Lunds universitet

Lunds universitet är aktuella vad gäller galenskap. Igen. Den här gången är det för att man vill klämma in Judith Butler i litteraturlistan till en kurs om ”reaktionen mot moderniteten vid förra sekelskiftet, med fokus på fascismen.”. Ivar Arpi på SvD har skrivit om detta i en ledare och del två på ämnet ska komma i morgon.

Lund igen alltså. Man vill klämma in Butler. En passage i texten säger otroligt mycket

Principen som nu gjorts vägledande på både fakultet och institution handlar alltså inte bara om att få in fler kvinnor, utan även om att få in rätt sorts genusvetenskapliga perspektiv. Dessa perspektiv kan vara intressanta i vissa sammanhang, men är i regel starkt ideologiskt präglade. Att det handlar om politik och inte vetenskap framgår också när Christina Abdulahad, Samhällsvetarkårens ordförande, intervjuas om det hela i Sydsvenskan: ”Den feministiska kritiken är viktig och det feministiska perspektivet fanns inte med.”

Vilket Arpi såklart noterade

I intervjun glider Abdulahad talande nog från att prata om andelen kvinnliga författare till att sedan börja tala om vikten av det feministiska perspektivet – som om kön och analysperspektiv är exakt samma sak.

Denna STÄNDIGA glidning till just det där oavsett vad saken handlar om från början. Överallt. Alltid.

Det här är alltså inget nytt från Lunds universitet, det är inget som poppat upp just nu. Grogrunden har funnits där under lång tid och underlåtenhet att agera kraftfullt mot det skapar sånt här.

Lite från Lund som jag har tagit upp tidigare och som jag direkt kommer ihåg

Radikalfeministiska läkarstudenter i Lund kräver Trigger warnings och Safe Spaces. Man kan tro att det ovan är ett skämt men det är det inte. Man menade att en professor i neurofysiologi, Hesslow, bara kom med politisk propaganda när han sa att det finns könsskillnader mellan kvinnor och män…

De som INTE torgför politisk propaganda enligt dessa läkarstudenter är alltså de som påstår att det inte finns några könsskillnader. De förstår inte att det är vad deras genusprofessor tutat i dem som ÄR den politiska propagandan…

Detta med läkarstudenterna var för ca 1,5 år sedan alltså.

I maj i år så dök det upp några som kritiserade läkarutbildningen i Kvällsposten/Expressen

Postmoderna läkare har vi alltså att se fram emot när vi blir sjuka. Och där tror jag man hittade de som ansåg att kunskapen om att det finns könsskillnader mellan kvinnor och män bara var politisk propaganda…

En intressant passage i artikeln med dem är denna när reportern frågar om risken att det blir en politisk diskussion

Är inte risken att det blir en politisk diskussion?

– Det är inte politiskt, inte vänster att säga att det finns samhällsfaktorer som socioekonomi som påverkar hälsa. Det är vetenskap, säger Miriam Lukasiak.

Och får det där svaret. Man frågade inte om vänster alls men hon såg det direkt från det hållet. Och man hittade deras sk ”rapport” på en sajt som heter ”Socialistiska läkare”. Vilken otrolig slump som alltid slår till…

Sen har vi den där djurrättsaktivisten som jag stötte på när jag snurrade iväg och kollade lite annat

Tobias Linné alltså. Stötte på namnet när jag kollade upp lite om några som ville ha pengar för att betala böter fast de sa att det var för att kastrera några stulna hönor. Nej, jag skojar inte.

Då dök alltså Linné upp. Kollade honom lite och kära nån alltså!

Han håller kurser i ”kritiska djurstudier med genusvinkel”!

Linné tycker också att man ska sluta använda ordet ”mjölk” och ersätta det med ”mjylk”. Det är på engelska han förslår ändringen, från ”milk” till ”mylk” eftersom bokstaven ”i” har samma problematiska och förtryckande bagage som bokstaven ”e” i ”women” och därför skriver många med ”y” i stället, ”womyn”.

Det här är på riktigt alltså. Men det finns mer från Lunds universitet i det inlägget

Nämligen ”feministisk juridik”… De vill ha in ”normkritiska och feministiskt intersektionella delar i undervisningen”.

Under diskussionen som följde efter presentationen av rapporten var det även en student som berättade om hur hon under termin ett försökte fråga en lärare efter föreläsningen om varför det inte gavs andra perspektiv än “den vita mannens”, och hur hon då bemöttes med ett hånskratt.

De säger att de bemötts med hånskratt. Det är möjligt att de har. Men mest troligt är att allt som sägs och som inte är medhåll i sådana här frågor betraktas som hån och attack på något sätt. Skrattet kan ha kommit av att personen faktiskt trodde man skämtade. En sådan reaktion är nämligen helt normal på den typen av frågor.

I inlägget med mjylken så finns även en del från Umeå universitet, bl a kurs i ”genusrättsvetenskap”, ”feministisk kriminologi” och ”kritisk statsvetenskap”.

På Uppsala universitet har vi ju den numera berömda muslimska vikingen som forskats fram i sann intersektionell anda.

Kommer ni ihåg KTH?

De ljög helt öppet och ogenerat om sk ”näthat” som skulle ha drabbat två studenter som ville ha obligatoriska propagandakurser i genus på KTH. I det länkade inlägget finns det länkar till alla inlägg jag skrev då om det. Jag rekommenderar att läsa dem om ni inte redan gjort det. Hur många av de tre på bilden tror ni vet om att genus endast är vänsterextrem propaganda? Jag gissar på endast en av dem, nämligen Wahl som är den som sprider propagandan. De andra två har nog inte en aning…

Det finns mer om genus på KTH

Från 2014, spela mångfaldsspelet Mr Norm på KTH.

Sen finns det ju utbildningen i Maskinteknik på KTH också, kolla vad man trycker in där för viktiga saker. Och VEM som gör det…

Det finns massor med saker från t ex KTH men jag nöjer mig med detta.

Avslutar dock med i mitt tycke det mest fantastiska som man verkar hitta på Uppsala universitet och Stockholms universitet (tror jag…) men snart även på ett universitet nära dig

Feministisk Teknovetenskap! Tydligen mycket användbart vad gäller t ex dammsäkerhet efter ett mindre jordskalv. Ja ni som missat får gå in och läsa varför men som liten teaser kan jag berätta att Feministisk Teknovetenskap tydligen är mycket bättre kunskap än vad en professor i geoteknik besitter när det gäller dammsäkerhet…

Där har vi spjutspetsen inom svensk forskning! Nästa stora exportsuccé!

Men fan, avslutningen för mig in på KTH ännu en gång. Men sen blir inte mer idag, jag lovar. Även om det finns massor med sånt här…

Man kan under 2017 läsa ”STS”, alltså det som ÄR Feministisk Teknovetenskap på KTH

Så det är inte bara Lunds universitet som har problem med saker och ting utan det är en sjukdom som finns i hela landet på alla institutioner.

MVH

MiT

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

94 kommentarer

 1. MiT

   /  11/04/2017

  Lite mer om Öhman, hon försökte sig på lite ”satir” för ett tag sedan
  https://toklandet.wordpress.com/2016/11/04/forsok-till-satir-pa-tidningen-curie/

  Svara
 2. MiT

   /  11/04/2017


  *https://www.facebook.com/soheila.fors.5/posts/501501803557269*

  Svara
 3. Genusvetenskap och annat liknande är bara ett tecken på hur man försöker politisera verkligheten och lagstifta bort allting som minoriteter kan bli kränkta av, dvs man tänker i ett offerperspektiv och är otroligt ängsliga för att hamna utanför den PK fälla i trångsynthet utifrån allting med nödvändighet sägs vara tvunget att kategoriseras och man försöker m a o tvinga in mänskligheten i en lagstiftad verklighet. Det perfekta fängelset för de som är villiga att sälja av allting vad frihet heter till förmån för trygghet!

  Svara
  • Senior

    /  11/04/2017

   Förutom att resultatet blir allt annat än tryggt.
   Det har samtliga länder som provat på dessa strömningar bevisat.

   Svara
 4. MiT

   /  11/04/2017

  Svara
 5. MiT

   /  11/04/2017

  Svara
  • Motiveringen från diskussionssidan:
   ”Jag ser inte föreningen som en Facebook grupp utan som ett uttryck för vår samtid. Att det sveper en högerextrem våg över Västvärlden med Le Pen och Trump i spetsen är en historisk händelse i vissa delar jämförbart med Franska revolutionen. Hopplösheten och misstron mot myndigheter är några gemensamma nämnare. Nu hörs röster om att den högerextrema rörelsen har maxat och sakta kommer dala. En motkraft har vaknat. Jagärhär är en manifest av den motkraften och symboliserar detta väl. En folkrörelse.”

   Intressant att de än så länge nämner några kritiker, men det hjälper inte. Svenska Wikipedia är förlorat.

   Svara
 6. MiT

   /  11/04/2017

  ”Överläkare: Inte de äldre utan de nyanlända det stora budgethotet”
  https://samnytt.se/overlakare-inte-de-aldre-utan-de-nyanlanda-det-stora-budgethotet/

  Svara
  • Jan

    /  11/04/2017

   Är ”Samhällsnytt” nya Avpixlat? Det verkar så. Nå, läkaren har säkert rätt. Det är invandringen som hotar de äldre. Inte tvärtom. Tur för läkaren att han gått i pension. Annars hade media och myndigheter krävt hans avgång. Sanningen är ju tabu…

   Svara
 7. I släkten finns en pensionerad professor från KTH. Han är förgrymmad över hur det som mestadels män har åstadkommit till nytta för samhället – som bättre bostäder, vägar, broar, tekniska hjälpmedel, hushållsmaskiner och även borrar – nu räknas som representanter för patriarkal förtryck och skall genuscertifieras eller göras om eller raseras bara.

  Jag är glad att jag är pensionär, säger han. Hoppas jag slipper gå över en bro som är feministisk skapelse och genuscertifierad. Jag simmar hellre över, mindre riskabelt.

  Dottern som utbildar läkare under praktik vill ge upp. Det är förtryckande att prata om biologin. Nu är hon neurolog med en sällsynt specialitet, men ni kan inte ana hur genusteorier kan klämmas in vart som helst.
  Att diskutera feministiska teorier är viktigare än att ta hand om patienter. Patriarkal förtryck hos nya läkare där majoritet är kvinnor?

  Svara
  • hllviken

    /  11/04/2017

   Tack och lov så verkar ortopeder fortfarande laga trasiga skelett.

   Svara
  • Cain

    /  11/04/2017

   ”I släkten finns en pensionerad professor från KTH. Han är förgrymmad över hur det som mestadels män har åstadkommit till nytta för samhället – som bättre bostäder, vägar, broar, tekniska hjälpmedel, hushållsmaskiner och även borrar – nu räknas som representanter för patriarkal förtryck och skall genuscertifieras eller göras om eller raseras bara.”

   Detta blir speciellt vidrigt när det handlar om skolungdomar och i vissa fall t.o.m. förskolebarn som man vill indoktrinera. Det är vad som verkligen får mig att koka, indoktrinering av barn och ungdomar.

   Och det märks. Jag jobbar emellanåt med betydligt yngre talanger inom mitt område (IT) och flera av dem har köpt delar av vansinnet och tror det är sant. Inte alla, och sällan hela paketet, de flesta normala människor inser att det överdrivs en hel del. Men tyvärr blir resultatet att skutan riktas fel ändå. Det är lite som Professor Jordan Peterson beskriver situationen. Det behövs inte att alla köper 100% av det postmoderna vansinnet. Men om tillräckligt många köper en del här och en del där blir resultatet likväl förödande.

   Jag har fortfarande hopp dock. Har träffat mycket sunda ungdomar som fullständigt genomskådat lögnerna. Och flera av oss som växte upp under 60- och 70-talet har vaccinerats mot kommunistisk propaganda då de försökte lika hårt den gången. Pendeln måste svänga tillbaka, och det med råge.

   Svara
  • Missnöjd man

    /  11/04/2017

   Bra att en kvinnlig lärare i varje fall har lite kurage att stå emot genustomtarna.

   Svara
 8. MiT

   /  11/04/2017

  Svara
  • hllviken

    /  11/04/2017

   ”Den vanligaste orsaken till att operationerna ställs in är att patienten uteblir…”

   Svara
   • En del har hunnit dö . Specialisten ( dottern) har 500 i kön så en del dör och en del nya tillkommer.

    Svara
 9. hllviken

   /  11/04/2017

  FRANKFURTSKOLAN anser att de har rätt att verka vid universiteten i Sverige. 😦

  Svara
  • Grodan Boll

    /  11/05/2017

   Faktiskt. Det här hade antagligen varit deras plan B. om de inte trott på en annan utgång innan andra världskriget.

   Svara
 10. MiT

   /  11/04/2017

  Svara
 11. MiT

   /  11/04/2017

  Svara
  • Jan

    /  11/04/2017

   Lade också märke till hans kappvändning. Snart får man göra en lista på alla kappvändare. En sak är dock säker – de har till stora delar förverkat mitt förtroende. Någonstans måste man dra en gräns.

   Svara
  • Tråden ”Början på ett mediakrig om mångkulturen?” har pågått sedan Januari 2011.

   De ledare som avfärdar flashback går miste om mycken värdefull analys (och för all del en hel del trams.) Satt jag i riksdagen skulle någon av mina assistenter få lägga en timme om dagen på flashback och summera det viktigaste.

   Svara
 12. Rikard

   /  11/04/2017

  Hej.

  En av mina gamla käppahästar står sig än:

  ”Hur slår man i en spik feministiskt?”

  På den tiden det ännu hette ”Institutionen för kvinnoforskning” (tror jag det var) blev det dålig stämning om man så mycket som frågade efter bevis för hypoteserna (ungefär som att be en marxist eller socialist om exempel på fungerande sådan). Jag tror personligen att sådana institutioner upprättades så att gnällkärringar och bitterf*ttor inte skulle vara i vägen och störa de män och kvinnor som ägnade sig åt vetenskap.

  Istället för att ta smällen då, på sjuttiotalet, så kapslade man in det. Som att laga en rutten tand.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Svara
  • Jan

    /  11/04/2017

   Trams igen. Genusforskningen tog fart på allvar först på 90-talet. Ebba-Witt Brattström var en av pionjärerna. Eskaleringen har skett under 2000-talet. Du har fastnat i 70-talet. Förmodligen på grund av ditt Palmeförakt.

   Svara
   • Rikard

     /  11/04/2017

    Hej.

    Du är både okunnig och oförmögen att dra slutsatser och analysera fram sammanhang. Det kan bero på att du är för ung för att minnas detta eller ren okunskap och att du saknar vilja att inse att idéer inte uppstår ur tomma intet eller skapas ur detsamma – idéer beter sig som vore de levande varelser. För att du skall förstå tar jag en enkel liknelse: människans förfadersvarelse för ca tre miljoner år sedan kan inte kallas människa. Människan av idag kan inte kallas apa. Ändå har den ena frambringat den andra. Varje tidsmarkör man väljer avgör vad som ‘kom först’ – på samma sätt som fascismen är socialdemokratins anfader så är dagens socialdemokrati inte fascism (enligt ordets ursprung).

    Förstår du?

    Du kan inte godtyckligt bestämma att något började ett visst år bara för att det uppmärksammades i massmedia. Att du sätter starten till att Brattström var en av flera svenskar som blev ansikte åt idén (som var på väg att få heta queer-teori tills detta ord trängdes ut till förmån för det mer vetenskapligt klingande genusteori/-vetenskap/-forskning) beror endast på att du är okunnig om vad som skett före denna din godtyckliga markör. Varför inte Björn Fritz som startmarkör?

    Grunden till de idéer som är ledande inom dagens feminism och genusteori (vilket är ett och samma i stort sett) lades under sextiotalets sista år, plockades upp av kvinnogrupper inom de till vänster liggande partierna (studera debatten i Sverige ang. sexualbrottsutredningen på sjuttiotalet som ett konkret exempel; Röda Bönor gjorde till och med en låt om det) och blev där kärnan till den akademiserade varianten av den feministiska aktivismen vilken erhöll legitimitet inom humaniora under det sena åttiotalet och början av nittiotalet, för att slutligen grassera under det nya årtusendets första år. Till detta skall läggas att det under det tidiga nittiotalet sker en avsevärd korsbefruktning mellan USA och Europa.

    Jag har gång efter annan skolat dig i idéhistoria, och det jag hävdar är inte det minsta kontroversiellt annat än för partigängare. Inte en enda gång har du presenterat en motargumentation bortom ord som ‘trams’ eller ad hominem. Till och med MJ är en bättre debattör än så.

    Du resonerar som om historia är en serie separata händelser. Säg mig, med ditt sätt att resonera, när Sverige uppstår? När socialdemokratin går från en kombination av socialistiska och liberala och fascistiska idéer till ett slags korporativ med makten som mål? När moderaterna går från att vara socialkonservativa patrioter till egoistiska girigbukar till fisliberala globalister?

    Att man sätter en tidsmarkör är inget konstigt. Det akademiskt hederliga är att ange varför man anser att ens avgränsning är relevant. Du kunde ha skrivit: ”Jag anser att man bör se starten på genusteorins genombrott och dominans ungefär vid den tid när Ebba-Witt Brattström sade…’ Jag anser att detta markerar en åtskillnad från de föregående årtiondenas radikalfeminister på grund av…” och så vidare.

    Du anger vad du tycker, vad du grundar åsikten på och varför den är relevant.

    Det, Jan, är hur man debatterar hederligt. Du däremot debatterar (om man kan kalla det du gör för att debattera) alltmer som en feminist.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Svara
    • Junior

      /  11/04/2017

     @Rikard
     Jan är för omogen för att erkänna att han har fel.
     Istället för att göra det så försöker han ”rädda” situationen genom att skriva ännu värre grodor och genom att smutskasta den som ifrågasätter eller överbevisar hen.
     Enligt mig ska man vara ödmjuk och inse att man inte kan allt och att man därför tror vissa saker på fel grunder.
     Blir man överbevisad så bör man vara tacksam för den nya kunskapen och bemöta den som gett den nya insikten med respekt.

     Svara
     • Jan

       /  11/05/2017

      Ska man skratta eller gråta? Var det inte du som höll fast vid att ”faktan” är genitiv, singular av fakta? Du har inte en aning om vad ödmjukhet eller respekt betyder…

     • Senior

       /  11/05/2017

      Nej, det var jag.
      Och jag erkände mitt misstag, om än utan ödmjukhet då detta var ett sidospår.

     • Jan

       /  11/05/2017

      Du och Junior är naturligtvis samma person. Du använder dig av två pseudonymer av någon anledning. Uppenbarligen uppskattat på det här forumet.

     • Senior

       /  11/05/2017

      Varför skulle jag?
      Har ingen aning om vem Junior är.

     • Jan

       /  11/05/2017

      Visst…

    • Jan

      /  11/05/2017

     Visst, man kan hålla en historielektion om allting. Man bör dock någorlunda hålla sig till ämnet. Ämnet här var genusindustrin på våra universitet och det är ett relativt nytt fenomen. Något som satte fart på allvar på 90-talet och framåt.

     Du vill dock hänföra allt som du tycker är dåligt till Olof Palme, socialdemokratin och 70-talet. Påhejad av dina meningsfränder. Det blir lite tjatigt med en sådan banal analys om och om igen. Till slut ledsnar man. Inte du dock som fastnat i det tankemönstret. Du tycker att det förklarar allting tydligen.

     Svara
     • Lövet

       /  11/05/2017

      Skärp dig!

     • Rikard

       /  11/05/2017

      Hej.

      Jan, allvarligt talat, du kan bättre än så här.

      När får man se en motargumentation från din sida?

      Om det enda du kan traggla är att det är formellt fel att skriva ‘faktan’ och inbillar dig att ett språkligt fel undergräver ett helt resonemang förstår du inte vad debatt, diskussion och argumentation är. Har du läst en utskrift av hur man låter när man talar? Där är många fel vi alla gör i vårt talspråk – jag använder gärna en strikt sett felaktig form av ‘denna’ när jag talar enkom för att det låter och känns rätt (men är formellt fel).

      Du har fortfarande inte angett vad som är fel i mitt resonemang. Du har inte bemött mig i sak och därmed skulle man kunna hävda att du har erkänt att du inte vet vad du talar om. Däremot håller du krampaktigt fast vid en godtyckligt satt tidsmarkör och glider i formuleringen så att du inte skall kunna ställas mot väggen för detta.

      Varför anser du att din tidsmarkör är rätt? Du säger att det var då det tog fart. Belägg nu detta påstående, antingen med data eller med en resonerande text.

      Varför hänger du upp dig på Palme? Han var inte någon intellektuell gigant; han var slug och han var skicklig på att använda insinuanta personangrepp i sin retorik. På många sätt var han en modern och stilbildande person för dagens svenska politiker. Privat var han belevad och beläst, och kunde definitivt föra betydligt mer jordnära resonemang än vad han valde att göra från talarstolen – den senare användes för agitation med ett svallande pathos, en smula socialistiskt progressivt ethos, men alldeles för lite logos. (Man kan å andra sidan hävda att det var smart och taktiskt rätt att använda talarstolen för den form av populistisk demagogi av amerikansk förlaga som han gärna briljerade i). Att påpeka att politikern Palme bär ett mycket stort ansvar för svensk politik är inget kontroversiellt det heller – att som socialdemokratin har gjort sedan 1986 framställa honom som St. Olof är ohederligt och något han knappast hade uppskattat. Där finns mycket smutsig byk vad gäller Palme och det parti han ledde – att påminna om det är inte mer hat än det är att påminna moderater/högerpartister om deras hållning till Sydafrika och Rhodesia på den tiden, eller om Bildts affärer med Lundin Petroleum.

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, fd lärare

     • Jan

       /  11/05/2017

      Bla, bla, bla. Lär dig att fatta dig kort. Det är en konst också det. Om innehållet vore mer begåvat kanske jag skulle orka läsa dina långa, pretentiösa haranger. Det är det dock sällan. Även om du själv säkert tror det.

     • MiT

       /  11/05/2017

      Som sagt, du begär att andra ska bli varnade när de bemöter dig som du bemöter andra…?

     • Jan

       /  11/05/2017

      Vad då bemöter? Jag är rak i min kommunikation. Det tjänar debatten på. Rickards snirkliga argumenterande, med i princip samma innehåll hela tiden, imponerar säkert på hans meningsfränder men inte på mig. Jag har hört dem till leda. Fjantigt docerande kan man kalla det. Går hem hos högerklicken dock. Då får väl de berömma honom då. Gillar jag inte Rickards förutsägbara högerlitanior så säger jag det. Även om det inte går hem hos högerklicken.

      En rak debatt är en sak. Att kalla meningsmotståndare troll eller utsända agenter är en annan sak.

     • MiT

       /  11/05/2017

      Nu är du igång IGEN! Nu kallar du Rikard och hans debatterande för:
      Snirkligt för att imponera på meningsfränder
      Fjantigt docerande.
      Högerklicken.
      Högerlitanior. Förutsägbara dessutom.
      Högerklicken. Igen.

   • MiT

     /  11/05/2017

    Hörru Jan, de har faktiskt rätt, du kastar anklagelser omkring dig som om det är konfetti och sen blir du sur när du möts av samma sak.

    Svara
    • Jan

      /  11/05/2017

     Den dag du också tillrättavisar X eller Senior för deras påhopp (som på ett mer neutralt forum skulle renderat varning eller avstängning) så ska jag ta dina reprimander på allvar. Så länge du inte gör det så tvingas jag räkna in också dig i den där högermobben. Dessvärre.

     Svara
     • MiT

       /  11/05/2017

      Men de svarar ju bara på dina? Du kräver att andra ska bli varnade hit och dit när de bara svarar på dina påhopp? Really? Du kallar folk saker hit och dit helt utan anledning och när folk behandlar dig likadant så ska de varnas? Ledsen, det funkar inte så.

    • Jan

      /  11/05/2017

     Tolka det som du vill. De är 10 jag är en. Det är bara mig du ger reprimander. De kallar mig allt från troll till vänsteragent. Tydligen okej på ditt forum då. Min tolkning är att du vill hålla dig väl med den här högerklicken. Det är lättare att bara ge sig på en person. Men okej, då vet jag var jag har dig. Det är ditt forum. Du gör som du vill.

     Svara
     • MiT

       /  11/05/2017

      Det handlar inte om tolkning, du attackerar ständigt andra med att kalla dem saker. Konstant. Det är inte som jag tolkar det. Om det är 10 som säger samma sak, funderar du inte det minsta över varför då?

 13. Vic

   /  11/04/2017

  Jäklar… om jag öht. ska ha barn nån gång så kommer det bli ett jävla pill med att först undvika genusdagis, sen göra dem redo för skolan och till sist få in dem på ett utländskt universitet. Fan, det bästa är nog att inte låta dem växa upp i Sverige ens. Känns hemskt att säga det men när skolans standard sjunkit så här lågt så känns det som att ungas potential inte kan tas till godo alls.

  Svara
  • Jan

    /  11/04/2017

   Det här är också en remarkabel trend. Alla planerar att deras barn ska läsa på universitet. Universitetet har blivit nya gymnasiet. Snart blir det väl obligatoriskt. Som gymnasiet.

   I mina föräldrars generation tog många sitt första jobb i 15-årsåldern. Efter konfirmationen. Numera börjar yrkeskarriären i 30-årsåldern för många. Efter 15-20 års undermåliga studier. Lagom till barnafödandet. Undrar om den här utbildningshetsen är bra för samhället? De inbetalda skatterna torde bli mindre när åren i arbetsför ålder minskar. Och ska verkligen alla bli akademiker och chefer?

   Svara
   • Vic

     /  11/04/2017

    Mitt i prick, Jan! Jag är inte heller övertygad att den här trenden är för det bästa. Dock är jag övertygad om att vi går mot ett specialiserat samhälle där ”enklare” jobb försvinner och utbildning blir viktigare till följd av att man måste ha t.ex. kunnande om avancerad teknologi. Räknar med att högskoleutbildning/flerårig yrkesutbildning är normen om 20-30 år.

    Hatar förresten begreppet ”enklare jobb”. Det jag menar är helt enkelt jobb där det inte krävs högre utbildning, dvs. de yrken som i många fall kan ersättas med automatisering, robotar och artificiell intelligens.

    Svara
    • Senior

      /  11/04/2017

     Obs!
     Detta inlägg kan innehålla ett stort mått av ironi.

     Ja, den tekniska utvecklingen som tex. grävmaskiner med planeringsskopor och tiltrotor, samt lastbilar med tippflak har ersatt många personer med spadar och krattor.

     Datorer har ersatt räknestickor och alla dessa ”computers”, människor som satt med enda uppgift att räkna tal.

     Traktorer med växelplogar har konkurrerat ut och ersatt hundratals människor med hackor, etc. etc.

     Tycker ni den trenden är skadlig får ni väl starta ”gamla hederliga” företag som arbetar på detta vis.

     Många kommer säkert att nappa på iden, de föredrar nog ett lågavlönat jobb med utslitna axlar, överansträngda ögon, utslitna kroppar och kortare livslängd som tack istället för teknik och utbildning för att kunna sköta den…..

     Det är denna tekniska utveckling, tillsammans med billig energi som gett oss det välstånd vi har i västvärlden.

     Det är också förklaringen på att befolkningstakten avstannar och rent av sjunker i västvärlden, allt färre som arbetar måste annars försörja allt fler som inte arbetar.

     Är det månne därför socialistdiktaturerna kastar länderna de styr hundratals år bakåt i tiden?

     Svara
     • Jan

       /  11/04/2017

      Goddag yxskaft. Den tekniska utvecklingen har naturligtvis ingenting med överutbildningen i samhället att göra. Att det krävs högskoleutbildning för sådant det räckte med realexamen förr till exempel. Du talar om något helt annat. Som vanligt.

     • Senior

       /  11/05/2017

      Jag svarar Vic, inte dig.
      Specifikt svarar jag på detta:

      ”Jag är inte heller övertygad att den här trenden är för det bästa. Dock är jag övertygad om att vi går mot ett specialiserat samhälle där ”enklare” jobb försvinner och utbildning blir viktigare till följd av att man måste ha t.ex. kunnande om avancerad teknologi. Räknar med att högskoleutbildning/flerårig yrkesutbildning är normen om 20-30 år.”

     • Senior

       /  11/05/2017

      Överutbildning, i vissa fall ja, men inte alltid.

      Det har gått inflation i utbildningen, något du själv tidigare tillstår mha. resultaten i pisamätningarna.

      Men det kan nog snarare härledas till den (7-klöversocialistiska) politiska ”arbetsmarknadspolitiken”. Vad du inte nämner är att det finns ett (socialistiskt) politiskt beslut om att ”låglönejobben” skulle tas bort i landet för att minska ”klassklyftorna”.

      Skillnaden torde vara att det räckte med sju år i folkskola förr innan flumskolans intåg för att få den erfoderliga kunskapen. Sedermera krävdes 9 i grundskola innan kunskaperna satt. Med dagens yttermera flum med fritt fall i pisamätningarna krävs ytterligare tre år i gymnasium, om ens det hjälper.

      Håller man kvar ungdomarna i skolan ett par-tre år till minskar ju arbetslöshetssiffrorna, och man kan hävda ett man är ett ”arbetarparti”.
      -På pappret.

      Vissa ”enkla” jobb kan man ju dessutom döpa om till exempelvis ”hygientekniker” också. -Vips så har man blivit av med ett ”enklare” jobb.
      -På pappret.

      Dessutom tog regeringen (Persson om jag minns rätt) beslut att alla gymnasieutbildningar skulle vara högskolegrundande, även yrkesutbildningar.
      Däri ligger svaret på din överutbildning.

     • Senior

       /  11/05/2017

      Hur vore det om du bemötte detta istället för att anklaga mig att vara Junior Jan?

    • Olof

      /  11/05/2017

     Utbildning är i princip meningslös när det gäller avancerad teknik. Utvecklingen går så fort att du i princip måste lära dig omskola en tredjedel av dina kunskaper per år så med den takten högskolorna rör sig är elevernas kunskaper passe när de kommer ut.

     Bit ihop, börja jobba, och hoppas du kan hålla intresset uppe i 50 år, för slutar du den kontinuerliga bildningen kommer du falla av tåget och hamna allt mer efter…

     Svara
     • Senior

       /  11/05/2017

      Precis så.

      Förr bytte man tex. tändstift, brytare, rotor och fördelarlock i bilarnas motorer, med efterföljande mekaniska justering av kamvinkel och förtändning.
      Nu läser du ut felkoder på en dator, byter hela tändkassetten med 4 skruvar och ett skarvdon. Någon efterjustering behövs inte. Dock krävs numer datorkunskaper för diagnostiken istället för, eller som komplement till den allt mindre krävande mekaniska delen.

      Samma sak med elektronikprodukter. Transistorer i analoga tv-apparater stora nog att kunna bytas med en lödpenna är ersatta med ytmonterade komponenter i digitala apparater som har helt andra krav gällande utbytbarhet, vilket gör att man nu istället (läser ut felkoder och) byter hela moduler.

      Ingenjörsjobbet att skapa och ta fram produkterna har blivit mer avancerat och kräver denna ständiga uppdatering medan underhåll och reparationer snarare blir mindre och enklare i första led i samma takt som produkten utvecklas.

   • Pether

     /  11/04/2017

    När alla har universitetsutbildning är det ingen som har universitetsutbildning, den blir värdelös. Istället blir det andra värden som står till bakgrund för en anställning. Inom IT blir det mer och mer viktigt att ha egna project under fritiden att visa upp, dels pga alla pluggar på universitetet, men också på grund av att utbildningarna blir sämre och sämre.

    Svara
    • Junior

      /  11/04/2017

     Det finns något som heter anlagstester, de kommer bli ännu viktigare för att hitta personer med ”rätt” anlag.

     Svara
    • PATRICK

      /  11/05/2017

     Viktigt att komma ihåg att universitetsutbildning inte är en garant för att man är mångfacetterad, man kan likväl vara analfabet när det kommer till ämnet datoranvändande.

     Svara
    • Senior

      /  11/05/2017

     Dessutom spelar personliga egenskaper in på din lämplighet.
     Även om utbildningen är mångfacetterad och du kan allt i teorin betyder inte det att alla är bäst på allt i det praktiska arbetet.
     En ingenjör kan ha samma utbildning som en projektledare, men det krävs olika personlighetsdrag, anlag, för att bli vass på det.

     Svara
  • ”att inte låta dem växa upp i Sverige”
   Hade turen att redan vara utomlands när det blev dags, men det hade blivit min slutsats också.

   Tyvärr finns ingen frihetligt alternativ att rösta på för den som skulle vilja hemskola eller dylikt, så innan kollapsen blir det nog att hålla sig i fållan, annars kommer väl polisen. (Ja, jag har hört talas om Klassiskt liberala partiet.)

   Det skär i hjärtat. (Finns ingen smiley som är ledsen nog.)

   Svara
 14. MiT

   /  11/04/2017

  Här kan ni läsa hela ansökan om bidrag som #jagärhär skickat in till Kulturdepartementet

  Klicka för att komma åt alicebah_kulturdeprt_ansokan.pdf

  Svara
  • Junior

    /  11/04/2017

   Oj, med personnummer namnteckningar och allt!
   Jag trodde inte att det var tillåtet att lämna ut dessa uppgifter.
   Risken är att någon bedragare använder dessa uppgifter för sin verksamhet.

   Svara
   • hllviken

     /  11/04/2017

    Ansökarna är bedragare mot det etniska svenska folket.

    Svara
    • Junior

      /  11/04/2017

     Jag är förvånad och förskräckt hur slarvigt en statlig myndighet hanterar känsliga personuppgifter.
     Gäller inte PUL för en statlig myndighet?
     Självklar borde vissa uppgifter i handlingarna ha anonymiserats innan de lämnades ut.
     Som det är nu, så kan vem som helst kopiera namnunderskrifterna i dokumenten och använda dessa vid bedrägerier.
     Är detta lagligt?

     Svara
     • Johan A

       /  11/05/2017

      Tja, om det är en officiell ansökan om skattefinansierade medel till en förening är det en allmän handling och därmed också fri för allmänheten att läsa med allt innehåll tillgängligt, då den faller under offentlighetsprincipen. I så fall gäller inte PUL. För att uppgifter ska kunna anonymiseras måste dokumentet falla under sekretess och i det här fallet är det svårt att se exakt vad som skulle kunna betraktas så känsligt.

  • Hur kvinnorna presenterar sig i CV är, tja ska jag använda det slitna ordet intressant.

   Svara
 15. QED

   /  11/04/2017

  Behöver en svensk version:

  Svara
 16. MiT

   /  11/05/2017

  Svara
  • Pelle2

    /  11/05/2017

   Alex Schulman skriver ett inlägg i dagens Expressen där han hyllar Grotescos serie där man tog upp flyktingkrisen ur olika perspektiv tydligen.
   Schulman menar att det aldrig fanns någon flyktingkris utan krisen beror på att vi med olika syn på flyktingpolitiken inte kunde prata med varandra.
   Vi har vi ännu inte sett alla följder av flyktingvågen och är det några som inte ville debattera flyktingpolitiken så är det väl sådana som Schulman.
   Han och hans polare satsade istället på att brunmåla alla som inte ville ha en i det närmaste fri invandring.
   Nu vill han tydligen dessutom att vi skall förlåta dom och ta lika stort ansvar för den felaktiga politiken som de som verkligen ville och tydligen fortfarande vill ha mer eller mindre fri invandring..
   http://archive.is/Glceh

   Svara
  • Ivar L

    /  11/05/2017

   Är det inte läge att intervjua Reinfeldt om det hela nu? Vad den göken har att säga om haveriet som han definitivt spelat en central roll i att skapa vore synnerligen intressant.

   Svara
   • Han har väl tackat nej minst en gång. Skulle tro att det blir standardsvaret framöver, såvida han inte kan sitta och orera oemotsagt i någon halvtimme.

    Gök är en bra beskrivning, förresten. Det är en sjuhelsikes gökunge han belamrat landet med. (Och hans före- och efterträdare.)

    Svara
 17. MiT

   /  11/05/2017

  Svara
  • Skeptisk

    /  11/05/2017

   Free bleeding – the next level.

   Svara
  • Intenso

    /  11/05/2017

   Mer ofräscht än skrämmande, IMHO

   Svara
  • Jag vill se en uppföljare till pruttkudden: menskudden!
   När du sätter dig på den får du rumpan täckt av lämplig vätska, samtidigt som något citat av Solanas eller Dworkin spelas upp.

   Svara
  • Ivar L

    /  11/05/2017

   Äckligt men lite kul också.
   Halloween?

   Svara
 18. OT: Min käpphäst – Distraktionen ”integration” och ”folk i arbete”.

  Blir allt mer trött på de politiker som talar om integration och att få ut nyanlända på arbetsmarknaden. Senast var det någon moderat som framhöll Ms integrations- och sysselsättningspolitik som ett argument för att rösta M istället för, gissar jag, det nazistiska alternativet. De senaste 20 åren ser etableringen för varje kohort (”folk som anlänt samma år”) som bekant likadan ut:
  Efter sju år jobbar 40-50%, efter femton år 60-65%. Det verkar inte spela så stor roll om vi har höger- eller vänsterregering. Det verkar vara lättare att få och behålla jobb i högkonjunktur.

  Jag skull vilja påstå att politiker och åtgärder inte kan göra särskilt mycket åt hur snabbt folk kommer i arbete. Därmed är detta en distraktion. Det egentliga budskapet är: politiker behövs, rösta på mig så jag får behålla jobbet.

  Varje gång någon börjar tala om de fantastiska planer de har för att få folk i arbete, avbryt och säg: ”Vad har ni att komma med nu, som inte redan prövats de senaste tjugo åren?”

  Rösta inte på någon som bara vill ha ett jobb.

  (http://tino.us/2014/08/invandrare-jobbar-mindre-an-svenskfodda-hur-man-an-raknar/
  https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Levnadsforhallanden/Levnadsforhallanden/Integration—analys/224581/224589/Behallare-for-Press/Integration–utrikes-fodda-pa-arbetsmarknaden/
  SCBs rapport ”Andel (i procent) förvärvsarbetande kommunmottagna flyktingar efter utbildning, kön och mottagningsår 1997 – 2015” ger en snygg graf som väl finns med i Sanandajis ”Massutmaningen.”)

  Svara
 19. Dreadlock

   /  11/05/2017

  Arpi skriver något om ett poängsystem i den intersektionella pyramiden. Någon som vet ifall ansökningarna till Universiteten kommer att falla under poängsystemet framöver ? Det framgick inte riktigt, eller så lästa jag för fort.
  Men annars, Hej å hå … Myndigheter börjar diskriminera på riktigt.

  https://www.svd.se/genusvetenskapen-tar-over-svenska-universitet

  Svara
 20. Svara
  • Ivar L

    /  11/05/2017

   Läste den och rös. Vi måste avskaffa demokratin tillfälligt för att fixa jordklotet.

   Jo, tjena. Det vet vi ju av historien att de som tillfälligt vill avskaffa demokratin för att förbättra landet eller världen aldrig någonsin har rent mjöl i påsen och definitivt inget intresse av att återinföra demokratin när de fått sin första vilja igenom.

   Svara
  • Sune

    /  11/05/2017

   Vi sant progressiva människor tror det går utmärkt att bo på Mars men tror inte det går att bo på jorden om temperaturen skulle stiga 2 grader.

   Svara
 21. Är det bara jag som får ”slå-på-käften”-reflexer av att se Fridolin i skinnjacka?

  https://www.svd.se/fridolin-man-ska-inte-kunna-stalla-sig-i-skolko-pa-bb/om/skolan-och-segregationen

  Svara
 1. Repetition | WTF?
 2. #vadfanfårjag | WTF?
 3. Vad hände 2017? Del 6 | WTF?
 4. Genus i Ljusdal | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: