Heja Sverige!

Sverige går på knäna nu och värre kommer det att bli de närmaste två till tre åren. Massor med folk som kommit och kommer till Sverige är dömda att leva på försörjningsstöd under många år. En hel del av dem under resten av livet. Det är bråttom och vi måste agera snabbt. Helst redan för många år sedan för är det något Sverige är helkassa på så är det integrering i samhället oavsett vad man menar och lägger in i betydelsen. Vi är sämst helt enkelt! Och nu brinner det i knutarna.

Då ska man minsann ta tag i det här på allvar från regeringens sida, ”Strategi ska korta vägen till arbete för nyanlända

validering

Nu står det om specialistläkare ovan, det är ju knappast på det området Sverige sitter med Svarte Petter, de läkarna kan man ju kanske räkna på fingrarna på ett par händer, fler är de inte. Problemet är ju den stora massan som i princip är outbildad. Det var inget kompetensregn som regnade ner över Sverige som man försökte lura i folk för bara 8 månader sedan. Alla som de intervjuar på tv och i tidningar säger att de vill studera och bli läkare och ingenjörer. Hur många av dem kommer någonsin att lyckas? Antagligen mycket färre än de svenskar som vill och lyckas…? Bara för man vill och säger så betyder det inte att man blir, de allra flesta har inte kapaciteten, de är inte ens nära. Men visst, man måste ju börja någonstans för att veta hur outbildade de är. Och det är bråttom!

Processerna för att validera nyanländas kunskaper varierar mellan olika branscher, myndigheter och län. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic tycker att valideringen spretar för mycket, och handläggningstiderna är på flera områden för långa.

Hadzialic har nu tillsatt en delegation som ska ta fram en nationell strategi för validering av yrkeskunskaper. Delegationen ska ledas av Almegas förre vd Jonas Milton.

En delegation som ska ta fram en nationell strategi alltså. Det är ju bra för det brinner ju i knutarna!

En översiktsbild av hur lång tid validering av kunskap tar i olika branscher är svår att få.

Socialstyrelsen utfärdar yrkeslegitimationer åt utländsk sjukvårdspersonal, och på grund av de många som flytt till Sverige har ansökningarna för att få legitimation från människor från länder utanför EU ökat kraftigt. Det har lett till att handläggarna först nu börjar titta på ansökningar från specialistläkare från länder utanför EU som kom in vid årsskiftet 2014/2015.

Ni förstår varför det är bråttom va? Borde ju vara klar senast till hösten eller eller åtminstone till jul eftersom vi inte har tid att lalla?

Nu är det så att detta är Sverige!

validering1

Och eftersom det är Sverige det handlar om så betyder det att delegationen ska vara klar senast i slutet av 2019…

I slutet av 2019 finns inte ens det Sverige som vi känner idag kvar om man inte gör något drastiskt långt innan, det vill säga att man börjar redan i år. Senast… Väntar man till slutet av 2019 så kommer kommuner att i princip ha gått under, skolan kommer att vara en spillra av det som redan idag är totalkasst, landstingen kommer att vara knäckta och så vidare.

Så visst, regering och riksdag ska ta tag i det. Tidigast 2020…

Kollapsen kommer tyvärr att vara ett faktum långt innan dess. 2017 rullar alla kostnader för de som kom till Sverige under 2015 över på kommunerna och blir deras ensamma ansvar. Gissa vad som händer då…

Och jag tror tyvärr att de som förväntar sig att hitta en massa användbar kompetens och kunskap kommer att bli väldigt besvikna. De fåtal som faktiskt har en bra kompetens är ju inte problemet i Sverige utan den stora massan som inte har det. Vuxna människor, kanske 25-50 år, som inte ens har gått motsvarande vår grundskola. Fundera på vad de ska göra istället. Och det pronto!

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

49 kommentarer

 1. Tritonen

   /  02/08/2016

  Som den besserwisser jag är, vill jag påpeka att ”pronto”är italienska och betyder ordagrant ”jag är redo” (att ta telefonsamtalet). F.ö. Instämmer jag helt med skribenten.

  Svara
 2. Pelle2

   /  02/08/2016

  Det är väl typiskt Sverige att begrava problemen i utredningar och det är ju ännu bättre om de skall bli klara efter nästa val så vi inte hinner se att de förmodligen inte kommer fram till något användbart.Då kan regeringen se ut att vara handlingskraftig trots att de förmodligen inte löser problemet.Om det fanns någon enkel lösning så hade den förmodligen redan genomförts.
  Tror inte heller att det är något större problem att hinna med att validera utbildningsnivån på de få asylsökande i den senaste vågen som har någon högre utbildning. Problemet är, som sagt var, att hitta sysselsättning till de som inte har någon utbildning eller i alla fall väldigt liten sådan.

  Svara
 3. Sand

   /  02/08/2016

  Om detta blir rättsfall så kommer det att bli mycket intressant (och otäckt) att följa. Tänk er konsekvenserna om fler kommuner börjar vägra. Tänk er konsekvenserna om man beslutar att med alla till buds stående medel köra över kommuner som redan är körda i botten. Landet kommer ju att falla sönder:
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanland/norbergs-kommun-flyktingvagrar

  Svara
 4. Sand

   /  02/08/2016

  Är det inte som så att det är EXTREMT viktigt att ha mycket klara riktlinjer för hur man bedömer en utomeuropeisk specialistläkares och läkares kompetens? Låter man dilettanter utföra svåra och livsfarliga ingrepp eller ställa diagnoser kommer människor att dö. Jag har full förståelse för att det kommer att ta tid. Ur integrationssynpunkt är det ju ändå helt oviktigt eftersom det, precis som Toklandet skriver, nog går att räkna nyanlända specialistläkare på en eller två händers fingrar. Ur integrationssynpunkt är detta problem så lite så det är helt ointressant.

  Svara
  • Hmm

    /  02/08/2016

   Har också blivit sjukt irriterad på varje gång folk säger att dessa nyanlända läkarna ska snabbt ut i vården. Realy? Vem tar chansen att bli behandlad av dem när man stressat ut dem i vården utan adekvat kollat deras kompetens?

   Redan idag så brister ju stora delar av läkarkåren i något så bassalt som det svenska språket. Det gäller alltså även inom-eu-importerade-läkare som man inte kan förstå och får hjälpa dem med att hitta rätt ord och då gäller det även medicinska termer.

   Svara
   • Sand

     /  02/08/2016

    Och samtidigt är den nya inriktningen i vården att patienterna skall bli mer delaktiga. Går nog rätt dåligt om man knappt kan kommunicera med sin läkare.

    Svara
    • Hmm

      /  02/08/2016

     Eller hur!

     Svara
    • trollan

      /  02/08/2016

     Minns vännen som berättade om en sommar på akutfolktandvård där han hade med sin dotter. På plats 3 stycken med tre olika språk, enbart en kommunicerade bra på engelska, ingen bra på svenska, de hade heller inget gemensamt språk. Problemet löstes med en akut operation, men vännen var lite orolig vad han egentligen gått med på. Hade han råkat sälja dotterns själ samtidigt eller?

     Svara
  • Det finns klara riktlinjer hos Socialstyrelsen. Det är bara att följa punkterna. Det behövs inga utredningar om hur läkare valideras.

   Sedan gäller det för oss som söker läkare att vägra bli behandlade av dem vilka inte pratar så vi förstår. Där kan ju en skåning eller dansk också ryka?

   Svara
   • AV

     /  02/08/2016

    Dansk burde du forstå. Der indgår nordiske sprog i svenskundervisningen i skolen. Så svärt er det ikke.

    Svara
    • Svenne

      /  02/08/2016

     Danska i text går bra, men talad danska är värre…

     Svara
    • Sand

      /  02/08/2016

     Hehe… på Jylland fattar inte yngre danskar svenska så…

     Svara
     • AV

       /  02/08/2016

      På Jylland får t o m vi som är från Sällan anstränga oss när det gäller de mest exotiska dialekterna i norr, väster och söder.

    • Har aldrig läst danska. Visst, läsa är ok men när de pratar…

     Svara
    • Rikard

      /  02/08/2016

     Hej.

     Tyvärr är det så att den idén aldrig blev mer än vackra ord i Sverige. Jag skulle gissa att de flesta som gått i skolan i Sverige de senaste trettio åren inte haft mer än ett fyrtiominuterspass om grannländernas språk, om ens det. Fast det är förstås sagt utan data, utan endast utifrån min magkänsla och erfarenhet.

     Kamratliga hälsningar,
     Rikard, lärare

     Svara
     • AV

       /  02/08/2016

      Vi hade en lektion i trean i danska. Jag fick hålla i den.

 5. Ivar L

   /  02/08/2016

  Skrämmande film:

  Svara
  • Intenso

    /  02/08/2016

   Tänjbarheten i politikernas gummiryggar är fenomenal. Kan det finnas någon praktisk och nyttig omsättning av detta fenomen. Frågan går till Gnosjö.

   Svara
 6. Nu är det rimligen så att oavsett om det hittas kompetenser hos en del invandrare, så betyder inte det att det finns arbeten. Det finns t ex fortfarande flera tusen högskoleutbildade svenskar som inte kan komma in på arbetsmarknaden. Efterfrågan efterfrågas!? Problemet döljs delvis genom att fortsättningsläsa på högskola/universitet.

  Svara
  • Hmm

    /  02/08/2016

   Precis vad jag skulle skriva. Vad då de vill bli ingenjörer. Finns 100-tals om inte 1000-tals arbetslösa av dem idag. De har dessutom arbetslivserfarenhet.

   Svara
   • AV

     /  02/08/2016

    Arbetslösheten bland ingenjörer ligger under 1,5%. Här i Dalarna skriker företag efter kompetent personal. Så har man en ingenjörsexamen finns det jobb att få.
    Arbetslösa högskoleutbildade beror i första hand på att vi spottar ut en massa akademiker i ämnen där efterfrågan inte finns. Genusvetare, kulturvetare och andra hum-ämnen.
    När det gäller invandrare är det stora problemet de med liten utbildning. Vi har nästan inga enkla okvalificerade jobb på arbetsmarknaden. De har vi mekaniserat och rationaliserat bort. Utan minst gymnasieexamen är man körd och vi har en tredjedel av de vuxna asylsökarna utan mer än grundskola. Det är en utmaning som heter duga.

    Svara
 7. MiT

   /  02/08/2016

  Fast om problemet varit välkänt sen åtminstone 2003 så är det väl relevant…? Skulle tro att det mest är den där Jerräng som är lite mer kokko än vanligt idag

  Men inte bara han utan några till.

  Svara
  • Intenso

    /  02/08/2016

   Ja jösses ett sånt tokigt misstag av Wegerup. Hon skulle givetvis skrivit att det bra för Sverige redan då och att det sen dess blivit bra mycket bättre, framförallt är ju Sverige ett sånt säkert land numera.

   Svara
  • Sand

    /  02/08/2016

   Klar miss men samtidigt fortfarande lika skrämmande.
   Ingenting har blivit bättre sedan dess.
   Hur ser det ut idag, någon med erfarenhet från utryckningskår som kan berätta? Kör de alltid med skottsäker väst i no-gozonerna eller enbart då det ”hettar till”?

   Svara
 8. Hans Nilsson

   /  02/08/2016

  Det finns 1,1 miljoner invällare sen tidigare som först skall i jobb innan dessa som kommit nu och de som kommer framöver kan komma i fråga. Till detta alla Svenskar som går arbetslösa. Man behöver inte ha mycket bakom pannbenet för att förstå att det kommer att gå åt helvete med stora steg. Jag såg detta redan 1975 när en enig riksdag med Palme spetsen klubbade i genom att Sverige skulle bli ett mångkulturellt land. Det har runnit mycket vatten under broarna sen dess utan att många Svenskar har reagerat.

  Svara
  • Jan

    /  02/08/2016

   Nu ska vi nog inte skylla allting som är dåligt i Sverige på Olof Palme. Även om det är kutym bland moderater. Olof Palme mördades för 30 år sedan. De stora kranarna öppnades under 2000-talet av framförallt moderata ministärer. Det kan man inte bortse från även om man är moderat. Vem myntade begreppet ”humanitär stormakt”? Någon?

   Svara
   • Pelle2

     /  02/08/2016

    Inte för att jag gillade Palme men jag kan hålla med om att han inte är ensam orsak till dagens situation.

    Svara
 9. Jan

   /  02/08/2016

  Nyanlända specialistläkare från Mellanöstern? Kan det röra sig om 2-3 personer i en grupp på 100 000 asylsökande?

  Svara
  • Ja.

   Svara
  • Olof

    /  02/08/2016

   Japp, fast de kanske har den där specialistkompetensen vi behöver i större utsträckning numera, typ skottskador, rekonstruktionskirurgi efter syraattacker och osuldskontroll. Kanske vi kan få in en eller två förhörsläkare från Syrien med? Så slipper vi outsourca ‘terrorförhören’ till Egypten… måste se det från den ljusa sidan.

   Svara
 10. MiT

   /  02/08/2016

  Svara
 11. Senior

   /  02/08/2016

  Admin får ta bort denna dubbelpost om den inte passar.
  Men jag tycker mina funderingar om bildningsnivåer tål att lyftas.

  Äntligen en artikel som är riktigt läsvärd:

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/mansoverskottet-foder-mer-vald/

  Dock är det några saker som fortfarande sticker i ögonen.

  ”Unga dåligt utbildade män, uppvuxna på den svenska landsbygden eller i patriarkala kulturer i Afrika och Mellanöstern.”

  Man jämför alltså svenska landsbygden med byarna i afrika och mellanöstern………-Jo tjena.

  Man jämför alltså svensk skola med en obefintlig utbildning/koranskola i Afghanistan och Afrika….. -Där måste jag förvisso delvis ge dem rätt snart av den anledningen att våra Afghanska/afrikanska nya kamrater i klassen nu drar ner vår svenska skola till deras nivå eftersom våra lärare nu måste ägna sig åt dem istället för de svenska barnen för att de skall komma ifatt…. Vilket tillsammans med ”feministisk” skola direkt förklarar våra fallande pisaresultat…. Vänta bara tills dagens elever skall utbilda sig till lärare, undrar just vilken placering det blir då? Denna fallande kunskapsspiral är förödande för landet, vi hjälper inte några flyktingar på detta vis, vi importerar ett helt u-land som vi själva kommer att försöka fly från.

  ”Själv var han ingenjör i sitt hemland.
  – Här i Sverige dög inte min utbildning. Så därför säljer jag falafel. Det är svårt att få jobb när man är ny, säger han.”

  Det kan helt enkelt vara så att en ingenjörsutbildning från afghanistan/afrika ÄR undermålig. Jämför med hur många uppfinningar och innovationer som kan härledas till Afghanistan? Varför har vi aldrig hört eller sett någon högteknologisk industri i Afghanistan eller Afrika om deras igenjörsutbildning nu är likvärdig med vår? Eller drar alla duktiga afghanska ingenjörer till silicon valley? Varför hör vi aldrig något om detta i media i så fall?

  Svara
 12. MiT

   /  02/08/2016

  Hon bor väl i Örgryte någonstans i en stor vräkig lyxvilla. Undrar om hon också skulle bli en NIMBY:ist om det dyker upp boenden som grannar till henne…?

  ”Anna Mannheimer engagerar sig i flyktingboenden”
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2983883-anna-mannheimer-engagerar-sig-i-flyktingboenden

  Svara
 13. MiT

   /  02/08/2016

  Svara
  • Pelle2

    /  02/08/2016

   Hon kunde ju ha gjort som kulturmarxisterna och radikalfeministerna brukar göra, dv.s blocka de som ifrågasätter det man skriver…

   Svara
 14. MiT

   /  02/08/2016

  Svara
 15. Jag tror ni har fel vad gäller mängden av utomeuropeiska specialistläkare. Det är ju bara att titta på Syrien som hade en folkmängd på över 22 miljoner före kriget. SJÄLVKLART fanns det många specialistläkare där och sannolikt borde väl många av dem, som hörde till den rikare gruppen, också ha flytt.
  Och tittar man in i vilken vårdcentral som helst i exempelvis Göteborg så är majoriteten av läkarna invandrare (hur nyanlända de är skiftar naturligtvis) och deras stora problem är svenska språket, alltså att kommunicera med sina patienter.
  Det handlar absolut inte om en grupp man kan räkna på fingrarna.

  Det här är absolut ingen majoritet bland asylsökarna men de är fler än ni tror.

  Vad gäller de vuxna människor runt 25 som inte har vår grundskola, så är de väl ofta ”ensamkommande flyktingbarn” och placeras på just grundskolan?

  Svara
  • Pelle2

    /  02/08/2016

   Frågan är väl om de har flytt till Sverige eller till ett land med bättre integration ?

   Svara
 16. Nykteroklok

   /  02/08/2016

  OT, eller möjligen ständigt OnT:
  En fullkomligt verklighetsfrånvänd människa skriver debattartikel i GP. Känslopjunk fullt av vaga formuleringar – som skrivet av valfri sjundeklassare med någon sorts missriktad förhoppning att imponera på läraren.

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2981797-hog-tid-nyansera-bilden-av-ensamkommande

  ”Med barn och ungdomar uppstår alltid situationer. Vissa kan de själva ta ansvar för…”
  Snacka om att ta ifrån dem all agens. Situationer uppstår?

  ”Barn och ungdomar testar och laborerar med sina värderingar”
  Enligt M B-L är detta inget konstigt, men själv förstår jag inte vad hon menar.

  Hon gör också en Dan Eliasson, genom att skriva att en kvinna dött under sitt arbetspass, men nämner inte med ett ord att hon blev mördad. Möjligen var det en av alla de ”situationer som uppstår”. Kanske var kniven i ryggen ett exempel på att ”de inte vet vad de skall göra, hantera och agera i särskilda och specifika situationer för att undvika att utsätta både sig själva och andra för risker”.

  Hennes slutsats tycks vara att man inte ska prata om problem på boenden, eftersom det kan ”bidra till otrygghet”.

  Svara
 17. Nu hittade jag siffrorna om validering av läkarexamen. 2014 beviljades 51 sjuksköterskor och 166 läkare svensk legitimation för sökanden utanför EU/EES. Då är alltså ryssar, kineser, amerikanare och andra med.
  http://ledarsidorna.se/2015/09/brain-gain-eller-brain-drain/

  Så det bästa är nog att organisera arbetet bättre. XX till exempel lägger schema för läkare, ringer in folk och själv är XX specialist, den enda i Norrland av sitt slag dessutom. Kanske skulle XX ha en sekreterare och hinna med flera patienter i stället? Men politikerna tycker det är för dyrt.

  Svara
 18. Havre flarnstad

   /  02/08/2016

  Vet inte hur jag missat den här eminenta texten från en likaså skribent så jag bjuder på en länk till er andra som missat Rebecka Uvells text om den vandrande katastrofen Dan Eliason

  http://www.uvell.se/2014/11/27/punkare-eller-pamp- -24354351

  Från 2014 men med tanke på hans framfart hos polisen är den aktuellare än någonsin.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: