D(esinformations) N(yheter)

Dagens Nyheter kör en drive för att fakta, källkritik, källgranskning med mera ska bli viktigt. De kallar serien ”De faktaresistenta”. Ni får läsa artiklarna själva, jag tar bara med en liten bit av dem. Att de inte avser sig själva med kampanjen utan ANDRA vrår på nätet är ganska klart då det började med Helen Lööws ”De virtuella sekterna frodas i förvrängda fakta” för drygt en vecka sedan.

faktaresistenta1

Det ovan är ingressen på Lööws artikel. Fast skulle det inte egentligen passa bättre om hon skrev ””Fakta” är etablissemangets röst”?

Det fortsatte med den andra delen igår, ”Fakta håller på att bli en ren konsumentfråga”.

faktaresistenta

Ingressen på gårdagens dagens artikel av Anders Mildner. Är inte det en text som väldigt väl beskriver… DN…? Eller traditionell media i stort?

faktaresistenta2

Jag tog med lite från slutet av Mildners artikel också, beskriver han inte ganska exakt… DN. Där också? Vilka är det som låter känslor gå före fakta? Det är ju postmodernister, det vill säga DN. Eller traditionell media har helt enkelt blivit förgiftad med postmodernism.

Nu har jag på två ställen sagt att DN är PRECIS likadana som de vrår på nätet som de kritiserar. Det är ju allmänt känt att DN driver en agendajournalistik, och driver man en agenda så är det ganska naturligt att man inte gärna vill vara sanningsenlig med sånt som är emot den egna agendan. Det gäller DN på samma sätt som för andra nyhetssidor och bloggar på nätet.

Och DN:s agenda, liksom de flesta traditionella mediers, är att vara extremt positiv (över gränsen till naiv) till all form av invandring, utlänningar, främmande kulturer, främmande religioner, att Sverige är en rasistisk avgrund, att här är alla rasister vi vet bara inte om det än och så vidare. Det är ju ingen hemlighet, eller hur? Har man den agendan så är man väldigt ovillig att publicera sånt som går emot och är negativt. Det får nästan vara folkstorm innan man ser en sådan publicering. Och om/när den väl kommer är den otroligt konstigt vinklad för att ändå försöka vara så lite ”dålig” som möjligt. Om det är något som uppfattas som positivt däremot, då behövs ingen storm.

Alternativet till märkliga vinklar är att inte ta upp något som uppfattas som negativt alls och det ser man varje dag för även avsaknaden av relevanta artiklar och texter märks ju också. Ibland märks de ännu mer än de som faktiskt finns…

Man kan också hitta på. Och här kommer några exempel på just rena påhitt som DN har varit mer än villiga att både publicera och sprida, där fakta har förvandlats till ”fakta” i händerna på DN.

faktaresistenta3

Det första är den numera berömda artikeln om Sandviken, ”Tjänar över en halv miljard på invandringen”. Här visade det sig väldigt tydligt vilka som är Faktaresistenta…

faktaresistenta4

Kommer ni ihåg den rasistiska brandmannen i Boden? Det var ett rent påhitt. Det var rent ljug från början till slut. Det var så grova sakfel och påhitt att räddningschefen i Boden kände sig tvungen att skriva en artikel om det, ”Grova sakfel om räddningstjänsten i Boden”. Rena påhitt och grova sakfel alltså. Det vill säga ”fakta” från etablissemanget…

faktaresistenta5

Kommer ni ihåg gruppvåldtäkten på Finlandsfärjan som begicks av 8 svenska män? Inte ens med den mest generösa tolkningen av svensk så var de svenskar, det var bara en som var svensk medborgare, resten var inte ens det. Men petitesser som FAKTA är inte så viktigt för DN för där gäller ”fakta” om det på något sätt går emot agendan. Nu ska det vara uppgifter från finsk polis som sa att de var svenskar men jag undrar om inte det var en hel del önsketänkande från svensk media inblandad också, rent logiskt borde finska polisen ha sagt att de bodde i Sverige helt enkelt. Eller att de med svenskar menade att de bodde i Sverige. Det var tydligt att svensk media jublade byxorna av sig själva och blev så glada att de struntade i om det var sant eller inte, det skulle bara ut eftersom det passade agendan. Artikeln i DN har fortfarande inte en rättelse om detta. Aftonbladet har i alla fall en rättelse under sina artiklar om den händelsen.

ensamkommande barn

Eller så tar vi ett dagsfärskt exempel som handlar om ensamkommande barn. Ett tydligt exempel till på agendan men lite mer lurigt för det finns ju faktiskt något mindre barn som kommer också. Men ändå en extremt oärlig bildsättning! Hur många av de ensamkommande är i den åldern att de är betjänta av en nalle och ett gulligt påslakan med kattungar? Handlar det om så mycket som 1% av de som kommer? Tveksamt. De allra flesta är mellan 13 och 17 år. Och eftersom det är väldigt mycket att vinna på att vara under 18 så ljuger en hel del som är äldre och säger att de är 16 eller 17 år. En som är 9, 10 eller 11 år vinner inget på att ljuga. Så det lilla fåtalet som faktiskt är så små stämmer nog till antalet medan de som sägs vara 16-17 år är missvisande.

Men inte det saken gällde egentligen utan varför man ALLTID bildsätter något som ska handla om ensamkommande med bilder på nallar, dockor eller en 3-årig tjej som springer barfota? Tror ni folk är dumma? Är bilden som DN har valt representativ för ensamkommande på något enda litet sätt? Är verkligheten så svår att hantera för DN att man helt enkelt inte fixar det? Det är GROVT oärligt att göra som DN och visar tydligt deras förhållande till fakta.

faktaresistenta2

Vi tar slutet på Mildners artikel igen. Kan någon efter exemplen ovan säga om hanteringen av fakta som han beskriver är kännetecknande för den främlingsfientliga diskussionen eller för DN? Eller för båda…

Men det är bra att de har en artikelserie om fakta och källkritik och sånt. Men mindre bra om de inte inkluderar sig själva i beskrivningen av vilka som är Faktaresistenta.

bild på ensamkommande

Fast rekordet i bildsättning när det handlar om ensamkommande har ändå Sveriges Radio med bilden ovan. Nu har de bytt ut bilden men att den funnits där bekräftas av en av kommentarerna till artikeln.

Media i allmänhet kan sluta betrakta svenskarna som ett gäng imbecilla som blir brölande rasistiska och nazistiska monster om vi inte matas med tillrättalagd propaganda varje dag. Det är en förkrossande majoritet som enkelt fixar att inte blir det utan den, jag lovar. För varje fall där det upptäcks att media förskönat eller försökt dölja något viktigt så sjunker förtroendet och det tar lång tid att jobba upp igen. Just nu så tar väl de flesta det som står i till exempel DN med en frisk nypa salt hoppas jag. I alla fall om det är saker av vikt. För exemplen ovan är bara några stycken, det finns massor av fler.

MVH

MiT

Lämna en kommentar

30 kommentarer

 1. Martin

   /  10/08/2015

  Gemmelmedia däremot har så mycket resurser och synkroniserade att de kan opinionsbilda fritt, utan hänsyn till sanningen.
  Alternativmedia är fattiga och är så disparata så de måste fuska genom att använda sig av sanning, så kallad ofri opinionsbildning. Verkligheten får bli den gemensamma nämnaren och koordinatorn, istället för mer effektiv centralstyrning.

  Svara
 2. MiT

   /  10/08/2015

  Förra gången var det Birro som attackerades efter lunch
  https://toklandet.wordpress.com/2015/01/30/ackliga-mobbare-pa-twitter/

  Är det Bards tur nu?

  Svara
 3. Ja, folk är dumma i huvudet. Ett bra exempel på det är ju hur det gått sen bilden på pojken som spolats upp på en strand spridits i media- folk har betett sig totalt annorlunda, trots att de vetat om in MINST ett halvår tidigare att folk drunknat i Medelhavet. Det krävdes ett fotografi på en drunknad treåring för att de skulle inse det. Betyder inte det att majoriteten faktiskt är väldigt dum i huvudet?
  De är så dumma ”så klockorna stannar och blommorna vissnar”. 😉

  Svara
  • MiT

    /  10/08/2015

   Svara
   • Svenne

     /  10/08/2015

    Kommunalrådet vill visst bli av med jobbet…
    Sånt säger man inte ostraffat.

    Svara
  • Anonymiserad

    /  10/09/2015

   visade det sig dessutom inte dels att ”media fotografer” hade arrangerat bilden med att flytta pojken(oklart),Dels att pojkens pappa var flyktingsmugglare eller åtminstone samarbetade med flyktingsmugglarna ? har ni inte sett det i gammelmedia ?är ni förvånade?

   http://mobile.reuters.com/article/idUSKCN0RB2BE20150911

   Svara
   • Anonymiserad

     /  10/09/2015

    Det blev lite konstig ordning där
    Mitt svar var till

    bergersjo / 10/08/2015

    Ja, folk är dumma i huvudet. Ett bra exempel på det är ju hur det gått sen bilden på pojken som spolats upp på en strand spridits i media- folk har betett sig totalt annorlunda, trots att de vetat om in MINST ett halvår tidigare att folk drunknat i Medelhavet. Det krävdes ett fotografi på en drunknad treåring för att de skulle inse det. Betyder inte det att majoriteten faktiskt är väldigt dum i huvudet?
    De är så dumma ”så klockorna stannar och blommorna vissnar”. 😉

    @ Mit jag kanske borde ha använt unvis.it på Reuters länken?
    Det är ju trots allt en drake.

    Svara
   • Ingen aning. Drunknad var han ju oavsett…

    Svara
 4. MiT

   /  10/08/2015

  Svara
 5. MiT

   /  10/08/2015

  Svara
  • Nu använder han de mest extrema radfemsen definition på våldtäkt, samt antagandet om gigantisk mörkertal.

   Svara
 6. MiT

   /  10/08/2015

  Svara
 7. Karl

   /  10/08/2015

  Helt suveränt sammanställt av MiT!
  Jag bugar mig för edert skarpsinne!

  Funderar för övrigt på när stenkastning blev en svensk folksport?

  Varpa har man ju hört talas om förvisso men att organisera stenkastning på det här nya urbaniserade sättet som är brukligt av idag känner jag inte till som någon typisk svensk kulturaktivitet.

  Svara
  • Anonymiserad

    /  10/09/2015

   Var inte det nån gång i juni 2001 som det blev en erkänd folksport?
   Jag har starkt för mig att det var ett Göteborgs-lag med en hel del inhyrda spelare som mötte polisens korplag ?
   Polisens korplag som dessutom redan slagit sig trötta på Värnpliktiga på Kärringberget (Amf4) som ”frivilligt” agerade ”demonstranter” en kall kväll/natt (jag tror dessutom att det var i Januari eller Februari.)Poliser i fullskaligt ”riot gear” tränade låtsaskravall mot Värnpliktiga (helt utan skydd för övrigt) i den gröna overallen.
   Det var kanske inte konstigt att det gick dåligt för polisen att styra upp den där matchen på Avenyn.De fick ju pisk redan på träningsmatchen några månader innan.

   Svara
 8. Kristian

   /  10/08/2015

  Bravo!

  Svara
 9. Karl

   /  10/08/2015

  Den starkt vänsterorienterade pamfletten DN har alltså initierat en politisk artikelserie som skall verka emot den politiska oppositionen.

  Artikelserien ”de faktaresistenta” avslöjar redan i sitt eget namn vad saken gäller.

  Vad gäller då saken?

  Jo, att DN anser att de människor i samhället som inte tror på DN’s egen fakta, är dåliga människor och rasister.
  Saken är den att det är just DN som är faktaresistent.

  Genom att medvetet använda sig av ett gediget stall av politiska journalister – alltså motsatsen till objektivt arbetande journalister
  – så säkerställer DN att all ”fakta” som presenteras i tidningen är just endast en avspegling av DN’s direkta politiska uppfattning.
  Dessa journalister är direkt underställda en granskande stab utav än mer politisk målmedvetenhet – DN’s ledning.

  Läsaren av nämnda artikelserie skall alltså ledas i tron att DN i sig självt representerar den objektiva sanningen och därtill sitter inne på all fakta. Sedermera förväntas läsaren komma till slutsatsen att den politiska oppositionen avskyr både sanningen och fakta.

  Ja, detta tilltag av DN måste vara ett av de klumpigaste försöken någonsin att indoktrinera sina läsare att välja politisk anslutning.
  Självfallet tilltalar detta klumpiga försök att ta patent på begreppet fakta, alla inbitna DN fanatiker. Vart dessa står på den politiska skalan är så här dags emellertid väl kännt.

  DN’s försök till att massindoktrinera läsarna om idén att det är DN som står för sanningen i samhället är riktigt simpelt och uselt.

  Att de försöker bädda in sin ståndpunkt; DN står för sanningen och alla andra ljuger – i sin vämjeligt pretentiösa förljugna artikelserie, är inget annat än ett makalöst taffligt försök att störa den politiska oppositionen.

  Till DN vill jag säga;
  oppositionen har kommit för att stanna!
  Ni kan upphöra med erat usla falskspel.

  Patent och Registreringverket hälsar att er ansökan om patent på Sanningen har avslagits.
  Ansökanden ansågs inte trovärdig.

  Svara
 10. När man började läsa utländska tidningar på nätet märkte jag att de svenska journalisterna var översättare. Jag hade läst artiklarna innan. Men de valde smalt. Dessutom tyckte svenska dagstidningar aldrig som jag.
  Vad var det för fel på mig? Eller är det fel på DN m fl?

  Svara
  • Rick

    /  10/08/2015

   Du har helt rätt. Påfallande mycket i svenska medier är rent plagiat. Jag betalar inte längre för DN, SvD och vad allt de heter. För mig räcker The Economist (och Toklandet).

   Svara
  • Rikard

    /  10/08/2015

   Hej.
   Inget fel på dig inte! Har själv gjort samma reflektion för ett par år sedan. Kan rekommendera danska Berlingske, brittiska The Telegraph, och i synnerhet finska och norska media när det gäller nyheter som inte stämmer med svenska journalisters agenda.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
 11. Eric

   /  10/08/2015

  Tja, själv så slutade jag i princip att läsa DN redan för ett par år sen. Det var inte den bisarra fixeringen vid invandring då, utan hatet mot vita män som dom dagligdags spydde ut. Iofs var det kanske en del av samma agenda, vem vet – grön befolkningsväxling? ; )

  Svara
 12. Ett annat exempel på DN-desinformation är artikeln om genuspedagogikens påstått positiva effekter på pojkars betyg i Gnesta. Studien som bloggaren Bittergubben fick att rasa samman som ett korthus när han blåste lite på den.

  Svara
 13. Jag är SÅ trött på DN. Det enda den tidningen gör är att söndra och härska bland människor, vända folk mot varandra och förstöra folkets självkänsla. Jag menar man hetsar ju för fan till ett tredje världskrig mot Ryssland på daglig basis (utan tvekan för att desperat försöka vinna folkets acceptans till ett Nato-inträde, så att Löfven med folkets stöd kan ”ändra sig” i frågan)! Det skulle förvåna mig om ens 10 procent av DN’s egna läsare går på det där dravlet. Och det är alltid så dåligt underbyggt med fakta att man baxnar… DN är en ren propagandatidning.

  Svara
 14. Anonymiserad

   /  10/09/2015

  ”Media i allmänhet kan sluta betrakta svenskarna som ett gäng imbecilla som blir brölande rasistiska och nazistiska monster”

  Som man bäddar får man ligga.
  Det kommer bli fler av sorten ovan om media fortsätter att mata på med den bilden.
  Normalisering var det någon som sa…
  Enligt min tolkning så blir det normalt att agera som imbecilla brölande rasistiska och nazistiska monster om man hela tiden blivit intalad att det är just det man är.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: