Smurfarnas värld både sexistisk och rasistisk enligt genusprofessor

Genusprofessor Kristina Fjelkestam på Stockholms universitet gestaltar händelser från stora litterära verk som till exempel Shakespeare, Goethe och Dante, med smurfar.

smurfar-som-gestaltar-litteratur

Men sen fick hon spel och lade till en feminist också. Såklart.

Jag har ägnat mitt yrkesverksamma liv åt att kritisera den litterära kanon. Samtidigt som jag förstås älskar verken som ingår i den. Detsamma gäller smurfarna, som jag älskat sedan barndomen. Trots att deras värld egentligen är både sexistisk och rasistisk. Konst transcenderar!

Smurfarnas värld är både sexistisk och rasistisk enligt genusprofessorn. Hur den är det är dock oklart. Lite oväntat är det i alla fall för mig att professorer på svenska universitet leker med smurfar.

MVH

MiT

Lämna en kommentar

89 kommentarer

 1. Dags att inrätta en professur för kritiska blåhetsstudier!

  Svara
 2. Ligneto

   /  10/25/2016

  Uppenbart rasistiskt:

  Svara
 3. MiT

   /  10/25/2016

  ”Skoldans påverkar elevers könsroller”
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6546727

  För Märtha Pastorek Gripson kan den traditionella uppställningen vara problematisk ur ett genusperspektiv.

  – Det bygger på en heteronormativ idé om flickor och pojkar som motsatser och alltså komplement till varandra och det är ett problem om man inte förhåller sig lite reflekterande och problematiserande. Man måste i så fall diskutera det här med eleverna, säger hon.

  Märtha Pastorek Gripson har undersökt danslektioner i årskurs 3-5 på grundskolan. Under lektioner när eleverna själva fick dela in sig i grupper märkte hon att de ofta delade in sig i flick- och pojkgrupper och även om de traditionella könsrollerna ibland utmanas finns det många exempel på när de tar sig uttryck.

  – Flera av flickgrupperna ägnar sig åt rörelser där det är tydligt att de förväntar sig att det finns en betraktare som tittar på dem, säger hon.

  Det finns alltså en viss form av objektifiering där de blir något som ska tittas på snarare än individer som själva upplever dans, berättar hon.

  – Om man tar några typexempel bland pojkarna kan man säga att det är vanligt att man förminskar rörelser eller väljer teman som är typiskt maskulint kodade, säger Märtha Pastorek Gripson och förtydligar att maskulint kodade rörelser kan vara att exempelvis gestalta sport eller våld. Därtill finns också en ovilja från pojkar att ge sig hän till vad de kan uppleva som feminint kodade rörelser.

  Svara
  • Men …nu höll jag på att svära. Nu tycker jag att Märtha ska gå ut i naturen och betrakta några år på djurens beteende och lämna våra barn i fred.

   Svara
   • Jans

     /  10/25/2016

    Precis, det är ju inte direkt något vetenskapligt genombrott att det finns flickor och pojkar och att de uppför sig som flickor och pojkar. Problemet är snarare att genusvetare som i åratal lärt sig att det INTE finns flickor och pojkar får en chock när de möter verkligheten och det hanterar de med att ”problematisera”. Men det är gjort tusentals gånger alla redan, det finns inget att tillägga. Hyllkilometrar har skrivits men de har fel helt enkelt. Hur många gånger de än ”problematiserar” könsrollerna så har de fel.

    Så absolut, de behöver byta bana. T.ex. undersöka svampar och mossor. Det finns säkert oupptäckta arter. Minsta lilla mossa vore ett större genombrott än all genusforskning adderad.

    Svara
  • trollan

    /  10/26/2016

   ”– Flera av flickgrupperna ägnar sig åt rörelser där det är tydligt att de förväntar sig att det finns en betraktare som tittar på dem, säger hon.”

   Så nu ska de problematisera för tjejerna att något de troligen gillar att göra är dåligt för att det objektifierar dem. Inser man inte att risken är att man istället för att låta barn/människor njuta av någpt de gillar ska bli självmedvetna och försöka ”fumla till det” så att ingen skulle vara intresserad av att betrakta dem?

   ”Därtill finns också en ovilja från pojkar att ge sig hän till vad de kan uppleva som feminint kodade rörelser.”
   Japp, och det är dit man vill ha tjejerna då istället…. Bra lösning.

   Svara
  • #NoSocialNetwork (fd. Ulf Andersson)

    /  10/26/2016

   Världens äldsta kärnfamilj, 4 600 år gammal…..
   Lite skillnad mot Märtha´s genusnys!
   http://www.bris.ac.uk/news/2008/6006.html

   Svara
 4. MiT

   /  10/25/2016

  Svara
 5. Jerry

   /  10/25/2016

  Gnuggar geniknölarna men kommer inte på vad som är rasistiskt eller sexistiskt. Ett album handlade om hur fascismen slog rot i smurfsamhället. Idyllen där man dricker hallonsaft var som bortblåst. Ett tag var det en mansvärld. Om jag inte missminner mig uppfanns tjejsmurfen av Gargamel som ett lockbete. Men jag minns faktiskt inte så mycket. Smurfologi är inte min starka sida. Måste vara professor för att hålla koll på allt.

  Svara
 6. MiT

   /  10/25/2016

  Svara
 7. MiT

   /  10/25/2016

  Svara
  • Jag har bastat på badhus i både Finland och Österrike. Där var det gemensamt damer/herrar och folk var nakna. På 80-90-talen

   Svara
 8. MiT

   /  10/25/2016

  Svara
 9. MiT

   /  10/25/2016

  Svara
  • Jans

    /  10/25/2016

   MP = Muslimska Partiet?
   Helt otroligt vad de är infiltrerade. Inte ens om påhittet om SD:s putinism vore sant vore det något anmärkningsvärt i jämförelse med detta.

   Svara
   • Rikard

     /  10/26/2016

    Hej.

    Man skall inte skylla på räven när man bjuder in den i hönshuset.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Svara
 10. MiT

   /  10/25/2016

  Svara
  • Lövet

    /  10/25/2016

   Körkort är redan utfärdat.

   Svara
   • Jans

     /  10/25/2016

    Givet, när man ”hoppat av” vill man ju vidare i livet.

    Skämt åsido, bra att han grips. Återstår att se vad det blir av det hela. Tyvärr är han svensk medborgare, annars kunde han väl lämpligtvis utlämnats till Rwanda. Detta visar med all önskvärd tydlighet varför vi inte bara skall dela ut uppehållstillstånd till höger o vänster.

    Svara
 11. MiT

   /  10/25/2016

  Svara
  • Jan

    /  10/25/2016

   Det är här det tar stopp. Det är de rika kommunerna som säger nej. Övriga kommuner blir överkörda av migrationsverket.

   Svara
   • MiT

     /  10/25/2016

    Å andra sidan finns inget som hindrar att även en fattig kommun säger nej? Kanske DE borde säga nej mer bestämt helt enkelt och inte bara mesa…?

    Svara
    • Klimathotet

      /  10/25/2016

     De fattiga har svårt att säga nej då statsbidragen fryser inne.

     Svara
     • Jans

       /  10/25/2016

      Tja, men de kanske skall fundera på vad som händer när statsbidragen tar slut. De målar ju in sig i ett hörn.

     • Klimathotet

       /  10/25/2016

      Fattiga kommuner kör ända in i kaklet. Den dagen, den sorgen.

    • Jan

      /  10/25/2016

     Det är nog lättare för en moderatkommun att säga nej till en sosseregering. Många moderatkommuner sa dock även nej under Reinfeldt-eran.

     Sossekommuner är också marinerade i identitetspolitik och begriper helt enkelt inte faran. Det blir kommunens sämst ställda invånare som får ta den första smällen. Inte ens sossarna bryr sig om dem. De prioriterar förste bäste muslim från Mellanöstern högre. Sedan blir de förvånade när arbetarklassen lämnar partiet…

     Svara
     • Klimathotet

       /  10/25/2016

      Kommuner med stor skattebas oavsett vilket parti som styr kan säga nej.

   • Ekerö har gett det som finns. Nu blir det madrass på golvet.
    – Just nu har vi hanterat frågan så att alla bostäder som blivit lediga i vår kommunala bostadskö har getts till den här typen av social förtur och det är inte hållbart i längden. Därför har vi satt en begränsning på 40 procent. Adam Reuterskiöld (M) Ekerö.
    Så, 40% till de som inte köar. Men det lär väl inte finnas så stor allmännytta på Ekerö?

    I min kommun blir det baracker fast det går trögt för folk blir förbannade då barackerna tar grönområden eller kommer för nära ens hus och då börjar politikerna om igen att leta efter mark..
    Det finns inga lägenheter att dela ut bara när någon dör. Vi kan väl sparka ut några till från äldreboenden?

    Svara
  • Klimathotet

    /  10/25/2016

   I Ekerö kommun finns (fanns?) det ett litet asylboende i Stenhamra. Kommunen har bara 217 km2 landyta och med 125 invånare/km2 får de bygga vertikalt eller på golfbanorna om det ska fixa mer boende. Dessutom finns bara en vägförbindelse till Stockholm (via Drottningholm) som har milslånga köer morgon och kväll.

   Svara
 12. Svenne

   /  10/25/2016

  OT: Vi har hört den förut…

  Svara
  • Frida Gustavlin

    /  10/25/2016

   Och att Afghanen inte är från Afghanistan är inte heller särskilt sensationellt, har inte ens bott där, och saknade givetvis helt och hållet asylskäl för svenska mått mätt när han lämnade Iran.

   Snacka om att tidigare förd signalpolitik gjort sitt för den situationen vi har idag. Då är det lite lustigt att Morgan Johansson påstår sig ha kontroll över asylsituationen när han inte säger flaskhals om vad han vill göra efter att de tillfälliga asylllagarna löper ut.

   /Frida

   Svara
   • Jans

     /  10/25/2016

    Och några svenskar fick sätta livet till på grund av slappheten. Helt sanslöst vidrigt.

    Svara
  • Svenne

    /  10/25/2016

   Hon är inte bara mördare. Hon är RASIST också. Då måste det bli livstid…

   Svara
 13. Einar Berg

   /  10/25/2016

  Att vara professor i anusvetenskap är iallafall bättre än genusvetenskap.

  Svara
 14. MiT

   /  10/25/2016

  Apropå Skatteverket och Genusfotografen, han har visst fått 20 000 för jobbet…
  ”Skatteverket försvarar mångfaldsdag med genusfotograf”
  http://www.friatider.se/skatteverket-f-rsvarar-m-ngfaldsdag-med-genusfotograf

  Svara
  • Pelle2

    /  10/26/2016

   Så 20000 silverpenningar är priset man får betala för att framstå som politiskt korrekt och
   att vis att man har ”rätta värdegrunden” TM…
   Det är lukrativt att verka inom genusindustrin tydligen…
   2oooo kronor för att stå och rapa upp feministiska och identitetspolitiska floskler under några timmar.

   Svara
  • Pelle2

    /  10/25/2016

   Ledarsidorna levererar som vanlig ett bra material med tänkvärda tankar om vår havererade asylpolitik!
   Följande citat om Norges och Finlands variant på asylpolitik är mycket bra:
   ”Michel bekräftar även såväl Finlands som Norges motsvarande lösningar. Kravorienterat och med tydligt fokus på assimilering. Gärna kulturutbyte men främst att komma in i respektive samhälle, inte skapa nationella enklaver.”

   Svara
 15. Trolletplit

   /  10/25/2016

  Filmrecensent kränkt.
  http://www.gp.se/nöje/film/skicka-en-genuskonsult-på-morran-och-tobias-1.3899470

  Jag med. Av hennes recension.
  Vi kanske möts på
  A.K.K
  Anonyma kränkhetsknarkare.
  (Det är roliga möten ska ni veta)

  -Hej. Jag heter John.
  Hej John. Varför är du här?
  -Jag är kränkt.
  -John, när du sa så, kände jag mig kränkt. Du liksom sög ut livsrummet här.
  – Jag blir också kränkt. När du John kommer hit och tar över, bara för att du är nykränkt. CA.
  -Förlåt.
  John, när du ber om ursäkt, blir jag faktiskt kränkt.

  Svara
 16. MiT

   /  10/25/2016

  En kränkt filmrecensent…
  ”Skicka en genuskonsult på Morran och Tobias”
  http://www.gp.se/n%C3%B6je/film/skicka-en-genuskonsult-p%C3%A5-morran-och-tobias-1.3899470

  ”Kalla mig humorlös ni bara. Men en timme in i filmen Morran och Tobias – en skänk från ovan får jag nog. Jag vill skrika. Jag vill ut ur biografen och andas frisk luft.

  Jag vill ringa första bästa pedagogiska genusvetare jag känner och be hen skyndsamt erbjuda Johan Rheborg, Robert Gustafsson med flera män i produktionsteamet sina tjänster som genuskonsult.”

  ”Publiken ska gå från biografen ”mörbultade, sönderslagna och utmattade” är det tänkt. Men jag lämnar bion förbannad, missmodig och ja faktiskt: kränkt.”

  Svara
  • Jan

    /  10/25/2016

   Politiskt korrekt eller ej. Jag hade nog inte ödslat skattebetalarnas pengar på att göra film på en serie skruvade sketcher. Vem betalar 110 kronor för att se den här smörjan?

   Svara
  • Frida Gustavlin

    /  10/25/2016

   Jädrans vad kränkt, så kränkt att hon blev helt förstenad i biostolen, en genusparalys som obenhörligen stoppar all feministisk motorik, förutom tänderna förstås, de skallrar i skräck. Jag har inte förrän idag drabbats av genusparalys, trots att jag också sett många filmer på bio, några få har dock varit så usla att jag var tvungen att kränka dem genom att lämna salongen.

   Om sanningen ska fram så drabbades jag faktiskt av genusparalys idag, när jag läste ordet HEN hade jag fått nog, skrek högt inombords, SLUTA LÄS FÖR FAN, ÄGNA DIG ÅT NÅGRA BÖCKER, men jag förblev i trans över recensionens låga kvalité. Ska inte en stor dagstidning kunna bjuda på någon typ av finess, en sågning ska väl kunna hålla högre kvalité än det den avser att strimla.

   För att inte förstöra kvällen helt blev jag tvungen att leta reda på några sågningar med stil, återfann lugnet i när Fredrik Strage strimlade en Takidaspellning från 2008.

   http://www.dn.se/arkiv/kultur/norrlandsk-kopia-av-amerikanskt-trams/

   Svara
  • Urban

    /  10/25/2016

   Så går det när man lägger ner psykvården.

   Svara
 17. Jan

   /  10/25/2016

  Visst Lena, historien kommer att döma oss hårt. Fast inte av de skäl du tycks tro!

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article23787242.ab

  Svara
  • Olof

    /  10/26/2016

   Vi behöver inte ens gå till historien för att kunna döma. De flesta av sakerna som Lena Mellin nämner är en direkt och helt väntad konsekvens av den tidigare Svenska migrationspolitiken. Den goodwill som kunde finansierat hela UNCHR eller som kunde svalt en jättelik extra tilldelning av kvotflykningar har godhetsknarkarna slösat bort på vad som till stor del är välfärdsmigranter och människor från säkra länder.

   Det är många som kommer att dö nu för att det var viktigare att känna sig god ett tag än att kallt beräkna vilken kapacitet vi faktiskt hade i Sverige och inte slösa bort den i onödan utan välja var vi faktiskt skulle göra mest nytta.

   Svara
 18. Det är klart att smurfarnas värld är rasistisk och sexistisk och som om inte det vore nog så mobbas ju den smurfen som har glasögon också.

  Svara
 19. Svenne

   /  10/25/2016

  Dagens Samhälle: Varför så tyst när skolan lär ut normkritik?

  Svara
 20. MiT

   /  10/25/2016

  Svara
 21. Frida Gustavlin

   /  10/25/2016

  En stilla tanke om skatteverket.

  Kan det vara så att de är smartare än vad vi tror, att de tar in den klyschigaste föreläsaren de kan hitta, betalar bra, bara för att kunna visa upp hur sanslöst korkat det är, i kombination med att de samtidigt tillfredställer regeringen och dess krav på feministisk indoktrinering?

  Gissar att jag är på lite väl bra humör ikväll… 😉

  Svara
 22. Rikard

   /  10/25/2016

  Hej.

  Vad gäller konstipationsteorier om Smurfarna (Les Schtroumpfs) så har jag sett bättre – t ex en amerikansk som hävdar att ordet ‘smurf’ är en subliminal förkortning för ‘Soviet Men Under Red Father’, och att det rör sig om pro-stalinistisk propaganda. Vad Gargamel och Azrael skall symbolisera minns jag inte.

  Är man nyfiken vad professorn sysslar med till vardags kan man hitta följande i hennes presentation på [http://www.erg.su.se/om-oss/kontakt/medarbetare/fjelkestam-kristina-1.209336] där hon berättar om sin nuvarande forskning: ”För närvarande intresserar jag mig för forskningsfältet kring queer temporalitet som handlar om alternativa sätt att betrakta tid…”.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Svara
 23. MiT

   /  10/25/2016

  Svara
  • Klimathotet

    /  10/25/2016

   Progeria verkar vara vanligt förekommande i vissa folkgrupper.

   Svara
 24. Svenne

   /  10/25/2016

  OT: Kan ryssarna, så kan vi… #dashcam

  Svara
 25. vicsaii

   /  10/25/2016

  Orden ”genus” och ”professor” går bar inte att ta i munnen samtidigt på ett bekvämt sätt.

  Btw, lite kvällshumor. En galen, random tysk gick i fjol ut och lanserade,å alla vitas vägnar, att vita inte är människor. De är utomjordlingar. Och han fick en bra bit över en halv miljon visningar på sitt första klipp.

  Varför kom inte våra svenska SJW’s på detta först? :O

  Svara
  • The Perfect Man

    /  10/26/2016

   Att vita människor egentligen är utomjordingar är väl inte direkt någon ny teori. Nazisterna var inne på något liknande för at förklara den ”ariska rasens” överlägsenhet. Vissa religiösa grupper, framför allt i USA, är övertygade om att vita människor faktiskt är en korsning mellan människor och fallna änglar. Vi är djävlar och demoner hela bunten helt enkelt…

   Nä, nu måste jag lämna min dagliga rapport till modeskeppet…

   😉

   Svara
 26. Jans

   /  10/25/2016

  Poetisk:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6546358

  ”Behrang Miri skulle ha underhållit ungdomarna under demokratidagen i Sandviken. —
  Lördagens demokratidag för unga i Sandviken fick ställas in eftersom det bara kom en enda åhörare.”

  Svara
  • Jan

    /  10/25/2016

   Betalningen till Behrang ställs dock knappast in. Ytterligare väl använda skattepengar i Sandviken? Vilken tur då att de gick med vinst med 900 miljoner på den senaste asylinvandringen…

   Svara
 27. G

   /  10/26/2016

  Hon verkar vettig och drivande att lyckas, så det skulle säkert gå bra för henne här i landet, men återigen, genuina asylskäl är det enda som spelar roll i grund och botten, det får inte missbrukas. Men TV4 väljer återigen att inte berätta varifrån hon ”flytt” och sedan genom hela Europa, det vill säga från Turkiet. Även om de t.o.m hänvisar till BBC:s reportage i sitt eget inslag. Men hon ville till Sverige pga brodern redan bor här, för att starta på ny kula, och även hennes mor har nu också kommit till Sverige.

  ”Lång väntan på beslut för asylsökande Nour

  Den mycket långa handläggningstiden för asylsökande väntas stiga ytterligare, till 15 månader, enligt en ny prognos från Migrationsverket. 21 åriga Nour är en av dem som inte vet om hon får stanna eller inte.”
  http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/l%C3%A5ng-v%C3%A4ntan-p%C3%A5-beslut-f%C3%B6r-asyls%C3%B6kande-nour-3594092
  .

  ”” ”I don’t want to be Syrian anymore,” says 20-year-old Nour Ammar. ”Everything is hard for Syrian people. That’s why I decided I needed to go. I’m supposed to go. I don’t have any choice.”

  Nour and her mother, Islam, fled Deir al-Zour in Syria three years ago. Her father, who stayed behind, was killed shortly afterwards. She and her mother eventually moved to exile in Turkey.

  For two years in Istanbul, she enjoyed a comfortable life. Nour found work in a hair transplant salon, and later with Turkish state TV. She learnt Turkish, went horse-riding and dyed her hair blonde for the summer.

  But she wanted to start a new life away from the region. She aimed to make it to the Swedish city of Gothenburg where her brother lives with his young family. There, she would apply for political asylum.””
  http://www.bbc.com/news/world-europe-34118978

  Svara
 28. Jan

   /  10/26/2016

  Här har vi den politiska adeln. 27 utlandsresor på två år. Notan på 827 000 kronor tar skattebetalarna. “Jag försöker komma iväg på resor så mycket tiden tillåter” säger han själv till Dagens Nyheter. ”Statssekreteraren tycker också om det extra benutrymmet i business class”. Det är den här killen som ska få våra järnvägar att fungera…

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article23786256.ab

  Svara
 29. Svenne

   /  10/26/2016

  #satir

  Svara
 30. G

   /  10/26/2016

  Kul att höra Lars Moberg i Aktuellt direkt från D.C., varför nu han används om en slags ”analytiker” och får frågor från studion om vad han tror kan man undra, han är väl en reporter och inget annat, han babblade på och sa på slutet
  ”….sen har vi ”extremerna” med Bernie Sanders radikala väljare och vita lågutbildade män, Trumps väljare…”
  Låter som en högst personlig analys av läget IMO.

  —–

  Men det var nästan ännu roligare att höra ”Sverigedemokraten” Morgan Johansson debattera mot Annie Lööf. Han står numera rätt så stadigt i skorna, men herre fan, större kappvändare än Johansson och de andra i (S) är svårt att hitta. Förtroendet är fortsatt mycket lågt för dubbelmoralister och hycklare. Och lär så förbli för all framtid.

  Svara
  • Jan

    /  10/26/2016

   Kappvändare är de i båda lägren. Det är dina personliga preferenser som gör att du tycker att Alliansens hyckleri är lite finare. För mig är en moderat hycklare också en hycklare. Inte ett dugg finare än en sossehycklare.

   Svara
   • G

     /  10/26/2016

    ”Det är dina personliga preferenser som gör att du tycker att Alliansens hyckleri är lite finare.

    Berätta gärna för mig när jag började tycka det ?

    Svara
    • Jan

      /  10/26/2016

     ”men herre fan, större kappvändare än Johansson och de andra i (S) är svårt att hitta.”

     Svara
     • G

       /  10/26/2016

      De hade kunnat bryta idiotpolitiken efter de vann valet 2014 och kaoset i Sverige 2015 hade aldrig blivit vad det blev, men de förklarade att de tänker fortsätta på ”öppna hjärtan” spåret pga ”humanitära stormakten Sverige”. De såg det som ett fint arv att förvalta från Reinfeldt.

      Jag tänker inte leta upp uttalanden som gjordes av Johansson och andra (S) företrädare i media under så gott som hela 2015 när de stolt stod upp för ”mänskliga rättigheter, asylrätten, Sverige har ett ansvar!” och förklarade gång på gång vad alternativet (politik som de nu själva driver) till deras ”öppna hjärtan”-politik var, medans de glatt tittade på och skapade kaoset under hela 2015 innan de själva började driva en rasistiskt och fascistisk politik för att rädda landet, även om Anders Lindberg blev besviken.

  • G

    /  10/26/2016

   ”Förtroendet är fortsatt mycket lågt för dubbelmoralister och hycklare. Och lär så förbli för all framtid.”

   Det var till alla, inte bara Johansson och (S)! Utan alla. Gäller för både tidigare, nutida och framtida makthavare. Bara för att förtydliga så inga missförstånd om vad jag tycker eller inte tycker uppstår. 🙂

   Svara
 31. Svenne

   /  10/26/2016

  Ingen har väl glömt Nationella sekretariatet för Genusforskning… #smurfarnasvärld

  Svara
  • Johan A

    /  10/26/2016

   Min flickvän blev inbjuden till att medverka i en diskussion om hur normerna i samhället upplevs påverka individers privatliv av just NSFG. Det intressanta är att inbjudan endast gick ut till ”fittbärare” som hänger på slutna feministiska facebookgrupper. Det lär nog bli en mycket balanserad diskussion misstänker jag.

   Svara
 32. G

   /  10/26/2016

  Svara
  • Jans

    /  10/26/2016

   Jag är en sådan där person som gillar Martin Luther Kings berömda tal. Jag vill verkligen att ”ras” skall bli osynligt. Det som händer nu är så otroligt deprimerande och jag tror faktiskt att det i grund och botten är EXAKT den rasism som Martin Luther King kämpade mot men i omvänd tappning. De som skriver såsom Eritreanska föreningen hatar förmodligen vita och det smittar ju av sig. Förr om jag träffade svarta trodde jag det var en självklarhet att vi respekterade varandra men nu… Nu undrar man ju om ”den andre” är en av de där som hatar vita under täckmanteln ”postkolonialism” och då blir det ju precis som förr… Då blir jag ju på sätt och vis rasist jag med fast jag inte vill, eftersom jag tvingas betrakta den andre som en som kanske hatar mig för min hudfärg.

   Svara
 33. Svenne

   /  10/26/2016

  Grattis Södermalm! Nu har de chansen att visa sig riktigt goda…

  Svara
  • Jan

    /  10/26/2016

   Nyanlända får alltså lägenheter en Svenne bara kan drömma om? Gratis utan hyreskrav. Grattis Södermalm!

   Svara
 34. G

   /  10/26/2016

  När V styr röstar jag blått, dagens samhälle är omänskligt och kallt ”ergo rött”, högst oklart hur det blir mindre rött när V styr….

  Svara
  • G

    /  10/26/2016

   Här är tweeten i Hanifs tweet som länken går till och det han svarade på….

   Svara
 35. Pelle2

   /  10/26/2016

  OT:
  Bloggaren i Otakt häcklar kommunikationsministern Anna Johansson som tycker att bensinen är för billig.Det kan man ju kosta på sig när man tjänar 130000 kronor i månaden…
  http://iotakt.se/blogg/politikeradeln/

  Svara
 36. Pelle2

   /  10/26/2016

  Lite mer av samma sak kryddat med kritik mot staten som vill uppfostra skatteboskapen till rätt politiska åsikter med deras egna pengar.
  http://fnordspotting.blogspot.se/

  Svara
 37. G

   /  10/26/2016

  ”Bilbränderna har inte ökat. Det slår polisen bakom rapporten fast och nekar till att man uppmanat poliser att ”mörka”.
  ../…/…
  Niclas Andersson lägger ingen skuld på media för de ökade bilbränderna, istället handlar det alltså om hur polisen ska bli bättre på att få ut sin bild så att bilbränderna inte framställs som värre än de är.

  – Jag tycker att det är bra att så många poliser som möjligt pratar med media och jag lägger ingen värdering i vad media rapporterar.

  Men det gör Tommy Thorngren, pressansvarig polisregion Östs kommunikationsavdelningen. Han ringer upp och ställer sig frågande till hur jag kan ha tolkat rapporten som en uppmaning till att ”mörka”. Dessutom vill han veta vad jag och polisområdeschef Peter Wahlberg har pratat om. Han upplyses om att källskydd även gäller för poliser.”
  http://folkbladet.se/nyheter/norrkoping/ska-inte-morka-om4353279.aspx
  .

  Tommy, för fan! Jobba inte för att sänka förtroendenivån för Polisen ner till nivån där BRÅ ligger nu, tack vare Klara och andra idioter på BRÅ.

  ”De vill ha nytt snack i omklädningsrummen

  De har båda erfarenhet av olika sporter och har själva hört hur snacket kan gå i killarnas omklädningsrum. De berättar om en kultur där killarna pratar om tjejer på ett nedvärderande sätt, som sexobjekt eller där homosexuella exkluderas.

  – Det betyder givetvis inte att alla klubbar fungerar såhär, men generellt finns det en kultur bland sportklubbar och det gäller bland alla sporter. Det är förstås heller inte alla killar, men det finns en struktur och en attityd som vi skulle vilja ändra på, säger Shanga Aziz.

  – Sedan ung ålder får man lära sig att det som är kvinnligt är mindre bra. Och det som är manligt är bättre.”
  http://folkbladet.se/nyheter/finspang/de-vill-ha-nytt-snack-i-omkladningsrummen-om4352583.aspx

  Svara
 38. Pelle2

   /  10/26/2016

  Tove Lifvendahl på SVD skriver bra om UR,s normkritiska arbete och Skatteverkets anlitande av Genusfotografen.
  http://archive.is/wcWCQ

  Svara
  • Jans

    /  10/26/2016

   Min enda invändning är att hon tror intentionerna (alltid) är goda. Jag är inte så säker på att de är det. Jag tror det ibland snarare handlar om makt och att använda normkritik som ett sätt att förtrycka.

   Svara
 39. Pelle2

   /  10/26/2016

  OT:
  Ola Wong har uppdaterat sin artikel om Bah Kuhnkes arbete med att införa normkritik,postmodernism och identitetspolitik i museévärlden.
  http://archive.is/fiAeP

  Svara
 40. Jans

   /  10/26/2016

  Inte för att jag tycker en millimeter synd om den vidrige mördaren Martin men varför denna skillnad? Det är djävligt irriterande.

  Svara
 1. Sammanfattning av 2016 del 6 | WTF?
 2. Påminnelse inför valet: Del 10 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: