Jobb med normkritik

Nu kan ni söka jobb där ”normkritik” är viktigt. Det är UR som ska göra en TV-serie  om ”historia ur ett normkritiskt perspektiv” och de söker en redaktör

normkritiska ur

Det är alltså ”Folkbildningsredaktionen” som ska folkbilda lite om historia ur ett ”normkritiskt perspektiv”… De vill ha ”andra sätt att berätta” om historien. Det brukar innebära att man vill skriva om historien samtidigt. Kanske det är ett nytt Fröken Frimans krig eller liknande som är på gång?

**********

På Metro Debatt kunde man igår läsa att ”Alla kloka människor är feminister

metro debatt alla borde vara feminister

Jag tänker inte ta upp så mycket av hennes artikel, det är den vanliga som det går MINST 13 per dussin av. Men jag tänkte ta upp en intressant sak

Adichie skriver om de upplevelser, könsroller och strukturer som format henne till feminist och hon ger exempel på varför både män och kvinnor vinner på social, politisk och ekonomisk jämlikhet. Det kan tyckas vara självklara konstateranden, men efter att ha sett det absolut sista programmet av SVT:s ”Debatt” förra veckan så förstod jag, något chockad, att vi ännu har lång väg kvar att gå. Att vara feminist uppfattas fortfarande som en krigsförklaring mot män i allmänhet. Det är hög tid att få stopp på den demonisering av feminism som fortfarande förekommer. Det är en seglivad fördom, lika ingrodd som bränd gröt i botten av en kastrull. Feminister vill inte ta någonting. Vi vill tillföra.

Hon tittar alltså på sista Debatt och blir chockad. Hon blir inte chockad över psykfallen (som de flesta normala blir chockade av) som Sverige skickade att försvara den galna feminismen som råder i vårt land utan hon blir det av de kloka danskarna som kunde argumentera! Såg hon verkligen inte hur galna de svenska feministerna var? Hur kan man missa det?

Här finns en sammanfattning av det sista Debatt. Eller snarare sammanfattning av de svenska galningarna i sista Debatt.

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

27 kommentarer

 1. Leif

   /  12/27/2015

  ”Du får gärna ha erfarenheter inom ämnesområdena historia eller normkritik.”
  Är erfarenhet ett ord som numera ersätter ordet kunskap? Är rent av ”erfarenhet” det normkritiska perspektivet på ”kunskap”?

  Svara
  • MiT

    /  12/27/2015

   Du är nåt på spåret, speciellt när du sätter det inom ”” 😛

   Svara
  • Vad exakt betyder ”erfarenhet” egentligen? Hur har man ”erfarenhet” inom ämnet historia?

   De kan väl lika gärna ge jobbet till Arnstad och get it over with, liksom.

   Svara
   • Rikard

     /  12/27/2015

    Hej.

    Att man skriver ‘normkritik’ etc gör att man inte behöver erbjuda samma lön eller ställa samma krav som om man råkat ut för om man skrivit: ”Vi söker dig med utbildning inom sociologi, antropologi, historia, och relaterade kunskaper såsom idé- och lärdomshistoria.” risken finns ju att man råkar anställa en seriöst menande akademiker som tillämpar vetenskaplighet och stringens i arbetet med hur källmaterialet analyseras och presenteras.

    Har man riktig otur blir man då sittande med någon som hävdar att man endast kan presentera historien såsom vi känner till den utifrån källor och lämningar, men utan att värdera eller döma tidigare människor utifrån nutida normer. Då blir det dålig stämning i henshuset.

    Särskilt om (när?) man från SvT:s värdegrundskorrekta medarbetare börjar frysa ut och mobba hermelinen bland strykarkattorna – och hur skulle det se ut om media fick tag i det? ”Sakkunnig anställd av SvT mobbades till att sluta – ‘Vi kan inte ha människor här som ställer till bråk och trotsar värdegrunden’ säger SvT-chefen” [Fejkat citat, i illustrativt syfte].

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Svara
   • Framtidsministern säger sig ha erfarenhet av historia

    Svara
 2. Two Different Shoes On

   /  12/27/2015

  Svensk feminism är uppenbarligen mycket splittrad.
  Eftersom jag vill behålla mitt könsorgan (klippa kuken), inte tycker att 100% kvinnor är jämlikhet, så är jag inte feminist.

  Svara
 3. Det är såklart viktigt att kunna se saker ur olika perspektiv, tyvärr så tror jag som du att de kommer försöka ÄNDRA historien för att passa deras ideologiska mall som de vill presentera. 😛

  Svara
 4. MiT

   /  12/27/2015

  Svara
 5. ”Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden.
  Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna”.
  — George Orwell i boken 1984.

  Svara
 6. MiT

   /  12/27/2015

  Svara
  • Cain

    /  12/27/2015

   Sarkeesian är ett professionellt troll och hon har lyckats bortom sina vildaste drömmar. Hon förstod precis hur hon skulle positionera sig för att få maximal uppmärksamhet och därmed ekonomiskt stöd för att i princip smutskasta och förtala en hel kultur, spelkulturen.

   Hennes strategi är genialisk. Sprid lögner och dynga om dedikerade unga män och pojkar vars kultur har varit fullständigt harmlös och ointressant för de allra flesta kvinnor. En kultur där många grabbar önskade att fler tjejer skulle ansluta sig. Dessa beskrivs av henne som kvinnohatande monster, eller i bästa fall vilseledda töntar, dumma, sexistiska män. Den kraftfulla motreaktionen blir såklart enligt förväntningarna och där har hon sitt ”bevis”.

   Svara
   • Grodan Boll

     /  12/27/2015

    Det jobbiga var bara att nördarna hon gav sig på var lite för välbekanta med mobbning sedan innan, annars hade antagligen en hel bransch tvingats omforma sig efter hennes (och andra opinionsbildare som är helt ointresserade av datorspel) vilja.

    Svara
 7. Pelle2

   /  12/27/2015

  Spännande att Ur söker någon med journalistisk utbildning och inte en historiker.
  Antar dock att radikalfeministerna och normkritikerna ännu inte har lyckats infiltrera de historiska institutionerna tillräckligt mycket så att dom kan få till den historierevision som dom efterfrågar om dom anlitar en historiker.Då är en journalist ett mycket säkrare kort för bland dom finns det en gedigen samling radikalfeminister,identitetspolitiker och kulturmarxister.

  Svara
  • Rikard

    /  12/27/2015

   Hej.

   Den infiltration du funderar kring sker via universitets- och högskolestyrelser, då främst genom olika attitydmätningar bland anställda och genom värdegrundsbaserade lojalitetsförsäkringar. Ungefär som cancer i lymfsystemet.

   Academic Rights Watch har material om detta:

   http://academicrightswatch.se/

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
   • Pelle2

     /  12/27/2015

    Jag sa inte att infiltrationen inte förekommer utan bara att den ännu inte har lyckats att fullt ut förstöra de historiska institutionerna ännu.

    Svara
 8. Gigas

   /  12/27/2015

  Det är i alla fall kul att man tänker normkritiskt och söker någon som är nogrann och van att jobba källkritiskt. Han/hon/hen ska ju dessutom vara journalistutbildad, hur de nu ska kunna hitta någon sådan.

  Svara
 9. Gigas

   /  12/27/2015

  Det är i alla fall kul att man tänker normkritiskt och söker någon som är nogrann och van att jobba källkritiskt. Han/hon/hen ska ju dessutom vara journalistutbildad, hur de nu ska kunna hitta någon sådan.

  Svara
 10. Pelle2

   /  12/27/2015

  Susanne Delastacia, som skrev krönikan om att alla kloka människor borde vara feminister, blandar faktiskt en del bra saker med dåliga tycker jag.
  Hon skriver”Jag kan konstatera att samtidigt som män är överrepresenterade i toppen, finns de också på botten”. 67 procent av de hemlösa är män, de halkar efter när det gäller utbildning, de får i högre grad sämre kontakt med barn och familj och de svarar för 70 procent av alla självmord i Sverige. Riskbeteende som missbruk, våld och kriminalitet hänger också ihop med traditionell maskulinitet” . Detta avslutar hon dock med ”vilket är en frågeställning som i allra högsta grad engagerar feminister. Feminism blir verktyget för att förändra. För att uppnå jämställdhet.”
  Jag kan inte påminna mig att jag har hört någon ledande feminist bekymra sig över att män halkar efter inom utbildningarna. Dom brukar ju tvärt om mena att det beror på den ”manliga antipluggkulturen” och att det är männens egna problem att lösa.Flickorna däremot skall uppmuntras till högre studier på många olika sätt.
  Vad gäller mäns kriminalitet och annat brukar dom heller inte kräva några insatser för att hjälpa dom medan kvinnor i samma situation skall det satsas pengar på.

  Hon skriver också ”Som feminist kan du både konstatera att kvinnor inte kan fortsätta att arbeta obetalt åtta timmar mer i veckan än män och att drygt tre procent manliga lärare i förskolan är för få och behöver bli fler”.
  Vad jag kommer ihåg så skilde sig inte den totala arbetsinsatsen särskilt mycket mellan män och kvinnor i en undersökning som gjordes. Om kvinnorna då vill jobba mindre hemma så får dom ju jobba mera på sitt betalda arbete om dom vill behålla samma standard i familjen. Vad är det som hindrar dom ?
  Bra att hon uppmärksammar den ojämställda förskolan men varför skall inte flera kvinnor
  jobba i mansdominerade yrken som sopåkare,byggare ,rörmokare mm ?

  Nästa sak hon tar upp är följande:
  ”Som feminist finns heller ingen motsättning i att verka för att fler kvinnor kommer till tals i media eftersom vi är kraftigt underrepresenterade, samtidigt som vi ur ett genusperspektiv måste jobba med orsakerna till pojkars generellt sett sämre betyg i skolan.”
  Att påstå att kvinnor inte kommer till tals i media är ju rent skrattretande. Kolla på tv och lyssna på radio en valfri dag så kommer du se att det kryllar av kvinnliga programledare och att de intervjuar kvinnor. Lyssnar just nu på p3 och hör hur en kvinnlig programledare intervjuar en kvinna.Bra dock att hon vill förbättra pojkars prestation i skolan även om jag inta tror att mera genus är lösningen.
  Annars gör hon som feminister brukar när hon blandar situationen i Sverige med situationen i andra länder för att få fram en bild av att kvinnorna är lika förtryckta i Sverige
  och att stora förändringar behöver göras.
  Självklart skriver hon att vi lever i ett patriarkat trots att vi inte gör det.
  Patriarkat betyder följande:
  Definitionsmässigt är det ett samhällssystem där män har den primära makten och de flesta ledande positioner inom politiska-, ekonomiska-, religiösa-, sociala-, eller finansiella institutioner domineras av män. Inom familjen är det i regel fadern eller en fadersfigur som har auktoritet över kvinnor och barn. De flesta patriarkala samhällen är även patrilinjära d.v.s. att egendomar och titlar ärvs från fader till son enbart på den manliga sidan”.
  Alla kan ju se att det inte stämmer med Sverige. Vi har tre stycken kvinnliga partiledare,vi har en kvinnlig ärkebiskop och det finns kvinnliga företagsledare som t.ex Kristina Stenbeck. Ingen man har någon automatisk auktoritet över kvinnor,det är inte enbart män som har arvsrätt och titlar ärvs inte enbart från far till son.

  Hon skriver också ,apropå debatten om feminism , att ” Det babblades om offerfeminism, allas fria val och manshatare. Visst finns det personer som vill söndra, krossa och härska, men de är fanatiker snarare än feminister. Menar hon alltså att sådana som Maria Sveland,Veronica Palm, Gudrun Schyman,Åsa Romson och Kakan Hermansson, för att ta några uttalade feminister som alltid klagar på män, är extremister ? Håller helt och hållet med om det men jag tror inte att hon skulle våga säga det till dom eller att hon ens tycker att dom är manshatare…
  Menar hon alltså att kvinnor inte har något fritt val och att män har alltid har det ?

  Hon avslutar det hela med att skriva:
  ” Kan de som INTE strävar efter ekonomisk, politisk och social jämlikhet mellan alla kön räcka upp en hand?”
  Detta är sedvanlig feministisk halmgubbe. Jag är säker på att alla skriver under på att vi skall sträva efter ekonomisk, politisk och social jämlikhet mellan alla kön men det är inte det som den ledande feminismen handlar om i Sverige. Dagens feminism handlar om att ge kvinnor fördelar på mäns bekostnad och inget annat.

  Svara
  • Cain

    /  12/27/2015

   1. Bra att hon uppmärksammar den ojämställda förskolan…

   Varför är det bra? Varför kan inte vissa jobb vara totalt dominerade av ett kön? Jag har aldrig förstått poängen med att allt ska vara 50%. Det är en ytterst barnslig idé om vad ”rättvisa” betyder. Jag ska ge dig ett exempel: I förskolan mina barn går i är det 100% kvinnliga lärare. Det är en fantastisk förskola som tar mycket väl hand om och utbildar mina barn. Varför ska man anstränga sig att trycka in fler män där? Det funkar ju mycket bra som det är.

   Kompetens sitter inte mellan benen. Intresse och merit är vad som bör gälla i samtliga fall.

   I övrigt delar jag dina åsikter. Feminism idag är en starkt vänsterpolitiserad rörelse som har mycket lite, i många fall inget alls att göra med lika rättigheter och skyldigheter. Det har vi f.ö. redan. De pratar om ” jämställdhet” och ”värdegrund”, men menar kommunism.

   Svara
   • Pelle2

     /  12/27/2015

    Jag menade inte att det är ett problem med arbetsplatser som domineras av ett kön utan mera att en feminist faktiskt överhuvudtaget problematiserar arbetsplatser med kvinnlig dominans var bra.Annars brukar dom bara ifrågasätta arbetsplatser med manlig dominans.
    Tycker också att man skall välja arbetsplats utifrån intresse och att man skall få sitt jobb utifrån kompetens. Det feministiska tänket om att det alltid skall vara 50% av varje kön köper jag inte.

    Svara
    • Cain

      /  12/27/2015

     Tack för förtydligandet. Jag reagerar kanske lite för starkt på vissa värderingar som för något skäl t.o.m. kritiskt inställda personer låter passera ibland. Som t.ex. att det är bra att det finns en mer jämn könsfördelning på vissa arbetsplatser eller i vissa yrken.

     Man får dock aldrig höra något konkret om *varför* det skulle vara bättre, utan i bästa fall något vagt och fluffigt om ”erfarenheter” och ”perspektiv”. Och jag som i min enfald trodde att det var just könsbaserat urval de ville komma bort ifrån…

     Svara
     • Rp

       /  12/27/2015

      Just tjänster där man hanterar människor är väl bra exempel där könet faktiskt kan vara en merit, alla människor har inte samma förtroende för motsatt kön. Hur många kvinnor hade inte avstått att gå till gynekologen om det bara var män t ex.

     • @Rp Hur kan kön – det som individen inte kan påverka, med mindre än att ”könskorrigering” har utförts – någonsin anses vara en merit, i något sammanhang alls?

      Varför tänks just ”tjänster där man hanterar människor” utgöra något slags undantag?

      Precis som du skrev så kan detta i och för sig stämma:
      ”alla människor har inte samma förtroende för motsatt kön.”.

      Jag antar att du i ditt exempel tänker på rädsla (motiverad/omotiverad) för sexuella övergrepp men sannolikt gäller då även det omvända:
      ”alla människor har inte samma förtroende för samma kön.”.

      Man kunde nämligen likaväl påstå:
      ”hur många kvinnor hade inte avstått att gå till gynekologen om det bara var lesbiska kvinnor som var gynekologer t ex.”.

      Hur borde man bäst lösa det ”problemet” då?

      Tja, en enkel lösning vore att sluta uppsöka gynekologen (vars funktion bäst kan beskrivas som funktionen hos en utomäktenskaplig extra man/kvinna, som genom iförandet av en vit, ”auktoritets-rock” tilldelas eller tilldelar sig den märkliga uppgiften/”rätten”/”privilegiet” att regelbundet granska kvinnors underliv, eftersom dessa tydligen inte får lov att lämnas orörda och ”kyska”), utom i yttersta nödfall.

      Dock sägs det att kvinnor i allmänhet föredrar manliga gynekologer framför kvinnliga, vilket tål att fundera över.

      Det finns även andra tjänster, t.ex. inom äldreomsorgen, där ”brukaren” har rätt att välja kön på den ”personliga assistenten”.

      ”Lustigt” nog verkar det vara vanligare att kvinnliga än manliga ”brukare” ställer krav på assistentens kön och att könet ska vara samma. Betyder det att kvinnliga brukare är känsligare än manliga?

      Och vem tillgodoser de dementas önskemål på området?
      Rätten att slippa bli på-/avklädd, tvättad och duschad av en assistent med ”fel” kön?
      I sedvanlig (o)ordning sätts de svagaste på pottan och med det kortaste halmstrået i ena handen.

    • Rikard

      /  12/27/2015

     Hej.

     En tidigare idé hos svenska feminister, detta innan begreppet helt assimilerades in i det nuvarande åsiktsklustret, var att sätta ambitionen till 40-60 fördelning, och att fokusera på att eliminera faktiska hinder grundade i könsdiskriminering (exempelvis lagar eller regler som förbjöd eller föreskrev ett visst kön till en viss tjänst). Då detta tänkande ger utrymme åt individuella avvikelser och prestationer fungerar det inte ihop med strukturtänkandet.

     Hon har fö helt rätt angående skola/förskola: det är snart sagt helt kvinnodominerade arbetsplatser, och jag tycker mig se (anekdotiskt, utan forskningsstöd) hur det blir allt viktigare att hålla sams, göra lika och skapa likhet i betydelsen likriktning ju fler kvinnor det blir.

     Tidigare har det gjorts tafatta försök att rekrytera män till (för-)skollärarutbildningar, med så vitt jag vet obefintliga till klena resultat. Sänkta inträdesnivåer, lättare kurser, subventionerade studier, är saker som prövats. Jag tror inte att det handlar så mycket om könsrollstänkande som det är en fråga om arbetsmiljö, löne- och karriärprognos, och faktiska arbetsuppgifter.

     Jag tror inte moderna feministers tystnad om de olika strukturella situationer som finns där män som grupp förfördelas beror på en medveten konspiratorisk hämndlystnad, utan mer på ett nollsummetänkande och själva strukturuppdelningen i förenklade grupper: det finns en begränsad mängd uppmärksamhet och omtänksamhet via media (eftersom det är den huvudsakliga opinionsbildaren) helt enkelt. [Sedan kan det givetvis finnas manshatare av Kakans snitt också.] Strukturtänket tvingar en att alltid jämföra en man med en kvinna: därmed har en hemlös man med missbrukarproblematik en bättre situation än en kvinna, allt annat lika, eftersom den strukturella förförståelsen säger att män alltid är gynnade framför kvinnor.

     Kamratliga hälsningar,
     Rikard, lärare
     Ps Antiplugg-kulturen är inte könsbunden i min erfarenhet, men den är däremot könsrollsbunden och sociokulturellt betingad. Ds

     Svara
     • Rp

       /  12/28/2015

      @Ghost of Democracy
      Jag vet inte hur det är med dig men jag tror inte på iden om att könet är en social konstruktion.

      -Varför tänks just ”tjänster där man hanterar människor” utgöra något slags undantag?

      Därför att människorna som de hanterar har egna preferenser.

      -Jag antar att du i ditt exempel tänker på rädsla (motiverad/omotiverad) för sexuella övergrepp men sannolikt gäller då även det omvända:
      ”alla människor har inte samma förtroende för samma kön.”.

      Det håller jag med om, därför är det bra att erbjuda en bredd efter preferens i möjligaste mån.

      -Dock sägs det att kvinnor i allmänhet föredrar manliga gynekologer framför kvinnliga, vilket tål att fundera över.

      Då kanske det rentav kan vara meriterande att vara man om det stämmer.

      ”Lustigt” nog verkar det vara vanligare att kvinnliga än manliga ”brukare” ställer krav på assistentens kön och att könet ska vara samma. Betyder det att kvinnliga brukare är känsligare än manliga?

      Troligtvis är kvinnor känsligare på området generellt ja.

      -Och vem tillgodoser de dementas önskemål på området?
      Rätten att slippa bli på-/avklädd, tvättad och duschad av en assistent med ”fel” kön?
      I sedvanlig (o)ordning sätts de svagaste på pottan och med det kortaste halmstrået i ena handen.

      Har brukaren inte förmåga att själv ge några preferenser finns det inget fel kön så länge det fungerar.

      För att dra ett anekdotiskt exempel är den enda av mina fritidsledare som jag kommer ihåg mer än ytligt den enda mannen på en avdelning med 5-6 ledare.
      Man skulle kunna säga att det är hans personlighet som gjorde det då han fick oss att gå på äventyr i skogen osv (ett intresse jag har kvar än) men av någon anledning tycks könsmönstret för lekar sitta trots flera decennier av feminism.

  • Jan

    /  12/27/2015

   Man behöver inte skriva en c-uppsats för att förklara det här. Pär Ströms sammanfattning av dagens feminism håller än. Feminismen är en fackförening för kvinnor sa Pär Ström. Det är så man måste förstå feminismen. Allt det andra de säger är bara efterhandskonstruktioner.

   Svara
  • Olof

    /  12/27/2015

   ”Om kvinnorna då vill jobba mindre hemma så får dom ju jobba mera på sitt betalda arbete om dom vill behålla samma standard i familjen. Vad är det som hindrar dom ?”

   Homosocial tävlingsinstinkt. Precis som du sa är det ingen jätteskillnad i arbetsinsats hemma hos par, men framförallt så visar studien att det är en stor skillnad mellan tiden som ensamstående kvinnor och män spenderar på obetalt hemarbete. När människor går in i ett förhållande så minskar inte kvinnans hemarbete, utan ökar, och mannens ökar nästan till kvinnans nivå. Det innebär i praktiken att mannen rekryteras och tvingas göra arbete han inte normalt ser som värt att göra, för att kvinnan tävlar med sina väninnor om vem som har snyggast hem.

   Om kvinnorna vill jobba mindre hemma så är det bara att släppa ambitionsnivån. Lägg av. Sluta. Städa en gång i månaden, damma hyllor kan man göra när man flyttar, använd papperstallrikar, ät ute, byt sängkläder en gång i kvartalet, ha samma kläder i en vecka, byt underkläder varannan dag, lägg av att klippa gräset. Etc. Det är inte svårare än så.

   Eller om man vill ha det fint, bit ihop och sluta gnäll, antingen gör man det för man trivs bättre så eller så skiter man i det.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: