Normkritiskt genuslejon ska berika historien

Det är en konstutställning på Historiska museet som ska pågå i tre år och ”kulturarvet ska berikas med nya historier”. Det är från en recension i DN från 30 nov 2016 som jag tar detta ifall någon känner igen det. Det kanske har tagits upp någon annanstans?

Men oavsett, här är det i alla fall!

Utställnings- och forskningsprojektet ”History unfolds” handlar om att veckla ut historien, synliggöra alternativa berättelser och osynliga normer. Visa hur historieskrivning förändras och kulturarv formas utifrån vem som har tolkningsföreträde, vilka föremål som samlas och hur de exponeras.

Det ska vara ett forskningsprojekt också, inte bara konstutställning, och en omfattande programverksamhet och samarbeten med universitetsforskare hör till.

Där har Historiska museets intendenter använt sig av normkritiken som verktyg för att granska museets egna snäva klassifikationer. Här omvärderas och tillförs nya dimensioner till ett fyrtiotal föremål, vars tidigare tolkningar färgats av allt från nationalism och rasism, till köns- och klasstereotypier.

//

Denna problematisering och komplettering av historieskrivningen ingår i Historiska museets långsiktiga förändringsarbete, där frågor och svar om historiebruk mognat fram under minst ett decennium. Men den färska basutställningen ”En reflektion” blir också en replik i den heta debatten om normkritik och Världskulturmuseerna.

Med dagens ”glasögon” ska man kraftigt politisera historien alltså.

Det är objekt med multikulturella referenser och att de överlevt visar på respekt inför andra kulturer.

Politiseringen blir alltmer uppenbar. Och så där ser det ut, det är syriska flyktingar, en polsk film om intolerans och fördomar, gemensamma ord som svenskan och turkiskan har, inspelade böner från 170 trossamfund i Stockholm osv.

”En reflektion” har tonvikten på föremål som kan knytas till utdömda rasläror, vithetsnormen och en storvulen nationalism, som den rekonstruerade hjälmen från båtgravarna i Vendel och en avgjutning från en hällristning i Tanum. Den senare är utförd av den nazistiske historikern Herman Wirth, med avsikt att utbilda SS-officerare i ursprunget till den påstått ”överlägsna ariska rasen”.

”Utdömda rasläror, vithetsnormen och en storvulen nationalism”…

Som en välbehövlig motvikt finns föremål med en överraskande historia, däribland en Buddhastatyett och ring med den arabiska inskriptionen ”till Allah” som hittats i vikingagravar.

Man försöker med kofot och vaselin få in islam i svensk historia. Den bara SKA in.

”Vi har förändrats för alltid av detta arbete”, berättade museets intendenter på pressvisningen. Sedan 2015 har man en mer inkluderande insamlingspolicy och ”History unfolds” ska mynna ut i en ny idégrund för museet.

Man har ”en mer inkluderande insamlingspolicy” och utställningen ska mynna ut i en ny ”idégrund” för museet.

normkritiskt-genuslejon

Det normkritiska genuslejonet.

Tonen slås an redan i Historiska museets entréhall. Det pampiga Pireuslejonet, en maskulin maktsymbol, har klätts i en mjuk, mångfärgad kroppsstrumpa.

Och där är skälet till varför man valt att skapa ett normkritiskt genuslejon, det gamla vanliga är en maskulin maktsymbol.

Min identitet ligger i din blick förändras varje gång du blinkar.

Det är texten på lejonet.

Det här är alltså Miljöpartiets totalbisarra kulturmanifest som håller på att implementeras för för fullt. Ni vet, det där manifestet som Miljöpartiet själva sa bara var ett ”utkast” efter att de fått massiv kritisk. Man håller på att implementera det där ”utkastet” som t ex Behrang ”flytta Tintin-böcker” Miri var med om att ta fram…

Tillägg

Trodde det var ett skämt först men det finns faktiskt nåt som heter ”Genus i museer”, förkortas ”gim”…

MVH

MiT

Lämna en kommentar

32 kommentarer

 1. MiT

   /  02/09/2017

  Svara
  • Klimathotet

    /  02/09/2017

   Kamelpiss på svenska, det är väl Norrlands Guld klass 1?

   Svara
   • Svenne

     /  02/10/2017

    Kamelpiss – när renpisset inte räcker:)

    Svara
 2. MiT

   /  02/09/2017

  Skulle inte Flippan och Freddan på 5:an ta upp Springare? Jag skummade breaking news men såg inget varken igår eller i förrgår?

  Svara
  • Jan

    /  02/09/2017

   Knoll och Tott? Jag orkar inte med dem. Vilket hejdlöst adhd-tjattrande. De har varit programledare i tjugo år nu men fortfarande samma amatörism. Kanal 5 – vilken amatörkanal….

   Svara
 3. Kristian

   /  02/09/2017

  Varje gång du blinkar? Nu börjar det bli kusligt. Är det bara jag som kommer att tänka på ”Weeping Angels” från Doctor Who?

  (De står blick stilla så länge någon ser på dem, men kan annars röra sig otroligt snabbt. De måste också undvika att se på varandra.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Blink_%28Doctor_Who%29)

  Svara
 4. MiT

   /  02/09/2017

  Svara
 5. Jan

   /  02/09/2017

  Ojsan anser att kulturmarxister står över lagen. Lite lustigt med tanke på att han annars är nästan underdånig mot rättsväsendet.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/XkvMm/att-folja-lagen-ar-inte-alltid-det-moraliskt-ratta

  Svara
  • Rikard

    /  02/09/2017

   Hej.

   Underbart resonemang, tycker jag.

   En libertarian eller moderat kan alltså utan samvetskval låta bli att betala skatt; det strider ju mot deras moral (beroende på vilken skatt det är och vad den används till).

   En bokstavstrogen Abrahamit kan göra en del mot alla som inte följer Boken.

   En vänsterextremist kan alltså stjäla (omfördela), hota (trotsa fascismen), mörda (bekämpa klassfienden) och ljuga (värdegrundsbaserad sanning).

   En socialdemokrat kan utan samvetskval förorda expropriering (stöld av staten), korporativism, och att stat och samhälle är ett och samma.

   Och så vidare.

   Är han (Cantwell alltså) verkligen så dum att han inte förstår att folkets moraliska kärna är en produkt av samma folks historia och tradition, och att denna måste återspeglas i både lag, byråkrati och praxis för att ha legitimitet? Alternativet är en ledare och en stat likt Stalins Sovjetunionen eller Saddams Irak. Endast då fungerar mångkultur, och då bara tills de olika kulturgrupperna är starka nog att med vapenmakt utmana centralmakten.

   Cantwellska paradigmet: om din moral säger annat än lagen; ignorera den.

   (I hederlighetens namn måste jag fråga, då jag inte läser AB annat än indirekt när hialösa dumheter citeras, om detta är Cantwells vanliga nivå?)

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
  • Dreadlock

    /  02/09/2017

   Månadens mest märkliga artikel på SvD ?
   https://www.svd.se/darfor-ar-trumps-gerontokrati-direkt-olamplig/om/usas-nye-president

   ” Åldersdiskriminering är ett otyg och troligen ett större samhällsproblem än ungdomsarbetslöhet [sic!] ”

   Men på ett område bör faktiskt åldersdiskriminering införas och det är i politikens topp.”

   Bilden klarnar då det är frågan om Trumps ålder (70år) och den helt klart ålderstigna regeringen
   . Frågan är om Hillary (69år) någonsin blivit föremål för samma behandling, med tanke på att hennes kabinett bestående av Tom Donilon (CIA 61 år) Carol Browner (Energi 61 år) John Sexton (Ubildning 64 år) John Podesta ( Statssekreterare 68 år) William.J. Burns ( Statssekreterare 60 år) Joe Biden (Statssekreterare 74 år) Loretta Lynch ( F.D. Justitieminister 58 år) Kurt Campbell (Biträdande utrikesminister 60 år) Howard Schulz (Arbetsmarknadsminister 63 år) – Jag tror inte det.

   Det behöver alltså inte betyda att man är helt slut i huvudet när man fyller 70 bara för att någon 40-årig skribent tycker att tanken är jättebesvärlig att leva med. Vi får väl återkomma när ungdomens glöd falnat och dagens 40 åringar blir 70, och då de alltså förväntas vara utbrända för politiken. Hur kul blir det ?

   Svara
   • Grodan Boll

     /  02/10/2017

    Alla kan ju inte vara lika progressiva som Berlusconi.
    Hur gammal var hon? 19? Ung stark kvinna i alla fall!

    Svara
 6. Jan

   /  02/09/2017

  Ojsan är arg eftersom folket inte gått man ur huse och demonstrerat mot ”våldsvågen” i Göteborg. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/7kkrK/varfor-sa-tyst-om-valdsvagen-i-goteborg

  Svara
  • Kristian

    /  02/09/2017

   ”Föreställ er hur det hade sett ut i pressen om en välkänd extrem islamist med digert brottsregister suttit häktad och Säpo utrett om en terrororganisation från Mellanöstern låg bakom sprängladdningarna.
   Någon som tror på ljumt journalistiskt intresse hos de stora drakarna om så vore fallet?”

   Samma typ förberedelser och utfall, men med stöd av hundratals miljoner människor i hela världen? Ja, lite större rubriker är det nog värt.
   Nazisterna _är_ farliga, men de har inget brett folkligt stöd. Någonstans.

   Svara
  • Gör dom det blir dom anklagade för nazistmöte osv….

   Svara
  • Herpderp

    /  02/10/2017

   Intressant. Läste om det det i SVD, inklusive två ledare av Gudmundsson som klagade på att dessa brott inte behandlades som terrorism (vilket dem naturligtvis bör göra). Aftonbladets Alternativ-märkta fakta?

   Svara
 7. Dreadlock

   /  02/09/2017

  Verkligen försökte hitta någon positiv aspekt av Historiska Museets utställning (3 år !). Gav upp till slut. Hela presentationen av utställningen är nedlusade med buzzwords av den sorten som får det att vända sig i magen.

  Vart har jag hört detta förut ? Javisst ja… på konsthistoriska a-kursen som jag för en evighet sedan. Det kallades då för Marxistisk Konstteori. Det var ett SÄTT att se på konst då. Om inte konsten producerades med explicita syften och av ”Rätt” sorts artist ( Som en osynlig politbyrå inom konstvärlden avgjorde) Så kunde man avföra vederbörande som en klassisk borgare som svinar ner det fina marxistiska salongerna- och dess idé om människan som en tom container som egentligen längtar efter socialiseras i kamraterna Marx och lenins anda.

  Liten förklaring Marxistisk konstteori : http://ord.wikispaces.com/Marxistisk+konstteori

  Synd att det diskussionen dog någongång på 90-talet redan. Synd. Men jag är tacksam över att jag hade lärare som var vakna nog att poängtera vänsterideologin i visst konstutövande.

  Svara
 8. Svenne

   /  02/09/2017

  OT: UNT: ”Kusligt att respekten minskat så”

  Svara
 9. Svenne

   /  02/09/2017

  OT: Paris bygger barriär runt Eiffeltornet

  Svara
 10. Pelle2

   /  02/09/2017

  Helt jävla sjukt att man vill förstöra våra muséer med kulturmarxism,normkritik och en dos historierevision.
  Men det är väl vad vi kunde förvänta oss av en samtid där kultursfären är genomsyrad av sådan postmodern skit och där Sveriges historia skall pissas på i tid och otid.

  Svara
 11. Pelle2

   /  02/09/2017

  OT:
  En Marie-Therése Arén skriver ett inlägg i dagens Metro med rubriken ”Svenskar har blivit besatta av att behandla alla lika”. Detta med anledningen av Fridolins vilja att förbjuda könsuppdelning i skolan.
  Hon inleder med att säga att ”Regeringens förslag att förbjuda skolors uppdelning av flickor och pojkar i undervisningen riskerar att hämma kvinnors lärande i det långa loppet eftersom kvinnor är överlägsna i samtliga skolämnen förutom idrott, ”
  Med andra ord är det inget problem för henne att pojkarna halkar efter i skolarbetet utan hon vill tvärtom accentuera den skillnaden ytterligare.
  Det skaver uppenbarligen i hennes ögon att pojkar gynnas av blandade klasser i gympan medan det är bara bra att kvinnor är bättre i alla andra ämnen.
  Trots tjejerna bättre skolresultat går hon sedan över till gnälla över hur ojämställt det är i Sverige.
  Hon skriver:
  ”Att kvinnor och män fortfarande inte är jämställda är ett stort problem men ett givet faktum i dagens Sverige. Trots det, är Sverige ett av världens mest jämställda länder. Att varje individ ständigt strävar efter att behandla andra lika oavsett kön är viktigt för att klyftorna mellan kvinnor och män ska minska.”
  Vi blir alltså mera jämställda om vi missgynnar män och lyfter fram kvinnorna ännu mera

  Hon fortsätter därefter med följande:
  ”I veckan rapporterade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att regeringen vill förbjuda skolor att dela upp flickor och pojkar i undervisningen. Ett sådant förbud riskerar att hämma kvinnors lärande i det långa loppet. Enligt forskning genomförd av en professor på Lunds universitet vid namn Maria Stanfors är kvinnor överlägsna i samtliga skolämnen förutom idrott.”
  Återigen är det mest synd om kvinnorna trots att hon säger att dom är överlägsna männen i skolan…

  Sedan tar hon upp följande:
  ”Samhället har blivit så besatt av att släta över skiljaktigheter mellan könen att det riskerar att snarare stjälpa än hjälpa kvinnor ur ett jämställdhetsperspektiv. Hade högpresterande elever fått anpassad undervisning hade majoriteten av dessa, av forskningen att döma, varit av kvinnlig könstillhörighet. Kanske hade det gett flickor det försprång ut i arbetslivet de behöver för att skillnader mellan könen ska utjämnas ytterligare.”

  Är det några som vill släta ur varje skiljaktighet som missgynnar kvinnor så är det väl radikalfeminister som Marie-Thérese…
  Och återigen vill hon gynna kvinnor på mäns bekostnad.
  Radikalfeminismen i sin prydno men denna gång väldigt tydligt uttalad.

  http://archive.is/mZ6zf

  Svara
  • Kristian

    /  02/09/2017

   Har sett de som säger att man särskilt i yngre tonåren får färre disciplinproblem med delade klasser.

   Idealet vore att ha fler olika grupper efter ”temperament” (i klassisk bemärkelse) och kunskapsnivå. Men skall man bara dela i två blir det pojkar och flickor.

   Svara
 12. MiT

   /  02/09/2017

  ”Tog 14-åring på brösten och hotade döda henne”
  http://www.friatider.se/tog-14-ring-p-br-sten-och-hotade-d-da-henne

  Svara
 13. MiT

   /  02/09/2017

  Svara
 14. MiT

   /  02/09/2017

  Svara
 15. Bamse

   /  02/10/2017

  Kroppsstrumpa på ett Lejon? Vilket djurplågeri! Kattdjur absolut hatar att man sätter kläder på dem. Har vår samtida ”kulturelit” aldrig ens sett en rolig kattvideo på internet?

  Svara
 1. Vad hände 2017? Del 1 | WTF?
 2. Påminnelse inför valet: Del 2 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: