2 kr skattehöjning eller 4 kr skattehöjning?

Jag börjar med en brasklapp om att jag kanske är helt fel ute här, dels för att jag kan ha missförstått vad det handlar om, dels för att jag inte kan ett jota om SD.s budget (inte så mycket om de andras heller om jag ska vara ärlig…). Och att det nedan från mig är väldigt förenklat eftersom det ingår många olika saker i både kommunbidragen och förmodligen i SD:s förslag som jag inte har läst själv utan jag går enbart på SVT:s siffror och beskrivning. Men jag går på det som beskrivs av SVT alltså.

Det handlar om Livekollen som SVT har och de bestämde sig för att kolla ordväxlingen mellan Åkesson och Löfven under partiledardebatten igår. Och det låter ju rimligt att kolla då det är viktiga saker som sades.

livekollen

Så där ser det ut. Jag är mest nyfiken på följderna av de 90 miljarderna.

livekollen1

Det var det här som jag undrade mest över, SKL hävdar att med SD:s budget så måste skatterna höjas med upp till 2 kronor i kommunerna och att det skulle ske enbart för att SD ska minska bidragen till kommunerna. Att kommunerna skulle bli tvungna att höja skatten.

livekollen2

Men bara för några dagar sedan så sa ordföranden för SKL att om inget görs åt asylhaveriet (jag skriver asylhaveri då det är mer rättvisande än flyktingkatastrof) så måste kommunerna förmodligen höja skatterna med… upp till 2 kronor?

Hur går det ihop? Om man tar bort grunden för det som skulle orsaka kommunala skattehöjningar på upp till 2 kronor så måste de höja skatten med upp till 2 kronor? Det låter ju ologiskt? För det som ordföranden för SKL pratar om är ju INTE med SD.s politik alls utan med nuvarande? Och SD pratar ju om att få bort det som skulle orsaka 2 kronors skattehöjning, hur kan det då betyda 2 kronors skattehöjning?

Eller är det så att nuvarande läge som Micko pratar om egentligen betyder 4 kronors skattehöjning men att hon inte vågar säga det? För så måste det ju bli? Om man med nuvarande politik måste höja skatten med upp till 2 kronor och sen säger om man bort det som orsakar de 2 kronorna ur ekvationen så måste man höja med 2 kronor, då måste det enda rimliga bli att de menade upp till 4 kronor med nuvarande läge men inte vågade säga det?

Nu är det ju kraftigt förenklade siffror och det är mycket mer komplext än så, det vet jag också. Men 2 minus 2 kan oavsett inte bli 2. Däremot blir 4 minus 2 helt enkelt 2. Det är alltså SKL som står för de båda påståendena, ingen annan är inblandad.

Jag kan som sagt ha missuppfattat vad det handlar om då jag har mycket begränsad kunskap om sånt här men är det bara jag som undrar över hur det ligger till?

MVH

MiT

Lämna en kommentar

49 kommentarer

 1. MiT

   /  10/12/2015

  Svara
 2. MiT

   /  10/12/2015

  Jag tycker SR:s svar är så äckligt arrogant, det handlar inte om ”tolkning” alls. Så fruktansvärt fult av dem att svara så!

  Svara
  • Pelle2

    /  10/13/2015

   Sr:s svar på Andre’ Frisks fråga om Pascalidou är väl ungefär detsamma som dom sa när folk stormade mot Kakan Hermanssons uttalade polishat.
   Med andra ord stödjer och uppmuntrar det förment oberoende SR allsköns hat och smutskastning så länge det rör sig om det fina vänsterhatet eller radikalfeministiskt hat som när Zara Larsson pratade om manshat.
   Fast vem är förvånad ? Lyssna på P3 en vanlig dag så kan du vara säker på att få en gedigen dos av radikalfeminism,identitetspolitik och allmän vänsterpropaganda…

   Svara
   • Rikard

     /  10/13/2015

    Hej.
    För att citera en amerikansk t-tröja apropå Kakans polishat: ”Hate the police? – Call a crackhead instead!” För personer som Kakan och Pascalidou är deras ideologiska hemvist en neutral och opartisk hållning; de anser att opartiskhet i att ställa sig utanför parterna och betrakta dessa med objektiv blick, eller att agera ‘djävulens advokat’ är en av deras fiendes argumentations- och härskartekniker.

    Som så gott som alltid är den bästa taktiken att tillämpa deras egen logik på en situation som de brukar prioritera: vid exempelvis så kallade ‘hatbrott’ kan då argumenteras för att polisen inte skall utreda, för Kakan hatar ju dessa.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Svara
 3. MiT

   /  10/12/2015

  ”DEN ENSAMKOMMANDE HOCKEYSPELAREN”
  http://www.6mannen.se/den-ensamkommande-hockeyspelaren/

  Svara
  • Pelle2

    /  10/13/2015

   Ja,det var verkligen löjligt av Forsberg att prata om hans flytt till Kanada och jämföra den med det en flykting går igenom. Peter flyttade helt frivilligt till ett välbetalt jobb i Kanada.
   Han var dessutom relativt välutbildad och förstod och kunde tala språket i landet han flyttade till.Han låg heller inte det Kanadensiska samhället till last utan tillförde tvärtom ett värde till landet.

   Svara
 4. T

   /  10/12/2015

  Om ytterligare 2 miljoner ska komma hit och ska försörjas på livstid så blir det nog höjning av kommunalskatten med 20 kronor. I och med att Sverige redan ligger på fel sida av Lafferkurvan så kommer all beskattningsbar näringsverksamhet att ha upphört långt innan skatteintäkterna hinner ikapp de skenande kostnadsökningarna. Eftersom svensken är fattig (bra cashflow betyder inte samma sak som att vara rik) kommer redan någon kronas höjning att snabbt slå ut hundratusentals som idag lever på marginalen. Sverige idag är i en liknande situation som Jugoslavien 1990. En cirkus kan inte bara bestå av clowner, det behövs lejontämjare, ganska många också. Jag ser inte till några sådana i Sverige, de som snarast måste ta de oundvikliga besluten. Det kan bli ännu värre, enligt uppgifter utomlands uppskattas det vara 65 miljoner som vill ta sig till länder med högre levnadsstandard. Det är de urbana områdena som får ta de värsta smällarna när civilsamhället kollapsar. Jag vet inte hur länge det dröjer innan folk reagerar, kanske när det är svart i TV-rutan när det är dags för Bingolotto?

  Svara
 5. MiT

   /  10/13/2015

  Svara
  • Daniel

    /  10/13/2015

   Man får känslan av att man vill ha ett nytt blodbad typ IKEA. En bra ursäkt för att bryta isen och börja hantera problemen. Att det offras lite människoliv gör nog ingenting.

   Svara
 6. MiT

   /  10/13/2015

  Svara
 7. MiT

   /  10/13/2015

  Svara
  • Johan

    /  10/13/2015

   Och det bästa av allt är ju att det är arbetsmarknadsdepartementet själva som lägger upp det där klippet. Som om nu någon tror att medborgarna går i gång på att en kass poet sitter och läser poesi mitt under brinnande kris…

   Svara
 8. Jan

   /  10/13/2015

  Utmärkt av Viktor Barth Kron i DN. Det finns tydligen en svensk kultur i alla fall, konferenskulturen: ”Konferenskulturen har exempelvis ett eget språk. I det finns inga problem, bara utmaningar och möjligheter. Genom processer, samverkan, samordning, dialog och målbilder kan alla hinder övervinnas. Oavsett om det gäller Annie Lööf-konferenser om regional småföretagstillväxt eller, som här, rödgröna diton om flyktingkriser.”
  http://unvis.it/http://www.dn.se/nyheter/sverige/viktor-barth-kron-konferenskulturen-som-bygger-sverige/

  EDIT: Ändrade till unvis.it /MiT

  Svara
 9. Magnus

   /  10/13/2015

  Om jag inte minns fel (kolla gärna upp det, kan vara fel) föreslår SD att omfördelning av medel mellan Sveriges kommuner (kommunala utjämningssystemet) minskar, dvs att fattiga kommuner, t ex Malmö, blir relativa förlorare.

  Påstående om 2 kr skattehöjning gäller i så fall endast fattigare kommuner, medan de rikare kan minska skatt och få fart på ekonomi, vilket gynnar landet som helhet. Vidare kommer – som du skriver – fattiga kommuner, ofta större mottagare av migranter, minska kostnader om SD:s invandringspolitik införs. Skattehöjningar kanske i så fall ej blir så stora eller möjligen kan helt undvikas.

  Lita på vänsterpartier, inkl. S, när det gäller ekonomi borde folk ha vett att låta bli.

  Svara
  • MiT

    /  10/13/2015

   Sorry, hade hamnat i spam av någon outgrundlig anledning som jag inte kan styra över.

   Svara
 10. havre@flarnstad

   /  10/13/2015

  Fram tills nu avfärdade jag direkt snack om folkutbyte regisserat av sossar som rent löjeväckande foliehattande men med tanke på att i princip alla skitområdena i landet röstar helrött i kombination med att S samt LO verkligen går i gång på tiden när dom var en folkrörelse och stod i självklar majoritet är det inte för inte att man börjar undra om dom gett upp helt på svenskarna nu och ser sig om efter några nya att köra igång cirkusen med.

  Finns mig veterligen inte ett enda utanförskapsområde där S inte har egen majoritet med råge.

  Jag hoppas faktiskt på att ett ID islam demokraterna (oxymoron jag vet) som sållar bort några procent direkt och visar Löfvens efterträdare att den gruppen drog snabbare än landsfadern han säga käbbel och ett BD bidragsdemokraterna som kan få med sig resterande i förorten för typ alla jag träffat därute svenskar som invandrare har en förmåga att rösta efter vart djungeltrumman lovat mest gratispengar.

  Svara
  • Grodan Boll

    /  10/13/2015

   Efter tio år i ett av Göteborgs getton har jag bara hört en anledning varför många röster på sossarna: alla andra gör det.

   Några som inte förstått hur val och röstning funkar och som tydligen känt någon form av förtroende för mig har frågat vad jag röstat på, så de kan rösta samma.

   Det, om något, är ett demokratiproblem.

   Svara
 11. robert

   /  10/13/2015

  http://www.regeringen.se/sverigetillsammans här är webb-tv från tillsammans-spektaklet finns säkert några guldkorn att sätta i halsen

  Svara
 12. Pelle2

   /  10/13/2015

  OT
  Sara Skyttedal om Sverige tillsammans
  ”Tydligen borde jag titta på #sverigetillsammans i efterhand. Men orkar inte med ångesten jag anar att jag skulle drabbas av.”
  Godhetsaposteln Malena Ernman om samma evenemang:
  ”Om alla som ägnar dagen åt att håna #sverigetillsammans skulle gå ner på Centralen och dra på sig en rosa väst istället? Bara en tanke.”
  Det gäller väl för Ernman att ägna sig åt skademinimering när till och med hon anar vilken pinsam föreställning som den så kallade regeringen satte upp.Då gäller det att skifta fokus…

  Svara
  • Pelle2

    /  10/13/2015

   Det är för övrigt konstigt att Ernman, som väl anser sig vara något slags kulturelit,försvarar en tillställning som hävdar att det inte finns någon svensk kultur…

   Svara
 13. Pelle2

   /  10/13/2015

  Mera OT:
  Karin ”Bagdad Bob” Pettersson på Aftonbladet anser precis som Löfven att vi står inför en utmaning men ej en hotande systemkollaps vad gäller invandringsvolymerna.
  Hon menar också att systemet med säkra länder och tillfälliga uppehållstillstånd, som oppositionen föreslår, är symbolpolitik.
  Undrar då hur det kommer sig att det är en sådan kris i vårt mottagande om nu den nuvarande politiken är så himla bra ? Kan inte se att Pettersson föreslår några andra åtgärder för att förbättra flyktingmottagningen utan hon lever på hoppet att mer av samma politik skall fungera på något mirakulöst sätt. Med andra ord företräder hon samma strutspolitik som vår så kallade regering…
  http://unvis.it/www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article21572369.ab

  Svara
 14. Jonas

   /  10/13/2015

  Men om Sverige inte har någon kultur, blir inte Alice Bah Kuhnke arbetslös då?
  Det är en viktig fråga tycker jag!

  Svara
  • Pelle2

    /  10/13/2015

   Vi kan ju alltid hoppas att hon blir det för ingen kan väl påstå att hon ger valuta för pengarna på sin nuvarande post..

   Svara
   • Björn

     /  10/13/2015

    Det är väl just på grund av att det inte finns någon svensk kultur som Alice Bah Kuhnke inte gör ett jota på sitt jobb?

    Svara
 15. QED

   /  10/13/2015

  Svårt för ex-politiker att få jobb:

  ”På Facebook tog jag nyligen del av ett förtvivlat inlägg från en tidigare riksdagsledamot, drygt 40 år gammal, som idag ångrar sitt politiska engagemang”. Hon fortsätter skriva att mannen sorgset konstaterar att han har ”ett CV med ett 12 år långt hål då jag tydligen inte gjort något av värde”.

  ”[Lena Adelsohn Liljeroth] tror att problemet beror på politikerrädsla. Inte att de söker fel jobb eller tar för få kontakter.
  – Många tvekar att fråga och komma med erbjudanden, kanske av rädsla att få nobben av politikern och för politikers stora kunskap.”

  http://unvis.it/www.aftonbladet.se/nyheter/article21570025.ab

  Svara
  • Daniel

    /  10/13/2015

   Man vet inte om Lena är ironisk eller talar sanning? Det är väldigt illa ställt om politiker tror att de besitter kunskaper.

   Svensk Politik handlar om att inte göra något, inte säga något och absolut inte tänka något självständigt. Går bra när man har en stor kassa att ösa ur men mindre bra när kunderna har ett val och snabbt väljer bort misslyckade aktörer.

   Svara
   • havre@flarnstad

     /  10/13/2015

    Sådär spontant så kanske mentometertekniker 😀

    Skämtåsido ligger problemet snarare vid att personen ifråga säkert inte får dom attraktiva toppjobben med lönökningen den anser sig vara förtjänt och kan nog inte tänka sig ett jobb på golvet som vissa andra eller en kurs till något bristyrke i AF’s regi.

    Samtalade med en riksdagsledamöt i området som var helt förtvivlad över att ha förlorat sin plats i RD efter valet och även jobbet som jag förstod det och kunde verkligen inte känna ett uns av medlidande med tanke hans skyddsnät av bidrag och löner samtidigt som jag som arbetslös då fick ut 4000 i månaden skillnad på folk och folk.

    Svara
    • QED

      /  10/13/2015

     🙂 Fd menig soldat i ett knapptryckarkompani söker jobb som mentometertekniker.

     Svara
 16. http://www.expressen.se/gt/kronikorer/betlehem-isaak/snalla-kara-svenska-medborgare–sluta-klaga/

  Nu vet ni, det är rasism att alla måsta ha biljetter, sådant ska ju bara vita behöva ha.

  Svara
 17. Svenne

   /  10/13/2015

  Tino Sanandaji avslöjar bluffen: Inget ”kompetensregn”.

  Svara
 18. Svenne

   /  10/13/2015

  Muf i vänsterdiket:
  http://unvis.it/svd.se/muf-blir-allt-mer-verklighetsfranvanda/om/debatt

  Svara
  • Pelle2

    /  10/13/2015

   Håller med Båth och Tykesson att Mufs ledning har kört i diket.
   När man läser det dom ställer sig bakom kan man tro att man läser partiprogrammet för Fi ,V och MP. Om dom nu gillar de partiernas politik så borde dom lämna M och byta till det parti de tycker passar bäst och inte dra ner Muf i skiten..

   Svara
 19. Svenne

   /  10/13/2015

  WTF??? Fridolin är ju inte klok:

  Svara
  • Enkelt ålderstest: Barn varken har eller har haft visdomständer …

   Svara
   • Svenne

     /  10/13/2015

    Fridolin varken har eller har haft visdom…

    Svara
    • Uppenbart och inte heller han som utsåg honom till berörd ministerpost. (En anställd är aldrig dummare än den som anställde …)

     En koppling till varför han rekommenderar årskurs 2? (Hans livs höjdpunkt?)

     Svara
 20. Karl

   /  10/13/2015

  Allt tyder på att samma gamla Sjuklöver existerar precis som tidigare.

  Det händer ingenting. Som vanligt.

  Vänstertrojkan kör på som vanligt och Alliansen lika så.

  Dessa sju kommer nog dömas hårt om något år när Sverige rämnar totalt i följderna av party-invandringen.

  Svara
 21. Hans

   /  10/13/2015

  Detta är fint. Jag stängde av Barnkanalen när detta kom på. Nu blir det till at streama i fortsättningen för att vara säker på att mina 5 åringar inte ska behöva se detta när det är dags för barnprogram.

  Svara
  • Perry

    /  10/13/2015

   Men för i helvete, vad är det för fel på dom?
   Snopp och snippa, skit bra! bra sätt att avdramatisera allt. Men detta? detta är ju fan bara absurt…

   Varför måste man doppa en tampong i vad jag antar ska symbolisera en skål med mensblod i slutet? vad ger det?

   Svara
  • MiT

    /  10/13/2015

   När var detta och i vilket program?

   Svara
  • Anonymiserad

    /  10/14/2015

   ”Nu blir det till at streama i fortsättningen för att vara säker på att mina 5 åringar inte ska behöva se detta när det är dags för barnprogram. ”

   Det är nog ingen dum idé alls.
   (Jag har inte hört eller sett klippet då jag kör fullt ut med no-script och RequestPolicy,Men jag tittade i källkoden här och såg vad klippet hette.”Menslåten hela musikvideon från Fredagkväll med Alex” Det räckte gott för min del.)

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: