Ge mus

Så var det dags igen då. Genusmusik den här gången och som vanligt kan de inte bekosta något själva utan den patriarkala Pappa Staten måste alltid stå för genusfiolerna när de spelar genusskinnbanjo och blåser i genustrumpeten på något sätt.

ge mus

Genus och musik alltså. Ett nytt globalt nätverk som heter GeMus. Eller ska det vara Ge mus? Ge mus låter roligare tycker jag men gissar att torrbollarna inom fältet inte håller med. Man kan inte ens raljera om det här längre. Det är helt omöjligt.

Konferensen Gender and Music: Practices, Performances, Politics, GeMus, ägde rum 16-18 mars på Musikhögskolan vid Örebro universitet. Den var en av de första i sitt slag då den samlade ett brett spektrum av talare och presentatörer som alla fokuserar på musik och genus.

Ett ”brett spektrum av talare och presentatörer som alla fokuserar på musik och genus”. Nu vet ni det. GeMus…

Diskussionerna rörde sig huvudsakligen inom tre områden: hur ojämställdhet påverkar musik, hur man kan använda musik för att tänka om genus samt hur det är möjligt att ’läsa’ och tolka genus i musik.

Hur ojämställdhet påverkar musik, hur använda musik för att tänka om genus och hur man kan tolka och läsa genus i musik. Låter ju väldigt exakt och stringent och inte alls flummigt…

Inför konferensen, som finansierades med bidrag från Riksbankens Jubileumsfond, hade ett 100-tal abstracts skickats in från forskare i bland annat sociologi, musikvetenskap, pedagogik, musik, antropologi och filosofi. Vid konferensen deltog 75, både yngre och etablerade, forskare från 16 länder. Samtliga studerar musik och genus, men utifrån olika ämnesdiscipliner, teorier och problem.

Där kom det, finansieringen skedde via Riksbanken. Pappa betalar för deras lekskola. 75 deltog och alla studerar musik och genus. Hur många av dem som studerar navelludd på heltid framgår inte men gissar på cirka 75 stycken av dem.

Professor Susan McClary, Case Western Reserve University, öppnade konferensen med ”The Musical Closet”. Hennes bok Feminine Endings: Music, Gender and Sexuality är en av de grundläggande texterna i feministisk musikvetenskap. Hennes forskning från 80- och 90-talet orsakade en mindre revolution inom musikvetenskapen genom att den utmanade rådande musikteoretiska analyser av musik som ett objekt utan kopplingar till sociala strukturer. McClary visade istället hur genus påverkar hur man tänker om musik och hur genus kunde läsas i klassisk musik.

En av huvudtalarna, McClary, har alltså skrivit en bok ”Feminine Endings: Music, Gender and Sexuality” som är grundläggande i ”feministisk musikvetenskap”. Feministisk musikvetenskap alltså…

Intervju med genusprofessor

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

31 kommentarer

 1. Jan

   /  04/15/2016

  Hur vore det om alla dessa yrkesfeminister åstadkom något på egen hand någon gång. Av egen kraft utan påbud uppifrån. Utan hjälp av bidrag, utan hjälp av pappa staten. Och utan att hela tiden göra sådant väsen om könets betydelse.

  Svara
 2. MiT

   /  04/15/2016

  Svara
  • Erik den förste

    /  04/16/2016

   Han har visat framfötterna på bostadsområdet?
   Jag trodde att det var ett skämt först, men tydligen inte?!

   Snälla, kan inte någon bekräfta att det är ett parodikonto eller sitter den här snubben verkligen i styrelsen för Miljöpartiet Norrtälje?!

   Hela tio timmar senare:

   Svara
  • Pelle2

    /  04/16/2016

   På vilket sätt har Kaplan visat framfötterna på bostadsområdet ? Jag kan inte räkna upp något han har gjort och definitivt inget som har gett någon effekt..

   Svara
 3. Pelle2

   /  04/15/2016

  Dom flesta av oss lyssnar på musik,oavsett musikerns kön,för att man tycker att det de skapar är bra.Misstänker dock att genusdårarna vill problematisera musik skriven och framförd av medelålders vita män eller vita män generellt medan dom vill hylla all musik skapad och framförd av kvinnor…

  Svara
 4. MiT

   /  04/15/2016

  Svara
  • nordtomta

    /  04/15/2016

   Varför måste brandpersonen se så äcklig och hotfull ut i sin islamska huvud-uniform, sin tunga ögon-make-up och hotfulla varg-gap? Inom hur många brandområden ser brandpersoner ut på detta sätt? Jag ville hellre släcka bränder själv än att kalla på sådana brandpersoner som den ovan illustrerade.

   Svara
  • nordtomta

    /  04/15/2016

   Suveränt Jens Ganman, suveränt! Tack för god analys.

   Svara
  • Kristian

    /  04/15/2016

   Fantastiskt!
   ”Michael Paalzow Det är fantastiskt att du fortfarande kan göra bitande satir på dessa vandrande ”stand up comedy” personer. Du får göra en till om 3 veckor när han blivit avpolletterad från regeringen och blivit ny chef för Säpo.”

   Svara
 5. MiT

   /  04/15/2016

  Svara
 6. MiT

   /  04/15/2016

  Svara
 7. Frida Gustavlin

   /  04/16/2016

  Som feministisk nätaktivist måste jag säga en sak, alla tonarter förutom Fiss är fucking patriarkala! Därför duger endast den icke normkritiska fugan av Bach bmw 858 som klassiskt stycke. Givetvis i Fiss!

  En annan icke normkritisk musik som vi feminister gillar är om en köper en icke normkritisk TeVe och ställer in den analoga, och därmed patriarkala maskinen på myrornas krig, höjer ljudet till max och låter våra barn insupa kunskaperna om postkolional kunskap till max, det vill säga White Noise, dvs blandfrekvent ljudsmörja, så att de i djupet förstår hur mannen är orättmäktigt överordnad kvinnan!

  /Frida ”Pepp” Kaplan Gustavlin

  Svara
 8. michael

   /  04/16/2016

  Mörka toner upplevs som manliga och ljusa som kvinnliga därför är det viktigt att kvotera in ljusa toner,precis på samma sätt som att alla låtar måste innehålla dur och moll för jämställdhetens skull annars blir det inte bra.

  Svara
 9. MiT

   /  04/16/2016

  Svara
 10. MiT

   /  04/16/2016

  Svara
  • Skeptisk

    /  04/16/2016

   Säger lokföraren på riksdagspension.

   Svara
  • Pelle2

    /  04/16/2016

   Säger snyltaren Ohly som lever på sin riksdagspension istället för att arbeta.
   Läste att han skulle ta kontakt med chefen för Sj, hans gamla arbetsplats, och diskutera ett nytt jobb men givetvis inte som tågmästare som var hans gamla jobb för det duger inte längre för den så kallade ”arbetaren”,.
   http://www.expressen.se/nyheter/jobb-sokes–tidigare-vansterledare-finnes/
   ”Han kommer inte att gå tillbaka till sitt gamla arbete som konduktör, men andra tjänster inom företaget utesluter han inte.
   – SJ är ett relativt stort företag, med många andra tjänster, så vi kan diskutera det. Men jag är också ute och fiskar efter andra jobb, för jag tänker inte leva på riksdagspensionen, säger Lars Ohly till Bekantas bekanta.”

   Det var 2011 han avgick så på 5 år han han levt på sin riksdagspension…

   Spotifys sysselsätter i alla fall ett antal personer i Sverige som betalar skatt här.

   Svara
 11. MiT

   /  04/16/2016

  Svara
  • Pelle2

    /  04/16/2016

   Dags för socialen att ta hand om hennes barn..

   Svara
   • Erik den förste

     /  04/16/2016

    Ja, även om jag förvisso inte har något som helst förtroende för Palm i övrigt gör den tweeten att det inte finns någon som helst chans att jag skulle skänka en enda krona till Rädda Barnen under den tid hon är ordförande.

    Dumhet utan gränser vore en mer passande organisation för henne att leda.

    Svara
 12. Pelle2

   /  04/16/2016

  OT:
  Jenny Strömstedt på Expressen skriver en förvirrad krönika där hon skriver att hon skall vara en radikalfeminist i Sverige för att hjälpa kvinnor i andra länder..
  Vore det inte bättre om hon åkte till Iran och predikade radikalfeminismen där ?
  Då kanske hon skulle göra skillnad för kvinnorna men naturligtvis skulle hon då också riskera sitt liv eller sin frihet.
  Hon skriver bl.a följande om kvinnors situation i Sverige:
  ”Det spelar inte längre någon roll att jag på papperet har lika mycket makt över mitt liv som alla människor, jag lovar ändå att från och med nu, aldrig någonsin, överhuvudtaget, tummis, heligt löfte, stjärnstopp från månen och tillbaka i all evighet att inte vika från följande sanning en enda liten tum:”
  Om hon nu erkänner att hon har lika mycket makt över sitt liv som männen i Sverige
  undrar jag vad hon skall kämpa för och hur det hjälper kvinnorna i andra länder ?
  Skulle tro att hon kommer ut som radikalfeminist på Södermalm för att det är mer än accepterat där och ger henne en vinst på något sätt.Det är ju mycket bekvämare att sitta på Södermalm och vifta med plakat och skriva krönikor än att hjälpa de kvinnorna som är diskriminerade på riktigt..
  http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/det-ar-for-dem-vi-maste-fortsatta-1/

  Svara
 13. QED

   /  04/16/2016

  Hoppas de får flugor i genustrumpeten.

  Svara
 1. Krisen är djup! | WTF?
 2. Sammanfattning av 2016 del 3 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: