelings of nausea.
      (Coogan 1980: 114)

      Författaren vill gärna få det till att det som chockerade mest var själva normbrytandet, men det som vittnesmålet konkret påpekar är att lukten var chockerande, jämfört med männens celler, nedsmetade med avföring.

      Dessa kvinnor fick onekligen vara i fred, vilket kändes som en liten seger, men:

      The trade-off for this semi-privacy, of course, was living in these appalling conditions. The women were locked in for twenty-three hours of every day, with the other time spent in the exercise yard or eating their paltry meals.

      I artikeln framgår att menstruationen som vapen fungerade åt andra hållet också:

      As Fairweather, McDonough and McFaydean note: ‘The fact that they had to sit in their own menstrual blood amid excreta and urine did not concern the prison authorities’ (1984: 222). Their sole objective was to weaken these women and force them off the protest. As one woman noted, ‘criminalisation and sanitary towels go together. Criminal means clean. Political means dirty, they try to tell us’.

      I was most scared about possible vaginal infections, which quite a few suffered from. We never changed our knickers or jeans, but one had to have some protection there. Most of the women wore sanitary towels but there were no sanitary belts, so much of the time in the exercise was spent in furtively hitching the towels into place out of view of the TV monitors. The problem of not washing during menstruation was solved by changing the tampax much more frequently that one would outside … In the beginning you could get as many sanitary towels and tampax as you wanted. But then surgery came round and informed us that we were going to get them only on the first day of the month, and you had to choose between tampax or towels.

      Jag kan dock inte låta bli att fundera lite kring bl.a. en formulering som dök upp:

      One woman reported an incident where British soldiers, after standing outside her home shouting repeatedly ‘Come out, you whore’, left a statue of the Virgin Mary in her garden, defaced with red paint on the crotch (Fairweather, McDonough, and McFaydean 1984: 19). This act of sacrilege against the Virgin Mary statue not only railed against Catholicism and its most important female icon, but it also served as an attempt to disrupt any association of women with purity and as a reminder that as long as women menstruate they can never be pure or clean.

      Möjligen finns det en förstärkningseffekt just i kontrasten mellan att kvinnor regelmässigt sätts på piedestal och behandlas som ‘renare’ och ‘godare’ än män, och att menstruationen omnämns som ‘äcklig’? Det skulle vara i linje med hypotesen att kvinnor upplever det som kränkande att dras ned till ungefär samma nivå som män (dvs förlora sina privilegier), och möjligen ännu mer kränkande då att dras ned till en nivå under män (”kvinnor kan inte bara vara äckligare än män, utan t.o.m. äckligare”).

      Jag spekulerar bara utifrån fynden, förstås. 😉

      Det finns lite forskning om hur män har för attityder kring menstruation. Problemet med mycket av det som skrivits är att det utgår ifrån att män vill dominera kvinnor, och att om de inte är öppna och ödmjuka om menstruation, måste det bero på att de vill förtrycka kvinnor genom att tabubelägga ämnet. Men i kvalitativa intervjuer brukar det ändå komma fram att många män har en neutral till positiv attityd. I en studie där man försökte se om en kvinna som tappade en tampong vs ett hårspänne värderades lägre: så tycktes vara fallet, men intressant var att man inte fann någon könsskillnad i attityderna, samt att det tycktes finnas en effekt att värdera alla kvinnor lägre för att en kvinna tappar en tampong. Även detta kan stämma med min piedestalhypotes ovan.

      Annars tycks det mig som om de flesta forskare är rätt ointresserade av vad män tycker om menstruation: den stora majoriteten studier handlar om vad kvinnor tycker. De få studier som jämfört mäns och kvinnors attityder i frågan finner små skillnader, t.ex. att unga män är något mer negativa än unga kvinnor, medan det omvända gäller för äldre män och kvinnor. Rent allmänt verkar folk ha en rätt sansad attityd, så om det finns en stark skambeläggning eller äckel, så syns det inte mycket av det i studierna.

     • Törnrosa

       /  09/26/2015

      Ulf T: Du bad om ett förtydligande av ditt första citat. I det hänvisade jag till ett inlägg i slutet av Polisen-tråden, om det var det du undrade över.

      Jag tycker det är bra om kvinnor som känner för det förklarar humörsvängningar – inte ursäktar.

      Men att en kille på jobbet frågar en irriterad kille eller irriterad tjej om de har mens är kränkande. Speciellt om jobbet är stressigt. Ställer man den frågan i den situationen så vill man kränka. Jag var där, såg och hörde. Så du behöver inte problematisera mina tankegångar med några A och B.

      Ta tillbaka ordet ska du inte hänga upp dig så mycket på.
      Det var ungefär som när Löfven bytte ut Rosen mot Flaggan. Han ville ta tillbaka flaggan förmodar jag. 🙂

      Dina 1,2,3 där måste jag säga att du anstränger dig att problematisera. Både PMS och mens kan upplevas olika. För en del kan det skilja från gång till gång. Mer ont, månaden efter lite mindre ont osv. Blödningar kan skifta etc. Dessutom finns det ”svårdiagnostiserade” sjukdomar m m. Så du behöver inte försöka leta upp några konstiga orättvisor gentemot män.

      Det Hmm skriver om är också ett viktigt problem som håller på att få en mycket fast etablering i mitt bostadsområde. Så jag kan med gott samvete säga att här finns ett Patriarkat att tampas med.

      Vill minnas att jag tyckte mycket synd om Pelle Billing när han införde knapptryckningar. Skrev det också. Alla som var jättepopulära fick massor av upptummar hur korkat de än skrev, vilket ju spillde över på Pelle. Vad jag kommer ihåg så tog han bort knapparna efter ett tag. mvh

     • Problematiseringen gäller väl mest att en viss grupp feminister står för en bisarr och (avsiktligt?) provokativ retorik i frågan. Det mesta pekar på att män i allmänhet inte skiljer sig speciellt från kvinnor i allmänhet beträffande attityder till menstruation, så jag ser inga tydliga spår av patriarkalt förtryck i mina egna efterforskningar – annat än att många artiklar utgår ifrån att det finns, och sedan tydligt ägnar sig åt confirmation bias och tendentiös övertolkning.

      Jag ser det alltså huvudsakligen som en relativ icke-fråga: även om jag förstår att det på vissa plan är en djupt personlig och omvälvande fråga för kvinnor, inte minst under vissa perioder av livet, så kan man nog utgå ifrån att män ser det mer som något som inte berör dem särskilt mycket, annat än att man förväntas visa hänsyn. Män tycks vara mer benägna än kvinnor att ursäkta kvinnor för mensrelaterade besvär, så om något kan vi där se tecken på det riktiga patriarkatet: att män har en tendens att vilja överbeskydda kvinnor och vara mer överseende med deras brister än med andra mäns. Men i det finns också inbyggt en tendens till infantilisering – en tendens som jag anser att vissa högljudda feminister rätt agressivt försöker exploatera.

      Vad det är för saker som ökar i ditt område kan jag förstås inte veta, men det låter som att du syftar på attityder som hör till andra kulturer? Det blir nog en lite annan diskussion i så fall.

     • Hmm

       /  09/26/2015

      YlfT: Jag det är vuxna personer vi pratar om. När såg du senats mens i en porrfilm som inte handlar om avvikande preferenser trots att det är ett välkänt faktum att kvinnor som menstruerar är ofta kåtare än annars?

      Vad det gäller den tappade tampongen så är det just detta som är min poäng. Kvinnor ser på sig själva och sin egen mens som något äckligt. Hur männen ser på det ser jag som mindre viktigt. Tänkt dig själv att du 3-7 dagar i månaden går omkring och känner dig äcklig. Att du är oren dessa dagar.

      Tänk själv ett scenario där en man känner samma äckel inför sin sperma och att den avskyn är scocialt accepterad. Och kom inte och säg att det redan är så för sperman glorifieras i flera regioner samt är en avgörande faktor för en prorrfilm med sprut som crescendot. (Bra tycker jag).

      Det finns än idag flickor som tror att det ska dö i en allvarlig sjukdom då de blöder okontrollerat när de får sin förta mens då ingen har berättat för dem att detta kommer ske. Då mens är så tabu att de inte vet att detta är något som händer alla friska kvinnor. Och när de får det och omgivningen får reda på att mensen kommit så är det första de får lära sig att detta är hysch hysch och något som ska döljas till varje pris.

      PS Min autokorekt godkänner inte ordet mensen men har inga problem med ordet sperman. 😉

     • @Hmm,

      När såg du senats mens i en porrfilm som inte handlar om avvikande preferenser trots att det är ett välkänt faktum att kvinnor som menstruerar är ofta kåtare än annars?

      Det där känns lite cirkulärt. En snabb sökning visar att det går utmärkt att hitta porrfilmer med menstruerande kvinnor. Menar du att dessa filmer förmedlar att de är avvikande, eller är det du som tycker att de är avvikande? Jag är definitivt beredd på att gå med på att efterfrågan på porrfilmer som inte innehåller menstruation är mer efterfrågade, men det finns massor av olika porrteman som inte tycks jättepopulära utan att det finns något stigma bakom: sex framför TV:n, sex i myskläder, och för all del vanlig missionärssex i sovrummet!

      Jag tror inte att det är ett ”välkänt faktum” att kvinnor är kåtare under menstruationen. Dessutom motsägs det väl av det du själv skriver, att kvinnor går omkring och känner sig äckliga och orena då? De studier jag har sett på ämnet tycks finna att många kvinnor känner mest sexlust några dagar före ägglossning (vilket rent biologiskt verkar rätt rationellt), men att det varierar en hel del: vissa peakar före mensen, andra alldeles efter, och ja, några under mensen – det förekommer också. Men ökad sexlust tenderar att sammanfalla med förhöjda hormonnivåer: östrogen peakar före ägglossning och igen mitt i luteala fasen, då även progresteron peakar. Under mens och ägglossning är hormonnivåerna rätt låga.

      Kvinnor ser på sig själva och sin egen mens som något äckligt. Hur männen ser på det ser jag som mindre viktigt.

      Jo, väldigt mycket av talet om mäns förtryck av kvinnor tycks landa i vad kvinnor tycker om sig själva, samtidigt som intresset för vad män faktiskt tycker är ganska lågt. 😉

     • Hmm

       /  09/26/2015

      UlfT: ”Män tycks vara mer benägna än kvinnor att ursäkta kvinnor för mensrelaterade besvär, …”

      Men det där är kvalificerat skitsnack. Det är långtifrån ovanligt att en arg kvinna får tillkastat efter sig; Har du mens eller?, från en man som ett sätt att förringa en berättigad ilska. Män gör det sällan med kvinnor som de står nära, bara de värsta tölparna gör så, men en kvinna som man halvkänner går det bara att säga så till. På vissa arbetsplatser är det en vanligt förekommande kommentar så fort en kvinna är något annat än glad och leende.

      Har dock sett en viss förbättring de senaste 5 åren vad det gäller detta.

     • @Hmm,

      Men det där är kvalificerat skitsnack. Det är långtifrån ovanligt att en arg kvinna får tillkastat efter sig; Har du mens eller?, från en man som ett sätt att förringa en berättigad ilska.

      Det var hämtat ur en vetenskaplig studie om mäns och kvinnors attityder om mens (Mexiko, tror jag det var). Jag behöll inte referensen, men kan förstås leta upp den om du är genuint intresserad.

      Det finns en uppenbar risk för confirmation bias här: du noterar mycket lättare den skitstövel som fäller en kränkande kommentar, än alla de män som kanske visar lite extra omtanke när de misstänker att de behövs – sannolikt hellre genom att säga ingenting och vara lite mer tolerant än vanligt.

     • Hmm

       /  09/26/2015

      UlfT: …”men det låter som att du syftar på attityder som hör till andra kulturer”

      Tja Sverige kultur tillhör kristendomen är i den är synen på mens som oren synnerligen relevant. Så sekulariserade att vi ändrat synen på det är Sverige inte än.

     • Hmm

       /  09/26/2015

      Alltså egentligen så tycker jag det är rätt fantastiskt att det sitter en grupp med män på detta forum och ar en massa tankar ang mens och försöker förringa hur kvinnor känner inför den och vad samhället säger om mensen. Framförallt när det finns en tusenårig dokumenterad tradition på att se på mensen som bevis på att kvinnan på full av synd och en oren varelsen jämte mannen.

      Jag som kvinna skulle aldrig får för mig att säga emot män som skulle vilja problematisera att få stånd på stranden och hur samhället dömer en som pervers, ifall det är så ni upplever att det är. Jag skulle aldrig säga, Nej men så är det ju inte. Ni inbillar er bara lite.

     • @Hmm,

      Alltså egentligen så tycker jag det är rätt fantastiskt att det sitter en grupp med män på detta forum och ar en massa tankar ang mens och försöker förringa hur kvinnor känner inför den och vad samhället säger om mensen.

      Ja, jag kommenterade iofs nyligen till min hustru hur bisarrt det var att jag skall behöva förklara saker om menstruation för en grupp kvinnor. Men medan ni (du) tycks utgå ifrån er personliga upplevelse, återger jag vad forskare som studerat frågan har kommit fram till.

      Var skrev jag något som förringade hur kvinnor känner inför mens?
      När vi talar om ”vad samhället säger”, så består åtminstone halva samhället av män. Varför är det då fantastiskt att några män vill vara med och diskutera saken?

      Ett bra sätt att slippa få feedback från män (du sade själv att du inte är intresserad av männens uppfattning i alla fall) är att utgå ifrån att de ni diskuterar främst är kvinnors upplevelse av saker, relativt frikopplat från män, och till och med ofta färgat av ett närmast totalt ointresse för hur män upplever samma fenomen.

      Det är när diskussionen börjar handla om vad män anses ha för attityder och beteende som män lätt känner sig kallade att faktiskt ha en åsikt.

      Men anser du dig kunna hitta robusta belägg för att kvinnor i gemen är kåtast under menstruationen, och t.ex. för att män i allmänhet använder mensen som ett slagträ mot kvinnor, så återkom gärna med källor. Jag gör mitt bästa för att hålla mig uppdaterad, men det är lätt att missa saker.

     • Hmm

       /  09/26/2015

      Ulf T: ”Jag tror inte att det är ett ”välkänt faktum” att kvinnor är kåtare under menstruationen. Dessutom motsägs det väl av det du själv skriver, att kvinnor går omkring och känner sig äckliga och orena då?”

      Jo det är det bland kvinnor och nej det gör det inte.

      Före är före och undertiden är undertiden.

     • Det är kutym när någon refererar till forskning att bemöta forskningen istället för att hävda ”vi xxx vet minsann bäst!”

     • Hmm

       /  09/26/2015

      PS Ulf T: Läs Jerry längre ned i tråden. 😉

     • Jag har redan skrivit om hur jag anser att många feminister försöker exploatera infantiliseringstendensen. Ville du hänvisa till Jerry som ett exempel på den tendensen, eller tycker du att han träffade huvudet rätt på spiken?

     • Hmm

       /  09/26/2015

      Ulf T Jag tog först bästa forskingsrapport jag googlade fram. Jag gissar på att du tycker den är lika relevant som jag anser att den du hänvisar till är.

      Klicka för att komma åt FULLTEXT01.pdf

     • Håller du bara på och trollar, eller menade du allvar med den där C-uppsatsen?

     • Bortsett från att en C-uppsats mest är en grundövning i att tillämpa forskningsmetodik, och den här studien t.ex. intervjuade 4 tjejer 17-18 år från samma gymnasieklass, så tycker jag ändå det här citatet är värt att dela med sig av:

      Manliga kroppar konstrueras som solida och kontrollerade medan kvinnors kroppar konstrueras som flytande, läckande och opålitliga på grund av menstruation, bröstmjölk och graviditet. När en kvinna är gravid ses hon som ett potentiellt hot i relation till ordnande och kontrollerade offentliga rum, vilket ses som en manlig miljö. Detta gör att hon förändrar sitt rörelsemönster under graviditeten (Longhurst, 2001). Den gravida kvinnas kropp ses som hotfull då graviditeten gör att hon får svårt att kontrollera vätskor som urin, bröstmjölk, spyor, tårar och fostervatten. Denna bristande kontroll över kroppsvätskor ses inte som acceptabel i offentliga rum. Den gravida kvinnan ses som en irrationell, läckande och odisciplinerad kropp som på olika sätt måste disciplineras.

     • Hmm

       /  09/26/2015

      Ulf T: ”Ville du hänvisa till Jerry som ett exempel på den tendensen, eller tycker du att han träffade huvudet rätt på spiken?”

      Inget utav det.

     • Hmm

       /  09/26/2015

      Ulf T: ”När vi talar om ”vad samhället säger”, så består åtminstone halva samhället av män. Varför är det då fantastiskt att några män vill vara med och diskutera saken?”

      Inte ATT, utan HUR. 😉

     • Hmm

       /  09/26/2015

      Tryckte på svarsknappen för tidigt.

      Jag utryckte mig för all del lite otydligt men jag gissar även på att du alltför villigt även missförstod mig.

      Jag menade inte att mäns åsikter inte betyder något för mig utan att det är mindre intressant för mig hur män ser på kvinnor med mens jämfört med hur kvinnor ser på sig själva.

     • Hmm

       /  09/26/2015

      ”Håller du bara på och trollar, eller menade du allvar med den där C-uppsatsen?”

      Läs igen min kommentar. Jag skrev inget om hur JAG ser på den rapporten utan hur jag trodde du skulle uppfatta den och hur du kunde likställa din uppfattning av den med hur jag ser på din rapport. 😉 😀

     • Läs igen min kommentar. Jag skrev inget om hur JAG ser på den rapporten utan hur jag trodde du skulle uppfatta den och hur du kunde likställa din uppfattning av den med hur jag ser på din rapport. 😉 😀

      Men förklara gärna varför du likställer de studier jag hänvisade till med en C-uppsats som gick ut på att intervjua fyra klasskompisar på gymnasiet.

     • Hmm

       /  09/27/2015

      ”Men förklara gärna varför du likställer de studier jag hänvisade till med en C-uppsats”

      Det gör jag så gärna så.

      Om vi tar LD som exempel där hon har tagit forskning och i den ryckt ut lösa citat för arr visa att tjocka är mer hälsosamma än smala, och då är det ändå medicinsk forskning , så kanske du förstår vilken vikt jag lägger på en sk rapport inom humaniora. Där får man alltid svar efter hur man frågar. Både du och jag kan Mao lätt få till stånd en rapport som visar på våra respektive ståndpunkter.

      Jag har här grundat min tes på anekdotiska , delvis självupplevda men framförallt dokumenterad syn på kvinnan och hennes mens iinom diverse religiösa samfund.

     • @Hmm,

      Om vi tar LD som exempel där hon har tagit forskning och i den ryckt ut lösa citat för arr visa att tjocka är mer hälsosamma än smala, och då är det ändå medicinsk forskning , så kanske du förstår vilken vikt jag lägger på en sk rapport inom humaniora. Där får man alltid svar efter hur man frågar. Både du och jag kan Mao lätt få till stånd en rapport som visar på våra respektive ståndpunkter.

      Så eftersom det finns de som inte kan värdera information och skilja kunskap från allmänt tyckande, tänker du strunta i att värdera information och istället gå på det som känns rätt för dig?

      Det blir en variant av postmodernisternas ”det finns ingen absolut sanning” (och därför är det min sanning som skall gälla!)

      Jag har här grundat min tes på anekdotiska , delvis självupplevda men framförallt dokumenterad syn på kvinnan och hennes mens iinom diverse religiösa samfund.

      Jo, jag förstod det. Jag har några invändningar:
      – Det detta inlägg och kommentarstråden handlade om var politiseringen av mensfrågan.
      – Det som de flesta manliga kommentatorer här tycks vara inne på är att mens är ett naturligt fenomen som man försöker hantera på bästa sätt utan att förstora vare sig genom skambeläggning eller genom att förklara krig med omgivningen och vifta med blodiga tamponger. Jag gissar att det inte bara är jag här som har såväl hustru som döttrar i tonåren.
      – Det som de flesta motargument tycks kretsa runt är att ”mens är visst ett stort problem, och för övrigt bryr vi oss inte om vad ni män tycker (men vi talar gärna om för er vad ni tycker!)”

      Eftersom detta mönster återkommer gång på gång i jämställdhetsdebatten, är det värt att försöka belysa hur mycket av dessa diskussioner som egentligen mest rör sig om kvinnors egen upplevelse, hur taskiga kvinnor kan vara mot varann, och hur män förväntas stoiskt acceptera att en stor del av problematiken projiceras över på dem.

      I en annan tråd här länkades till Hanna Fridéns berättelser om hur jobbigt det var med ens när hon gick i skolan. Det kan vara värt att notera att de händelser hon tar upp nästan enbart handlar om hur taskiga hennes tjejkompisar var. Men hon själv verkar inte göra distinktionen: det är samhället som är taskigt – och i förlängningen då, Patriarkatet. I synnerhet Patriarkatet, eftersom det är mycket lättare att skylla på män än att ta strid mot Systerskapet.

      Så länge vi accepterar projiceringen och förlitar oss mer på känslor än på fakta, så kommer vi inte lösa någonting, utan bara reproducera gamla mönster.

     • Hmm

       /  09/27/2015

      Ulf T: Men jag baser ju mina påstående på långt mer högtstående fakta än du gör. Det är väldokumenterade åsikt inom alla de stora religionerna om kvinnan som oren under mens där hon t o m inte alltför sällan ska hållas isolerad från övriga gruppen av männsikor tills hon slutat att blöda. Speciella reningsritualer innan hon tillåts be mm även här i väst är vanligt praktiserande.

      Dina studier visar på svar som är helt beroende på hur frågan ställdes. Kan vi inte komma överens om att antropologiska undersökningar aldrig kan fastställas som 100% korrekt i hänseende att ses på som ren skär fakta? Kan vi inte dessutom komma överens om att ALLA studier som närmar sig något att ha finns bakom betlaväggar? Har du tur så hittar du sin höjd en referens via en artikel i en tidning men där alltför ofta journalisten har lagt till sin egen tolkning av vad den läst.

      Dina andra tankar ang känslor mm och vem som är taskig mot vem mm har jag tyvärr inte tid att bemöta. Jag lämnar dig med vetskapen att religionen över hela världen har itutat kvinnor att de ska KÄNNA sig orena när de har mens.

      Väl mött.

     • MiT

       /  09/27/2015

      Vill inte lägga mig i egentligen för det är säkert dumt 😛

      Men du tror inte du tillmäter religionen lite väl stor betydelse i Sverige? Att man känner sig oren, ofräsch och smutsig av blod är väl inget konstigt alls egentligen? Om man blöder näsblod och halva tröjan är röd av blodet som runnit så går man väl inte och skyltar med det och säger att vi måste prata om näsblod? Man försöker väl tvärtom tvätta av sig så fort det bara går och byta kläder? Man går ju inte ut på stan när det rinner blod från kranen om man inte hittat ett sätt att göra så det inte syns eller märks? Det är väl inget som religion har tutat i folk? Eget blod är man väl sällan ”äcklad” inför utan främst andras? Vill man inte ha andras blod inpå sig så kanske man får se till att det egna inte kommer inpå andra?
      Jag tror ”rädslan” för blod sitter djupare än religionen i människan.

     • @Hmm,

      Kan vi inte komma överens om att antropologiska undersökningar aldrig kan fastställas som 100% korrekt i hänseende att ses på som ren skär fakta? Kan vi inte dessutom komma överens om att ALLA studier som närmar sig något att ha finns bakom betlaväggar?

      Vem har talat om 100% korrekt??? Och vad är alternativet?

      De studier som jag refererat här var från hyfsat väl respekterade publikationer, men det viktiga är huruvida de använder sig av en vettig metodik, har ett hyfsat urval och inte gör för mycket correlation mining. Jag kommer åt en del artiklar bakom paywalls, men framför allt nöjer jag mig inte med att bara hitta en artikel som stöder min uppfattning. Jag har för det mesta kollat på åtminstone tiotalet artiklar innan jag refererar till någon, och jag sållar bort artiklar med tendentiöst språk eller svajig metodik. Jag brukar också kolla citations för att se om resultatet vederläggs av senare studier.

      Det du lätt kan missa när du tittar på vad t.ex. religioner säger om mens, är att du inte kan veta om det huvudsakligen är kvinnor eller män som ligger bakom uppfattningarna. Även om man kan hitta någon man att citera är det inte alls säker att det är hans uppfattning ursprungligen. Ta t.ex. de länder där kvinnor får automatiskt ledigt vid mens; i Sydkorea får de ledigt eller ekonomiskt ersättning. Tror du det är män eller kvinnor som ligger bakom den lagen? Sydkorea har 16% kvinnor i parlamentet … Ett liknande exempel är kvinnlig könsstympning, som upprätthålls huvudsakligen av kvinnor – inte män.

      Din argumentation tycks följa den klassiska linjen kring kvinnofrågor: det är alltid saker som drabbar kvinnor – aldrig deras egna val och attityder som ligger bakom. Att detta genomsyrar frågan om mens blir synligt inte minst genom att det finns massor av studier som försöker kartlägga kvinnors attityder till mens, men nästan inga som kartlägger männens. Ändå gör nästan alla studier antagandet att män på något sätt är orsak till kvinnornas uppfattning. Det är alltså något man tror så starkt att man inte ens intresserar sig för att faktiskt utforska ämnet.

      Slutligen vet jag ärligt talat inte vad det är du tycker jag har fel om. Du menar att jag har fel om att män inte skulle skilja sig så mycket från kvinnor i sina attityder till mens?

      Vad man trodde förr i tiden är en annan femma. Eftersom man inte förstod menstruationens funktion, antog man att det handlade om en ‘utrensning’, och följaktligen att det som kroppen gjorde sig av med var något som inte var bra för kroppen. Inte helt ologiskt, men alltså inte helt rätt. Visst handlar menstruationen om en utrensning, men inte på det sättet man trodde.

      Av det jag sett om t.ex. medeltiden, så såg man menstruation huvudsakligen som något som rörde kvinnor. Så tycks det hanteras även idag, med undantag för att man vill skylla män för alla negativa attityder kring mens.

      Till sist, angående studien som visade att kvinnan som tappade en tampong värderades lägre än om hon tappade ett hårspänne: den hade du inga problem med, men den hade inte mer robust metodik än någon annan studie jag refererade. När jag sett andra studier som gjort liknande experiment, men där man kunnat jämföra med hur män värderas, syns ofta en intressant sak: man noterar att kvinnan värderas lägre under vissa omständigheter, men missar att hon i utgångsläget värderades högre än männen, så när hon ‘straffades’ hamnade hon närmare männens nivå, men inte lägre än dem. Även detta stämmer in med den ‘piedestalteori’ jag nämnde tidigare. I fallet med den tappade tampongen vet vi inte, eftersom de inte jämförde med hur män värderades.

     • Hmm

       /  09/27/2015

      Föll bort…

      Tack för diskussionen för denna gång!

     • Hmm

       /  09/27/2015

      MiT : Så kart det inte är dumt att du ”lägger dig ” 🙂

      Nej jag tillmäter inte religionen för stor betydelse i Sverige i detta fallet. Vi har många sedvänjor och kulturyttringar som lever kvar trots vi är sekulariserade. Faktiskt nästan allt vi är och står för kommer där ifrån. (Även om jag nog kan se vår höga jämlikhet mellan könen härstammar från vikingatiden)Tex många av dödsynderna lever kvar i högsta grad som moraliska rättesnören.

      Och jo det är konstigt att vi har den synen på mensen (men tack för att du bekräftar att det är vedertaget att den ansens som äcklig 😉 )

      När religionerna var pollymistiksa blandat med kvinnliga och manliga gudar så hyllades kvinnans mens som något heligt som kraftgivande. Någott magiskt och bra. När de patriaktiata religionerna gjorde sitt intåg så skulle kvinnan som tidigare som ansågs starkare än mannen hållas tillbak då det bara kunde finnas en gud och han var en man.

      Jag ber så mycket om ursäkt man jag har inte tid med att sammanfatta alla religioner åt dig och deras gång. Jag kanske kan locka dig med att det är en intressant googling för dig om du orkar. Gärna på engelska då mest material inom alla ämnen finns på detta språk. Kan dock tillägga att inom hinduismen som är polly så finns det grenar där mensen hyllas/festat över samt har egna rituella riter i tempel och allt och ses som något stort och bra, likväl som inom andra grenar av hinduismen den anses om något religiöst orent.

      Ett PS blir att säden/sperman alltid har hyllats som något bra och rent samt heligt. Så heligt att den inte får spillas därav förbud av mastubering.

     • MiT

       /  09/27/2015

      ”(men tack för att du bekräftar att det är vedertaget att den ansens som äcklig 😉 )”

      Motsatsen är att blod och blodfläckar INTE är det? Andras alltså, inte egna eller närståendes.
      Du skulle inte ha problem med att var och varannan människa gick omkring med blodfläckade kläder? På restauranger? Köpcenter? Om dagispersonalen hade det (heter förskola jag vet…)? Skolpersonalen? Och så vidare?

     • Hmm

       /  09/28/2015

      Ulf T: ”Din argumentation tycks följa den klassiska linjen kring kvinnofrågor: det är alltid saker som drabbar kvinnor – aldrig deras egna val och attityder som ligger bakom.”

      Men vilket trams du försöker pådyvla mig och klumpa ihop mig med en hel grupp som du har dragit slutsatser om. Jag håller inte med Törnrosa att du har hederlig debatteknik.

      Jag håller med dig om att vänstern ofta bara säger; inte mitt fel och inte lönt att jag ens försöker göra något åt saken. Men menar du att det aldrig är så att någons åsikter drabbar en annan och att det kan vara svårt som idivid att värja sig emot gängse uppfattning? Och även om jag som personkan göra det så kan jag ju för mig inte påverka hur någon annan ser på samma sak och handlar därefter!

      ”Det du lätt kan missa när du tittar på vad t.ex. religioner säger om mens, är att du inte kan veta om det huvudsakligen är kvinnor eller män som ligger bakom uppfattningarna”

      Läs moseböckerna om ämnet.

      Ang rapporter mm så har jag statuera min åsikt i frågan. Som du frågar får du svar. Jag har inte tid med att gå igenom allt du länkar till och än mindre tid med att leta upp det som jag läst. Ang kåthet vid mens så vet du inget om det av den enkla anledningen att ingen har ställt frågan. En skoj googling för dig bli ”horyn, period” så ska du hitta lite roliga samtalstrådar i ämnet och hur vanligt det är. I dem så får du också en fingervisning på hur vanlig det är att män tycker det är ok att ha sex då verse att inte ha det.

      Vad jag nu undrar är vad din agenda är. Är den att säga till kvinnor att ni är inbliska, lata, offerrollssökande där de inte har rätt till sina upplevelser? Vart vill du komma egentligen med dina tunna strupmor som du har på fötterna?

      Kom gärna tillbak i en diskussion ang män som får stånd på stranden och om huruvida samhället dömer dem som perversa eller inte trots att det är en helt naturlig reaktion.

     • @Hmm,

      Du får gärna ha din upplevelse, precis som jag får ha min. När jag återger vad studier om mäns attityder till mens säger, så säger det inte mycket om vad min egen attityd är. Vare sig jag är neutral, äcklad eller tycker att mens är det sexigaste som finns, så har det ingen bäring på vad män i allmänhet tycker.

      Att du kritiserar de studier jag refererat väger ganska lätt om du samtidigt säger att du inte har läst dem.

      Läs moseböckerna om ämnet.

      Vad säger det om huruvida det främst var män eller kvinnor som färgade samtidens attityder kring mens? Jag försökte illustrera det genom att hänvisa till Sydkorea, där en kraftig majoritet av manliga politiker stiftat lagar som påtagligt gynnar kvinnor med mens. Vet du vilka resonemang som låg bakom, och vilka som var mest inflytelserika i bakgrunden?

      Men menar du att det aldrig är så att någons åsikter drabbar en annan och att det kan vara svårt som idivid att värja sig emot gängse uppfattning?

      Nej, det menar jag inte. Däremot menar jag att det är närmast kutym i det som skrivs om mens att deklarera hur äcklade och hotade män känner sig, samtidigt som det finns extremt lite forskning som ens på allvar ställer frågan. Jämför med relationsvåld, som utan vidare kan rubriceras som ”mäns våld mot kvinnor”, baserat på forskning som antingen inte ens brydde sig om att försöka mäta kvinnors våld mot män, eller mätte det och mörkade resultatet, eller t.o.m. presenterade resultatet men ignorerade halva sanningen i sammanfattningen.

      I sådana här frågor är den egna upplevelsen ingen pålitlig guide, vare sig för män eller kvinnor. Det är helt enkelt oerhört svårt att separera vad i den egna upplevelsen som är egna inbillningar, confirmation bias, eller kanske konkreta skäl, men varken av de orsaker, eller ens så unika som man kanske tror.

      Jag har för all del ingen förstahandsupplevelse som kvinna (även om jag växte upp med en rödstrumpa till mor), men jag har fått tampas med egna demoner, som t.ex. klassresa med både arbetarklass, släktingar med handikapp eller alkoholism m.m. i bagaget, och fick även under resans gång några komfortabla ‘sanningar’ om könsroller krossade. Min egen slutsats har blivit att försöka att inte ta någonting för givet, utan testa alla antaganden.

      Ulf T: “Din argumentation tycks följa den klassiska linjen kring kvinnofrågor: det är alltid saker som drabbar kvinnor – aldrig deras egna val och attityder som ligger bakom.”

      Men vilket trams du försöker pådyvla mig och klumpa ihop mig med en hel grupp som du har dragit slutsatser om.

      Jag gjorde en observation, och talade om hur det ser ut från mitt perspektiv. Det står dig fritt att inte hålla med, eller ta till dig och fundera på om det kan stämma. Det styr inte jag över. Förklara gärna vad du tycker att jag har missförstått. Jag utesluter inte alls att det skulle kunna röra sig om min confirmation bias. 😉

     • Hmm

       /  09/28/2015

      Ulf T: Lite för snabb igen. Har egentligen inte tid till detta mer men… Helt utan att jag orka leta upp referensmaterial, tycker du själv att det verkar logiskt att en kvinna som har haft en religion som säger att hennes mens är något kraftfullt, magiskt och bra skulle vilja ge upp den makten och utan bevis för motsatsens till att den skulle vara något dåligt till att sedan säga att den är oren när det kommer en ny religion, eller är det inte mer sannolikt att det är så att den nya kontrollerande religionen som följer där mannen är överlägsen kvinnan i allt är det mannen som säger så till kvinnan?

      Jag gissar på att du inte har några problem om att se kvinnans roll inom isalm eller att du ens har några problem med att tänka dig hur kvinnans status är inom framförallt den ortodoxas judendomen. Varför har du problem med att se att det varit samma i den religion som du har (vad jag gissar på att du har) dina rötter i? Gör tanken för ont?

     • @Hmm,

      Helt utan att jag orka leta upp referensmaterial, tycker du själv att det verkar logiskt att en kvinna som har haft en religion som säger att hennes mens är något kraftfullt, magiskt och bra skulle vilja ge upp den makten och utan bevis för motsatsens till att den skulle vara något dåligt till att sedan säga att den är oren när det kommer en ny religion, eller är det inte mer sannolikt att det är så att den nya kontrollerande religionen som följer där mannen är överlägsen kvinnan i allt är det mannen som säger så till kvinnan?

      Om nu det är en korrekt beskrivning av vad enskilda kvinnor konfronterades med. På något sätt ställer jag mig lika tveksam till den beskrivningen som den som fanns i C-uppsatsen du skickade, om att i början av 1800-talet så var det fritt fram för kvinnor att bara låta blodet flöda och hamna på golv, möbler och lite varstans. Jag har tidigare roat mig med att läsa feministisk historia lite ‘normkritiskt’, och har kommit fram till att det mesta som sägs om historiskt förtryck, eller för all del, forna feministiska paradis, bör tas med en stor nypa salt.

      Jag gissar på att du inte har några problem om att se kvinnans roll inom isalm eller att du ens har några problem med att tänka dig hur kvinnans status är inom framförallt den ortodoxas judendomen.

      Jag har, bland annat efter egna samtal med muslimska kvinnor, men också efter lite egna efterforskningar, kommit fram till att den västerländska synen på muslimska kvinnors ställning är ungefär lika snedvriden som de muslimska schabloner om västerländsk dekadens som man emellanåt får höra.

      Varför har du problem med att se att det varit samma i den religion som du har (vad jag gissar på att du har) dina rötter i? Gör tanken för ont?

      Religioner har haft en massa hyss för sig, både beträffande män och kvinnor. Jag tycker nog bara att man skall vara försiktig med att använda Moses m.fl. som referens för hur moderna européer ser på olika frågor (man brukar säga att spec. västeuropéer, och i ökande grad även amerikaner, numera karakteriseras av s.k. ‘fuzzy fidelity’)

     • Hmm

       /  09/28/2015

      MiT: ”Du skulle inte ha problem med att var och varannan människa gick omkring med blodfläckade kläder? På restauranger? Köpcenter? Om dagispersonalen hade det (heter förskola jag vet…)? Skolpersonalen? Och så vidare?”

      Jo det skulle jag nog till viss del ha beroende på hur och när det uppkommit. Hur menar du att den åsikten säger emot mitt påstående att mens anses som något äckligt? Den befäster den ju om något. 🙂

      Men jag ser inte någon som gör sig stora besvär att dölja sitt pappar som de haft näsblod på eller dölja att de har ett plåster på armen eller se till att de plåster inte syns i sophinken när det är förbrukat.

      Det är en helt annan stigma på mensblod än på näsblod som inte har någon alls.

     • Hmm

       /  09/28/2015

      Och en sak till ang. ”Din argumentation tycks följa den klassiska linjen kring kvinnofrågor: det är alltid saker som drabbar kvinnor – aldrig deras egna val och attityder som ligger bakom”

      Nu så är det ju så att kvinnor själva tar tag i situationen och gör något och slutar att vara offer. De försöker på egen hand ändra på attityden bland kvinnor över hur de ser på in egen mens. Då mötes det av MiT, per2 m fl här av klagomål över att det agerar.

      Hur ska ni ha det egentligen? Ska man bara acceptera och då göra sig till ett offer eller ska man ta sitt eget ansvar och handla?.#no win sitution :mrgreen:

     • @Hmm,

      Nu så är det ju så att kvinnor själva tar tag i situationen och gör något och slutar att vara offer. De försöker på egen hand ändra på attityden bland kvinnor över hur de ser på in egen mens. Då mötes det av MiT, per2 m fl här av klagomål över att det agerar.

      Som jag sade tidigare: om de talade om hur kvinnor ser på mens, och framför allt hur de själva ser på det, så hade jag inte haft några problem med det – annat än att det då kanske hade varit bra att välja ett mer riktat forum – men det är inte det de gör. De klumpar ihop alla, och implicerar inte minst Patriarkatet (vilket även du gör, för övrigt). Det kommer då snabbt att handla om att de vill förändra andras förmenta syn på saken. Det är något helt annat än att tala om hur man jobbar med sina egna fördomar.

      Det finns ju massor av kvinnor som gör något och slutar vara offer (eller aldrig såg sig själva som offer till att börja med). Gemensamt för de flesta gissar jag är att de helt enkelt gör det de vill göra utan några större åthävor, och utan att kräva någon särbehandling av omgivningen.

      Du kanske har hört om hur man kan ta kamp med något, och ändå vara lika fast i det, eftersom man bara vänt problemet till sin motpol, istället för att faktiskt lägga det bakom sig?

      Bilden av kvinnlig utsatthet kan vara sant begränsande, men den utgör också en traditionell maktbas för kvinnor. Man kan alltså välja att antingen
      – låta sig begränsas av sina tankar om menstruation,
      – göra det man kan för att det inte skall komma i vägen för det man vill göra,
      – eller börja använda det som vapen, om än inte fullt så drastiskt som de irländska motståndskvinnorna som smetade mensblod på cellväggarna.

      De som får för sig att de skall posera på skolfoto med blodfärgade byxor, dekorerade med blodiga bindor m.m. gör det sistnämnda: de är ute efter att provocera och utmåla alla andra som skurkar om de inte uppskattar det flagranta normbrottet. Det är snarare att ställa upp i Oppression Olympics, där mest ‘förtryckt’ vinner och alla andra skall tvingas till underkastelse.

      Hur ska ni ha det egentligen? Ska man bara acceptera och då göra sig till ett offer eller ska man ta sitt eget ansvar och handla?

      ”Slå in öppna dörrar”, är ett uttryck som känns passande här. 😉

      Det går alldeles utmärkt att utgå ifrån att menstruation inte är någon stor sak, att det finns utmärkta skydd, som gör att man kan ägna sig åt vad man vill – arbete, fest, bad, idrott – och att dessa skydd finns att köpa i varje kiosk, livsmedelsbutik, bilmack, och att ingen behöver höja ett ögonbryn över att kvinnor köper dem (eller män för den delen – jag handlar ofta sådana artiklar åt min hustru, och gör det gärna för dottern också, om hon ber mig). Att släppa offerrollen känns inte helt oöverstigligt …

     • Hmm

       /  09/28/2015

      Ulf T: ”Det går alldeles utmärkt att utgå ifrån att menstruation inte är någon stor sak”

      Aha, så din agenda ÄR alltså att berätta för oss att vi inbillar oss. Klappa oss lite på huvudet så där och säga till oss hur vi BORDE uppföra oss/ agera. Bra att vi har kommit fram till det. Ska komma ihåg det till nästa gång vi hamnar i debatt. 😉

     • @Hmm,

      Nej du. Jag påpekade bara det uppenbara, att om man väljer att försöka se mens som något helt normalt, icke stigmatiserat, som halva befolkningen behöver hantera, så föreligger det rent objektiv väldigt få hinder för att leva så.

      Jag talar inte om för dig hur du (eller vilka du nu menar med ”vi” – alla kvinnor??) skall tänka. Om vi nu håller på och generaliserar, så kan jag upplysa dig om att män inte fungerar så: om jag gör en observation, så betyder det att det är så jag ser det; du får tycka och agera efter eget huvud. Varför skulle jag bry mig så länge det inte påverkar mig?

     • Hmm

       /  09/28/2015

      Ulf T: Jag såg nu ditt svar till mig om hur du ser på kultur och religion och kvinnas roll i framförallt det tre bokrelgionerna. Jag ska försöka komma ihåg att inte mer debattera med dig. Din förnekelse av hur vår värld ser ut är alltför stor för att jag ska ha något mer att skiva dig.

      # Européer har så klart aldrig heller sett på svarta invånare i Afrika som ett djur och inte en människa heller under bl a 1700-talet med kristendomen som stöd för sina idéer
      # jag har bott i fler världsdelar än vad de flesta har åkt på semester till
      # att avfärda min nära och käras livsöden

     • @Hmm,

      Ulf T: Jag såg nu ditt svar till mig om hur du ser på kultur och religion och kvinnas roll i framförallt det tre bokrelgionerna. Jag ska försöka komma ihåg att inte mer debattera med dig. Din förnekelse av hur vår värld ser ut är alltför stor för att jag ska ha något mer att skiva dig.

      Vad är det för förnekelse du talar om? Att många uppfattningar som florerar i muslimska kulturer om västerländska kvinnor kan vara rejält missvisande? (och att det finns skäl att anta att vi inte nödvändigtvis förstår allt om andra kulturer)

      http://genusdebatten.se/gastinlagg-myten-on-patriarkalt-fortryck-i-iranav-ali-mehraspand-oversattning-benjamin-akech/

      Det kan väl sammanfattas som att alla inte kan ha rätt. Pew Research försökte kartlägga vad muslimer och icke-muslimer anser om varandra. 82 % av muslimerna i Spanien menade att västerlänningar visar respekt mot kvinnor, medan bara 22 % av muslimerna i Pakistan anser det – och i Turkiet, Nigeria, Egypten, Indonesien och Jordanien är det ca 40–%. Samtidigt tycker runt 20–% av icke-muslimer i Tyskland, USA, Frankrike att muslimer behandlar kvinnor med respekt. Uppenbart går meningarna isär om vad som utgör respekt och vilka som är mest respektfulla.

      Själv skulle jag tycka att det vore rejält arrogant att påstå att en specifik grupp sitter inne med svaret om vad som är rätt och fel här. Sitter du inne med facit?

      # Européer har så klart aldrig heller sett på svarta invånare i Afrika som ett djur och inte en människa heller under bl a 1700-talet med kristendomen som stöd för sina idéer

      Nå, det var britterna som i princip satte stopp för den internationella slavhandeln. När européerna kom till Afrika fann de dessutom att slavhandeln redan var i full gång.

      # att avfärda min nära och käras livsöden

      Jag har inte avfärdat någons livsöde, så vitt jag vet. Jag har bara argumenterat mot tendensen generalisera utifrån personliga upplevelser. Det betyder inte att de personliga upplevelserna invalideras, bara att de inte är tillförlitliga mått på hur större grupper behandlas.

     • Hmm

       /  09/28/2015

      Ulf T: Jag ska vara extra tydlig så att t o m du kan förstå.

      Oss = alla vi som tycker det är viktigt att lyfta mensen, inte oss som alla kvinnor.

      Du och din agenda = du och enbart dig. inte att jag skulle få för mig att använda dig som ett exemplar att generalisera alla män på eller någon annan grupp för den delen.

      # bygga halmdockor

     • Hmm

       /  09/28/2015

      ”Nej du. Jag påpekade bara det uppenbara, att om man väljer att försöka se mens som något helt normalt, icke stigmatiserat, som halva befolkningen behöver hantera, så föreligger det rent objektiv väldigt få hinder för att leva så.”

      # säga att man inbillar sig på samma gång som man säger att man får skylla sig själv # säga emot sig själv

     • @Hmm,

      # säga att man inbillar sig på samma gång som man säger att man får skylla sig själv # säga emot sig själv

      Det där förtjänar inte något svar. Jag har nog förklarat mig tillräckligt för alla andra läsare. Du har tydligt visat att du inte är intresserad av någon rationell diskussion, så nu lämnar jag den här diskussionen.

  • Grodan Boll

    /  09/25/2015

   Jag är ganska tystlåten av mig och fick reda på precis hur lite kontroll över rösten man har under målbrotten under ett föredrag inför klassen.

   Min grava darrhänthet och rosiga kinder gjorde inte upplevelsen bättre…

   Svara
 2. Blåval Rödval

   /  09/25/2015

  Jag passar på och slår ett slag för Brakskitens vänner. Vårt motto är: ”Bättre ut än in”

  Som alla vet så uppstår dåliga idéer när miasman letar sig upp längs ryggraden för att slutligen hamna i hjärnan.

  Av att döma av mängden dåliga idéer dessa människor har så håller dom hårt på sin ”no farting policy”.

  Svara
  • Olof

    /  09/25/2015

   Om vi pratar om att ”mensen äntligen skvätter in i de fina salongerna” så vill jag faktiskt påpeka att den svåra stigmatiseringen av bukkake. När kommer tabuet brytas? Får vi under vår livstid se SVT ogenerat skvätta loss i Godmorgon Sverige? Kommer det sociala kravet att tvätta ansiktet någonsin att försvinna?

   (Jag hoppas ärligt talat inte det, men det faktum att kroppsvätskor lämpligen hålles till den privata sfären beror inte på att de i sig är pinsamma, utan på att det ur respekt för andras personliga sfär och deras ointresse för andras kroppsvätskor kan vara lämpligt att hålla sådant till begränsade sällskap där vätskan eller konversationen passar).

   Svara
 3. Karl

   /  09/25/2015

  Går det att lägga in ett klipp på det hela månne.
  Lyckas inte få fram gårdagens program på SVT play.
  Mvh

  Svara
 4. Karl

   /  09/25/2015

  Utmärkt exempel på klassisk vilseledning samt indoktrinering i bästa SVT stil!
  Det gäller att banka in buskapet gång på gång! Så gjorde Mao under kulturrevolutionen i Kina för att få önskad effekt hos folkmassorna och så gör även ”allas” vårt SVT!
  Jodå, SVT vet att sprida sin genusrevolution minsann – partiledningen troget!

  Svara
 5. Karl

   /  09/25/2015

  För övrigt är dagens förslag utav vänsterpartiet ( läs: även MP och sossarna )
  att fastän mer än tusen personer om dagen kommer till Sverige skall staten skapa FLER vägar/ inslussningsportar till Sverige!
  Detta är enligt vänstern högprioriterat!
  Tillåt mig föreslå det diametralt motsatta!

  Under tiden fortsätter kiss- och mens -samtalen för fullt på Sveriges Television.

  Svara
  • Blåval Rödval

    /  09/25/2015

   Allt detta för att dom inte är med i Brakskitens vänner. 😀

   Svara
   • Tor

     /  09/25/2015

    Rekommenderar även deras ungdomsförbund, småfjärtarna.
    För dig som inte vill gå med i Brakskitens vänner finns ett ”hängavtal” med smygarna.
    Eller varför inte gå full Arnstad; gå in i MP (Mökar partiet).

    Svara
    • Blåval Rödval

      /  09/25/2015

     Det sista hängde jag inte riktigt med på. Vi förespråkar fri användning av ”vindkraft” just för att motverka alla dåliga idéer som bland annat Arnstadismen står för med sin ”no farting policy” (se programförklaring ovan).

     Svara
     • Tor

       /  09/25/2015

      Var en travesti på att jag tycket att MP är ett riktigt skitparti.
      Vill bara lätta på trycket så här på fredag eftermiddag.

    • Det berömda Gällivare-hängavtalet?

     Svara
  • Karl

    /  09/25/2015

   Vad ända in i helvete!
   Ja det är tyvärr inte första gången och DEFINITIVT inte sista gången som svenskar och dess verksamheter får flytta på sig till förmån för invandringen.
   Undrar nu bara hur lång tid det skall ta innan första klagomålen från de nya bosättarna kommer?

   Svara
 6. Jag tror snarare att dessa feminister upplever mens som väldigt besvärligt och förtryckande. Avskyvärda vita män blöder ju inte!

  Svara
 7. Jerry

   /  09/25/2015

  Kanske det handlar om ett behov att bli älskad till varje pris hur äcklig man än är. Ungefär som att ett barn vill bli älskat trots spyor och stinkande blöjor.

  Svara
 8. Gomorron Sveriges programledare Åsa Avdic som syns i bild ovan, ledde för ca 20 år sen ett P3-program för fjortizar (bokstavligen den målgruppen) som hette ‘Ketchup’. Som namnet antyder var det ett eller annat avsnitt om mens där också. Kanske mer motiverat med sexualundervisning för dem, förvisso.

  Svara
 9. Don

   /  09/25/2015

  Allt är välkommet som håller feministerna borta från arbete med att förändra lagstiftning och infiltrera myndigheter. Mera mens!

  Svara
 10. Karl

   /  09/25/2015

  Det värsta är nog inte att det finns tjejer som vill ändra eller påverka mänsklighetens uppfattning kring mens. Vill vissa människor ägna sig åt det utav all världens olika skäl så må det vara hänt.

  Det är däremot ytterst störande att det mest kraftfulla organet för vad som skall vara oberoende nyheter, granskning och problematisering – SVT – konsekvent agerar som om de vore ett galleri för vänsterorienterad kultur och för vänsteruttryck i största allmänhet.

  Aldrig någonsin skulle vi få bevittna några mysiga morgonstunder med människor från högersidan!
  Ja fastän det vore objektivt helt rimligt så hör ni själva hur det låter! – vänsterperspektivet är så grundlagt och statsfäst sedan årtionden och dessutom kraftigt eskalerande – så allt annat vore en omöjlighet för SVT.

  Så, konsekvent uppvisning av vänster- och genusperspektiv är det som bjuds.

  Det är därför det passar så bra för SVT att placera dessa populistfeminister i sin show-case låda för uppvisning inför befolkningen.
  Det är konsekvent helt enkelt.

  Det var ju inte länge sedan SVT politiske huvudkommissarie i direktsändning fäktade bort alla påståenden kring SVTs uppenbara vänstervridning. Politofficeren i fråga lyckades med mästerstycket att låtsas vara helt oförstående inför dylik kritik dessutom.

  Ja, där står vi nu gott folk.

  Svara
  • Lek med tanken att t.ex. Jan Sjunnesson eller nån annan välartikulerad SD-stämplad person skulle fått sommarprata. Ordet ‘Twitterstorm’ skulle få ett par-tre nya nivåer. Twittercyklon, Twittertornado, Twitterbävning

   Svara
 11. havre@flarnstad

   /  09/25/2015

  Inte direkt förvånande att personen ifråga verkar passa standardmall typ1A för radikaliserade feminister såg att hon tidigare medverkat i tillställningar som tampongkampen dvs verkar ganska besatt av menstration.

  Andra gymmar eller kanske stickar lite mössor och är besatt av heminredning (tänker på min egen sambo så nej inga fördommar) medans fritidsaktiviterna på fem.vänsterkanten mer verkar ligga åt menstration, demonstrerande i tvivelaktiga sällskap och subgenrer som blottning, kukklippande osv. .

  Svara
 12. Rikard

   /  09/25/2015

  Hej.
  Om det privata är politiskt, så är väl det politiska privat?

  Den sortens kvinnor som ägnar sig åt dylikt har troligen internaliserat ett självhat och misogyni som en del av sin identitet, vilket tar sig uttryck i olika exhibitionistiska beteenden. Istället för att konfrontera sina egna skam- och skuldkänslor och sätta sig över dessa genom att acceptera sig själva sådana de är (fördelar och brister såväl som förmågor och färdigheter) rationaliserar de och skuldbelägger hela världen. Det är därför de påminner så mycket om andra konspirationsteoretiker i sin retorik om fallokrati, patriarkat med mera.

  Om denna psykologiska beskrivning accepteras framstår postmodern socialism som en naturlig allierad då den enkelt uttryckt låter användaren invadera andras sällskap och diskvalificera dessa genom att kalla dem arbiträra.

  Det är tragiskt att västerlandets feminister inte anser att alla människor förtjänar att ha samma rättigheter inför lagen; de argumenterar för identitetspolitik och sekteristisk partikularism och exotism framför frihet, jämlikhet och kamratskap. Därmed legitimerar de sina fienders argumentationsstruktur som varandes lika sann.

  Eller mycket enklare: lön efter prestation, likhet inför lagen, och inga undantag annat än baserat på förmåga är alla saker som gårdagens feminister hade som mål. Dagens anhängare av Butler och Dworkin är för fega för något sådant.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Svara
 13. Jan

   /  09/26/2015

  Mensen går ju bra att politisera eftersom det är en fråga med ständigt kvinnligt tolkningsföreträde. De enda män som ges tillåtelse att beröra frågan är möjligtvis gynekologer och allmänläkare.

  Svara
 14. jaha

   /  09/26/2015

  Det är vedertaget känt att feminister är fascinerade av könsorgan och kroppsvätskor. Sa jag feminister? Menar såklart treåringar.

  Har inget emot feminister, men även de växer upp, rakar bort skogen under armarna, drar in dubbelhakan och tar några välbehövliga steg på trappmaskinen… och vidare i livet.

  Svara
 1. Årets ÅP-gala på Södermalm! | WTF?
 2. Aftonbladet avslöjar: det är mäns fel att kvinnor kan bli sjuka! | Jämställdhetsfeministerns blogg
 3. Det mest radikalfeministiska landet i världen | WTF?
 4. Jämställdhet på SVT. Kampen fortsätter! | WTF?
 5. Lite blandat från 2015 del 4 | WTF?
 6. Ring Unionen och ställ frågor om ”mansplaining”! | WTF?
 7. Sök jobb som menskonsult | WTF?
 8. Lite gammalt som ligger och skräpar del 13 | WTF?
 9. Landet Bizarro del 7: Media | WTF?
 10. Varför? | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: