10 kr, 150 kr eller 570 kr om dagen i matkostnad?

Maten får kosta lite olika i Sverige om man är under statens eller kommunernas beskydd. Jag gissar det beror på hur mycket stat och kommun tycker du är värd att satsa på. En del är i alla fall värda lite mer på än andra verkar det som. Jag hoppas jag har fel…

skolmatens kostnader

De har lyckats få upp kostnaden för skolmaten till hisnande 10 kronor och 22 öre per måltid! Vilka fantastiska råvaror de måste få för den summan. Kommunerna lägger ut allt mer på skolmaten och har alltså sprängt 10-kronorsvallen…

flyktingars matkostnader

Vid Trängslets asylboende kostar maten 572 kronor per person och dygn

Men det är för dyrt säger Migrationsverket, maten ska egentligen bara få kosta 150 kronor per per person och dygn.

Nu finns det säkert någon som håvar in stålar mellan de boende och Migrationsverket men ändå? Även 150 kronor, som då innebär frukost lunch och middag antar jag, är ju 5 gånger så mycket per måltid som skolmaten får kosta?

Så OAVSETT om man tar den summan som det får kosta enligt Migrationsverket så är den 5 gånger så hög per måltid som skolbarn får. Eller finns det någon speciell anledning till att skolmaten bara får kosta 10 spänn och maten till asylsökare 50 spänn per måltid? Även om vuxna äter mer så äter de inte 5 gånger så mycket?

Eller ok, vi drar av en 10:a för lite extra kvällsfika och sånt. Då är det 4 gånger så mycket ändå?

Vad får en måltid på ett äldreboende kosta? 50 spänn? Eller mindre? Varför får måltiden till asylsökare kosta så mycket mer?

Vad ligger bakom? Är det så illa att man satsar mer på dem man tycker är värda mer?

Observera, jag tycker att 10 spänn är alldeles för lite, inte att 50 är alldeles för mycket!

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

63 kommentarer

 1. Pelle2

   /  12/09/2015

  OT:
  Ytterligare en tokig radikalfeminist som har gjort konst av bilder på insidan av sin slida. Nu har hon gjort en sjal med bilderna tryckt på den.
  http://unvis.it/www.metro.se/nyheter/hon-gor-sjalar-av-bilder-pa-sin-egen-vagina/EVHolg!qJPzfzuaUr6hw/
  Metro länkar även till det andra ökända projektet med dåren som bakade bröd på bakterier från sin slida.

  Svara
  • Den där var ju så subtil att folk inte lägger märke till den om man inte berättar.

   Fittkonst brukar vara oftast pubertalt eller vulgärt, men svenska Femen-ledaren Jenny Wennhammar gör ganska smakfull fittkonst, där hon fotograferat sig själv i avancerad kroppsmålning.

   #Fittkonst #Vulva #Pussy #Art
   by https://t.co/3dVSo42c1X
   @FittkonstSthlm -> https://t.co/3kxrF3VYjM
   #fempol https://t.co/v3QARfTh59

   Svara
   • Själva bilden föll visst bort där. Provar en annan metod

    Svara
    • havre@flarnstad

      /  12/09/2015

     Svårt det där med konst väldigt subjektivt jag tycker mest detta påminner om en övermogen frukt. Det är som att könskonst mest är vulgär typ titta jag kan måla en/min kuk/fitta och utan könsorganet försvinner hela meningen så själva konsten består mest av att försöka vara provokativ.

     Men som sagt konst är som baken. ,

     Svara
     • Jämfört med selfies på blodiga byxor, så har ju Jennies bilder åtminstone en viss verkshöjd. Sen kan man tycka vad man vill om motivet

    • Pelle2

      /  12/10/2015

     Ja, det var ju åtminstone ett försök till att göra något konstnärligt av Jenny.
     Det som är tröttsamt med det hela är radikalfeministernas fixering vid sitt könsorgan och sina kroppsvätskor.
     Skulle inte tro att dom skulle uppskatta om en manlig konstnär gjorde fitt- eller kuk-konst.
     Man kan ju t.ex jämföra med den Socialdemokratiska riksdagsledamoten som såg till att ett gammalt konstverk av en kvinna med nakna bröst plockades ner från riksdagens matsal för den ansågs opassande och objektifierande av kvinnan.

     Med andra ord, om en radikalfeminist gör konst av fittor och mens så är det härligt normkritiskt och något som skall uppmuntras men om en man porträtterar en hel eller halvnaken kvinna så är det snuskigt,objektifierande och förnedrande.

     Svara
  • Is@mail

    /  12/11/2015

   ”– Jag vill montera ner det imperialistiska, kapitalistiska patriarkatet”

   Säger hon och tar 50$ för sin sjal .

   det är ju bara skrattretande.

   Svara
 2. MiT

   /  12/09/2015

  Svara
 3. MiT

   /  12/09/2015

  Svara
 4. 17 160 kr, hoppsan. Det var lite över de 2420 kr månad som är Konsumentverkets rekommendation för en yngre man 18 -30 för alla mål hemma.

  Kan man få lite matbidrag?
  Kommunen tar ca 105 kr för maten om dagen om du bor i ett äldreboende.

  Svara
 5. Svenne

   /  12/09/2015

  NA: ”Vi må tolka det som att vi står inför en systemkollaps, men i själva verket är det mer utav en politisk sådan.”

  Svara
 6. Svenne

   /  12/09/2015

  ”Vi… ska… tillsätta… utredning…”

  Svara
  • Jan

    /  12/09/2015

   AKB är broilernas broiler. Ingenting av det hon rabblar upp som mantran har någonsin något med verkligheten att göra. Att hon har lyckats ta sig ända fram är ingenting annat än ett bevis på politikens förfall i Sverige. Dessutom är hon obehaglig och skrämmande på ungefär samma sätt som Reinfeldt var. Som om de var robotar mer än människor.

   Svara
   • Charles

     /  12/09/2015

    är inte AKB Reinfeldt men med peruk. Han behöver väl 2 måndaslöner nu med nytt ragg och nytt fint boend i innerstan. Det kostar på att ligga topp…

    Svara
    • Jan

      /  12/09/2015

     Visst, en Reinfeldt med peruk. Det var ett framgångsrecept när Stridshingsten bossade. Nu har hon dock tvingats byta peruk efter påtryckningar längre bak i ledet. Allt för karriärens skull!

     Svara
   • Pelle2

     /  12/10/2015

    Inte för att jag tycker att AKB gör ett bra jobb och hon är en politisk broiler men hennes raka motsats,Stefan Löfven gör ju verkligen ingen succe´heller.
    Löfven är väl så långt ifrån en politisk broiler man kan tänka sig men han gör ju bort sig gång på gång precis som de övriga regeringsmedlemmarna. Det är väl bara Peter Hultqvist och Anders Ygeman som har gjort ett bra jobb.

    Svara
    • Jan

      /  12/10/2015

     Det de har gemensamt är att båda är befordrade långt över sin begåvning. Jag kan dock känna viss sympati för Stefan. Han tackade ja efter påtryckningar till att bli ordförande för partiet. Efter att säkert 15-20 andra tackat nej. Han ger också ett varmare, mänskligare intryck än vad Anna gör. Hon framstår som det hon är: En karriärist befordrad lång över sin kompetens. Det innebär dock inte att skulle rösta på Stefan. Inte heller på Anna, naturligtvis.

     Svara
     • Pelle2

       /  12/10/2015

      Det är ju dock ett rejält svaghetstecken för S att dom måste övertala en man som var alternativ 15-20 på listan att bli partiordförande och det var ju inte särskilt begåvat av Löfven att säga ja när han borde ha insett att han inte är tillräckligt kompetent.
      Detsamma gällde för Håkan Juholt som också borde ha tackat nej till partiledarposten. Han hade förvisso tillräcklig erfarenhet men brast i omdöme.

 7. Rp

   /  12/09/2015

  Finns det någon tillgänglig statistik över vad maten får kosta på internatskolor? Det borde ju vara en bättre jämförelse än en skollunch. Jag tror att det dels är en värdelös upphandling kombinerat med cherrypicking (du jämför den dyraste maten med genomsnittet)

  Svara
  • Nykteroklok

    /  12/09/2015

   Det är väl främst 50 kronor som jämförs med 10? Vilken av dem är dyrast i sin kategori menar du?

   Svara
   • Rp

     /  12/09/2015

    Det jag försöker få fram är att en måltid kan man snåla in på och hoppas på att familjen kompenserar den dåliga skollunchen men om man har hand om alla måltider ligger det större krav på leverantören att man ska få i sig alla näringsämnen som behövs. Därför är det bättre att jämföra med internatskolor/fångvård/äldreboenden än skollunchen

    Svara
    • Blond Jävel

      /  12/09/2015

     Maten inom kriminalvården ligger på runt 50 kronor per intagen och dag. 570 kronor är en närmast sanslös siffra i sammanhanget.

     Svara
  • digitalmannen

    /  12/09/2015

   På fängelser kostade maten 45 kr/dygn 2013 (frukost, lunch, middag och mellanmål)¹

   Det kanske är en liten bättre jämförelse, då det handlar mestadels om vuxna friska människor och inte barn eller gamla

   ¹ https://m.facebook.com/permalink.php?id=167952066562996&story_fbid=684658761558988

   Svara
 8. E.S

   /  12/09/2015

  En viktig skillnad med jämförelsena är att skolluncherna endast baseras på råvarokostnaderna. När skolor får catering eller lagar mat på plats (och man räknar in personal, hyra matsal el vatten mm så hamnar skolbarnens lunch mellan 35-50 sek måltid. Så runt 90-130/ 140 om dagen kan vara fullt rimligt. Däremot är 570 oförsvarligt! Skämmas ska dom göra!

  Svara
  • MiT

    /  12/09/2015

   Vet du om samma personal som serverar maten och allt som hör till inte redan betalats för av Migrationsverket? De betalar för en viss personaltäthet osv? OM det är så får man ju lägga på den kostnaden på maten också, om den ligger på annat ställe så att säga? Men jag har ingen aning.

   Svara
   • E.S

     /  12/09/2015

    De som ”serverar” maten har jag ingen aning om. Jag talar bara om tilllagningen. Och om skolan.

    Bert kör ju catering från sitt eget (separat) bolag som han sedan fakturerar bolaget som driver flyktingförläggningarna. En kvalificerad gissning är att Migrationsverket inte driver restaurangverksamhet eller har egen personal anställd för att laga mat eftersom de inte ens driver flyktingförläggningarna. Och personalen på plats får ju maten i ”kartonger”. Ingen aning hur kostnadsfördelningen går till.

    Men tillagningen av maten är ganska enkel att räkna ut- om man gör det på plats på själva förläggningen.
    En enkel och relativ snabb beräkning jag gjorde är att för att laga mat till ca 80-150 personer kostar minst 3000 sek/ dygn bara i personalkostnader (Minimimbelopp.EV OB+ helgarbete ej inräknat. ej heller övriga kostnader som sophämtning, el mm inkl semesterersättning och arbetsgivaravgifter. Slår man ut det på 120 pers är det 25 sek per dygn på 120 pers.

    Övriga kostnader utöver personal skulle jag bumpa upp till lika mycket ungefär, beroende på ställe. Så minst 50 sek pp/ dag för maten är förmodligen en minimikostnad om man lagar mat på plats.

    Sen kan man ju lägga på de där ”fängelsepengen” som är nämnd ovan. Då har man ca 100 sek/ dygn/ pp.

    En rimlig kostnad.
    Catering av mat borde bli billigare eftersom man vinner synergier. Framförallt i de övriga kostnaderna.

    Jösses. Blir alldeles trött när man märker vad det kostar när man väl börjar att räkna från grunden.

    Svara
 9. T

   /  12/09/2015

  Min egen kostnad 50.-/dag för mat och hygienartiklar men då tillagas och äts all mat hemma. Inget snålande, det ingår både godis, läsk och lite till fredagsmys men inget alkohol.

  Svara
 10. MiT

   /  12/09/2015

  Svara
 11. E.S

   /  12/09/2015

  I en annan del av Dalarna…
  Sparar på skolmaten…

  http://www.expressen.se/kvallsposten/hotet-ingen-mjolk-i-skolmatsalarna/

  Svara
 12. MiT

   /  12/09/2015

  Svara
  • Bo

    /  12/10/2015

   Fan, han är supergod….min hjälte!! Men grannen, den jäveln, han måste va rasist för han har bara ”Ingen reklam, tack” på sin låda. Så icke-inbjudande och säkert en hemlig SD-kod för att han hatar flyktingar…..måste ringa AFA.

   Svara
 13. Dreadlock

   /  12/09/2015

  En Nationalekonom gestaltar Sverige och EU år 2050. Dåliga nyheter för anhängare av den sociala välfärdsstaten. Mycket goda nyheter förstås för en liten klick elit som kan se fram emot villig och billig arbetskraft.

  Minimilöner för de lägst utbildade. Enorm konkurrens för enkla manuella jobb. Slopade kollektivavtal. Lönegap – som vi inte har sett sedan i början av1940-talet.

  Joakim Ruist som skrev detta tänkte i enbart siffror som en nationalekonom gör. Personligen är jag mest oroad för det politiska landskapet som detta kommer att föda fram till 2050. Extremister på båda politiska sidor. A´La´ Sydamerika kanske ? Står miljonprogrammen i förorterna kvar om 30 år utan renovering ? osv osv

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2921859-joakim-ruist-bara-borjan-av-framtidens-migration

  Svara
  • Kristian

    /  12/09/2015

   Oavsett lön och anställningsförhållanden så finns det fortfarande inte jobb! Vet inte nationalekonomer detta?
   Sverige har färre enkla jobb än nästan något annat land. Under en viss produktivitetsnivå lönar det sig inte att anställa ens om folk jobbar gratis – det är för dyrt med administration och ledning, för att inte tala om risken att antingen kvalitet eller kundernas intryck av kvalitet sjunker.

   http://www.tino.us/2015/11/skademinimering/
   ”Att man får full sysselsättning bara lönen sänks tillräckligt mycket är ett resultat från extremt förenklade modeller och inget man kan designa policy runt.”

   Svara
   • Dreadlock

     /  12/10/2015

    @Kristian

    Walmart , största företaget i världen har 1,4 miljoner anställda i USA. Majoriteten med en lön mellan 7-12 $ i timmen.

    Walmarts största expansion kom just till genom att amerikanska jobb utlokaliserades till anläggningar i Kina, sedan landet blev medlem i WTO 2001. Starkt förenklat så jobbar 1,2 miljoner amerikaner som lågavlönade säljare för varor made in China. d.v.s samma varor som för bara 15 år sedan koncepterades ,utvecklades och tillverkades i USA .

    Visst finns det människor som vill jobba hur hårt som helst för att hålla hakan strax ovanför fattigdomssträcket. Det är hela sensmoralen av det hela.
    Men det är klart : Vill vi att det blir så ?

    Svara
 14. Rikard

   /  12/09/2015

  Hej.

  Vad kostar gröt, är den fråga jag ställer mig. Havregryn, kålrötter, vitkål. Komplettera med lök.

  Varför tro att det är porslinskatter som flyttar hit? Den som flyr för sitt liv och möts med stadig blick och fast hand, och instruktion om att ”Här är åkern där du och de andra på boendet odlar er mat. Här är ladugården, här hugger ni ved, här tvättar ni, och såhär ofta skall ni städa och diska (dagligen)”. Med flera exempel. Den som tycker att den hellre tar sina chanser än jobbar för födan behöver ju bara åka hem, eller hur? Inte nog med att självförsörjande kolchoser borde vara i linje med flera riksdagspartiers ideologi, oavsett vilken nyans av fisrosa idiot-liberalism man bekänner sig till, det skulle och fylla uppehållstillstånd och eventuellt medborgarskap med värde då det ärligen förtjänats. Övrig tid bör fyllas med obligatoriska studier. På så vis börjar integrationen (borde vara assimileringen) från dag ett.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Svara
  • Precis min tanke, ge dem råvaror och låt dem utföra all matlagning själva…

   Svara
  • Svenne

    /  12/09/2015

   Hehe, vänstern gav tydligen upp idén självförsörjande kolchoser efter Pol Pots härjningar. Nej, de som kommer hit vill ha storstad, och är märkligt rädda för granskogen…
   Från ett ekonomiskt perspektiv – vill man leva som en 1800-tals torpare, så blir samhällsservicen därefter. Några få kan leva torparliv, men om stora delar av landets befolkning blir lågproduktiva, då får vi problem.
   Men tanken: ”vad ska vi med alla dessa unga starka outbildade män till” är ju intressant:)

   Svara
   • Intenso

     /  12/09/2015

    ”Lågproduktiva” är väl nyckelordet här. Om de ligger på sofflocket och fiser eller om de lever torparliv spelar nog rätt stor roll. Sofflocket är ren förlustaffär för staten och som begåvningsreserv blir den inte heller bättre med åren. ”torparna” försörjer sig själva och är i princip ingen belastning. De är heller ingen tillgång eftersom de inte kan bidra ned skattemedel. Men de kostar i alla fall inget.

    Sen tror jag inte helt på Rikards idé, i alla fall inte fullt ut.Fast det vore bra om de som kommer faktiskt kunde bidra till sin livssituation i positiv bemärkelse om inte minst för egen del, snarare än att bli irriterade på varandra och börja hota och slåss.

    En trött kropp slåss inte.som trumslagaren på galären sa.

    Svara
  • Kristian

    /  12/09/2015

   Kom bara ihåg att kalla det kolchos och inte kibbutz. Då får vi nog snarare ett förbud från åtminstone vänstern.

   Svara
 15. MiT

   /  12/09/2015

  Svara
  • Pelle2

    /  12/10/2015

   Jag TROR är väl nyckelordet vad gäller att låtsashistorikern och pansargeneralen Arnstad föreläste om Fascism och rasism.
   Inte så lite självförhärligande av honom att visa upp detta mess men det gäller väl att marknadsföra sig själv.

   Svara
 16. MiT

   /  12/09/2015

  Svara
 17. MiT

   /  12/09/2015

  Svara
 18. Kristian

   /  12/09/2015

  OT
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2922654-det-blir-ingen-goteborgs-lucia-i-ar

  ”Det är följdriktigt. Jag tycker inte man ska hålla kvar vid traditioner om de inte känns bra. Det är nya sakes om gäller nu, mer vegmat till exempel.”

  Jaha, så … Vad?

  Svara
 19. Pet

   /  12/09/2015

  Off topic här men ett väldigt talande försvar från den kvinnliga regissören ang. kritik av att pappan i julkalendern är så oehört löjligt och tafatt. I enlighet med könsrollen av män då. Ett försvar där hon med ord beskriver vad kroppen enbart skulle kunna motsvara med en axelryckning och ett finger i ögat. Låt mig komma med ett par exempel från artikeln som ni gärna får ordna med unvis och grejer som jag själv inte förmår ordna:

  http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/regissoren-medvetet-grepp-nar-erik-haag-spelar-dum-i-julkalendern/

  Vi börjar alltså med ”Medvetet grepp när Erik Haag spelar dum i julkalendern”.
  Hon tycker att kritiken är ”Trött och omodern..”. Till Cecilia Ekebjär, som kritiserat julkalendern ställer regissören frågan om hon ens har tittat på julkalendern. Karin af Klintberg, som regissören heter har nämligen låtit genus och klass genomsyrat hela arbetet, någonting som Cecilias kritik uppenbarligen motbevisar. Men varför svara på kritik när man kan svara på något helt annat? Karin håller med om att det finns en generell tradition av att låta män vara dumma, klantiga och rent av idiotiska drönare men försvarar sitt eget användande av denna modell med en finess som Margot Wallström bara skulle kunna drömma om; ”Historien är tyvärr en patriarkatets historia med starka män och underordnade kvinnor och barn. Jag kan inte skriva om historien så att den passar nutidens önskemål om moderna könsroller. Men jag kan låta Erik leka med historiens alla män som tagit sig själva på oerhört stort allvar.”.

  Fantastiskt. Låt mig bjuda på en alternativ förklaring men likaså gällande: ”Jag vet inte så värst mycket, men vad jag läst i populärhistoria från sekelskiftet så har gubbar slagit både gubbar och sina och andras kärringar och barn i alla tider. Det är något jag inte kan ändra på. Jag kan ju inte skriva om historien! Vad var kritiken nu igen?”

  Ett sista guldkorn står att finna i tvenne saker i samma stycke.
  ”Om det hade varit Lotta som spelat dum oftast så skulle jag blivit uppringd av DN för att besvara samma fråga.”, samt, ”För att ingen ska bli arg skulle man bli tvungen att rollsätta program med enbart kattungar och treåringar.”.

  Om. Om om om om. Det finns de som skulle påstå att ett program med kattungar och treåringar skulle vara för flickanpassat. Vad Karin skulle säga till dem får vi fråga en annan gång. Jag tror hela artikeln egentligen är ett urspårat resonemang från den enkla sanningen i botten av artikeln; ”Jag har varit ledsen och oförberedd på att en liten men ljudlig del av tittarna tycks hata kalendern för att den har ett kunskapsinnehåll.”. Urspårat är nog den röda tråden här. Klintberg ställer den filosofiska frågan ”varför ska tåget rätta sig efter spåret?” Att Klintberg själv tar bilen är inte relevant.

  Svara
  • Pelle2

    /  12/10/2015

   Karin af Klionteberg skriver:
   ”Just frågor om genus och klass har genomsyrat hela arbetet med julkalendern, skriver hon, eftersom serien skildrar just hur olika könsroller har sett ut genom historien fram till i dag.”
   Detta skall alltså vara ett försvar till varför det var bra att mannen framställs som en pajas.

   Att kalendern genomsyras av genus och klass behöver hon inte tala om eftersom hon anställde radikalfeministen och kulturmarxisten Kakan Hermansson till att spela man.

   För övrigt är det väl lite ironiskt att en kvinna med adligt påbrå framställer sig som en klasskämpe :-).

   Sedan kan jag ju tycka att idén att ha en kalender om historian var bra men varför måste dom tvångsmässigt ha ett genusbudskap i allt på SVT och SR ? Historian i sig själv är väl intressant nog ?

   Svara
  • Is@mail

    /  12/11/2015

   ”Medvetet grepp när Erik Haag spelar dum i julkalendern”.
   unvis.it/http%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fkultur-noje%2Ffilm-tv%2Fregissoren-medvetet-grepp-nar-erik-haag-spelar-dum-i-julkalendern%2F

   Inte för att kasta grus i någons soppa här.
   Men Erik Haag ”spelade” dum och ”tafatt” och smått löjlig i historieätarna och eftersom denna julkalender ska hålla samma ”stil” antar jag att det är därför han ”spelar”

   Sen tror jag generellt inte att Erik Haag är kapabel att ”spela” överhuvudet taget utan jag tror att han är precis som hans ”gestalt”

   Något som är värre Än att Kakan Hermanson spelar klasskrigare är att hon uttryckligen sagt att hon tycker det är synd att ”en inte får slå barn” och den typen av människor är rent jävla förkastligt att ha med i ett Tv-program som riktar sig JUST till barn.

   I övrigt tycker jag att det här jävla gnället om vad som är bra och dåligt på TV visar hur lite föräldrar vill spendera tid med sina barn.Sätt dom framför teven så det blir tyst och snällt.Är det bara skit på tv?Fan då MÅSTE vi ju UMGÅS… och vi som hade så jävla fullt upp med candycrushsaga och facebook..

   Repeat after me:
   ILANDSPROBLEM!

   Svara
 20. MiT

   /  12/09/2015

  Svara
 21. Jan

   /  12/10/2015

  A-C Marteus kackar i eget bo. Kastar sten i glashus. Vilket är modigt. Fast hon lär inte bli populär hos de ”finare” kollegorna på DN och SVT… http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/aven-journalister-har-onsketankt-om-krisen-1/

  Svara
  • Pelle2

    /  12/10/2015

   Marteus har verkligen gjort en rejäl omvändning till det bättre.

   Svara
   • Marteus arbetade inom vården i väldigt många år och har antagligen bundit en hel del kontakter inom den sektorn. Att vården är just ett av de områden som blir hårdast belastat av ökat flyktingmottagande är nog inte ett sammanträffande i och med hennes omvändning. Verkligheten kom ikapp, helt enkelt.

    Svara
 22. QED

   /  12/10/2015

  ”Företag påstås tysta flyktingbarn med pengar”

  ”– En del ungdomar berättar också att de uppfattar att vissa saker ska man inte berätta om för myndigheterna. Det är en hemlighet mellan vårdbolagen och ungdomen. Det kan röra var de bor eller vem som egentligen tar hand om dem. Ungdomarna berättar att de kan få runt 5 000 kronor i månaden, säger Ellinor Malmqvist.

  Av en handling från IFS-gruppen framgår att barnen får 30 kronor per timme om de går i skolan samt en ”veckopeng” på 7 kronor per timme. Maxbeloppet är 4 440 kronor i månaden.”

  ”IFS-gruppen har stora intäkter. Exempelvis har IFS-gruppen samarbetat med företaget Hoppetgruppen i Uppsala kring omsorgen av en 19-årig flyktingpojke, ett ärende som UNT tidigare rapporterat om. Han har placerats i familjehem via bolagen vilket Skövde kommun betalar 7 600 kronor dygnet för.

  Totalt har det blivit 3,4 miljoner kronor under de 15 månader som placeringen pågått. Månadskostnaden motsvarar vad det skulle kosta att ha fem socialsekreterare anställda på heltid.

  19-åringen berättar att han trots den höga ersättningen till vårdbolagen bodde ensam i en lägenhet större delen av sin tid i Uppsala.”

  http://unt.se/uppland/uppsala/foretag-pastas-tysta-flyktingbarn-med-pengar-4002335.aspx

  Svara
  • Kristian

    /  12/10/2015

   Det är som en repris av allt stat och kommun gör i panik: Ingen uppföljning, ingen kvalitetskontroll, bara att ösa ur den outsinliga skattekällan.

   Det går utmärkt att låta vinstdrivande företag sköta skola, vård, kollektivtrafik osv. Det enda som krävs om staten står som huvudman är att det finns ett regelverk och att man kontrollerar att reglerna följs. Varför är det så svårt?

   Min gissning är att inget parti har något intresse av att något som
   a) ägs privat men
   b) som staten ytterst har ansvaret för
   någonsin fungerar.

   Vänstern vill bara förstatliga, högern vill bara privatisera. Ingen bryr sig om vad skattebetalarna tycker är viktigt, nämligen huruvida det fungerar.

   Svara
 23. Kristian

   /  12/10/2015

  ”Den där boken” får uppmärksamhet utomlands.
  http://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/boys-should-have-the-right-to-say-no-to-feminism/
  ”It’s also my experience that feminism – with it’s trigger warnings and its fundamentalist belief that “we should all be feminists” – is the embodiment of a fragile female ego that is incapable of accepting that anyone else (especially men and boys) should be entitled to the privileged position of being considered vulnerable, sensitive and worthy of protection.”

  Tipstack till Mats Olsson (som jag hoppas jag stavat rätt den här gången)
  (http://tystatankar.com/2015/12/01/fritt-fram-att-demonisera-ett-kon)

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: