Ensamkommande från Afghanistan får snart mer resurser i Sverige än hela Afghanistans statsbudget

Lite siffror från Tino Sanandaji om ensamkommande som kommer till Sverige

tino sanandaji ensamkommande från afghanistan

Rätt intressant ändå om siffrorna stämmer, vilket de med stor sannolikhet gör. Bara de ensamkommande från Afghanistan får alltså snart mer resurser här än Afghanistans samlade statsbudget…

tino sanandaji ensamkommande från afghanistan1

Det ovan är ett svar på Sanandajis inlägg. Och sätter väl fingret på varför det är totalt kaos i migrationspolitiken eftersom det finns en hel del som faktiskt tänker så.

MVH

MiT

Lämna en kommentar

52 kommentarer

 1. MiT

   /  10/10/2015

  Av Bert Karlsson
  ”Ensamkommande strömmar in”
  http://www.jp.se/article/bert-karlsson-ensamkommande-strommar-in/

  ”När det gäller asylboenden har jag tillsammans med Migrationsverket varit med och pressat ner priserna till ungefär hälften, men här ligger budgeten på tre miljarder kronor per år. Jämför det med ensamkommande flyktingbarn, som snart kostar svenska staten 20 miljarder per år och med racerfart är på väg mot hisnande 40 miljarder!”

  ”Varje vecka öppnas 100 anläggningar och situationen har spårat ut totalt.”

  ”Orsaken till de höga kostnaderna är usla upphandlingar och IVO:s feltolkade riktlinjer. Inspektionen för vård och omsorg tar nio månader på sig att godkänna en ny aktör på marknaden och det skapar ett monopol som gör att redan existerande aktörer kan ta ut ofattbara överpriser, långt över de 1 900 kronor som ska vara riktmärke per barn och natt.”

  ”Skara, där jag bor, är en kommun som tolkar kraven på det allra dyraste och mest felaktiga sättet. Nässjö är ett annat dåligt exempel, där ensamkommande kostar 6 000 kronor per barn och natt.
  Förresten är ensamkommande barn ett felaktigt epitet i sammanhanget. Det är oerhört sällsynt att barn skickas hit eller flyr. Det är oftast ungdomar som kommer. Det har blivit en affärsbusiness för att lättast komma in i Sverige. Familjens äldste son skickas hit ­och då blir det lättare för resten att komma efter.
  Det tillvägagångssättet ska vi vara medvetna om.”

  ”Bara Mölndals kommun utanför Göteborg betalar nästan en miljon om dagen för ensamkommande barn”

  ”Men vilka är aktörerna som livnär sig på ensamkommande flyktingar?

  Det finns en gemensam koppling. Bolagen har ofta gamla politiker i toppen – och skattar utomlands.

  Vi har Aleris, med bland andra Filippa Reinfeldt och förre KD-ledaren Göran Hägglund. Registrerat i London. Humana, också registrerat i London. Attendo, registrerat i London.

  Här har Fredrik Reinfeldt nära kopplingar till en av huvudmännen.

  Frösunda, med S-meriterade Jan Emanuel Johansson. Registrerat i Luxemburg.

  Tillsammans omsätter dessa bolag 17 miljarder kronor och det är inte bolagens fel att de har fått för höga ersättningar. Det är helt enkelt upphandlingarna som är åt helsike.”

  Svara
 2. Lövfen : Regeringens ingångsvärde på den initiala kostnaden för flyktingbarnen är att vi mäktar med en 20-40-30 miljarder. Kanske ännu mindre. Men ingångsvärdet som sagt ligger i regionen 50-20-35 miljareder per år. Eller mindre. Troligen betydligt mer. Det är vår grunduppfattning. Det står vi bergfast för.

  Svara
 3. Svenne

   /  10/10/2015

  Gefle Dagblad har vilda idéer…
  http://www.gd.se/opinion/ledare/sa-enkelt-kan-mehmet-kaplan-ta-fram-tjugotusen-flyktingbostader-fore-sommaren
  ”I Sverige finns cirka två miljoner villor. Säg att bara en tiondel av landets villaägare vill avdela en uthyrningslägenhet, och säg att de behöver nio månader på sig för att få tag på hantverkare, och säg att gamla ROT-avdragsnivån behålls.

  Säg vidare att arbetskostnaden – högt räknat – snittar på 100 000 kronor varav villaägaren själv betalar hälften, så har det svenska bostadsbeståndet ökat med 200 000 smålägenheter före sommaren till en kostnad för staten på endast 50 000 kronor per lägenhet. Förmodligen är det helt omöjligt att på annat sätt få fram så många bostäder så snabbt och billigt.

  Optimistiskt? Ok. Säg då att endast en av hundra villaägare avdelar uthyrningsrum. Det blir 20 000 nya smålägenheter – nästan lika många invånare som bor i Sandvikens tätort!”

  Svara
  • Pelle2

    /  10/10/2015

   Och vad är det som får Gefle dagblad att tro att många villaägare vill hyra ut en del av sitt hus om dom inte redan gör det ?Dessutom förutsätter deras resonemang att de gamla nivåerna på Rot-avdrag behålls men det vill ju inte ”samarbetsregeringen” göra.
   Dessutom kommer inte detta räcka ens om alla villaägare nappar om invandringen fortsätter på samma nivå som idag.
   Vad jag förstår kommer det omkring 1000 nya flyktingar per dag så då skulle det i bästa fall ta 200 dagar innan lägenheterna är slut…
   Då har jag ändå inte räknat med de flyktingar som redan idag saknar bostad..

   Svara
   • Svenne

     /  10/10/2015

    De slingrar sig som masken på kroken…
    Allt för att undvika rasist-stämpeln.

    Svara
  • Ja, varför inte hyra ut till nyanlända. Man behöver inte ens gå genom Migrationsverket för att göra det. Attefallsstugan, var inte den tilltänkt för att vara en del av lösningen för bostadsbristen,förresten?
   En sådan stuga helt ny, kanske kostar 100 000 att uppföra,vintebonad,med vvs och toalett.

   Kontraktet måste utformas lite speciellt. Man måste se till att man förblir herre över sina egna domäner ifall det går åt pipsvängen. Beredskap för kulturkrockar måste finnas. Och är man väldigt mån om sitt privatliv,så kan man nog glömma hela saken. Man blir inte bara någon som hyr ut, utan även problemlösare, samhällslots och bäst att man redan har kontakt med en tolk, om inte någon kan engelska.

   Du Måste helt enkelt rycka in som ständigt närvarande hjälp. Eller ha en stort socialt kontaktnät. Det är tyvär ingen enkel hotellverksamhet som sköter sig självt.

   Svara
  • Motsvarar 2-3 veckors migrationsflöde. Inflyttningsklart om ett halvår…

   Svara
 4. MiT

   /  10/10/2015

  Visst är det preciiiiis som vi känner igen det från förr…
  ”Vilket badhus väljer din familj?”
  http://www.svd.se/vilket-badhus-valjer-din-familj

  Svara
  • Björn

    /  10/10/2015

   Bara för att det kanske är lite stök i badhusen ska du inte glömma att vi inte ska glömma korstågen!

   Svara
   • T

     /  10/10/2015

    Badhus? Jag badar hemma. Ungarna fick molluskvirus (molluscum contagiosum) efter första besöket och sen var det färdiglekt i kommunens simhall.

    Svara
 5. Pelle2

   /  10/10/2015

  Helt sjukt av den där som ifrågasätter Sanandajis resonemang kring invandringens volymer och kostnader. Sanandaji pratar om det antal människor som söker asyl i Sverige och inte vad hela Europa kan klara av att ta emot.
  Det är skäligen ointressant att prata om vad Europa kan göra om de inte gör det i verkligheten.Det är lite som Löfvens mantra om att andra Eu-länder skall ta ansvar fast dom skiter i det med Tyskland som undantag.
  Fast vederbörande avslöjar sig ju väldigt flagrant som en postmodernist när denne skriver
  ”Problemet är inte att Tino har fel om sina siffror,problemet är att han tror att siffror kan presenteras som sanningar”.
  Vad tycker skribenten är sanningen ? Är det vad denne känner är sant eller vad som är sant i en identitetspolitisk kontext som postmodernister brukar tycka ?

  Man kan förvisso manipulera statistik enligt eget gottfinnande men Sanandaji redovisar myndighetssiffror över antalet flyktingar och kostnaden för dessa.Det borde ju var och en kunna acceptera som någorlunda korrekt statistik. Om man inte gör det så ligger ju bevisbördan hos den som säger att den är felaktig.

  Svara
  • Björn

    /  10/10/2015

   Om du inte läst den tråden på Tinos facebook, så gör det. Han som citeras av MiT är heeeeeelt ute och cyklar 😀 Genant dålig på att föra sina argument + kör med vänsterns klassiska härskartekniker likt ” Du behöver läsa om vad jag skriver, tänka efter vad jag menar, och försöka igen.” etc

   T.e.x skriver han ”…om alla från exempelvis Syrien som ville komma till Europa fick det, hur stor andel av befolkningen skulle de utgöra. Som Hans Rosling redan visat på är det inte precis någon stor grupp. ”

   Hans Rosling visar på alla som KLARAT AV att ta sig till Europa. Han säger ingenting om alla som VILL komma hit.

   Klassisk vänsterclown.

   Svara
  • Rikard

    /  10/11/2015

   Hej.

   Generellt sett har vänsterdebattörer mycket dåliga kunskaper kombinerat med svag självkänsla och stort ego. Den kombinationen gör att personen ständigt söker bekräftelse och tillhörighet från andra, men saknar den mentala disciplinen man behöver för att tugga i sig nåt så urbota tradigt (i mitt tycke) som studier i (national-)ekonomi. Vidare undviker en sådan person omedvetet information (oavsett typ) som hotar egot. Att konfronteras med faktafel i en fråga där personen är van att belönas för sin åsikt (t ex ‘invandring är [intrinsikalt] bra’) bemöts därför med verbal aggression kombinerat med martyrskap (inåt) och offerroll (utåt). Detta komplex gör att sådana personer tenderar att bilda grupper där alla bekräftar varandra och skapar en ekokammare-effekt.

   Kombinerat med postmodernismens irrationalism och anti-vetenskap blir effekten människor som aktivt undviker att utmana sig med ny kunskap, rationaliserar bort att de ägnar sig åt auktoritetstro och personkult, samt att de företräder en ängslig slavmentalitet. Det enda som verkar bita på dessa i debatt är att konkretisera deras teoretiska terminologibombardemang i form av frågor av typen: ”Hur dammsuger jag på ett genuscertifierat sätt?”, samt att använda retorisk judo för att provocera fram kognitiv dissonans.

   De har ofta en störd ‘theory of mind’, i det att de inte förstår eller accepterar att andra människors föreställningsvärld är verkliga för dessa. Istället insisterar de på att alla egentligen är som de själva, om de bara utbildas tillräckligt mycket. Det är detta de projicerar som kontroll- och censuriver.

   Med ursäkt för terminologibombardemanget, men ett av deras starkaste vapen i sin närmast ryska desinformationstaktik är att det krävs mycket mer resurser för att bemöta dem än vad de gör av med i sitt angrepp. Summan av det ovanstående kan alltså sägas vara: de hatar och fruktar sådana som Tino Sanandaji då de inte har egna fakta att ställa mot hans, endast känslor och att skrika i kör.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
   • Mycket insiktsfullt. Jag var exakt en sån person förr i tiden, men har alltid haft stor nyfikenhet vilket fick mig att bli intresserad av själva teorierna bakom t.ex. likhetsfeminismen (som jag givetvis försvarade till varje pris). Men när jag sen använde min vetenskapliga nyfikenhet så fick jag ju inse att i stort sett allt jag försvarat, för att framstå som god, var ja… skit, kort sagt. Sen blev jag vuxen istället 🙂

    Svara
    • Rikard

      /  10/11/2015

     Hej.
     Tack för svar, har gjort en liknande resa men från anarkist-extremvänster. Varför har man inga avhopparprogram för dessa? De är betydligt farligare än nynazister nu när de är aktivt allierade med jihadrörelsen.

     Tack och lov för att jag har en stor (tålmodig!) släkt med sunda svenska värderingar.

     Kamratliga hälsningar,
     Rikard, lärare

     Svara
     • Kristian

       /  10/11/2015

      Jag röstade på Mp en gång …

   • @Rikard. 😉

    Eko där. Nu har jag räknat till 3 före detta vänsteraktivister/radikala teoretiker som häckar här på Mit. Mig inräknat.Finns det några fler tro?

    Svara
   • robert

     /  10/11/2015

    haha jag får lite gåshud av några av dina formuleringar. Bra analys!

    Svara
 6. Karl

   /  10/10/2015

  Den akuta flyktingkrisen är inte som andra kriser Sverige genomlidit.
  Denna kris har kommit för att stanna.
  Den är permanent – åtminstone de direkta följderna av den.

  Svara
 7. Svenne

   /  10/10/2015

  Greider: Ja ä int bitter:)

  Svara
  • Pelle2

    /  10/11/2015

   Sossarna och inte minst Göran Greider, var väl verkligen bittra när dom förlorade makten under åtta år.Det var väl någon ledande Sosse som på valnatten vid den första förlusten sa något om statskupp ?
   Sossarna har en så grandios självbild,trots de stadigt sjunkande anhängarskarorna,att de tycker att allt annat än en Socialdemokratisk regering är fel.
   I jämförelse med den nuvarande regeringens ”prestationer” så framstår till och med Teaparty-rörelsen som intelligent och statsmannamässig.

   Svara
 8. Svenne

   /  10/10/2015

  Hanif Bali (M): Från tältläger till dyrt tältläger.

  Svara
 9. Svenne

   /  10/10/2015

  Det börjar bli trångt, tror jag…

  ”Närmare 40.000 flyktingar har sökt asyl i Sverige sedan 1 september men polisen anser att lika många kan ha kommit till Sverige och som inte har sökt asyl. ”

  Svara
 10. För den som det kanske kan intressera : Är just nu på en snabbsemester på Kos. (Grekisk ö väldigt nära den turkiska gränsen) Nyfiken som man är köpte jag hem en bunt tidningar, översatta till engelska. Bl.a. lokalpressen här på Kos. Tog hem till lägenhetshotellet och lade dem på bordet ute på groggverandan i det strålande 27 grader celsius vädret.

  Det finns mycket skrivet om folkvandringen .En del fick jag fiska upp på tidningarnas hemsidor.

  Ytterst kortfattat : Jag fattar inte var grekerna fick sin styrka ifrån och grejade det. Det finns 30 000 bofasta här på ön. Nästan alla jobbar stenhårt i en turistsäsong som håller på 5 månader, och lever av dessa inkomster resten av året.
  Det finns officiellt 2 patruller med poliser som delar på hela ön. Det enda som påminner om logi för helt oförutsedda gäster är övergina kommunala bygnader. Skolor,gamla sjukhus, förråd.

  Regeringen i Aten har svarat snabbt, de har skickat färgor som går i trafik mellan Kos och Aten och flyktingarna måste köpa biljett. 35 euro per skalle. Oturligt nog för oss i norra Europa så går folkvandringen vidare genom Grekland fram till makedonien Genom Bulgarien/Serbien/Ungern/Österike/Tyskland/Sverige

  Oturligt för oss för enligt människohandeln i Turkiet surrar ryktet om att Sveriges gator är belagda med guld. Alla nya invånare kan förvänta sig ett eget hus, och en egen bil, det regnar manna från Sveriges himmel. Och då kan man förvänta sig vilka lättlurade analfabeter som är på väg.

  London Times skrev idag en lång artikel om en turkisk entreprenör som mot betalning beställde nytryckta syriska pass. Syriska pass är som bekant bingo i Sverige. Permanent uppehållstillstånd direkt.

  Dessa skulle inte någonannastans än Sverige. Affärerna är mycket goda. Han beklagade sig däremot att turkiska myndigheter har börjat få upp ögonen för förfalskare. Han förklarade storsint att han skulle hålla på 1 år till, innan han själv flyttar till Sverige.

  Grekland hade helt nyligen ett val och bytte regering. Kos hade fyrfaldigat sin andel röster till partiet Gyllene Gryning. Till 10 %. Givet att valet föll inom den stora folkvandringen genom Turkiet.

  Alla på kos vet ändå att ingen vill stanna, eller kan stanna, med tanke på Greklands statsbanrutta ekonomi. Vad kommer hända i nordeuropa, när våra ekoomier, speciellt i skandinavien börjar bli ansträngda och politikerna börjar hänga med huvudet och talar i tungor ¿

  Svara
 11. Svenne

   /  10/10/2015

  OT: Bard:)

  Svara
  • Anders

    /  10/11/2015

   ”– Jag tror inte ens att hudfärg existerar …” Det är väl själva definitionen på en rasist bland sjw och de där hipstertyperna. Idag är det antirasistiskt att bejaka hudfärg och upphöja den i betydelse för vilka erfarenheter du rimligen kan ha och avgör din rätt att uttala dig i olika frågor. Krig är fred…

   Svara
  • Pelle2

    /  10/11/2015

   Bra gjort av Bard att konfrontera idioterna på Nöjesguiden.Dom har ju verkligen inget att vara stolta över som låter hataren Kakan Hermansson skriva för dom.
   Om jag,mot förmodan,skulle äta lunch med redaktörerna på Nöjesguiden hoppas jag att dom tycker att det vore ok om t,ex Expressen skrev att Pelle2 åt lunch med kommunisterna och manshatarna på nöjesguiden och utmålade mig som Putinanhängare.
   Helt sjukt att pressen använder sig själva till att bli en modern form av skampåle där det är dom som bestämmer vilka det är ok att umgås med.

   Svara
 12. MiT

   /  10/10/2015

  Svara
 13. MiT

   /  10/10/2015

  Svara
  • Karl

    /  10/10/2015

   Ytterst bisarrt.
   Hon själv har fria tyglar och kan göra precis vad som faller henne in i vilken media som helst – och så vågar hon antyda att hennes korridor är trång!

   Välkommen på studiebesök på den andra sidan så skall hon få se vad trånga korridorer innebär.

   Svara
  • Pelle2

    /  10/11/2015

   Skrattretande att en av korridorens grindvakter beklagar sig över densamma.

   Svara
  • Svenne

    /  10/11/2015

   #PASCALIDOU #kränkt

   Svara
   • Pelle2

     /  10/11/2015

    Pacalidou skrev Om DÖ dör kan ett nytt parti födas:
    KDS-Kristna Sverigedemokrater. Det tycker hon är rimligt och menar att det handlar om framtida politiska scenarior.När Kd,s presschef reagerar på det börjar hon skrika om yttrandefrihet.Vilken dåre !!

    Svara
    • Björn

      /  10/11/2015

     Frågan är väl snarare var hon snott den idén ifrån.

     Svara
 14. MiT

   /  10/10/2015

  Svara
 15. V

   /  10/11/2015

  Hittade en gammal härlig artikel från i somras. Politikerskolan – http://www.di.se/artiklar/2015/6/23/de-startar-politikerskola/

  ”Ambitionen är att ge kunskap om politiska processer, innovativ ledarskapsträning och ge en inblick i den senaste forskningen om några av framtidens viktigaste frågor.”

  Skolan anser sig vara partipolitiskt obunden och i deras advisory board sitter b.l.a Mona Sahlin, nån aftonbladet-kolumnist en handfull feminister och representanter för näringslivet 🙂 Fint initiativ det där!

  Svara
  • Rikard

    /  10/11/2015

   Hej.
   Har sökt att få deltaga med motivationen att jag kommer att tillföra ett unikt perspektiv inom politiken: helt vanlig svensk man med rätt normala åsikter. Har hittills bara fått svar att anmälan är mottagen. Skulle vara kul att komma med, om så bara för att Wallraffla inifrån.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
   • Hm, med tanke på att du hänger här så misstänker jag att du kanske blir en ”problemelev”, när de inte lyckas få genuspropagandan att sjunka in så lätt som de vill. 🙂

    Svara
    • Rikard

      /  10/11/2015

     Hej.
     Heheh, problemelev, det var jag hela grundskolan. inte våld och stök, utan jobbiga frågor av typen: ”Om DDR är så bra, varför vill ingen flytta dit?” Bakgrunden hjälper idag med att förstå (eller minnas) hur jobbiga elever tänker och känner. Hoppas jag får vara med!

     Kamratliga hälsningar,
     Rikard, lärare

     Svara
 16. MiT

   /  10/11/2015

  Svara
 17. MiT

   /  10/11/2015

  Så kallat klarspråk…
  ”Ett Sverige med tältläger”
  http://www.skd.se/2015/10/10/ett-sverige-med-taltlager/

  Svara
 18. MiT

   /  10/11/2015

  Svara
 19. Svenne

   /  10/11/2015

  ”Den ena handen vet inte vad den andra gör.”

  Svara
 20. Svenne

   /  10/11/2015

  Ett piller blodtryckshöjande…

  Svara
 21. MiT

   /  10/11/2015

  Svara
  • Grodan Boll

    /  10/11/2015

   Det jobbiga med fördomar är att de finns där av en anledning =/

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: