Veckans Vinnova

Vinnova dyker ju upp då och då med de mest underliga sakerna bekostade av skattepengar. Eller inte stora Vinnova, även om det finns rätt underliga saker där också, utan deras Mångfaldslabb. Det brukar vara totalt rubbade saker som kommer därifrån även om de själva ser dem som otroligt viktiga saker som ska rädda världen och bli Sveriges nya exportsuccéer.

För någon vecka sedan dök det här upp

veckans vinnova

Nu är det ”normkreativt” som gäller. Vi har alla märkt hur SVT blivit mer och mer radikala i sin iver att föra ut propaganda där deras flaggskepp är Kulturnyheterna, propagandahatten hos dem sinar aldrig, det går alltid att trolla fram nya ansträngda vinklar oavsett ämne ur den och det kommer nog inte att bli mindre av den varan.

Sorraya Toure var en av deltagarna och driver själv ”Musikhörnan”, en plattform som lyfter upp oetablerade svenska musiker och hjälper dem nå ut till en bredare publik. Hon pekar på ett problem där unga konstnärer från Stockholms förorter upplever att de är underrepresenterade i Public Service, eller så porträtteras det på ett stereotypt sätt. -Sveriges Röster hjälper till att överbrygga, menar Sorraya.

Allt handlar om representation och identitetspolitik. Ni vet, det som fick Miljöpartiet att kollapsa…? Låter det som en bra grej att satsa på? Really?

veckans vinnova1”Normkreativa innovationsprocesser”…? Ska generera ”normkreativt” innehåll i Public Service så att fler röster och historier får plats. Berättelser och historier alltså. Postmodernism. Det som fick Miljöpartiet att kollapsa.

Projektet drivs självklart av SVT, UR och SR…

Var det viktiga ”normbrytandet” och ”normkrossandet” som tjatades om under ett par år inte så viktigt helt plötsligt så man blev tvungen att gå över till ”normkreativ” istället? Vad blir nästa när ”normkreativ” inte funkar för att snika skattepengar längre? Norminnovatör? Normflytande? Normkalas? Normparty? Normexprementiell? Eller något annat ord som inte finns?

Mångfaldslabbet har ju varit upp förut, till exempel projektet där de skulle lära folk att ragga och ligga som en lesbisk singel. Jo, det är sant, skattebetalarna står för fiolerna när man ska lära folk att ragga och ligga som en lesbisk singel…

Eller varför inte

veckans vinnova2

Normkritiskt kompetenskluster”… De undrar vad som hindrar att ”normkritiska perspektiv” får genomslag i de processer där de efterfrågas. Kan det inte vara så att det faktiskt inte efterfrågas alls, har de tänkt på det?

Leverantörer och beställare av ”normkritiska tjänster”? WTF?

Projektets verkningsområde handlar om att synliggöra och förändra de maktobalanser som finns idag baserade på kön, sexualitet, etnicitet, klass och funktionalitet och som idag manifesteras i vår byggda miljö; på vår arbetsplats; i skolan; i sättet en reklamannons ser ut och är strukturerad.

Identitetspolitik och Postmodernism alltså. Vad var det nu igen som fick Miljöpartiet att kollapsa…?

Delaktiga aktörer från leveranssidan är enskilda arkitekter, RFSU, Make equal, Män för jämställdhet

Idel galningar alltså med på leverantörssidan, Make Equal är det som innan hette Crossing Boarders och som ligger bakom FATTA, Män för Jämställdhet är sådana radikalfeminister att Fisarna tappar den rosa färgen och blir gröna av avund. RFSU är bara extremt obehagliga.

Svante Tidholm är från FATTA, här kan ni höra honom berätta att vi här i Sverige uppfostrar våra söner till att bli våldtäktsmän

Klippet ovan startar när Tidholm är med i Gomorron Sverige och ska diskutera det som hände i till exempel Köln och Stockholm. Hela den lilla debatten, 10 minuter, oklippt kan ni se här.

Delaktiga aktörer från beställarsidan är bland annat Försäkringskassan, White arkitekter, Sveriges kommuner och Landsting, Statens konstråd, ESF-rådet, Stockholms stad.

Som vanligt så är det enbart skattefinansierade verksamheter som är ”beställare” förutom en arkitektfirma som antagligen blivit inlurade av någon genusfanatiker på företaget som råkade få den möjligheten eftersom privata företag VET att allt som har med genus och postmodernism att göra är lika önskvärt, efterfrågat och nyttigt som maginfluensa på företagen. De enda som anlitar genusindustrin är statliga och kommunala verksamheter och det beror enbart på politiska direktiv. INGEN skulle annars anlita dem för efterfrågad kompetens eftersom de inte har någon kompetens som efterfrågas. Alls. Om inte politisk indoktrinering långt ut på yttersta vänsterkanten räknas som kompetens förstås…

Hur länge ska genusindustrin få parasitera på skattebetalarna när alla VET att de inte ger något tillbaka utan tvärtom, bara sänker verksamheterna? Hur mycket trams ska vi tillåta bekostas av skattepengar?

MVH

MiT

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. Jag vet hur de kan få fler berättelser och perspektiv i public service:

  Ta in några borgare och sverigedemokrater bland sommarpratarna.

  Svara
  • Jan

    /  05/21/2016

   Borgare finns det gott om bland sommarpratarna. Dessvärre är direktörer och näringslivsmänniskor ganska träiga och förutsägbara. Mest en massa skryt och högfärd. Sverigedemokrater lyser dock med sin frånvaro här.

   Svara
   • Ja, några näringslivstoppar hördes, men de pratade inte politik. I fjol var det bara Alice Theodorescu, Fredrik Reinfeldt och några till. Resten var neutrala eller öppet vänster

    Svara
    • Svenne

      /  05/22/2016

     Fredrik Reinfeldt är knappast borgerlig, flumliberal postmodernist möjligen… T.ex. ‘försvaret är ett särintresse’.

     Svara
    • Jan

      /  05/22/2016

     Man kan kritisera Sommarpratarna men knappast ur kvoteringssynpunkt. Det är nämligen kvoterat från alla håll och kanter. Lika många kvinnor som män, höger som vänster, rätt kvot rasifierade och så vidare. De enda riktigt förfördelade är väl etniska landsbygdsbor och norrlänningar skulle jag tro. Fast dem bryr sig ingen om i alla fall – tydligen.
     Näringslivstoppar är, nästan alltid, borgerliga även om de inte är aktiva politiker. Det präglar även deras sommartal. Precis som kulturarbetare nästan undantagslöst är vänster. Vänsterkodord är solidaritet och samhälle. Högerdito är entreprenör och företag.

     Svara
 2. Ja, Sverige har råd med flum.
  Än så länge.

  Svara
 3. killeri

   /  05/21/2016

  Vore trevligt om normkritikerna ibland kunde vara kritiska mot sina egna normer men de verkar sitta som berget.

  Svara
 4. Frida Gustavlin

   /  05/21/2016

  Angående det där med normkritiskt kompetenskluster. Vad sjutton är ett kompetenskluster? Låt mig gissa. Ett kompetenskluster i det här fallet är tillräckligt många indoktrinerade normkritiker i ett och samma sammanhang som gör att de icke indoktrinerade personerna som struntar fullständigt i ett normkritiskt perspektiv trycks bort. Det är helt enkelt ett vackrare ord för att säga, ska det bli någon ordning på indoktrineringen så måste vi jobba metodiskt.

  http://blogg.vinnova.se/normkritisk-innovation/normkritiskt-kompetenskluster/

  ”Vad är det som hindrar att normkritiska perspektiv får genomslag i de processer där de efterfrågas idag?”

  ”Ett hinder mot att normkritiska perspektiv får genomslag är att de inte inkluderas som en del i kärnverksamhetens problemformulering, vare sig den är privat eller offentlig. I stället ses det som någonting som kan väljas bort eller läggas till.”

  Varför ställer Sophia Ivarsson frågan om hon nu vet svaret? Nämligen att normkritiska perspektiv ska vara obligatoriska, annars bryr sig ingen.

  Svara
  • MiT

    /  05/21/2016

   Den där Sophia Ivarsson har tidigare jobbat åt försvaret med att införa genus. Men det var lite oegentligheter med något så hon fick lämna…
   Har jag för mig, orkar inte googla nu 😛

   Svara
   • Frida Gustavlin

     /  05/21/2016

    Det är dags med en obligatorisk kurs i kritiska normkritiska studier.

    Det är inget snack om att det är big business, femton ”leverantörer” av normkritiska ”produkter”. Sicket luftslott. Köttgrytorna verkar överfulla, ingen trängsel framme vid slevarna, bara att hämta en portion skattemedel, pappa staten betalar.

    http://amphi.se/om-amphi + den där arkitekten, nästan jämställt. En av tio är män, godkänt, men inte perfekt.

    Svara
 5. MiT

   /  05/21/2016

  ”Skönmålning hjälper inte integrationen”
  http://www.expressen.se/ledare/skonmalning-hjalper-inte-integrationen/

  Menar de att kostnaden efter ett år är 190 000 som en totalkostnad som minskar till 95 000 efter 7 år? Eller är det ackumulerade kostnader under de 7 åren? Dvs att kostnaden är 190k första året, 174k andra året osv? Då blir ju kostnaden ca 1 miljon per asylsökande deras första 7 år i landet? Och sen går det antagligen inte från 95k ner till 0 mellan år 7 och 8 så det bara fortsätter att rulla på…?

  Svara
 6. Björn

   /  05/22/2016

  OT: kan någon hjälpa mig med denna?
  http://www.expressen.se/gt/kronikorer/frida-boisen/en-mans-liv-ar-mer-vart-i-varden–det-ar-sjukt/

  Jag känner instinktivt att Boisen har fel men vet inte hur 😊

  Svara
  • Jan

    /  05/22/2016

   Bry dig inte om vad Boisen skriver. Hon förstår inte bättre. För henne är vården ”jämställd” först när män och pojkar nekas vård överhuvudtaget. Redan nu är, gissar jag, mer än 3/4 av vårdpersonalen kvinnor. Skulle dessa vårdens kvinnor aktivt syssla med att förtrycka kvinnor som söker vård?

   Svara
  • Skeptisk

    /  05/22/2016

   Den största mängden pengar i vården totalt går till kvinnor. Sen har vi frågan om hjärtinfarkter. Här är källan som Boisen antagligen läst, men varken redovisat eller förstått.
   http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2015/04/Man-kostar-mer-an-kvinnor-vid-hjartinfarkt-och-appendicit/
   Det framgår att vården för kvinnor inte är optimal, men att man behöver studera detta närmare. En stor del av förklaringen är att män oftare har infarkt med kranskärlsförträngning och därmed behöver ballongsprängning jämfört med kvinnor som behandlas med blodförtunnande mer.
   Kan tänka mig att det finns en förklaring till att yngre män kostar över en halv miljon.
   1. Många män arbetar i privat sektor. Det är ganska vanligt med privata sjukvårdsförsäkringar som ger förtur och annan vård om något händer.
   2. Dessutom jobbar män i den åldern oftare långt från sjukhus. De kommer antagligen oftare att behöva helikoptertransport till sjukhuset, vilket driver upp kostnaden jmf med ambulanstransport från en förskola eller affär närmare stan.
   3. Kanske att yngre män väntar med att söka vård, så när smällen väl kommer är den allvarligare och mer akut. Kvinnor söker vården tidigare och när smällen kommer är de redan i vården. Kanske redan på plats. Männen hinner dö innan de kommer till sjukhuset.
   Vad gäller barnmorskor är det ett känt problem att det är för få under sommaren. Kvinnokliniken här går dessutom på knäna övrig tid pga fler invandrare med mer komplikationer. Nu råkar de flesta cheferna i landstinget och även en stor del landstingspolitiker vara kvinnor, dvs de som styr löner och arbetsförhållanden på kvinnokliniker. Kanske något att diskutera i systerskapet.

   Svara
   • MiT

     /  05/22/2016

    Och sist men inte minst, kvinnan som fick åka från sjukhus till sjukhus fick inte nej med motiveringen ”ledsen, vi har en man som går före i kön för att han är man”…

    Boisen spottar ur sig korkade saker som om hon har ackordslön på korkade saker. Ofta är dte henns barn som hon haft fiktiva samtal med, för äkta är det inte för inte ens Fridolin tror jag var så lillgammal som hennes barn verkar vara och hon kommer ihåg alla samtal med dem ordagrant flera år tillbaka i tiden 😛

    Svara
   • Björn

     /  05/22/2016

    @Jan: ah, ja såklart, bra tänkt. 🙂

    @Skeptisk: just det. Jag visste att jag läst om det där förr. Till jag har för mig att det till yttermera visso även är så att kvinnor statistiskt sett drabbas av hjärtproblem senare i livet så att den högre dödligheten helt enkelt kan vara en funktion av en av åldern försvagad kropp, relativt sett män med samma typ av åkomma.

    @MiT nej givetvis beror den omnämnda kvinnans problem på sjukvårdens överbelastning totalt sett och inte på att hon var kvinna. Att hon inte kunde få plats kan narare ha berott på att hon var prematur och därmed ur fas med sjukhusens planering.

    Boisen känns lite som en pinsam kvarleva på Expressen, som i mångt och mycket skärpt sig det senaste halvåret.

    Svara
    • Frida Gustavlin

      /  05/22/2016

     Jag lyckas inte hitta den rapport som visade att 70-80% av öppenvården konsumeras av kvinnor, och att 70-80% av sjuktillstånden skulle läka oberoende om kvinnan träffade en läkaren, och på samma tid.

     Kan ha fel, men om det är så att jag minns rätt så vore det så klart en intressant parameter för opinionsjournalisten att filosofera kring.

     Gissar att det ändå, med någon finurlig feministisk logik – förlåt, i en normkreativ diskurs – går att få det till ett patriarkalt förtryck att kvinnor tar sig förmånen att konsumera 100% av resurserna i öppenvården.

     /Frida

     Svara
 7. Svenne

   /  05/22/2016

  Alldeles för vanligt…

  Svara
 1. Sammanfattning av 2016 del 3 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: