Varför rösträtt för 16-åringar inte är en bra idé

Olle Wästberg som har hand om demokratiutredningen säger att de kommer att föreslå att man ska sänka rösträttsåldern till 16 år i kommunal- och landstingsval.

rösträtt vid 16 år

Undrar om det bara är en slump att Fis valsedlar syns där…?

Det här räcker som argument till varför det är en jävligt dålig idé att låta 16-åringar rösta:

globala gymnasiet

Behövs inga fler skäl till varför man inte ska sänka rösträttsåldern, det ovan räcker…

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

56 kommentarer

 1. Ok, 16-åringar bör få rösta, en 17-åring hyllas av statsministern för sina politiska ståndpunkter, men 21-åriga migranter är för unga för att behandlas som vuxna.

  Svara
  • Johan A

    /  01/05/2016

   Det roligaste är att nämnda 17-åring (18-åring nu) är det typiska praktexemplet på varför rösträttsåldern INTE borde sänkas när hon skriver och gör idiotsaker, samtidigt som hon är helt oförmögen att se hur hennes handlingar ger konsekvenser och helt ovillig att ta ansvar för dessa handlingar med motiveringen att hon ”bara är ett barn” och all kritik är hat.

   Svara
  • Dreadlock

    /  01/05/2016

   Touché 🙂

   Svara
 2. Senior

   /  01/05/2016

  …… Och där ser du hela anledningen till varför vänstern vill ge 16 åringar rösträtt…

  Svara
  • Fast så mycket skiljer det sig inte om man tittar på Skolvalet 2014: http://www2.mucf.se/skolval-2014/ValresultatRiksdagP74y3t.do

   F! hamnar strax under det de fick i det ordinarie valet. Det är mest de trendigare innerstadsskolorna de dominerar, antar jag. Miljöpartiet verkar ha gynnats mest då de hamnade på lite smått otroliga 14.58% och blev faktiskt det tredje största partiet i det…

   Med det sagt så skulle jag förespråka en höjning av rösträttsåldern till 20 år snarare…

   Svara
 3. Rikard

   /  01/05/2016

  Hej.

  Det skall krökas i tid det som böjligt skall växa? Eller var det tvärt om?

  Ingen låter väl sig luras om varför man vill sänka rösträttsåldern? När man är tonåring är man tvärsäker, lyssnar på karismatiska ledare, och saknar förmåga till självkritik och insikt. Med ökande ålder och mognad förändras värderingar och åsikter blir allt mer faktabaserade, samt erfarenhetsdito. Undantaget är de människor som för vilka åsikt, värdering och ego/prestige i social miljö dominerar över förnuft och logiskt/rationellt resonemang. Kan man stänga in tillräckligt många i fällan att för resten av sitt liva reagera och rösta som förtroendeingivande sociala ledarfigurer hävdar är moraliskt inte bara rätt, utan en plikt, så så säkrar man makten för överskådlig framtid. Dessutom skapar man som politisk ledare ett mycket stort handlingsutrymme.

  Om ledaren är den som har insikten och kunskapen att avgöra rätt och fel, är själva antydan till att ledaren ens går att kritisera att anse som förräderi, och värdigt tvångsplacering i värdegrundsutbildningsläger (fast det lär nog heta något annat). Vidare borgar en sådan utveckling för att ledaren omges av ja-sägare med mindre verklighetskopplade agendor, egoister vilka endast söka berika sig i skydd av att agera politiskt korrekt, medan de som har ett öga och sinne för pragmatisk sakpolitik snabbt får leka räv i öknen.

  Till slut kommer verkligheten att tvinga sig på så till den milda grad att en sådan statsapparat kollapsar på det ena eller det andra sättet, och hur det slutar beror på vilka som lyckas alliera sig med de väpnade styrkor och det oligarkiskt organiserade kapital som trots allt återstår, samt med snabba och förutseende kappvändare ur ledarens krets.

  Framgångsrika stater som Danmark, USA och Sverige fram till sent sextiotal är inte framgångsrika för att de gör allt rätt, utan för att de aktivt och medvetet söker undvika att begå kardinalfel som omöjliggör att göra rätt när så krävs.

  Rösträtten borde begränsas till den som fyllt tjugofem, är ostraffad sedan minst tio år, och är född svensk medborgare av svenska medborgare.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Sverige är mitt land – inte alla folks lekplats. Ds

  Svara
  • Dreadlock

    /  01/05/2016

   @ Rikard

   Fast nu argumenterar du emot en 16-års gräns och inte för demokrati ? Sverige mitt land ? (Alltså 16 åringar är exkluderade?) Eller hur tänkte du nu ?

   Svara
   • Rikard

     /  01/05/2016

    Hej.

    Å ena sidan kan man hävda att alla som bor i ett land skall ha rösträtt då hur landet styrs rör den som där bor.

    Å andra sidan kan man hävda att den som tillhör det folk av vilket landet är uppbyggt har en djupare förståelse i hur landets befolknings kulturmönster fungerar, är djupare rotad, och har mer intresse av hur landet styrs långsiktigt (ofödda släktled) än den som är turist, gästarbetare, eller asylsökande.

    Alltså bär rösträtten begränsas såtillvida att främlingar som i landet vill starta på nytt också accepterar att de inte kommer att åtnjuta samma rösträtt som landets infödda befolkning, men att deras barns barn kommer att vara medlemmar både av staten, landet och folket, just i kraft av denna assimilering.

    Röstande bör utövas med insikt och kunskap – något som man saknar som tonåring. Jag likväl som alla andra – själv var jag tvärsäker på att [valfri ideologi/religion/ledargestalt] var sanningen och ljuset. Mognad, moderation, och studier i all ära men även livserfarenhet och eftertänksamhet spelar in i huruvida man bör vara röstberättigad eller ej.

    Att kunna redogöra för god vandel är i mitt tycke en självklarhet då dom för brott (där vi som alltid är tvungna att anta att processen gått rättssäkert till – undantag förekommer ju tråkigt nog) klargör att den individen ställer sin egen omedelbara impulstillfredsställelse före andras väl, samt har uppvisat hänsynslöshet gentemot nästan. Tio år är då lagom karens för att demonstrera att insikten mognat fram.

    Jag förstår inte riktigt din fråga:
    ”Fast nu argumenterar du emot en 16-års gräns och inte för demokrati ? ”
    Att jag argumenterar mot en sextonårs-gräns torde vara uppenbart (hoppas jag), men på vilket sätt argumenterar jag mot demokrati som statsskick? Om en specifik åldersgräns är odemokratisk, hur avgörs då vilka som är demokratiska?

    Inte heller detta begriper jag:
    ”Sverige mitt land ? (Alltså 16 åringar är exkluderade?) Eller hur tänkte du nu ?”
    Menar du att du utläser ur vad jag skriver att man vid sexton års ålder upphör att vara svensk? Eller menar du att man inte är svensk om man saknar rösträtt i Sverige? Kanske jag skulle bifogat något om skillnaden på att vara svensk medborgare, att ha rösträtt, och att tillhöra folkgruppen svenskar.

    Sverige är mitt land då jag är svensk av födsel och ohejdbar vana. Sverige kan bli andras land att leva i om de assimileras och anpassar sig till Sverige. För att ta ett (ö)känt exempel: man blir inte japan av att åka tunnelbana i Tokyo.

    Därmed tackar jag för svar och ställda frågor – om ingen frågar en något får man ju aldrig chansen att utveckla vad man menar.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Svara
    • Dreadlock

      /  01/05/2016

     Nej, Mitt argument går emot ditt argument att 16 åringar inte är mogna att rösta i en demokratisk statsordning.

     Vem är det som påstår det och varför ?

     Jag vill mena att 16 åringar mycket väl kan rösta fram ett statsskick likväl som 18-åringar.

     Skillanden mellan, vad jag förstår, är att det endast finns legala hinder för 16 åringarna, förutom en tröttsam drapa varför 16 åringar inte BORDE rösta överhuvudtaget,

     Dina 16 åringar är röstberättigande om 2 år. vad utgör skillnaden mellan en 16 åring -och en 18 åring ? Enligt min mening så har du väldigt lite kött i din argumentation. Ja, förutom ålder då.

     Kolla hur 18 -åringarna har röstat. Visst är det en massiv överhäng för de rödgrönrosa partierna. Men är det ett bekymmer egentligen ?

     Svara
    • Dreadlock

      /  01/05/2016

     ”Sverige mitt land ? (Alltså 16 åringar är exkluderade?) Eller hur tänkte du nu ?”

     Nej. Igen det påstod jag inte . ” Sverige mitt land? skrev jag inte i inom ditt citationstecken. Det har du hittat på.

     Svara
     • Rikard

       /  01/05/2016

      Hej.

      På min skärm ser din initiala post ut såhär:

      ”Fast nu argumenterar du emot en 16-års gräns och inte för demokrati ? Sverige mitt land ? (Alltså 16 åringar är exkluderade?) Eller hur tänkte du nu ?”

      Vad är det som inte stämmer? Det står klart och tydligt: ”Sverige mitt land ?”, skrivet av dig.

      i övrigt argumenterar du för antingen rösträtt utan ålderskrav – varför inte fjortonåringar, dessa kan vara likna mogna som sextonåringar, eller för lämplighetsprövning för rösträtt, eftersom det hänger på mognad. I det senare är vi överens, men då jag ser för stora problem med att rättssäkert genomföra någon som helst mognadstest, väljer jag att lägga gränsen vid tjugofem. Hjärnan är då färdigutvecklad, skolgången avslutad (med undantag för akademiska studier) och vuxenlivet inlett.

      ”Vem är det som påstår det och varför ?”

      Vilken sorts auktoritet anser du kan ge dig ett svar du är nöjd med på den frågan? Du behöver inte (och är på intet sätt förpliktigad) att svara mig med något definitivt namngivet förslag, men du kanske kan vinna något på att fundera på det, då din fråga är relevant, och så även min följdfråga.

      Vilken rösträttsålder tycker du är lämplig, och varför? Kan du tänka dig några alternativ till ålder för rösträtt? För att skära in till benet; skall alla som råkar vistas i Sverige när det är val få rösta? Det kan vara givande att börja med sin egen åsikts logiska konsekvens tagen till extremen för att upptäcka hur man kommer fram till sina slutsatser.

      Tack för debatten – jag lämnar slutrepliken till dig, om du vill ha den.

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, lärare

 4. Fredrik

   /  01/05/2016

  Kommunal politik handlar allvarliga saker och stora pengar. Alla som jobbar betalar kommunal- och landstingsskatt. Ungdomar på 16 år ska med förslaget vara med och bestämma vad våra skattepengar ska gå till. Fi, Mp, V och S vänder sig i många frågor till ungdomar och kommer ofta med kostsamma och populära förslag.

  Skulle 16- åringar få rösträtt kommer det svenska samhället braka samman snabbare än vad det redan gör.

  Svara
 5. Pelle2

   /  01/05/2016

  Såg den där utredningen och tänkte samma sak som du. Fi får väldigt mycket röster i den åldersgruppen precis som vänstern i allmänhet. Därmed är det naturligtvis väldigt lockande för dom att få tillgång till en grupp som stödjer deras åsikter och därmed ökar sina chanser till valvinster ute i kommunerna.
  Om de uppnår önskat resultat kommer dom naturligtvis vilja låta dom rösta till riksdagen också.
  Själv tycker jag att det är sanslöst att man tar så lätt på vikten av att de som röstar är tillräckligt mogna för att förstå vad det innebär.Ungdomar i den åldern är ju dessutom ofta väldigt lättpåverkade av vad kompisar,föräldrar och auktoriteter tycker så detta är ju direkt olämpligt att genomföra.
  Om detta går igenom kommer jag bli ännu mera orolig över vart det här landet är på väg…

  Svara
  • Svenne

    /  01/05/2016

   Rocki rockar:)

   Svara
 6. Plåster

   /  01/05/2016

  Barn har aldrig varit äldre än idag!…… bara retarderade intellekt yrkar på en sänkning av rösträttsåldern.. hade vi minsta självbevarelsedrift skulle 27 bli det nya 18 på pappret.

  Svara
 7. Ska man få rösta utan att ens ha kunnat få livserfarenhet? Det är lätt (lättare) att ha åsikter om sådant man inte begriper sig på. Att rösta som 16-åring, då man bor hemma hos föräldrarna, inte behövt försörja sig själv, inte ha erfarenhet av hur samhället fungerar låter tokigt. Varför inte låta 5-åringar också rösta i så fall? De har ju också en åsikt.

  Svara
  • icke-svensl

    /  01/05/2016

   Hmhm…och lättlurade är dem.

   Svara
  • Inge Post

    /  01/10/2016

   ”Varför inte låta 5-åringar också rösta i så fall?”
   Ja och köra bil och handla på systemet. Mycket enklare att säga till 5åringen att ta ledigt från dagis och dra en repa på systemet och handla än att behöva gå på lunchen som alla andra.Vi behöver ju inte ens ha föräldraledighet, om ungarna är röstberättigade från 5 års ålder kan dom ju rent teoretiskt klara av att sköta sig själva.

   Svara
 8. Anti-twitter vänstern

   /  01/05/2016

  Man borde tvärtom höja röst åldern till 25 år. För det är först då konsekvens tänkandet är fułlt utvecklat.

  Svara
 9. Grodan Boll

   /  01/05/2016

  Då får inte 15-årige Ehsan rösta, för

  Han är själv född i Afghanistan, men kom till Danmark i mitten av 1990-talet.

  #PISA #Journalism

  Svara
  • Crltr

    /  01/05/2016

   Alltså… Artikeln visar att han uppenbarligen inte flyr för sitt liv i Iran där hans familj är men Ehsan kom inte till Danmark under 90-talet utan det var den afghanska tolken.
   Sluta fulcitera.

   Svara
  • the mansplainer

    /  01/05/2016

   Ska man förlöjliga och ironisera bör man åtminstone läst och förstått artikeln.
   Han som kom under nittiotalet är tolken och inte Ehsan, som för övrigt ser ut att faktiskt kunna vara under arton.

   Svara
  • MiT

    /  01/05/2016

   Fast det var väl inte Ehsan som kom till Danmark utan Ramin Masood?

   Svara
  • Grodan Boll

    /  01/05/2016

   whoops. mitt fel. jag som läst för snabbt.

   Svara
 10. MiT

   /  01/05/2016

  Svara
 11. MiT

   /  01/05/2016

  Svara
 12. Jan

   /  01/05/2016

  SVT blir tydligen bättre när det blir ”brunt” enligt Kim Veerabuthroo Nordberg på Kulturnyheterna (eller kulturmarxistbulletinen…). De ”helvita” står tydligen i vägen för kompetensutvecklingen enligt herr Veerabuthroo Nordberg: http://www.journalisten.se/nyheter/helvita-redaktioner-kanns-gammalmodiga

  Svara
 13. MiT

   /  01/05/2016

  Svara
 14. Jan

   /  01/05/2016

  Rösträtt för 16-åringar? Antagligen ett sätt för Olle Wästberg att profilera sig och bli ihågkommen. Personlig fåfänga alltså. Eller så är det ett utslag av desperation från det politiska etablissemanget som räds minskat väljarengagemang. 16-åringar är dessutom mer påverkbara än vuxna människor (även om en hel del 16-åringar faktiskt är vuxna. I trettioårsåldern eller så. Ni vet vilka jag talar om…).

  Svara
 15. Kristian

   /  01/05/2016

  OT: Heja Danmark?
  http://unvis.it/www.aftonbladet.se/nyheter/article22042284.ab
  ”Nätverk berett att smuggla flyktingar”
  ”Vi försöker hitta andra vägar för att föra flyktingarna till trygghet, nu när politikerna inte tar sitt ansvar”
  Säger en dansk politiker. (På listan, i alla fall, verkar inte ha blivit invald.)

  Svara
  • Pelle2

    /  01/05/2016

   Såg det där. Anser inte Danska politiker att Danmark är säkert för flyktingar eftersom dom vill hjälpa dom till Sverige eller vill dom bara bli av med flyktingarna ?

   Svara
   • Kristian

     /  01/05/2016

    Enhedslisten verkar ligga nära vårt V eller Mp. Ingen partiledare.
    Ett samlingsparti för gamla bokstavsvänstern?

    Svara
 16. Hypocrita

   /  01/05/2016

  Jakten på röstboskap har intensifierats. Vänsterblocket var först ut med invandrar/flykting/asylspåret. Nu kontrar alliansen med ungdomarna…..

  Svara
 17. MiT

   /  01/05/2016

  Ännu ett skäl till varför det inte är en bra idé alls… 😉

  Svara
  • Jan

    /  01/05/2016

   Apropå Fi. Det lär inte bli några fördömanden av massövergreppen mot kvinnor i Köln. Det kan vi vara säkra på. Existerar överhuvudtaget det partiet mellan valvakorna?

   Svara
 18. MiT

   /  01/05/2016

  Svara
 19. Fast att många 16-åringar ”tycker fel” är ju precis samma argument som somliga idioter använder till sin åsikt att bara kvinnor borde få rösta (http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article18709246.ab).

  Svara
  • Jag kan invända lite mot det på grunden att det är inte allt som gäller en 16 åring. Men vissa saker som gör det, skola tex, barnbidrag ett annat exempel. Där tycker jag dom kanske borde ha inflytande. Kan debatteras. Men skatter då? Ska en 16 åring få bestämma hur mycket som jag som jobbar och betalar i hushållet ska betala i skatt?

   Svara
 20. MiT

   /  01/05/2016

  En del tror jag är spelad och en del är nog äkta förvåning…

  Svara
  • Hypocrita

    /  01/05/2016

   Intresssanta kommentarer. ”Patriarkat”, ”strukturer”, ”misogyna män” mm

   Svara
 21. MiT

   /  01/05/2016

  Svara
 22. MiT

   /  01/05/2016

  Svara
 23. Pelle 2

   /  01/05/2016

  OT:
  Torbjörn Elensky skriver ett bra inlägg i SVD om id-kontrollerna
  http://www.svd.se/alltfor-ensidig-debatt-om-id-kontroller/om/id-kontrollerna.
  Detta till skillnad från Hanna Cederin från ung vänster som i samma tidning propagerar, tro det eller ej, för ännu högre skatter för att vi skall kunna fortsätta ta emot flera flyktingar.
  http://www.svd.se/hojda-skatter-skulle-losa-dagens-problem/om/debatt.
  Får väl citera Margaret Thatcher som vanligt:
  ”The problem with socialism is that eventually you run out of other peoples money”
  Tror dåren verkligen att ”de rika” kommer stanna i Sverige om man beskattar dom ännu mycket högre än idag ?Tror hon att vi vanliga medborgare kommer fortsätta att vilja arbeta om de ökar världens högsta skatter ännu mera ?

  Om hon nu gillar att betala så mycket skatt föreslår jag att hon föregår med gott exempel och skänker alla sina pengar till staten..

  Svara
 1. 1 april varje dag del 20: Hur blir demokratin mer jämlik? | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: