Har brottsligheten ökat eller minskat?

I dessa tider när Sverigebilden™ är viktig så kastas påstående fram och tillbaka. En del vill t ex SVT faktagranska medan man inte är lika sugen på att faktagranska andra.

Ovan ser vi Expressens reporter i USA Ann-Sophie Näslund på besök hos Fox. Missa absolut inte det klippet! Här kan man läsa Expressens artikel om sin reporters medverkan. Jag gissar att det inte är en miss att man inte har klippet så man kan se det i anslutning till artikeln…

Kolla i artikeln vilka små och snäva tidsspann de väljer för att försöka bevisa vad de påstår. Det är jämförelser mellan 2014 och 2015, mellan 2015 och 2016 osv. Sen helt plötsligt så är det från 2005-2012 osv. Hela tiden en salig blandning av olika tidsperioder beroende på vad Expressen med tillhörande professor vill visa…

Men lite statistik brukar ju alltid vara bra att ha? Jag har kollat lite på Brå igen, var ju ett tag sedan.

Något som slår mig är att ALLA hela tiden påstår att brottsligheten går ner, det gör även Expressen-reportern ovan, hon försöker banka in att den går ner. Hon medger att i några kategorier går den upp något men att den totalt går ner. Men hon är inte ensam, hon fick vara exempel nu bara.

Så här ser det ut, alla siffror kommer direkt från Brå och är importerade till Excel (eller Open Office) för att få ett visuellt diagram. Detta är alltså allt inom varje kategori som har anmälts till polisen. Jag har tagit 3-årsintervall från 1977 till 2016. Att det blev 3 år mellan var att då fick jag med 2016 så det passade in men ändå inte för stora hopp. Att det är ända från 1977 är ju att det är mycket mer intressant att se vad som hänt över en längre tid, är närmast meningslöst att bara ta de senaste få åren, eller klippa in några år här och där som Expressen gör, trots att många verkar älska att göra det eftersom man då kan välja ut start och slut som det passar vad man vill visa. Ungefär som Expressen…

Vem som helst kan själva gå in på Brå och kontrollera alla siffror.

totalt-antal-brott

Totalt antal anmälda brott 1977-2016. Ingen direkt vikande kurva där vad jag kan se… Siffrorna under är en för varje punkt i diagrammet. Första är ju totalt antal anmälda brott 1977 och den var 844 332 stycken och sista, den för 2016 är 1 502 023 stycken. Inte riktigt en dubbling utan nästan 78% ökning. Det är en enorm ökning!

Gissar dock att anmälningarna kan minska framöver ju mer man lägger ner anmälningar också. Eller att man omedelbart släpper ut kräken på gatan nästan oavsett vad de misstänks för. För vad är vitsen med att anmäla om ändå inget alls händer?

Nu kanske några tänker ”Ja men Sverige har ju fått fler invånare under tiden också!”. Och så är det ju, en massa invånare. Därför finns ju antal av något per 100 000 invånare, då tar man bort effekten av folkökning.

antal-anmalda-brott-per-100k-inv

Och så där ser det ut då. Inte heller vikande på något sätt utan tvärtom, ökande även där. 1977 var det 10 232 anmälda brott per 100k inv och 2016 var det 15 247 stycken. Ökning 49%.

I fortsättningen så blir det bara per 100k invånare som jag redovisar.

antal-anmalda-valdsbrott-per-100k-inv

Totalt antal anmälda våldsbrott per 100k inv. 1977 var det 369 och 2016 var det 1143 stycken, dvs en ökning på nätta 209%.

antal-anmalda-valdtakter-per-100k-inv

Vad gäller våldtäkter så har man ju trixat med definitionerna ett par gånger vilket fått till följd att det i princip är omöjligt att jämföra. Man kan tydligt se att det var en ändring mellan 2004 och 2007. Detta, att Sverige toppar våldtäktsstatistiken i nästan hela världen, har också fått till följd av att en massa prominenta som tidigare gärna har slagit statistiken i huvudet på alla hyggliga svenskar nu har börjat krumbukta sig och mena att vi lagt in så mycket mer i begreppet att man inte kan jämföra med andra länder. Vad de egentligen menar är att alla anmälda i Sverige inte är våldtäkter utan något annat som man lagt in för att få upp siffrorna. För att göra särintressen nöjda. Men nu när man fått upp siffrorna så är de inte nöjda med det heller utan måste leta andra ursäkter. Som Expressens reporter.

Men i alla fall, bortser man från att man ändrat så var det 10 stycken anmälda våldtäkter per 100k inv 1977 och 67 stycken 2016. Det är en ökning med 570%. Är man snäll och tar från 2007 då det anmäldes 52 och jämför med 2016 så är ökningen ändå ca 29%. Men hur man än gör så går kurvan inte neråt utan tvärtom uppåt!

antal-anmalda-sexualbrott-per-100k-inv

Antal anmälda sexualbrott per 100k inv var 33 stycken 1977 och 210 stycken 2016. En ökning med 536%… Gissar att samma fenomen med definitioner finns här som med våldtäkter. Gör det svårt att jämföra. Men oavsett hur man ändrat och när så går kurvan i alla fall inte neråt.

antal-anmalda-sexuella-ofredanden-per-100k-inv

Antal anmälda sexuella ofredanden per 100k inv var 1977 hela 5 stycken och 2016 blygsamma 97 stycken. En nätt ökning på 1840%… Inte vad jag kallar ”går ner” i alla fall…

antal-anmalda-forsok-till-mord-eller-drap-per-100k-inv

Antal anmälda försök till mord eller dråp per 100k inv var 3 stycken 1977 och 9 2016. Ökning med 200%. Dock ganska meningslöst när det är så små siffror som det blir när man tar per 100k inv. Dock så var totala antalet anmälda 262 stycken 1977 och 888 stycken 2016. Så en hel del totalt ändå.

antal-anmalda-ran-per-100k-inv

1977 var det 41 anmälda rån per 100k inv och 2016 var det 87. Ökning med 112%.

antal-anmalda-misshandel-per-100k-inv

Antal anmälda fall av misshandel inkl grov misshandel var 286 stycken 1977 och 893 stycken 2016. Ökning med 212%.

antal-anmalda-hotbrott-krankningsbrott-och-frihetsbrott-per-100k-inv

Antal anmälda kränknings- hot- och frihetsbrott per 100k inv var 1977 236 stycken och 2016 var det 1844 stycken. En fin liten ökning med 681%.

Det var de kategorier jag valde och jag valde dem för att de kan man gissa är sådana som påverkar folks vardag. Skojeri, bedrägeri, fortkörningar och liknande påverkar kanske inte lika mycket. Men det finns säkert många fler kategorier som man skulle kunna haft med såklart! Och några av dem har kanske t o m minskat antal brott?

Men jag tycker det är rätt intressant att man så enträget påstår att brottsligheten har sjunkit när den i själva verket har ökat. Och ökat rejält! Om man inte mycket noga väljer snäva intervall för att desperat försöka visa det man påstår.

Expressens reporter säger ungefär ”If you look at the overall numbers in what is been going on in a long term, the numbers are definitiely going down. It’s decreasing. And one of the crimes that was decreasing most during last year was rape”.

WTF? Sjunker det över tid? Inte direkt vad siffrorna från Brå visar? De visar ju tvärtom att det ÖKAR? Lång tid, jag har valt från 1977, jag kunde tagit från 1975 men då hade skillnaderna varit ÄNNU större! Jag har alltså tagit nästan så långt tillbaka jag kan och det är så mycket ”long term” det kan bli och ALLA ovan visar att de ökar? Det är ju för fan inga siffror som ”definitiely going down” och är ”decreasing”! Det är ju raka motsatsen!

Hon pratar även om den genomkassa och rent av ohederliga artikeln i DN som säger att bara 1% av asylsökarna var inblandade i brott som om det är en sanning. Häpnadsväckande!

Ett klipp som ni inte heller får missa är Krimkvarten på TV4 från 18/1. Det är Hasse Aro som är där och berättar lite om NTU och vad den visade

hasse-aro-krimkvarten-sexualbrott

Aro berättar att sexualbrotten har ökat enormt enligt NTU, det är pilen som det står ”MER ÄN 100%” på.

tildes-bedjande-ogon-och-rost

Vilket fick Tilde att med både bedjande ögon och röst säga ”Finns det nån anmälningsbenägenhet också som ökat?” och Hasse Aro bara nej, det här mäter inte anmälningar. Tycker nästan lite synd om Tilde där, man ser hur hela hennes världsbild rasar ihop som ett korthus i vinden. Det som man fått berättat för sig och trott stenhårt på, alltså ökad anmälningsbenägenhet som svaret på allt jobbigt, blir i ett slag just bara de sagor det är och inget annat.

Vilket brutalt uppvaknande en del kommer att få alltså…

Just det, här är en som ganska precis sätter fingret på hur Sverige agerar, kolla speciellt ca 40 sek in och ca 10 sek framåt.

MVH

MiT

Lämna en kommentar

176 kommentarer

 1. MJM

   /  02/22/2017

  Det här är så oerhört frustrerande. Det är ju fullkomligt uppenbart, särskilt med hänsyn till ovanstående siffror, men utifrån alla artiklar och undersökningar om brottslighet som traditionella medier själva publicerar att det ÄR otryggare och mer brottslighet i Sverige idag. Med tanke på att polisen lägger ner allt fler ärenden, att BRÅ:s siffror själva visar att anmälningsbenägenheten m i n s k a t är situationen med största sannolikhet betydligt värre.

  Jag vill minnas att våldtäkt, skjutningar och dråp var anmärkningsvärda nyheter när jag växte upp. Det väckte väldig uppmärksamhet. Idag är det dussinvara. Stenkastning mot polis hade varit förstasidesnyheter, att kvinnor mördats för att de tagit av sig slöjan hade inte ens funnits på tapeten.

  Personligen är jag övertygad om att om man skulle göra en ny omfattande kartläggning av brottsligheten utifrån etnisk bakgrund, och över tid, skulle man se att antalet brott som begås av etniska svenskar har minskat (vilket också är en generell trend i västerlandet) och att ökningen av samt den allt större grovheten på brotten som vi står inför i det närmaste helt kan hänföras till invandringen.

  Jag förstår inte varför så många vildsint vägrar att ta in detta. Alla, ja alla, är ju överens om att det finns en överrepresentation för gärningsmän med viss etnisk bakgrund. Och självklart finns det ett samband mellan brottslighet och socioekonomiska faktorer, men det gäller ju säkerligen (mer eller mindre) oavsett etnisk bakgrund. Problemen försvinner ju inte bara för att man inte låtsas om dem. Är inte målet att bekämpa brottslighet så effektivt som möjligt, istället för att relativisera orsakerna till den? Om det finns en överrepresentation (som ju alla är ense om) hos folk med ursprung från vissa länder, är det då inte fullkomligt logiskt att brottsligheten ökar om fler människor från dessa länder kommer till Sverige? Och om åtgärderna hittills (fritidsgårdar, bidrag, AMS-åtgärder, dialogpolis) inte lyckas stävja utvecklingen, är det då inte logiskt att sluta med det?

  Det tragiska i kråksången är att de som blint tror att de genom sin kamp mot (inbillade) rasisters, nazisters och fascisters amsagor och därav inspirerade åtgärder tror att de ska förhindra att 30-talet upprepas, i själva verket är de som bäddar vägen för just en sån utveckling. Anledningen till att Hitler kom till makten berodde inte på att folk var rasister och antisemiter, utan på att Weimarrepublikens oförmåga att lösa ekonomiska och sociala problem gjorde att människor förlorade tron på de etablerade partierna och i ren desperation valde en outsider som åtminstone var villig att göra något nytt. Ringer det en klocka, möjligtvis?

  Hälsningar

  MJM

  Svara
  • RP

    /  02/22/2017

   Man undrar ju om svenskarna i rinkeby är över eller underrepresenterade i brottstatistiken.

   Svara
  • De flesta fattar att om statistiken pekade åt rätt håll – eller åtminstone inte visade en sådan massiv överrepresentation – så skulle politikerna lägga den på bordet direkt och skrika ut det från bergstopparna. Att tro att politikerna inte sitter på statistiken är extremt naivt att tro. Att tro att det finns någon annan anledning att de inte släpper den är totalt oanvändbar att försöka få till något positivt är rent korkat.

   Sedan så är det intressant att se hur till exempel Norge hanterar statistik i jämförelse med Sverige. Kontinuerligt så visar deras statistik hur olönsamt det är med asylinvandring från tredje världen – i Sverige så släpper man skämt som den numera ökända (av helt fel anledningar) Sandviken-rapporten.

   Och det är precis som du säger – anledningen till att Hitler, eller för den delen Trump, eller Brexit kunde ske var ju för att man ignorerade problem tills dessa att folk väljer något som står för förändring och i brist på andra alternativ… well. Jag är minst sagt rädd för den kommande politiska utvecklingen i Sverige, men det är inte Sverigedemokraterna som är problemet – det är de övriga politiker som inte kan tänka längre än näsan räcker.

   Hade man faktiskt haft någon slags långsiktig plan för invandringspolitiken så hade vi inte ens haft hälften av de problem vi har idag. Vi hade lätt rätt tidigt styra om flyktingströmmarna från Norden då ingen kommer till Sverige för vårat fantastiska väder…

   Svara
 2. Svensk feminist..suck!

   /  02/22/2017

  Svaret på detta MJM är nog att så länge globalisterna tjänar miljoner på asylindustrin så kommer detta att pågå.

  Svara
  • Ivar L

    /  02/23/2017

   Jag vet inte om det är rimligt att kalla Bert Karlsson för globalist. Den där typen av förenklingar riskerar att dölja många faktorer som spelar in i orsakssambandet. Helt klart finns det en globaliseringsyra där eliter tror att öppna gränser är detsamma som bekväma flygresor och gemensam valuta i transithallen men det finns även andra som tjänar pengar och karriär i detta fält som inte direkt kan kallas globalister. T.ex. Bert Karlsson. Det finns också oerhört dumma och fårskalliga idealister som inte begriper att de jobbar kontraproduktivt o.s.v.

   Svara
 3. Bamse

   /  02/22/2017

  Har aldrig riktigt förstått det där med att försöka förklara bort ökning av grova brott med ökad anmälningsbenägenhet. Det enda det i så fall betyder är ju att det alltid varit lika jävligt, vi har bara inte vetat om det tidigare. På vilket sätt skulle det vara bättre?

  Svara
 4. Jan

   /  02/22/2017

  Nytt namn på Aftonbladets ledarsida. Undrar om Löfvén handplockat honom? Det verkar så…
  http://www.aftonbladet.se/ledare/a/Qv7XA/mammor-och-jobb-ar-lofvens-fokus

  Svara
 5. MiT tack för stort jobb! Men…
  Tyvärr tror jag att siffrorna är fel, för låga för verkligheten. Jag tvivlar på att anmälningsbenägenheten har nått vissa förorter och områden, där man gör upp själv om saken utan att det hamnar i statistiken.

  Äh, det hade vi ju i polislösa Norrland också, man gjorde upp på bakgården man mot man.

  Svara
  • MiT

    /  02/22/2017

   Tror inte heller att siffrorna är rättvisande. Men de är de vi har. :-/

   Svara
 6. Svenne

   /  02/22/2017

  ”Könsneutral kortlek”…

  Svara
 7. Svenne

   /  02/22/2017

  ”Vändbar kappa”. Olja på duk…

  Svara
  • Frida Gustavlin

    /  02/22/2017

   Att hon inte skäms.

   Hon skulle börja sin krönika med att skriva ”förlåt, jag hade fel”, med STORA BOKSTÄVER.

   Svara
   • Ivar L

     /  02/23/2017

    Det är det som är så fascinerande i sammanhanget….
    Hon skäms förmodligen inte.
    Alls.

    Det är inte ens säkert att hon ser det vi ser. Det finns ingen ideologi i människan, det är bara som en papegoja som säger det makten vill höra. Du känner igen dem från auktoritära regimer där de intar en ännu mer central plats i propagandaapparaten. Denna oförblommerade förmåga att vända kappan efter vinden är förmodligen en tillgång i karriären.

    Svara
   • Ivar L

     /  02/23/2017

    😀

    Svara
 8. Svenne

   /  02/22/2017

  Breitbart: Sex miljoner migranter vill till Europa

  Svara
 9. MiT

   /  02/22/2017

  Svara
  • Pelle2

    /  02/22/2017

   Hur kan dom vara så normativa att dom inte släpper ut kannibalen ?
   Dom måste lida av kannibalismfobier 😉
   Vi normkritiska postmodernister är både kränkta och upprörda 😉

   Svara
 10. Svenne

   /  02/22/2017

  Ex-Kultur: Recension av ”Massutmaning”
  https://archive.is/Ihak7

  Svara
  • Pelle2

    /  02/22/2017

   Kul med en positiv recension av Tinos bok i Expressen av alla tidningar.
   Det fanns dock en del förbehåll mot Tinos slutsatser för de kan ju inte vara för positiva…

   Svara
   • Ivar L

     /  02/23/2017

    Jag har varken läst boken eller recensionen men att någon har invändningar och framför dem seriöst är ju helt i sin ordning.

    Det man inte vill se är ju sån där skit som Svd:s Mårten Schultz sysslade med. Professor och skribent på stor drake som uppför sig som en djävla högstadiemobbare:
    ”Hipsterprofessorn Mårten Schultz hånar Tino S.”
    https://www.flashback.org/p59945699

    Hoppas det straffar sig. Jag blev oerhört förbannad på det där med tanke på hur hög svansföring Mårten själv har i frågor om lag och moral. En riktig usling visade sig bakom den käcka frisyren.

    Svara
  • Jan

    /  02/22/2017

   Förvånansvärt. Å andra sidan är Expressens kultursida inte lika genompolitiserad som Aftonbladets.

   Svara
 11. Svenne

   /  02/22/2017

  Och SM i Relativisering är igång…
  https://archive.is/E7pPW

  Svara
  • Jan

    /  02/22/2017

   Okej, Sven-Olov. Då gör vi väl som du vill då och släpper in ännu fler araber och muslimer. Det kan ju inte vara värre än på landsbygden i Västmanland i alla fall. och du – vad säger dina forna byavänner om den här smutskastningen av dina hembygder?

   Svara
   • Ivar L

     /  02/23/2017

    Han bor säkert i Rinkeby nu med tanke på sin vidriga hemby.

    Själv växte jag upp i en av 70/80-talets mer invandrartäta och brottsintensivaste mellanstora städer och bor nu rätt nära Järvafältet och skillnaderna är avsevärda. Den som försöker sig på trixet att låtsas att det ”alltid varit såhär” är ju helt dum i huvudet. Tror de inte att folk vet hur det var förr?

    Möjligen var Södermalm värre förr när det var arbetarklassområde innan medieeliten med sina pengar flyttade in men det är ju ett specialfall.

    Svara
 12. MiT

   /  02/22/2017

  Svara
 13. MiT

   /  02/22/2017

  Svara
 14. MiT

   /  02/22/2017

  Svara
  • Frida Gustavlin

    /  02/22/2017

   Är det några som är fixerade vid Sverige och Trump i kombination så är det rimligtvis Dagens Nyheter.

   Här åker alltså en svensk självupptagen journalist på middagsbjudning utomlands och tar det som en fixering att de som han umgås med är artiga och trevliga. Själv gissar jag att den absoluta merparten av amerikanerna skiter fullständigt i Sverige, på alla dess tänkbara vis.

   Om nu svenska adelsjournalister så fullständigt misslyckades med att begripa sig på Trumps väljarbas före valet, så tror jag inte att de blivit ett dugg bättre tills idag.

   Svara
   • Klimathotet

     /  02/23/2017

    ”If I want to know something about Sweden, I’ll ask you. If not, I’m not interested” Så brukar det bli om man tjatar på om Sverige och jag lärde mig det ganska snabbt ”over there”.

    Svara
  • Melmac

    /  02/23/2017

   Men Sverige är INTE fixerade av Trump!?

   DN = Degenererad Nationsnytt

   Svara
 15. MiT

   /  02/22/2017

  Svara
  • Jan

    /  02/22/2017

   Nå, hennes resonemang går inte ut på att jämföra dessa båda storheter utan snarare på att påvisa att Moderaterna genom historien inte varit särskilt progressiva vad gäller jämställdhetsreformer. Inte 1919 och inte 2017. Bevisligen.Sedan kan man tycka vad man vill i sakfrågan. Ibland skiner det igenom var mormonen (om han fortfarande är det?) Richard har sina sympatier. Ska vi tippa KD eller M?

   Svara
   • MiT

     /  02/23/2017

    Enligt egen utsago var det massor av år sedan han lämnade mormonerna.

    Svara
   • Pelle2

     /  02/23/2017

    Islamistpartiet MP vill väl ta ifrån kvinnorna alla rättigheter och ge dom till männen…
    Åtminstone så länge mannen är muslim.

    Svara
   • Hamon

     /  02/23/2017

    Håller med. Inte för att jag själv gillar stollepartiet MP och brukar aldrig försvara dem, men rätt ska vara rätt. Utifrån vad som sas i klippet, så gjorde hon inte den jämförelsen som Richard Herrey påstår att hon gjorde. Hon drog det hela som en historisk parallell om att moderaterna som parti från början alltid varit emot alla progressiva jämställdhets förändringar, det ända ifrån början av 1900-talet fram tills idag. Visst kan man om man vill välja att tolka det som att hon jämförde frågan om kvinnlig rösträtt med kvoterad föräldraförsäkring, men det skulle vara ohederligt.

    Svara
    • Jan

      /  02/23/2017

     Tack. Det sunda förnuftet är inte utdött än!

     Svara
   • Ivar L

     /  02/23/2017

    Fast är föräldraförsäkringsfrågan verkligen en jämställdhetsfråga?
    Nej, säger jag. De de driver är att folket skall uppfostras och förmyndas. Likheten med demokratiska rättigheter undanglider mig fullständigt.

    Kvinnlig rösträtt är däremot utan tvekan en fråga om jämställdhet på riktigt.

    Det är väldigt stor skillnad mellan att tilldela alla människor likvärdiga rättigheter och att ta ifrån människor rättigheter (i detta fall pars rätt att bestämma över sin ekonomiska familjesituation) för att få ett likartat utfall.

    Äpplen och päron säger jag. Bara för att de borgerliga hade fel i en fråga för hundra år sedan kan man inte ta det till intäkt för att de har fel idag i en fråga som endast på ett banalt plan påminner om den hundra år gamla frågan.

    Svara
    • Jan

      /  02/23/2017

     Visst. Men kan inte bortse från historiska fakta. Moderaterna har varit emot varenda jämställdhetsreform sedan partiet grundades. Precis som man har varit emot varenda arbetsrättsreform. Man har överhuvudtaget varit emot alla reformer som inte uttryckligen gynnat de redan besuttna. Sådan är partiets historia. Även om man med ganska flagrant historierevisionism försökte ljuga om det på moderatstämmorna. Som tur var blev de tagna på bar gärning.

     Svara
     • Klimathotet

       /  02/23/2017

      Liberalkonservativa Moderata samlingspartiet bildades först 1969 i samband med enkammarriksdagens införande 1970. Allmänna valmansförbundet som bildades 1904 organiserade ett flertal högerkonservativa partier och blev 1938 Högerns riksorganisation. 1952 var första valet som Högerpartiet.

     • Jan

       /  02/23/2017

      Visst, samma parti, olika namn.

 16. MiT

   /  02/22/2017

  Svara
  • Jan

    /  02/22/2017

   Kanske de borde börja med att sanera bland egna halvlögner och fikonspråk då? Fast det vore väl en för stor UTMANING för dem…

   Svara
 17. Pelle2

   /  02/22/2017

  Det är ju skrattretande när t.ex Expressen försöker påstå att brottsligheten har minskat när man som MIT kan leta reda på sanningen i Brås statistik. Antingen tror dom att vi bara skall köpa det dom säger eller så hoppas dom att ingen på allvar skall granska deras skönmålning av verkligheten.
  Bra sammanställning i alla fall MIT !

  Svara
  • Jan

    /  02/22/2017

   Expressen har väl kommit på, precis som Trump, att alternativa fakta är ett effektivt sätt att grumla debatten och därigenom skydda agendan…

   Svara
 18. Jan

   /  02/22/2017

  Herregud vilken halvmesyr om vinster i välfärden den socialdemokratiska regeringen presenterar. Tror de på den själva? Snacka om att backa in i framtiden. Står socialdemokratin för någonting nuförtiden? Förutom populistisk feminism och annan moderiktig bråte…
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/M0nj0/forklara-logiken-den-som-kan

  Svara
  • Pelle2

    /  02/23/2017

   Dom satsar väl krutet på att knäcka näringslivet lite mera brett stället genom att öka på skatterna.

   Svara
   • Pelle2

     /  02/23/2017

    Tänkte på finansskatten som inte ens skatteverket stödjer eftersom den riskerar slå mot andra branscher.
    Personligen tycker jag att det är illa nog att en sådan skatt kommer att slå mot jobben inom banksektorn och det kommer förmodligen skynda på nedläggning av bankkontor och snabba på borttaget av kontanter i samhället.
    Inte för att jag personligen använder kontanter och går till bankkontor men det gör ju framförallt äldre personer som redan idag klagar på hur det ser ut.

    Svara
    • Klimathotet

      /  02/23/2017

     Fick brev igår om att banken minskar på öppettiderna till 3 dagar i veckan. Kontanthanteringen försvann för något år sedan.

     Svara
 19. MiT

   /  02/23/2017

  Svara
  • Ivar L

    /  02/23/2017

   Så Migrationsverket kör lite fake news helt enkelt?

   Svara
 20. Gorby

   /  02/23/2017

  Svara
 21. MiT

   /  02/23/2017

  ”Trump Is Right: Sweden’s Embrace of Refugees Isn’t Working”
  https://www.wsj.com/articles/trump-is-right-swedens-embrace-of-refugees-isnt-working-1487807010

  Svara
 22. Pelle2

   /  02/23/2017

  Ot:
  Ledarsidornas Johan Westerholm raljerar över postmodernisterna som helt plötsligt är jätteintresserade av sådana unkna saker som fakta när sådana som Trump har börjat relativisera sanningarna i sann postmodern anda.
  Han ifrågasätter också dom som till varje pris vill upprätthålla bilden av det goda och fina Sverige när den inte längre är sann.
  https://ledarsidorna.se/2017/02/sanningens-renassans/

  Svara
 23. Pelle2

   /  02/23/2017

  Westerholm skriver lite mera om nätverken Hilda och Ruben.
  Bl.a är tydligen skatteverkets chef Ingemar Hansson, som ertappades med nya oegentligheter,medlem i Ruben.
  https://ledarsidorna.se/notis/hilda-och-ruben-igen-och-igen-och-igen/

  Svara
  • Ivar L

    /  02/23/2017

   Det där nätverket behöver verkligen genomlysas. Det är riktigt obehagligt eftersom det rör sig om våra rättsvårdande myndigheter.

   Svara
 24. Pelle2

   /  02/23/2017

  Lite mera från Westerholm.
  Han kritiserar, med all rätt Sossarna och Vänsterpartiet som ivrigt förnekar att det förekommer hedersförtryck i vissa förorter samt att dom inte gör något åt situationen i dessa förorter trots att invånarna i stort vill att något skall göras.
  https://ledarsidorna.se/notis/varfor-overger-ni-ert-land/

  Svara
 25. MiT

   /  02/23/2017

  Svara
 26. Pelle2

   /  02/23/2017

  Lars Åberg skriver ett bra inlägg i dagens SVD om förfallet i Malmö.
  Han berättar om hur han motarbetas av politiker och andra för att han vågar skriva
  om det som alla vet.
  Sydsvenskan framställde honom också som nazist..,
  http://archive.is/EXjgk

  Svara
  • Ivar L

    /  02/23/2017

   Denna artikel är ett måste att läsa!

   Den är oerhört central skulle jag vilja säga. Han målar upp hur problemet Malmö uppstått och påvisar hur det farliga tänkande som ligger bakom misslyckandet där också på sikt riskerar att rasera hela Sverige:

   ”Således har segregationen kunnat fortgå, och accelerera, under kommunalt överinseende och i fullt dagsljus. Reella sociala problem har i den påbjudna liturgin döpts om till utmaningar och möjligheter. Rosengård, en stadsdel med all möjlig statistik emot sig, bör enligt en handbok riktad till de kommunanställda kallas ‘porten till integration’.”

   ”Redan för 40 år sedan skrevs rapporter om skolsegregation, hög arbetslöshet och bekymmersamt bidragsberoende. Projekt sjösattes och avslutades och i de fall där de utvärderades blev slutsatsen ofta att ingenting hade förändrats. Projektindustrin växte med åren ändå till sig och miljarder passerade genom program som Blommanpengarna, Storstadssatsningen och Välfärd för alla. Inget av dem lyckades bromsa den tilltagande segregationen.”

   Än så länge finns den även direkt på Svd.se utan betalvägg.
   https://www.svd.se/lars-aberg-segregationen-i-malmo-har-okat-med-politikernas-goda-minne/om/ledare-gastinlagg

   Svara
 27. Dreadlock

   /  02/23/2017

  Komplett genomgång av Slavoj Zizek för vad han anser är felet med vänsterpolitiken (I jämförelse med Trump) Det kan inte sägas tydligare. Hela den samlade moderna vänsterdiskursen får sig en rejäl känga. Och det kommer ifrån en brinnande vänsteranhängare. I stort sett ett upprop till den globala vänsterrörelsen : Lägg om kurs !

  Svara
  • Jan

    /  02/23/2017

   Hans sista mening är sann. Vänstern måste reformeras och bytas ut för att kunna bjuda globalismen och den internationella kapitalismen motstånd. När människor inte längre känner trygghet och tilltro till nationalstaten och dess institutioner är, paradoxalt nog, vänstern illa ute. Högern klarar sig alltid.

   Svara
   • Dreadlock

     /  02/23/2017

    ” När människor inte längre känner trygghet och tilltro till nationalstaten och dess institutioner är, paradoxalt nog, vänstern illa ute. Högern klarar sig alltid.”

    Ja, Precis.

    Misstaget en socialistisk demokratisk stat kan göra (emellanåt) är att odla det som Noam Chomsky kallar för att ” Tillverka total konsensus” ( Min tolkning) Lade till ” Total” eftersom det är precis vad det är frågan om. Ursprungligen ” Manufactoring Consent”

    Min övertygelse är att socialismen ( I alla fall i Sverige) har tillfälligtvis svetsat in sig i ett hörn och sitter på baken tills svetsfogen har härdat. Den riktiga krisen börjar när svetsmästaren sitter indisponibel inträngt i ett hörn , och ser hur resten av manskapet rusar kors och tvärs för att svetsa en sträng i en spricka på ett fartyg som håller på att gå upp i fogarna.

    Tillverkning av konsensus är ett skällsord. Och det borde våra senfärdiga politiker vara på det klara med. Annars blir de rundade av tidens tand. I värsta fall marginaliserade. Det saknas sjukdomsinsikt i vänstern.

    Svara
 28. Svenne

   /  02/23/2017

  DS: Sonesson om skolan:

  Svara
  • Bara ännu ett utspel från Folkpa… öh, Liberalerna, precis som språktest för ett bra antal år sedan nu. De kommer bli anklagade för att vara populistrasister, någon kommer börja gnälla om hur barn tvingas bära kors och Folkpa… öh, Liberalerna, kommer att backa i vanlig ordning.

   Ridå.

   Svara
 29. Jan

   /  02/23/2017

  Jag har i och för sig ingenting emot att kvinnorna lämnar Moderaterna. Men när de går till massinvandringspartiet Centern så är det inte särskilt gynnsamt ur någon synvinkel. varför ligger islamiseringen av Sverige svenska kvinnor så varmt om hjärtat. Varför håller högerkvinnor nyanlända från Somalia och Afghanistan högre än den svenska arbetarklassen? Hur dum får man vara?

  http://www.aftonbladet.se/ledare/a/OKoLO/kvinnorna-flyr-kinberg-batra
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ras-for-moderaterna-i-svt-s-partisympatimatning

  Svara
 30. Jan

   /  02/23/2017

  Etablissemangets stjärtpussare Ojsan i sedvanlig stil. Det fina etablissemanget kan ta skada av att SD berättar hur det ligger till. Svenska direktörer och statsråd kan bli ledsna menar Ojsan. Att internationella journalister lyssnar på SD istället för att genast smutskasta dem är inget som Ojsan funderar. Han tar för givet att SD ska vara lojala med sina mobbare.
  I artikeln påstår också Ojsan att det är svenska ungdomar som kastar sten på polisen, bränner bilar och skjuter ihjäl varandra – inte invandrarungdomar. I sedvanlig kulturmarxiststil glider han på sanningen.

  Svara
 31. Jan

   /  02/23/2017

  Synd att den där kvinnliga Expressenjournalisten är hjärntvättad av Expo. I övrigt gav hon ett väldigt bra intryck. Miltals bättre engelska än Margot, Stefan och Carl. Sober klädsel och vackert blont hår och frisyr. Snygg dessutom. En Sverigebild i sig som jag inte har något emot till skillnad från de stenkastande blattar (jag vet, men vad ska man kalla dessa individer?) hon tycks värna om.

  Svara
  • Nykteroklok

    /  02/23/2017

   Hennes engelska är ju bedrövlig. Hon tror att det heter ”nejzist”. Varit USA-korre i flera år om jag inte fått det om bakfoten – då bör man kunna förvänta sig att hon ska kunna tala engelska ganska obehindrat. Löfvén däremot har väl börjat prata rätt hyfsad engelska numera.

   Svara
   • Jan

     /  02/23/2017

    Okej. Jag kanske lyssnade till ett för kort utdrag för att få en helhetsbild. Det lilla jag hörde lät bra.

    Svara
 32. Svenne

   /  02/23/2017

  Norska TV2 har besökt Rinkeby:

  Svara
 33. Svenne

   /  02/23/2017

  Löfvén har visst ‘frikort’…

  Svara
 34. Svenne

   /  02/23/2017

  ”Tomma tunnor skramlar mest.”

  Svara
  • Jan

    /  02/23/2017

   Det går nog inte längre att lägga locket på, Morgan. Rasistkortet funkar heller inte längre. Särskilt inte mot utländsk press. Tiden talar emot dig nu.

   Svara
  • Ivar L

    /  02/23/2017

   När ett oppositionsparti har invändningar mot nuvarande politik är det ganska orimligt att kalla det ”svarmålning” men det fattar naturligtvis sossarna också. Det är bara retorik i panik.

   Svara
 35. Svenne

   /  02/23/2017

  Jens Ganman om den svenska galenskapen:

  Svara
 36. Dan

   /  02/23/2017

  Källan till det Magdalena Andersson sa var falska nyheter var …… Hon själv http://www.friatider.se/k-llan-till-magdalena-anderssons-falska-nyhet-hon-sj-lv

  Svara
 37. Ivar L

   /  02/23/2017

  Ja, säger man att brottsligheten gått ner så har man helt klart objektivt fel.

  Däremot finns ju två ess i rockärmen invandringsförespråkarna brukar ta till och som är bra mycket svårare att direkt motbevisa. Att brottsintensiteten korrelerar med immigration. Mig veterligen kan inte detta bevisas på ett bra sätt. Det andra de brukar dra till med är att man måste ”kontrollera” för socioekonomiska faktorer. D.v.s. att det inte är invandringen utan det att invandrare är fattiga som är problemet.

  Svara
 38. G

   /  02/23/2017

  ”Riksdagsledamoten Linda Snecker (V) slutar att skriva på Twitter efter det hat hon mött.”
  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/hatet-urholkar-mig-som-manniska

  Svara
  • G

    /  02/24/2017

   Men man får såklart ett bra och trevligt bemötande om man som medborgare mejlar lite funderingar och frågor till V….

   Svara
  • Pelle2

    /  02/24/2017

   Jag tycker inte att man skall utsätta någon för hat men jag blir så jävla trött när Snecker drar kvinnokortet och påstår att just kvinnor är mer utsatta för hat. Nu påstår hon dessutom att kvinnor och vänsterpartister är mera utsatta.
   Vad tänker hon då om alla kulturmarxister som inte drar sig ett ögonblick för att offentligt gå ut och brunmåla och även på andra sätt smutskasta dom som inte delar deras åsikter ?

   Svara
 39. G

   /  02/23/2017

  Kvällens Opinion Live handlar om….

  ”I studion debatterar författaren Katerina Janouch och Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet.
  I samtalet deltar också historieprofessor Lars Trägårdh och kulturjournalisten Nina Lekander.
  På telefon från USA deltar även den iranska journalisten Masih Alinejad, som reagerade starkt på Magdalena Anderssons (S) ”hattbild” i sociala medier.
  En annan person som har satt Sverige på kartan i veckan är kommunfullmäktigeledamoten Per-Erik Muskos (S), som har lagt en motion till Övertorneå kommun där han föreslår att personal ska utnyttja sin friskvårdstimme för att ha sex på arbetstid. Han medverkar också i programmet.”

  Ska bli kul höra vad Masih säger om Magda, och vad Katerina och Anders ska debattera.

  Svara
  • G

    /  02/23/2017

   Ang förslaget sex på arbetstid…

   ”Detta förslag är så heteronormativt att det stinker om det. Borde inte ett feministiskt parti reflektera mer över sina motioner och vad de speglar?”, skriver Linnéa Lindberg, kommunstyrelens ordförande i Åsele.”

   Jag tycker inte bara det är en dålig idé, den är även ogenomtänkt. För vilka kan skaffa barn genom sex? Jo, heterosexuella. Förslaget syftar till att heterosexuella ska få göra barn på arbetstid. Men hbtq-personer?
   http://www.svt.se/opinion/linnea-lindberg-om-sex-pa-arbetstid

   Jag tycker förslaget är ganska så tramsigt minst sagt. Men när jag tänker på hur en kommunstyrelseordförande ser ut, då tänker jag inte direkt att det är en ung tjej med ring i näsan och lila hår, jag har väl en förutfattad mening att det är någon som är lite äldre lol.

   Svara
  • G

    /  02/23/2017

   Verkar som om Katerina är inbjuden för att rostas av Belinda, herregud alltså. Men Katerina slår ifrån starkt mot både Anders och Belinda. Så glad att såna som hon verkligen syns i debatterna som ett motpol till vänster/mediepopulisterna.

   Och Trädgårdh förklarar nu så pedagogiskt som han kan.

   Svara
   • Jan

     /  02/23/2017

    Belinda är värdelös. Det behövs inte ställas några följdfrågor när debatten väl är igång. Stå tillbaka. Och varför avbryter hon bara Katerina?

    Svara
  • G

    /  02/23/2017

   ”HIF:are, järnvägare och socialist”…

   Svara
   • Jan

     /  02/23/2017

    Som vanligt bland dessa skojare. GBA, brunmålning och rassekortet direkt. Men mot utländska etablerade medier håller inte det.

    Svara
  • G

    /  02/23/2017

   Orkar inte ta skärmdumpar av alla frågor och resultaten i kvällens program som jag brukar göra ibland. Men på följande länk kan man rösta i kvällens frågor och sen se resultatet, för den som vill och är intresserad.
   http://www.svt.se/opinion/liveflodet/1.3.0/index.html?bc=l-1ae5081e-990e-472a-9405-7472a3490a03&sh=d16djpy9k7jlna.cloudfront.net#timelinelist

   En fråga är ”har du råkat ut för fejknyheter?”

   Jag svarade Ja, för jag läser ju faktiskt nyheter från SVT och andra MSM.

   Svara
  • Jan

    /  02/23/2017

   Bla, bla, bla Masih Alinejad. Snacka går ju och ha synpunkter på hur Sverige bedriver sin utrikespolitik går också bra. Men vad gör du för ditt hemland? Det spelar ingen roll hur många val man har där. I slutändan kommer folk att rösta på mullorna i alla fall.

   Svara
  • Jan

    /  02/23/2017

   Lustigt att kulturvänsterfeministen Nina Lekander säger att hon inte ska rösta på V eller FI något mer. Det är som att erkänna att hon har varit en politisk idiot i sisådär 30 år…

   Svara
   • G

     /  02/23/2017

    Haha, jag reagerade också när hon sa det, ”hörde jag rätt, vad fan säger hon, aldrig mer rösta på V eller Fi ?!?!?” 😀

    Svara
   • Jan

     /  02/24/2017

    Var är Gudrun för övrigt? Snacka om osynlig partiledare. Hon har väl inte halkat dit igen?

    Svara
   • G

     /  02/24/2017

    Ärligt talat är jag bara glad så länge hon förblir osynlig 😛 , tycker vi matas med tillräckligt material som osar Fi från debattörer/krönikörer/bloggare från alla håll, det är inte som att det finns ett tomrum som behöver fyllas upp direkt. Men Gudrun lär säkert bjudas in till debatter på löpande band när vi börjar närmar oss valet 2018, allt för att försöka locka naiva väljare till Fi som kanske inte ens har koll på vilka sjuka förslag de vill genomföra. Kjelle var ju lite av Fi:s gullegris inför valet 2014, återstår att se vem som tar Kjelles roll inför 2018, det är ju knappast brist på kandidater bland medie/kändisfolket att välja bland.

    Svara
  • G

    /  02/24/2017

   Svara
  • G

    /  02/24/2017

   Svara
 40. G

   /  02/23/2017

  Fy i helvete att lyssna på rapporteringen i Aktuellt om hur många svarta och hur många kvinnor som gjort det och det inom filmbranschen, hur många filmer som går upp på bio som är gjorda av män, sexist hit och dit. Senaste texten av kloka Josefin gör sig återigen påmind!

  ”Hjärntvättad till sexist
  …[..]..
  Sverige har kommit långt och ses idag som ett av världens mest jämställda länder. Det har gjort att strävan har börjat gå på tomgång. En konsekvens av det har blivit att jämställdhet har kommit att bli synonymt med lika andel kvinnor och män i olika sammanhang. Det är bland det enda som finns kvar att jobba med. Dessutom är det tacksamt eftersom målet är konkret och det går lätt att mäta framgången med hjälp av siffror – åtminstone i teorin.

  Det har i sin tur medfört att alla börjat spana efter och analysera vilket kön människor i olika sammanhang har. Varje god arrangör vet att det är politiskt självmord inte ha ”tillräckligt många” kvinnor på plats. Då kan man vänta sig högljudd kritik.

  Hos mig har räknandet etsat sig fast synnerligen väl – som hjärntvätt. Jag finner mig själv titta på bilderna i tidningen jag bläddrar i, på reklamen i tunnelbanan, i debatten i TV-studion, och räknar personerna av olika kön och konstaterar ”aj aj. Nu har de inte gjort sin hemläxa med rätt antal” eller ”jaha, politiskt korrekt och bra”. Som en reflex. Vad själva poängen är med bilden eller debatten kommer först därefter.

  Jag vill inte se människor så här. Det gjorde jag inte heller när jag var yngre. Men då jag matas med det vareviga dag, särskilt genom media, och synsättet krupit in precis överallt i samhället är det svårt att värja sig.

  En bild spreds nyligen över världen föreställande Isabella Lövin (MP) som skrev under ett förslag till ny klimatlag med en mängd kvinnor bakom sig. Hyllningskören ville inte sluta. Det sågs som en ”markering” mot när Trump skrivit under papper med bara män bakom.

  Är det verkligen jämställdheten som vinner på detta könsfokus? Var det hit vi ville komma?
  Tolkande av varje litet sammanhang som att konfronteras med samhällets ojämställdhet genom att räkna antalet av könen, väcker självklart frustration och otålighet. Det har öppnat dörren för lagstadgat könsräknande, det vill säga kvotering, som ännu mer späder på könsfokus.

  Vi är tillbaks där vi började i utvecklingen. Människorna reduceras på sexistiskt manér till symboler för sitt kön istället för att ses som de mångfacetterade individer de är.
  Att kvinnor och män beblandat sig i samhällets olika delar har varit positivt för samhällets utvecklig. Det sidospår vi nu beträtt är däremot inte sund. Vi måste vända om.”
  http://archive.is/IlIa3

  Svara
 41. Ivar L

   /  02/23/2017

  Nyheteridag menar att Trumps omnämnande om Sverige påverkade polisinsatsen i Rinkeby och ökade polisnärvaron (och tryggheten):
  it is obvious that the international media coverage of Sweden did affect the Swedish police, no question about that.

  Tror det kan stämma men hur länge varar det?

  Svara
 42. MiT

   /  02/23/2017

  *https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10154394305538231*

  Svara
  • G

    /  02/23/2017

   Haha, gud vad de håller på alltså, de verkar gilla göra/säga saker som får motsatt effekt, och samtidigt måla ut sig själva som dummare än vad de faktiskt är. Tack MiT för att du postar länkar till Tinos fb-inlägg ofta nu, uppskattas mycket!

   Svara
 43. G

   /  02/23/2017

  Svara
  • Jan

    /  02/23/2017

   Hörstadius har rätt. Mediernas ”faktakollar” är schablonmässiga, ovetenskapliga och, ofta, tendentiösa. Man vill lägga saker tillrätta men rör till det ännu mer. Som sagt, statistik är den tredje lögnen…

   Svara
   • Jans

     /  02/24/2017

    Ja, Metro hade väl en sådan där spalt redan för länge sedan och den hade väl fel mest hela tiden. Dels handlar det om slarv men lika ofta handlar det om propaganda.

    Svara
 44. G

   /  02/23/2017

  Svara
 45. G

   /  02/23/2017

  Svara
 46. Gorby

   /  02/23/2017

  Viss skillnad på hur Marine Le Pen och vår ”feministiska” regering hanterar slöjkrav.

  Svara
  • Jan

    /  02/24/2017

   Visst, Marine Le Pen eller för den delen Sverigedemokraterna är mer feministiska än kvinnorna i regeringen. De tänker nämligen längre än näsan räcker. Feminism kan nämligen bara fungera i upplysta samhällen i väst. Svenska feminister har förmodligen inte ägnat en tanke på hur feminismen ska verka i det framtida muslimska Sverige. För det är nämligen där vi hamnar om massinvandringen tillåts fortsätta.

   Svara
 47. G

   /  02/24/2017

  Svara
  • G

    /  02/24/2017

   Ang ”fakta” No. 2….

   Svara
  • G

    /  02/24/2017

   Efter all denna ”fakta” ser jag verkligen(!) fram emot regeringens svar på SD:s debattartikel i WSJ som MiT länkar längre upp. Hoppas innerligt att den ”fakta” som de ska använda i regeringens debattsvar håller lika ”hög” klass som den här, helt otroligt, och S ska snacka om fakenews på kongressen ? Hahaha, är det verklighet eller drömmer jag, vet inte längre.

   Svara
  • Jans

    /  02/24/2017

   Får man inte lite Sovjetvibb av de här tweetarna?

   Svara
  • Intressant hur Morgan Johansson försöker förvilla människor genom att bara nämna antalet syrier vi har gett ”skydd” till sedan 2011 (asyl?), men ignorerar de övriga vi har tagit mot. Syrier är väl inte ens den största gruppen av asylsökare?

   Svara
 48. G

   /  02/24/2017

  Svara
 49. G

   /  02/24/2017

  ”Vill säkerställa att uppgiften ej är PR för boken.” Haha!

  Svara
 50. G

   /  02/24/2017

  Svara
 51. Svenne

   /  02/24/2017

  Samhällsexperimentet fortskrider…
  http://www.friatider.se/nu-far-schyffert-nyanlanda-som-grannar
  ”Nästa månad stängs äldreboendet Vasen på Kadettgatan i Vasastan i Stockholm. När pensionärerna körts ut flyttar nyanlända invandrare från tredje världen in i huset istället, skriver vänster­tidningen Stockholm direkt.”
  http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/vasastan-far-nytt-boende-for-nyanlanda-haller-oppet-hus/repqbt!f1Ii@eLeDpsOugaSqQ0jCw/

  Svara
 52. MiT

   /  02/24/2017

  Svara
 53. G

   /  02/24/2017

  Johansson Vs. Karlsson…

  Svara
 54. G

   /  02/24/2017

  Svara
 55. G

   /  02/24/2017

  Svara
  • Lena Melin har fått det helt om bakfoten. En Sverigevän är en person som vill Sveriges bästa och därmed säger ifrån när något är fel, inte en person som okritiskt saluterar allt Sverige gör.

   Sen råder det förstås delade meningar om vad som faktiskt ÄR Sveriges bästa, En del tycker t.ex. NATO- och EU-medlemskap är Sveriges bästa, andra tycker tvärtom. Men båda är Sverigevänner.

   Svara
 56. G

   /  02/24/2017

  Haha, så kul se sossen Fredde prata för svenskar i ”we”-form. Och amerikanarna säger att de är mycket ledsna och ber om ursäkt i ”we”-form haha.

  Swedish meatballs? Försök inte, köttbullarna har vi ”stulit”, du vet ”cultural appropriation” från annan matkultur för länge sedan, mycket rasistiskt gjort, tycker ingen! En viting med dreads som äter köttbullar räknas nog som dubbelt brott mot CA-lagen. Och kom inte och säg att matkultur inte ingår i den här skiten med CA, alla länder har sin matkultur och man kan inte ”stjäla” maträtter bara sådär, idag är det fredag så då blir det kanske tacos, jag menar svensk tacos, allt enligt helsvensk fredagsmyskultur.

  Svara
 57. Nu hamnat di fel 🙂 – men bra om politikernas fantasier om ”enkla jobb”:

  http://www.fristad.eu/2017/02/de-enkla-jobbens-fralsning/

  Svara
 58. Jans

   /  02/24/2017

  Men hon som inte ville skaka hand kanske hade inspirerats av Unionens Mansplainingakut?
  Klart hon inte vill ha med män att göra, sådana besserwissrar kan hon naturligtvis inte skaka hand med. Det har ju hennes fackförbund lärt henne:
  https://www.sydsvenskan.se/2017-02-21/nej-du-far-inte-diskriminera-andra-for-att-du-ar-religios

  Svara
 59. Svenne

   /  02/24/2017

  Så ingen missar denna:)

  Svara
 60. Jans

   /  02/24/2017

  Någon som tror det blir lättare eller svårare att rekrytera poliser eller att få poliser att agera efter detta?
  http://nyheteridag.se/polisen-som-riskerade-livet-i-rinkeby-utreds-for-brott-skot-med-pistol-mot-stenkastarna/

  Svara
  • Frida Gustavlin

    /  02/24/2017

   Rimligt att utreda om brottsmisstanke finns. Det som är trist i sammanhanget är snarare att ingen av de som kastade sten kommer utredas, eller, någon av alla de som kastat sten eller bränt bilar de senaste fem åren. Åklagaren får väl utreda det som går att utreda helt enkelt.

   Jag gissar på nedlagd utredning, samt att polishatet kommer bubbla upp än mer i Stockholms problemförorter.

   Megafonen menade på fullaste allvar att polisskjutningen av knivmannen i Husby 2013 var anledningen till kravallerna då. Själv tror jag att Megafonen, med sitt moraliska rättesnöre, snarare blev ett av drivmedeln som eldade på en redan pågående våldsutveckling. Något säger mig att liknande organisationer och självutnämnda talespersoner kommer göra det samma med avseende på Rinkeby 2017. Skylla allt på snuten.

   Svara
   • Jans

     /  02/25/2017

    Jag håller i princip med dig om att man bör utreda om brottsmisstanke finns men det är också viktigt att polisen känner att de har rätt att freda sig i en pressad situation och att det inte står en stor vedergällningsapparat och väntar i polishuset så fort man gjort något för att försvara sig. Det handlar om hur rättsväsendet prioriterar här.

    Om varenda händelse leder till stor utredning så leder det till en defensiv polis som inte gör något vilket är i princip vad vi redan har och som riskerar att bli ännu mer defensiv. Med tanke på att ingen ens träffats denna gång så tycker jag att polisens utredningsresurser istället bör läggas på brott där person eller egendom kommit till skada, utredningen om denna skjutning kan med fördel läggas under alla bilbränder i prioritetshögen.

    Svara
 61. Svenne

   /  02/25/2017

  #sarkasm #BagdadBob

  Svara
 62. Frida Gustavlin

   /  02/25/2017

  MIT!

  Den här får du nog ta och skriva ett inlägg om. Lena Mellin leker statistikforskare med underlag från Aftonbladets egna undersökning och kommer fram till att allt är kanon.

  ”Glädjande siffror. En kraftig majoritet i Sverige känner sig faktiskt trygga i sin vardag. Bättre kan det knappast vara.”

  ”En fråga sticker dock ut när det gäller det egna välbefinnandet. Det gäller pensionen. Hälften av alla vuxna svenskar är oroliga för att pensionen inte ska räcka till. Det finns skäl för det. Om inte avgifterna höjs eller det allmänna pensionssystemet får tillskott från annat håll ska allt fler pensionärer dela på pengarna.”

  ”Det vi oroar oss mest för är alltså samtida tendenser i samhället. Minst åtta av tio är oroliga för segregationen, våldet och att skolan och vården inte fungerar. Det är inte konstigt, larmrapporterna avlöser varandra på dessa områden och de är också politiskt heta.”

  Ett milt von obenperspektiv. Populasen har alltså förmåga att på ett korrekt sätt sätta tolka sin egna situation, men att pöbeln ska ha förmåga att analysera sin framtid från ett problemperspektiv som har att göra med ”tendenser” i samhället har tydligen endast att göra med ”larmrapporter”, att de är på tapeten och inte är problem på ”riktigt”.

  Det känns nästan som att Mellin tror att endast sådana som hon själv svarat på enkäten, dvs välmående vita välavlönade innerstadskvinnor. Rimligtvis är många som svarat också en del av den segregation som de faktiskt har fog att oroa sig för.

  https://web.archive.org/web/20170225075254/http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/0aVBG/det-har-oroar-vi-oss-mest-for

  Högst oklart varför nu Aftonbladet ska göra sin egna webpanellsundersökning om trygghet. Var det för jobbigt att gräva ner sig i noterna på den nationella trygghetsundersökningen som BRÅ publicerar årligen? Eller var kanske siffrorna lite för jobbiga att ta in den här säsongen?

  /Frida

  Svara
 63. Svenne

   /  02/25/2017

  Sanandaji rättar Bildt:

  Svara
 64. Svenne

   /  02/25/2017

  #detnyalandet

  Svara
 65. Ivar L

   /  02/25/2017

  Plötsligt känns liksom Egor Putilovs ryska husaffärer relativt fjuttiga:
  http://nyheteridag.se/carl-bildt-i-bolagsstyrelsen-gotlandsk-ubatshamn-riskerar-saljas-till-ryske-oligarken-antonov/
  ”Carl Bildt i bolagsstyrelsen: Gotländsk ubåtshamn riskerar säljas till ryske oligarken Antonov”

  Carl Bildt av alla personer dessutom. Det är ju bättre än den mest makabra satir om denne högt svansförande USA-vän säljer ut strategisk mark till Putins hantlangare.

  Svara
  • Olof

    /  02/25/2017

   Bildt är ingen USA-vän. Bildt är pengavän från början till slut, och efter hans egen plånbok går all kvarvarande lojalitet till den speciella globalistklick han tillhör. Han är typ några steg bortom begreppet ‘korrupt’.

   Svara
  • Svenne

    /  02/25/2017

   ”Gotländsk ubåtshamn riskerar säljas till ryske oligarken Antonov” Vansinne, kan jag tycka…

   Svara
 66. G

   /  02/25/2017

  Svara
 67. G

   /  02/25/2017

  Svara
  • Frida Gustavlin

    /  02/25/2017

   Enda anledningen att ge religösa samfund pengar är att det på något outgrundligt sätt skulle kunna motverka inflytande från samma religösa samfunds ännu mer religösa stödorganisationer. Om det hjälper vette gudarna, knappast, snarare tvärt om. Ger vi dem stålar har de än mer möjlighet att bedriva nätverksarbete med galna präster i vatikanstaten eller ännu mer galna imamer långtbortistan.

   Svara
 68. G

   /  02/25/2017

  Eliassons intervju i Nyhetsmorgon för den som vill se.

  Svara
 69. såg det senaste inlägget här på bloggen
  lösen ord?????va???

  Svara
  • G

    /  02/25/2017

   Ett test bara, chefen återkommer möjligen när han experimenterat färdigt 🙂

   Svara
 70. G

   /  02/25/2017

  ”By Kristine Eck and Christopher J. Fariss

  No, Sweden isn’t hiding an immigrant crime problem. This is the real story.
  ..[..]..
  The president’s comments were originally inspired by a Fox News report on a video propaganda piece released by Ami Horowitz, which alleges that Sweden faces a spate of Muslim immigrant violence and that Swedish authorities are covering this up. The video misuses quotes from Swedish police to suggest that official crime statistics in Sweden are being purposely withheld. After President Trump’s comments, several right-wing media outlets doubled down on these claims. This is a feedback loop based on what are now called “alternative facts.”

  Sweden is a global model for official transparency and accountability.

  i följande stycke länkar de till BRÅ…

  Official crime statistics from Sweden actually show that the crime rate has remained steady since 2005. What’s more, the Swedish police do not collect information on the ethnicity, religion, or race of perpetrators or victims of crime, which means there’s no evidence for claims that Muslim immigrants are committing crimes in record numbers. Nor is there any evidence to support the claim that Swedish authorities are manipulating the statistics, as the producer of the video alleges.
  …[..]..
  ahh såklart, vad skulle det annars bero på…

  For example, because Sweden reports crime and abuse so thoroughly, people often assume that the state is not in great shape. Because the Swedish government reports high numbers of rape and police brutality, some rightwing observers, such as UKIP’s Nigel Farage, have used this as evidence that Sweden is the “rape capital” of Europe. This is misleading.

  In Sweden, the legal definition of sexual assault is much broader than it is in the U.S. and even other European countries. While the rate of rape has remained steady in Sweden over the past decade, changes to the legal definition of sexual assault in 2005 and 2013 resulted in increases in reported sexual assault — because more acts now fall within the legal definition and are therefore officially counted. Thus, the standard of accountability has increased.
  https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2017/02/24/no-sweden-isnt-hiding-an-immigrant-crime-problem-this-is-the-real-story/

  (Kristine Eck is an associate professor in the department of peace and conflict research at Uppsala University.

  Christopher J. Fariss is an assistant professor in the department of political science and faculty associate in the Center for Political Studies at the University of Michigan.)

  Svara
 71. G

   /  02/25/2017

  Har inte sett själv ännu. Men tydligen hade SVT ryggrad nog att låta Tino bli intervjuad i SVT Forums program ”politik i bokhyllan” om hans bok Massutmaningen.

  Svara
  • Jan

    /  02/25/2017

   Visst, men förutsägbart nog går halva intervjun åt till att angripa Tino för att det saknas statistik för invandrares brottslighet. Vilket ju är BRÅ:s fel, inte Tinos.

   Svara
 72. G

   /  02/25/2017

  Sakines mor skriver igen…

  ”Därför lämnar jag Husby

  De jag kallar för ”de skäggiga skuggorna” har ockuperat våra offentliga lokaler, skriver Zeliha Dagli.

  Husby och Järvafältet påminner mig min barndoms upplevelser i Turkiet. Nuförtiden kan inte ens polisen röra sig hursomhelst där. Vi kvinnor, unga som äldre, kan inte länge röra oss fritt utan att motta hat och hot från ungdomar. Det finns mycket elakt skvaller om oss kvinnor i Husby, särskilt från unga män.

  Det har blivit värre och värre i Husby. För två år sen skrev jag en text om att jag ville söka asyl igen. Jag flydde från religiös fundamentalism i Turkiet en gång tidigare – nu såg jag mig nödd och tvungen att göra det igen. Det blev starten på en intensiv debatt. Allt jag skrev i min artikel bekräftas nu. ”
  http://www.expressen.se/debatt/darfor-lamnar-jag-husby/
  http://archive.is/qVMzT

  Om juristjäveln får svaret ”nej” anser han då att Zeliha ljuger, varför annars fråga en kollega.

  Svara
 73. G

   /  02/25/2017

  Även denna av Höglund är intressant.

  ”Jag vågade inte säga som det var

  Självcensuren slog till även mot mig. Jag är själv typexemplet på en journalist som har väjt för att säga som det är. Men att dölja sanningen är aldrig någon framgångsvåg, skriver journalisten Elisabet Höglund.

  De som såg Veckans brott i tisdags kväll måste ha insett att det de såg inte var något mindre än en sensation. För första gången vågade ett etablerat medium i ett av sina mest populära och sedda program ta upp frågan om kriminaliteten bland invandrare.
  Leif G W Persson hade bjudit in Peter Springare, förundersökningsledaren vid Örebropolisen, som för några veckor sen väckte stor uppståndelse när han på sin Facebooksida skrev att flertalet av de grova brott som han hade att utreda var utförda av personer med invandrar- och flyktingbakgrund.

  Peter Springare bokstavligt talat kölhalades i gammelmedia men framförallt på sociala medier. Vems ärenden gick han? var en fråga som ofta ställdes. Var han Sverigedemokrat? Kryptonazist? Rasist? Invandrarhatare? Ja, allt möjligt ont som man kan tänka sig.”
  http://www.expressen.se/debatt/jag-vagade-inte-saga-som-det-var/
  http://archive.is/tEHuL

  Svara
 74. G

   /  02/25/2017

  Svara
 75. G

   /  02/25/2017

  Svara
 76. G

   /  02/25/2017

  Hmm. vänstersossar/socialister gillar inte förslag från S….

  Sen finns det fler som ironiserar i tråden och skriver rasist osv, pga vad S tidigare skrikit om liknande (för att inte säga identiska) förslag från andra partier…

  Höger/grå/betongsossarna gillar som sagt förslagen …

  Ska bli intressant att se vad Westerholm på ledarsidorna.se skriver om detta.

  Svara
  • Är det någon som kommer ihåg när Arbetarpartiet i Danmarks slogan ”Kommer du till Danmark så ska du arbeta!” var jättemegadödsknarkrasistiskt?

   Inte? Då har du något gemensamt med Socialdemokraterna…

   Svara
  • Jan

    /  02/25/2017

   Rösta på V då Wolgers. Du är uppenbarligen inte socialdemokrat. För övrigt är alla de här förslagen antingen feltänkta eller halvmesyrer. Det är förvånande hur mycket okunskap och insiktslöshet som kan samlas i våra politiska partier. Man tycker ju att de borde träffa rätt någon gång. Om inte annat av ren slump….

   Svara
 77. Jan

   /  02/25/2017

  Om den här fjortisspaningen hade publicerats i en tjejtidning eller på en tjejblogg hade jag väl inte sagt så mycket. Men i Aftonbladet. Tydligen får man inte skratta i feministers närhet eller ens tilltala kvinnor. Män är dåliga. Kvinnor är offer. Så kan man tolka Frida Söderlunds budskap.
  http://www.aftonbladet.se/a/dA4zX/det-finns-inget-viktigare-just-nu-an-att-stora-ordningen

  Svara
 78. MSB har presenterat en förstudie om Muslimska brödraskapet:

  https://ledarsidorna.se/notis/msb-presenterar-en-forstudie-om-muslimska-brodraskapet/

  Stort intresse från politiker och journalister förväntas!

  Jag ska försöka läsa igenom den på måndag.

  Svara
 1. Vad hände 2017? Del 1 | WTF?
 2. Metoo, ökad anmälningsbenägenhet och minskat mörkertal | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: