Kritiska studier i arkitektur på KTH

Vad är ”Kritiska studier i arkitektur” egentligen? Who knows, förutom att det är det vanliga flummet när det handlar om att något är ”kritiskt” i den världen, jämför med ”kritisk maskulinitetsforskning” och liknande som ENDAST går ut på att se mannen (den vita mannen såklart!) som ett problem som är skyldig till precis allt dåligt som någonsin har existerat på jorden och som aldrig har gjort något bra. Gissar att vi landar ungefär där med de ”kritiska studierna i arkitektur” också.

Kom en kommentar om detta lilla verk i kommentarsfältet sent i går kväll

kritiska-studier-i-arkitektur1

Det ska tydligen vara disputation nu i november. Jag försökte läsa det men fick ont i huvudet omgående och det beror inte bara på min usla engelska utan typsnitt och att de har liggande sidor gjorde den den oläslig i alla fall för mig. Men titeln är ändå fyndig!

kritiska-studier-i-arkitektur

Men det kanske räcker med att se det ovan för att inse vad det handlar om antar jag. Jag tänker INTE läsa igenom den ordentligt och tycker synd om de som är tvungna. Vad det har på KTH att göra är dock obegripligt.

kritiska-studier-i-arkitektur2

Men KTH har kurser i det i alla fall av någon anledning.

Forskningen som bedrivs på KTH är internationellt uppmärksammad för sin konstnärligt experimentella hållning och för den framskjutna position inom feministisk arkitekturkritik som gruppen etablerat inom forskning och undervisning under namnet FATALE. Aktuell forskningsexpertis berör följande ämnen: Former för skrivande om arkitektur och landskap. På vilket sätt framställs platser och rum i text? Hur byggs rumsliga fantasier upp genom litteratur och arkitekturkritik i olika tider? Tolkning, iscensättning och produktion av arkitektur genom queerfeministiska metoder och performativitetsteori.

Kommer nog att sätta Sverige på kartan. Men inte på det viset som de antagligen tror…

Finns säkert massor med pillande på viktig navelludd att hitta via länken till KTH ovan om man pallar med att leta. Jag fick som sagt ont i huvudet.

Intressant och talande är att när man googlar ”kritiska studier i arkitektur” så är tredje förslaget från google wikisidan om postmodernism…

MVH

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

40 kommentarer

 1. Anonymouse

   /  10/31/2016

  Kom igen läs hela då!? 😉 Massa fina bilder på måsar och när man kommit halvvägs (sidan 233) får man belöning för att tappert klara av resterande hälft.

  Svara
  • Frida Gustavlin

    /  10/31/2016

   Håller med. Vilka taskmörtar ni andra är, den där avhandlingen är riktigt pepp, viktig och innehåller bäzta kunskaperna. Mitt absoluta favvouppslag är 16-17 där man får bekanta sig med författarinnans utvidgade navelludd, nämligen författarens bäzta lesbizkaste bäztisar.

   Jättebra att en inte behöver hålla på med de unkna kunskaperna som typisk patriarkal vithetsforskning handlar om, och ändå, som kritvit övre medelklassforskare kunna belönas med en doktorshatt för fem års betalt uppehälle med bäzta bäztisarna.

   Bäzt ingen protest!

   ”Om det man inte kan tala måste man tiga.” / Ludwig Wittgenstein

   Men det gäller självfallet inte feministisk flörtig, pigg och fräsch arkitekturforskning, precis så som det framgår redan på sidan 3.

   ”This book is a work of fiction. The characters, events, incidents, and dialogue are drawn from the authors’ imaginations and are not to be construed as real. Any resemblance to actual events or persons, living or dead, is entirely coincidental. Likewise, all places and conversations are reconstructions of memories and fantasies and do not represent real life situations.”

   Svara
   • Frida Gustavlin

     /  10/31/2016

    En doktorand tjänar cirkus 30000 lax i månaden, cirka 500000 per år med skatt, arbetsgivaravgifter och försäkringar, för en 5-årig utbildning så ligger totalkostnaden på omkring 2,5 miljoner. Väl investerade pengar. Det hade varit hemskt patriarkalt om någon som ägnat sig åt unket begripliga frågeställningar fått möjligheten att forska.

    Klart vi ska ha feministiskt vuxendagis på statens bekostnad.

    /Frida

    Svara
    • Frida Gustavlin

      /  10/31/2016

     Som jag fattar det så handlar alltså ”faktaprosan” till avhandlingen om hur det är att vara feministisk doktorandstudent/”akademiker”, men inte ur ett kritiskt perspektiv. Det hela är alltså ett helt uppriktigt propagandaverk för att förstärka hennes perspektiv på hur en arkitekturutbildning ska/bör vara. Helt okej att debattera det, men vem betalar någon för det? Så hur i hela fridens dagar kan den här typen av ”forskning” kvalificera sig för en doktorandtjänst?

     Den där femstjärniga avhandlingen om Rum, Rytm och Resande, genus på tågstationer var åtminstone bara infantil, den här avhandlingen är rent ondskefull i sitt förhållningssätt. Den här ”avhandlingen” bör verkligen komma upp till debatt i ett större sammanhang, om någon nu orkar läsa den.

     /Frida

     Svara
     • MiT

       /  10/31/2016

      Och den med de patriarkala järnvägsstationerna hade en viss som Katja Tollmar Grillner (ordning på namnen?) som opponent, gissa vem som är professor i ”kritiska studier i arkitektur” på KTH…? 😛

 2. Pelle2

   /  10/31/2016

  Det är helt sjukt att dom kastar bort tid och pengar på postmodernistisk,identitetspolitisk och radikalfeministisk ideologiproduktion istället för att lära sig något om hur man blir en bra arkitekt.
  Precis som du skriver kommer nog inte Sverige bli kända utan snarare ökända för dessa saker.

  Svara
  • Jans

    /  10/31/2016

   Gunnar Asplund skulle nog byggt sitt Stadsbibliotek i ett annat land om han verkat idag.

   Svara
 3. Pelle2

   /  10/31/2016

  LIte OT:
  Maria Ludvigsson på SVD berättar om en ”språkvårdare” som i postmodern och normkritisk anda menar det inte finns något rätt eller fel i språket.
  ”Det beror nämligen helt på vem som talar och vad vederbörande anser korrekt eller i största allmänhet känner för. Språkvårdaren gick loss med en rasande ”det beror på-normativ” normkritik av vad hon ansåg vara ett elitistiskt förhållningssätt till språk.”

  ”Vi pratar på olika sätt och använder språket olika beroende på vilka vi är och vilken generation vi tillhör, vilket land vi kommer ifrån och så vidare. Vems norm är det då som ska gälla? Det gäller att ha acceptans även för andra människors normer inte bara för sin egen.”

  Maria kommenterar det hela på följande sätt:
  ”Att denna normkritiker själv förespråkar en högst tveksam norm verkar hon inte medveten om. (Så är det förresten ofta med dem som kallar sig normkritiker.) För är det inte den invigdes perspektiv att hävda att rätt och fel är relativt? Hur ska någonsin mindre språkvetande unga kunna lära sig korrekt (skrift)språk om det inte finns regler?”

  Vad är det för mening med att ha en skola överhuvudtaget om det ändå inte finns någon sanning än den du själv anser vara rätt ?
  Hur skall vi överhuvudtaget kunna fungera som samhälle om det inte finns något rätt eller fel överhuvudtaget ?
  Postmodernister som den så kallade språkvårdaren borde ta mig fan få yrkesförbud för dom förstör vårt samhälle med sina sjuka ideologier…
  http://archive.is/xdlDl

  Svara
  • Jans

    /  10/31/2016

   Läste den igår. Den stora frågan är ju varför man jobbar som språkvårdare om man inte vill vårda språket. Lite som att jobba på tvättinrättning men inte gilla rena kläder.

   Svara
 4. Pelle2

   /  10/31/2016

  Lite mera OT:
  Asylextremisten Federley(C) anmäler id-kontrollerna i Skåne till Eu.Naturligtvis påstår han att det handlar om att de skapar irritation bland resenärerna men med all sannolikhet handlar det om att han vill att det skall komma ännu flera asylsökande till Sverige…
  http://archive.is/ZOpN3

  Svara
  • Rikard

    /  10/31/2016

   Hej.

   Id-kontrollerna till Skåne är j*vligt irriterande – att en av SJ:s konduktörer (eller ‘tågvärdar’ som det heter på idiotiska) skall ha rätt att kräva att jag skall visa ID-handling när jag reser inom landet är hårresande.

   För det är väl SJ:s kontroll av svenska resenärers ID han menar – så att man inte åker på någon annans biljett, hemska tanke.

   Nähä, inte det.

   Federley anser alltså att svenskar måste ID-kontrolleras när de reser i sitt eget land, men att kontrollera vem söker passage in i landet är egalt.

   Jag saknar inte ord, men jag håller mig för god för att sänka mig till vänsterns och islams apologeters nivå.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
  • På sätt och vis har Federley helt rätt – gränskontroller mellan Schengen-länder är ju inte vad Schengen syftar till. Men för att en part skall kunna tvingas hålla ett avtal, gäller att även andra parter uppfyllt sina delar. En viss moralisk nödvärnsrätt bör finnas.

   Till exempel: om jag avtalar med en hantverkare att han ska få tiotusen för att lägga asfalt på min uppfart, och han sedan visar sig vara ett fuskjobbande ålahue till irländare, så anser jag mig ha rätt att hålla inne betalningen tills arbetet gjorts fackmannamässigt.

   Ett annat exempel: jag har som svensk medborgare lämnat över våldsutövandet till polisen. Men, om en buse springer emot mig med kniven dragen så finns inte tid att vänta på att polisen skall anlända, jag får klubba ned busen själv med vad våld situationen nu kräver.

   I EU-fallet så är det lätt att konstatera att EU inte uppfyllt grundvillkoren för Schengen: en gräns lika solitt stängd som Ungerns. Så när nu EUs underlåtelser gör att Sverige har öppen gräns emot Mellanöstern och Afrika så är det Sveriges moraliska plikt att agera därefter och stänga gränsen. Tills EU lyckats stänga sin gräns.

   Svara
   • Jans

     /  10/31/2016

    Japp, i bästa fall gör sig Federley en björntjänst. Hoppas hoppas!
    Saken är ju den att EU måste lösa de problem som finns med den yttre gränsen förr eller senare. Nuvarande situation är helt ohållbar med alla drunkningsolyckor och att den läcker som ett såll (vilket är relaterat). Det är ju ingen vits att ha en yttre gräns om man inte tänker se till att den fungerar och till och med lierar sig med militärdiktaturer som Turkiet för att få det att gå ihop.

    Svara
   • Grodan Boll

     /  10/31/2016

    Schengen betyder lika mycket som dublinförordningen: Jack. Shit.

    Svara
 5. Pelle2

   /  10/31/2016

  OT:
  En uppenbar radikalfeminist, vid namn Lisa Brynedal, skriver ett inlägg i dagens Metro att kvinnor är bättre bakom ratten men att vi män trycker ned kvinnorna när det gäller deras körning.
  Hon blir då nervös och lämnar över ratten till sin man.
  Kan säga att jag aldrig agerat baksätesförare oavsett kön på den som kör.
  Om hon har problem med att hennes man kommenterar hennes bilkörning så får hon väl säga till honom istället för att gnälla på alla andra män.
  Naturligtvis var hon ju tvungen att skriva ”Men sätt en penis i passagerarsätet och jag förvandlas till den skakiga 23-åringen som precis kuggat sin första uppkörning”.
  Är det så hon ser på sin man ? Är han bara en penis för henne ?
  http://archive.is/66I4S

  Svara
  • Skeptisk

    /  10/31/2016

   Ser man vad hon skriver är hon ingen van säker bilförare. Att kugga uppkörning vid 23 års ålder och att ställa sig frågor som bör vara rutin efter mer än 7 års körkort. Det finns kanske skäl att hennes man påminner henne. Hon tycker själv att hon är ganska säker, men en van bilförare skulle se hennes osäkerhet. Oavsett kön. En kvinnlig van bilförare hade sett samma som hennes man ser. Nu var det av heterosexuella skäl hennes man som kör mer med henne.
   Vill hon bli en bättre förare får hon kommunicera med sin man att hon vill köra mera när familjen ska iväg istället för att bekvämt luta sig tillbaka och sova. Och om han är en dryg baksätesförare kanske hon ska säga till honom. Kanske säger han sanningen till henne om hennes påstådda skicklighet.
   Att gruppen kvinnor kör säkrare än gruppen män beror på att en liten del (unga) män tar stora risker i trafiken. De flesta män kör lika säkert som de flesta kvinnor.

   Svara
  • Män är bara penis, har ni inte fattat det.

   Svara
  • Grodan Boll

    /  10/31/2016

   Råkar våpet välja SD i stället för F!, om penisen följer med till röstlokalen också?

   Svara
 6. Ämnet – kritiska studier av arkitektur – behövs förvisso. De fula betongblock som våra arkitekter spottar ur sig behöver sannerligen kritik. Ämnet behöver bara rensas från trams.

  Svara
  • ”Bygg så många lägenheter som det går på den marken och så billigt som möjligt”, sa en kommunalpamp till min dåvarande make, byggchef, när kontraktet skulle avhandlas för ett nytt område för Allmännyttan.
   Då blev det som det blev. Betonglådor.

   Svara
 7. MiT

   /  10/31/2016

  Svara
  • Pelle2

    /  10/31/2016

   Är det någon som är förvånad ?
   Dagis sysslar väl mest med ideologisk indoktrinering numera….

   Svara
  • Jans

    /  10/31/2016

   Frågan är om hon är lika kritisk till studiematerial från företag. Båda mina barn har t.ex. fått åka till s.k. ”Arlagårdar”. Lika illa. Eller lika bra.

   Svara
 8. Grodan Boll

   /  10/31/2016

  Ah, yes, bell hooks

  Svara
 9. Pelle2

   /  10/31/2016

  OT:
  Ledarsidorna skriver i dagens inlägg om den undanträngningseffekt inom vård och omsorg som den havererade asylpolitiken leder till i kommunerna. Det vill säga att De asylsökande går före i vårdköerna eftersom deras behov är större.
  Johan Westerholm skriver att Aftonbladet ifrågasatte detta när han skrev om det under våren 2016 men nu håller även Socialstyrelsen med om detta.
  Är det någon som tror att Aftonbladet kommer att be om ursäkt ?
  http://ledarsidorna.se/2016/10/overrullningseffekterna-ostersund-idag-ovriga-imorgon/

  Svara
  • Grodan Boll

    /  10/31/2016

   När är det, med skadeglädjens mest sadistiska hånflin, okej att utbrista ”Vad var det vi sa”?

   Svara
 10. Malkom

   /  10/31/2016

  Eftersom genus- penus-utbildning i grunden är helt värdelöst och inte bidrar med något (ett låtsasfält baserat på lösa anekdoter och påhittade teorier utan vetenskapligt och empirisk grund) saknar man inte bara relevans man har ingen egen bärkraft, man skapar inget (förutom motsatsen, se Androstolen). I stället går hela strategin/bluffen ut på att parasitera på och försöka infiltrera riktiga forskningsdiscipliner. Kort sagt finna livskraftigare värddjur.. och sen koppla in slangarna.

  Obs. ”Den verkliga cancern sitter i vårt patriarkat” (Annelie Babitz, journalist). Alltså varför ges den här typen av personer en plattform öht?
  http://www.expressen.se/debatt/det-ar-inte-bara-ett-brost-jag-forlorat/

  Svara
  • Pelle2

    /  10/31/2016

   Citat från inlägget:
   ”Vi lever i ett samhälle där jag och andra kvinnor med bröstcancerdiagnos inte ens får sörja förlusten av ett bröst.”
   Vem har förbjudit henne att sörja förlusten av sitt bröst ?
   Naturligtvis menar hon att hennes kropp värderas av ”patriarkatet'” .
   Hon skall ju inte inbilla mig att inte en man blir värderad av matriarkatet på motsvarande sätt.Det är ju naturligt att vi människor värderar varandra ur olika perspektiv så varför skulle inte en kvinna bli värderad när vi män blir det ?

   Känns mest som en radikalfeministisk gråt- och offerkrönika där det i vanlig ordning skall tyckas synd om de stackars förtryckta svenska,vita,medelålders feministkvinnorna.

   Svara
  • Jans

    /  10/31/2016

   Parasitvinkeln är högst relevant och något jag själv funderat på. Det finns helt klart ett parasitärt förhållande i detta. Utan fungerande discipliner och verksamheter vore de nästan helt utan sysselsättning eftersom de enbart producerar kritik av vad andra gör och inte skapar något själva.

   Svara
   • Frida Gustavlin

     /  10/31/2016

    Undrar om hon inte är lite ironisk ändå, måste ju vara så, eller inte…

    ”Det var bara att säga tack och hej då och sen villigt låta sig förvandlas till kirurgens snuttefilt, offergåva på operationsbordet…”

    Kirurgens snuttefilt, offergåva, den kirurgen som utförde operationen har antagligen presterat otroligt bra i grundskolan, lika bra i gymnasiet, kämpat sig igennom en läkarutbildning, gått AT-tjänst, specialiserat sig i flera år, och efter det, jobbat på fler år, för att till slut kunna stå där med den kunskap och det handlag som krävs för en komplicerad och ansvarsfull operation som betyder liv eller död.

    Om det inte är irioni så är det höjden av jävla otacksamhet att offentligt skriva på det sättet om den läkare och det skrå som räddat livet på henne.

    http://www.journalisten.se/debatt/babitz-kastar-sten-i-glashus

    Svara
 11. Leif

   /  10/31/2016

  OT:
  Annelie Babitz: ”Den verkliga cancern sitter i vårt patriarkat”
  http://www.expressen.se/debatt/det-ar-inte-bara-ett-brost-jag-forlorat/
  Man baxnar!

  Svara
  • Jans

    /  10/31/2016

   Ojoj, skapligt förvirrad krönika.
   ”ingen verkar vara villig att diskutera värdet av ett bröst. — den verkliga cancern sitter i vårt patriarkat, som ständigt ska värdera min kropp” Lite motsägelsefullt kanske, skulle man eller skulle man inte värdera bröst?

   Det är uppenbart att hon mår djävligt dåligt psykiskt efter sin operation men hon ger ju ”skulden” till fel instans. Det är knappast patriarkatet som gjort att hon hamnat i ett förvirrat tillstånd mellan att sörja sitt bröst eller att tycka att det är strunt samma, det är ju feminismen som gett henne denna ångest eftersom den inte vill veta av kvinnliga attribut såsom viktiga.

   Jag satte skuld inom citat för det är ju ingens fel att hon mår dåligt utan en konsekvens av att hon opererats för cancer. En sjukdom som kunde tagit hennes liv. Det är ju i det perspektivet folk sagt att det ”bara” är ett bröst. Men klart som tusan det är ett psykiskt lidande för en ung kvinna att bli av med ett bröst. Det är ju bara så tragiskt att hon tror att det är någon annans fel när det är sjukdomens fel. Hennes ståndpunkt kommer att göra henne bitter och hennes idéer kommer att försvåra sorgearbetet.

   Svara
 12. MiT

   /  10/31/2016

  Svara
 13. Jans

   /  10/31/2016

  Undrar om de som inriktar sig på sådan queerfeministisk, kritiskteoriarkitektur överhuvudtaget kommer att lära sig bygga hus eller om de enbart kommer att sitta och klaga på hur andra bygger hus och bostadsområden? Jag lutar rätt mycket åt det senare. Andra får göra sig besväret att bygga husen så kommer feministarkitekterna i efterhand och ”rättar” det hela, talar om vad som är fel. Det är ju lite så feminister jobbar. Andra gör jobbet och sedan klagar de över resultatet.

  När det gäller ”Architectural Flirtations” så är det ju ytterst intressant att detta projekt verkar ha som huvudsyfte att komma ifrån akademiernas ”kritikkultur” och en av metoderna är genom ”explicit kritiska, queerfeministiska och camp metoder” (observera särskrivningen). De vill alltså komma ifrån en kritiskt inriktad arkitektur genom ”explicit kritiska metoder”. Är det inte aaaningen motsägelsefullt? Det känns inte helt genomtänkt.

  Men läser man vidare får man intrycket att projektet mest går ut på att åka till en by i Italien och renovera om ett radhus lite på skoj. Låter mer som inbjudan till en fest. Enda problemet är väl att pengar som kunde gått till arkitekturforskning går till ett party i Italien istället.

  Svara
 14. ‘Kritisk arkitektur’ är väl det som Daesh håller på med i sina erövrade områden? All arkitektur som inte uppfyller Kalifens nya normkritisk normer, dekonstrueras med bulldozers och dynamit.

  Svara
 15. QED

   /  10/31/2016

  Leif GWs samtliga svar på frågan vad han anser om Dan Eliasson …

  Svara
 16. vicsaii

   /  10/31/2016

  Varje gång du ser ordet ”kritisk” i akademiska sammanhang så kan du vara nästan säker på att det är ”kritisk teori” det handlar om, eller rättare sagt; postmoderna undergrenar till teorin.

  Svara
 17. Jans

   /  10/31/2016

  För den som inte tror att invandringen påverkar vårt samhälle mer än att det blir lite mindre pizza:

  ”Socialstyrelsens bedömning är att det minskade inflödet av nya asylsökande inte generellt ger omedelbara lättnader för hälso- och sjukvården och tandvården. Flertalet av de beskrivna utmaningarna kvarstår och vården fortsätter att vara påverkad genom vårdbehov för berörda grupper som behöver följas upp.”
  http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20370/2016-10-13.pdf

  Svara
 18. Trolletplit

   /  10/31/2016

  Rapport från verkligen.
  Elever på min skola, afganer, har i förra fst ett brev från mig.verket med innebörden.
  ”Vi tror du är över arton. Det är upp till dig att bevisa motsatsen.
  De fråntas därför inom kort sin plats i skolan och sitt boende.

  Vi kan nu ser paniken hos sossarna när de insett sitt misstag. Och Att dessa män måste ut till varje pris innan det är försent.

  Svara
 1. Kungliga Tekniska Högskolan | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: