Frihet och fakta

En kortis från Sydsvenskan, ”Vem lär pojkar att ta tempen och trösta barn?”, handlar om att man jobbar för att få tjejer intresserade av ”manliga” yrken. Emma Leijnse undrar varför det inte görs i samma omfattning åt andra hållet.

Sommaren när jag fyllde femton lärde jag mig att svetsa en grill. Under ett par veckor gick jag och ett antal andra tjejer en kurs vars mål var att få oss sugna på att välja en teknisk utbildning.

Svetsa och teknisk utbildning kanske inte har så mycket med varandra att göra. Men visst, de fick prova något i alla fall.

Men jag är långt ifrån ensam om att ha blivit utsatt för övertalningsförsök av detta slag. I årtionden har svenska flickor blivit peppade och förmanade att inte välja typiskt kvinnliga utbildningar och jobb inom vård, omsorg eller utbildning.

Här har du vad det handlar om, övertalning som skett under årtionden.

Sen tar jag med hennes avslutning

Vi vet att det går, för det har lyckats med kvinnorna. Och även om argumenten om samhällsnytta och arbetsmarknad finns där, så borde det göras främst för pojkarnas egen skull.

Precis som tjejerna har fått, borde unga killar få känna friheten att välja yrke utan att behöva fundera på om det passar sig för en riktig man.

På vilket sätt är övertalning och press av omgivning (och även av staten!) att välja sånt man kanske inte är riktigt intresserad av frihet? På vilket sätt känner man friheten då? Är inte det nästan en motsats till frihet att välja? Hjälpte det Lejinse själv eller har hon faktiskt valt stereotypt? Hon är ingen svetsare vad jag förstår utan journalist och författare som skriver om skolfrågor. Inte så normbrytande direkt…

Ungefär som när Robyn ska locka tjejer till KTH, hon har själv aldrig gått där utan började som barnstjärna sin artistkarriär. Eller jag kanske har missat att hon faktiskt gått där? Någon som vet vilken teknisk utbildning från KTH hon har i så fall? Har hon ingen är det bara trams de håller på med.

Så tjejer ska pressas av en omgivning, fast man kallar det ”uppmuntras”, att göra saker man kanske inte är så intresserad av och det har nu skett under årtionden och under samma årtionden så har tjejernas psykiska ohälsa ökat. Det MÅSTE inte ha ett samband men det KAN ha det. Och är det så att killar/män står emot omgivningens press lite bättre än vad tjejer/kvinnor gör? Alltså att vad omgivningen tycker/vill är viktigare för tjejer/kvinnor än vad det är för killar/män?

Jag tycker det är BRA om tjejer väljer tekniska utbildningar men de ska välja dem för att de själva vill och är intresserade och inte för att andra vill det för då är det obra. Och tvärtom också givetvis, det är bra om det blir fler män i till exempel skolvärlden, i allt från dagis och uppåt. Men de ska vara för att man vill och är intresserad.

**********

Sen hade ju minister Strandhäll ett utspel om kvoterade VAB-dagar. Jo, så illa var det faktiskt. Det är knäppt att ens tänka sig en sådan sak överhuvudtaget. Speciellt när ministern pratade innan hon tänkt. Vilket i och för sig verkar vara en vanlig sjuka hos politiker numera, att prata innan de tänker och utan faktaunderlag.

Cornucopia har kollat lite på det där med VAB-dagarna och hur uttagen ser ut EGENTLIGEN, ”Justerat för ensamstående tar män ut mer VAB än kvinnor”.

Sen kan man undra vad alla ensamma kvinnor som inseminerar sig efter den 1 april, då det blir tillåtet i Sverige, ska göra om man kvoterar VAB-dagar?

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

23 kommentarer

 1. MiT

   /  03/19/2016

  Svara
 2. MiT

   /  03/19/2016

  Svara
  • Skrämmande, och så typiskt för svensk debatt. Vi gräver vår egen och våra ättlingars grav men vad spelar det för roll när vi gör något som känns bra.

   Svara
 3. Frida Gustavlin

   /  03/19/2016

  Som sagt, våra peppiga utbildningsministrar gör allt de kan för att jämna ut könsskillnaderna.

  Det senaste, sänka antalet i kvotgruppen med högskoleprov, och höja antalet i kvotgruppen med arbetslivserfarenhet. På det sättet blir det mer jämställt på högskolorna och studenterna är därtill mer förberedda för akademiska studier.

  För det är ingen hemlighet att högskoleprovet är ett patriarkalt prov där de priviligierade männen genom snillrika härskartekniker förskansar sig ett bättre provresultat än oss förtryckta kvinnor, detta till trots att provet gjordes om med avsikten att få upp kvinnornas resultat. Då är den självklara analysen, för att nå målet med 100% kvinnor på våra högre lärosäten att sänka kvotgruppen för högskoleprovet, så att det blir jämställt.

  Sedan är det inte heller någon dålig idé att få tillgodoräkna sig arbete, men en bör vara försiktig här, för om en inte inkluderar oavlönat arbete så har en inte kommit någon stans. Rimligtvis, då kvinnor en feministisk forskning jobba minst 200% mer än män, så borde deras arbete, lönat, som oavlönat (till detta oavlönade arbete räknas så klart att blogga och microblogga) per automatik räknas med dubbelt värde. Det är bara så vi når målet om en jämställd högskola med 100% kvinnor.

  Upp till kamp, stödj vår feministiska regering, pepp och kärlek till er alla.

  Svara
 4. MiT

   /  03/19/2016

  Svara
 5. Svenne

   /  03/19/2016

  OT: Kajsa Ekis Ekman i blåsväder:

  ”Nu tar Thailands ambassad i Stockholm, genom en officiell skrivelse, avstånd från vad de menar vara Kajsa Ekis Ekmans svartmålning av 70-miljonerslandet.”

  Svara
  • Svenne

    /  03/19/2016

   Vrpå Alexander Bard öser ovanligt mycket galla:)

   Svara
  • Grodan Boll

    /  03/20/2016

   Chang Frick är en hjälte, rent och skärt =D
   Hon har fascinerande svårt att hålla sig till frågorna som ställs, men sedan var hon ju för dogmatisk politism också =)

   Svara
  • Grodan Boll

    /  03/20/2016

   Nä men det är väl upp till ditt samvete. Förresten hur kommer jag bli citerad nu när ni har gjort så?

   Verbatim!
   Hela intervjun hahah.

   Svara
  • Rikard

    /  03/20/2016

   Hej.

   Ekis Ekman har enligt mig all rätt till sin åsikt och till att utan i lag sanktionerad åtgärd uttrycka denna åsikt, i enlighet med FN-konventionen om mänskliga rättigheter.

   Att jag personligen tycker att hon demonstrerar sin okunskap och sina fördomsfulla och aningslöst nedlåtande åsikter om kvinnor i inte sällan desperata situationer, såväl som kvinnor som gör medvetna egna val, fråntar henne inte den rätten.

   Däremot kan jag känna viss skadeglädje över att hon, när hon utsätts för samma metoder som hennes egna allierade länge förfinat, i princip dansar hambo i klaveret. En intelligent person hade använt tillfället till att förklara att den starka formuleringen var ett uttryck för hennes avsky att människor ibland utnyttjas som sexslavar, inte att ringakta kvinnor som försörjer sina barn på det enda sätt som erbjuds. Eller något åt det hållet.

   Troligen är hon så van att arbeta i svenska medias mikrokosmos, omgiven av personer som delar och förstärker varandras okritiska självrättfärdighet, att hon börjat tro sig osårbar och ofelbar. Hennes replik i Nyheter Idag förstärker det intrycket.

   Men rätten till sin åsikt, och dess yttrande har hon. Undrar just hur hon känner inför ambassadörens brev?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
 6. Skeptisk

   /  03/19/2016

  Det har just INTE hjälpt med alla dessa teknik-för-tjejer-kurser. Skillnaden är marginell och vi väljer yrke mer stereotypt i Norden än i länder där man har mindre val. Vi säger åt våra ungdomar att välja med hjärtat och efter intresse, för att vi har en sådan möjlighet. Och då väljer vi uppenbart ”fel”.

  Svara
 7. MiT

   /  03/19/2016

  Svara
  • Skeptisk

    /  03/19/2016

   Så länge hon har med ansiktsfärger och ballonger till barnkalasen och inte piskor och handklovar spelar det väl ingen roll. Om hon gör ett bra jobb på barnkalasen, gör hon ett bra jobb. Av Englands alla dagisfröknar är det säkert flera som har ett utsvävande sexliv efter jobbet och på helgerna. Swingerklubbar, bdsm etc etc. So what? Ska vi jaga dem med? Brittisk moralpanik. Fin på ytan, men med plastpåsar och apelsiner i lönndom.

   Svara
  • T

    /  03/19/2016

   Crack that whip 🙂

   Svara
  • Grodan Boll

    /  03/20/2016

   £220, låter ok. Incalls? =)

   Svara
 8. MiT

   /  03/19/2016

  Svara
 9. Jan

   /  03/19/2016

  Svensk feminism: kvinnor behåller sina revir och utökar dem men kräver samtidigt minst 50 procent av männens revir. Slutmål, således: Kvinnor ska ha 75 procent av samhällskakan, männen får nöja sig med 25 procent. Det kallas jämställdhet…

  Svara
  • Grodan Boll

    /  03/20/2016

   Så i den gamla klassikern ”Kvinnorna har 80% av männens lön. Sedan har de förstås sina egna.” finns det faktiskt 5% i prutmån? Ser man på.

   Svara
 10. michael

   /  03/19/2016

  Märkligt att det finns så många motsträviga som inte förstår att tvång = frihet.

  Svara
 11. robjoh

   /  03/20/2016

  Vill bara säga att jag instämmer med det mesta men jag har en liten kommentar, du skriver:
  ”Svetsa och teknisk utbildning kanske inte har så mycket med varandra att göra. Men visst, de fick prova något i alla fall.”

  Skulle vilja säga att för maskinämnen är svetsning helt klart underskattat. Att förstå hur man tillverkar något är väldigt viktigt.

  Svara
 12. Eric

   /  03/20/2016

  Intressant detta med VAB-dagarna. I min familj försöker vi förstås balansera det hela, vi har varit hemma med dottern ungefär lika mycket men när det gäller VAB-har bara min fru tagit ut ersättning. Jag som egenföretagare och frilansare måste alltid utföra mina uppdrag så jag fått jobba ikapp den tiden jag varit hemma. jag är säker på att det finns andra som gör att siffrorna ljuger ännu mer.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: