Romsk kultur?

Häromdagen var det kaos på länssjukhuset i Kalmar, en jättemobb på 50-60 personer försökte tränga sig in och det blev närmast kravaller. Iotakt har tagit upp det här i ett inlägg där han funderar på hur det har varit vid sådan här sk ”kulturkrockar” på hans arbetsplatser.

Men jag tänkte ta upp en Kvällsposten/Expressen-artikel där man pratar med Monika Kaldaras som grundade Romska kulturcentret i Malmö om det som hände i Kalmar. På något sätt så fångar artikeln otroligt mycket som är snett i Sverige utan att det kanske var meningen. Sånt som kanske inte är hela orsaken till att det ser ut som det gör här och där i Sverige men det är en ordentlig del i det i alla fall.

Det är sjukhusets fel anser Kaldaras. De borde veta bättre. Det är brist på kunskap om den romska kulturen.

Så menar alltså en företrädare för romer att det är romsk kultur att bete sig som apor på sjukhus om de inte får som de vill? Att det är romsk kultur att bete sig hänsynslöst mot andra patienter och personal på sjukhuset om de inte får som de vill? Att det är romsk kultur att kräva att få storma in med massor med folk på ett sjukhus utan att ens ägna en tanke åt alla andra där om de inte får som de vill? Att det är romsk kultur att kräva särbehandling? Osv.

För romer är det en plikt att besöka sjuka släktingar. Respekt och vördnad för de äldre är dygder som är djupt rotade i kulturen.

Respekt och vördnad för alla andra som befinner sig på sjukhuset är inget som ingår i romsk kultur? Respekt för, och hänsyn till, andra är inget som är djupt rotat i den romska kulturen?

– Vi har levt här i 505 år, Sverige borde känna till vår kultur. Men det händer att barn inte får ledigt från skolan när någon i vår grupp är sjuk, trots att det är så viktigt att vi besöker våra sjuka, säger Monika Kaldaras på Romska kulturcentret i Malmö.

Så romer har levt här i 505 år och på de åren inte anpassat sig till det svenska samhället ens så lite att man visar hänsyn till andra människor på ett sjukhus? Man har levt här i 505 år men tycker ändå det är konstigt att man inte får vara ledig från skolan när någon annan är sjuk? Gäller det arbete också kanske…? Har man levt här i 505 år så borde man känna till svensk kultur kan jag tycka.

Måste sjukhusen anpassa sig till minoriteter?

– Ja, ibland känns det som att man i Sverige anpassar sig efter alla minoriteter utom oss, bara för att vi är romer, säger hon.

Stefano Kuzhicov, ordförande i Riksförbundet Romer i Europa, håller med om att vissa sjukhus har bättre kunskap om romernas traditioner.

– Malmö, Lund och Helsingborg sköter sånt här bättre. Det är väldigt speciellt för oss att visa vördnad och att vara närvarande. Inte för att man annars blir utan en persons arv, som det ibland påstås, utan för att den sjuke eller avlidnes familj inte ska känna sig ensam.

Måste sjukhusen anpassa sig? Ja är svaret från Kaldaras eftersom det för henne känns som om man anpassat sig för alla andra minoriteter… Jag hoppas verkligen inte att man anpassat sig efter någon minoritet alls! Det är horribelt om man gjort det! Man kan dock tillgodose rimliga önskemål.

Kuzhicov säger att det är viktigt att visa vördnad och att vara närvarande. Men uppenbart så har man ohyggligt svårt att visa vördnad för andra patienter och personal? Betyder inte de någonting alls? Är det inte värt någonting i den romska kulturen? För det är ju resultatet av romers sätt att visa vördnad? Deras krav på att få visa vördnad på ett speciellt sätt omöjliggör andras rätt att också få visa vördnad för de sina. Resultatet blir ett sjukhus med kravaller och med vakter och poliser bakom varje hörn. Bara för att en enda grupp kräver särrättigheter.

Man kan alltid göra små undantag från regler om det är harmlöst osv. Om t ex det är ett litet rum och max 4 får besöka samtidigt och det är 6 st lugna och sansade som vänligt ber om att få besöka tillsammans eftersom det är viktigt så är det klart att man kan ordna det. Men om 50-60 kommer in och kräver och kravallar om de inte får igenom sina krav så ska de fan låsas in tills de kan bete sig som folk! Jag har fan INGEN förståelse för att man beter sig som apor på sjukhus och skrämmer skiten ur patienter, personal och andra besökare, som är där!

Är det verkligen romsk kultur att bete sig fullkomligt hänsynslöst på sjukhus om man inte alltid får som man vill? Enligt företrädare verkar det vara så. Företrädarna verkar anse att bete sig med vanligt jävla hyfs mot andra människor inte ingår i den romska kulturen. De verkar anse att man i den romska kulturen har rätt att trampa på andra människor med sina krav.

Är det verkligen så illa? I så fall är det inte ett dugg underligt att romerna setts med så oblida ögon genom århundradena.

För som man själv kan läsa, de var inte alls bekymrade över kravallerna som romerna orsakade på sjukhuset, de var inte bekymrade över rädslan som romerna orsakade bland andra patienter, besökare och personal. De var bekymrade över att sjukhuset inte godtog deras krav. Kravaller är tydligen något helt normalt och förväntat då enligt romsk kultur.

Det är inte vår kunskap om romers kultur som är för dålig, det är uppenbart romers kunskap om svensk kultur som är obefintlig!

MVH

MiT

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

287 kommentarer

 1. Johan A

   /  11/07/2017

  Äsch! Har du inte hört? Det ÄR ju svensk kultur att bete sig som vildar från djungel, gapa och skrika, hota och slåss, mörda och våldta. Det ÄR ju svensk patriarkal kultur att göra sånt. För det finns svensk kultur förutom när svensk kultur inte existerar.

  Svara
 2. Ivar L

   /  11/07/2017

  ”Här (i Skåne, min anm.) får våra döende eller avlidna större rum och besökare kan gå in organiserat, säger Monika Kaldaras.
  Måste sjukhusen anpassa sig till minoriteter?
  – Ja, ibland känns det som att man i Sverige anpassar sig efter alla minoriteter utom oss”

  De får alltså större rum och säger samtidigt att Sverige inte anpassar sig.
  Vid mina kontakter med sjukvården för anhöriga har jag fått vara nöjd om vi fått ett rum alls. Det vanligaste är ju att de vill få ut en ur sjukhuset så snabbt det bara går, helst skall man vända i dörren.

  Svara
  • Frida Gustavlin

    /  11/07/2017

   Nu handlar det alltså om romer som vill visa vördnad för sin döda släkting. De kommer i över ett halvt hundrade, ställer till med oreda, bråkar (även med varandra) och stör så att den akuta vården av levande sjuka människor ej går att genomföra.

   De som nu satt i stabsläge skulle för att skydda övriga patienter helt enkelt beslutat att ge dem liket, skjutsat ut det i en liksäck på parkeringsplatsen så är saken löst, sedan får de för min del göra vad fan de vill med kvarlevorna så länge alla andra slipper se spektaklet.

   /Frida

   Svara
   • Jg har märkt det med romer på gatan- ofta de skriker aggressivt på varandra.

    Svara
    • Frida Gustavlin

      /  11/08/2017

     Ja, och varför gör de det. En normal Svensk, Norsk, Finne, Amerikan, Tysk, Japan gör inte det. Men Romer gör det, de står ivägen för folk, skräpar ner, tigger och skriker och beter sig, är det ett tecken på självförakt och ett svar på bristande känsla för samhällsdeltagande, en konskekvens av deras marginalisering? Skulle inte tro det, de skiter helt enkelt i hur deras uppträde påverkar andra. Inte på något ondskefullt sätt, snarare handlar det om likgiltighet.

     Romernas intresseorganisation klagar alltså på att det saknas kompetens om deras kultur. Det håller jag med om till 100%.

     Den överväldigande majoriteten har inte begripit ett dyft av hur starkt rotad klankulturen är inom de zigenska familjerna, och hur lite de bryr sig om någon/något som inte är en del av familjen/släkten, och att den romska kulturen i sig gör att de är omöjliga att integrera då integration per se bryter ner just deras unkna klankultur, vilket de på inget sätt önskar.

     Gillar inte heller ordet klankultur, det låter nästan lite fint. Men det handlar givetvis inte om kultur, utan raka motsatsen. Kultur är att med omtanke bry sig om det som inte nödvändigtvis står en närmast. Saknas medkänslan mot samhällets strukturer är det på många sätt ett starkt tecken på kulturlöshet.

     Klanbeteende är ett rimligare ord.

     Svara
 3. Din självsäkerhet och brist på kunskap kombinerad med stilistisk talang blir en märklig oätlig soppa. Men jag hoppas du inte blir stämd för hets mot folkgrupp. För även en blind höna hittar ibland ett korn av sanning men här går du över varje anständig gräns. Hat är inte kul.

  Svara
  • Dan

    /  11/07/2017

   Jag har stött på zigenare på olika platser och sammanhang i mitt jobb under mer än 18 år. Och jag kan säga att dom gör verkligen allt för att för att bekräfta fördomarna man har. Alltid otrevliga och försöker lura till sig fördelar. Och vägrar att anpassa sig till någon. Så inte undra på att dom är avskydda var dom än är i värden. Det är bara korkade naiva Svenskar som tycker synd om dom

   Svara
   • Tor

     /  11/07/2017

    Om jag förstått ordet ”fördomar” så betyder det att man dömer någon fast det inte är sant.
    Precis som Dan skriver har jag i mina jobb fått mina tankar om zigenare bekräftade gång efter gång.
    Då kan det det inte beskrivas som fördom.

    Det värsta fallet jag såg var när jag jobbade på häktet.
    En kille som var minderårig satt häktad för att oprovocerat knivstuckit en äldre man, Tror att mannen dog. Under utredningen visade det sig att det var den äldsta sonen i familjen som hade begått brottet. För att rädda hedern åt familjen, och äldsta sonen, så körde familjen helt enkelt till polisen med deras yngre son. Han fick sätta på sig brosssans blodiga tröja för att göra det lite mer trovärdigt. De visste naturligtvis att han skulle få ett milt straff eftersom han var under 18.
    Att han skulle få leva med en morddom på sig gjorde inte så mycket.

    Men som vanligt är det inte minsta gemensamma nämnaren som gäller.
    Om invandrarmän begår våldtäkter så är det alla mäns fel.
    Om det är en brottskultur bland zigenare så är de en minoritet och ska därför tyckas synd om.
    Om Martin Timell blir anklagad för sexuella trakasserier så häng ut med namn och bild.
    Om känd komiker blir anklagad för sexuella trakasserier så mööööörka för guds skull. Han tillhör en förtryckt god grupp; ”Kurdiska män som försöker vara roliga” Måste vi skydda.

    Svara
  • Nykteroklok

    /  11/07/2017

   Hade varit väldigt intressant att se dig utveckla det där. Hets mot folkgrupp?

   Svara
  • MiT

    /  11/07/2017

   Jag hoppas att du vänder dig till romernas företrädare med den kommentaren, det är ju DE som verkar anse att romerna inte klarar av att bete sig normalt, med normal hyfs och med normal anständighet på t ex sjukhus. Det är inte jag som anser det.

   Svara
   • Junior

     /  11/08/2017

    Ja, du bör nog vara försiktig för många andra har blivit dömda för mindre än så.
    Det finns så många som mer än gärna vill missförstå det du skrivit för att kunna sätta dit dig.
    Då kommer du märka att det inte finns brist på poliser och att rättsväsendet tar upp fall hur små de än är trots att andra, mycket grövre brott läggs ner på löpande band.

    ”Man döms för hets mot folkgrupp för kommentar på Facebook
    En man i 60-årsåldern döms för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit en nedsättande kommentar på sociala medier.
    Det var i mars i år som mannen beskrev araber som ”de sämsta människorna på jorden” i en grupp på sociala medier.”.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/man-doms-for-hets-mot-folkgrupp-1

    ”72-åring dömd för hets mot folkgrupp”
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/72-aring-doms-for-hets-mot-folkgrupp

    Svara
  • Ivar L

    /  11/07/2017

   @SSAB:
   Kul med andra perspektiv i bloggen men du får nog precisera din kritik mot det som skrivits så vi förstår vad du menar.
   Sentenser som ”hat är inte kul” kan ju alla skriva under på, men frågan som jag ser skymta i Toklandets text är att det kanske även finns ett hat (eller snarare en indifferens och hänsynslöshet) som romerna riktat mot alla andra på sjukhuset genom sitt sätt att uppträda. Kanske kan vi börja där? Vad tycker du om det?

   Svara
  • Kalle

    /  11/07/2017

   Det är en sak att häva ur sig en massa påståenden och helt annan att kunn argumentera för dem.
   Avsaknaden av det senare säger ger en viss antydan att du inte har alla ”hejhej kluuna please” på loftet.

   Svara
  • Skeptisk

    /  11/07/2017

   Att inte ställa samma höga krav på en etnisk grupp som man normalt ställer på andra är att se ner på dem. Godhetens rasism. Om jag hade krävt att besöka en sjuk släkting med 60 andra och ställt till tumult på sjukhuset hade du undrat vilka sällsynt oborstade och egoistiska personer vi var. Men nu var det romer som inte ska hållas till samma standard som jag? Det är rasism. Att ställa samma krav oavsett vem man är är antitesen. Jag förväntar mig att vuxna människor kan visa lite hyfs. Alla vuxna.

   Svara
   • Junior

     /  11/08/2017

    Självklart borde lagen om ”hets mot folkgrupp” gälla samtliga som bor i Sverige.
    Vi är inte lika inför lagen när invandrare tillåts helt öppet vara rasistiska mot svenskar.

    Svara
  • Rikard

    /  11/07/2017

   Hej.

   Vad i texten är det som du finner stötande eller felaktigt?

   Att zigenare har funnits i Sverige i drygt femhundra år är inte fel, och att de aldrig velat, försökt eller kunnat bli en del av Sverige och svenskarna är inte heller fel. Inte ens med det våld och tvång som användas i forna tider har något land kunnat inlemma zigenare i sin egen kultur.

   Du kan jämföra med andra etniska grupper som invandrat till Sverige och med samma tidsperspektiv. Du kommer att finna att snart sagt alla (det sena nittonhundratalet och nutiden kan vi lämna därhän) utom just zigenare anpassat sig för att fungera i Sverige tillsammans med svenskarna. Finnar, valloner, ryssar, balter, polacker, engelsmän, preussare, fransmän, och till och med en och annan afrikan (bland annat en vid hovet under Bellmans dagar) har alla kunnat jämka för att fungera och bli en del av Sverige.

   Så har inte skett med zigenarna. Detta då hatet mot gadjo är centralt i deras kultur. Detta då deras eviga dolkstötslegend om att gadjo bär skulden för allt som drabbar dem omöjliggör anpassning. Detta då den zigenare som väljer anpassning till gadjo utöver vad som krävs för att kunna livnära sig på gadjo blir utstött.

   Om du vill lära dig hur zigenare ser på alla andra kan du läsa om ordet gadjo (stavning kan variera mellan andra språk) här:

   [https://web.archive.org/web/20080514005741/http://www.romani.org/rishi/retygajo.html]

   Ett citat:

   ”The word ‘Gajo’, also pronounced as ‘Gazho’ (plural-‘Gaje’ or ‘Gazhe’) is used by the Roma in a contemptuous sense for a non-Rom (non-Gypsy). Not only this, its use is often made to convey a sense of great hatred as if all the non-Rom are their exploiters and oppressors and no less than enemies. A Rom will never take a Gajo into his confidence. Even the Gypsy life and culture, their marriage customs, death and birth ceremonies observed by Gypsies are ”not for a Gajo to know and are not revealed under normal circumstances at all”. The immense amount of suffering that Roma have endured at the hands of Gaje in all countries makes this a sad fact. Many of the Gaje have questioned motives for wanting to identify with Roma and in the past the Roma have sometimes suffered as a result. The contempt for the Gajo has gone to the extent that even the utensils in which a meal is served by a Rom to a Gajo are considered to have been polluted and are kept separate.”

   Varför skall vi svenskar tolerera ett folk som anser att det vi tar i blir smutsigt på grund av vår beröring?

   Kan du föreställa dig hur det är att växa upp inom en sådan… kultur och kanske tvingas välja mellan att vara en modern svensk av zigenarhärkomst, men utstött av ditt eget folk eller att underkasta dig klanens och folkets lag, sed och tradition oavsett vad du själv vill?

   Jag kan rekommendera en utmärkt bok för den som vill lära sig mer om zigenarfolket i Sverige: ”Romer i Sverige” av Karl-Olov Arnstberg. Finns att beställa från bloggen:

   [https://morklaggning.wordpress.com]

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
   • Kristian

     /  11/07/2017

    Jag vill minnas att den bloggen även har flera utmärkta artiklar, för den som inte orkar en hel bok.

    Svara
  • Skruven

    /  11/08/2017

   Vad skulle hatet bestå av?

   Svara
 4. tompas11

   /  11/07/2017

  500 år i Sverige och zigenarna har inte lärt sig ett skit hur man uppför sig som anständiga människor. Pengar som satsats på denna kultur är kastade rakt i sjön, till ingen som helst nytta. Bortkastade!

  Svara
  • hllviken

    /  11/07/2017

   Det är många Z som kommit in till Sverige ganska nyligen.
   Ordet ROM betyder ´människa`på deras språk vilket medför att de utanför deras grupp är icke-människor. Är inte det en grov förolämpning? Rasism?

   Svara
  • Grodan Boll

    /  11/07/2017

   Gajo, Kuffar.

   Det finns vissa grupper som ser väldigt starkt på vi/de och där gränserna ska hållas absoluta och vattentäta. Där ”de” är üntermench att kuva och utsuga. Meeen låt oss fokusera på alla andra som på alla möjliga sätt förökt inkludera, blidka eller samexistera med dessa grupper över de senaste hundratals åren och misslyckats.

   Måste vara deras fel.
   Morr!

   Svara
 5. Svenska staten har inte varit bättre än ovannämnda kommentarer

  Ur Wikipedia

  En av Sveriges regering beställd vitbok om övergrepp mot Sveriges romer presenterades 2014. Vitboken redogör för hur svenska staten under 1900-talet har bedrivit rasbiologi och bidragit till diskriminering, spridande av myter och stereotyper. Boken spänner över en tid om 100 år. Genomgången av politiska motiv och åtgärder under första hälften av 1900-talet visar att registreringar, steriliseringar, omhändertaganden av barn, fördrivning och vägran att mantalsskriva romer motiverades och verkställdes utifrån antagandet att romer var oönskade. Åtgärderna försvårade romers tillvaro. Samtidigt var just uppfattningen att romer inte var en del av samhället också ett motiv till att det krävdes åtgärder riktade mot gruppen. [63]

  I dag vill svenska staten att romer ska få behålla sin romska kultur och identitet, dessutom är romani ett av minoritetsspråken. Trots detta är romer den grupp som utsätts mest för diskriminering och främlingsfientlighet[64] – något som inte bara sker i Sverige utan i hela Europa.[65] Polisens ”romregister”, som blev känt hösten 2013, och tiggeri är två av många tecken på romernas situation i Sverige nu under 2000-talet. [66]

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Romer

  Svara
  • hllviken

    /  11/07/2017

   Flytta till ett eget land och sköt er själva!

   Svara
   • Dan

     /  11/07/2017

    Vilket land??? Finns väll inget land i värden som vill ha dom.

    Svara
    • hllviken

      /  11/07/2017

     FN kan väl hitta en yta på klotet någonstans?

     Svara
  • Nykteroklok

    /  11/07/2017

   Men exemplet från Kalmar visade ju just att de ville bli särbehandlade. Sjukhuset ville behandla dem som alla andra, och det hade de problem med. Så det räcker uppenbarligen inte med att bara inte diskriminera dem – de kräver mer än så.

   Svara
  • Ivar L

    /  11/07/2017

   Först vill jag säga att jag inte delar hllvikens åsikt. Särskilt inte om dem som har en flera hundra år lång historia i Sverige.

   Med det sagt: råder det väl inget tvivel om att romer behandlats illa genom historien men det leder ju inte till att man automatiskt skall blunda för det som hände Kalmar. Det är ju inte ens samma romer det handlar om och inte ens då hade uppträdandet varit ok.

   När man använder den historiska diskrimineringen som förklaringsfaktor till romernas utanförskap måste man dessutom kunna redogöra för varför inte samma sak hänt med judarna som behandlats minst lika illa historiskt. Romernas och judarnas interaktion med majoritetskulturerna i Europa är ju fullständigt väsensskild trots att de utsatts för omfattande och likartad förföljelse. Det måste finnas fler faktorer än diskriminering för att förklara utanförskapet och den delvis destruktiva livsstil som många romer lever i.

   Svara
   • Tor

     /  11/07/2017

    Visa mig en grupp zigenare som under längre tid av historien har varit framstående.
    Det finns framgångsrika zigenare. Man skickar sina landsmän till Sverige för att tigga. Det är zigenarbossar som gör det.
    Bossarna bor i fina hus i sina hemländer och kan genom att förtycka de egna vara framgångsrika.
    Med detta sagt skulle jag inte kalla det för en framgångskultur att behandla de egna som slavar.

    Judarna däremot har genom historien alltid varit framgångsrika. Kolla vilka som äger tidningar, banker och får nobelpris.

    Svara
  • Tor

    /  11/07/2017

   ”Polisens romregister”
   Här gjorde polisen för en gång skulle ett bra arbete. Man identifierade en grupp där det fanns mycket band inom släkter och hög brottslighet. Är det inte precis det som spaningsverksamhet handlar om?
   Hur ska man annars komma åt organiserad brottslighet?
   Om gruppen är Hells Angles eller zigenare spelar ingen roll. Brott som brott.

   För att komma åt Siciliansk maffia så lär man bevaka sicilianare mer än folk från Toscana.

   Sen förstår jag inte varför man ska ha ett register över folk från Rom?

   Svara
   • rankov

     /  11/07/2017

    tänk om romerna skulle gå med i hells angels? skulle man fortfarande inte få föra register och bevaka dem? vilken soppa…

    Svara
  • Grodan Boll

    /  11/07/2017

   Vad är polisens CIRCA-grupp?

   Svara
   • Sälungsjobbaren

     /  11/08/2017

    CIRCA-gruppen (CIRCA: Central Investigation Related to Crime Aliens) utreder brott mot äldre, den finns i Region Väst. De satt i Alingsås innan. Ligorna består nästan uteslutande av romer från Rumänien och Bulgarien och är verksamma över hela Europa. Ibland dyker det upp kaale också, dvs finska romer. Att svenskar är inblandade är så sällsynt att man höjer på ögonbrynen…

    Eller var det en retorisk fråga? 🙂

    Svara
    • MiT

      /  11/09/2017

     Tror t o m att de sitter i grannstaden till Alingsås, Vårgårda. Eller satt där i alla fall.

     Svara
  • Tor

    /  11/07/2017

   Gillar hänvisning till ”fakta” från Wikipedia.
   Var det inte Ullenhag som menade att zigenarna byggde Sverige?
   Alla vet att det är gott om zigenare inom byggbranschen.
   Svenska staten vill alla väl utom laglydiga skattebetalande svenska män.

   Svara
 6. hllviken

   /  11/07/2017

  Att välla in på sjukhus är livsfarligt för många patienter; baciller kommer in och obehöriga personer förhindrar personalen att sköta sitt arbete.

  Svara
 7. Ja, tre eller fyra personer per patient är tillräckligt för att det skall bli logistiska problem. Ett sjukhus är inte allmän plats.

  Svara
 8. Vidare från Murray’s här:
  https://toklandet.wordpress.com/2017/11/05/repetition/#comment-132147
  Prendergast: ”From chaperones to modesty wear, a sexual reformation is underway”
  https://www.spectator.co.uk/2017/11/the-sexual-reformation-has-opened-up-a-schism-between-women-and-men/

  ”Barriers between men and women that had been knocked down by feminists are being resurrected — in the name of feminism. Whereas it used to be religious groups that enforced sexual morality, in our modern, secular culture, the loudest voices on the internet are taking over that responsibility.
  […]
  Think of it as a new sexual reformation. Five hundred years ago, Luther posted his 95 theses on the door at Wittenberg; today, prominent women have begun issuing edicts about appropriate male behaviour. Like Luther, these women think it is their mission to change the world.”

  Inte så konstigt att feminister och islamister kommer så bra överens.

  Svara
 9. Vänsterhycklare i alla länder, förenen eder!

  Svara
  • Junior

    /  11/07/2017

   Det skulle inte förvåna mig om även LO har ett antal miljoner placerade på Malta.

   Svara
   • Kristian

     /  11/08/2017

    https://offshoreleaks.icij.org/pages/database
    Långt ifrån allt av det senaste.
    Använd torrent, det går på några minuter.

    Svara
    • Kristian

      /  11/08/2017

     … inte så mycket att ha för gemene man. Vänta ”några veckor” tills de samlat allt för nedladdning.

     Svara
   • Senior

     /  11/08/2017

    Om inte annat så har de ju ett antal ”kursgårdar” i sydligare trakter, bl.a. Spanien där de i semestertider håller ”möten” på medlemmarnas bekostnad….

    Svara
 10. Tor

   /  11/07/2017

  Panik på livit.se
  Man skickar ut reklam om bäversafari inför fars dag med texten;
  ”Gillar pappa bäver”?
  Mottagarna reagerar med ryggmärgen och uppfattar naturligtvis att det ligger en hund begraven i bävern – som i detta fall MÅSTE betyda det kvinnliga könsorganet.

  Aftonbladet kontaktar livit.se och de bockar och bugar och är SÅÅÅ ledsna att det överhuvud taget gick ut.

  Jag tyckte det var kul!

  Svara
  • Ha!
   Det var långsökt på engelska – ”inte femma i biologi, precis”, som väl Lennie Norman sade om ”mus” – men fullständigt obegripligt på svenska.

   Men för vissa betyder allt ”du vet vad,” skall allt tolkas så ogint som möjligt, är allt avsiktligt nedsättande och förolämpande.
   På sig själv …

   Svara
  • Ivar L

    /  11/07/2017

   Kul har vi inte i det normkritiska Sverige. Här är det klosterlöften, genusglasögon och tagelskjorta som gäller. Skrattet är ett hån mot postmodernismens korrektur.

   Svara
   • Tor

     /  11/07/2017

    Som Soran då.
    Har han egentligen gjort något som är så där jättekul?
    Han spelar ju bara på fördomar om vita svenska män.

    Svara
    • Ivar L

      /  11/07/2017

     Han har varit oerhört värdefullt för människorna som bor i landet Sverige som genom hans fina shower lärt sig skratta korrekt. Det är otroligt viktigt att skratta korrekt, annars blir det nazism i landet. Tråkigt att patriarkatet skickade ut sina magiska strålar som tvingade honom att våldta. Patriarkatet är ingenting att skratta åt. Fula grejer. Stackars Soran.

     Svara
     • Tor

       /  11/07/2017

      Som affärsman är han rätt lyckad. Han har identifierat en grupp som är villiga att betala för det han producerar.
      Skickligt att kunna arbeta som komiker trots att man inte är rolig. Men han har hittat den grupp, precis som Jonas Gardell, Marlena Erdman, SVT, SR, TV4 ………….. – fyll på den nästan oändliga listan där man spelar på fördomar om vanliga svenska män.
      Vi betalar dem att snacka skit om oss. TACK.

     • Ivar L

       /  11/07/2017

      Nja, för att vara allvarlig… vad jag förstår skrattar hans publik så han är uppenbarligen rolig enligt dem. Hans affärsmodell fungerade utan tvekan och han var mycket skicklig på att surfa på järnrörsskandalen.

      Men de som skrattade då känner sig nog lite lurade nu. Hela den osynliga överenskommelsen byggde ju på att han var en förebild som man, förebild som invandrare och förebild som kommande från den muslimska kulturella sfären. Hade de vetat detta hade inga skämt i världen fungerat. Eller, jo, en del som är tillräckligt hjärntvättade hade kanske köpt det i alla fall.

 11. Tor

   /  11/07/2017

  OT
  Nu blir det åka av!
  Priserna på bostadsrätter går ner i Stockholm och Uppsala.
  Hur mycket kan de gå ner tills banken kommer och knackar på dörren och vill tvångssälja?

  Låt oss räkna.
  En vanlig tvåa i Stockholms innerstad kostar 2 miljoner.
  Den vanliga köparen kanske kan hosta upp 20%, dvs 400.000.
  Banken äger 80%.
  När priset går ner 20% är alla dina tillgångar utraderade. Då tittar banken in och börjar bli lite orolig. För att rädda sig själva från förlust tvingar de dig att skjuta till mer pengar eller att sälja.
  När många måste sälja stiger utbudet och priset går ner ännu mer.
  Bubblan har spruckit.

  När bubblan spricker ryker alla banker.
  När alla banker ryker måste staten lösa ut dem.
  För att staten ska skramla ihop pengar måste man låna.
  Räntan går då upp.
  När räntan går upp går svaga kommuner i putten.
  Staten måste låna ännu mer.
  Räntan går upp.
  .
  .
  .

  Frågan är om det bara kommer att vara ett lokalt fenomen denna gång.

  Jag som alltid gjorde mig lustig över att spara till min egen pension…..

  Svara
  • Junior

    /  11/07/2017

   ”En vanlig tvåa i Stockholms innerstad kostar 2 miljoner.”.

   Det räcker inte, du kunde kanske få en tvåa i innerstan för det beloppet för 5 år sedan.

   Svara
  • Ivar L

    /  11/07/2017

   Bostadsbristen talar emot total krasch men sjunka kan priserna definitivt göra. Jag är glad att jag inte köpte min bostad när det var som värst. Men om det blir ekonomiskt oroligt internationellt kan nog priserna backa rejält.

   Svara
   • Tor

     /  11/07/2017

    En internationell kris kan vi inte göra så mycket åt.
    Jag tror det kan bli en lokal bubbla i Sverige eftersom staten har jobbat på alla sätt åt detta håll.
    Kolla in Hans Jensvik på Youtube om hur det kommer att gå för kommunerna ekonomiskt.

    Svara
   • Senior

     /  11/07/2017

    Såvida inte byggjobbarnas löner sjunker dramatiskt lär det inte bli billigare att producera hus. Priserna på nyproducerade hus lär därmed öka åtminstone i samma takt som löneutvecklingen i landet.

    Priserna på äldre hus lär därmed följa nyproduktionen uppåt precis som idag.

    Möjligtvis om man överproducerar så mycket efterfrågan sjunker, vilket torde innebära konkurs och arbetslöshet för byggjobbarna.

    Skall detta ändras måste det till prisdumpning på nyproduktion, vilket jag tror Sossarnas högra hand facken (eller är det tvärtom?) starkt kommer att motsätta sig.

    Svara
  • Pether

    /  11/07/2017

   Du glömmer att senaste krisen pga bostadsbubblan var orsakad av att den amerikanska staten tvingade banker att låta ut pengar till folk som inte kunde betala. När de sedan ville ha in sina pengar, hade låntagarna inga. Osis.

   Svara
   • Tor

     /  11/07/2017

    Jobbar som husmäklare i USA för tillfället, så krisen är inte glömd:)
    Krisen här finns fortfarande kvar trots att attraktiva bostäder nu är högre än före 2007,
    Inte helt ovanligt att bankerna idag tvingar folk att sälja sina hus – eller ännu värre att man helt enkelt tar huset från ägarna och säljer på auktion.

    I Sverige är det lite högre krav på utlåningen, men priserna är hypade av toklåg ränta. I USA kostar ett lån idag strax under 4% i ränta. Svenska boräntor ligger runt 2%.
    USA har dessutom en väldigt hög fastighetsskatt. Jag bor i hus på 145 kvm och betalar ca 40000 kronor om året. Det har en dämpande effekt på priser.

    Kriser kommer ju för att någonting i samhället tillåts växa över vad systemet tål.
    Om det är aktier, hus eller kommuner spelar ingen roll.
    Min tes är att Sverige har försatt sig i nuvarande situation där man lånar under högkonjunktur. Allt är en perfekt storm som ingen vågar se, men alla tecken är där.
    Högsta huspriser någonsin.
    Börsen i topp.
    Låg ränta.
    För lite pengar i staten för att kunna upprätthålla samhällskontraktet.
    Kommuner som är konkursfärdiga.

    Jag tycker inte om att ropa ”Bubbla”. Alldeles för många som gör det hela tiden, men du tycker jag att det är dags att se om sitt hus.

    Svara
 12. Jo visst finns det minoriteter som Sverige anpassar sig efter: HBTQ är ett bra exempel.

  Svara
  • Ivar L

    /  11/07/2017

   De flesta minoriteter tvingas vi anpassa oss till på olika sätt. Att hävda majoritetskulturens rätt att sätta agendan är i princip helt omöjligt i Sverige.

   Svara
  • Vic

    /  11/08/2017

   HBTQ-rörelsen som grupp är inte jämförbar med romer. Romer är en folkgrupp med delad kultur medan HBTQ är ett samlingsbegrepp för individer som lever i flera olika kulturer med enbart en gemensam nämnare: De är inte heterosexuella (alternativt odefinierade).

   Svara
   • Håller inte med där. HBTQ-rörelsen är en subkultur och den är precis som romer en minoritetsgrupp. Jag tror inte att majoriteten av de personer som inte är heterosexuella är helt bekväma med den subkulturen.

    Svara
 13. MiT

   /  11/07/2017

  Planeringschef på näringsdepartementet

  Svara
  • Jan

    /  11/07/2017

   Även om jag kanske inte håller med henne i allt så har hon en poäng här. På väg upp har han kunnat ta för sig av det svenska välfärdssamhället. Det har gynnat honom i hans klättring. När han väl är däruppe och sitter med en halv miljard i en påse har han glömt bort det. Glömt bort sitt ursprung. Sin uppväxt i Norrbotten. Ett väldigt vanligt fenomen.

   Svara
   • Junior

     /  11/07/2017

    Svara
    • Ivar L

      /  11/07/2017

     Det enkla svaret på vad Leif Östling ”får” för sin skatt är väl:
     Allt som blir över när han betalat den. Vilket är en förskräcklig massa pengar. Även om han betalar skatt i Sverige.

     Jag förstår inte myten om att det inte går att tjäna pengar i det förskräckliga skatteförtryckarlandet Sverige. Det är bara att åka ut till Djursholm eller Österlen och titta på alla skatteförtryckta trashankar. De har det verkligen påvert.

     Men som sagt, dagens skattenivåer är inte nödvändigtvis optimala och vad skatterna används till behöver verkligen en demokratisk genomkörare för att rensa ut.

     Svara
    • tompas11

      /  11/07/2017

     Östling har betalat in så mycket skatt att det med råge täcker både hans utbildning och en hel drös andras utbildning. Sedan kan man fundera på varför man inte skulle få göra vad man vill med sina egna pengar, de tillhör ju i vart fall inte staten. Vill jag placera dem utomlands, så varför inte.

     Svara
    • Ivar L

      /  11/08/2017

     Totalt obegripligt resonemang. Skatten är proportionell och progressiv i Sverige. Att man tjänar mycket betyder inte att man plötsligt betalat klart. Det är inte så samhällskontraktet i Sverige ser ut. Om inte samhällskontraktet duger kan man ju dra utomlands till ett land som man tycker är bättre, men se det är det väldigt många skattesmitare och skattekverulanter som inte vill eftersom Sverige (trots alla problem) är ett land man kan tjäna pengar och ha det bra i. Att ha förmånen att dra in så mycket pengar att skatten blir hög är ju ett bevis på att det är lönsamt att bo här, trots skatten. Det är verkligen inte säkert att en sådan som Östling hade varit lika rik i en nattväktarstat, allt skulle varit annorlunda i en sådan stat. Han tjänar bra med pengar som det är nu, med de skatter vi har nu, vad tusan gnäller han om?

     Däremot tycker jag gärna han kunde låtit bli att pudla och gjort en kul PR-grej av detta istället eftersom diskussionen vad-får-jag definitivt är relevant att föra. Skattenivån i Sverige kan säkert bli lägre. Men att skattegnället skulle tystna lär ju inte hända, det låter likadant i alla länder oavsett skattenivå.

     Svara
     • Andreas

       /  11/08/2017

      Det alltför många inte tycks fatta är att de ”väldigt rika” är för få för att i någon större utsträckning påverka statens inkomster i form av skatter. Jag tror inte att Östling har något större problem med att betala skatt för att hjälpa några andra medborgare som har det sämre ställt, det ryms absolut inom samhällskontraktet, även för honom. När någon däremot får för sig att han ensam ska betala för några hundra eller några tusen andra så klappar det resonemanget ihop rejält.
      Det finns knappt 5 miljoner förvärvsarbetande i sverige, varav kanske en 1-1,5 miljon betalar in mer i inkomstskatt än de får ut av välfärdssystemet.

      För både samhällskontraktet och statens inkomster hade det antagligen varit bättre att sluta tramsa tillämpa en flat rate-skatt på allt över en minimi-inkomst, t.ex. 5000:-/mån, motsvarande en lägsta inkomst som praktiskt går att leva på.
      Gör man det på alla inkomster oavsett ursprung så förenklas systemet betydligt och man kan även göra likadant med företag.

     • Senior

       /  11/08/2017

      Nej, skatten är inte proportionell och progressiv.

      Inom matematiken är två kvantiteter proportionella om den ena kvantiteten är en konstant multipel av den andra, det vill säga om deras förhållande är konstant. dvs. Linjärt.

      Om du lägger till ”progressivitet” på en proprtionell linje blir det en logaritmisk kurva.

      http://www.matteguiden.se/matte-1/funktioner/proportionalitet/

   • Junior

     /  11/07/2017

    @Jan
    När någon betalat så mycket skatt som Leif Östling så har den personen rätt att glömma vad som helst.

    Svara
    • Jan

      /  11/07/2017

     Visst, men det visar inte på någon högre moral.

     Svara
     • tompas11

       /  11/07/2017

      Man betalar inte skatt efter någon slags moralform utan på grund av skattelagen. Vilken person med huslån drar inte av för räntekostnader för att det skulle moraliskt felaktigt? Vilken person gör inte reseavdrag för att det skulle vara moraliskt förkastligt eller utgifter för inkomstens förvärvande?

     • Holtzkampf

       /  11/07/2017

      Vadå högre moral??

      Menar du att han undanhållit inkomster som var beskattningsbara? Då är det brott mot skatteregler. Och bristande moral.

      Menar du att han självmant skulle betala in mer skatt än vad skattereglerna säger? Är inte säker på att Skatteverket skulle godkänna det.

      Menar du att han har bristande moral fast han får sina deklarationer godkända av Skatteverket?

      Nä, skon klämmer nog på samma punkt som för de flesta sossar/vänsterfolk. Att någon kan tjäna mer pengar än vad de själva gör/gjort.

      Avundsjuka, missunnsamhet, känna sig underlägsen i salig blandning ligger bakom. De blir gröna i ansiktet av att det kan vara så jävligt att någon får mer pengar och frihet att använda dem som den vill.

      Att man dessutom inom sossevärlden hittar duktigt många myglare/fuskare som berikat sig själva, t o m m skitsummor, när de fått chansen visar bara vilket enormt hyckleri och dubbelmoral som finns i dessa grupper.

      Du kan ta din j-a moral och stoppa upp någonstans.

     • Jan

       /  11/07/2017

      H: Du kan ta din brist på moral och stoppa upp den någonstans. Att begreppet moral skulle vara totalförvirrande för tokhögern var inte direkt någon överraskning. Er enda moral stavas pengar.

     • Andreas

       /  11/08/2017

      Du kan på samma sätt hävda att om man inte har skaffat sig ett jobb med så pass hög lön att man blir nettoinbetalare till de offentliga finanserna (och inte har en relevant ursäkt, t.ex. permanent handikapp) så visar det på låg moral. Om man väljer att arbeta deltid så är det låg moral, att vara låginkomsttagare eller arbetslös likaså o.s.v.. Lite förenklat så är det en princip som dömer ut precis de grupper som vänstern påstår sig företräda som låg moral.

      Det är inte direkt fel, men inte en speciellt meningsfull definition.

      En individs första och enda syfte eller existensberättigande är inte att producera maximalt med skatt, men det är den bakomliggande förutsättingen för att hävda låg moral om det fiktiva målet inte uppfylls eller för att hävda att alla andra prioriteringar innebär att någon bara värderar pengar.

    • utlandssvensk

      /  11/07/2017

     Det var en kanton i Schweiz som ville införa regressiv skatt, dvs. lägre procentsats på högre inkomster. Man argumenterade då delvis utifrån principen att de som redan betalade mycket borde få lägre marginaleffekter. Fast det gick inte igenom den federala domstolen, så det blev platt inkomstskatt istället.

     Vidare finns det ett system med ”lump sum tax” i vissa kantoner, som innebär att man bara betalar ett fast belopp, oavsett inkomst. Italien har nyligen infört detta på nationell nivå.

     Svara
   • Olof

     /  11/07/2017

    Utbildning för den nivån av skatt vi betalar är patetiskt.

    Det jag själv _vet_ att vi inte får längre – a-kassa eller sjukersättning som följer lönen, borta, vård inom t.ex psykiatri, borta, (och skulle jag få någon cancerform hoppas jag innerligt att den privata försäkringen räddar mig från att den blir obotlig i väntan på operation), ekonomiskt bistånd, borta (om du inte vill bli hemlös), polis, borta (jo, right, det är vaktbolaget som kommer och polisen som lägger ner ärendet), försvar, tillåt mig småle tillsammans med Putin, infrastruktur, skojar de med oss, vi har betalat skit som västlänken flera gånger om och skall _ändå_ betala det igen med vägtullar och de har _redan_ försnillat intäkterna från dem. Pension, jo, sääääkert att det kommer.

    Större delen av vad vi borde få får vi inte längre. Jag litar inte ett ögonblick på vare sig vård, rättsväsende, försvar eller att det finns några trygghetssystem som skulle hjälpa mig vid behov längre. Så dagen flyttlass närmar sig. Jag har inte tid att vänta länge till, jag blir äldre och några år till så är det inte lika lätt att flytta längre.

    Svara
    • utlandssvensk

      /  11/07/2017

     @ Olof,

     Go east, old man!

     Länderna i Östeuropa verka vara de minst påverkade av PK vanvettet, Många tyskar flyttar till Ungern. Men även Portugal är väl bra, Och allt är bättre än Sverige….

     Svara
    • Jan

      /  11/07/2017

     Vad klagar du på, Olof. Det var ju det här samhället Alliansen och nyliberalerna ville ha. Nattväktarstaten. Nedmonteringen av välfärden. Du har fått ditt liberala paradis – men ändå klagar du. Obegripligt…

     Svara
     • utlandssvensk

       /  11/07/2017

      ”Det var ju det här samhället Alliansen och nyliberalerna ville ha”

      Ja, det stämmer.

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      Fast problemet för dem som faktiskt vill ha en nattväktarstat är ju att det i Sverige ibland tenderar att fungera som en nattväktarstat (du får ombesörja säkerheten själv, polisen kommer inte) trots att skatten är relativt hög. Jag vill alltså inte själv ha en nattväktarstat men jag har förståelse för den invändningen.

     • utlandssvensk

       /  11/08/2017

      @ Ivar L,

      Jag gillar nattväktarstaten, men ogillar kraftigt folk som vill förstöra Sverige för att uppnå den.

     • Olof

       /  11/08/2017

      Du misstar mig för höger i de frågorna (och jag kan med stolthet säga att jag aldrig röstat på alliansen, jag såg genom Reinfeldt redan innan). Jag bryr mig inte speciellt mycket exakt var vi lägger nivån för social finansiering, vad jag bryr mig om är om jag får valuta för vad jag betalar. Jag är helt ok med att betala nivån skatt vi betalar i Sverige.

      Men jag är inte ok att göra det när jag själv får hålla arbetslösa och sjuka vänner under armarna för att mina skattepengar går till irrelevant skit. Det är inte ok när jag själv och nära får betala sjukförsäkring eller rent av vård ur egen ficka för att få det i rimlig tid (eller alls (I ett fall fick jag svar på en remiss efter TRE ÅR)).

      Skall de leverera på nivån som en nattväktarstat så får de kapa skatten rätt jävla mycket.

      Och jag argumenterar inte primärt för vare sig kapande av skatter, eller ens att dra ner på t.ex invandringen, utan att _vill de ta ut så här mycket så MÅSTE grunden funka_. Det är dags att kapa _ALLT_ utanför de centrala välfärdsåtagandena tills de områdena är fixade. Det är inte när folk söker föreningsbidrag och blir nekade som förtroendet för välfärden rasar, det är när de försöker få vård och inte får det, eller blir sjukskrivna och inte får ersättning, eller söker akut ekonomisk hjälp och får beskedet att de får flytta till en icke-existerande hyresrätt innan de kan få det.

      PS. Men visst, jag håller med om att det var det här som åtminstone Reinfeldt ville ha. Och som jag tror även Annie Lööf vill ha. Det hade jag kunnat respekter… _OM_ de var ärliga med det. Det är de inte, de gav och ger skenet av att de är för den modellen det svenska folket vill ha, men arbetar samtidigt för att knäcka det. Och de har i princip lyckats – får vi en konjunktursvänging nu är det slut med den svenska välfärden (och det är best case scenario).

     • G

       /  11/08/2017

      @Olof

      Precis. Håller i stort med om det du skriver.

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      @G
      Jag med, bortsett från att jag känner en stark övertygelse om att invandringen måste minska. Det finns inget som tyder på att den är gynnsam eller ens etisk och även på de nivåer vi har nu, post 2015, så är den per definition ett folkutbyte om den får fortsätta.

     • utlandssvensk

       /  11/08/2017

      @ Ivar,

      ”så är den per definition ett folkutbyte om den får fortsätta.”

      Det är ett folkutbyte även om immigrationen skulle stoppas helt nu. Den demografiska skadan är redan gjord och skillnaderna i ålder, nativitet och könsfördelning innebär att svenskarna blir en liten minoritet ganska snabbt.

      Enda lösningen är massiva repatrieringar.

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      @utlandssvensk:
      Ja, så säger en del på Flashback också men än så länge har jag inte sett någon trovärdig uträkning som talar för att vi redan är där. När jag gjort lite egna hobbyöverslag så har jag inte kunnat bekräfta det men jag låter det hela vara en öppen fråga. Man skall inte heller underskatta driften hos en del invandrare att flytta hem, det kanske inte behövs så obehagliga metoder som repatrieringar. Men jag håller med om att läget inte ser särskilt rimligt ut för oss svenskar i vårt eget land på lång sikt om inget görs.

     • utlandssvensk

       /  11/08/2017

      @ Ivar,

      Mina hobbyöverslag tyder på att det är kört, men visst kan man debattera saken.

      ”det kanske inte behövs så obehagliga metoder som repatrieringar. ”

      Repatriering innebär frivillighet, deportering innebär tvång. Jag förespråkar repatriering via främst mutor, dvs, höga återvändarbidrag.

     • Olof

       /  11/08/2017

      @Ivar L: Jag är också ganska övertygad om att invandringen måste minska, men jag har ingen principiell invänding mot invandring i sig. Om den hade skett på ärliga premisser.

      Men eftersom hela stödet för invandringspolitiken bland de svenska väljarna är baserat på lögner om att det inte finns några intressekonflikter och eftersom det inte finns ens tillstymmelsen till en trovärdig plan för att hantera integrationsproblematiken så är det väldigt lätt att dra slutsatsen att medelsvensson inte alls kommer att roas av situationen när de personligen upptäcker vad som hänt med välfärden. Vilket kommer resultera i att framförallt invandrargrupperna kommer dra det kortaste strået med kraftigt nedskuren välfärd till sådana nivåer att de kommer att känna sig grundlurade och samtidigt verkligen vilja ta sig här ifrån.

      Så, jo, så länge man inte kan presentera trovärdiga lösningar på var man skall ta pengarna och hur man skall lösa assimilationen så är det nödvändigt att kapa invandringen till kraftigt negativa siffror. Annars kommer det ske av sig själv när verkligheten hinner i kapp. Och då får vi hoppas att det inte kostar allt för många liv.

  • Nykteroklok

    /  11/07/2017

   Märk hur hon använder ordet ‘hen’ här. Hon vet vem hon pratar om, och har ingen anledning att tro att han definierar sig som nåt annat än han. Hen som nedlåtande uttryck – väldigt intressant, och det är inte första gången jag ser det.

   Svara
   • Ivar L

     /  11/07/2017

    PK-människor som använder hen tror jag inte gör det för att visa förakt. Det är snarare en del av PK-kulturen, ett sätt att visa att man är rättänkande för de andra i samma akvarium. På ett sätt värdefullt för alla oss andra eftersom de så tydligt visar vilka värderingar man har. De kunde lika väl bära en armbindel med en PK-logga.

    Svara
 14. Det är ett helvete för sjukvården att få in 50 besökare på en bräde.
  Eller ca 300 och flera var visst på gång. Har varit med båda på mitt fd arbete..

  Jag tror att vi måste ha låsta dörrar till sjukhus. Vakter som släpper in. Metalldetektorer. Någon sorts system som är knuten till patienten som 2 armband man får till anhöriga och inget mer. Personal får gå genom sina ingångar med en bricka.

  Det är inte bara massmöten utan stöldligor som går runt på kvällarna. Eller andra kriminella/bostadslösa som huserar i tomma utrymmen. Ni anar inte vad man kan hitta på?

  Svara
  • Klimathotet

    /  11/07/2017

   Som behövs på skolor, bibliotek, badhus, vissa butiker, o.s.v.

   Svara
  • lensof

    /  11/07/2017

   Instämmer.
   Har man legat på sjukhus nyopererad och lite dimmig så är det inte kul med de konstiga individer som dyker upp på rummet utan någon som helst anledning annan än vad man inte vill veta.
   Karlar klär sig i rullstol och rullar runt på avdelningarna men när de lämnat sjukhuset går de obehindrat (ja jag har sett det).
   Ingrepp rengörs och operationssår behandlas trots att det finns människor i rummet som varken är rena eller trevliga.
   De egna anhöriga får vänta på avdelningen medan andras bekanta får fylla uppvak och rum.
   Efter flera canceroperationer har jag blivit luttrad. Har med mig en telefon köpt för 10 (faktiskt) kronor med betalkort i. Inte för förlusten om den blir stulen utan för att jag vill ha kontakt med de mina, denna telefon har minimal risk att bli bestulen.
   För övrigt gäller det att enbart ha värdelösa saker med sig samt att inte ha någon nyckel hem tillsammans med legitimation för då är risken för ovälkommet besök hemma medan man ligger på sjukhuset stor.
   Cynisk? Nej. Snarare är det en kurs i överlevnad.

   Svara
 15. Klimathotet

   /  11/07/2017

  Mustalaiset eivät varasta naapurista (Z**** stjäl inte från grannen) säger man i Finland men det var nog länge sedan det togs för givet.

  Svara
 16. Jan

   /  11/07/2017

  Ivar L: Blev du klokare av att gå i clinch med fundamentalisthögern här på forumet? Jag blir det inte. De vevar samma argument om och om igen. Som vore de programmerade med samma mjukvara allihop. Det är i alla fall skönt att någon annan än jag vågar ifrågasätta deras förutsägbara dogmatism. Det hedrar dig. Det finns hopp för forumet…

  Svara
  • Junior

    /  11/07/2017

   @Jan
   Från ditt inlägg tolkar jag att du inte ”vevar samma argument om och om igen” utan anpassar dig och ”tycker” olika varje gång beroende vem du ”diskuterar” med.
   M.a.o. är du precis en sådan ohederlig kappvändare som du säger dig förakta.
   Jag däremot respekterar folk som vet vad de vill och som vågar stå för sina åsikter och inte ändrar på sina principer bara för att de får lite motstånd.
   Vi tycker helt enkelt olika!

   Svara
  • MiT

    /  11/07/2017

   Nu är du igång IGEN med dina etiketter. Igen alltså…

   Svara
  • Ivar L

    /  11/07/2017

   Jag ser det inte som en kamp utan mer som ett sätt att pröva min egen världsåskådning.

   Mytologiseringen av hela näringslivet och dess ledare tycker jag är psykologiskt intressant. Det påminner lite om hur feminister höjer sina idoler och sig själva till skyarna. Vissa människor har uppenbarligen ett stort behov av att idealisera.

   Svara
  • Pelle2

    /  11/07/2017

   Och du Jan är en klockren vänsterfundamentalist.
   Du själv vevar t,ex dina argument mot vinster i välfärden om och om igen och är inte motttaglig för något annat än vänsterpolitik.

   Så du är precis lika förutsägbar som oss andra fast med ett vänsterperspektiv.

   Du får ha vilka åsikter du vill och jag har mina.

   Jag har inga problem med att du kommenterar på bloggen medan du själv, i sann vänsteranda, helst skulle vilja tysta oss som inte håller med dig.

   Vad gäller debatten om skattplanering så undrar jag fortfarande när du skall kritisera dina vänsterpolare Schyffert, Dahlgren,Timbuktu och Wallström ?

   Antingen är man emot skatteplanering för alla, oavsett politisk åsikt, eller ingen.
   Allt annat är rent hyckleri !

   Fast det har vi ju sett att hyckleri är en paradgren bland kulturmarxisterna och sossepolitikerna.Det är alltid häftigt att betala skatt när de pratar om saken men aldrig i praktiken för deras egen del

   Svara
   • Jan

     /  11/07/2017

    Jag gör ingen skillnad på vem som skatteplanerar. Däremot är det kanske så att ju högre position man har i samhället desto mer har man att förlora. Är man ordförande i SN så ser det inte bra ut om man har sina pengar i skatteparadis istället för i Sverige. Detsamma gäller Wallström men så vitt jag vet har hon inga fonder i skatteparadis. Dessutom var det Östberg det här fallet handlade om. Att dra upp en massa andra namn är bara en skenmanöver.

    Svara
    • Junior

      /  11/08/2017

     @Jan
     Har du missat att vi är med i EU?
     Vad är det fel då med att ha fonder i andra länder när vi har ju fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital?
     Att ha tillgångar i utlandet är inte alltid fråga om skatteplanering.
     Även AP-fonderna placerar pengar utomlands, menar du att den riskspridningen är omoralisk och inte ska vara tillåten?
     Hade Leif Östling placerat sina pengar i ett annat högskatteland än Sverige så hade våra skatteintäkter varit de samma.
     Hade du gnällt då?

     Svara
    • Pelle2

      /  11/08/2017

     @Jan

     Valet av metod för skatteplaneringen och ort för denna är helt irrelevant.

     Wallström valde att skatta i Belgien istället för Sverige för att det gynnade henne och gjorde så att Sverige inte fick en krona av henne medan Östling fortfarande skattade miljonbelopp i Sverige.
     När får vi höra Magdalena Andersson kritisera Wallström ?

     Även om Schyffert och hans vänsterpolare inte gömmer pengar i skatteparadis så försöker dom minimera sina skatter genom trixande med bolag. Resultatet blir detsamma.

     Det var du som försöker driva en moraldiskussion om skatteplanering och det är därför det är relevant att diskutera vänstermänniskors skattemoral.

     Dom gör ju dessutom ett stort nummer av hur bra och fint det är att betala skatt och hur omoraliskt det är med skatteplanering samtidigt som dom själva skatteplanerar.
     Avancerat hyckleri kallas sådant och jag förstår varför du inte vill prata om det för det brukar inte vänstermänniskor vilja göra. Dubbelmoral är ju ännu bättre än moral i deras ögon….
     .

     Svara
     • MiT

       /  11/08/2017

      Vad jag förstår så skattade Wallström inte ens i Belgien där hon bodde utan betalade en extremt liten, nästan obefintlig, skatt till EU. Men jag kan ha fel, är bara vad jag har sett flimra förbi.

    • Melmac

      /  11/08/2017

     Konstigt! När du drar upp nått gammal med Reinfeldt eller liknande. då är det ok, men när nån annan gör det, är det skenmanöver.

     Oavsett politisk färg så överträffar du din dubbelmoral gång på gång!

     Svara
    • Melmac

      /  11/08/2017

     Wait for it……

     Svara
     • Senior

       /  11/08/2017

      ”Trams!”
      ”Du är en partigängare!”
      ”Inte värd att lyssna på.”😂

    • Andreas

      /  11/08/2017

     När någon väljer att dra ner sin arbetstid för att få mer fritid eller annat, men fortfarande utnyttjar välfärdssystemet fullt ut? Det handlar om exakt samma princip som skatteplanering?

     Svara
 17. Kristian

   /  11/07/2017

  Sista från Spectator idag, jag lovar!
  Mycket här som känns bekant från svensk skoldebatt:

  ”Scotland used to have the best schools system in the world. Then devolution happened”
  https://www.spectator.co.uk/2017/11/as-a-trainee-teacher-i-saw-the-damage-the-snp-is-inflicting-on-scottish-education/
  ”The story starts in 2010, when the new system was introduced with four aims: to create ‘confident individuals’, ‘successful learners’, ‘responsible citizens’ and ‘effective contributors’.
  […]
  The idea of teaching had been turned on its head. Rather than stick to a topic — like English or chemistry — we had to mix them up according to a bizarre formula created in the devolved parliament.
  […]
  So instead of straightforward maths lessons, we’d have ‘interdisciplinary learning’. Bar charts would be shoehorned into lessons about Shakespeare. For a teacher to perform ‘active learning’, the ‘learners’ had to be constantly entertained. Then came the demand for ‘collaborative learning’, which means group work, where nothing gets done.”

  Svara
 18. Jan

   /  11/07/2017

  Om zigenare tycker jag ungefär som vilken mackägare eller ICA-handlare som helst. Problemet för myndigheter och politiker är att PK hindrar dem från allt annat än att tillmötesgå zigenarnas krav. De är livrädda för rasiststämpeln. De betalar hellre ut skadestånd än säger som det är. Så dessvärre är problemet olösligt. Ungefär samma sak som med tiggar-zigenarna. PK-lås.

  Svara
  • Junior

    /  11/07/2017

   @Jan
   Hur vet du som en sosse vad ”mackägare eller ICA-handlare” tycker?
   Hade du vetat det så hade du inte varit sosse.

   Svara
   • Jan

     /  11/07/2017

    Jag är inte sosse.

    Svara
   • Jan

     /  11/07/2017

    Jag känner dock både en ICA-handlare och en mackägare. Båda är sossar…

    Svara
 19. Fjantigt.

  Romer får väl anpassa sig till Sverige. Allt annat är nonsens.

  Svara
  • Olof

    /  11/07/2017

   Det kanske är dags att välja – få sjukvård på de premisser som erbjuds. Eller tacka nej och ha släktingarna runt dig när du dör i rännstenen.

   Svara
 20. Dreadlock

   /  11/07/2017

  Påminner enormt mycket om gamla tiders nazistprogaganda. Häxan som ska brännas är Jordan Peterson som utmålas som en ond tyrann. Postern har tapetseras på olika ställen där Peterson bor.

  https://imgur.com/gallery/RcxJF

  Svara
 21. Tor

   /  11/07/2017

  Förslag till ny temapark.
  ”MINORITETSLAND”

  Konstigt inget inträde?

  Det första som möter oss vid ingången är en zigenare som tigger. Det visade sig vara en riktig zigenare och inte en del av parken.
  Väl inne har man byggt upp en replica av marken som ockuperades av zigenare i Malmö.
  Högar av sopor ligger överallt och vid en sandlåda sitter en person och bajsar.

  Där borta gör de reklam för glass. När vi kommer dit visar det sig att det bara är IS- glass.
  De hemvändande IS krigarna har här fått ett jobb där de kan visa upp sina färdigheter. Man har doppat judar och kristna i vatten och sen ställt dem in kylrummet.

  Marken öppnar upp sig och vi är på en vilda savannen. Här kan man få lära sig om hur man ska handskas med jobbiga tonårstjejer. Boko Haram har en work shop om kvinnlig omskärelse.

  Vi närmar oss utgången och den sista attraktionen – ”Svennehora”
  En blond flicka våldtas och misshandlas av tre män. Bredvid står en skådespelare som är väldigt lik rikspolischefen ;” De hade en svår uppväxt”, ropar han.

  För att bli utsläppt ur parken tvingas man betala. Så kreativt!
  Nåja, det är bara svenska män som behöver betala. ”Vi kallar det utträde”.

  Svara
  • Dreadlock

    /  11/07/2017

   Bwhahahahhhhaaaa!

   Svara
  • Junior

    /  11/07/2017

   @Tor
   ”Det visade sig vara en riktig zigenare och inte en del av parken.”.
   Är du helt säker?
   Personen kan likaväl vara ett konstverk bekostat av oss skattebetalare.

   https://www.svd.se/en-person-anstalls-pa-livstid-som-konstverk-av-vasttrafik

   Svara
   • Haha. Jag tror att det finns flera sådana konstigverk. Det går runt 8 personer i centrum med gula västar på och drar en (1) vagn med städgrejer. Jag ser dem aldrig städa men de står placerade lite här och där. Det måste vara en konstinstallation.

    Svara
    • Ivar L

      /  11/07/2017

     Har det inte dykt upp en förskräcklig massa gul-västjobb av oklar innebörd i offentliga verksamheter på senaste tiden? I SL-systemet, särskilt på helger dräller det av unga ofta invandrade människor i gula västar som mest verkar driva runt, snacka med varandra e.t.c.

     Svara
     • Ja, de kanske är dessa enkla jobb vi försöker hitta på?

     • Kristian

       /  11/07/2017

      I amerikanska militären är eller var det ett populärt hittepåjobb att måla stenar runt förläggningen. Vad som helst som håller folk igång.

 22. Dan

   /  11/07/2017

  Komihåg att Svenskar har ingen kultur dom käkar kebab

  Svara
 23. MiT

   /  11/07/2017

  ”AVSLÖJAR: Regeringen ville kartlägga ”hat” – #jagärhär blir samarbetspartner”
  https://samnytt.se/avslojar-regeringen-ville-kartlagga-hat-jagarhar-blir-samarbetspartner/

  Svara
  • Senior

    /  11/07/2017

   Fy fan!
   Den röda rötan har spritt sig värre än jag trodde!

   Svara
  • Kristian

    /  11/07/2017

   Har säkert förberetts länge. Trevligt av dem att för syns skull vänta tills de lämna in in ansökan om statsbidrag och på så sätt officiellt kan bli ”en i gänget.”

   Svara
  • Jan

    /  11/07/2017

   Katastrof. Kuhnke är en bimbo. Dessvärre har de flesta statsråden, särskilt de kvinnliga, pk-lås i hjärnan. De kan inte tänka helt enkelt.

   Svara
  • Ivar L

    /  11/08/2017

   Jag-är-här verkar vara den nya Rättviseförmedlingen, alla vill ha talangerna i höst. Rätt intressanta fenomen, utan tvekan handlar det om grupperingar med journalister, politiker och olika värdegrundsentreprenörer som kliar varandras ryggar under olika former av paroller.

   Svara
  • Rikard

    /  11/08/2017

   Hej.

   Undrar om de får uniform med armbindlar?

   NKVD, Gestapo, SA, med flera kommer till minnes.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
 24. MiT

   /  11/07/2017

  Svara
  • Ivar L

    /  11/08/2017

   Jag föreslår syltförmedlingen. Alla åklagare och domare som underlåter att utvisa immigranter som begår den typen av brott får en burk sylt att smörja ryggen med.

   Svara
 25. MiT

   /  11/07/2017

  Apropå den här twitterduskussionen
  https://toklandet.wordpress.com/2017/11/05/repetition/#comment-132089
  så kom det här ”svaret” idag

  Så jag svarade på samma sätt

  Svara
 26. Kristian

   /  11/07/2017

  Sweden-kontot den här veckan:

  Det kanske finns hopp ändå.

  Svara
  • G

    /  11/07/2017

   Kommer ej ihåg vem (och såg inte vad länkade tweeten från sweden-kontot var) som skrev att det var ännu en aktivist som styr kontot denna vecka. Orkar inte leta upp nu. Men oavsett är det ju trevligt att kontot ibland tweetar om grejer som inte handlar om politik/ideologi/värdegrund eller annat tjöt, utan om intressen och hobbies som detta också.

   Svara
  • Dreadlock

    /  11/07/2017

   Är helt stum av häpnad…

   Svensk tjej pepprar salvor med en helautomat och poserar med ett Stinger missilvapen.

   Nu finns det bara en ingrediens kvar i logiken och någon lurar fram att hon röstar på SD. Annars känns det inte alls komplett utan, på något vis.

   Svara
   • Dreadlock

     /  11/07/2017

    Tillägg : Om det skulle komma fram att hon är vänsteraktivist istället, så är jag övertygat om att många skulle applådera sina händer sönder och samman…

    Svara
    • Senior

      /  11/08/2017

     SD-”Hot mot demokratin,”
     Vänsteraktivist- ”Revolution! You go girl!”

     Svara
   • G

     /  11/08/2017

    ”Nu finns det bara en ingrediens kvar i logiken och någon lurar fram att hon röstar på SD.”

    Jag har läst tweets från hennes privata twitterkonto vid några tillfällen, och det jag såg där säger mig något annat. Hon arbetar hos en ISP om jag minns rätt.

    Ser att Sweden-kontot har följare som förnekar existensen av s.k no go-zoner, bara det som fattades för att göra kvällen komplett.

    Svara
   • Ivar L

     /  11/08/2017

    Kanske bara en tjej som spelat så mycket dataspel att hon inte riktigt har klart för sig att man dödar mer än pixlar med de där…

    Svara
    • Andreas

      /  11/08/2017

     Den insikten brukar sällan dyka upp förrän kulorna flyger åt fel håll…

     Svara
 27. Kristian

   /  11/07/2017

  Svara
  • Pether

    /  11/07/2017

   Sverige har inget högerparti.

   Svara
  • Jan

    /  11/07/2017

   Liberalt valfläsk visserligen. De dansar på lina som vanligt. Principiellt har han rätt emellertid. Om den ekonomiska överklassen anser sig stå över lagen minskar människors förtroende för samhället.

   Personligen har jag inget emot om hela direktörsfrälset flyttade till Malta eller Caymanöarna för gott. Jag skulle inte sakna dem och Sverige skulle klara sig alldeles utmärkt utan dem. De här direktörerna är alldeles oerhört överskattade. Notera hur de för sig i medierna. Katastrof. Många av dem är ganska korkade och obildade. Kolla in bröderna Wallenberg så förstår ni vad jag menar. Tala om stolpskott.

   Svara
   • Pelle2

     /  11/08/2017

    Nej, det brukar ju låta så från vänstern att det inte gör något om direktörer och företagare flyttar härifrån för dom är ju totalt onödiga. Vilka som skall driva företagen låter dom dock vara osagt.
    Men Jan kanske vill att staten skall driva alltihopa för det var ju en sådan framgångsfaktor i de gamla öststaterna..

    Svara
   • Pether

     /  11/08/2017

    Hur kan de stå över lagen när de inte gör något olagligt? Jävla kommunister… anser att allt och alla är statens egendom, allt privat ägande är stöld från staten. Gå o göm dig i gulag eller nått.

    Svara
   • Rikard

     /  11/08/2017

    Hej.

    Mona Sahlin.

    Vad säger du MJan, borde hon sitta i fängelse eller ej? Ilmar Reepalu? Sten Andersson?

    Jag lånar din mening:
    ”Om den ekonomiska överklassen anser sig stå över lagen minskar människors förtroende för samhället.”

    och skriver om den:

    ‘Om den politiska överklassen anser sig stå över lagen minskar människors förtroende för staten, det politiska systemet och demokratin själv.’

    Vem tror du skadar Sverige mest, egentligen? En företagsledare som via sin verksamhet genererar det välstånd politiker beskattar, eller politikern som inte tar några egna risker eller ens kan ställas till ansvar för sitt agerande?

    Bättre bud – och du skall få ett gammalt slagord från förr som du borde gilla:

    ”Du kan inte rösta bort Wallenberg!”

    Så lät bland de olika bokstavsorganisationerna en gång i tiden. Samma tid som när ledande vänsterpolitiker och kultur’arbetare’ hyllade Pol Pot.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Svara
 28. G

   /  11/07/2017

  ”Misstänkt för polisskott i Västerås släpps på fri fot”
  http://omni.se/misstankt-for-polisskott-i-vasteras-slapps-pa-fri-fot/a/JP527

  Svara
 29. Jan

   /  11/07/2017

  Ett vettigt inlägg av Daniel Swedin för en gångs skull. Han visar på den vänskapskorruption som förekommer i de privata välfärdsbolagen. Hur politiker köpts upp av bulvaner. Bland andra utbildningsministern. En härva av brott och korruption. Det värsta är att även Socialdemokraterna köpts upp av den här maffian. Även SD. Att de borgerliga partierna skulle låta sig köpas upp var väl knappast någon överraskning. Det tog man för givet.

  ”Inför valet 2014 presenterade tankesmedjan Tiden en rapport med den iögonfallande titeln ”Oligarkerna – vinnarna i spelet om välfärden”. Den är värd att läsa om.
  I rapporten får vi träffa de politiker och tjänstemän som drev igenom privatiseringen av välfärden och nu äger eller leder välfärdsbolag. Vi får stifta bekantskap med riks- och lokalpolitiker som genom sin position eller sina personkontakter tagit över offentliga verksamheter när de privatiserats. Vi får träffa männen som styr och ställer i välfärdskapitalet. De är medlemmar i Moderaterna eller Liberalerna eller har täta band till de borgerliga partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

  De står lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv nära och de har tjänat pengar – mycket pengar – på privatiseringarna. Man kan med rätta tala om att det i svensk välfärd vuxit det fram en grotesk form av företagsamhet som bygger på att man känner rätt personer. Samtidigt har välfärdsbolagen och deras chefer blivit en maktfaktor som inte går att blunda för.”

  Förbannade skojare. ingen av de här kriminella partierna får min röst. Det är ett som är säkert. Sveriges riksdag är korrupt. Full av skojare och mutkolvar.

  Svara
  • MiT

    /  11/07/2017

   Händer ibland att jag håller med dig fullt ut, det här är ett sånt tillfälle! Och det händer ibland att dina etiketter är rättvisa, som den här gången. Mutkolvar och skojare!

   Svara
   • Jan

     /  11/08/2017

    Va! Kors i taket!

    Svara
   • Ivar L

     /  11/08/2017

    Det välfärdsindustriella komplexet i kombination med immigrationsvansinnet är ju i grund och botten en enorm överföring av skattemedel till privata fickor. Det är inget annat än en praktblåsning av svenska folket, i klass med bankhaveriet på 90-talet. Men men, det är ju lagligt™ så alla Östlinghyllare och direktörsbeundrare har ett stort leende på sina läppar eftersom privata initiativ är så otroligt viktiga och nyttiga och produktiva. Nästan lika bra som vinstmaskineriet Sandviken.

    Svara
    • Pelle2

      /  11/08/2017

     Jag hyllar inte Östling reservationslöst men jag kan förstå att han, precis som diverse profilerade vänsteranhängare ,minimerar sina skatter.

     Men konstigt nog brukar inte vänsteranhängarnas skatteplanering vara lika omoralisk som när någon från högern skatteplanerar.

     Jag tycker definitivt att privata initiativ är otroligt viktiga. Var skulle pengarna till att driva samhällsfunktionerna komma ifrån om det inte fanns någon som producerade varor och tjänster ? Jultomten ?

     Och menar du att kommunala och statliga initiativ, som t.ex jämställdhetsmyndigheten, genusutbildningar och kamelfarmer är något bra och eftersträvansvärt och något som berikar vårt samhälle ?

     Svara
     • Ivar L

       /  11/08/2017

      Utan tvekan syns medias vänstervridning även i rapporteringen kring skatteplanering. Media skulle lätt kunna göra en hel fullmatad helgspecial om alla våra värdegrundsparfymerade kulturarbetares skatteplaneringar om de vill.

      När det gäller frågan om det privata och det offentliga finns det nyttiga och onyttiga företeelser inom båda fälten. Även inom det privata finns det många företeelser som jag inte kommer undan att betala även om jag inte vill ha dem. Dialog om detta behöver alltid föras.

     • Senior

       /  11/08/2017

      Så länge vänsteranhängare använder sig av laglig skatteplanering och utnyttjande av skattemedel är det knäpptyst från vänstern, både här och i media.

      Det hörs minsann inga krav på lagändringar, utan det är endast ”omoraliskt”.
      Sossarna har haft snart 100 år på sig att införa de nödvändiga lagändringarna om de menat allvar.

      Problemet för dem är att för varje meningsmotståndare som åker dit skulle tio av deras egna meningsfränder åka fast. -Och troligen hela regeringen och riksdagen.

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      ”Staten och kapitalet, de sitter i samma båt” som några gamla kommunister sjöng på 70-talet. Sossarna kommer aldrig att göra det ogynnsamt för eliterna (vare sig deras egna eller näringslivets) att leva i landet och eftersom jag inte är kommunist säger jag att de till stor del gör rätt i det. Försöken till sådana samhällsbyggen har aldrig varit lyckade. Men naturligtvis är sossarna hycklare. jag har alltid tyckt att de är det parti som hycklar mest. Men Reinfeldts ”nya moderaterna” och deras arbetarpartibluff ligger bra till i hyckeltävlingen också.

     • Pelle2

       /  11/08/2017

      @Ivar
      Om privata företag gör något som marknaden inte efterfrågar så finns inte företaget kvar.
      Om en myndighet, stat eller kommuner gör något så har du inget annat val än att betala och se glad ut.

      Vet inte vad du syftar på när du säger att det finns privata företag vars varor och tjänster du inte kan välja bort. Möjligen när stat och kommun har valt att upphandla tjänster från privata företag och du inte kan välja bort dom men då är det ju återigen någon form av statlig eller kommunal tjänst i grunden som drivs av privata företag.

      Det som triggade mig egentligen att besvara ditt första inlägg var ditt ironiska tonfall över ”hur viktiga, nyttiga och produktiva” vi ansåg att de privata verksamheterna är. Ja, dom är viktiga, nyttiga och i de allra flesta fall produktiva.
      Dom är dessutom en förutsättning för att vårt samhälle skall fungera praktiskt och ekonomiskt.
      Därmed inte sagt att stat och kommun per definition är dåliga, onyttiga och improduktiva.

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      @Pelle2
      Den privata marknadens aktörer består inte bara av enskilda individer som alltid kan göra rationella och exakta val av precis det som individen vill ha.

      Till att börja med finns det mängder av privata aktörer som säljer saker till det offentliga som jag inte kan välja bort.

      Dessutom finansierar privata aktörer (precis som offentliga) diverse verksamheter som jag inte vill ha, om dessa aktörer säljer något som jag behöver kommer jag som kund inte undan att betala denna finansiering, den blir en slags skatt ur min synvinkel eftersom den genererar påslag på priset. Monopol, oligopol och liknande gör att marknaden inte alltid erbjuder mig alternativ.

      Det går att räkna upp flera situationer men det centrala misstaget i ditt resonemang är att det förutsätter en marknad där jag som kund alltid kan välja det som jag vill ha. Den marknaden finns ingenstans, speciellt inte i industriländer dominerade av storföretag som har tusentals lobbyister som jobbar politiskt. Oftast måste jag som kund kompromissa och på det stora hela är det inte väsenskilt från att jag inte kan bestämma vad varje skattekrona går till heller.

      Det som vår diskussion här och i andra tråden handlar om egentligen tror jag är idén om den perfekta marknaden. Jag håller med om att om en sådan fanns så borde den ge alla precis vad de vill ha till rätt pris. Men den idén är minst lika utopisk som kommunismens dröm om det klasslösa samhället. Som jag ser det får man göra det bästa av det som finns och i min bok är Västvärldens välfärdsdemokratier det bästa hittills.

      Kombinationen av ganska så reglerad marknadsekonomi med rimliga sociala utjämningssystem har gett stort välstånd trots relativt höga skatter. Och de rika har inga problem att fortsätta vara rika i Västvärlden så att reglera en del skattesmitarbeteende lite bättre kan knappast skada. Men gärna i kombination med en dialog kring vad skatterna går till och avveckling av saker som nästan ingen vill ha.

     • Pelle2

       /  11/08/2017

      @Ivar
      Det var ett minst sagt långsökt resonemang du för när du pratar om att företag betalar skatt på varor och tjänster dom säljer till stat och kommun och att det därmed gör det omöjligt för dig att inte ha affärer med dom om du inte vill.

      Man kan ju däremot prata om att du inte kan välja bort sotning av husets skorsten eller välja bort köp av el som säljs av privata företag. Däremot kan du ju välja vilken entreprenör du vill anlita i de allra flesta fallen.

      Jag är inte ute efter att allt skall privatiseras utan tycker att en blandekonomi är helt ok. Har heller inget emot att man har begränsningar i skattelagstiftning för vad man får och inte får göra.

      Tycker mera att det handlar om en moraldiskussion.
      Är det moraliskt fel att utnyttja skatteplanering fullt ut eller inte ?

      Oavsett var du sätter gränsen för skatteplanering så kommer det alltid vara någon som utnyttjar möjligheten fullt ut. Vi vet att även de i sina egna ögon moraliskt oantastliga sossarna gör det likaväl som kapitalister och högermänniskor.
      Hur är det själv ? Gör inte du skatteavdrag när du kan ?
      Jag gör det även om möjligheterna till detta är små.

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      @Pelle2:
      Att jag inte kan välja bort att betala Bert Karlssons asylboenden tycker jag inte är ett särskilt långsökt resonemang.

      Vi är uppenbarligen överens om blandekonomi så det skiljer nog inte särskilt mycket i grundsyn.

      Skattemoralfrågan kände jag mig klar med i förra tråden, jag känner inte att jag har något att tillägga.

    • Senior

      /  11/08/2017

     Konstigt nog är det knäpptyst med kritik från vänstersidan när förmenta socialister som Göran Persson skor sig med miljontals kronor av skattemedel och börjar som dyr lobbykonsult efter sitt socialistiska värv.

     Eller den socialdemokratiske Jan-Emanuel som gjort sig en förmögenhet på flyktingar.

     Det var inte förrän ”kapitalisten” Bert Karlsson gick in och började tjäna pengar på det genom att konkurrera på allvar och göra det mycket billigare än dessa sossar som kritiken kom. -Inte mot sossarna som skott sig, utan mot Bert som började konkurrera på allvar med dem.

     Lite som med SD.

     För mig är det ingen tvekan om var den största korruptionen hittas…..

     Svara
     • Ivar L

       /  11/08/2017

      Kan du utveckla SD-parallellen, den fattade jag inte.

     • Senior

       /  11/08/2017

      Sd blev kritiserade och utfrysta när de på allvar började konkurrera om den politiska makten, trots att deras linje egentligen inte var/är något märkvärdigare än de etablerade partiernas.

      De etablerade partierna och deras agerande (och företrädare) har gått under radarn, precis som Jan-Emanuel gjort.

      Till skillnad mot SD och Bert, där media vänt på varenda liten sten i jakten på något snaskigt, och de myggen de hittat har de blåst upp till orimliga proportioner, samtidigt som de svalt kameler gällande övriga.

      (-Nej, jag är inte sverigedemokrat bara för att jag noterar hur illa de behandlas.)

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      Jaha, du menar så. Jo det håller jag helt med om.

    • Jan

      /  11/08/2017

     Klokt. Men märker du Ivar att det är meningslöst att föra en debatt med Senior, X, Pether, Junior och allt vad de heter? Jag märker att du försöker i alla fall. Jag ser ditt tålamod. Och du delar ändå samma grundåsikter som de här personerna.

     Märker du hur ensidiga de är? De kan inte finna något problematiskt med vinster i välfärden. De kan bara kritisera vänstern. Och har du en vänsteråsikt så är du genast kommunist. Och så vidare… Vilket gäng!

     Svara
     • Pelle2

       /  11/08/2017

      Och du Jan är ett under av åsiktsneutralitet och omfamnar allt från höger till vänster utan knussel.
      Ser du inte själv hur ensidigt vänster du är ?

      Förstår inte heller varför det är så jobbigt för dig att acceptera att inte alla är vänstermänniskor ?
      Kanske beror på att du tycker att det är jobbigt att någon inte köper att vägen till paradiset går genom V och S-politik.

      Jag erkänner att jag har mina sympatier åt höger men du själv verkar ha väldigt svårt att erkänna att du har dina sympatier åt vänster.

      Självklart är det så att om man har sina sympatier åt höger så vill man som regel minska statens inblandning i det privata till ett minimum och tycker att konkurrens är något bra i grunden i stort sett oavsett område.

      Detta medan framförallt Vänsterpartister helst skulle vilja förstatliga eller kommunalisera hela näringslivet om det gick.

      Sedan är det ju inte säkert att man lyckas skapa ett bra system överallt från början.

      Jag tycker att man skall ha stenhårda kvalitetsmål på de som vill verka inom skattefinansierade områden men om man trots det lyckas tjäna pengar på verksamheten så har jag inget problem med det.
      Det är väl snarare så att om du inte kan tjäna pengar på din verksamhet så kommer ingen vilja starta företag inom den sektorn.

      Sedan tycker jag också att man skall ställa sig frågan varför inte kommunala skolor går med överskott utan många gånger behöver tillskott med pengar ?
      Jag köper inte förklaringen att det enbart skulle bero på att dom hanterar problemeleverna om inte någon kan visa siffror på att det stämmer.

      Skulle snarare tro att det beror på att dom saknar personliga incitament att spara pengar eftersom dom ändå inte tjänar något på det.

     • Jan

       /  11/08/2017

      Tycker man att privata företag ska drivas med skattemedel är man definitivt inte klassiskt höger eller liberal. Det strider mot alla företagsekonomisk principer. Begrepp som kommunist eller kriminell ligger väl närmare till hands i så fall.

      Jag vill, precis som nästan alla konservativa i världen, ha en rågång mellan statlig och privat verksamhet. Jag vill att exempelvis Volvo har ett eget kapital och inte tillverkar sina bilar via svenska folkets skattsedlar. Det vore en horrör. Privata skolor har jag ingenting emot. Men staten ska inte bekosta dem. Å andra sidan måste jag påminna mig om att det är meningslöst att diskutera med dig. Du är en högerbimbo.

     • Pelle2

       /  11/09/2017

      @Jan
      Och du är en patetisk vänstergängare som inte kan avhålla dig från att sprida invektiv omkring dig som en gödselspridare.
      Har man inga argument så går man över till invektiv när man är en vänstermänniska.

   • Senior

     /  11/08/2017

    Det är ju det jag säger, hela sjuklövern är sjuk.

    Svara
  • Dreadlock

    /  11/07/2017

   Det finns en annan sida av myntet. Tankesmedjan Tiden är en (s) märkt lobbygrupp som naturligtvis ryser inför varje tanke att låta välfärdstjänster gå ut som anbud på den privata marknaden.

   Men har det riktigt framgått att skattekollektivet har fått sämre utdelning sedan införandet av t.ex. friskolereformen ? Tvärtom , så verkar benägenheten för att flytta sina ungar från kommunala skolor till någorlunda skötta skolor i privat regi ha ökat . Varför det ?

   Har Tankesmedjan Tiden något svar på det ?

   Svara
   • Jan

     /  11/08/2017

    Därför att privatskolorna drar till sig de bästa eleverna och lämnar kvar de svagare eleverna åt kommunen. Det blir en segregering och en jakt på finast möjliga skola åt de egna barnen. Personligen har jag ingenting emot det så länge de privata skolorna drivs med egna medel. De gör de dock inte. De drivs med skattepengar.

    Svara
    • Pether

      /  11/08/2017

     De drivs av skattepengar som betalats in av elevernas föräldrar.
     Så du är för en gigantisk skattereduktion för personer som använder privata alternativ? Gärna.

     Svara
     • Ivar L

       /  11/08/2017

      Det är dit M och C vill komma. Jag vet inte hur rik du är men de flesta av oss skulle inte kunna sätta barnen i den skola vi önskade om det blev så. Avgifterna skulle bli för höga.

     • Senior

       /  11/08/2017

      Ändå väljer folk det privata alternativet så fort valet är möjligt, även vänsterpartister….

      Det behöver inte kosta något idag, tack vare den statliga ”skolpengen” som följer med eleven.

      ALLA undersökningar som gjorts för att mäta kvalitet och nöjdhet har hittills visat att privata alternativ är bättre, både gällande vård och skola.

      Även de nationella proven påvisar att de privata lyckas bättre gällande skolor.
      Även i de fall där den privata skolan är avgiftsfri och helt finansieras med den statliga ”skolpengen”.

      Kritiken från vänster?
      ”Då får vi ju ännu mindre resurser till skolan, och kommer att prestera ännu sämre.”

      Självkritiken är obefintlig, och tanken på att göra om och göra rätt likt de privata alternativen med samma förutsättningar finns inte på kartan. De kräver att få fortsätta köra på som vanligt och istället pumpa in mer skattepengar…

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      Javisst är det så, men här spelar hela den demografiska situationen som uppkommit ur extrem immigration såpass stor roll att det blir svårt att bara analysera det ur perspektivet privat vs. offentlig. Av kommersiella skäl satsar det privata på skolor som lockar opropblematiska elevgrupper medan de kommunala måste ta ansvar för helheten.

      Jag tycker personligen det bästa skolsystemet var det statliga innan 68-vänsterns flum infiltrerade systemet. Som det blivit nu är det helt klart tur att det finns privata alternativ, samhällskontraktet är delvis rivet.

     • Jan

       /  11/08/2017

      Jag är principiellt emot att privat verksamhet drivs med skattepengar. Och hela världen delar denna åsikt med mig. Det handlar i grunden om moral.

     • Jan

       /  11/08/2017

      Ett privat alternativ som betalas av skattemedel är i grunden inte privat. Det är statligt. Och det är i grunden förkastligt. Privata företag ska drivas med eget kapital – inte skattemedel. Det senare skapar en osund konkurrens och en osund marknad. Har ingen av er i Pol Pot-högern läst företagsekonomi? Ens på gymnasiet? Det verkar inte så…

     • Jan

       /  11/08/2017

      Pether: Jag är inte för en skattereduktion. Jag är för att du och alla andra som inte tycker att den kommunala skolan duger åt era barn får betala ur egen börs för era ”finare” privatskolor. Det säger sig självt. Privata alternativ ska inte betalas av det allmänna. Då är de inte privata längre.

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      @Jan:
      Jag är inte helt emot att delar av offentliga verksamheter läggs ut på entreprenad samtidigt som de samordnas centralt av det offentliga, snöskottning t.ex. Men jag är ytterst tveksam till många av de saker som för närvarande läggs ut till privata utförare i sin helhet men finansieras offentligt, såsom skolsystemet och sjukvården. I fallet skolan tillkommer dessutom det faktum att det är en form av myndighetsutövning, barnen måste vara där och de betygsätts. Bilprovningen är också myndighetsutövning. Ingen myndighetsutövning borde få drivas i privat regi enligt min mening. Bilprovningen kan ju ses som lite banal i sammanhanget men rent principiellt är det fel att en privatanställd utför myndigheternas uppgifter.

     • Senior

       /  11/08/2017

      @Ivar
      ”Jag tycker personligen det bästa skolsystemet var det statliga innan 68-vänsterns flum infiltrerade systemet.”

      -Helt enig!
      Dock anser jag att detta skulle kunna utföras av privata aktörer också.

      Jag är även enig gällande dränaget av skattemedel till oseriösa aktörer, men det handlar mer om myndighetsslarv med upphandlingar.

      Det går alldeles utmärkt att staten betalar privata entreprenörer för att bygga vägar, skolor och sjukhus. De kan med rätt upphandling med uppföljning att krav efterlevs enligt kontraktet, samt att kontraktet är tydligt nog för att eliminera ”fusk” även sköta resten, inklusive flyktingmottagning och skolor.

      P.s. Är det någon myndighetsutövning som bedrivs av privat aktör som jag anser förtjänar kritik så är det radiotjänst. D.S.

     • Jan

       /  11/08/2017

      Håller med Ivar L. Naturligtvis har jag ingenting emot sedvanligt anbudsförfarande och privata entreprenader. Det ska fortsätta som vanligt. Det är snarare driften jag fokuserar på.

    • Senior

      /  11/08/2017

     Jan, menar du ungefär som Sverige drar till sig de rika och driftiga flyktingarna som har råd att fly från krisdrabbade länder och lämnar kvar de svagare att klara sig själva bäst de kan?

     Svara
     • Jan

       /  11/08/2017

      Nej, det menar jag såklart inte. Men du är ju duktig på vantolkningar. Jag vet att du älskar välfärdsoligarker och korrupta politiker dock. Och räntesnurror på Malta där sagda personer skickar de skattemedel de försnillat för att undvika skatt. Det är din moral. Penningens moral. Kan man göra sig en hacka på skattemedel är man en hjälte, eller hur?

     • Senior

       /  11/08/2017

      Nej Jan, du vet inte ett skit.
      Det har du bevisat gång efter annan, ja i stort sett i varenda kommentar du skriver.

    • Oavsett hur det fungerar kommer det att gå bättre för vissa barn. Föräldrar gör val som gynnar de egna barnen. Försöker man hindra detta kommer man att bli varse hur lätt man kan bli bortröstad.

     ”Solidaritet” oavsett område fungerar endast inom ett litet spann, och bara när de på toppen tycker att det har det tillräckligt bra. I och med globalisering och massinvandring har fler svenskar än på ett par generationer fått känna på vad ekonomiämnets ”Knapphet” betyder.

     Det betyder ”slut på obegränsad solidaritet.”

     Svara
     • Jan

       /  11/08/2017

      Lyssna nu, Kristian. Jag vet hur brackan tänker. Han föraktar samhället och allt tal om sammanhållning och solidaritet. Han vill inte ha sin lille Kalle i samma skola som hans fattigare kompis Pelle eller nyanlända Ahmed. Det är okej för mig, jag är för valfrihet. Men då får Kalles pappa betala för sin valfrihet. Det är omoraliskt att driva privata skolor med skattemedel. Det strider mot alla ekonomiska principer. Det tycker hela världen. Utom Sveriges brackor. Privat skall vara privat. Kommunalt ska vara kommunalt. Ock så vidare.

 30. G

   /  11/07/2017

  ”Janouch: ”Jag önskar ett skatteuppror på riktigt”

  Ett skatteuppror eller någon slags generalstrejk bland skattebetalare är vad Katerina Janouch föreslår i kölvattnet efter debatten om Leif Östling. Hon ifrågasätter kraftigt hur svenska skattemedel används.”
  https://nyheteridag.se/janouch-jag-onskar-ett-skatteuppror-pa-riktigt/

  Svara
 31. G

   /  11/07/2017

  ”Hur menar aktivisterna att politiker ens ska kunna kalla sig ”förtroendevalda” om de sviker det förtroende de fått när de valdes till sina politiska poster för Socialdemokraterna?

  En läkare och representant för aktiviströrelsen ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!” (som förut hette #vistårinteut”? Eller är det en annan rörelse?) meddelar i ett av sina många pressmeddelanden att rörelsen nu skickar mejl till socialdemokratiska politiker över hela landet och uppmanar dem att i praktiken göra uppror mot sitt eget parti:

  ”Till dig som är förtroendevald socialdemokrat

  Vi som skriver detta brev är engagerade i nätverket ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!”. Vi instämmer i allmänläkaren Bertil Hagströms ord till statsministern:

  ”Det finns rikligt och tillräckligt med riksdagsledamöter i partierna (även i ditt eget, kanske inte bland moderater och såklart inte inom SD) som med lättnad skulle trycka ja-knappen inför frågan om beviljande av amnesti för just dessa ungdomar. Det är bara att ställa frågan och låta svaret vara fritt.” (forts)”.
  http://meritwager.nu/allmant/hur-menar-aktivisterna-att-politiker-ens-ska-kunna-kalla-sig-fortroendevalda-om-de-sviker-det-fortroende-de-fatt-nar-de-valdes-till-sina-politiska-poster-for-socialdemokraterna/

  Svara
  • ”Förtroende”-vald är man endast om
   * man blivit omvald minst en gång
   * som individ
   * utan ett parti bakom sig.

   Svara
 32. MiT

   /  11/08/2017

  Svara
  • Jan

    /  11/08/2017

   Utbildning och kompetens? Vi ska nog vara glada om de kan läsa och skriva på sitt eget språk. Lejonparten av de här kvinnorna kommer aldrig att få ett reguljärt jobb i Sverige. Lejonparten kommer att bidragsförsörjas livet ut av svenska skattebetalare. Är det det de menar när de talar om utbildning och kompetens?

   Svara
  • Jan

    /  11/08/2017

   Texten i bloggen innehåller det vanliga snömoset om snabbspår, matchning och högre kompetens. Vilket snabbspår har de tänkt erbjuda en analfabet med sex barn? Hur matchar man någon som saknar yrkesutbildning och inte behärskar språket? Hur stort är behovet av icke yrkesutbildade analfabeter som inte behärskar svenska språket på arbetsmarknaden?

   Svara
  • Ivar L

    /  11/08/2017

   Undrar om de inleder med en översikt över vilken kompetens det handlar om och hur den fördelar sig mellan olika migrantgrupper. Gissningsvis inte. Det skulle nog döda diskussionen.

   Svara
  • Och de som inte vill jobba …?

   Svara
 33. G

   /  11/08/2017

  ”Invandrarkvinna mordhotad efter att hon ”försvenskats”

  Det är en kvinna som för tillfället är bosatt i skånska Eslöv som har anmält till polisen att hon hotats till livet av sin förre make.

  Mannen ska bland annat ha sagt att han ska förstöra hela hennes liv såväl i Sverige som i deras gemensamma hemland.

  Ex-maken ska även ha kallat kvinnan för ”hora” och anklagat henne för att ha tagit till sig den svenska kulturen ända sedan hon först kom till Sverige. Enligt mannen har hans före detta fru därmed blivit ”försvenskad” och svikit sin egen kultur.”
  http://www.friatider.se/invandrarkvinna-mordhotad-efter-att-hon-f-rsvenskats
  http://www.skd.se/2017/11/07/hotad-kvinna-var-forsvenskad/

  Kanske för att kvinnan insåg att den *icke-existerande* svenska kulturen är bättre än den de lämnade i hemlandet…

  Svara
 34. MiT

   /  11/08/2017

  Svara
  • G

    /  11/08/2017

   ”barnens”…I give up.

   Svara
  • Ivar L

    /  11/08/2017

   Skönt för Bris att bara behöva bry sig om barn (och vuxna) i Sverige. Utanför, i stora vida världen finns nog andra barn (riktiga, sådana där med mindre skor och utan skägg) vars hälsa de borde oroa sig mer över annars.

   Svara
 35. G

   /  11/08/2017

  Svara
  • Melmac

    /  11/08/2017

   Kanske dags att granska LO-maffian och se var deras pensionsfonder och förömögeneheter hamnar?
   Äpplet brukar inte fall långt ifrån trädet.
   Vi kommer väl ihåg hut kommunal satsade pengar i företaget bakom Time Care som tvunget skulle in i varje landsting och kommun men blundade för kritiken över systemet från sina egna medlemmar?

   Fast detta är ju bara en skenmanöver, att dra upp nått gammalt.

   Svara
 36. G

   /  11/08/2017

  Jag uppskattar Jonas hårda arbete mot islamister osv, men är man kommunist så är man…

  Ja visst visst, *hurra hurra*…

  Svara
  • LOL, jag gillar Jonas men han är en hardcore kommunist. Inget fel med det egentligen – han är totalt ärlig med sin politiska läggning.

   Svara
   • G

     /  11/08/2017

    Det jag verkligen gillar och uppskattar jävligt mycket är att han inte är en hycklare eller smyger med vad han tycker, han står för det till 100%. Det är bra. Sen tog det jag gillar med detta slut, sorry.

    Svara
    • Det är lite hur jag kan uppskatta en nazist som står för vad de är – en nazist och inte hyckla om det. Att de försöker döpa om sig till ”nationalsocialister” däremot… *skakar på huvudet*

     Svara
     • G

       /  11/08/2017

      Jo, tänkte först ta med några rader om det också. Hade gärna sett att nazister, islamister osv osv gjort likadant.

     • Döpa om sig? De har väl alltid ”hetat” nationalsocialister? Det var iallafall vad jag lärde mig i skolan på 80-talet.

     • Ivar L

       /  11/08/2017

      Ja precis som det alltid hetat socialdemokrater. Men en sosse brukar inte ha några problem med att kalla sig sosse men en nationalsocialist har problem att kalla sig för nazist och vi vet alla varför. Det är besläktat med när VPK tog bort ordet kommunisterna ur sitt namn utan att egentligen ha ändrat ideologin.

  • Ivar L

    /  11/08/2017

   Nej, det kan man inte fira med facit i hand. Men tsarväldet var rätt omysigt det också så upproret var inte helt orättfärdig i grunden. Det var snarare konsekvenserna (kommunismens modus operandi) i dess spår som var det stora problemet.

   Svara
   • Jonas är en kommunist och hans åsikter är sådana.

    Däremot så anser han att till exempel kvinnor är likvärdiga män. Och det är väl ett samhälle jag vill att mina döttrar ska växa upp i – ett samhälle där de är jämställda.

    Svara
    • Andreas

      /  11/08/2017

     Det är synd att deras praktiska tillämpning snarare syftar till att män och kvinnor inte ska få vara likvärdiga. De är knappast ensamma om det iofs.

     Svara
  • hllviken

    /  11/08/2017

   Svara
   • Ivar L

     /  11/08/2017

    Lite missvisande rubrik eftersom filmen också handlar om Putins annektering av Krim. De finns paralleller mellan händelserna naturligtvis, rysk dominans, men där slutar likheterna. Holodomor är ett av de absolut värsta brotten mot mänskligheten, fullt i klass med Föreintelsen.

    Svara
    • Ivar L

      /  11/08/2017

     ”Förintelsen” skall det naturligtvis stå. Men ”Holodomor” blev rätt!

     Svara
    • hllviken

      /  11/08/2017

     Instämmer – avsnittet på slutet om dagens situation är malplacerat.

     Svara
 37. G

   /  11/08/2017

  Svara
  • Det börjat bli komplicerat vad man kan identifiera sig som: man, kvinna, intersex, Leif Mannerström …

   Svara
 38. G

   /  11/08/2017

  Och vad du borde få för alla tweets med hyllningar till olika osmakligheter genom åren ska vi inte tala om!…

  Svara
  • Pelle2

    /  11/08/2017

   KommunistJenny förnekar sig inte !
   Maken till otäck människa får man leta efter..

   Svara
 39. G

   /  11/08/2017

  ”Märkliga turer inom public service”
  http://katerinamagasin.se/markliga-turer-inom-public-service/

  Svara
 40. G

   /  11/08/2017

  ”Hanne Kjöller: Dubbelmoral och skenhelighet när Östling kölhalas”
  https://www.expressen.se/kronikorer/hanne-kjoller/dubbelmoral-och-skenhelighet-nar-ostling-kolhalas/

  Svara
 41. G

   /  11/08/2017

  ”Polisbostad attackerad av stenkastare: ”Vi tar det på stort allvar”
  http://www.na.se/blaljus/brott/polisbostad-attackerad-av-stenkastare-vi-tar-det-pa-stort-allvar

  Svara
  • x

    /  11/08/2017

   Hade polismannen och hans sambo glömt ta på sig armbanden?

   Svara
   • G

     /  11/08/2017

    Helt klart, jävla dåligt med tanke på att han är polis själv…

    Nästa steg för Eliasson blir väl att lansera en lösning för hela svenska folket med VR-glasögon för en *säkrare verklighet*, där sådant som gängkriminalitet, våldtäktsmän och no go-zoner inte existerar…

    Svara
  • Ivar L

    /  11/08/2017

   Om det här fortsätter kommer vi att få problem. Jag har barn och familj, jag skulle nog sluta vara polis om jag råkade ut får sånt där, så tror jag många poliser också tänker. De där hjältepoliserna som riskerar livet i kampen mot ondskan är vanligast på filmduken av fullt begripliga skäl. Man själv och ens anhöriga har bara ett liv.

   Svara
 42. G

   /  11/08/2017

  ”SR-profilen har tidigare utretts för övergrepp

  Den kvinnliga SR-programledaren som internutreds efter anklagelser om sexuella trakasserier har tidigare utretts av SVT.

  Nu väljer en före detta medarbetare att berätta om ett upplevt övergrepp.

  – Hon slet in mig i sin loge och tryckte ner mig i den säng som var i logen, säger medarbetaren till Expressen.

  Sveriges Television bekräftar anklagelserna och att man utrett profilen.
  ..[..]..
  Expressen har pratat med en dem som uppger sig ha blivit utsatt av programledaren. Händelsen skedde under inspelningen av ett populärt nöjesprogram för SVT under sent 90-tal, där personen och programledaren medverkade.

  – Det är en historia som jag burit på i alla dessa år, och som jag inte gjorde något med då det hände. Jag jobbade i redaktionen och kom hela tiden i kontakt med de medverkande, säger medarbetaren till Expressen.

  – Hela tiden höll NN (den kända kvinnliga programledaren) på med mig med en massa anspelningar, ”har du fått smaka kuk nån gång?” eller ”har du slickat fitta?”. Andra medverkande i programmet blev alldeles förfärade när de fick höra vad hon sa.

  – Då hade jag flera gånger sagt ifrån att nu räcker det. Men hon tog inte in sådant, utan var helt maktfullkomlig. Hon sket fullständigt i vad jag sa.

  Medarbetaren berättar vidare för Expressen att det blev ”riktigt obehagligt” – och dessutom blev den kända programledaren ”väldigt närgången”.

  – Det slutade så illa att hon slet in mig i sin loge och tryckte ner mig i den säng som var i logen. Hon lade sig på mig och skulle börja kyssa mig. Jag blev helt paralyserad, och inte visste vad jag skulle göra.

  Medarbetarens räddning blev att två kolleger kom in i logen och fick se vad som pågick.

  – De lyckades få bort henne. Cheferna tog sedan upp händelsen med henne, och hon fick en varning. Jag jobbade kvar, men det var inget kul, det var med en dålig känsla.

  Medarbetaren berättar att SVT några år senare tog kontakt för att få ytterligare information om övergreppet. Anledningen var att det kommit fram uppgifter om nya trakasserier.

  Under inspelningen av ett annat program ska en annan medarbetare ha blivit antastad av programledaren.

  – De på SVT kände väl att detta går ju inte längre. Men jag ville inte träffa dem, och tyckte att detta var passerat, säger medarbetaren.

  SVT kallade till ett krismöte i början på 2000-talet där den kända programledaren konfronterades med uppgifterna. Hon förnekade först anklagelserna men överbevisades efter att en kollega som blivit vittne till det misstänkta övergreppet berättade vad som skett.

  Att personen nu väljer att berätta om det som hände i slutet av 90-talet beror på att SR-profilen nu utreds för nya övergrepp.

  – Jag trodde att hon hade slutat med sina sexuella trakasserier, och att hon mådde dåligt just då.

  Blev du förvånad när de andra anklagelserna dök upp?

  – Inte ett dugg. Jag förstår inte varför jag inte berättat om de här sakerna tidigare. Vad har jag för skyldighet mot henne att inte berätta? Det är helt sjukt.

  Har hon någonsin bett om ursäkt till dig?

  – Under slutfesten för det här programmet satt några och pratade med henne. Men hon bad inte om ursäkt. Jag tror helt enkelt inte att hon inte förstår vad det är hon gör.(forts)”.
  https://www.expressen.se/noje/sr-profilen-har-tidigare-utretts-for-overgrepp/

  Svara
  • x

    /  11/08/2017

   Jag kanske märker ord men undrar varför Expressen väljer att skriva ”Nu väljer en före detta medarbetare att berätta om ett upplevt övergrepp” istället för Nu väljer en före detta medarbetare att berätta om ett övergrepp?
   När jag läser ordet upplevt så tolkar jag det som att reportern vill insinuera att medarbetaren bara inbillar sig och att det som hon berättar aldrig hänt.
   Vad tycker ni andra?

   Svara
   • Melmac

     /  11/08/2017

    Eller så har reportern insett att ”upplevt” inte alltid är samma sak som ”har hänt” och att det är väldigt individuellt vad som upplevs och vad som är sant.

    Fast det är ju Expressen vi pratar om så mer troligt är att det är en kvinnlig förövare och då måste ju offret missförstått.

    Svara
 43. G

   /  11/08/2017

  Jag tänkte, ”fan vilken grym tjej som klämmer åt hatare och inte stämmer in i sången”, när jag läste artikeln om att Parnevikarna tyckte Zara var lite väl hatisk, men tjejerna verkar ha anslutit till den *goda* sidans världsbild nu 😦 …

  ”Parneviks stora ilska mot Alexander Bard
  ..[..]..
  – Men Alexander Bard. Vi fattar. Män blir också utsatta för sexuella trakasserier. Vi vet det och säger inte emot dig, men vi lever i ett patriarkat. Hade vi levt i ett matriarkat hade det varit en annan historia.”
  https://www.expressen.se/noje/parneviks-stora-ilska-mot-alexander-bard-/

  ”Peg och Penny Parnevik till attack mot Zara: ”Du står för hat och har mycket att lära av vår pappa”
  http://archive.is/9TXSg

  Svara
  • Olof

    /  11/08/2017

   För att avgöra om något är ett ‘patriarkat’ eller ‘matriarkat’ är det ointressant vilka könsorgan nickedockorna på toppen har. Det viktiga är i vems _intresse_ makten utövas. Det är svårt att förstå för kollektivister eftersom de tror att deras egen tanke om att gynna den ‘egna gruppen’ såsom definierad av utomståendes fantasier är dominerande.

   För att avgöra i vems intresse makten utövas är det inte speciellt intressant att titta på toppen – i alla styrelseskick tenderar toppen att vara en väldigt liten klick som är sammanbunden av andra band än de som intersektionell feminism fantiserar om (ett argument om kyriarki kan iof göras) – men är ointressant för samhällsstrukturen i stort.

   Istället måste man titta på de stora grupperna. Och då är det bäst att titta på botten, i vems intresse utövas makten _inte_? Vilkat är på botten, dör tidigast, drabbast av mest utslagenhet, etc.

   Och då blir det rätt tydligt. Ja, vi lever i ett matriarkat.

   Det här vet naturligtvis de mer insatta feministerna om så det är få som är så korkade som den här att de försöker argumentera ordet, utan mumlar mest om ‘blablah drabbar båda låt oss inte märka ord’ om det kommer på tal.

   Svara
 44. Ivar L

   /  11/08/2017

  Per Wästberg tar upp ytterligare ett känsligt ämne, judeförföljelse i Frankrike:
  https://www.svd.se/en-vag-av-antisemitism-oroar-franska-judar/av/per-wastberg

  ”En familj i Noisy-le-Grand nära Paris utsattes i våras för en rad dödshot, i varje brev en kula av allt grövre kaliber och ‘Allahu akbar’. — Likaså har en familj som bott i Strasbourg i 40 år flyttat sedan mannen huggits med en stilett och några kamperat utanför husets dörr.”

  Visserligen lyckas han skriva hela krönikan utan att en enda gång nämna islamism, eller islam och han avslutar den med att tala om gammal fransk antisemitism (som om muslimerna fått idéerna från fransmännen) och en fullständigt irrelevant historia om Förintelsen men det får ändå ses som ett stort kliv framåt att han avslöjar vilken ideologi det handlar om genom att skriva ut ”Allahu akbar”.

  Svara
  • Ivar L

    /  11/08/2017

   För att förtydliga, judeförföljelse i sig är naturligtvis inte ett ”känsligt ämne” att skriva om men islamisk judeförföljelse är det och det är det artikeln handlar om.

   Svara
 45. x

   /  11/08/2017

  Svara
 46. x

   /  11/08/2017

  Någon borde fråga Zara Larsson om hennes pappa är våldtäktsman nästa gång hon hatar alla män.

  Svara
 47. x

   /  11/08/2017

  Svara
 48. MiT

   /  11/08/2017

  Svara
  • Förväntar mig motsvarande karta med vänsterpartiröstare med texten ”Här bor terroristfinansiärerna.”

   Svara
  • Pether

    /  11/08/2017

   Ah, kommunister. Behåll mer av dina egna pengar, bli kallad tjuv.

   Svara
   • Johan A

     /  11/08/2017

    Kommunister och vänsterfolk… De som skanderar ”Allt åt alla” samtidigt som de tycker att ”någon annan” ska betala…

    Svara
    • Kristian

      /  11/08/2017

     Egnell (fristad.eu) hade ett par förslag för ett tag sedan:
     ”Lite till vissa, betalt av andra.”
     ”Galt åt alla.”

     Svara
   • Jan

     /  11/08/2017

    Pol Pot-högern i sitt esse. I vänsterpartiet finns det kanske en handfull kommunister. Resten är identitetsvänster eller vänsterliberaler. Ungefär som du. Du som tycker att staten ska driva privata företag. Varifrån kommer all denna lågpannade Pol Pot-höger?

    Svara
    • Pelle2

      /  11/08/2017

     Intressant kombination med Pol pot och höger.
     Om Pol Pot:
     ”Saloth Sar, efter 1975 mer känd som Pol Pot, född 19 maj 1925[7][8][2][3][4][5][6][9] i Prek Sbov, provinsen Kompong Thom, död 15 april 1998 i Ânlóng Vêng, Oddar Meancheay, Kambodja, var en kambodjansk kommunistisk politiker, ledare för Röda khmererna 1963–1979 och Kambodjas regeringschef 1976–1979, en tid under vilken mellan en och tre miljoner människor tros ha dött till följd av tortyr, massavrättningar, svält, sjukdomar, stridigheter och straffarbete.[10]
     https://sv.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot

     Ni inom vänstern kan få behålla era mest misslyckade företrädare för er själva.

     Om du nu vill kasta invektiv efter dina åsikstmotståndare, vilket du vill, så borde du kunna hitta på något bättre.
     I ett svagt ögonblick skrev jag att du brukar kunna debattera bättre men nu ångrar jag mig. Du ägnar dig mest åt personagrepp numera verkar det som..

     Svara
     • Jan

       /  11/08/2017

      Ironi. Alla begriper det inte. Med Pol Pot-höger menar jag en höger som är lika dogmatisk som den yttersta vänstern. Förstår du nu?

  • Pelle2

    /  11/08/2017

   Konstigt nog har dom ingen motsvarig karta med no go-zonerna inritade för den typen av brottslighet skall man prata tyst om.
   Man skulle ju också kunna ta fram en karta som pekar ut var de kommunistiska vänsterextremistiska våldsverkarna bor…

   Svara
  • Ivar L

    /  11/08/2017

   Vi väntar också på kartan ”här investerar de arabiska olje-miljadärerna pengar i moskébyggen”.

   Svara
 49. MiT

   /  11/08/2017

  Den här snubben igen. Han verkar ju vara helskum…

  Svara
  • Melmac

    /  11/08/2017

   Idioten gick i sin egen fälla! *Facepalm* som man skrev tidigare.

   Svara
 50. Ah, apropå Sandviken:

  https://www.arbetarbladet.se/logga-in/sandviken-gar-mot-jatteunderskott-det-ar-en-katastrof

  Tyvärr är artikeln låst, men jag gissar på att rubriken är rätt talande…

  Svara
 51. Gigas

   /  11/08/2017

  OT

  Från Fastighetstidningen.

  ”Städer borde byggas för tjejer för då byggs de för alla, menar socialantropologen Viktoria Walldin ocharkitekten Rebecca Rubin, båda på White, intervjuade i tidningen Feministiskt perspektiv. De anser att separatism – uppdelandet i kvinnliga och manliga rum – är vägen mot mer jämställda gemensamma stadsrum.
  Separatistiska metoder är känsliga då de utmanar folks demokratiska självbild. Meike Schalk förstår tanken och accepterar en ”temporär separatism” som laborerar med urban utveckling.
  På den feministiska stadsplaneringens vildvuxna teoriträd är detta ännu en gren, om än inte lika enkel att greppa. Kanske för att separatism inte ingår i gemene mans uppfattning av jämställdhet och likabehandling.”

  https://www.paperton.com/shelf/reader/magazine_id/40588/whitelabel/fastighetstidningen/uid/1366314/token/b95c4c5b413d190f84917fc22f9d5a8fc3849699#page/24

  Svara
  • Ivar L

    /  11/08/2017

   ”Temporär separatism”, låter inte helt olikt ”temporär fascism” eller ”temporär kommunism”.
   Rysningar…

   Intressant att hon poserar framför ett manligt bygge från sekelskiftet istället för en bild på eller modell på den feministiska stadsplaneringen, så vi begriper vad det handlar om. Jag drar mig till minnes en artikel om feministisk stadsplanering i Husby för att motverka könssegregeringen där. Den gick ut på att sätta upp lite fler lampor samt plocka bort caféet där mellanösterngubbarna satt och hängde. Verkligen revolutionerande nytänk.

   Man kan notera att med sådana här normkritiska perspektiv går det alltså en genusvetare på varje ingenjör/arkitekt. De kommer liksom i par. En som jobbar och en politisk kommissarie. Fy sjutton vad jag skulle bli trött på att släpa runt den där genusvetaren i längden om jag var arkitekt.

   Svara
 52. Ivar L

   /  11/08/2017

  https://nyheteridag.se/socialdemokrat-polisanmaler-sd-topp-uttalade-sig-kritiskt-om-minaretbygge/

  Detta renderade alltså en anmälan för hets mot folkgrupp:

  Notera detta ytterst centrala faktum med tanke på att valet är i antågande:
  ”De andra partierna har varit knäpptysta med undantag för socialdemokraterna som tycker minareten är bra för att ‘den visar att Karlskrona är för mångkultur'”
  Alla andra partier knäpptysta alltså.

  Svara
  • G

    /  11/08/2017

   För socialdemokraterna talar för 100% av invånarna i Karlskrona såklart? Nej.

   ”den visar att SOCIALDEMOKRATERNA I KARLSKRONA är för mångkultur”

   Svara
   • Ivar L

     /  11/08/2017

    Observera att sossarna och sd är de enda som stått för sin åsikt medan de andra varit tysta. Jag tycker inte att man i första hand skall kritisera sossarna. Mycket värre med alla andra partier som inte vågar ta bladet från munnen och smyger undan. Ju tydligare ett parti är med sina åsikter desto större chans att göra ett rationellt val för väljarna.

    Svara
  • Kristian

    /  11/08/2017

   ”Stilla i båten” och ”vi är neutrala i frågan” kommer i varje fall inte att få min röst.

   Svara
  • Jan

    /  11/08/2017

   Min teori är att det är svårare för S att kappvända än det är för M. Detsamma gäller nog C och L också. De har investerat för hårt i pk helt enkelt.

   Svara
   • Ivar L

     /  11/08/2017

    Jag säger ”Tro och Solidaritet”, delar av sosseriet vill ha moskéer av skäl som inte är helt enkla att förstå: röstboskap och traditionella värderingar är två ingångar till Bjereldmaffians islamkramande.

    Svara
    • Jan

      /  11/08/2017

     Håller med. Bjereld är en landsförrädare i min bok. Även om han nog tror sig vara Jesus i sin egen bok…

     Svara
 53. MiT

   /  11/08/2017

  Svara
  • Jan

    /  11/08/2017

   ”Jag är här” kan nog bäst beskrivas som en politiskt korrekt sekt. Bekostad, likt friskolorna, av skattemedel.

   Svara
   • Pelle2

     /  11/08/2017

    JAg är här är väl snarare en vänsterrörelse som i vanlig ordning finansieras av bidrag….

    Svara
    • Jan

      /  11/08/2017

     Ja, precis som friskolorna.

     Svara
     • Pelle2

       /  11/09/2017

      Friskolorna får betalt för att utbilda elever. De får samma peng som den kommunala skolan/elev.
      Om inte friskolorna fanns hade ”bidraget” stannat inom den kommunala skolan.

      Jag är här och liknande propagandamaskiner är totalt onyttiga för samhället men får ändå ett bidrag med våra skattepengar.
      Med andra ord är din jämförelse totalt irrelevant och endast ett uttryck för din ideologiska syn på livet..

  • Ivar L

    /  11/08/2017

   Glad att jag ytterst sällan använder Facebook och andra instängda företagsformat till min kommunikation med omvärlden. Den där typen av sandboxing till befolkningen bör undvikas. Det luktar Orwell: 1984.

   Svara
 54. Eric

   /  11/08/2017
  Svara
 55. Jans

   /  11/08/2017

  Det kanske inte vore helt fel med maskeringsförbud i kollektivtrafiken så man slipper sådana här konflikter?
  http://archive.is/zeYeL

  ”Det var en kvinna med slöja som skulle kliva på bussen. Chauffören krävde att hon skulle identifiera sig om hon skulle få åka med, säger vittnet. — Två yngre män ska då ha reagerat kraftigt på händelsen och inlett en hätsk diskussion med chauffören. Till slut fick kvinnan åka med.”

  Lägg också märke till artikeln som de länkar till inunder:
  ”Emma valde niqab när hon fyllde 15”
  Välkommen till progressiva Sverige där 15-åringar ”väljer” att gå omkring instängda i ett tält.

  Svara
  • Pelle2

    /  11/08/2017

   Niqab är ”bara” en slöja.
   Det var Burqa du tänkte på när du pratar om tält.
   Sedan är även slöjan en form av religiöst förtryck för många…

   Svara
  • Johan A

    /  11/08/2017

   När jag gick i högstadiet i början av 90-talet hade vi faktiskt en helsvensk tjej i skolan som konverterade till islam och valde att bära slöja. Sen, några år senare, var hon med i en dokumentär i tv där hon hade slängt av sig slöjan och jobbade som strippa så jag antar att hon fattade ganska snabbt vilket misstag islam var.

   Svara
   • Frida Gustavlin

     /  11/08/2017

    Jag tror dessvärre inte att begreppsförmåga var hennes mest utvecklade färdighet. Låter snarare som en vilsen sökare.

    Svara
 56. Frida Gustavlin

   /  11/08/2017

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/9g1l5/ny-sd-topp-utreds-for-krankningar-hon-var-livradd

  Aftonbladet hänger ut en sverigedemokratisk riksdagsman som bland annat snuskhummer. Men hur var det nu, skrev inte fru Melin för några veckor sedan att de inte hämger ut snuskhummrar endast på anklagelse. Inte ett pip än så länge vem den kända svenska snuskkomikern är.

  Konsistens har dock aldrig varit Aftonbladets starka sida.

  Svara
 1. #vadfanfårjag | WTF?
 2. Vad hände 2017? Del 6 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: