Gädda på 21,07 kg fångad i Vättern

Så har då gäddrekordet putsats och Torben Larssons 17 år gamla rekordgädda på 19,34 kg slogs med ordentlig marginal av Fredrik Johansson från Enköping med en gädda på hela 21,07 kg från Vättern!

I Rapport så säger de 21,7 kg men jag litar mer på Sportfiskarna som säger 21,07 kg.

Länkar till mer material om gäddan finns på Sportfiskarnas sida.

Intervju med fångstmannen och hans fiskekompis finns här.

Det gamla rekordet var också från Vättern.

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

41 kommentarer

 1. Pelle2

   /  05/03/2016

  Hm,undrar hur genustomtarna skall problematisera det här ?
  Fiskmaktsordningen eller den vita mannens förtryck av de rasifierade fiskarna eller något annat ;-).
  Ur ett intersektionellt perspektiv är naturligtvis fiskarna underställda de förtryckande människorna och ännu mera förtryckta är de när de blir fångade av en vit,svensk man.
  Nej,nu skall jag inte förstöra Fredriks fiskelycka.
  Grattis till fångsten !

  Svara
  • Speciesismen du vet. Att förtrycka andra djur för att de är djur. 😉 Och självklart är det vita heterosexuella medelålders cis-män som ägnar sig mest åt detta.

   Däremot får jag aldrig ihop det där med att dra upp fiskar med krok i munnen och sen släppa tillbaka dem för att man inte vill slå ihjäl dem. Jag tycker man ska äta upp fiskar man drar upp. Att bara dra upp dem och sen släppa tillbaka dem ser jag som djurplågeri.
   Sen skulle han ju göra väldigt många andra fiskar en stor tjänst genom att döda den stora gäddan- tänk vad många fiskar den äter varje dag. Hädanefter är det på Fredrik Johanssons samvete för varje fisk som dör på grund av att hans gädda lever! 😉

   Svara
   • MiT

     /  05/03/2016

    Det där med dra upp firrar och sen släppa tillbaka är sånt som jag sympatiserar mycket med.
    Don’t trigger me! 😛

    Och det där att den stora äter små, vill man skapa obalans i en sjö ska man ta upp så många stora gäddor/rovfiskar man kan. När det gäller gäddor så kommer antalet smågäddor att öka explosionsartat för en stor gädda håller även smågäddorna i schack, både i antal genom att de äter dem men även genom att de stora tar de ”bästa” reviren. Man har gjort misstaget att fiska upp de stora gäddorna i många mindre sjöar som de ska släppa annan fisk i utan att tänka på att de enda som äter små gäddor (upp till kanske 2 kg) är stora gäddor… 😛

    Nu var det i Vättern och inte någon liten pöl men ändå 😛

    Svara
    • Således: Om man vill fiska gädda borde man bli glad ifall såna där stora gäddor dör för då skulle man omedelbart få större sannolikhet att få napp! 🙂 Och gäddor på 2 kg borde vara godare än gäddor på 20 kg. De enda som äter små gäddor är inte stora gäddor- det är även människor, såvida människorna inte släpper tillbaka gäddorna igen… 😉

     Svara
     • MiT

       /  05/04/2016

      Sen kommer det där lilla problemet att många fiskar för att det är roligt och inte för att sätta mat på bordet. Och när man fiskar för att det är roligt så vill man hellre ha 1 gädda på 10 kg än 1000 på 1-2 kg ;-P
      Och om du fiskar i en mindre sjö och får en på 10 kg och slår ihjäl den så kanske du har slagit ihjäl den enda på 10 kg som finns i sjön vilket betyder att du förmodligen inte kommer att få en sådan i den sjön någonsin igen 😉

     • Om du tar den största gäddan så kommer du ju ge en av de mindre möjlighet att istället bli störst. 🙂

     • MiT

       /  05/04/2016

      Du kommer inte att vinna det här! 😀

      Alla gäddor har inte potential att bli 10 kg+ utan bara ett fåtal 😉

     • Jo men om den som är 10 kg försvinner blir ju inte ALLA 2-kilosgäddorna 10 utan det blir ju ganska snabbt EN av dem som blir större. Då räcker det ju med att ett fåtal har det potentialet. 🙂

     • MiT

       /  05/04/2016

      Nej, så blir det inte alls, det som händer är att det blir utrymme för FLER mindre gäddor och så sker också. Garanterat! Ingen kommer att växa till sig. Framför allt kommer ingen av dem att växa till sig snabbt 🙂 Vill man öka biomassan i en sjö ska man fiska stenhårt med nät och rensa bort allt större som finns. Då ökar antal kg fisk per volymsenhet vatten enormt men fisken som finns blir mindre och mindre storleksmässigt.

      🙂

     • Till en början, ja, men tillslut när de växt till sig lite är det några som växer ytterligare medan allt färre blir kvar och tillslut är det bara någon enstaka jätte.
      Det lät ju för övrigt riktigt bra det du skrev! 🙂 Då får ju fler fiskare möjlighet att få gäddor på kroken! Och goda att äta dessutom.

   • Lövet

     /  05/04/2016

    Krossa gäddmaktsordningen – lika representation för abborrar – vitfisk går dock bort by default.

    Svara
 2. Pelle2

   /  05/03/2016

  OT:
  Maria Wetterstrand visar prov på sin förmåga till självinsikt när hon skriver att Miljöpartiets kris beror på Sossarna. Det kan ju inte bero på Fridolins,Romson,Kaplans och Khans agerande..
  Men det är ju bra om hon är så korkad att hon tror att det är problemet och att de fortsätter som förut. Då lär Mp försvinna ur riksdagen till nästa val…
  http://unvis.it/www.expressen.se/nyheter/wetterstrands-kanga-s-ar-ju-lite-omogna/

  Svara
 3. MiT

   /  05/04/2016

  Svara
 4. Dreadlock

   /  05/04/2016

  Bodde vid Östersjön när jag var barn, slukade tidskriften ”sportfiskaren”. Skaffade ABU-Rullar efter sommarjobbet,Hela kitet. Enda jag fick på 2 år var några gamla trötta mörtar.

  Sedan gick jag och skaffade en kamera istället. Den hobbyn har jag kvar än idag. Grattis till 17-åringen.
  En sådan gädda gick jag och trånade efter i 2 år. Å andra sidan har jag vandrat och tagit kort och sett mig om.

  Är inte alls avundsjuk. 😉

  Svara
 5. Jan

   /  05/04/2016

  Sverigehataren Bilan Osman är igång igen i Expressen och skyller illdåden i Syrien på…..svenska socialdemokrater. Hon kallar dem och Stefan Löfvén för förrädare. Hur bemöter man egentligen en människa som Bilan Osman? http://www.expressen.se/kronikorer/bilan-osman/over-200-har-mordats-i-aleppo-och-s-valjer-populism/

  Svara
  • Dreadlock

    /  05/04/2016

   Doppar människan i ett varmt fat tjära , rullar kroppen i fjädrar och posta paketet till en adress till Saudi-Arabien ?

   Våra social justice warriors angriper Statsministern med att slå honom i huvudet med lokala ökenkrig i ett område som haft klanstrider i över 1400 år. Och nu när vi i Sverige gett ytterst lösa tygla till alla som säger sig vara på flykt undan konfliktområdem åt 200 000 förmodade migranter, så räcker inte det utan Lövfén ska lösa precis alla konflikter i hela världen .

   Det ska vara en dåre till politisk amatör för att inte se att vi kommer att bädda in konflikter på hemmaplan. 1500 års stridigheter tar man inte bort i en handvändning.

   Bilan Osman är inte till hjälp någonstans. Det bara sprutar förakt och nedvärdering- trots att Sverige gjort så mycket redan.

   Svara
  • Jan

    /  05/04/2016

   Googlade lite på den här förmenta journalisten och hittade bland annat det här: http://www.d-intl.com/2014/03/13/journalister-som-desinformatorer/ . För övrigt så borde man väl fråga den här somaliska muslimen vad Somalia gör för de lidande i Syrien eller någon annanstans i världen. Vad har Somalia gjort för världssamfundet de sista tvåhundra åren?

   Svara
  • Pelle2

    /  05/04/2016

   Hon verkar tycka att just Sverige har ett särskilt ansvar för att ta emot flyktingar.Det är få länder som har tagit emot fler än vi men det räcker inte för henne utan vi skall ta emot alla som vill komma tydligen.
   Sedan är det tydligen rasism att Löfven står upp för våra värderingar och kräver att flyktingar ställer upp på dom. Hon anser att detta inte är något problem för flyktingarna.

   Hon har tydligen inte hört talas om flyktingar som kräver separata badtider för kvinnor och män, högt uppsatta manliga partipolitiker som vägrar ta kvinnor i hand,män som förtrycker sina kvinnor och kräver att dom klär sig i slöja eller heltäckande kläder, tjejer som gifts bort mot sin vilja och könsstympning med mera.
   Om Sverige är ett så dåligt land begriper jag inte varför så många flyktingar vill komma hit och varför Osman vill att flera skall komma hit ?
   Osman kan flytta härifrån om inte vårt land duger…

   Svara
   • Människor som Bilan verkar inte förstå vilken politiskt komplex fråga migrantvågen är – inte bara för Sverige som land med systemstress och kulturella krockar, utan för Europa i stort. Vi har ju i princip hamnat i ett gisslandrama med en fascist tack vare att vi var så senfärdiga att agera i Europa och nu måste ta till ett av de sämsta tänkbara alternativ. Lägg sedan till att det ”ryktas” att Putin helt enkelt använder den nya rutten via Ryssland och Finland för att testa gränssäkerheten i närliggande länder så inser man att vi spelar inte bara rysk roulette med Sverige, utan även våra grannländer genom att locka migrantvågen till Sverige. Då pratar vi om politiskt spel på en hög nivå.

    Många av de migranter som intervjuats vid Europas gräns har inte sagt ”jag flydde för att jag riskerade dödsstraff”, utan snarare medgett att de hört att Europas gräns var öppen och vill i princip satsa på ett bättre liv. Sympatiskt, men det är faktiskt inte säkert att de får ett bättre liv för att de beger sig till Sverige. Risken för att inte passa in, förbittras och hamna i utanförskap är övervägande…

    Svara
  • Sverige har nada att skämmas för. Per capita så har vi överlägset tagit mot flest, bara i år så räknar migrationsverket på en siffra kring 40-100k asylsökande, vilket är en enorm siffra för ett litet land som Sverige.

   Sedan så måste Bilan inse vilken effekt denna enorma mottagning har fått – vi har nu fått nalla på biståndet för att finansiera kalaset, pengar som skulle kunna hjälpa hundratals fler per person i flyktingläger; människor som paradoxalt nu tvingas fly från flyktingläger eftersom det inte finns mat och vatten längre. För att inte prata om systemstressen och importerade konflikter som det medför.

   Men Bilan vill inte bara att känna sig god, hon vill känna sig GODAST av alla. Det är viktigare än reella effekter av förd politik. Fuck att finansiera kalaset.

   Svara
 6. Pelle2

   /  05/04/2016

  Lite fin kulturrelativism av Joel Halldorf på Expressen kultur.
  Han tycker att det är ok att muslimska män inte vill hälsa på kvinnor genom att
  ta i hand och att muslimska kvinnor inte tar män i hand. Vi skall inte straffa dom som tycker så menar han och tycker tydligen att MP,s Khan skulle kunna fortsätta inom politiken.

  Vilka andra seder tycker han är ok ? Kvinnlig könsstympning,tvångsgifte,månggifte
  och att kvinnor är underordnade män ?Om inte,varför inte då ?
  Vem är han att bedöma vad som är ok eller inte ?

  Tror han också att att det muslimska samhället skulle vara lika förlåtande om en västerländsk kvinna krävde att få ta en man i hand,krävde att få vara i samma rum som männen i moskén,krävde att få gå till moskén när hon har mens,vägrade att bära sjal och krävde att få samma rättigheter som en man ?

  Fast det är väl som vanligt bara vi svenskar som skall acceptera deras kultur…

  http://unvis.it/www.expressen.se/kultur/stefan-lofven-domde-yasri-khan-for-snabbt/

  Svara
  • Rikard

    /  05/04/2016

   Hej.

   Det finns en hel del i svensk, och skandinavisk kultur om hur nidingar, ogärningsmän, våldgästare och kvinnoskändare skall behandlas.

   Bilan Osman skall nog vara försiktig med att önska sig att man skall agera efter kulturella traditioner. Risken finns att vi vanliga svenskar radikaliseras till följd av desperation, och börjar agera enligt historisk förlaga.

   kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
 7. Pelle2

   /  05/04/2016

  Bah Kunke överraskar däremot positivt när hon ifrågasätter separata badtider för kvinnor och män.
  http://www.expressen.se/ledare/alice-bah-kuhnke-har-ratt-om-badtiderna/

  Svara
 8. Pelle2

   /  05/04/2016

  Och Metros Viktor Banke kommer också ut som en kulturrelativist som menar att vi skall acceptera att män inte tar kvinnor i hand:
  http://unvis.it/www.metro.se/kolumner/viktor-banke-statsministern-ska-inte-diktera-hur-manniskor-halsar-pa-varandra/EVHpec!SCFUMSOLwQmc/
  Undrar om det vi ser är identitetspolitikernas och kulturrelativisternas sista strid ?
  Dom är arga för att dom har förlorat tolkningsföreträdet och att det inte längre går att kleta rasism på de som inte köper deras sjuka ideologier.

  Svara
  • Det folk inte verkar fatta är att det inte handlar om Khan, privatpersonen, utan Khan, politisk representant. Det handlar ju inte bara om att han rent allmänt är obekväm med att skaka hand utan han pekar ut en specifik grupp, i detta fall kvinnor, som han inte vill skaka hand med.

   Lägg in valfri annan grupp och säg ”jag skakar inte hand med muslimer/judar/bögar” etc och man inser hur det blir problematiskt för en politisk representant.

   Svara
   • Frida Gustavlin

     /  05/04/2016

    Man kan tycka att det är självklart, men med hjälp av postmoderna teorier så kan man göra den här frågan nästan hur svår som helst.

    Folk fattar, men det är liksom inte rätt att fatta rätt, man ska fatta fel utifrån kulturrelativismen.

    /Frida

    Svara
 9. En Erik till

   /  05/04/2016

  @MiT:
  Så kallad ”vit fisk” skriver du om. Lax får tydligen inte ta plats på din blogg.

  Svara
 10. Trolletplit

   /  05/04/2016

  Jag trodde du syftade på Expressens senaste fångst. Storgäddan Mona Sahlin.
  Nu ljuger hon sig blå igen.
  Falska intyg. Usla lögner.

  Den kvinnan är… obehagligt. Dvs en riktigt politiker.

  Svara
 11. Svenne

   /  05/04/2016

  OT: Tipsa en journalist…

  Svara
  • Pelle2

    /  05/04/2016

   Dom frågar kandidaterna vilket kön dom identifierar sig med.
   Om någon väljer hen så kan dom ha tre språkrör så att dom inte kränker någon
   könsidentitet :-).
   Sedan är det bara att fylla på med alla andra identiteter som någon framhåller.
   Naturligtvis HBTQ och rasifierade av olika slag.
   Många språkrör blir det om de inte skall kränka någon 😉

   Svara
   • Frida Gustavlin

     /  05/04/2016

    Lite pucktvåa på den 😉

    Svara
    • Pelle2

      /  05/04/2016

     Det är lugnt :-).
     Det finns mycket utrymme för ironi i ämnet 🙂

     Svara
  • Frida Gustavlin

    /  05/04/2016

   Det är inte alltid så lätt som en kan tro, om Gustav en dag vill identifiera sig som kvinna så behöver han säkerställa att Romson, just den dagen identifierar sig som man. Men i praktiken är det inget problem, sådana här identitespolitiska hårklyverier brukar lösas med enkel rak kommunikation. Och eftersom Romson/Fridolin är ett sammansvetsad ledarduo så blir det sällan något gnissel på riktigt.

   _______________________________

   Det kan låta som följande en tidig måndagsmorgon.

   Romson: Vad känner du att identifiera dig med i veckan?
   Fridolin: Vet inte, men jag tror att jag kör på ett tioårigt flickebarn med fräknar och röda flätor, jag heter Pippi tills på fredag, och min pappa reproducerar en negerkung.
   Romson: Men gud vad peppigt, då ska jag nämligen passa på att vara en ynglig vit skjutjärnsjournalist, med lite blond lugg, jag och min lilla hund passar på att dra till Kongo, du kan kalla mig Tintin.
   Fridolin: Pepp, Tintin Romson låter asrätt!
   Romson: Vad sa du din pappa hette? Jag kanske kan få träffa hen om jag ändå ska till Afrikat.
   Fridolin: Kort och gott negerkung.
   _______________________________

   /Frida

   Svara
 12. Frida Gustavlin

   /  05/04/2016

  http://www.dn.se/nyheter/politik/carl-schlyter-nobbar-mp-nominering/

  Att Schlyter blivit tillfrågad av valberedningen betyder troligtvis att valberedningen letar efter ersättare till båda språkrören. Tråkigt, jag som tyckte att duon Romson/Fridolin gjort ett strålande jobb för att lyfta Miljöpartiet till de peppiga opinionsnivåer de faktiskt förtjänar.

  Hoppas nu att valberedningen tar sig samman och gör det som är bäst för Miljöpartiet, åternominerar Romson/Fridolin för fortsatt ledarskap. För vem vill väl missa en giftig kongress där miljöpartister bråkar med varandra.

  /Frida

  Svara
  • Jag skulle inte underskatta Fridolin – han har redan visat vad solidaritet innebär för honom och han verkar rätt desperat att inte släppa makten. Det skulle inte förvåna mig om han kontaktar potentiella manliga kandidater för att få dom att backa.

   Tycka vad man vill om GW, men han är en människokännare och att han kallade Fridolin för en orm finns det en anledning till. Romson är körd oavsett.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: