Mastering Swedish

Fick tips på twitter igår om något som jag totalt har missat på Youtube, Mastering Swedish”. Det handlar om att lära sig svenska och det finns fem delar. Den jag har med här är del 3 och den mest pedagogiska av de 5 och den som utlänningar har mest nytta av när de ska lära sig svenska.

Men missa inte de övriga i serien, de är också mycket pedagogiskt upplagda för bästa möjliga inlärning av språket!

Del 1

Del 2

Del 4

Del 5

mastering swedish

Bilden ovan är ett exempel på deras banbrytande pedagogik från Del 3!

MVH

MiT

Annonser
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. MiT

   /  11/03/2015

  ”Näringsministern öppnar för könsmärkning av statligt riskkapital”
  http://digital.di.se/artikel/naringsministern-oppnar-for-konsmarkning-av-statligt-riskkapital

  Svara
  • Pelle2

    /  11/03/2015

   En riskkapitalist gör en bedömning av affärsidén och den potentiella lönsamheten på de saker som de satsar på. Om det inte finns några kvinnor eller åtminstone färre kvinnor som tar fram bärkraftiga saker att satsa på så vore det helt sjukt att satsa pengar på dom.
   Den huvudlösa könsrasismen i staten firar nya triumfer hos den feministiska regeringen..

   Svara
   • Ivar L

     /  11/03/2015

    Det intressanta vore ju att göra en utvärdering kring hur könsfördelning bland människor som fått riskkapital beviljat korrelerar med idéens framgång – kommersiellt. Om det då visar sig att det lönar sig bättre att satsa mer på ansökningar med fler kvinnor bland de som lämnat in ansökan är jag helt med på noterna. Om inte vet myndigheten redan på förhand att de slösar med…
    …andras pengar.

    Vill man helt komma ifrån problem med bias på grund av kön anonymiserar man lämpligen ansökningarna innan de som skall fatta besluten får dem. Är det inte konstigt att anonymisering inte föreslås i sammanhang där man menar att det förekommer diskriminering. Jag tror aldrig en feminist eller s.k. ”anti-rasist” föreslagit det. Med anonymiserade ansöknings och antagningsförfaranden kan man vara helt säker på att det inte är diskriminering som gör att någon får avslag. Den enda förklaringen till att det inte föreslås är att de innerst inne vet att det förmodligen skulle bli ungefär samma resultat som idag. Kanske till och med till nackdel för ”de diskriminerade”.

    Svara
  • Hans Odeberg

    /  11/03/2015

   Jomenvisst, könsmärkning i Glenn Hyséns anda skulle nog vara dags för. När riskkapitalisterna stöter på en idé som de inte tror på, så stämplar de helt enkelt ”Det här var kuken” på den.

   Svara
  • Rikard

    /  11/03/2015

   Hej.

   Rosa respektive blå sedlar då eller? Fast det är bra med ‘anti’-rasister: de skulle aldrig befatta sig med svarta pengar.

   Könsmärkning förresten? Menar hon att riksbanken skall ‘olla/snigla’ pengarna först? Idén är så idiotisk och irrelevant att jag inte vill förstå.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
 2. Pelle2

   /  11/03/2015

  OT:
  Soraya Post(FI) säger till svd att Sverige kränker Romernas mänskliga rättigheter enligt artikel 8 i Europakonventionen,
  http://www.svd.se/soraya-post-sverige-ar-samst-i-klassen/om/avhysningen-i-malmo.
  Så här ser denna artikel ut:
  Artikel 8 – Rätt till skydd för privat- och familjeliv
  1. Var och en har rätt till respekt för sitt privat- och
  familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.
  2. Offentlig myndighet får inte inskränka åtnjutande av denna
  rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett
  demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till statens
  säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd
  eller till förebyggande av oordning eller brott eller till
  skydd för hälsa eller moral eller för andra personers fri- och
  rättigheter.
  Så Soraya menar att den olagligen ockuperade marken är Romernas hem och myndigheterna därmed inte har rätt att avhysa dom ? Återigen, vad skulle Soraya säga om de ockuperade hennes hem ? Skulle det vara ok ?
  Naturligtvis ifrågasatte inte reportern det hon sa utan lät henne bara påstå något.

  Hon menar också att vi är sämst i klassen i Eu vad gäller att ta hand om de romska ”migranterna”. Det är bättre med de läger som myndigheterna har upprättat i t.ex Tyskland för att ta emot flyktingar.
  Dessa läger är väl till för dom som söker asyl och inte för de som bara är här på ”turistvisum” ? Vad jag förstår söker inte Romerna uppehållstillstånd i Sverige förmodligen för att dom inte har några skäl som gör att dom kommer få stanna. Då är det upp till dom att hitta boende och försörjning när dom befinner sig här.
  Soraya menar att vi skall ordna boenden på campingar åt Romerna. Varför skall vi göra det ? VI hjälper inga andra turister med boende heller.
  Med andra ord vill hon få till en specialbehandling av Romer i Sverige precis som om vi inte har nog med problem med att ta hand om dom legala flyktingarna…

  Svara
  • Melmac

    /  11/03/2015

   Enligt punkt 2 så har ju staten rätt att göra som de gör, står ju klart och tydligt!
   ”den allmänna säkerheten” = nerskräpning, toalettbestyr överallt etc.
   ”förebyggande av oordning eller brott” = att olagligen ockupera privat mark och att fortsätta med detta
   ”till
   skydd för hälsa eller moral eller för andra personers fri- och
   rättigheter” = allt ovan plus ägarens rättighet till sin egen mark

   Har människan inte läst paragrafen?

   Svara
   • Pelle2

     /  11/03/2015

    Hon har säkert läst paragrafen men letar desperat efter en anledning att döma ut Sverige som omoraliska och se till att Romerna kan fortsätta komma hit och tigga.

    Svara
 3. Nilsson

   /  11/03/2015

  [Paw rihk-titt]?

  Svara
 4. MiT

   /  11/03/2015

  Svara
 5. Ivar L

   /  11/03/2015

  SVD. Volymer är ju populärt att tala om. Att svenskar utvandrade till USA också. Artikeln handlar om invandrarmottagningen på Ellis Island NY.
  http://www.svd.se/bilder-100-ar-sedan–sa-sag-migranterna-ut/#

  ”Invandringstoppen nåddes […] 1907 då 11 747 invandrare passerade […] bara under en månad.”

  Det blir ca. 141000 på ett år. Rekordåret 1907 tog alltså det stora landet i väst emot färre personer än antalet asylsökande i lilla Sverige detta år och troligen även nästa år. USA hade då cirka 75 miljoner invånare och en industri på högvarv som behövde arbetskraft samt stora landarealer (stulna från indianerna) att odla upp. Ändå tog alltså USA, i förhållande till sin folkmängd, emot blott en sjundedel av antalet asylsökande i Sverige i år och säkert nästa år. Det var rekordåret i förra sekelskiftets USA när det gäller mottagande. Återstår att se vad som blir Sveriges rekordår.

  Svara
  • Kristian

    /  11/03/2015

   En nolla för mycket, annars rätt: 141000

   Svara
 6. Ivar L

   /  11/03/2015

  Från samma SVD-artikel:
  http://www.svd.se/bilder-100-ar-sedan–sa-sag-migranterna-ut

  ”Åren 1821–1930 utvandrade ca 1,3 miljoner svenskar.”

  Det kan ju låta som en väldig massa men kolla hur många år det handlar om, 109 år. Det blir cirka 12000 svenskar per år som utvandrade till hela världen, inte bara USA. Jämför det med antalet afghanska ensamkommande (d.v.s. främst yngre män) som enbart till Sverige uppgår till siffror i samma storleksordning. De ligger väl runt 15000 i år?

  Jag skriver detta enbart för att jag tycker det ofta skrivs väldigt försåtligt i de här sammanhangen, så att man skall tro att det som händer i Europa och Sverige idag inte är något särskilt annorlunda än det som hände i USA för 100-200 år sedan. Men med en miniräknare och lite koll inser man snabbt att siffrorna snarare berättar hur extrem situationen är just nu i Sverige.

  Svara
  • Den stora skillnaden var att det fanns ingen mottagningskommitté i Amerika. Du var din egen, kanske fick man hjälp av tidigare inresta eller hade avtalat om arbete och fått en biljett som man sedan betalade av.
   Idag tar vi mot med all inklusive system.

   Svara
 7. Ivar L

   /  11/03/2015

  Vänsteraktivister försökte stoppa ambulans vid insatsen i tiggarlägret. En av aktivisterna verkar fått någon slags skada:
  http://nyheteridag.se/vansteraktivist-blev-pakord-av-ambulans-vid-tiggarlagret-fangades-pa-film/

  Alltså, människor som hindrar ambulanser och brandbilar…
  Det är nog bland det värsta som finns. Man hindrar inte ambulanser och brandbilar, aldrig. Inte polisbilar heller för den delen men där fattar jag varför även om jag tycker det är fel. Men varför, varför, varför hindrar man en ambulans?

  Svara
 8. Kurban Said

   /  11/03/2015

  Att Malmö kommun har tillåtit detta läger är en stor skandal och uteslutande beroende på ynkryggar till politiker och och flata tjänstemän inom polis och kommun. Hade Malmö stad agerat från början hade vi sluppit detta kostsamma rabalder.
  Jag hoppas att alla vänsteraktivister visar sin solidaritet med romerna och erbjuder husrum i deras egna lägenheter i sann kommunistisk anda.
  Jag hoppas även att polis och ambulans vägrar att rycka ut när vänsterpacket själva behöver hjälp.

  Svara
 9. Nu förstår jag varför jag inte kan perfekt svenska. Jag lärde mig från Pippi Långstrump och Kalle Anka, avancerade till svenska för gymnasiet och sedan Strindberg. Helt fel. Ni får ursäkta mina fel och lägga skulden på Words språkrättning.

  Svara
 10. Maria

   /  11/03/2015

  För mer än femton år sedan:
  http://www.bgf.nu/nyrasism/ff/gfelt.html

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: