White as fuck vann en Oscar! Vad ska @Kulturnyheterna säga?

Alicia Vikander vann en Oscar inatt för bästa kvinnliga biroll, det var tydligen den första till Sverige sen 1975.

alicia vikander

Så stort grattis till din Oscar! Jag har inte sett filmen men det var säkert ett välförtjänt pris!

Nu är jag inte särskilt intresserad av filmer och priser och sånt. Däremot är jag intresserad av hur SVT har handskats med just Oscarsnomineringarna och liknande. Förra veckan fick Silvana Imam ett pris och jag lovar att hela redaktionen på Kulturnyheterna fick en politiserad kollektiv orgasm eftersom de visste att när de intervjuade henne så slapp de själva politisera utan fick det serverat av Imam på exakt samma sätt som de själva skulle ha gjort. Imam klagade även på att det var så vitt överallt, bildgoogla hennes namn och se hur ickevit hon själv är, hade hon aldrig sett sig själv i en spegel och publiken bestod av hundratals Imam hade hon klagat på samma sak…

Kulturnyheterna har flera gånger i veckan under ett par veckors tid gjort politik av Oscarspektaklet och ständigt tjatat om ”representationen” i nomineringarna. Det har ju saknats svarta skådespelare bland nomineringarna! Det har varit vinkeln varje gång. Såklart.

Frågan är hur de ska göra nu? Vikander är ju nästan allt som Kulturnyheterna hatar och anser vara roten till allt ont i världen både nu och förr? Hon är vit och svensk. Det två absolut värsta sakerna man kan vara enligt intersektionalitetsstegen som är Kulturnyheternas bibel. Det som möjligen kan rädda dem är att hon är kvinna men det är inte så säkert, vinkeln från Kulturnyheterna har ju hela tiden varit vita mot svarta. Och hon är vit…

Set ska bli intressant att se Kulturnyheterna ikväll för om de följer sin linje som de haft i flera veckor så ska de vara mycket kritiska till att hon vann en Oscar, de ska anse att hon vann den enbart för att hon är vit (och svensk). För så har de nämligen resonerat under flera veckor nu, att skådespelare vinner en Oscar för att de är vita och inget annat. Det är budskapet de matat ut.

Något säger mig dock att Kulturnyheterna ikväll inte kommer att vara kritiska till att en vit svensk vann en Oscar…

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

35 kommentarer

 1. Borgerlig kultur

   /  02/29/2016

  Att hon är svenska skådespelares Bengt Baron… är nog inget som kulturnyheterna för fram. Idag.

  Svara
  • Svenne

    /  02/29/2016

   …men nästa vecka så…

   Svara
   • Borgerlig kultur

     /  02/29/2016

    Tja, eller nästa år när inga transpersoner nominerats. I år heller.

    Svara
 2. Pelle2

   /  02/29/2016

  Är så hjärtligt trött på identitetspolitikerna.
  Hur kan Silvana Imam vara förvånad över att publiken i Sverige till stora delar består av vita människor och att de flesta nominerade artisterna är vita ? Det är väl lika intelligent som om jag skulle ställa mig upp på en gala i ett afrikanskt land och gnälla över att de flesta i publiken och de flesta pristagarna är svarta.
  Men som de flesta andra identitetspolitikerna och radikalfeministerna tycker hon väl att svarta skall kvoteras in…

  Svara
 3. Senior

   /  02/29/2016

  Som vit, ung, svensk, kvinna ligger hon lägst i rang hos (de vita unga kvinnliga svenska) feministerna och därmed är det ju givetvis bra att hon vann, hennes heroiska insats för världsfreden på skådespelarfronten kommer nu att lyftas och hon helgonförklaras.

  You go girl, och allt det där!

  Hennes prestation är om några timmar reducerat till att vara en indikator på att kvinnor är förtryckta och att hon har fått kämpa hårdare än någon man måst göra för att hamna i den sitsen.

  Hennes prestation i konkurrens med andras kommer därmed nu att förminskas av ledande femminister, som nu istället kommer att yrka på ännu mer ”positiv” särbehandling av kvinnor för att slippa det arbete som denna kvinna lagt ner och istället bli curlade till ledande poster.

  Svara
  • Senior

    /  02/29/2016

   ”Hennes prestation är dock inom loppet av några timmar reducerat…..”, skall det stå.
   Ibland saknar jag en redigeringsfunktion när jag har lite bråttom…..

   Svara
 4. Pelle2

   /  02/29/2016

  Kommer som sagt var vara svårt för Kulturnyheterna att hantera att en vit,svensk kvinna och inte en svart vann en Oscar med tanke på deras gnäll på Oscarsnomineringarna.
  Dom får väl rädda sig med att säga att det i alla fall var bättre än om en vit,svensk,medelålders heterosexuell man hade fått priset…
  Då hade helvetet varit nära för genusdårarna och identitetspolitikerna..

  Svara
  • Johan

    /  02/29/2016

   Om en man hade vunnit Oscar för Bästa kvinnliga biroll så hade genusdårarna jubblat högst. HBTQ, identitetspolitik och allt det där.

   Själv hade jag funnit det något skumt.

   Svara
   • icke-svensk

     /  02/29/2016

    Vet ej, skulle också kunna tyda på förtryck.

    These people will never be satisfied.

    Svara
    • Inge Post

      /  02/29/2016

     ”These people will never be satisfied.”

     Nej.och det är ju precis det som är betyget på att folk generellt i Sverige har det för bra.Har man inget Riktigt problem ,då hittar man på ett.Det ska dock bli Riktigt spännande att se dessa hensoner(eftersom att Person ”känns” patriarkalt och förtryckande!)När det börjar bli VERKLIGA problem i deras vardag att ta tag i.Då sitter jag med popcorn och flinar!Ridå!

     Svara
 5. Tydligen har den här filmen nåt med ”transgender” att göra så därmed betraktas det nog som ÄNNU bättre än att hon är kvinna.

  Svara
 6. MiT

   /  02/29/2016

  Svara
 7. Mattias Borg

   /  02/29/2016

  Jag tror att Kulturnyheterna med gelikar kan tänka sig att förbise faktumet att hon är vit eftersom det är en kvinna det gäller. Tror snippan trumfar det bleka pigmentet där. Vita män är inte bra har man ju förstått men vita kvinnor hör man sällan mycket negativt om.

  Svara
 8. Jan

   /  02/29/2016

  De kommer heller inte att våga beröra frågan hur mycket utseendet betyder för unga kvinnliga skådespelerskor. Alicia Vikander är ingen märkvärdig skådespelerska. Hon har inte gjort något större avtryck i Sverige. Hon är mer känd för vilken pojkvän hon umgås med och vilka designerklänningar hon bär.

  Hon är vacker och fotogenisk. Det är det som gör skillnaden. Hon har en svag och bräcklig röst. Det är ofta svårt att höra vad hon säger. Precis som med många oskolade unga kvinnliga skådespelerskor. Hon lever på utseendet och, uppenbarligen, en god social förmåga och lyhördhet (förmåga att ta regi).

  Svara
  • Lövet

    /  02/29/2016

   En ganska magsur kommentar rent allmänt – jag tycker snarare att hon har en exceptionell förmåga att med små uttryck förmedla ett brett spektrum av uttryck. Om det sedan beror på ”förmåga att ta regi” så må det vara ett bra betyg – speciellt på en skådespelare.

   Svara
   • Jan

     /  02/29/2016

    Okej. Jag hävdar fortfarande att det är hennes ansikte som fascinerar. Det finns hundratals unga kvinnor som är minst lika bra skådespelerskor som hon. Det är emellertid inget nytt. Det är så filmbranschen fungerar.

    Svara
    • Maria

      /  02/29/2016

     Alicia Vikander har väl inte en svag och bräcklig röst, däremot en ganska hes röst. Hur som helst inte en skolad skådespelarröst, men som sagt har hon ett intressant utseende, inte klassiskt bildskön men tillräckligt snygg för att få intressanta roller.

     Svara
    • Lövet

      /  02/29/2016

     Klart att det är ansiktet som fascinerar – det är uteslutande med det som hon arbetar.

     Svara
  • Grodan Boll

    /  02/29/2016

   Så antingen är de brittiska shakespearianska teaterapor, eller så är de skit?
   Du har en poäng =)

   Svara
 9. MiT

   /  02/29/2016

  För er som inte sett vad Wåg tycker om att Fredriksson arbetet för Säpo

  Svara
  • Rikard

    /  02/29/2016

   Hej.

   Det är som att höra en tjuv beklaga sig över att ha blivit bestulen.

   Formuleringen ”…Att det jag har gjort antifascistiskt dras i skiten.” är märklig. Menar Wåg att ‘antifascistiskt’ är ett specifikt sätt att göra saker på? Vilka då? Åka tunnelbana? Eller menar Wåg att han skapat eller format saker och företeelser till att bli ‘antifascistiska’ i sin essens, sin skepnad och form, tillika funktion? Eller menar han att ‘antifascistiskt’ är något som kan bildligen ‘dras i skiten’, vilket enligt honom betyder samarbete med Sveriges säkerhetspolis? I så fall är Wågs agerande än mer märkligt. Vilka mörka krafter är det Wåg skyddar och fruktar han att de skall avslöjas som hans samarbetspartners?

   Wåg, och hans anhang är småpotatis. Farliga för enskilda, men än farligare via sina kontakter in i myndigheter och politiska partier samt media. Kanske fruktar Wåg att det är en natt för långa knivar i antågande inom den svenska extremvänstern, mellan den falang som allierat sig stenhårt med organiserade kriminella etniska gäng med militant islam och judehat som ledstjärna, och den falang som sökt hålla någon sorts internationalistiskt socialistisk ideal av mer klassiskt snitt, komplett med moderna företeelser som identitetspolitik och radikalfeminism som en del i klasskampen.

   Inom vänstern i allmänhet står allt fler inför valet mellan islam, hat mot svenskar och judar, samt våldsanvändning och demokratiskt arbete. Det blir intressant att se hur många grupper som islamiserats.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
  • Hypocrita

    /  02/29/2016

   Och 2016 års Tony Richardsson -pris går till…….. ( Jag är inte bitter )

   Svara
  • Grodan Boll

    /  02/29/2016

   som väljer att jobba på ett sådant dubiöst sätt, oavsett hur ädla motiven sägs vara

   Mmm, jo, apropå det…

   Svara
 10. Gå och se The Revenant och skit i Alicia. Leo DiCaprio spelar en riktig karl, både fysiskt och psykiskt. Fotot är magnifikt, varje ruta tar andan ur en, musiken fantastiskt och nog känns det som en film i tiden trots att storyn är gammal.

  Svara
  • JW

    /  02/29/2016

   Alicia är en duktig skådis. Bara för att idioter på Kulturnyheterna gör politik av det hela gör inte Alicia till en dålig människa!

   Svara
   • Absolut inte. Men i jämförelse med Leo och Revenant står det mesta slätt.

    Svara
    • Lövet

      /  02/29/2016

     I beg to differ – och jag föredrog Kate Winslett framför Leo DiCaprio i Titanic också.

     Svara
     • Du är en man. Men jag gillar Kate, hon är lysande oavsett vad hon gör.

     • Lövet

       /  02/29/2016

      …och dessutom är Leo kortare än Kate och än jag… 😜

 11. norskgoy

   /  02/29/2016

  http://www.kjendis.no/2016/02/29/kjendis/oscar/film/hollywood/jenny_beavan/43328499/

  Tittel burde vært: Minoriteter klapper ikke for kvinne, det mexikanske samfunn lider under sitt machopreg.

  Det er alltid noe å klage på:)

  Svara
 12. MiT

   /  02/29/2016

  Svara
 13. Sven

   /  02/29/2016

  Tjejerna på Grammisgalan som pissade på sin egen publik hoppas vi alla glömmer snabbt. Det räcker tydligen inte att invandrarna får allt för egen del utan dom vill att vi i ursprungsbefolkningen ska försvinna också. Så lätt kommer det inte att gå.
  Silvana ska sluta sparka neråt från den position hon erövrat.

  Svara
 14. Lövet

   /  02/29/2016

  Ja du hade deras nummer redan i förmiddags. Alicia Vikanders Oscar nämndes i ett kort förbigående – sedan vevade de raslitanian ett varv till…
  …det enda som är värre än PK-fånar är förutsägbara PK-fånar – dvs SVT.

  Svara
 15. Noger

   /  02/29/2016

  Hejja, alla ni som kämpar mot homogeniseringen inom filmpriser!

  Prova att bildgoogla på ”Asian Film Awards” eller ”Africa Movie Academy Awards” – snacka om homogent!
  Där finns det en del att jobba med!

  Svara
  • Gigas

    /  03/01/2016

   Anna Serner om Vikanders Oscarsvinst: ”Kan ge svensk film en skjuts”

   Hon kanske ska fundera över varför Alicia fick en Oscar för en roll i en dansk film?

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: